Mamy już 9426 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC IS-16



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC IS-16

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
6.82 / 10

(Na podstawie 11 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 27%
Neutralne: 55%
Negatywne: 18%


Gość


7
Gość
03.04.2012 14:10:41

Plusy:
- Wyściółka wysokiej jakości
- Dość wygodny
- Blenda na wyposażeniu

Minusy:
- Deflektor nie nadaje się do jazdy. Zasłania wszystko.
- Szybka potrafi parować w chłodniejsze dni.
- Dość głośny.

Ogólnie na plus, ale chyba bym go ponownie nie kupił. W podobnej cenie jest Nolan N85 z lepszym pinlockiem i podobnym wyposażeniem.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Damiano
04.14.2012 10:47:46

Nie porównuj IS-16 do N85. Chyba nie jeździłeś w nim, że tak piszesz. Faktycznie HJC jest może trochę głośny, ale ma znacznie lepszą wentylacje i areodynamike. Nolan wysiada powyżej 200, a w IS-16 jest super stabilny. Oprócz tego z tego co się orientuje jest lżejszy.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
HJC IS-16
04.29.2012 16:46:37

Jak ktoś ma dużą owiewke to może i da się jeździć w nim szybko, ale według mnie to raczej turystyczny kask i przy większych prędkościach trzeba walczyć z powietrzem. Po dłuższej jeździe zaczyna boleć od tego szyja. Trzeba też dodać, że jest głośny. Jak ktoś jeździ turystycznie mniej niż 200 to polecam, ale jak ktoś lubi czasem odwinąć mantete powyżej 200 to znacznie lepiej kupić HQ-1 albo Shoeia XR-1000.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.06.2012 17:14:17

Kask taki sobie. Zdobył tylko 2 gwiazdki w SHARP, areodynamika niezbyt dobra. Do tego wszystkiego bardzo głośny. Na plus trzeba zaliczyć blende i dość dobrą wentylacje. Niestety po założeniu deflektora na nos zaczyna wiać prosto w oczy, co nie jest zbyt przyjemne. Ogólnie kask bez rewelacji. Drugi raz bym go raczej nie kupił.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Adam
09.20.2012 19:42:21

Nie jest zły jak za tą kase. Jest tylko jedna bardzo denerwująca rzecz - pasek, który się ciągle luzuje. Jak zapomne go podciągnąć to wiatr chce zerwać mi kask z głowy.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
10.03.2012 10:45:26

Zalety:
- Wygodny
- Wbudowana blenda przeciwsłoneczna
- Dobra wentylacja
- Lekki jak na kask z blendą

Wady:
- Głośny - zaczyna huczeć już od 80km/h
- Powłoka antifog się zmyła i teraz szyba paruje(pinlock rozwiązałby sprawe, ale kosztuje 170 PLN)
- Blenda jest odrobine za jasna
- Po założeniu noska wiatr dmucha po oczach

Ogólnie kask nie jest zły, ale cena 800 PLN to chyba troche za dużo. Za 600 PLN byłby to dobry zakup IMO.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Ptasio
10.10.2012 18:22:23

mam ten kask już 3 rok
jak dba się o szybkę to antifog działa nawet po 3 latach
plusy:
+wykończenie jest moim zdaniem bardzo bardzo dobre
+blenda,
+wentylacja 8/10,
+zapięcie DD
+możliwość kupna "type O" nie widać prawie znaczka producenta dla mnie super sprawa :)

minusy:
-powyżej 150 km/h zaczyna łopotać głową, max jaki w nim jechałem(250km/h)da się ;)
-jest trochę głośny
podsumowując: wart zakupu i swojej ceny kask bardzo solidny
zakupiłem go 3 lata temu za 640 zł w promocji z GB i nie żałuję żadnej złotówki

bane
jakim ty motoctklem jechałeś 250 hahah?

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Gość
12.27.2012 10:57:00

Kupiłem go głównie dla blendy. Moim zdaniem kask nie jest zbyt udany. Bardzo głośny, kiepska areodynamika i parującą szybka. Do tego wszystkiego denerwująca zapinka, którą musiałem zszyć na stałe bo się cały czas luzowała. Jak latacie chopperem z prędkościami 110-120 to może być, ale przy sportowym motocyklu lepiej omijać z dala. Moja ocena - 6.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
HJC IS-16
01.13.2013 17:08:13

Kask oceniam na 6 w skali 10-stopniowej. Nie jest to jakiś super wynalazek, ale jako pierwszy kask może się spisać.

Na plus:
- Dobrze dopasowany
- Łatwo się go zakłada
- Nie gniecie okularów
- Ma wbudowaną blende

Na minus:
- Paruje
- Strasznie głośny
- Dość kiepska wentylacja

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
12.04.2015 19:25:36

kask głośny? :D

Objechałem z nim pół europy i kawałek Afryki, dodam że mam motocykl bez owiewki. Wg. mne dobry sprzet, ale... co ja wiem. Więcej pewnie wiedzą ci, co kupili go na pierwszy kask (jak wyżej) i zrobili kilka tys km, uważając się za spaców ;) W tym przedziale cenowym to wg mnie dobry wybór.

Zrobiłem nim 1.400 km pewnego dnia i nie narzekam. Tak wiec mam inne zdanie :)

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
HJC IS-16
09.28.2016 19:17:28

2 razace sprawy, ktore pojawily sie wyzej.

1. "Nie gniecie okularow". Bardzo ciekawe, bo sam nosze okulary (typowe, delikatne prostokaty) i nie ma szans, zeby je wcisnac nawet na sile. Mowie ok, to nie sa okulary na moto. Poszedlem z kaskiem do optyka, zeby sprobowac wcisnac okulary typu "druciaki". Przez meki, ale to potworne meki udalo sie tego dokonac, lecz dyskomfort pozostal. Na szczescie nie mam, az takiej wady wzroku, zebym nie mogl jezdzic na motocyklu bez okularow, lecz zapewnienia producenta o mozliwosci jazdy w okularach ostatecznie przekonaly mnie do jego zakupu. (Kasku nie zwrocilem, poniewaz mam w zwyczaju wywalac wszelkie paragony/papierki, ktore przychodza z zamowionymi produktami)

2. "Zapiecie DD"... pisze to osoba, ktora jak twierdzi, posiada ten kask od 3 lat. Tak wiec drogi uzytkowniku, to nie jest zadne DD/2D/double-D, tylko zwyczajny "one touch"

Teraz czas na moje refleksje.
Kask, ktory nie nadaje sie na sportowe motocykle. Swist powietrza jest niemilosierny. Vmax w tym kasku 280kmh, ale po przejechaniu 40 km z predkoscia 250+ szumialo mi w uszach przez dobre pol godziny.
Dodatkowo. Przy 220kmh oderwal sie gorny wlot powietrza (znajdujacy sie centralnie miedzy szybka, a blenda).
Widoczna sa odpryski i zmatowienia lakieru (kask nigdy nie upadl, bardzo o niego dbalem i nosilem go w oryginalnym worku). Dziwne jak na kask, ktory ma 7 miesiecy.

Plusy:
+wyglad/malowanie (posiadam kask w malowaniu "revolta", ktory idealnie pasuje do reszty mojego stroju)
+cena

Minusy:
-bardzo glosny
-odpryski/zmatowienia (powstale samoistnie)
-odlatujace elementy przy przedkosciach 200+
-ciezki
-2 rozmiary skorup
-paruje

Reasumujac (dla osob zainteresowanych kupnem tego kasku).
Nie jest to kask na motocykle sportowe i nie nadaje sie do pozycji lezacej (srednie doznania z jazdy).

Cena jest zachecajaca i mysle, ze jest to dobry wybor, ALE nie na motocykle sportowe.

Jestem przekonany, ze drugi raz nie kupilbym tego kasku na motocykl jaki posiadam.

PS. Mimo tego, ze kask mnie rozczarowal, postanowilem, zmienic go na HJC RPHA 11 malowanie Darter. Czemu? Mimo wielu wad, jakie przeszkadzaly mi w jezdzie, stwierdzilem, ze kask moglby byc przeze mnie zaakceptowany na innym rodzaju motocykla.
Czemu wiec sie wypowiadam, skoro blednie dobralem kask do rodzaju motocykla?
Poniewaz sprzedajacy i uzytkownicy na roznych forach nie wspomnieli o tym, ze jest to kask na turystyki i ze ma az tyle minusow przy eksploatowaniu go na motycyklu sportowym.

Pozdrawiam :)

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Seca Atom

Same rękawice kosztowały mnie 200 zł.Kupiłem je w Wawie.
Zdałem na nich prawko na motocykl.Ale:
-po ok. 2 tygodniach okazało się ...

Honda XR125 L

Super motor dla początku. Nadaje się na miasto i lekkie enduro lub nawet turyzm. Mały, lekki, uniwersalny, dość tanie części, niezawodny silnik...

Naxa F02

N o w sumie poza tym , że to jest szczękowiec to zalet nie widzę.
Szybka rysuje się od czegokolwiek.
Nosek sam się wysuwa z mocowa...

HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...

Revit Stellar

Rękawice ładnie wyglądają, są wygodne, ale jakośc wykonania poniżej przeciętnej. Po ok. 5 tysiącach puściły szwy - jeden przy palcu serdecz...

Modeka Lorenzo

Za rękawice dałem ok 160 zł, nie jest to wygórowana cena jak za model ocieplany z membraną. Komfort jazdy i funkcjonalność oceniam dobrze jedna...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania