Mamy już 15587 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC RPHA 70



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC RPHA 70

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.88 / 10

(Na podstawie 26 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 69%
Neutralne: 12%
Negatywne: 19%


Gość


9
hjc rpha70
02.19.2017 12:09:27

zamowilem 2 sztuki i czekam kiedy przyjda..bedzie to moja 3 serja kaskow HJC..ostatnio smigalem na is-17 ..mega zadowolony


Gość
też jezdze w is17 i jest troche głośny niestety ale poza tym okej

Gość
Cześć, i jak go oceniasz? zastanawiam się nad nim, albo Shoei RYD

Gość
To napisz coś jak dostaniesz bo to nowy kask i brakuje o nim opini.

Głosy: -21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
rpha70
04.07.2017 16:05:08

Tylko trzymałem kask w ręku na targach iii.. mam rpha st przesuwanie blendy wygodniejsze jak w st tym bardziej że w moim st mechanizm działa topornie. Środek trochę sztuczny nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia w st materiał jest na wysokim poziomie. Wygląd ogólny skorupy ok ale te malowania na żywo są słabe jak to w HJC.

Rowerzysta
I na chuj ten pajac w ogóle wystawił ocenę ?

Gość
Tylko trzymałem kask w ręku na targach iii.. no to niezła recenzja :D z pewnością warta uwagi xD

Głosy: -34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
HJC RPHA 70 White
05.11.2017 22:15:25

Na razie jestem po pierwszej 50-cio kilometrowej jeździe. Maksymalna prędkość 150km/h. Kask używany na Fazerze (naked) sprawuje się rewelacyjnie. Dobra aerodynamika nawet przy skręcaniu głowy. Wentylacja pełen szał. Nic nie paruje i jest naprawdę bardzo dobrze wyciszony. Jeździłem ze stajni HJC w kasku FG-ST oraz RPHA ST i "siedemdziesiątka" sprawuje się o niebo lepiej. Kask jest niewiarygodnie lekki, dobrze wykonany, zapięcie podwójne D i jak dla mnie ciekawy wygląd. Zastanawiałem się też nad SHOEI RYD, lecz HJC zakupiłem w athleteshop za 1400 zł z przesyłką i cieszę się, że jednak się na niego zdecydowałem. Polecam!


Szym
ja kupiłem przez neta z holandii i wszystko działa. Po roku eksploatacji jedynie szybka na zawiasach ma półkola od otwierania/zamykania. Czy to normalne? Nie wiem. Mi osobiście nie przeszkadza. Aerodynamika zajebista, a jeśli chodzi o hałas w prędkościach przelotowych ~140-160 to jeżdżę bez ochronników słuchu i po ok. 2-3 godzinach zaczynam być trochę zmęczony 'dudnieniem'. Do 120 jest optymalnie. Ale o słuch warto dbać, także ochronniki uzupełnione :)

Zyga
Kask dobrze wykonany, lekki i do 120km/h wyciszenie daje radę. Powyżej tej prędkości już zaczyna być głośno. Areodynamika kasku super i latanie na nakedzie przy większych prędkościach jest całkiem przyjemne. Kask posiada wyciągane policzki w razie wypadku i miejsce na głośniki. Polecam.

Szym
Nie mam wielkiego porównania, gdyż zaczynam przygodę z moto, ale ponad 1k km za mną i z kaskiem nie mam problemów. Jeżdżę z szybą tylko przymknięta i nic się nie otwiera. Można ją przyblokować, ale nie wiem czy jest sens. Na temat głośników się nie wypowiem, bo nie wiem o jakich nową, ale w okolicach uszu jest sporo miejsc miejsce.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
hjc rpha70
05.27.2017 22:05:20

To mój pierwszy integralny kask i dopiero pierwsza przejażdżka za mną w tym kasku - wrażenia bardzo dobre.
Jeżdżę chopperem, prędkość osiągnięta dzisiaj pierwszy raz w takim kasku 190 km/h , przy prędkości 150-160 wrażenia jakbym jechał do 120km/h. Cichy, wygodny, nic nie ugniata. Wentylacja w porządku. Jedyny mankament to wyjmowane policzka które bardzo trudno umiejscowić poprawnie. Jeśli nie umieścimy ich poprawnie to będą się cały czas wypinać przy zdejmowaniu kasku z głowy.

Gość
niestety trafił do reklamacji, nie działa blenda

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.08.2017 14:35:20

Byłem tym kaskiem bardzo zainteresowany i postanowiłem go zakupić. Pierwsze wrażenie w sklepie bardzo pozytywne. Garnek rewelacyjnie leżał na mojej głowie, dobrze wykonany. Bardzo dobrze wyciszony (porównywałem w sklepie z GT-Airem Shoeia i różnica na korzyść HJC ogromna). Niestety wszystkie trzy sztuki, które mierzyłam skrzypiały przy każdym ruchu głową jak stare drzwi od stodoły.
Na razie odpuściłem zakup. Może trafiły mi się kaski z jakiejś felernej serii. Poczekam chwile i może trafię na egzemplarz, który nie będzie żył własnym życiem.


wrrr
Faktycznie przy energicznych ruchach głową słychać wewnątrz lekkie skrzypienie. Przymierzałem kilka i po chwili dzieje się to samo. Z obserwacji wynika , iż to blenda skrzypi gdy jest schowana do końca w EPS-ie. Gdy tylko lekko przesunę suwak uwalniający blendę z krańcowego położenia skrzypienie ustępuje.Mam nadzieję , że nie będzie opadała zwolniona z blokady. Jak zablokuję schowaną blendę ponownie suwakiem , skrzypienie powraca. No ale co tam , na drodze nie słychać tego ;)

Aztek
Dziś po pół roku wróciłem do sklepu po "prezent" mikołajkowy. Przymierzyłem kask i okazało się, że wszystko jest ok. Nic nie skrzypi a do mojej czaszki pasuje jak ulał. Tak jak podejrzewałem coś sknocili w tamtej serii. Kask zabrałem ze sobą do domu... Byle by do wiosny...

Szym
Przyznam szczerze, że w moim nic takiego się nie dzieje. Blenda działa bezbłędnie. Zapięcie także, wentylacja jest ogromnym potencjałem tego kasku, więc myślę, że to jednak rzeczywiście egzemplarz

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.08.2017 20:43:51

Byłem tym kaskiem bardzo zainteresowany i postanowiłem go zakupić. Pierwsze wrażenie w sklepie bardzo pozytywne. Garnek rewelacyjnie leżał na mojej głowie, dobrze wykonany. Bardzo dobrze wyciszony (porównywałem w sklepie z GT-Airem Shoeia i różnica na korzyść HJC ogromna). Niestety wszystkie trzy sztuki, które mierzyłam skrzypiały przy każdym ruchu głową jak stare drzwi od stodoły.
Na razie odpuściłem zakup. Może trafiły mi się kaski z jakiejś felernej serii. Poczekam chwile i może trafię na egzemplarz, który nie będzie żył własnym życiem.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
HJC RPHA 70
07.25.2017 14:00:44

Zmieniłem ten kask z nolana N85 i mam już przejechane ponad 4tyś. km. Póki co nie wykazuję żadnych oznak zużycia.

-wyciszenie jest na pewno lepsze porównując do Nolana.
-sama aerodynamika też jest na + dla HJC.
-pinlock raz mi zaparował jak na kilka dni jazdy w deszczu.
-ktoś wspominał o trzeszczeniu i faktycznie jest to słyszalne -kiedy jest absolutna cisza i przy gwałtownym ruszaniu głową. Podczas jazdy lub przy odpalonym silniku nic nie słychać.
-zapięcie DD- jedni to lubią inni nie. Jak dla mnie jest to +.

Zastanawiałem się między tym garnkiem a GT-air. Wybrałem HJC bo lepiej leżał na mojej głowie.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Rewelka
08.30.2017 19:25:53

Kask kupiony dzisiaj, jazda testowa za mną. Do mojego poprzedniego kasku nie ma co porównywać bo to przepaść. Rewelacyjna aerodynamika nawet na nakedzie. Przy 140 głowa stabilna jak na postoju a w środku słychać jedynie lekki szum. Wentylacja dobrze odczuwalna i łatwa w obsłudze w rękawicach. Blenda działa miękko. Szybka blokowana na zatrzask. Wysciółka miła w dotyku jedynie na początku coś źle się ułożyło w środku i jakaś metka łaskotała mnie w ucho. Przekręcenie go kilka razy na głowie pomogło. Zapięcie nie uwiera jak w niektórych modelach z średniej półki. W komplecie jest pinlock deflektor na nos i podbródek.
Ogółem świetny kask turystyczno sportowy, nie żałuję ani złotówki

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Kolejny dobry kask HJC
09.07.2017 18:55:34

Witam. Kupiłem kilka dni temu, przejechałem kilkadziesiąt km i jest mega dobrze. Waga 1500 gram. Kask z blendą. Bardzo szczelny i bardzo dobra wymiana powietrza, zarówno na czubku głowy, jak i w okolicach brody. Pinlock w zestawie. Obsługa otworów wentylacyjnych bezproblemowa. Dobre wyciszenie, testując go na tym samym motocyklu, na którym jeździłem w FG-17 jest ciszej. Ogólnie kask jest wyraźnie lepszy od poprzedniego HJC FG-17, chociaż bryła kasku robi wrażenie ciut większego. Sporo kolorów do wyboru. Wybrałem model DIPOL - czerwono - czarny. Minusem jest cena - 1700 zł lub więcej. Kupując na dłużej - warto, bo wydaje się trwały. Co do piszczenia i zgrzytów, o który napisano więcej, to przyczyną jest zamknięta w kasku blenda, która wydaje z siebie ciche piski podczas, gdy kask jest na głowie i próbujemy nie gwałtownie kręcić, np. chodząc w nim pieszo. Ale podczas jest w ogóle tego nie słychać. Warto dodać, że pole widzenia jest ciut węższe niż w FG-17, ale w bardzo minimalnym zakresie. Podczas szybkich przelotów nie zrywa go z głowy. Można zamocować kamerę pod brodą, choć przydałoby się więcej miejsca. Polecam.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
09.07.2017 21:14:54

Trzy miesiące za mną w tym kasku i 4,5 tys km. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - czyli jeżeli miałeś jakiegoś Sharka 600/900 itp to będziesz zadowolony bo wydałeś trzy razy więcej i różnica jest spora. Ja mam Rpha ST i GTair. Wykonanie typowa korea! Trzeba walić do sklepu i dokładnie oglądać bo albo uszczelka krzywa, blenda za lekko, szyba nie domyka trzeba łapać kask drugą ręką itd. Za taką kasę oczekiwałem dużo więcej. Wentylacja jak w ST nie widzę różnicy jest ok. Aerodynamika taka sam jak ST stabilny. Kask bardziej wyciszony od ST. Układanie się na głowie takie samo i rozmiarówka ta sama czyli problematyczna. Wejdzie M i S w sklepie mega dylemat. Wybrałem M i jak narazie jest ok nie rozbił się prawie nic. Biorąc pod uwagę że cena poszła ostro w górę jest nie zadowolony bo z ceną nie poszła jakość typowy Koreanczyk. Dokładam 400 zł i mam Shoia albo Araia.

Gość
daj jakies odn9iesienie do gt-aira. Co lepiej, co gorzej?

fotocyklista.pl
W pełni się zgadzam. Lepiej dozbierać i kupić Shoei'a, Arai'a albo np. Schuberth'a. Dla mnie HJC jest przede wszystkim stanowczo za głośne.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Bardzo dobry, ale...
09.08.2017 14:42:33

Przejechałem w tym kasku może z 200 km, ale to już pozwoliło mi wyrobić sobie o nim opinię. Pozytywną, z kilkoma 'ale':
Wentylacja:
Jest rewelacyjna. W chłodniejsze poranki musze zamykać główny górny wlot powietrza, bo jest za zimno. Wentylacja na usta - świetna rzecz. Nie zanotowałem zadnych niepożądanych dźwięków przy wentylacji otwartej.
Komfort Jazdy:
Pomijając poziom hałasu, bardzo dobry. Niestety spodziawałem się, że kask będzie cichszy. W porównaniu do mojego Nolana jest tylko trochę lepiej, a spodziewałem się znacznej poprawy. Będe musiał spróbować pojeździć bez szyby (mam MT07), która kieruje strumień powietrza na kask.
Jestem okularnikiem i z tej perspektywy kask ma ogromną zaletę: bardzo łatwo wkłada się okulary, nie ma zadnego nacisku. Ma też niestety wadę - deflektor oddechu tak kieruje wydychane powietrze, że idzie prosto na szkła i w chłodne poranki parują. Łatwo to rozwiązać - wyjmując deflektor.
Aerodynamika.
Bardzo dobra, z małym ale - działa świetnie podczas jazdy na wprost, przy skrecie głowy czuć jednak opór. Nie jest to nic drastycznego (na pewno mniejszy niz w moim starym Nolanie N86), ale jest. Podczas szybszej jazdy jest naprawdę super, nie ma zadnych turbulencji, ma się wrazenie jazdy bez kasku.
Jakość wykonania
Dobrze, 'ale' po bokach szybki (przy punktach mocowania) szybka nie dolega odpowiednio mocno do uszczelki. Wolałbym żeby kask miał regulację szyby, jak np. Shark Spartan.
Malowanie jest ok, nie widzę żadnych wad w tym temacie.
Więcej na temat jakości bedę mógł powiedzieć jak pojeżdżę w nim trochę więcej.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Poprawnie, ale szału nie ma.
10.01.2017 20:31:32

Garnek dostałem do testów, ponieważ mój RPHA-ST poszedł już trzeci raz do reklamacji (tym razem oparło się o głównego dystrybutora na Europę).
Kask na pierwszy rzut oka wydaje się być lepiej zaprojektowany i wykonany, niż ST, ale to tylko złudzenie: aerodynamika równie dobra, wentylacja podobnie (choć w 70 trochę lepiej skonstruowano regulację wlotu na szczęce), pin-lock świetny, jak w ST, wyściółka wnętrza już nie tak przyjemna, jak w ST. Jedyną zauważalną różnicą pomiędzy ST a 70 jest dodane awaryjne wyjmowanie wyściółki (bardzo przydatne w razie poważnego wypadku) i trochę lepiej umieszczona regulacja blendy.
Poziom hałasu we wnętrzu niestety nie uległ znacznej poprawie i moim zdaniem ten aspekt dyskwalifikuje ten garnek do miana sportowo-turystycznego (mój ST właśnie z tego powodu już trzeci raz wylądował w reklamacji).
Obawiam się, że po dziesięciu sezonach w kaskach HJC będę zmuszony rozejrzeć się u innych producentów.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Dla mnie bomba
01.23.2018 20:28:05

Przejechany w kasku cały sezon. Zakupiony prawie gorący w lutym 2017 (w styczniu była premiera).
Po miesiącach użytkowania wygląda jak nowy a doczepić się muszę tylko do mechanizmu blendy -czasem przy podnoszeniu nie chowa się całkowicie. Jest cichy. Przy 140 trzyma łepetyna stabilna, neo lata na boki, nie odchyla do tyłu, nawet kiedy rozglądam się na boki z łatwością odwracam głowę na wprost. Z początku trzeszczą w środku ale kto to słyszał w trakcie jazdy. Ustało po dopasowaniu się kasku do głowy. Jestem naprawdę zadowolony. Moto nakedów kawa z1000

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Rozczarowany
03.30.2018 21:48:48

po 10 latach jazdy to mój pierwszy integral. MIał być cichy i bezpieczny. CO do bezpieczeństwa pozostaje zaufać testom. CO do tego czy jest cichy to w porównianiu z moim starym Nolanem N104 szczękowym nie słyszę różnicy, która uzasadnia 2 razy wyższą cenę. A do tego rzecz najważniejsza.Z fabrycznym pinlockiem szyba paruje tak, że nic nie widać. Zajechałem do sklepu gdzie kupowałem. Zmienili pin locka. WYjechałem i po 5 minutach to samo. Wróciłem. Zmienili szybkę i pinlocka i po 30 minutach jazdy znów to samo. Zamierzam zwrócić ale nie wiem czy się da. Poza tym yjechałem dzisiaj pierwszy raz, 10 stopni jak uchylę otwory to zimno w głowę. Podwiewa od podbródka mino osłony.
Moim zdaniem dramat. Malowanie grandal i waga to jedyne atuty mojego egzemplarza.

Gość
To jest wina portalu Moto Opinie - domyślna ocena to 9. Ludzie piszą recenzje, później klikają wyślij i nie widzą jak idzie z oceną 9. Ale masz opis i to jest najważniejsze. Umiesz czytać :)

Gość
dramat a ocena 9.... co za naród

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Ok
04.11.2018 22:55:34

Witam.Przejechałem w kasku niewiele,bo ok.700km,ale mam pierwsze spostrzeżenia.Kask mega wygodny i dobrze dopasowany.Pole widzenia duże, pon/lock działa dobrze. Wentylacja super, zwłaszcza ta górna. Noszę okulary i z tym też nie ma problemu. DD mnie niepokoiło, ale spoko, szybko się przyzwyczaiłem. Kask super cichy ( poprzedni to szczękowiec ls2, więc nie ma o czym mówić).Faktycznie, gdy mam na maxa uniesioną blendę, to czasami trochę słychać jak trzeszczy w eps_ie.Wystarczy zwolnić suwakiem zatrzask górnej blolady blendy i problem znika.Poza tym podczas jazdy nie słychać tego.Super.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Dobry
04.20.2018 11:43:01

Posiadam Hjc Rpha 70 i rzeczywiście na postoju słuchać lekkie trzeszczenie w kasku. Podczas jazdy nie słychać tego w ogóle. Kask przy wyższych prędkościach coś kolo 230 (motocykl sportowy) sprawuje sie świetnie, nie chce urwać głowy i jest dosyć cichy. Posiada wejście pod intercom. Jedyna wada która mnie dosyć mocno zdenerwowała i przez która kask nie ma 10/10 jest to że pęka szybka w miejscach przykrecenia śrubek od kołków pinlocka i zamykania kasku. Nie wiem czy to wada mojego egzemplarza czy modelu kasku. Natomiast HJC przyjęlo go na gwarancję i dali mi nową szybkę. Niestety na razie nwm czy problem dalej występuje, bo nie mialem okazji w nim więcej pojeździć a to od razu nie pęka.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
opłacalny
08.26.2018 11:48:20

Model lif blue. Przejechałem w nim 2 tyś km i narazie bez zarzutów. Blenda jest wystarczająco ciemna i ma dobrze funkcjonujący mechanizm, wentylacja się sprawdza. Nie ciągnie głowy w żadną stronę nawet przy + 150 na nakedzie. Jest to mój trzeci garnek po Shoei Raid II i Scorpionie EXO 510 i jest na pewno lepiej wyciszony od tych obu. Przy Scorpionie wygląda jak kask premium, materiały zdecydowanie lepsze. Nie wiem czy wart 1900pln ale można trafić w dobrej promce za 1200-1300 i to już jest na pewno ok.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Moze byc
09.16.2018 20:12:20

Ogolnie kask spoko. Wygodny, dosc solidnie zbudowany i w miare cichy.
Ale ma tez wady.
Paruje szybka w pochmurne dni (u mnie z prawej strony) mimo otwartego nawiewu.
Pinlock dotyka szybki przez co widac plame...
Ogolnie moglo by byc lepiej .
Oceniam srednio dobrze.

janek
Jaki posiadasz rozmiar kasku? bo widzę że ktoś pisał o wadze 1500g a coś nie chce mi się wierzyć że taką wagę może miec

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Rzetelny kask ,wart wydanej kasy
12.24.2018 15:00:33

Przejechałem w nim ponad 6 tys km, deszczowe Węgry, upalną Albanię. Nie mam zastrzeżeń.
Wentylacja wydajna, kask stosunkowo lekki, dobrze wyprofilowany. W miarę cichy, ale to odczucie subiektywne. Ja mam porównanie, bo wcześniej używałem nolana ,caberga . Mega wygodny, przymierzałem się do Shoei, ale właśnie pod względem wygody i malowania wygrał hjc. Tani nie jest, ale i wykonanie odpowiednie.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 40   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
hjc rpha 70
02.16.2019 16:24:13

polecam kask daję full gwiazdek kask bardzo cichy nawet przy dużych prędkościach ;) blenda ok lekki (s) nie trzęsie głową i jestem zadowolony z zakupu polecam !

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
Aerodynamika
1
HJC rpha 70
04.07.2019 10:58:57

Witam
zakupiłem sobie rpha 70 ... ogólnie kask jest rewelacyjny dobrze leży wentylacja jest jest super wszystkie inne rzeczy również oprócz nie wiem jak to nazwać w kategorii wyciszenia....
jak zamknę szybkę to strasznie mocno zaczyna buczeć ... jest to bardzo mocno spotęgowane...
mój motocykl w tym kasku strasznie buczy mi jak zamknę szybkę.... nie wiem może cos źle zrobiłem ale tak sie zastanawiam niby co? zgłupiałem na tą chwile nie wiem co z tym zrobić mam wrażenie że oprócz wiatru który mnie otacza to wytwarza się jakieś podcisnienie ? nie iwem dzwiek dodatkowy ktory na dłuza jazdę zaczyna być upierdliwy.... może ktoś ma podobne odczucia


Sebaw87
Maras na ta chwile smigam Yamaha MT09 wiec mysle ze jakos miescie sie w normie szybkiego moto... lubie ten motocykl jest swietny... nie wiem sam musze chyba na spokojnie sie przejechac i sprawdzic ... ostatnio jak jechałem to przez jakąś chwile wydawało mi sie ze to buczenie mineło ale to miało tez zwiazek z zmiana wiatru ? tak mi sie wydaje ... nie wiem ... troche jest mi smutno tyle kasy ...? az nie chce mi sie wierzyć ze w tym kasku tak glosno jest ....

Maras
Seba a czym jeździsz?Bo to kask typowo na sporta.

SebaW87
Generalnie nie mogę zbytnio obracać głową.... ciasno siedzi ... wybrałem M ... moja żona ma S i on mnie tak mocno ciśnie że nie ma opcji abym w nim jeździł... na poczatku myslalem o L ale przymierzałem wielokrotnie i w M mam prawdziwego chomika... czyli uważam ze dobrze... S bardzo mocno uciska mi tył głowy...

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.12.2019 9:40:05

Dobry kask. Aerodynamika super. Wentylacja świetna. Zdemontowałem nawet deflektor z szyby motocykla. Wyciszenie lepsze niż w IS17. Pinloka zjebał producent pinloka, a nie HJC. Z tego powodu krążą plotki że od teraz HJC będzie samo produkować pinloka do swoich kasków.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.13.2019 21:42:29

Całe życie zasłaniałem się wysokimi szybami żeby mieć spokój. A tu wystarczyło kupić dobry kask i wracam do fabrycznej szyby w moim GSF1250.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Gość
06.13.2019 22:58:31

Użytkuję od pół roku. To mój kolejny kask po Sharku S900 i AGV Veloce. HJC jest po prostu dobry w swojej cenie, ale bez przesady.

Na plus na pewno dopasowanie, dobrze leży na głowie. Wentylacja jest średnia i nastawiona na pozycję sport-touring lub wyprostowaną, nie nadaje się kompletnie do sportowej pozycji. Aerodynamika na przyzwoitym poziomie, dwójka z przodu a głowy nie urywa. Jakość wyściółki jest w porządku. Malowanie i lakier również, nie rysuje się za bardzo, po prostu dobry uniwersalny kask z blendą, która nawiasem jest całkiem przyzwoita i opada wystarczająco nisko.

Na minus wizjer, jest cienki i mało stabilny na zawiasach. Czasami gdy odwracam głowę w bok to kask piszczy od wiatru. Na brodzie jest mało miejsca aby zamontować kamerkę. Uszczelka do wizjera jest prawie plastikowa.

Porównuję go głównie z AGV Veloce, którego kupiłem w prawie takiej samej cenie. AGV to jakby klasa wyżej, lepiej wykonany, z lepszym wizjerem, masywny dobry kask. HJC to klasa średnia. Warto kupić jak będzie jakaś promka, natomiast do topowych kasków trochę brakuje (ale jest nieco tańszy).

Ogólnie polecam ale nie nastawiajcie się na nie wiadomo co. Jak ktoś jeździ w LS2 to będzie zachwycony, ale użytkownicy Shoei, Arai, AGV od K5 w górę - niekoniecznie.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Aerodynamika
2
Bardzo nie polecam !!!
07.21.2019 12:40:09

Witam wszystkich. Niestety, ale nie mam dobrej opnni o hjc. Kupiłem hjc rpha 70 I po dwóch miesiącach używania blenda nie działa. Wyrwała się linka z sówaka. Kask jest najgłosniejszym jaki miałem, pęd powietrza powoduje ogromny szum wewnatrz kasku, a boczne podmuchy dają efekt grzmotów. Wizjer jest szczelny, ale łatwo się rysuje. Nigdy nie kupię hjc. Trafia na moja czarna listę razem z Abus i Shima. Lepiej dołożyć kasę i kupić coś innego.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Pare miesiecy używania - polecam
07.21.2019 12:43:49

Witam,
po paru miesiacach i tysiacach przejechanych km stwierdzam że kask jest fajny. Na początku ciężko było go założyć ale troszke się rozbił i teraz wchodzi bez bólu czachy. Zapięcie DD którego się obawialem jest genailne. Przy dużej ulewie nic nie przeciekało aczkolwiek nie miałem pinlocka i było bardzo źle z parowaniem szyby. Jeżeli szybkę zamkniemy nie do końca czyli bez kliku słychać gwizdy podczas jazdy. Wentylacja ok, jak otwierasz to czujesz zmiany, nie to co w sharku s900 którego mialem wczesniej. Tam wialo zawsze tak samo i za mocno od spodu po oczach. Blenda ok schodzi nisko i zaciemnia dobrze. Za 1300 jak najbardziej godny polecenia

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


LS2 FF390 Breaker

Jest to mój pierwszy garnek. W moim budżecie to max co mogłem kupić. Padło na braker. Garnek spoko jestem zadowolony. Przewiew z wlotów bardzo d...

LS2 FF390 Breaker

Jest to mój pierwszy garnek. W moim budżecie to max co mogłem kupić. Padło na braker. Garnek spoko jestem zadowolony. Przewiew z wlotów bardzo d...

Suzuki M1800 / VZR1800 Intruder

Witam. Kupiłem VZR-a dokładnie 3 lata temu jako pierwszy motocykl i początki nie były aż takie straszne jak się spodziewałem. Maszyna jest do ...

Łańcuchy Bonyfish

Złoty łańcuch za 199zł to jakiś żart. Zaryzykowałem i jestem pozytywnie zaskoczony. Wykonanie - wygląda solidnie, jest masywny. Żywotność -...

Bridgestone Battlax BT-45

Oponę oceniam jako średnią, dość twarda.

Na zimnej oponie zdarzają się małe uślizgi w czasie jazdy po mieście, natomiast w t...

Kawasaki Z1000 SX (2010-2013)

Ocena niższa tylko i wyłącznie przez twarde siedzenie jak na turystyka. Oryginalna szybka do wymiany jak piszą koledzy na Puiga robi dużą robot...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU


Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania