NOWOŚĆ REVIT Pulse H2O

NOWOŚĆ SHIMA Solid 2.0

NOWOŚĆ Sena Outrush R
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Pirelli Scorpion Trail 2


5.50 / 10

(Na podstawie 14 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Pirelli Scorpion Trail 2 to opony specjalnie zaprojektowane do motocykli typu turystyczne enduro. Opona ta łączy zalety opony offroad ze znakomitą przyczepnością znaną z opon z segmentu sportowo-turystycznego. Scorpion Trail II to następca dobrze znanej i cenionej przez motocyklistów opony Scorpion Trail. Opony dostępne są w rozmiarach:

Przód
120/70 ZR17 M/C (58W) TL
100/90 - 18 M/C 56V TL
100/90 - 19 M/C 57V TL
110/80 R 19 M/C 59V TL
120/70 ZR 19 M/C 60W TL
90/90 - 21 M/C 54V TL

Tył
130/80 R17 M/C 65V TL
140/80 R17 M/C 69V TL
150/70 R17 M/C 69V TL
160/60 ZR17 M/C (69W) TL
170/60 ZR17 M/C 72W TL
180/55 ZR17 M/C (73W) TL
190/55 ZR17 M/C (75W) TL

Forum Pirelli Scorpion Trail 2


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 43%
Neutralne: 7%
Negatywne: 50%



Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
świetna opona
09.08.2018 21:37:58

świetna opona. doskonale trzyma w złożeniu bez żadnych uślizgów.na mokrym tez bez zastrzeżeń. nie ma lepszej opony do turystyka. i nie musi to być enduro .trzyma jak sport.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
4
taka sobie
06.25.2019 15:02:31

Mam takie gumy w KTM 1290 Adv s ,w moim motocyklu spisują się przeciętnie lubię ostrą jazdę a te opony do tego się nie nadają kilka razy załapałem uślizg przedniego koła ,po 5 tyś km tył zrobił się kwadratowy ,a największy minus to wjazd na drogę asfaltową gdzie szczeliny zalane są smołą potocznie nazywane wężami uczucie prawie jak na lodzie i nieważne czy w złożeniu czy na wprost o mały włos byłaby gleba.Czytałem na angielskim forum gość opisywał podobne reakcje .Opona typowo do wolnego pyrkania w moim KTM TO PORAŻKA!!!

Gość
wlasnie zaliczylem glebe, szybkosc 40 km pojechalem jak po lodzie , odradzam

Gość
Założyłem do Tigera 955i zdecydowanie odradzam. Niebezpiecznie wrażliwe na zmianę temperatury nawierzchni. Latam z Polski do Norwegii do pracy, wjazd do norweskich tuneli daje wrażenie jak wjazd na plamę oleju. Tiger łapie shimmy bez powodu. Kolega który nie ma zbyt wiele doświadczenia powinien wkalkulować glebę, wygląda na to że to nieuniknione. Zmieniam je jak najszybciej i będę traktował je siekierą aby nikogo nie narażać. LWG

Gość
ale to zupełnie inna kategoria opon - porównujesz drogową Road5 z on/off road (Scorpiny to szosa /szutry lekki teren)


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
Porazka
05.23.2020 9:01:42

Beznadziejna opona -zero tlumienia wlasnego,czuc kazdy kamyczek byc moze na rownym asfalcie to one i sa swietne ale na naszych polskich drogach to dramat.Nie wiem moze kupilem podroby bo naczytalem sie ,ze takie rewelcyjne itd.Wczesniej jezdzilem na michelinach anakee 2 to moge stwierdzic ,ze niebo a ziema na kozysc micheln.

Tomek


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Opony typowo na asfalt
07.01.2020 20:57:43

Oponki mam założone w BMW F800GS
Są idealne na asfalt, ale jak tylko zjade gdzieś na polne dróżki a nie daj Boże na piach to już tragedia....

Asfalt - 10/10
Szuter - 5/10
Piach 0/10

Kupiłem bo czytałem wiele opini że radzą sobie poza asfaltem, jednak nie bardzo. Drugi raz do dużego enduro bym nie kupił.


Gość


Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
Pirelli Scorpion trail 2 100/90-18
08.18.2020 20:20:42

KARTOFEL!!!
Kupiłem pirelli Scorpion trail 2 100/90-18 (produkcja 26tydzień 2019- Made in Brazil) Opona biła tak, że na wyważarce gołym okiem widać było jak kręci się jak jajko. Wulkanizator zakładał 3 razy i zawsze to samo, mówią żeby to coś reklamować. Złożyłem reklamację, odrzucili, odwołanie też odrzucili... a jeździj se pan na kartoflu. Trzeba było kupić Metzelery...




Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Nie ufam im
08.02.2021 21:18:01

Użytkuję drugi komplet tych opon. Zakup pierwszego był moim świadomym wyborem po przeczytaniu setek pochlebnych opinii na ich temat, drugi nabyłem wraz z motocyklem z nalotem niecałych 1000 km. Opony świeże, obydwa komplety rocznikowo nie starsze niż dwa lata. Zaliczyłem na nich niejeden uślizg tylnego koła podczas przyspieszania na mokrym (głównie namalowane pasy i smołowane łączenia asfaltu). Nie trafił mi się natomiast ani jeden przypadek uślizgu podczas hamowania. Straciłem do nich zaufanie, kiedy na czystym, suchym (choć wyślizganym) asfalcie tylna opona puściła bez ostrzeżenia. Fakt, złożenie było głębokie ale kolega jadący za mną na kostce potrafił przy tej samej prędkości jeszcze mnie ominąć.


Gość



Przyczepność na suchym

Poręczność

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
scorpin
09.26.2021 18:36:57

zaliczyłem glebe na wet nie wiem jak to sie stało, sucho i czysty asfalt a pojechałem jak po lodzie, odradzambte opony i odradzam zakup na oponeo


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
2
Tragedia
05.26.2022 15:11:33

KTM 1290 SAS.

Tragedia, tragedia, tragedia. Jak nie uślizgi to po 3kkm motocykl zaczął wpadać w shimmy. Tylna opona znika w mgnieniu oka, a nie nie katuję motocykla jakoś specjalnie.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Bardzo dobry wybór
07.20.2022 19:45:11

Bardzo dobre i uniwersalne opony. Żadnych problemów na górskich serpentynach. Trzymają na mokrym. Polecan


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Nigdy więcej tych Pirelek
09.05.2022 21:05:10

Cześć

Mam GS1250 latałem na Bigistonach, o ktorych pisano że są średnie, założyłem Pirelli trail 2 i myśłałem, że to dobry wybór nic bardziej mylnego, motocykl łapie drgania i węzykuje, w różnych zakresach prędkości i w zależności czy jadę z kuframi czy też bez.....daje wrażenie, że moto jest niestabilne i nie do końca jest pod kontrolą kierownika, na autostradzie do 120km/h w czasie hamowania mam wrażenie, że przód jest wyprzedzany przez tył motocykla, poza tym jak odpuszczam gaz, żeby zwolnić silnikiem to opona zaczyna żyć własnym życiem.....niestety, ale dla mnie opona do bani, najechane 4000km i wywalam bo się poporstu boję na tym jeżdzić ....nie polecam


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
Roszczarowanie
10.27.2022 18:22:22

Szukałem dobrych opon do mojego dl1000 i wybór padł na Pirelli skorpion trail 2 niestety przednia opona okazała się wadliwa odesłałem na reklamacje ponieważ motor po zmianie opon zaczął myszkować op szosie przy większych prędkościach Pirelli nie uznało reklamacj stwierdziło że opona jest nie równo startą i zostałem z nową opona z przebiegiem 1500 km wiszącą na ścianie a w motorze założyłem starą oponę i motor jedzie prosto nie poleca jestem roszczarowanie decyzja Pirelli


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
Roszczarowanie
10.27.2022 18:23:57

Szukałem dobrych opon do mojego dl1000 i wybór padł na Pirelli skorpion trail 2 niestety przednia opona okazała się wadliwa odesłałem na reklamacje ponieważ motor po zmianie opon zaczął myszkować op szosie przy większych prędkościach Pirelli nie uznało reklamacj stwierdziło że opona jest nie równo startą i zostałem z nową opona z przebiegiem 1500 km wiszącą na ścianie a w motorze założyłem starą oponę i motor jedzie prosto nie poleca jestem roszczarowanie decyzja Pirelli


Gość


Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
Ujdzie
05.26.2023 15:53:48

Mam w Vstromie 1050. Opona jest tak twarda i zbrojona drutem, że przejechałem blisko150 km na flaku z tyłu (wbity drut) a skapnąłem sie pod garażem przy smarowaniu łańcucha. Nawet nie wężykowała. Opona była mega gorąca i myślałem że pójdzie na śmietnik ale po załataniu dalej ładnie śmiga.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
4
raczej kiepskie
05.31.2023 21:43:26

Mam podobne wrażenia jak poprzednicy. Opony bardzo wrażliwe. Motocykl łapie shimy przy ok 120 km\h. Myślałem że to przez niski profil opony, bo założyłem 120/70, zamiast 100/90. Po wyjechaniu pierwszy raz na ekspresówkę miałem wrażenie, że jadę na gumowych ciastach, motocykl był gumowaty, nie sprawiał wrażenia mocnego trzymania się drogi. Pomogło dobicie opon do zalecanego max 2.7 bara. Ciekawostka, robiłem testy i przestawał łapać shimy po zdjęciu przedniego błotnika. Nie reklamuję, czeka mnie ostrożny sezon. Jeden plus jaki zauważyłem, to motocykl stał się aż nadto zwrotny, w zakręty wchodzi gładko, nie walczę z nim, kładzie się łagodnie, miejskich ciasnych zawrotkach też. Rzeczywiście opona bardzo wrażliwa, "wyczuwa" każdy namalowany pas na drodze. Trochę to wkurzające. Musiałem się przestawić i być bardziej skoncentrowany podczas nawet mijania samochodów w korku. Nie zdawałem sobie sprawy, że może być aż taka różnica w jeździe na innych oponach niż Pirelli Night Dragon. Nie kupię ich więcej.

RolloHead
Zapomniałem dodać, założyłem je w H-D Dyna Street Bob



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA