Mamy już 9029 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha TDM 850



Ilustracja przedmiotu

1  

Yamaha TDM 850

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.60 / 10

(Na podstawie 10 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 100%
Neutralne: 0%
Negatywne: 0%


Gość


8
Gość
04.11.2012 12:04:44

Rewelacyjny motocykl do turystyki. Jest bardzo wygodny, owiewka doskonale chroni przed wiatrem, dobrze prowadzi się w zakrętach. Bezawaryjny i bardzo elastyczny silnik, który nie pożera gigantycznych ilości paliwa. Daje 8, bo na 10 zasługuje TDM 900 :)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
RISTO
02.23.2013 20:54:25

Wcześniej jeździłem GSX 1400, TRAMPKIEM 650, modelem 3vd teraz mam 4tx.
Starszy chciał połknąć moją wypłatę - najlepszy wynik na trasie 6,2l/100km w mieście dochodziło do 9,5
Teraz od roku jeżdżę 4tx i wprost nie mogę uwierzyć 4,3l/100km na trasie. Do pracy mam 6km przez miasto i w takiej jeździe pali 6,6l/100km
Mam 180cm wzrostu i dla mnie pozycja za kierownicą idealna. Zamontowaną mam wyższą szybę givi lecz brakuje mi głośniejszych tłumików (mógłbym zainwestować lecz za duży koszt a z jednym nie wygląda). 200/h osiąga bez najmniejszego problemu, szybciej nie jechałem ze strachu.
Z pewnością nie jest to motor dla początkujących, nie wybacza błędów na drodze.
Daję 9* bo bardziej podoba mi się 900-ka

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
polecam
06.24.2014 10:51:44

Miałem 2 lata - przebieg przy kupnie 60tys, przy sprzedaży ok 78. Zero awarii - motocykl całkowicie bezobsługowy, łatwa regulacja zaworów na płykach - nie trzeba do tego mechanika, wszystko można zrobić samemu, bardzo niskie spalanie - średnio wychodzi ok. 5L. Silnik elastyczny, nie brakuje mu mocy do wyprzedzania. Pozycja za kierownicą wygodna, do tego wysoko położony środek cięzkości. Wady? Ponoć potrafi żreć olej, choć mój nie miał z tym problemów i na koniec sezonu olej mieścił się w stanie. Polecam.

Głosy: 45   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
3 wspaniałe lata
01.14.2015 18:23:10

Witam wszystkich. Posiadam ten motocykl od 02.2012 roku. Jest to mój pierwszy "duży" motocykl. Bardzo fajne rozwiązanie do turystyki. Średnie zużycie paliwa to ok. 5-6 litrów. W trasie zaś nie przekroczymy pięciu. Zrobiłem na nim ok 30kkm. Nie zawiódł mnie ani razu. Wiem, że tak będzie również w przyszłości. Wiadomo, należy dbać, czyścić polerować ;-)
Moja oleju nie bierze, choć jak czyta się lub słyszy opinie to część tak ma. Super wygodna podróż na wyprostowanym kręgosłupie. Plecaki też nie narzekają. Można przelecieć wiele km. bez zsiadania. Przy 82 koniach mechanicznych można już spokojnie wyprzedzać nawet przy największym obciążeniu. Gabaryty TDM-ki mogą jednak nie wszystkim odpowiadać. Wzrost kierowcy winien wynosić co najmniej 175cm., aby spokojnie dosięgać do ziemi butami. Poza tym jedynie jak to mówią "lać i latać". Pozdrawiam.

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
Polecam na 2 moto
03.16.2015 17:50:27

Polecić można TDMa na drugie moto, pierwsze szlify lepiej robić na czymś lżejszym z niższym środkiem ciężkości. Jeżdzę 2 sezon zrobiłem zaledwie 5 kkm ale miałem już 3 parkingówki przy bardzo małej prędkości lub prawie stojąc. Jak zacznie lecieć to już poleci i polecą też kierunkowskazy,dźwignie i jak większy pech to też owiewki. Niestety to prawdopodobnie małe doświadczenie. W trasie za to sam miód. Spalanie przy dynamicznej jeździe nie przekroczy 6L, przy rozsądnej 4,5. Moja oleju nie bierze. Ma trochę słabe światła (w porównaniu z samochodowymi) ale zamontowałem ledówki na długie i jest ok.
Nawet na fabrycznych tłumikach przy wyprzedzaniu daje się słyszeć moc. Mocno hamuje silnikiem co może być niebezpieczne na mokrym w zakręcie i na dużych obrotach. Największa wada: czuć większą masę niż jest w rzeczywistości. Największa zaleta: silnik(osiągi, brzmienie), wygląd.

Głosy: 32   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
TDM 850
02.04.2016 11:15:05

Mój pierwszy motocykl który okiełznać nie jest łatwo.
Dla mnie małego człowieczka 170 jest to nie lada wyzywanie utrzymać go lecz sprawność pomaga. Jedynie masa może troszkę przerażać lecz jest to turystyk.
Polecam ten motocykl bo jest mocny niezawodny oraz bardzo komfortowy. Porządnie zrobiony silnik, przy odpowiedniej eksploatacji posłuży wieki. Powtarza się wśród użytkowników że jest to bezawaryjny motocykl. Prowadzenie, osłona przed wiatrem, wygoda i zawieszenie bardzo dobre.
Ogólnie jak dla mnie najbardziej wdzięczny motocykl!
Polecam go serdecznie

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Tdm850
03.12.2016 18:33:10

Witam mam tdm 850 jako 1 moto powiem jedno uczy pokory, wysoki środek ciężkości który może sprawić problem przy małej prędkości. W trasie super się prowadzi dobrze trzyma się drogi. Wygodny plecy nie bolą. Spalanie ok.5.5 do 6.5l na sto uzależnione od terenu. Moja bieże około setkę oleju na 2,3 tyś.kilometrów. Silnik niezawodny. Może na 1 moto to za bardzo wymagający ale idzie go opanować. A tak poza tym to motorek super.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
TDM 850 4TX
03.19.2016 18:03:31

Jest to mój pierwszy poważny motor. Miałem wcześniej przez około 4 lata MZ250 etz na której zrobiłem w koło komina może 500-1000 km. Tdm'kę mam od 4000km (4 miesiące). Przez ten czas wymieniłem tylko oponę przód, olej, świece i szybę na turystyczną. Przy moim wzroście 190cm pozycja jest zadowalająca, z tym że co około 100km. na 5 minut muszę stanąć i rozprostować nogi. Moja jazda to prędkość średnia około 60km/h (nie mylić z maxymalną), czyli w mieście raczej zgodnie z przepisami, a poza miastem tak do 120-130. Oponę zamykam w 80ciu %ach. Bardziej się boję. Maxymalna prędkość jaką jechałem to 190. Tdm chciało jechać szybciej, z tym że mój anioł stróż już nie nadążał (jego skrzydełka miały za małą pojemność) Przy tej prędkości droga stała się niesamowicie wygładzona, a motor nie sprawiał wrażenia że za chwile straci się nad nim panowanie. Przyczepić się muszę tylko do słabych hamulców. Mimo że tarcze i klocki są niemal nowe, to mam wrażenie że ten motor powinien hamować zdecydowanie lepiej. Jak jadę z plecaczkiem czyli łącznie około 180 kg to hamuje fatalnie. W najbliższym czasie mam zamiar wymienić w hamulcach płyn. Mam nadzieje że coś to pomoże. Poza tym tylni hamulec puki co mało wyczuwalny. Nigdy nie wiem czy koło tył już się zblokowało czy nie.
Spalanie niezależnie czy latam sam czy z plecaczkiem, niezależnie czy eco czy "sport", wychodzi mi około 5l, a jak przede wszystkim jazda po mieście to przez gaźniki przepływa około 6l.
W tym roku motor dostał kuferki boczne więc zapowiada się kilka dalszych wycieczek.
Szukając motoru zwracałem przede wszystkim uwagę na to by sprzęt był bezawaryjny i by pozycja dla wysokiego była wygodna. Puki co muszę powiedzieć że się nie zawiodłem. TDM polecam wszystkim niezależnie czy potrzebują go do dojazdu do pracy czy też do dalszej turystyki

Irek
Jeżeli hamulce są słabe to pomyśl o wymianie przewodów hamulcowych na takie oplocie stalowym. Hamulce staną się bardziej ostre i wyczuwalne. Fabryczne przewody po kilku latach nadają się tylko na śmietnik, bo materiał z którego są zrobione starzeje się i traci swoje właściwości (jak to guma).


Dołączone zdjęcia
Yamaha TDM 850
Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
TDM 3VD
05.23.2016 21:46:41

Witam. Posiadam motocykl od tygodnia przejechane ok 100 km, bo strach trochę. Wcześniej quady cross a teraz szosowy. I pokory nabieram przed nim. Wrażania z jazdy wielka kanapa wygodna prowadzi się świetnie 50-100 szybciej nie jechałem... No i ten podmuch wiatru ,niszka szyba

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Tdm 3vd 1991
08.25.2016 21:59:29

Hejka posiadam tdm 3vd od 2 lat przejechalem na niej tylko 4 tys km glownie miasto jak dla mnie przy 193cm i 108kg wagi moto fajne ale dmucha strasznie moze szyba turystyczna z deflektorem zrobila by robote, spalanie w miescie 7,5l po czyszczeniu i regulacji, na tarasie 6l hamulce swietne jest to moj pierwszy moto i uwazam ze dla wyzszych osob jest to super sprzet jako pierwszy motorek przez dwa lata ani razu mnie nie zawiodl pali z kopa. Fajny motor polecam.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HYOSUNG GT650P

Firma Hyosung jest mało popularna w Polsce, ale to nic nie znaczy. Posiadam od roku model GT650P, kupiony jako nowy 3-latek z magazynu (rocznik 2012r...

Michelin Pilot Power 3

Na początek witam wszystkich
Oponki wg mnie świetne, szybko sie grzeją i nie stygną w momencie jak inne które miałem.
Jazda ulic...

Yamaha XV 1900 Raider

Wcześniej jeździłem Drag Starem 1100 i Stratolinerem 1900. Raider zaskakuje osiągami, komfortem, prowadzeniem i zużyciem paliwa. Trochę lepiej p...

Adrenaline CITY PRO

Pierwsze rękawice jakie miałem, ogólnie polecam, na plus jakość wykonania oraz cena, słaba wentylacja, ręka się poci zwłaszcza w cieplejsze d...

Alpinestars Stella SP-8

Ogólnie rękawice polecam, bardzo wygodne, wentylacja słaba, jakość wykonania - spodziewałem się czegoś lepszego, polatałem sezon i sprzedałe...

Alpinestars SPS

Rękawice kupione z przeznaczeniem na cieplejsze dni oraz wyjazdy w koło komina, średnio wygodne jak dla mnie, ale spełniają swoja role już kilka...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce