NOWOŚĆ Rebelhorn Thug II

NOWOŚĆ Cassida Apex

NOWOŚĆ GIVI DLM46 TREKKER DOLOMITI

NOWOŚĆ IXS Oiled

OPINIA SHIMA X-Breeze

NOWOŚĆ BENELLI 752 S

OPINIA Rebelhorn HIFLOW III

NOWOŚĆ RST Tractech EVO 3 CE

OPINIA Shoei XR-1100

NOWOŚĆ Rebelhorn Rebel Lady

NOWOŚĆ Airoh Terminator Open Vision
Mamy już 16765 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store

NAJNOWSZE
OPINIE

4

Shima VRS-2
10

Adrenaline Race Pro Knox
6

SiliMOTO Silinoise
9

Bridgestone Battlax BT-016 PRO
5

Dunlop D209 Sportmax Qualifier

news
room

NA
FORUM



1
Ostatni post przez: Stiw, dnia: 2020-04-03

11
Ostatni post przez: Drzewo, dnia: 2020-03-27

3
Ostatni post przez: michal, dnia: 2020-03-19

25
Ostatni post przez: Leszek, dnia: 2020-03-11

15
Ostatni post przez: stiw , dnia: 2020-03-06

Nie znalazłeś swojego motocykla lub innego produktu w naszej bazie? Wpisz jego nazwę, a zostanie on dodany do bazy.

OPINIE O MOTOCYKLACH

Społeczność Moto Opinie
Najnowsze pytania
13
2

Ale, żeby: -miał jakiś cywilizowany wygląd I rocznik (roczniki od 1990r) -chińczyki odpadaja
15
2

Kiedy aktualizacja na IOS?
10
2

czy wie ktoś gdzie mogę kupić przyciemnianą szybkę do kasku zipp wl-803
15
3

Siemanko, zamówiłem na allegro kask otwarty naxa s17, zupełnie nie znam się na kaskach bo...
7
3

Jakiej firmy lepsze ebc czy ng?
35
21

Jak sądzicie czy w obliczu nowych wytycznych możemy jeździć? Czy możemy zostać ukarani?
6
3

Witam Filtr mi się zassał i nie chce się odkręcić a nie chcę urwać gwintu...
Zdjęcia waszych motocykli

Nadchodzące zloty i wydarzenia

+ Dodaj wydarzenie/zlot › Zobacz wszystkie

04


Kwi

04


Kwi

05


Kwi

05


Kwi

05


Kwi
XII MOTO MARZANNA w Pile 2020
Województwo Wielkopolskie

05


Kwi

05


Kwi
Wypędzamy Zimę z Miasta Vol. 6 - Toruń
Województwo Kujawsko-Pomorskie

05


Kwi




Ciekawe miejsca i trasy motocyklowe Miejsca i trasy motocyklowe
EDYTOR TRAS

Zachęcamy do dzielenia się swoimi trasami z pomocą edytora. Możesz zaplanować trasę, dodawać zdjęcia, dzielić się z nią ze znajomymi i otrzymywać komentarze.

DODAJ TRASĘ
Wyślij z pliku KML

Najnowsze trasy
› 08-08-2019   Rumunia 2019
› 08-03-2019   Mosina - Kórnik
› 05-21-2019   Wadowice - Świnna Poręba - Sucha Beskidzka - Żywiec
› 05-11-2019   Sobotnie loty - Bielsko, Szczyrk, Wisła
› 05-03-2019   Mała rundka po okolicy
› 05-03-2019   1-Majowe latanie po okolicy :)
› 04-22-2019   Poznań Pałacyki
› Nowe zdjęcia miejsc

Krzeszów - stok narciarski.

Krzeszów - stok narciarski.

Porytowe Wzgórze

Porytowe Wzgórze

Kasztel-ik Korona Podlasia

Punkt widokowy na jezioro Czorsztyńskie

Zielomyśl

Góra Trębacza



Najnowsze opinie
4
04.04.2020

Przejechałem w nich 11.5tys.km. Miały być mocne, ale niestety po ok. 8-9tys.km. w lewej rękawicy na palcu zrobiła się dziura. (Mam krótkie klamki ASV) W tej chwili jest już przetarcie poniżej kciuka, w miejscu gdzie skóra nie jest wzmocniona. Z wierzchu z czarnych, zrobiły się brązowe. Protektor pod kciukiem uciskał przez 2tys.km. Szwy dobrej jakości. Żaden nie pękł. Niestety tego sezonu już nie przetrwają. Myślę, że za tą cenę powinny wytrzymać dłużej.




10
04.04.2020

Uzywam ich juz drugi sezon, jak do tej pory nic zlego sie z nimi nie dzieje, wiec jakosc wykonania wydaje sie byc taka jak trzeba, Ochraniaczy jeszcze nie mialem okazji przetestowac ale do codziennej jazdy spisuja sie super, jak dla mnie sa mega wygodne.




6
04.04.2020

Jak je zakupiłem to myślałem że super. Do czasu jak nie spróbowałem Alpine Moto safe. Największy minus- nie mają kanału wentylacyjnego, co nie jest dobre dla komfortu ucha i błędnika. Filtr za dużo wystaje. Polecam Alpiny, różnica duuuża.




9
04.03.2020

W ostatnich latach używałem różnych "budżetowych" opon, w różnych motocyklach. BT016 PRO wypada najlepiej z nich wszystkich! Bez zbędnego rozpisywania się - Polecam!




5
04.03.2020

Tak jak pisało wielu powyżej - słabo! Oczywiście dogrzana, na dobrej nawierzchni daje rade, jednak w codziennej eksploatacji uślizgi to norma - a to przekłada się na psychikę...
Jeśli szukacie "dobrych" opon budżetowych (a jeździłem na wielu w ostatnich latach), to polecam BT016 PRO. Moim zdaniem najlepszy wybór w niskim przedziale cenowym, takie mam doświadczenia. LwG! :)




9
04.03.2020

Kupiłem na początek sezonu. Jeszcze nie jeździłem, ale ogólne wrażenie sprawia solidne. Łączy się z telefonem, nawigacją, innym modelem interkomu(Sena SMH10). Głośniczki są bardzo mocne, głośne. W domu prze ściany odbiera sygnał, a jakość dźwięku jest bardzo dobra. Po sezonie napiszę więcej.

Gość
Kupiłem kask. Jeszcze nie założyłem. Ale jest ładny. Dam 7. Albo 9. Albo ...




10
04.02.2020

Przejechałem w nich jeden sezon, około 5k-6k kilometrów.
Plusy:
- idealne na gorące dni dzięki super wentylacji,
- dobre wykonanie, brak żadnych wystających nici, brak luzów na szwach,
- po moim przebiegu brak żadnych widocznych śladów zużycia.

Minusy:
- brak.




9
04.01.2020

W kurtce przejeździłem póki co pierwszy sezon. Moim zdaniem bardzo solidny i praktyczny ciuch. Zacznę od plusów. Największą zaletą jak dla mnie jest to, że kurtka sprawdza się przy dużym przedziale temperatur. Przy upałach wyciągamy wszystkie podszewki i jest mega przewiewna i chłodna, nie ma z tym najmniejszego problemu. Gdy robi się trochę chłodniej, membrana załatwia sprawę, a kiedy temperatury sięgają 8 - 10 stopni bez problemu można jeździć z całym kompletem. Mi się zdażało i przy 4 - 5 ale warto wtedy jeszcze dorzucić jakąś bluzę pod spód. Jest naprawdę solidnie wykonana, ma kilka przydatnych kieszeni. Z tego co sprawdzałem ochraniacze też są wysokiej jakości. Jeżeli chodzi o membranę - tak jak mich78 już wcześniej tutaj pisał, jechałem w niej w bardzo solidnej ulewie i tak samo przemokły mi całkowicie jeansy, tak pod butami i kurtką suchutko, także spory plus.
Jeżeli chodzi o wady, mam rozmiar L, jestem raczej średniej budowy (ani patyk, ani jakiś dobrze zbudowany) i o ile we wszystkich warstwach, kurtka w miarę dobrze mnie opina i ochraniacze są na swoich miejsach, o tyle po wyjęciu mębrany czy warstwy ocieplającej robi się trochę luźno i ochraniacze nie przylegają już tak fajnie. Obawiam się, że podczas upadku mogły by się niefortunnie przesunąć. Oczywiście wiem, że przy 3 warstwach nie da się uniknąć takiego efektu i jest to jakiś kompromis kurtki do wszystkiego. Producent niby to niweluje poprzez dodanie ściągaczy na guziki jednak są one w 2 miejsach - na bicepsie i przedramieniu, co moim zdaniem nie załatwia sprawy (ja zawsze mam je ściągnięte na maksimum). Moim zdaniem o wiele lepiej byłoby dodać chociaż jeden bliżej ochraniaczy na łokciach i najlepiej trochę bardziej regulowany. I za to odjęta jedna gwiazdka.
Poza tym świeta kurtka i jak najbardziej polecam za taką kaskę.
Pozdro




9
03.31.2020

Zalety:
- aerodynamika- mogę obejrzeć się na autostradzie i nie wykręca mi karku,
- bardzo wydajna wentylacja,
- to jeden z tych mniej głośnych kasków (wyjaśnienie na końcu*),
- bardzo dobrze wyważony dzięki czemu nie czuję ciężaru na głowie,
- bardzo dobra widoczność,
- nie paruje, pinlock i dobra wentylacja robią robotę,
- zapięcie DD,
- jest po prostu wygodny.

Wady:
- przez otwory wentylacyjne często wpadają owady,
- trochę duży z zewnątrz (szerszy o jakieś 2-3 cm od HJC).

*Po ściągnięciu owiewki z nakeda w kasku zrobiło się o połowę ciszej. Czasem huczy przy silnym bocznym wietrze ale na co dzień nie mam powodów do narzekania.




7
03.31.2020

Rękawice niestety mają skopaną rozmiarówkę dla mnie. Dobre na długość, ale palce i na nadgarstku dwa razy za duże. Także jeśli ktoś ma chude, długie palce i wąskie nadgarstki to niestety musi odpuścić.

Natomiast same rękawice bardzo ładne i wyglądają na porządnie wykonane.




9
03.29.2020

Mam model kurtki RST Blade CE, model z 2018 roku, kupiony jesienią na wyprzedażach. W ubiegłym sezonie zrobiłem na niej 2500km i muszę przyznać, że bardzo fajnie się sprawowała. W ciepłe dni, takie powyżej 25stC wypinam podpinkę i jest ok. Perforacja działa jak należy. Jak jest trochę chłodniej zakładam podpinkę. Poniżej 18 stopni już zaczyna się robić chłodno, więc trzeba założyć coś więcej, szczególnie na klatkę, bo tu wychładza się najbardziej. Skóra nigdzie się nie przetarła, nie pomarszczyła, napisy całe. Na mnie leży doskonale, a przed zakupem namierzyłem się tego w Trójmieście mnóstwo. W sumie to nie mam się do czego doczepić. Teraz już ten model wycofano zastępując innym, ale jakby ktoś miał gdzieś okazję jeszcze przymierzyć, to polecam.
Kurtkę można zestawić ze skórzanymi spodniami z aktualnej kolekcji, przynajmniej tak mnie zapewniała ostatnio obsługa sklepu z akcesoriami dla motocyklistów....sprawdzę to na koniec tego sezonu :)




8
03.29.2020

Kask w malowaniu "Nicky Hayden" zakupiłem pod koniec sezonu 2019r. Wstrzymywałem się trochę z napisaniem opinii, aby sprawdzić go również w wyższych temperaturach. Dopiero teraz moja subiektywna opinia będzie kompletna.
Zacznę od tego, że wykonanie jest doskonałe. Spasowanie materiałów, ich jakość, zapach i faktura są nieprawdopodobne. Montaż wizjera (słyszałem, że niektórzy na niego narzekają, określając go jako zbyt skomplikowany) jest ekstra. Należy się go nauczyć, ponieważ jest to pewna sekwencja ruchów, które muszą być wykonane w odpowiedniej kolejności. Jednak gdy już to "złapiemy" zaczynamy rozumieć stopień złożoności systemu i dbałości o detale projektanta/producenta. Wtedy też dostrzegamy jaka przepaść technologiczna dzieli niektórych producentów od kasków Arai. Zakupiłem dodatkowo system "Arai PRO Shade System", a więc szybę przyciemnianą, umieszczoną na zewnątrz kasku. Sprawdza się bardzo dobrze i nie mam żadnych problemów z jej obsługą.
Arai różni się sposobem otwierania szyby od innych producentów. Stosuje dźwignię, którą trzeba podnieść, by palcem wyciągnąć szybę do przodu i unieść. Przestawienie się wymaga kilku powtórzeń. Potem ruch jest już całkowicie naturalny.
Widoczność w kasku jest rewelacyjna. Pole widzenia jest tak szerokie, że czasem nie trzeba nawet przekręcać głowy.
Wentylacja stoi na bardzo wysokim poziomie. Kask posiada dwa wywietrzniki w wizjerze (bardzo oryginalne rozwiązanie) i po jednym wlocie na brodzie oraz na szczycie głowy. Każdy z tych kanałów regulowany jest w trzech poziomach- zamknięty, połowicznie otwarty i otwarty. Wentylacja jest wydajna i wystarczająca.
Aerodynamicznie kask jest ok. Przy jeździe na wprost nie odczuwam żadnych wibracji. Po przekręceniu głowy bokiem do kierunku jazdy występuje jakiś świst, ale nic więcej. Głowy nie zwiewa, czyli "jajowata" budowa kasku spełnia swoją funkcję. Przy czym zaznaczam, że w motocyklu posiadam wysoką szybę, więc działanie wiatru na kask jest proporcjonalnie mniejsze.
Wyciszenie jest dla mnie tematem drażliwym, bo czytając opinię innych, odnoszę wrażenie, że są jakieś drastyczne różnice pomiędzy kaskami. Ja jeździłem w szczękowych, crossowych, integralnych (lepszych i gorszych producentów) i wszystkie są tak samo głośne! Arai określiłbym jako kask cichy, ale głośny jak każdy inny.

WADY:
- Pasek zapięcia pod szyją jest bardzo mocno cofnięty, stąd może uwierać w szyję i przyduszać.
- Pasek zapięcia DD jest za krótki o jakieś 8 cm! Powoduje to, że przy każdym zdjęciu kasku należy rozpiąć zapięcie DD całkowicie. Nie wystarczy poluzowanie na maksa by przecisnąć głowę. Niesie to za sobą szereg niewygód, np. nie ma za co złapać kasku by go nieść. Zdjęcie i założenie kasku wymaga więc dwukrotnego rozpięcia i zapięcia DD, wrrr! Robienie tego w rękawicach to koszmar. Na pytanie do Arai czy da się "coś" z tym zrobić, odpowiadają tylko, podsycając moją wściekłość taką oto oczywistością: "System DD jest najbezpieczniejszym systemem zapięcia kasku i powinien być on za każdym razem zapinany/rozpinany przy zakładaniu oraz zdejmowaniu kasku tak by zawsze był odpowiednio zapięty tym samym uniemożliwiając spadnięcie kasku z głowy podczas ewentualnego wypadku lub kolizji" - no comment.
- Cena

Arai jest świetny, ale ten pasek... Doszyłem sobie końcówkę z innego kasku. To niby załatwiło sprawę, ale wciąż irytuje oko i świadomość, że zapłaciło się kupę siana. Ogólnie kask wart jest tej ceny pod niemal każdym względem. Jestem szczęśliwy, że go posiadam. Góruje też od lat nad konkurencją pod kątem bezpieczeństwa. Konstrukcja skorupy kasków ARAI owiana jest już legendą. Dodam, że ARAI Chaser X, w swojej konstrukcji posiada już system VAS - identyczny jak ten stosowany w Moto GP oraz Formule 1. Zawsze jest to jakiś "smaczek", gdy próbuje się przekonać żonę do wydania na coś 3 000 zł z domowego budżetu.






Oceń serwisy i sklepy w okolicy



Ostatnio dodane do oceny



BENELLI 752 S

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






RST Tractech EVO 3 CE

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Rebelhorn Rebel Lady

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Airoh Terminator Open Vision

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Hyosung XRX 125

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Rainers Drago

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Torq i3

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0