Mamy już 10307 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC IS-16



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC IS-16

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
6.75 / 10

(Na podstawie 12 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 25%
Neutralne: 58%
Negatywne: 17%


Gość


7
Gość
03.04.2012 14:10:41

Plusy:
- Wyściółka wysokiej jakości
- Dość wygodny
- Blenda na wyposażeniu

Minusy:
- Deflektor nie nadaje się do jazdy. Zasłania wszystko.
- Szybka potrafi parować w chłodniejsze dni.
- Dość głośny.

Ogólnie na plus, ale chyba bym go ponownie nie kupił. W podobnej cenie jest Nolan N85 z lepszym pinlockiem i podobnym wyposażeniem.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Damiano
04.14.2012 10:47:46

Nie porównuj IS-16 do N85. Chyba nie jeździłeś w nim, że tak piszesz. Faktycznie HJC jest może trochę głośny, ale ma znacznie lepszą wentylacje i areodynamike. Nolan wysiada powyżej 200, a w IS-16 jest super stabilny. Oprócz tego z tego co się orientuje jest lżejszy.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
HJC IS-16
04.29.2012 16:46:37

Jak ktoś ma dużą owiewke to może i da się jeździć w nim szybko, ale według mnie to raczej turystyczny kask i przy większych prędkościach trzeba walczyć z powietrzem. Po dłuższej jeździe zaczyna boleć od tego szyja. Trzeba też dodać, że jest głośny. Jak ktoś jeździ turystycznie mniej niż 200 to polecam, ale jak ktoś lubi czasem odwinąć mantete powyżej 200 to znacznie lepiej kupić HQ-1 albo Shoeia XR-1000.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.06.2012 17:14:17

Kask taki sobie. Zdobył tylko 2 gwiazdki w SHARP, areodynamika niezbyt dobra. Do tego wszystkiego bardzo głośny. Na plus trzeba zaliczyć blende i dość dobrą wentylacje. Niestety po założeniu deflektora na nos zaczyna wiać prosto w oczy, co nie jest zbyt przyjemne. Ogólnie kask bez rewelacji. Drugi raz bym go raczej nie kupił.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Adam
09.20.2012 19:42:21

Nie jest zły jak za tą kase. Jest tylko jedna bardzo denerwująca rzecz - pasek, który się ciągle luzuje. Jak zapomne go podciągnąć to wiatr chce zerwać mi kask z głowy.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
10.03.2012 10:45:26

Zalety:
- Wygodny
- Wbudowana blenda przeciwsłoneczna
- Dobra wentylacja
- Lekki jak na kask z blendą

Wady:
- Głośny - zaczyna huczeć już od 80km/h
- Powłoka antifog się zmyła i teraz szyba paruje(pinlock rozwiązałby sprawe, ale kosztuje 170 PLN)
- Blenda jest odrobine za jasna
- Po założeniu noska wiatr dmucha po oczach

Ogólnie kask nie jest zły, ale cena 800 PLN to chyba troche za dużo. Za 600 PLN byłby to dobry zakup IMO.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Ptasio
10.10.2012 18:22:23

mam ten kask już 3 rok
jak dba się o szybkę to antifog działa nawet po 3 latach
plusy:
+wykończenie jest moim zdaniem bardzo bardzo dobre
+blenda,
+wentylacja 8/10,
+zapięcie DD
+możliwość kupna "type O" nie widać prawie znaczka producenta dla mnie super sprawa :)

minusy:
-powyżej 150 km/h zaczyna łopotać głową, max jaki w nim jechałem(250km/h)da się ;)
-jest trochę głośny
podsumowując: wart zakupu i swojej ceny kask bardzo solidny
zakupiłem go 3 lata temu za 640 zł w promocji z GB i nie żałuję żadnej złotówki

bane
jakim ty motoctklem jechałeś 250 hahah?

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Gość
12.27.2012 10:57:00

Kupiłem go głównie dla blendy. Moim zdaniem kask nie jest zbyt udany. Bardzo głośny, kiepska areodynamika i parującą szybka. Do tego wszystkiego denerwująca zapinka, którą musiałem zszyć na stałe bo się cały czas luzowała. Jak latacie chopperem z prędkościami 110-120 to może być, ale przy sportowym motocyklu lepiej omijać z dala. Moja ocena - 6.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
HJC IS-16
01.13.2013 17:08:13

Kask oceniam na 6 w skali 10-stopniowej. Nie jest to jakiś super wynalazek, ale jako pierwszy kask może się spisać.

Na plus:
- Dobrze dopasowany
- Łatwo się go zakłada
- Nie gniecie okularów
- Ma wbudowaną blende

Na minus:
- Paruje
- Strasznie głośny
- Dość kiepska wentylacja

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
12.04.2015 19:25:36

kask głośny? :D

Objechałem z nim pół europy i kawałek Afryki, dodam że mam motocykl bez owiewki. Wg. mne dobry sprzet, ale... co ja wiem. Więcej pewnie wiedzą ci, co kupili go na pierwszy kask (jak wyżej) i zrobili kilka tys km, uważając się za spaców ;) W tym przedziale cenowym to wg mnie dobry wybór.

Zrobiłem nim 1.400 km pewnego dnia i nie narzekam. Tak wiec mam inne zdanie :)

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
HJC IS-16
09.28.2016 19:17:28

2 razace sprawy, ktore pojawily sie wyzej.

1. "Nie gniecie okularow". Bardzo ciekawe, bo sam nosze okulary (typowe, delikatne prostokaty) i nie ma szans, zeby je wcisnac nawet na sile. Mowie ok, to nie sa okulary na moto. Poszedlem z kaskiem do optyka, zeby sprobowac wcisnac okulary typu "druciaki". Przez meki, ale to potworne meki udalo sie tego dokonac, lecz dyskomfort pozostal. Na szczescie nie mam, az takiej wady wzroku, zebym nie mogl jezdzic na motocyklu bez okularow, lecz zapewnienia producenta o mozliwosci jazdy w okularach ostatecznie przekonaly mnie do jego zakupu. (Kasku nie zwrocilem, poniewaz mam w zwyczaju wywalac wszelkie paragony/papierki, ktore przychodza z zamowionymi produktami)

2. "Zapiecie DD"... pisze to osoba, ktora jak twierdzi, posiada ten kask od 3 lat. Tak wiec drogi uzytkowniku, to nie jest zadne DD/2D/double-D, tylko zwyczajny "one touch"

Teraz czas na moje refleksje.
Kask, ktory nie nadaje sie na sportowe motocykle. Swist powietrza jest niemilosierny. Vmax w tym kasku 280kmh, ale po przejechaniu 40 km z predkoscia 250+ szumialo mi w uszach przez dobre pol godziny.
Dodatkowo. Przy 220kmh oderwal sie gorny wlot powietrza (znajdujacy sie centralnie miedzy szybka, a blenda).
Widoczna sa odpryski i zmatowienia lakieru (kask nigdy nie upadl, bardzo o niego dbalem i nosilem go w oryginalnym worku). Dziwne jak na kask, ktory ma 7 miesiecy.

Plusy:
+wyglad/malowanie (posiadam kask w malowaniu "revolta", ktory idealnie pasuje do reszty mojego stroju)
+cena

Minusy:
-bardzo glosny
-odpryski/zmatowienia (powstale samoistnie)
-odlatujace elementy przy przedkosciach 200+
-ciezki
-2 rozmiary skorup
-paruje

Reasumujac (dla osob zainteresowanych kupnem tego kasku).
Nie jest to kask na motocykle sportowe i nie nadaje sie do pozycji lezacej (srednie doznania z jazdy).

Cena jest zachecajaca i mysle, ze jest to dobry wybor, ALE nie na motocykle sportowe.

Jestem przekonany, ze drugi raz nie kupilbym tego kasku na motocykl jaki posiadam.

PS. Mimo tego, ze kask mnie rozczarowal, postanowilem, zmienic go na HJC RPHA 11 malowanie Darter. Czemu? Mimo wielu wad, jakie przeszkadzaly mi w jezdzie, stwierdzilem, ze kask moglby byc przeze mnie zaakceptowany na innym rodzaju motocykla.
Czemu wiec sie wypowiadam, skoro blednie dobralem kask do rodzaju motocykla?
Poniewaz sprzedajacy i uzytkownicy na roznych forach nie wspomnieli o tym, ze jest to kask na turystyki i ze ma az tyle minusow przy eksploatowaniu go na motycyklu sportowym.

Pozdrawiam :)

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Średniak
01.27.2017 10:11:51

Kask posiadałem ponad 4 sezony i zrobiłem na nim ponad 40tys... czas zmienić wiec postanowiłem przy okazji podzielić się opinią. Patrząc na inne to az oczy przecierałem czy to ten sam kask. :D

Prostując kolegów powyżej bo wstyd, to tak:
- DD nie ma w tym modelu!
- żaden kask nie ma deflektora! (obsmarkałem się że śmiechu!)
- każdy kaska paruje, bardziej lub mniej i po to wymyślono pinlocki!(zawsze można zrobić uchyl i problem z glowy)
- 2 rozmiary skorupy, to dziwny zarzut bo sporo kasków ma tylko dwa rozmiary!

Moja opinia jest następująca - Kask średniak. Dość wygodny ale juz po dłuższej podroży daje w tyłek jego waga oraz niektóre wady. Mój egzemplarz mocno mnie uwierał w tył głowy przy jeździe kilka godzin.

Kolega GnS z opinia powyżej powinien sie schować pod kamień. Sam nosze okulary i mam ich kilka egzemplarzy. Okulary wchodzą do tego kasku - czy to wąskie druciaki, czy plastiki czy zwykle stalówki. Oczywiście montaż okularów nie jest one click i trzeba lekko pomoc raczka(odbiac wnetrze delikatnie) ale tez np. w druciakach w ogóle nie czuć ze mamy je założone - pamiętajmy ze wnętrze nie jest dostosowane do osob noszących okulary.(dla ciekawości powiem ze słuchawki douszne tez da sie założyć pod kas i zrobic 1k km dziennie - no ale niektórzy jak widać powyżej maja tzw. dwie lewe ręce).

Kolega pisze ze po 40km przy prędkości 250 szumiało mu w uszach... padłem. Może ten dystans byl 400km przy takiej prędkości? :D Oczywiście kask jest przeznaczony przeta do prędkości 250km/h i ma byc cichy! Padlem...

Faktem jest ze przy prędkości 80+ kaska zaczyna być głośny ale głośność ta nie wzrasta do poziomu "bola mnie uszy". Co nie zmienia faktu ze denerwuje ona przy prędkościach powyżej 130. Jest wyrazna i potrafi irytowac.

Aerodynamika tez pozostawia troche do życzenia, przy predkosciach 150+ obrót glowy powoduje chybotanie kasku i niekontrolowane ruchy(zaburzamy areodynamike). Nie jest to ruch kasku ale całej głowy z kaskiem wymuszone przez pęd powietrza! Tak samo jezeli natrafimy na wiatr w twarz przy podobnej prędkości... nie jest to mocne chybotanie ale wzrasta wraz z prędkością i siła wiatru. Moze byc niebezpieczne dla karku.

Ostatnia uwaga do odpadających elementów i odprysków - niech kolega zacznie dbać o sprzęt, a nie zwalać na kask. Moj spadl mi kilka razy i przejechał 40k km ze mna... elementy o których wspomina kolega GnS nie odpadły nawet przy 250+. Odpryski sa widoczne ale to przez owady i kamyczki - norma, tylko dla tych chyab co jezdza. Ba, kask w podroży w UK popsuł mi sie(zatrzask wizjera) i udało mi sie go naprawić samodzielnie.

Plus
- wentylacja ok jak ta średnia półkę
- wnętrze po kilku praniach i 40tys km dalej nie daje powodu do narzekan - trzyma
- wygoda
- jak na dwie gwiazdki to daje rade(wypadek = powód wymiany kasku)


Minusy:
- głośność
- brak pinlocka w zestawie
- szybki, pin lock kosztują bardzo dużo jak na kask średniej polki
- brak bdb wentylacji(jest ok ale mogła być lepsza)
- nosek i jego powiew
- trzy stopnie blendy(zbędny bajer - mógł byc 1)
- 2 gwiazdki w SHARP
- cena (jednak są tańsze kaski na rynku z lepszym wyposażem i bezpieczeństwem)


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Nishua NFX-2 Carbon

naprawdę fajny kask. Lekki dobra wentylacja i naprawdę porządne wykonanie. Przesiadłem się z ls2 Easy i nie ma co nawet porównywać. Nishua to i...

Naxa F02

Kask przejechał ze mną 4 sezony i uratował głowę przy upadku przy około 20 kmh - porysowana szybka i ślady na kasku.
Na dłuższą metę...

Lazer LZ6

Posiadam kask już bardzo długo ponad 6 sezonów zrobiłem może na nim 20 tys. km.

Wcześniej jak jeździłem na małych pierdzi pęd...

HJC FG-17

Witam, jako że już trochę z tym kaskiem współpracuje mogę napisać tylko tyle, że jest warty każdej wydanej na niego złotówki. Nie jest to j...

HJC CL-ST

Użytkowałem ten kask 3 sezony:
minusy:
- bardzo głośny( najgłośniejszy z wszystkich jakie miałem)
- bardzo nie wygodny uci...

Yamaha FJ1200 (1991-1996)

Mam ten motocykl od roku.Nawinąłem już 7tyś km.Dokonałem trochę przeróbek które poprawiły własności jezdne i poprawił się komfort podró...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania