4
OPINIA Shima Inverno
10
OPINIA Gopro Hero 11 Black
7
OPINIA Shima STR-2
10
OPINIA LS2 FF313 Vortex Carbon
10
OPINIA Yamaha XJ600 S Diversion
1
OPINIA Akumulatory Tuborg AGM
9
OPINIA Honda VTR 1000 SP1
9
OPINIA MaxTo M2

NOWOŚĆ Pokrowiec na motocykl SECA Outdoor S / M / L / XL
9
OPINIA Kawasaki ZX-14R / ZZR 1400 2012-
9
OPINIA Honda CBR 900RR Fireblade SC33 1996-1999
Mamy już 21362 opinii o produktach motocyklowych!
Uchwyty GPS mocowania na motocykl
R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store

Wyślij swój film


NA
FORUM



0
Ostatni post przez: Yogi, dnia: 2022-12-02

5
Ostatni post przez: Drzewo, dnia: 2022-11-30

4
Ostatni post przez: Drzewo, dnia: 2022-11-25

1
Ostatni post przez: Jacenty, dnia: 2022-11-22

2
Ostatni post przez: Mateusz78, dnia: 2022-11-22

Nie znalazłeś swojego motocykla lub innego produktu w naszej bazie? Wpisz jego nazwę, a zostanie on dodany do bazy.

OPINIE O MOTOCYKLACH

Społeczność Moto Opinie
Najnowsze pytania
1
1

Czy 60000 km to duży przebieg na vn 2000
3
2

Hej wszystkim, mam 1,96cm wzrostu i około 102 kg i szukam sportowego motocykla, który będzie...
2
3

Przednia kamera nagrywa film z krótkimi przerwami. Ustawienie 4k. Jaka może być przyczyną?
6
1

Cześć Jakby ktoś potrzebował sakw OXFORDA to jest teraz black week na Intermotors - normalna...
7
5

Czy posiada ktoś serwisowkę do bmw k 1200 gt w języku polskim lub może ktoś...
2
4

Jaki kupić motor na kat A2 tal do 12 tyś
2
6

Witam Chciałbym poznać wasze opinie co do opon michelin pilot Road 4lub5 w moim przypadku do...
Zdjęcia waszych motocykli

Nadchodzące zloty i wydarzenia

+ Dodaj wydarzenie/zlot › Zobacz wszystkie

03


Gru

03


Gru
Motomikołaje Kutno 2022
Województwo Lódzkie

03


Gru
Motomikołaje Białystok 2022
Województwo Podlaskie

03


Gru

03


Gru
MotoMikołaje Wierzbice 03.12 12:00
Województwo Dolnośląskie

03


Gru

03


Gru
Motomikołaje Myszków 2022
Województwo Śląskie

04


Gru




Ciekawe miejsca i trasy motocyklowe Miejsca i trasy motocyklowe
EDYTOR TRAS

Zachęcamy do dzielenia się swoimi trasami z pomocą edytora. Możesz zaplanować trasę, dodawać zdjęcia, dzielić się z nią ze znajomymi i otrzymywać komentarze.

DODAJ TRASĘ
Wyślij z pliku KML

Najnowsze trasy
› 10-11-2022   Noteć-Sochaczew-Kampinos (Truskaw, Palmiry, Sosna Powst., Zamczysko)
› 09-06-2022   Gdańsk - Sardynia
› 06-25-2022   Pałac Runowo
› 05-30-2022   Dookoła komina 100 km
› 03-19-2022   piątek piątunio
› 03-15-2022   tam i tam
› 03-12-2022   Sobotnia jazda
Najnowsze opinie
6
12.05.2022

Opinia po jezdzie testowej Fat Bobem 114" Softail z 2020 r.

Zalety:
-hamulce chyba najlepsze sposrod cruiserow HD
-silnik 114" wyraznie mocniejszy od 107"
-oryginalna prezencja
-sensowne zawieszenie przednie na USD

Wady:
-brak precyzji przy zmianie kierunku. Zmieniajac pasy na gorszej nawierzchni, przez gruba przednia opone czulem sie jak na pilce-zabawce do skakania
-chropawa praca silnika 114" moze sie podobac, ale mnie nie urzekla
-dziwna pozycja z plaska i prosta, niska kierownica
-harleyowski patent sterowania kierunkowskazami z dwoma guzikami i autocancellingiem to jest cos czego serdecznie nie cierpie, choc ma on tez swoich zagorzalych zwolennikow. Sposob dzialania i wady opisalem w opinii o HD Road King Classic 2014-.




8
12.05.2022

Opinia na podstawie jazd testowych modelem Classic z 2017 z silnikiem M8, 107"

Zalety:
-swietna klasyczna prezencja bez koniecznosci pozakupowego tuningu optycznego
-do 120 km/h bardzo plynna i przyjemna jazda
-miekkie komfortowe zawieszenia
-silnik 107" pracuje bez "gangsterskiej" napinki typowej dla 114 i 117". Fajny miekki ale zdecydowany moment obrotowy- najprzyjemniej w okolicach 3 tys. obr.
-ograniczone wibracje w czasie jazdy, za to na wolnych obrotach na postoju typowe harleyowskie "patataj, patataj"
-niezla ochrona przed wiatrem za "policyjna" szyba
-jak na cruisera calkiem pryzwoite hamulce

Wady:
-skrzynia pracuje bardzo glosno i z wyraznym uderzeniem, jakby ktos za kazdym razem walil mlotkiem w karter.
-harleyowskie sterowanie kierunkowskazami w polaczeniu z automatycznym kasowaniem to beznadzieja. Po jednym guziku z kazdej strony kierownicy: pierwsze przycisniecie wlacza kierunek , drugie wylacza. Niby logiczne, ale prawa reka jest od gazu i kiedy odwijasz to zaczyna brakowac kciuka (np podczas dynamicznego zjazdu z ronda ze srodkowego pasa). Autocancelling dziala w miare OK przy skretach 90 stopni na skrzyzowaniach, ale juz przy plynnych zmianach pasa na prostej, to na dwoje babka wrozyla. Oznacza to ze trzeba oderwac wzrok od sytuacji na drodze i patrzec chwile na kontrolki znajdujace sie nisko na baku. Przez ten czas w gestym ruchu mozna komus wjechac w kufer. Na slepo nie da sie wylaczyc kierunku, bo jesli autocancelling jednak zadzialal, to przycisnieciem wlaczasz kierunek ponownie. Przy tym wszystkim nie widzialem nigdzie opcji deaktywacji autocancellingu i dealer tez nie wiedzial, czy sie da.
-pozycja pedalu tylnego hamulca jak dla mnie niewygodna
-fabryczna kanapa pasazera mala i waska
-typowe przypadlosci cruiserow, jak duza masa, niewielki przeswit w zakrecie, lekka niestabilnosc przy duzych predkosciach itd. Wspominam o tym w imie rzetelnosci, ale to po prostu uroda wiekszosci tego typu sprzetow i trzeba to przyjac z dobrodziejstwem inwentarza.

Ze wszystkich testowanych przeze mnie HD na silnikach M8 ten zrobil na mnie najlepsze wrazenie. Luz, wygoda i klimat bez udawania draga czy innych pseudo-sportowych aspiracji.




9
12.05.2022

W polowie lat 90-tych mialem przez 2,5 sezonu model L z '91.

Zalety:
-precyzyjne prowadzenie, szczegolnie na torze i rownych asfaltach
-niska masa
-bardzo dobre hamulce
-swietne przygotowanie do amatorskiej jazdy po torze, np subframe z dwoch osobno odkrecanych czesci- ta pod kierowca z aluminium, a pod pasazerm stalowa- latwa do odkrecenia pod jednoosobowy ogon
-zwawy silnik, choc wymagajacy obrotow
-topowe komponenty i rozwiazania robiace nawet dzisiaj robote
-dosc sensownie przemyslany serwisowo
-rasowy ryk silnika kreconego w poblizu czerwonego pola

Wady:
-twarde zawiasy swietne na dobry asfalt i tor, ale na dziurach i bruku katorga
-ergonomia bardziej torowa niz uzytkowa kanapa typowo sportowa twarda laweczka, mocny kat ugiecia nog. Zrobilem tym sprzetem dwa razy trasy dzienne po 700 km po autostradach, ale ciezko to nazwac przyjemnoscia.
-fabryczny wydech tylko udawal alumnium (owiniecie z zewnatrz cienka blacha)- byl stalowy i potwornie ciezki, jakby go zrobiono z szyny tramwajowej
-odpalanie lekko ostygnietego silnika wymagalo doktoryzacji z pozycji dzwigni ssania. Zbyt dlugie krecenie moglo spowodowac szybkie wyczerpanie pradu w malej bateryjce

Najlepiej mi sie jezdzilo tym motocyklem po Niemczech. W Polsce lat 90-tych z masa dziurawych drog i jedynym torem w Poznaniu ten sprzet nie mial sensu dlatego zmienilem na sport-turystyka. Dzisiaj moglbym go miec ponownie, ale bardziej jako klasyczna odchudzona torowke bez lamp, lusterek itd. Przy kupnie nalezy uwazac glownie na slady przeszlosci powypadkowej.




9
12.04.2022

witam jaką najlepiej Honde Crosstourer 1200 wybrać z brzebiegiem czy 80 tys to sporo czy nie zwracać uwagi zbytnio na przebieg w tych motorach?..Jeśli ktoś z Was ma bądź miał doświadczenie z tymi modelami to chętnie poczytam wasze wypowiedzi.




3
12.04.2022

jedynie fajny klasyczny wygląd to mi się podoba w starszych bandziorach, szkoda ze nie prowadzą sie juz tak fajnie jak wyglądają, niestety tu nalezało by poprawić fabrykę




5
12.02.2022

Kupiłem je tylko dlatego, że trafiły się świeże i tanio. Pomyślałem- zrobię krok wstecz i w ten sposób sprawdzę , czy rzeczywiście nowoczesne opony są, jak przekonują reklamy, trwalsze i jednocześnie bardziej przyczepne..Jako, że są to gumy sportowo- turystyczne, a ja posiadam taki właśnie motocykl i również w taki sposób go używam, opinię moją podzielę na 2 rozdziały.
Turystyka. Jeżdżę zawsze sam więc Moto nieprzeładowane, unikam autostrad, ekspresówek i głównych. Pomimo tego po 10 tys. tył kwadratowy i zjechany do ograniczników- słabo. Ale opony pewne w każdych warunkach atmosferycznych, dająradę podczas dzidowania po górskich przełęczach jak i mokrych kilkugodzinnych przelotach.
Sport. Do szalonego latania po drogach są ok. Można je pozamykać i przycierać kolanko na Słonnych, Izdebkach, czy SH 20. Ale na torze, jeśli chcemy poznawać granice przyczepności, te gumy pokażą nam je w sposób wyraźny i niestety bez żadnych uprzednich ostrzeżeń. Mi po prostu puścił tył przy wyjściu z winkla i zaliczyłem pięknego higside. Także średnio.
Podsumowując. Tak, technika w przemyśle oponiarskim idzie do przodu. Dzisiejsze, nowoczesne opony sportowo turystyczne zapewniają nam przynajmniej podobne, a nawet lepsze możliwości śmigania w różnych warunkach atmosferycznych będąc jednocześnie prawie dwukrotnie trwalszymi. Pozdrawiam Arcuslufa i Vfr 800




4
12.02.2022

Kupiłem je ze względu na to że sezon kończę jak mnie snieg zaskoczy i glebę zaliczę przez to. Ogólnie poniżej 10 stopni zakładałem zwykle narciarskie rekawice, temperaturowo sprawdzało się to świetnie i było wygodne. Jednak cenie też bezpieczeństwo. Czuć że shima jest bezpieczna, na nadgarstku ten sam slider co mam w rs2. Super mankiet, może być szeroki, można go też mocno sciesnic. Ochrona też wydaje się rozbudowana jak na zimowy model. Ale teraz najważniejsze. Jest mi w nich zimno w palce. W śród dłoń jest super, ale palce to dramat. Możliwe, że to przez to że normalnie noszę 10. A kupiłem 9,5. Są dopasowane idealne na długość, mam minimalny zapas w palcach jak są wyprostowane, jednak przy zgięciu wypełnia mi palec przestrzeń we wnatrz i styka z polarem rękawicy. Przez to może chłód przenosi się na palec. Dodam, że mam hand guardy i grzane manetki. Grzane manetki mniej czuć niż w narciarskich rękawicach. Ogólnie próbowałem nawet z wyprostowanymi palcami jechać żeby sprawdzić czy majac więcej luzu w okół palca będzie lepiej i trochę było, ale nadal dużo gorzej od narciarskich. Przez to taka niska ocena bo w moim przypadku wrócą do szafy i może będę ich używał w przedziale 10-15 stopni, chociaż wtedy może być za gorąco w śród dłoń. Dodam że zimowe rekawice to jakiś tani noname. Dlatego potencjalnym kupującym radzę przymierzyć, zacisnąć dłoń i palce powinny mieć luz




10
12.01.2022

Cześć, zbytnio się nie rozpisując - Gopro 11 Black to najlepsza kamera sportowa na rynku. Trudno do czegoś się doczepić albo nie jest to w ogóle możliwe. Problem z zawieszaniem prawdopodobnie w końcu został całkowicie rozwiązany, bo przez cały czas nigdy mi się nie zawiesiła. Jakość obrazu to TOP totalny - kamerka nagrywa teraz z jeszcze większym bitrate 120mbps zamiast 100mbps i ulepszono nagrywanie filmów nocnych - ogólnie nadal w nocy jest słabo, ale widać minimalną poprawę w stosunku do 9 i 10 Black. Poza tym dodano fajne tryby do robienia nocnych timelapsów, aby uchwycić poruszające się gwiazdy i światła samochodów.

Teraz pytanie czy warto się przesiadać z Gopro 9/10 na 11 i tutaj niestety powiem tak - ta kamerka to ewolucja, a nie rewolucja. Jest lepsza, ale np. w dzień trudno zauważyć jakąkolwiek różnice w jakości obrazu między 10 Black i 11, jedynie nocą jest minimalnie lepiej. Stabilizacja jak była super tak jest nadal - dodano parę bajerów, ale ostatecznie jeśli chodzi o jakość obrazu to nie ma tutaj rewolucji - moim zdaniem nie polecam robić upgrade-u komuś kto ma 9 albo 10.

Jeśli chodzi o baterie - najlepsza w gopro 9 black, potem gopro 11 black i na końcu 10. Jak macie pytania to piszcie w komentarzu :)




7
11.30.2022

Rękawice należałoby oceniać w dwóch kategoriach, pod katem częstości występowania wad oraz ich właściwości kiedy uda się trafić na model bez wad.

Zacznę od tego, że pewien czas po zakupie rękawice były wymieniane ze względu na fakt iż w prawej rękawicy na wewnętrznej części kciuka był źle wszyty szew, który podczas jazdy powodował drętwienie dłoni - rzecz która wyszła dopiero podczas jazdy. Producent uznał reklamację i wymienił łapki na nowe. Niestety bardzo ciężko dobrać idealną parę rękawic. Niemal w każdym komplecie coś było nie tak - a to szwy, które uwierały od samego noszenia, a to palec za długi, czy za długi pasek od zapięcia, zatem w tej pierwszej kategorii nie wystawiłbym wysokiej oceny, bo trzeba mieć sporo cierpliwości, żeby dobrać odpowiednie rękawice i trzeba mieć świadomość, że w związku z tym może być ciężko dobrać upatrzony kolor.

Natomiast jak już uda się dobrać te idealne rękawice, to czeka nas okres dopasowywania się do dłoni. U mnie zajęło to blisko 1000km, miałem wrażenie że trwa to wieczność, do tego stopnia, że potrafiłem się zatrzymać i zmienić rękawice na zapasowe, bo już nie dawałem rady.

Jednak kiedy przetrwamy ten okres, to rękawice odwdzięczą się dużą wygodą, wystarczającą wentylacją, żeby komfortowo podróżować w temp ok. 15-25st i mam wrażenie, że trwałością. Przez 2 sezony przejechały ze mną ok. 5tys km i nie widać po nich zniszczeń. Kolor czarny z białym, a farba nie schodzi.
Z plusów:
+ duża ilość protektorów
+ długi mankiet
+ fajny wygląd
+ duży komfort jazdy jak już się dopasują
+ obsługa gwarancyjna producenta
+ nie znalazłem konkurencji w tej cenie pomimo zjechania kilku sklepów i przymiarki niezliczonej ilości rękawic.

Minusy:
- ciężko dobrać idealną parę bez wad
- długo się układają do dłoni
- cyber paluch słabo działa i dość szybko się wyciera.

Wystawiam ocenę 7, żeby zostawić sobie furtkę na droższe, być może lepsze łapki.




10
11.29.2022

Fajny kask, b. wygodny, wygląda super, Lekki i cichy. To co lubię w nim, to tanie wizjery, szybka kosztuje 75,00 zeta, co sprawia, że jeśli się porysuje, to wymieniasz ją i kropka. Blenda 45,00 zeta. Wyjątkowo szybka i wygodna wymiana szkła i blendy. WENTYLACJA OK. Kask godny polecenia.




10
11.29.2022

Mam ją od roku, rocznik 2000 z dwoma tarczami, przebieg 40tyś. km. Właśnie przejechałem nią cały sezon, czyli ok. 4tyś. km. Przed sezonem na początku kwietnia 2022r. wymieniłem cały zestaw napędowy, wyregulowałem i wyczyściłem gaźniki, podwyższyłem kierownicę o 2cm, wymieniłem olej na 10w40 Motula i filtry, wstawiłem nowy akumulator. Jeżdżę w mieście i raz/dwa razy na miesiąc w dłuższe trasy.
Z plusów:
-mało pali - cały sezon liczyłem spalanie w aplikacji w telefonie, średnie spalanie z 4tyś km wyszło na poziomie 4,05l/100km. W mieście ok. 4,2-4,4 , natomiast w trasie ok. 250km, jadąc prędkością 80-120kmh, spalanie spadło do 3,7l/100km.
-moja xjota, nie bierze oleju, całe 4 tyś nie dolałem ani kropli, w okienku rewizyjnym na moje oko, oleju jest tyle samo cały czas.
- mam 184cm wzrostu a pozycja jest wygodna na dłuższe trasy, o ER5, CB500 nie mogę tego powiedzieć.
- tanie części - nie musiałem nic naprawiać, ale jak przeglądałem, to części jest dużo i są bardzo tanie
- tania w zakupie - za swoją dałem 4000zł + 800zł wymiany elementów eksploatacyjnych.
- można wziąć pasażera i nie powinien narzekać,
- komfortowe zawieszenie
- do 110/120kmh. jest wystarczająco żwawa
- chciałem mieć nakeda, bo mi się bardziej podoba, ale jednak jazda na motorze z owiewką, jest ooogromną zaletą, teraz się cieszę, że mam wersję Diversion
- ma stopkę centralną, dzieki której można z dużą łatwością dbać o napęd, wymieniać olej, robić prosty serwis.
Z minusów:
- na rynku dużo zajechanego sprzętu, ale to się tyczy wszystkich gs500, er5, cb500, sv650.
- powyżej 120kmh zaczyna brakować jej mocy przy wyprzedzaniu.
- dla osoby z moim wzrostem polecam kupić deflektor i to taki z 20cm wysoki, żeby zachować komfort w podróży
- brak ABS, hamulce mogłyby być lepsze, ale podczas jazy w pojedynkę 2 tarczę wystarczają.
- niska kultura pracy silnika. Słyszalny kosz sprzęgłowy, słyszalne cykające zawory, ale jak się już jedzie, to się o tym zapomina
- przy 4-5tyś owiewka wpada w rezonans. Ja odkręciłem szybę i podkleiłem podkładki pod meble (te takie, żeby nie rysować podłogi) i na szczęście pomogło.
-kąt ugięcia kolan dla mnie jest za duży, jeżeli coś mnie boli w dłużej trasie to właśnie kolana.




1
11.29.2022

Akumulator kupiony rok wcześniej na jesień, w wakacje jak auto stało 2tyg padał. na jesień po tygodniu..






Oceń serwisy i sklepy w okolicy



Ostatnio dodane do oceny



Pokrowiec na motocykl SECA Outdoor S / M / L / XL

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






DJI Osmo Action 3

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Zontes 350 GK

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Kominiarka Alpinestars Open Face 2022

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Gopro Hero 11 Black

Ocena użytkowników

10.00



Liczba komentarzy

1






KTM 890 Duke

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Yamaha XS 1100

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0