Mamy już 9426 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Scorpion EXO-500 Air



Ilustracja przedmiotu

1  

Scorpion EXO-500 Air

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.58 / 10

(Na podstawie 12 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 83%
Neutralne: 8%
Negatywne: 8%


Gość


10
Gość
08.25.2012 21:23:58

Kupiłem w tym roku i jestem zadowolony - wygodny, fajnie wygląda, ma wbudowaną blende i pompowane policzki. Wad jeszcze nie znalazłem, więc jest dobrze :)

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Arek
09.04.2012 13:40:40

Też mam tego Scorpiona i mogę polecić. Bardzo zacny garnek, ma wszystkie potrzebne bajery, dobrą wentylacje. Blende łatwo obsługuje się w rękawiczkach. Szybka jak na razie nie paruje. Jedyny minus to wyciszenie - nie jest najgorsze, ale na dłuższych przelotach troche męczy. Moja ocena 9/10.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Bandzior
09.24.2012 13:22:04

Kask zdecydowanie wart swojej ceny. Przesiadłem się z AGV K3 i mogę powiedzieć, że scorpion jest pod każdym względem lepszy. Szybka naprawde odporna na zarysowania(nie tylko z nazwy jak w K3). Pinlock działa doskonale w niskich temperaturach porannych. W K3 musiałem non stop otwierać szybe żebym cokolwiek widział, a tu zero problemów. Blenda to bardzo przydatny gadżet, choć czasem zdarza się jej zaparować. Wentylacja działa dobrze - nawet w największe upały nie miałem spoconej głowy. Zapięcie bardzo łatwe w obsłudze. Pompowane policzki też się przydają - nie ma mowy żeby kask latał na głowie(nawet przy 200km/h). Naprawde polecam.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
02.01.2013 21:46:38

Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem SCORPION EXO 500 możesz kupować w ciemno !
Kask rewelacja cena odpowiednia do jakości. Pinlock działa zaj...ście nie da się go zaparować nawet gdybyś chciał.
Bardzo ładnie się prezentuje. Szyba odporna na zarysowania , a środek bardzo komfortowy i co ważne nie zmienia się jego rozmiar , poza tym są pompowane policzki.

POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Fajny kask
07.07.2013 18:54:45

Bardzo fajny, dobrze wykonany kask.
Plusy:
- wentylacja - po otwarciu górnych wlotów czuć ruch powietrza w kasku.
- przełącznik trybu zamknięte/otwarte/uchylone - bardzo przydatne w trakcie postoju, kiedy chcemy uchylić lekko szybkę, wystarczy przesunąć przełącznik na uchylone
- pompowane policzki - świetna sprawa (pewnie przyda się bardziej jak kask się "rozbije" wewnątrz w trakcie użytkowania
- wyciszenie - w zasadzie przy 80-90 słychać tylko szum wiatru z zewnątrz (nic nie przepuszcza)

Minusy:
- po otwarciu górnych wlotów szum powietrza dosyć wyraźne rezonuje od skorupy

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Super kask!
11.06.2013 10:25:27

Polecam ten kask każdemu, kto szuka dobrej skorupy i świetnego wykonania za niewielkie pieniądze. W swoim jeżdżę już dwa sezony i jestem bardzo zadowolony, nie tak jak z poprzedniego Lazera Bayano i AGV K4. W porównaniu do obu tych kasków Scorpion jest wykonany znacznie staranniej, wszystko jest na swoim miejscu i nie skrzypi przy zakładaniu. Szyba, zgodnie z naklejkami, rzeczywiście jest odporna na zadrapania zaparowanie. Pomaga w tym pinlock, ale i dobra wentylacja. Śmiałem się w sklepie z pompowanych policzków, ale doceniłem to po kilku miesiącach, gdy kask się dopasował do głowy. Teraz wystarczy kilkukrotnie wcisnąć pompkę i kask perfekcyjnie leży na głowie, nawet powyżej 170 kmh. Hałas też jest znacznie mniejszy, czasem w trasę jadę nawet bez stoperów, a mimo tego chce się jechać dalej.
Przed zakupem mierzyłem też Nolana N85, ale zupełnie mi nie leżał. Poza tym blenda w Nolanie (i Lazerze też) bardzo zniekształcała pole widzenia, w EXO-500 ten problem absolutnie nie występuje.

Plusy:
+ doskonałe wyciszenie
+ super dopasowanie do głowy
+ polikarbonowa skorupa (a nie ABS)
+ świetnie wykonana blenda
+ bezawaryjne pompowane policzki (w odróżnieniu od Sharka i HJC)

Wady:
- niestandardowa rozmiarówka (zwykle potrzeba większego kasku niż wychodzi z pomiaru)

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
polecam
02.12.2014 13:18:52

Nie znajduje wad, aczkolwiek zrobiłem w nim dopiero 100km. Pompka działa dobrze, wnętrze, pinlock, blenda - wszystko bez zarzutu. W miarę cichy i przy 200km/h nie chce głowy urwać. Polecam w tej cenie. W louisie kupiłem go za niecałe 600PLN.

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Jak na razie 2tyś km za mną
04.26.2014 20:24:36

Tak więc przejechałem w tym kasku dopiero około 2tyś km i tyle co mogę o nim powiedzieć to to, że jest to bardzo dobry wybór z tej półki cenowej, jeden z najlepszych, ale jak każdy ma też swoje wady(nieznaczne, ale zawsze).
Plusy:
+ Blenda jest spoko, nie paruje i dostatecznie osłania oczy przed słońcem.
+ Sama szybka też nie paruje (w końcu z pinlockiem).
+ Wentylacja jest bardzo dobra, przy zamianie tańszego kasu na exo 500 od razu czuć różnicę i to znaczącą.
+ Cena
+ do 120km/h kask jest bardzo cichy i komfortowy - nawet bez stoperów
A z tych rzeczy co mi się nie spodobały to:
- kurtyna podbródka mogłaby być trochę dłuższa
- według mnie nie jest to kask dla osób jeżdżących w okularach
- i jak dla mnie największy istotny problem tego kasku, to jego mechanizm mocowania szybki, działa dobrze, jednak jego kształt powoduje to, że przy prędkościach 120 km/h i w górę przy dłuższej jeździe hałas może być irytujący, ale to też problem do rozwiązania - stopery.

Ogólnie POLECAM, jestem zadowolony z zakupu ; )

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
04.15.2015 13:54:19

Pierwszy kask, w którym jeżdżę, przejechałem w nim 3 tyś km.
Wygodny jednakże na początku dość mocno uciskał mnie w skronie, że po około godzinie jazdy przymusowa przerwa bo głowa pękała z bólu. Myślałem, że się sam "ułoży" po jakimś czasie ale musiałem mu ręcznie pomóc w tym, pougniatałem miejsca w kasku gdzie uciskało i pomogło, jednak teraz muszę to powtarzać co jakiś czas.

Poza tym jednym mankamentem wszystko w porządku, blenda ok, wentylacja ok, wyciszenie całkiem znośne.

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
Przecietny
10.05.2015 23:20:25

Gdyby ten kask kosztował 600zł nowy to było by ok ale w tej cenie moglby być cichszy, lżejszy (po 50km kark mi odpadał), blenda do połowy oczu... na jakąś 500tke spoko kask ale na coś wiekszego nie polecam

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Rozsądny wybór za rozsądną cenę
03.25.2016 0:37:36

Exo500 wersja amerykańska z antifogiem, nie pinlock i zapięciem DoubleD, nie microlock(sprowadzana za 650 zeta. Latam w nim od 2012 roku i na początku 4 sezonu trzyma się całkiem dobrze. Wnętrze po 5-6 praniach w pralce jest już trochę wygniecione, ale żadnych śladów przetarć lub zmechaceń, materiał iła jak nówka, a często jestem nieogolony i działam jak papier ścierny na wnętrze. Zaczyna mi jedynie schodzić imitacja skóry z dolnych powierzchni wkładek bocznych (część widoczna na zewnątrz kasku), ale materiał pod spodem wygląda doskonale więc niewielka strata jak to zedrę (schodzi bezproblemowo), gorzej, że zaczynają rozpadać się i pruć nakładki na pasek zapinający. Ogólnie planuję kupić nowe wnętrze (jest taka możliwość ok.150-180zł). Szyba bardzo wytrzymała na zarysowania i antifog też działał doskonale, jest z nim tylko jeden feler. To jest jakaś specjalna powłoka naniesiona na wewnętrzną powierzchnię szyby (kompletnie niewidoczna) niestety pomimo, bardzo ostrożnego traktowania (bardzo miękka mikrofibra) niezwykle łatwo się rysuje, to są takie mikroryski niewidoczne normalnie, ale w słońcu szyba wyglądała jak lakier 10 letniego dostawczaka dlatego na początku 4-go sezonu przy pomocy gorącej wody i paznokcia zdrapałem całą tę powłokę. Szyba wygląda doskonale jak na 3 sezony, ale zapewne zacznie parować w niskich temperaturach, a wątpię by jakieś spraje były tak skuteczne jak ta zdrapana powłoka (kask przy 5-7 st.C zaczynał lekko parować na bokach po 3-4 minutach stania na światłach, powyżej 12-14 st.C nigdy. Z tego powodu rekomenduję zakup szyby z pinlockiem (kumpel ma taką w swoim EXO i ofkors sprawdza się doskonale). Wykonanie naprawdę solidne, szyba ma funkcję uchylenia za pomocą dynksa na boku kasku w intuicyjnym miejscu idealnie pasującym do kciuka i 4 stopnie uniesienia, uchylenie łatwo zatrzasnąć lekko unosząc szybkę kciukiem za dolną krawędź i puszczając. Można też ją dynksem zablokować (nie wiem po co). Blenda nieco za blada jak na mój gust (można kupić ciemniejszą), ale łatwa w obsłudze i wygodna, wcale nie za krótka jak ktoś napisał. Standardowo montowany nosek, wentylacja świetna, otwierasz nawiewy i wieje (czujesz to) nawet w duże upały jest dość komfortowo. Powyżej 100km lepiej zamknąć nawiewy, bo znacznie podnoszą słyszalny szum. Generalnie kask dość głośny powyżej 90 (ale który w zasadzie nie jest), ale to tylko z powodu dolnej krawędzi, jak jeździsz w kołnierzu ochronnym lub wciągniesz głowę w ramiona przy dużej prędkości to robi się naprawdę cicho, bo aerodynamika jest doskonała. Przy 160 na nakedzie mogę spokojnie obrócić głowę w bok nie bojąc się że mi ją urwie, niemal bez różnicy jak obracam głową. Z pompki nie korzystam, bo mam wielki łeb i w 2XL wchodzę na lekki ścisk, ale nowy liner kupię w rozmiarze 3XL i zobaczę jak będzie pasował, bo skorupa w 2 i 3 XL jest ta sama.
Po 4 latach mogę kask z czystym sumieniem polecić każdemu jako high-middle albo lower-high class. Namówiłem kolegę, który przesiadł się z niewiele tańszego AGV i był zachwycony różnicą w komforcie użytkowania. Generalnie Skorpiony odznaczają się wysoką jakością wykonania (przymierzałem kilka modeli zanim kupiłem EXO500) za rozsądną cenę, mają świetne malowania (ale tylko starsza linia modeli te nowe dziesiątki na razie są marne) dlatego jak traficie na wyprzedaż tych starszych modeli to zdecydowanie polecam. W Polsce kosztowały 800-900 zeta jak były na topie więc teraz powinno się trafić coś za ok 600.

yarezky
ogólnie ok. ale jestem zaskoczony świszczeniem w prawym uchu przy predkosci powyzej 120 km/h

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
świszczy powyzej 120 km/h
06.23.2016 19:51:10

ogólnie jest spoko, ale w sumie ta pompka to taki zbedny bajer, jestem zaskoczony świszczeniem w prawym uchu przy predkosci powyzej 120 km/h

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...

Revit Stellar

Rękawice ładnie wyglądają, są wygodne, ale jakośc wykonania poniżej przeciętnej. Po ok. 5 tysiącach puściły szwy - jeden przy palcu serdecz...

Modeka Lorenzo

Za rękawice dałem ok 160 zł, nie jest to wygórowana cena jak za model ocieplany z membraną. Komfort jazdy i funkcjonalność oceniam dobrze jedna...

V-MAX Altura

Polecam.
Za taką cenę nic lepszego nie znajdziecie.
Pare razy uratował mi dupę.
Śmigałem w nim kiedyś na enduro i zdarzył...

Adrenaline RYO Raptor

Buty oceniam na 8 głównie ze względu na niską cene, dobrą jakość wykonania i fajny wygląd. Buty wyposażone w slidery. Doczepić mogę się do...

Airoh J106

Plusy:
+ Wygląda jak kask pilota myśliwca, how cool is that?
+ zdejmowana szczęka ułatwia życie
+blenda

Minus...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania