Mamy już 10762 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Motul 7100 syntetyczny



Ilustracja przedmiotu

1  

Motul 7100 syntetyczny

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.36 / 10

(Na podstawie 22 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 91%
Neutralne: 5%
Negatywne: 5%


Gość


10
Drzewo
03.05.2012 16:02:12

Zalałem nim Horneta 600, który jeździł do tej pory na półsyntetyku. Poprawa wyczuwalna odrazu:

- Silnik działa znacznie ciszej
- Biegi wbijają się jak w masło
- Sprzęgło się nie ślizga.

Polecam w 100%. Nie wierzcie w głupoty na temat rozszczelnienia silnika :)

Gość
To źle myślisz. Jest prawdą że przejście z gorszego i gęstego oleju na lepszy rzadki olej o dużo lepszych właściwościach myjących może wypłukać skrzepy starego gęstego oleju ze szczelin i to może spowodować pocenie się silnika, chociaż w dzisiejszych czasach przy tej technologi co mamy i częstej wymianie olejów jest prawie niemożliwe takie zapuszczenie silnika.

Gość
z tego co wiem do rozszczelnienia silnika może dojść przy zmianie oleju na niższy (np. z syntetyka na półsyntetyk)

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
07.24.2012 15:23:40

Bardzo dobra alternatywa dla 300V. Niewiele gorsze parametry, a cena sporo niższa. Silnik pracuje cichutko, sprzęgło działa bardzo dobrze, biegi wbijają się świetnie. Polecam.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
08.17.2012 19:51:41

Świetny olej. Leje go już trzeci sezon do Kawy Z750 i bardzo sobie chwale. Parametrami niewiele ustępuje 300V, a cena zdecydowanie bardziej przyjazna. POLECAM.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Zbyszek
12.17.2012 15:39:08

Znakomity olej. Leję go od 4 lat do horneta 900 i jestem bardzo zadowolony - mam już nakręcone ponad 70 tysięcy, a silnik nie bierze nawet kapki oleju - od wymiany do wymiany zawsze jest stan. Kolejna zaleta 7100 jest taka, że jest mniej popularny od 300V, więc dużo trudniej trafić na podróbke. POLECAM!

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
01.21.2013 18:25:59

Również polecam Motula 7100 - bardzo ładnie pachnie, nie robi się z niego smoła no i co najważniejsze - pełen syntetyk - silnik pochodzi na na nim znacznie dłużej niż na półsyntetyku.

Gość
myślisz ze silnik benzynowy takiej generacji po takim przebiegu jak robi sie od wymiany do wymiany powinien byc jak smoła? uwaga do kolegi wczesniej nie autora tekstu głownego:)nie tyle z absorb ji robi się czarny co własnie ze spalenia frakcji w oleju samym w sobie. tez zrobilem taki eksperyment i syntetyk shell posiadajacy liczbe zasadowa wyzsza niz motul po 8 tys nie byl jak smoła a czyści pieknie. Syntetyk jest bardziej stabilny termicznie i przy wysokiej temp. nie zmienia tak gestości

Gość
Że niby co? po 10 tys czarny jak smoła :) Po to jest właśnie olej, żeby absorbował zanieczyszczenia.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
02.11.2013 12:35:58

Również polecam. Markowy sytetyk za dobrą kase. Za 4L zapłaciłem 220 PLN. Silniczek mojej R6 '03 chodzi na nim perfekcyjnie.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
03.04.2013 10:17:46

Także polecam. Znacznie lepszy od motula 5100, na którym miałem problemy ze sprzęgłem w SV650. Po wlaniu 7100 sprzęgło już nie ciągnie, a nawet silnik się wyciszył. Cena także atrakcyjna jak na pełen syntetyk.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Bardzo dobry
03.11.2013 22:21:42

leję go do z750 '08 i wszystko działa jak należy
polecam

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
03.20.2013 10:59:47

Ja wlałem 7100 do FZ6 z przebiegiem 60 tys :) Wszyscy odradzali bo niby powinno się lać półsyntetyk na takim przebiegu, ale nie widze żeby coś się działo złego z silnikiem - nie bierze oleju, pracuje idealnie, biegi wbijają się pięknie no i mam lepsze smarowanie niż na półsyntetyku. Osobiście polecam i w tym roku znowu zalewam motulem 7100 albo nawet 300v.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
motul 7100
07.13.2013 0:19:10

Dobry i tani syntetyk - lałem go do horneta '99 z przebiegiem 90 tys - ani grama nie zjadał :) Teraz leje do R1 RN19 i też nie mam żadnych zastrzeżeń. Polecam.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
świetny
09.04.2013 14:06:52

Polecam ten olej. Latałem na 300V, ale w tamtym roku przeszedłem na 7100 - różnicy w zachowaniu silnika nie ma żadnej, więc po co przepłacać. Motocykl to R1 2005r.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
rewelka
11.29.2013 19:19:22

Najlepszy olej syntetyczny do motocykli. Jeśli nie latacie na torze spokojnie może zastąpić 300V :) Bardzo dużą zaletą jest jego cena. Polecam jeszcze oleje bel-ray - brat w tym sezonie wlał i też sobie chwali.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
bardzo polecam
12.29.2013 23:23:49

Latałem w tym sezonie na 7100 i spisywał się dobrze, nawet może za dobrze bo temperatura silnika w zimiejsze dni była dość niska, ale lepsze to niż przegrzewające się moto w upały. W tym roku znowu zalewam Motula. Jestem zadowolony, dużą zaletą 7100 jest cena :) Podróbek nie ma co się obawiać, bo to olej na bazie estrowej - wystarczy powąchać i już wiadomo czy oryginał.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
rewelacja - polecam!
02.21.2014 10:32:14

Zalałem go w tamtym roku do Hondy CBR F3 z przebiegiem ponad 80 tys. i silniczek pracuje jak złoto. Jest nieco rzadszy od typowego półsyntetyka dlatego po zalaniu odezwał się łańcuszek rozrządu - tzn. słychać że nieco głośniej pracuje po przystawieniu ucha do silnika. Półsyntetyk jednak lepiej tłumił hałas bo był gęsty. Poza tym drobnym minusem same plusy - lepiej wchodzą biegi, lepsze smarowanie, moto nie grzeje się tak bardzo jak na półsyntetyku, no i cena przyzwoita - ja dałem 210 PLN za 100% orginał :) POLECAM.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
motul 7100 2014
03.30.2014 16:39:11

Olej wlałem 2 tygodnie temu, zrobione ponad 400km i jestem zadowolony - silniczek pracuje idealnie, sprzęgło i biegi też. Nowy Motul 7100 na 2014 spełnia też najwyższą norme jakościową - API SG/SH/SJ/SL/SM/SN.

Tu zdjęcia oryginalnej etykiety Motula 7100 na 2014 rok.

http://img.pl/5329861f3d800/
http://img.pl/5329861f3d800/kVDf/

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Nie polecam do starszego moto.
12.10.2015 14:09:53

Nie polecam tego oleju do starszego moto (nasto-letniego). Efekt może być odwrotny od zamierzanego. W moim moto gsx-r 750 00r. po zalaniu tego oleju biegi głośno wchodziły, silnik chodził również głośniej jak również moto nie dokręcał się powyżej 7 tys. obr. Po przejechaniu kilku kilometrów powróciłem do 5100 i jak ręką odjął. Wydaję się to oczywiste żeby nie przechodzić z półsyntetyka na pełną synteze ale jak niektórzy piszą tak robią. Ja to odradzam (chyba że moto cały czas użytkowane na syntetyku). Oczywiście nie twierdzę że olej sam w sobie jest zły tylko jest po prostu do nowszych maszyn, tych starszych nie ma co już na siłę "ulepszać".


Gość
wszystkie oleje MOTUL są często podrabiane, nawet 5100. Na pewno miałeś podróbę. Nie sugeruj się sprzedawcą. 7100 też jest często podrabiany.

belor
Pełnego syntetyka się raczej nie leje do nastoletnich motocykli, więc nic dziwnego że ci maszyna źle chodziła...

Gość
Kupiłem na Alledrogo.Kupowałem już u tego sprzedającego wcześniej zestaw oleju i filtrów i nie było problemów. Myślę że to nie podróba (kolor czerwony zapach "płynu do naczyń") więc chyba tak jak być powinno. Poza tym 7100 jest chyba rzadziej podrabianym olejem (mało popularny). Obecnie zalałem 5100 i jest elegancko. Myślę że z mojej strony to "przerost formy nad treścią".

Głosy: 28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Gość
02.04.2016 23:26:54

Mam mieszane uczucia co do tego oleju w wcześniejszym motocyklu miałem motula 510 skrzynia i silnik bardzo dobrze pracowały , w obecnym zalałem 7100 i mam problem z luzem przeskakuje miedzy 1a2 biegiem skrzynia chodzi z wyczuwalnym oporem niby temperatury jakie osiąga silnik są niższe jak na 5100 jednak wydaj mi się ze silnik trochę głośniej pracuje, zmienię teraz na 300v i zobaczymy czy się polepszy

Gość
Mi znowu na 5100 biegi haczyly troche przy wbijaniu a na 7100 czy 300v jest teraz ok:)Sprawdz kolego regulacje sprzegla. Problem z luzem to ewidentne niewysprzeglenie choc jak mowisz,ze na 5100 bylo ok wiec moze to i wina oleju. Moim zdaniem do sprawdzenia przekladki i tarcze sprzeglowe

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Nie widze żadnej różnicy
05.26.2016 10:05:41

...pomiedzy 7100 a 5100 (oprócz koloru) a używałem obydwóch w TDM 900. Ani w poziomie hałasu, ani w pracy skrzyni (w obydwu przypadkach super) czy sprzegła. Moze dlatego, ze nie jezdzę w jakis ekstremalny sposób a do zmian nie zmusza mnie przebieg a czas (wymiana wychodzi mi co 4-6 tys). Dlatego w mojej szczegołnej sytuacji nie ma sensu pchac sie w droższy olej jakim jest 7100 (tym bardziej, ze fabrycxzne wymagania są niższe).

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


10
Gość
06.06.2016 19:34:32

Skrzynia ładnie pracuję. Biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów. Bardzo dobry olej. Serdecznie polecam..

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Yama go bardziej niż Lubi.
02.01.2017 14:14:48

Użytkuje ten olej w Yamaha FZ-6 S2. Wybrałem go głównie z powodu warunków pracy silnika Yamahy.
Wytrzymałość temperaturowa tego oleju jest bardzo dobra. To kompromis między wyborem 300v a 5100. FZ-6 ma tendencję do grzania się w mieście nawet do 115stC wiecznie pracuje silnik z wiatrakiem, w upale wolę mieć ten zapas temperaturowy aby nie stało się coś z silnikiem.
Skrzynia chodzi świetnie, silnik od kilku sezonów nie ma żadnych wycieków czy poboru, dlatego wybór jest 7100.
Ciekawostką jest to że niektórzy się dziwią że on jest czerwony i dziwnie pachnie.
Zdecydowanie polecam dla tych co nie potrafią się przekonać.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
RE WE LA CJA!
06.14.2017 21:05:57

Ten olej to jakaś magiczna, kosmiczna i nieoceniona magia, silnik chodzi jak marzenie, płynnie, ciszej, pewnie i dużo lepiej niż poprzednim masełku :)

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
cudowny!
06.15.2017 9:58:11

Zalałem do FZS 600 z przebiegiem 70 tys km! Nic się nie stało z silnikiem, powiem tylko że olej jest więcej niż rewelacyjny. Silnik pracuje na nim bardzo aksamitnie. 10W40. MEGA POLECAM.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Klocki hamulcowe Gold Fren

kloski zrobily sporo km. i sprzedalem moto. obaczymy co powie bt1100
moze rozszarpie jak prawdziwa bestja na wstępie :D...

Shima GTR

Cześć,
rękawice dobraj jakości ale bez fajerwerków. Mam je 2 sezony i początkowo wbijały się mocno pod paznakcie (moze to cecha tylko m...

Kawasaki VN 800 Vulcan Classic

Bardzo przyjazny sprzęt, nakręciłem na VN800 jakieś 25 tyś km, ale z pewnymi modyfikacjami postawową była zmiana zębatek, przez co silnik prze...

Freestar Cafe Racer 2

Cześć,
spodnie bardzo wygodne. Są na tyle wygodne, że cały dzień mozna w nich spędzić i to nie tylko na moto :) Bardzo ładny, klasyczn...

Safebet Racing HF-109

Trzymać się od tego badziewia z daleka! Rozmiarówka nie ma pokrycia z rzeczywistością, odpowietrzniki to tylko atrapy, szybka chodzi strasznie ci...

Alpinestars SMX-6

Cześć,
buty są na tyle wygodne, że śmiało mozecie po zejściu z moto udać się na długi spacer. Polecam wybrać sobie maksymalnie dopas...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA