6
OPINIA MT Atom SV

NOWOŚĆ Junak RSL 125

NOWOŚĆ HJC F71

NOWOŚĆ Horn H929
9
OPINIA TCX Hero WP
Wypożyczenie zakuwarki do łańcucha motocyklowego
R E K L A M A

moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Yamaha R1 RN09 (2002-2003)


9.19 / 10

(Na podstawie 16 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Yamaha R1 RN09 (2002-2003)

Dodaj zdjęcie
Opinie motocyklistów
Pozytywne: 94%
Neutralne: 6%
Negatywne: 0%



Gość


Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
hawaj
10.01.2012 12:22:11

Najlepsza R1 w historii. Bardzo dobrze się prowadzi, jest lekka i szybka. Znakomity dół w porównaniu do nowszych modeli R1. Silnik jest na wtrysku - zero problemów z regulacjami. Polecam.


Gość


Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
RN09 2003
10.01.2012 18:56:18

100% zadowolenia bardzo dobry sprzet. Niezawodny jesli trafi sie zadbana sztuke i bedzie sie dbało bedzie sie odpłacał bezawaryjnoscia. Ponad czasowy wyglad sprawia ze do garazu wchodzi sie az miło:D Ocena 10 i mimo iz w moim przypadku padło ładowanie i TPS to nigdy nie było ingerencji w silnik ani zadnej grubszej awarii niz napisałem. POLECAM


Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Jedna z najlepszych R1 w historii.
10.03.2012 19:59:47

Jedna z najlepszych R1 w historii. Jest to pierwsza R1, która została wyposażona we wtrysk paliwa, dzięki czemu odeszła konieczność ustawiania ssania podczas odpalania i częste regulacje i czyszczenie gaźników. Technicznie jest bardzo dopracowana. Zadbany egzemplarz odwdzięcza się bezawaryjną eksploatacją. Zdarzają się jedynie awarie ładowania.
Motocykl jest bardzo ekonomiczny: miasto ok. 6L, trasa 5L, pełen ogień 8L. Jak na litr pojemności to bardzo znośne wartości.
Motocykl seryjnie nie posiada amortyzatora skrętu, więc warto na początku wyposażyć go w ten dodatek.
Prowadzenie jest wręcz idealne, ze względu ma małą masę i rozmieszczenie manetki-siedzenie-stopki. Dobrze będą czuli się zarówno kierowcy o wzroście 170cm jak i 190. Więcej może być trochę mało miejsca za owiewką.
Nie jest to motocykl dla niedoświadczonych kierowców. Mała masa i 150KM sprawia, że motocykl może zaskoczyć, a sposób w jaki oddaje moc jest wręcz perfekcyjny. Silnik wyrywa już od niskich obrotów.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Marcin
10.04.2012 17:31:50

Jeżdżę swoją R1 od 4 lat i nie miałem z nią żadnych problemów.
Świetna na trasę ( spalanie ok.5.5 l. przy zmienionej zębatce tylnej + 2 zęby), na co dzień i tor (całkiem dobrze sobie radzi z nowszymi motorami, tu spalanie rośnie nawet do 10 l.).
Bardzo dobrze się prowadzi i płynnie oddaje moc na koło. Wybacza niektóre błędy, jednak ja odradzał bym Ją na pierwszy motor.


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: -7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
Gość
01.06.2013 12:35:27

Nie polecam żadnego R1 do 2003 roku. Dopiero od 2004 były super. Mój kolega miała RN09 - po 2 miesiącach od zakupu zaczęła wypadać dwójka, ale nie chciał jej sprzedawać bo była w super stanie. Zainwestował w naprawe skrzyni - coś koło 3. tysiaków. Po 1,5 sezonu ta sama historia - najpierw biegi ciężko się wbijały, potem wypadały. Zbyt duża moc do tak delikatnej skrzyni. Lepiej dołożyć troche kasy do RN12 i jeździć bez zastanawiania się ile skrzynia wytrzyma.

Gość
Jakie trzeba mieć prawo jazdy aby porowdzić r1 Rn09 albo r1 Rn12

Alfa
Głupoty piszesz człowieku i ludzi w błąd wprowadzasz swoimi opiniami o koledze i jego motorze. Miałem trzy R1 jedną z 1998, drugą 2001, trzecią 2004 więc wiem co piszę. Fakt, że starsze R1 gorzej wypadają technologicznie co jest sprawą normalną przy stałym postępie. Fakt, że gorzej się prowadzą, bo są cięższe i są słabsze. Niemniej jednak jakościowo wypadają dużo lepiej, da się to zauważyć i przekłada się to na żywotność modelu. Przykładowo blok silnika w RN12 jest zbudowany z materiału dużo mniej trwałego są to stopy magnezu. Gwinty dosłownie wychodzą na oczach przy byle jakiej naprawie. W silniku najpierw padło mi sprzęgło, później panewka. Gdzie w starych modelach poważna awaria to alternator. W każdej R1 pada 2, czy w nowej czy w starej.

Gość
Zmienianie biegów bez sprzęgła? Co za debilizm.


Gość


Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
rubyR1
01.11.2013 10:21:39

Jakczytam opinie w stylu bo moj kloega mial i dzialo sie tak i tak, a wszyscy dobrze wiedza ze erki mialy problem z dwójką a działo sie to zazwyczaj gdy ktos latal na kole. Mam od 3 lat i jest to perfekcyjny sprzet, ciagnie od samego dołu a moc oddaje bardzo agresywnie, jest ekonomiczny i a zarazem bardzo szybki, a dla mnie najpiekniejsza erka ze wszystkich modeli.

DD
Tak się zmienia, ale trzeba to robic szybko




Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: -3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Yamaha R1 2003
04.17.2013 8:37:10

Plusy:
- Wygodny
- Świenie się prowadzi
- Moc i moment obrotowy + mała masa własna = OGIEŃ NA DRODZE!
- Niskie spalanie jak na litrowy silnik( 6,5-8 L)
- Świetne hamulce
- Przepiękny wygląd, który nigdy się nie znudzi

Minusy:
- Wypadająca dwójka od latania na kole
- Padające alternatory(konkretnie to uzwojenie alternatora). Przy kupnie warto wziąć ze sobą jakiś miernik napięcia i sprawdzić napięcie ładowania, aby nie naciąć się na koszty na dzień dobry.
- Bez amortyzatora skrętu lepiej do niego nie podchodzić, bo ma tendencje do łapania shimmy przy ostrzejszym przyspieszaniu.
- Szumiące sprzęgło


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
R1
08.29.2013 14:07:49

Jak dla mnie najlepsza R1 jaka powstała.Co do awarii to po jakiś dwóch latach padł mi alternator i dwójka też padła,naprawiłem i pięknie latała do czasu aż mnie pedna ślepa baba nie skasowała.


Gość


Głosy: 66   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
R1 rn09
08.11.2014 14:53:04

Świetna maszyna, wiedziałem że ma dobrego buta, ale że nie aż tak. Często łapie shimmy szczególnie na dwójce, ale na szczęście nie groźne, głośno wchodzi dwójka, ale jeszcze nie wyskakuje. Silnik rewelacje ciągnie od dołu jak w samochodzie, polecam, ale doświadczonym, bez żartów.


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
jest dobrze
12.06.2015 2:18:35

witam was warto kupic tą maszyne prowadzi sie jak 600 rn19 przy nim to dociazone kombi . bardzo dobry duł mocy moze brakowac przy 240 250 nie ciagnie tak jak nowsze litry po 180 koni ale rospedza sie spokojnie do 275 280 dalej to kwestia ilosci kilometrow prostej czyli bezses . jak wygląda kazdy widzi :). nonstop sadzi z rury ogniem silniki odporne na pałowanie beda brac olej dolewamy i sadzimy moj kolega ma taka samą i tez dolewa co jakis czas i nie kopca na niebiesko jezdza maja sie dobrze polecam bardzo fajna baza na tor bo ma swietne prowadzenie. o i jeszcze jedno smigam litrami po 180 kucy i wiecej i nikt nie ucieka jedynie z panigale jest duzy problem :D


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
R1 rn 09 !!!
06.16.2016 16:04:50

Zastanawiałem się co kupić rn 12 czy rn 09 po jzdzie jednym i drugim padło na rn 09 i wcale nie żałuje jak koledzy wyżej piszą świetnie się prowadzi i świetnie wygląda ponad czasowy wygląd. 100% zadowolenia :)))


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Nie ma się czego czepiać
07.16.2016 17:18:39

Za taką cenę taki sprzęt... Kilkanaście tysięcy i mamy wymiatacza na torze. R1 RN09 to taki litr z wagą 600-tki. Dobre opony i jesteśmy w stanie kręcić ładne czasy na torach. Motocykl niezbyt do jazdy po ulicach, dopiero na torze pokazuje pazur. Bez amorka skrętu nie wolno na to wsiadać jeśli komuś życie miłe. Fabryczne zawieszenie daje radę i jest w pełni regulowane. Na gumę z gazu idzie bez problemu. Biegi jak to w Yamaha chodzą ciężko i ze stuknięciami, jednakże nic nie wypada przy przebiegu ponad 45 000km. Motocykl dobry do jazdy już po kilku sezonach, raczej nie dla początkujących ze względu na brutalne oddawanie mocy i brak wspomagaczy. Niestety układ hamulcowy nieadekwatny do mocy, jednak ten sprzęt już kilka latek ma za sobą.


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
ważny jest moment obrotowy a nie konie
07.22.2016 13:24:06

Mówią że czym więcej koni to motor jest szybszy . To nie prawda dobry przykładem jest Rn-09 i Rn-12 . Rn- 09 ma maksymalny moment i moc przy 8500 obrotów a Rn-12 dopiero przy 12500 obrotów . Ale Rn-12 lepiej ciągnie powyżej 250 km/h . Najważniejsze jest przecież być pierwszym na światłach.


Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
r1
09.24.2020 19:29:00

Motocyklem jeździłem dwa lata. W tym okresie padł alternator i zaczęły fiksować obroty. Alternator przewiniłem a falowanie znikło po wykasowaniu starych błędów w komputerze. Jest to bardzo proste i można sprawdzić czy motocykl miał coś grzebane. Prowadzenie bajka, hamulce katapultują w kosmos dwa razy uratowały mi życie. Bardzo dobry duł. Po przejechaniu się rn12 czuć różnice. Rn 12 trzeba bardziej kręcić. Odrobinę szumiał kosz sprzęgłowy, drugi bieg nie wypadała. Spalanie na poziomie 5.8 l. Jakoś wykonania bardzo dobra, można przyczepić się do grubości lakieru który bardzo się rysuje. Zmieniłem ja na zx9r z 2002r ze względów finansowych.
Maże o powrocie do R1rn09 bo zx9r to padaka i kropka.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Spoko
08.07.2021 6:38:39

Bardzo fajny motocykl, nie mam porównania do hondy, ale w prowadzeniu lata świetlne wyprzedza gixa z tych roczników, mała lekka i zwinna świetnie jeździ się nią po mieście i w zakrętach, fajny moment obrotowy jednak jak na litra mocy trochę brakuje, na prostej bez problemów objeżdża ją gsxr K1 i rn12, oczywiście to Yamaha, więc na skrzynię trzeba uważać, alternator w tej wersji też lubi paść ale to akurat mały problem, bardzo przyjemna praca silnika, niestety spalanie już nie, nie wiem jak jeżdżą ci co piszą że r1 spala poniżej 6l skoro i producent i na wszystkich forach jest wyraźnie napisane że jakąkolwiek r1 ciężko zejść poniżej 7l, oczywiście można jeździć 80km/h ale chyba trzeba być idiotą żeby do takiej jazdy kupować sportowego litra, motocykl raczej dla niższych osób jednak ja jeździłem nim że wzrostem 195cm, w ciepłe dni rama bardzo się nagrzewa od silnika i pali po nogach, ogólnie polecam ludziom którym 600 nie wystarcza i chcą czegoś mocniejszego żeby polatać po winklach lub na tor, do gumowania i latania po prostej raczej wybrałbym gsxr

Gość
Polecę naukę czytania z zrozumieniem. Nie gsxr tylko gsr600. Ble ble ble. Nie będę się z tobą kłócił szkoda mojego czasu.

Gość
Widać kiepski ten twój raport spalania, tak samo jak kierowca który kupuje r1 żeby jeździć 150 po autostradzie, nie wiem czy współczuć tobie czy twojej r1 że miała takiego kierowcę, a kumpla gsxr to chyba na jedynce na odcięciu jeździ że mu tyle pali, wyobraź sobie że jak ktoś kupuje litrowego sporta to nie po to żeby jeździć jak 80 letni dziadek tylko żeby korzystać z tej mocy, jeśli kupiłeś sobie r1 żeby jeździć w trasę turystycznie to widać masz coś z głową albo próbujesz się dowartościować, polecm kupić sobie skuter będzie palił jeszcze mniej a z twoim podejściem to tam pełnej mocy też nie wykorzystasz

Gość
Drogi kolego. Prowadziłem raport spalania, zawsze tankowana do pełna. Autostrada non stop 150km/h i momentami max wyszło 6.4l. U kumpla na gsr600 ponad 7l. Dojazdy do pracy średnio ze średnia prędkością ok 130km/h, nigdy nie wzięła więcej niż 5.7l (trasa 70% miasto reszta) Wszytko ustawione i wyregulowane tak jak należy, robiłem samemu włącznie z Exupem. Tak wiec tak duże spalanie jest czymś spowodowane albo ktoś ciśnie do odciny na każdym biegu. Z spalania i osiągów byłem bardzo zadowolony. Koniec kropka i pozdrawiam


Gość


Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
03.18.2023 19:36:18

Latam rn09 0d 4lat i stwierdzę tak po krótce. Zaleje do pełna i wychla do zera i tyle w temacie pali tyle ile wlejesz. a kilometry? Kogo to obchodzi chcesz tanio skuter chiński kup


Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA