Mamy już 9437 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Motul 7100 syntetyczny



Ilustracja przedmiotu

1  

Motul 7100 syntetyczny

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.32 / 10

(Na podstawie 19 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 89%
Neutralne: 5%
Negatywne: 5%


Gość


10
Drzewo
03.05.2012 16:02:12

Zalałem nim Horneta 600, który jeździł do tej pory na półsyntetyku. Poprawa wyczuwalna odrazu:

- Silnik działa znacznie ciszej
- Biegi wbijają się jak w masło
- Sprzęgło się nie ślizga.

Polecam w 100%. Nie wierzcie w głupoty na temat rozszczelnienia silnika :)

Gość
To źle myślisz. Jest prawdą że przejście z gorszego i gęstego oleju na lepszy rzadki olej o dużo lepszych właściwościach myjących może wypłukać skrzepy starego gęstego oleju ze szczelin i to może spowodować pocenie się silnika, chociaż w dzisiejszych czasach przy tej technologi co mamy i częstej wymianie olejów jest prawie niemożliwe takie zapuszczenie silnika.

Gość
z tego co wiem do rozszczelnienia silnika może dojść przy zmianie oleju na niższy (np. z syntetyka na półsyntetyk)

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
07.24.2012 15:23:40

Bardzo dobra alternatywa dla 300V. Niewiele gorsze parametry, a cena sporo niższa. Silnik pracuje cichutko, sprzęgło działa bardzo dobrze, biegi wbijają się świetnie. Polecam.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
08.17.2012 19:51:41

Świetny olej. Leje go już trzeci sezon do Kawy Z750 i bardzo sobie chwale. Parametrami niewiele ustępuje 300V, a cena zdecydowanie bardziej przyjazna. POLECAM.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Zbyszek
12.17.2012 15:39:08

Znakomity olej. Leję go od 4 lat do horneta 900 i jestem bardzo zadowolony - mam już nakręcone ponad 70 tysięcy, a silnik nie bierze nawet kapki oleju - od wymiany do wymiany zawsze jest stan. Kolejna zaleta 7100 jest taka, że jest mniej popularny od 300V, więc dużo trudniej trafić na podróbke. POLECAM!

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
01.21.2013 18:25:59

Również polecam Motula 7100 - bardzo ładnie pachnie, nie robi się z niego smoła no i co najważniejsze - pełen syntetyk - silnik pochodzi na na nim znacznie dłużej niż na półsyntetyku.

Gość
myślisz ze silnik benzynowy takiej generacji po takim przebiegu jak robi sie od wymiany do wymiany powinien byc jak smoła? uwaga do kolegi wczesniej nie autora tekstu głownego:)nie tyle z absorb ji robi się czarny co własnie ze spalenia frakcji w oleju samym w sobie. tez zrobilem taki eksperyment i syntetyk shell posiadajacy liczbe zasadowa wyzsza niz motul po 8 tys nie byl jak smoła a czyści pieknie. Syntetyk jest bardziej stabilny termicznie i przy wysokiej temp. nie zmienia tak gestości

Gość
Że niby co? po 10 tys czarny jak smoła :) Po to jest właśnie olej, żeby absorbował zanieczyszczenia.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
02.11.2013 12:35:58

Również polecam. Markowy sytetyk za dobrą kase. Za 4L zapłaciłem 220 PLN. Silniczek mojej R6 '03 chodzi na nim perfekcyjnie.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
03.04.2013 10:17:46

Także polecam. Znacznie lepszy od motula 5100, na którym miałem problemy ze sprzęgłem w SV650. Po wlaniu 7100 sprzęgło już nie ciągnie, a nawet silnik się wyciszył. Cena także atrakcyjna jak na pełen syntetyk.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Bardzo dobry
03.11.2013 22:21:42

leję go do z750 '08 i wszystko działa jak należy
polecam

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
03.20.2013 10:59:47

Ja wlałem 7100 do FZ6 z przebiegiem 60 tys :) Wszyscy odradzali bo niby powinno się lać półsyntetyk na takim przebiegu, ale nie widze żeby coś się działo złego z silnikiem - nie bierze oleju, pracuje idealnie, biegi wbijają się pięknie no i mam lepsze smarowanie niż na półsyntetyku. Osobiście polecam i w tym roku znowu zalewam motulem 7100 albo nawet 300v.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
motul 7100
07.13.2013 0:19:10

Dobry i tani syntetyk - lałem go do horneta '99 z przebiegiem 90 tys - ani grama nie zjadał :) Teraz leje do R1 RN19 i też nie mam żadnych zastrzeżeń. Polecam.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
świetny
09.04.2013 14:06:52

Polecam ten olej. Latałem na 300V, ale w tamtym roku przeszedłem na 7100 - różnicy w zachowaniu silnika nie ma żadnej, więc po co przepłacać. Motocykl to R1 2005r.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
rewelka
11.29.2013 19:19:22

Najlepszy olej syntetyczny do motocykli. Jeśli nie latacie na torze spokojnie może zastąpić 300V :) Bardzo dużą zaletą jest jego cena. Polecam jeszcze oleje bel-ray - brat w tym sezonie wlał i też sobie chwali.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
bardzo polecam
12.29.2013 23:23:49

Latałem w tym sezonie na 7100 i spisywał się dobrze, nawet może za dobrze bo temperatura silnika w zimiejsze dni była dość niska, ale lepsze to niż przegrzewające się moto w upały. W tym roku znowu zalewam Motula. Jestem zadowolony, dużą zaletą 7100 jest cena :) Podróbek nie ma co się obawiać, bo to olej na bazie estrowej - wystarczy powąchać i już wiadomo czy oryginał.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
rewelacja - polecam!
02.21.2014 10:32:14

Zalałem go w tamtym roku do Hondy CBR F3 z przebiegiem ponad 80 tys. i silniczek pracuje jak złoto. Jest nieco rzadszy od typowego półsyntetyka dlatego po zalaniu odezwał się łańcuszek rozrządu - tzn. słychać że nieco głośniej pracuje po przystawieniu ucha do silnika. Półsyntetyk jednak lepiej tłumił hałas bo był gęsty. Poza tym drobnym minusem same plusy - lepiej wchodzą biegi, lepsze smarowanie, moto nie grzeje się tak bardzo jak na półsyntetyku, no i cena przyzwoita - ja dałem 210 PLN za 100% orginał :) POLECAM.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
motul 7100 2014
03.30.2014 16:39:11

Olej wlałem 2 tygodnie temu, zrobione ponad 400km i jestem zadowolony - silniczek pracuje idealnie, sprzęgło i biegi też. Nowy Motul 7100 na 2014 spełnia też najwyższą norme jakościową - API SG/SH/SJ/SL/SM/SN.

Tu zdjęcia oryginalnej etykiety Motula 7100 na 2014 rok.

http://img.pl/5329861f3d800/
http://img.pl/5329861f3d800/kVDf/

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Nie polecam do starszego moto.
12.10.2015 14:09:53

Nie polecam tego oleju do starszego moto (nasto-letniego). Efekt może być odwrotny od zamierzanego. W moim moto gsx-r 750 00r. po zalaniu tego oleju biegi głośno wchodziły, silnik chodził również głośniej jak również moto nie dokręcał się powyżej 7 tys. obr. Po przejechaniu kilku kilometrów powróciłem do 5100 i jak ręką odjął. Wydaję się to oczywiste żeby nie przechodzić z półsyntetyka na pełną synteze ale jak niektórzy piszą tak robią. Ja to odradzam (chyba że moto cały czas użytkowane na syntetyku). Oczywiście nie twierdzę że olej sam w sobie jest zły tylko jest po prostu do nowszych maszyn, tych starszych nie ma co już na siłę "ulepszać".


Gość
wszystkie oleje MOTUL są często podrabiane, nawet 5100. Na pewno miałeś podróbę. Nie sugeruj się sprzedawcą. 7100 też jest często podrabiany.

belor
Pełnego syntetyka się raczej nie leje do nastoletnich motocykli, więc nic dziwnego że ci maszyna źle chodziła...

Gość
Kupiłem na Alledrogo.Kupowałem już u tego sprzedającego wcześniej zestaw oleju i filtrów i nie było problemów. Myślę że to nie podróba (kolor czerwony zapach "płynu do naczyń") więc chyba tak jak być powinno. Poza tym 7100 jest chyba rzadziej podrabianym olejem (mało popularny). Obecnie zalałem 5100 i jest elegancko. Myślę że z mojej strony to "przerost formy nad treścią".

Głosy: 28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Gość
02.04.2016 23:26:54

Mam mieszane uczucia co do tego oleju w wcześniejszym motocyklu miałem motula 510 skrzynia i silnik bardzo dobrze pracowały , w obecnym zalałem 7100 i mam problem z luzem przeskakuje miedzy 1a2 biegiem skrzynia chodzi z wyczuwalnym oporem niby temperatury jakie osiąga silnik są niższe jak na 5100 jednak wydaj mi się ze silnik trochę głośniej pracuje, zmienię teraz na 300v i zobaczymy czy się polepszy

Gość
Mi znowu na 5100 biegi haczyly troche przy wbijaniu a na 7100 czy 300v jest teraz ok:)Sprawdz kolego regulacje sprzegla. Problem z luzem to ewidentne niewysprzeglenie choc jak mowisz,ze na 5100 bylo ok wiec moze to i wina oleju. Moim zdaniem do sprawdzenia przekladki i tarcze sprzeglowe

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Nie widze żadnej różnicy
05.26.2016 10:05:41

...pomiedzy 7100 a 5100 (oprócz koloru) a używałem obydwóch w TDM 900. Ani w poziomie hałasu, ani w pracy skrzyni (w obydwu przypadkach super) czy sprzegła. Moze dlatego, ze nie jezdzę w jakis ekstremalny sposób a do zmian nie zmusza mnie przebieg a czas (wymiana wychodzi mi co 4-6 tys). Dlatego w mojej szczegołnej sytuacji nie ma sensu pchac sie w droższy olej jakim jest 7100 (tym bardziej, ze fabrycxzne wymagania są niższe).

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


10
Gość
06.06.2016 19:34:32

Skrzynia ładnie pracuję. Biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów. Bardzo dobry olej. Serdecznie polecam..

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HYOSUNG GT650R

Razem z kumplem jeźdzmy na swoich wersjach R i P, pięknie się spisują, dobrze wykonane motocykle i tanie (mało kiedy idzie to w parze). Hamulce ...

Kawasaki ZX-10R Ninja (2004-2005)

Ta Kawa jest niesamowita. To motocykl, który nie znudzi sie szybko. Trzeba mieć do niej respekt i uważać z gazem. Poza tym piękny wygląd i bardz...

MT Revenge

Kask bardzo dobrej jakości. 5 gwiazdek w teście sharp o czymś świadczy. Bardzo dobra wentylacja. Przy 30 stopniach nie będziesz miał mokrej gło...

Kawasaki Z1000 SX (2010-2013)

Super do jazdy suepr elastyczny silnik, ale to kawal motocykla nie na poczatek, przez owiewki zajmuje sporo miejsca, domwymiany szybka i przednie kie...

LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA