Mamy już 9437 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC FG-15



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC FG-15

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.29 / 10

(Na podstawie 34 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu

Integralny kask kompozytowy



Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 79%
Neutralne: 18%
Negatywne: 3%


Gość


8
Gość
02.14.2012 22:07:36

Świetny garnek.Cena adekwatna do jakości.Jedyny minus to brak zapięcia typu DD ale można z tym żyć.

Głosy: -3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Mateusz
02.16.2012 0:35:04

Typowo sportowy garnek - świetna areodynamika, ale jest dość głośny. Jest lekki i ma bardzo dobrą wentylacje. Minus to brak blendy i pasek zapięcia, który po jakimś czasie się luzuje. Trzeba co jakiś czas naciągać. Ogólnie polecam, bo kask wart swojej ceny.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
02.26.2012 10:34:38

Plusy:
- Super wygodny
- Dobra(a nawet bardzo) wentylacja
- Nie paruje i to nawet bez pinlocka
- Super wykonanie
- Lekki, bo kompozytowy
- Areodynamika

Minusy:
- Zapięcie pod szyją się luzuje samo z siebie co jakiś czas. Trzeba poprawiać.
- Deflektor na nos tylko ładnie wygląda. Zasłania pół widoku, nawet zegarów nie widać.
- Brak blendy

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Bartek
03.27.2012 15:09:37

Porządny kask w dobrej cenie. Jest lekki, ma całkiem niezłą areodynamike. Niestety bardzo brakuje w nim blendy. W porównaniu do Schuberta jest dość głośny, wiązanie pod szyją po jakimś czasie się luzuje - trzeba poprawiać. Jednak jako całokształt to naprawdę fajny garnek w dobrej cenie. Polecam.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
04.10.2012 14:29:45

Polecam. Kask lekki, wygodny, ma dobrą areodynamike - nie szarpie głową nawet jak odwrócimy ją w bok przy większych prędkościach. Zalecam jednak kupnow wersji z pinlockiem, bo antifog po pewnym czasie się zmywa i szybka zaczyna parować. To do czego można się przyczepić to wielki nosek, który pogarsza widoczność. Miał pomagać w jeździe, a w praktyce nie da się z tym jeździć.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
spoko sle głośny
05.08.2012 22:26:41

kachol ok ale jak dla mnie za głośny , przy wyższych prędkościach spore szumy , z samą blędą na nosie można spokojnie 80km śmignąć powyżej już świeczki z oczu . ogólnie nie narzekam , dobra cena dość lekki chociaż nie tak jak HQ :)

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Czechu
05.25.2012 8:22:32

Kask bardzo dobry, ale ma pare denerwujących przypadłości. Luzujący się pasek to norma. Wielki nosek, który zasłania połowe widoku - od razu trzeba go wymontować, bo bezpiecznie jeździć z tym się nie da. Kask jest potwornie głośny - po dłuższej jeździe potrafi aż zatkać uszy. Mimo tych wad wszystko rekompensuje swoją areodynamikom i wygodą. W obecnej cenie to chyba jedna z lepszych pozycji na rynku. Polecam.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
05.29.2012 13:04:11

Kask jest świetny, ale troche delikatny. Miałem wcześniej Nolana i to był pancerny kask. Tutaj ułamał mi się już wlot powietrza z przodu. Troche z mojej winy, ale od początku ten wlot powietrza nie wyglądał zbyt solidnie.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
07.12.2012 12:55:08

Plusy:
- Lekki
- Wygodny
- Dobra wentylacja
- Fajne w dotyku wnętrze z możliwością prania
- Dobra cena

Minusy:
- W wersji bez pinlocka warstwa antifog szybko się zmywa i zaczyna parować.
- Przydałaby się blenda
- Głośny

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
07.15.2012 10:06:04

Jak kupujecie FG-15 to tylko wersje z pinlockiem. Ja kupiłem bez i bardzo żałuje - warstwa antifog dość szybko zeszła i teraz paruje strasznie jak się zatrzymam na światłach i temperatura jest poniżej 15 st. Deflektor pomaga, ale zasłania pół szyby :/ Ciężko z nim jeździć.

Poza tą wadą kask warty polecenia - wygodny, super areodynamika, 4 gwiazdki w teście SHARP, dość lekki - szyja nie boli po dłuższej jeździe.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Tomek
08.01.2012 10:38:54

Świetny kask tylko głośny. Polecam.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
08.11.2012 11:05:05

Wygodny, świetna areodynamika, rewelacyjna wentylacja. Nowy model ma już zapięcie DD i pinlocka, więc naprawde warto go kupić. Polecam.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
08.27.2012 12:42:23

Świetny kask. Przesiadłem się z Nolana N101 i jest duża różnica na korzyść HJC. Bardzo leciutki, świetnie leży i ma milion razy lepszą areodynamike - nie męczy karku jak Nolan. Polecam.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Seba
09.05.2012 16:31:27

Zalety:
- Wygodny
- Dobra wentylacja
- Skorupa z kompozytu
- Niewielka waga(1400g)
- 4 gwiazdki w SHARP

Wady:
- Trochę za głośny
- Tylko 3 pozycje otwierania szybki - zamknięta, w połowie otwarta i całkowicie otwarta.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
weczi
09.14.2012 11:17:24

plusy
- lekki
- wygodny
- wyjmowane wnetrze
- wnetrze sie nie ubija
- duze pole widzenia
- latwa, bez narzedziowa wymiana szybki

minusy
- glosny
- zapiecie sie ciagle samo luzuje
- antyfog sredni (dziala w miare do +10)
- nosek sie sam zbyt latwo wypina i mozna zgubic
- po szlifie skorupa pekla

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
ereinz
10.06.2012 20:13:03

Na pewno wygodny, da się wymontować całe wnętrze do czyszczenia, deflektor na nos i podbródek bardzo przydatne, minus który stwierdzam to szybka dość paruje, i mało odporna na rysy.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
10.10.2012 14:47:27

Chyba jeden z najpopularniejszych garnków - ostatnio bardzo dużo ludzi w nim widze. Co do samego kasku to najbardziej denerwuje mnie w nim hałas, ale na sczęście w zamian mam super wentylacje. Suma sumarum nie jest źle. Zatyczki do uszów na trasie mogą się przydać. Druga denerwująca rzecz to parująca szyba - nie wiedziałem że nie wolno myć jej od wewnątrz i warstwa antyfog poszła się je***ć ;) No cóż, człowiek uczy się na błędach i następnym razem tego nie powtórze :) Całościowo jednak kask polecam - bardzo przyjemny w użytkowaniu - wygodny, przewiewny i z niezłą areodynamiką. Daje 8/10.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
HJC FG15
10.19.2012 13:17:49

Bardzo wygodny, lekki, wiaterek fajnie wchodzi do środka - nie można się w nim spocić. Szybka troche paruje, ale w porównaniu do mojej poprzedniej naxy to jest nic. Deflektor na nos jest super, ale zasłania zegary - trzeba więc schylać, głowe żeby coś zobaczyć. Co jeszcze - pasek troche denerwuje - ciągle trzeba go poprawiać. Bardzo duży plus za mase i arodynamike - głową nie telepie na wszystkie strony, wiatr od dołu nie podwiewa. Sądze że w tym przedziale cenowym ten kask nie ma sobie równych. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Tis
11.19.2012 8:59:23

Plusy:
Dobra cena względem jakości
Dobrze leży na głowie
Wydaje się być dość cichy
Możliwość prania wnętrza
Można pozostawić rozszczelnioną szybkę (kask nie domknie, nie otworzy się do końca) przydatne jak już paruje i ew. w cieplejsze dni
Ubijanie wnętrza jest minimalne

Minusy:
Pasek od zapięcia sam się poluzowuje
Szybka niestety ma tendencje do parowania
Jeden rozmiar skorupy (przy moim XS - słaba aerodynamika)
Deflektor jest bezużyteczny - może to kwestia mojego rozmiaru, ale zdaje się inni też zgłaszają do niego zastrzeżenia
Pozbródek potrafi się czasem wysunąć (w najmniej odpowiednim momencie)

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
12.28.2012 18:55:18

W modelu 2012 jest już zapięcie DD i niski deflektor na nos.
2 lata jazdy w tym kasku i dalej wygląda jak nowy. Bardzo wygodny choć trochę głośny. Poleciłem go trójce znajomych i każdy jest zadowolony. Dobry stosunek ceny do jakości.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
fg-15 2012
01.08.2013 12:53:21

Mam wersje z 2012 roku i naprawde nie ma się do czego przyczepić. Kask stabilny nawet przy 240km/h, wygodny, dobra wentylacja, lekki i ma zapięcie DD. W swoim przedziale cenowym mistrzostwo świata :)

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
super kask
06.07.2013 17:14:13

Daje 10. Może istnieją lepsze kaski, ale FG15 w tej półce cenowej pozamiatał wszystko. Wygodny jak shoei xr-1000, bardzo dobra wentylacja, trwałe wnętrze. Jedynie jakośc plastików z zewnątrz mogłaby być odrobinke lepsza, no i oczywiście wyciszenie bo to jego największy minus. Ogólnie jest to rewelacyjny kask za śmieszne pieniądze w stosunku do tego co oferuje.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
fg15
07.02.2013 23:35:26

Kask bardzo ok - wygodny, lekki, wyściółka się nie ubija, dość dobrze wentyluje z przodu, niestety gorzej jest od góry. Do kasku można dokupić pinlock fotochromatyczny, który ściemnia się pod wpływem promieni słonecznych - problem braku blendy więc nie występuje. Największy minus to hałas. Ogólnie polecam.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
dobry kask
09.10.2013 18:37:49

Używam go od 3 lat. Kask lekki, wygodny i nieźle wykonany ale jakbym miał dziś wybierać to wziąłbym IS-17. Hałas i brak wbudowanej blendy w FG-15 to naprawde spory minus. Do tego luzujące się zapięcie, choć to podobno poprawili w nowych wersjach. Daje 7/10.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
12.08.2013 10:58:31

plusy:
Bardzo dobra aerodynamika nawet po odwróceniu głowy
-Możliwość uchylenia szybki dla przewietrzenia wnętrza
-Szybki system wypinania szybki
-dobra wentylacja
minusy:
- nosek który od razu trzeba zdjąć bo jest zbyt duzy
- antifog działał mi przez pierwszy rok moze półtora potem sie starl
- stosunkowo głóśny ale w końcu to garnek sportowy
-cena mi udało się go kupić 3 lata temu za 500zł:)

Generalnie ten kask wygrał test kasków do 1000zł więc tytuł zdobył nie za darmo dlatego z czystym sumieniem mogę go polecić każdemu.

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
cena/jakość nie do przebicia
12.08.2013 13:57:48

W większości opiniami się zgadzam. Kask ma wg. mnie 2 minusy - otwarta wentylacja, której w zime nie da się zamknąć)chyba że pobawicie się taśmą klejącą) oraz bardzo słaby antyfog. Poza tymi mankamentami stosunek cena/jakośc nie do przebicia, lepszego kompozyta w podobnej cenie po prostu nie ma na rynku.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
jest ok
12.30.2013 17:47:43

To jest mój pierwszy kask i używam go już od 3 lat.

Plusy:
- fajne malowanie - Elbowz
- lekki 1400g
- Aeorodynamika (po kilkanaście godzin dziennie w tym kasku i zero problemów z karkiem)
- pinlock ready- mieszkam w UK i jeżdżę cały rok- bez pinlocka nie da rady, ale zauważyłem, że po 2 latach stracił już część swoich właściwości
Minusy:
- jest naprawdę głośny już powyżej 100km/godz- zatyczki do uszu mus
- innych nie odnotowałem
Następny kupię fs-11- wnętrze "dopasowuje się" do kształtu głowy przy pomocy "pompki" co podobno skutecznie ogranicza hałas.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Warto go brać pod uwagę
01.10.2014 23:29:30

Plusy:
+Bardzo dobra wentylacja,
+Niska waga,

Minusy:
-Głośny,

Jest to mój drugi kask, po Nitro 320. Kupujac HJC oczekiwalem komfortu w postaci ciszy i sie rozczarowałem. Natomiast pozytywnie mnie zaskoczyła wentylacja, czuć wiaterek na włosach. No jest też on bardzo lekki. Jazda po autrostradzie powyżej 140 po dluższej chwili staje się bardzo irytująca. Natomiast do ok 110-120 jest przyjemnie. Używam go 2 sezony i zrysowala sie szybka w miejscu gdzie dociska ją uszczelka. Jest to na obrzeżu wiec nie przeszkadza, ale czegoś takiego nie miałem w Nitro po 5 latach. Podsumowujac, kask jest bardziej sportowy niż turystyczny, ale i tak bym go kupił jeszcze raz albo dozbierał 2 razy tyle i kupił Shoei'a :)

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
dobry kask w dobrej cenie
05.16.2014 21:39:15

Zalety:
- Aerodynamika
- Niska waga i kompozytowa skorupa
- Wentylacja z przodu
- 4 gwiazdki SHARP

Wady:
- Parujący wizjer(wersja bez pinlocka)
- Bardzo słaba wentylacja górna
- Delikatny przełącznik wentylacji czołowej - urwała się sprężynka i nie da się zamknąć.
- Luzujący się pasek
- Głośny

Głosy: 31   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Polecam
06.21.2014 16:50:51

Mogę z całą pewnością polecić ten kask. Może nie jest aż tak rewelacyjny jak te z najwyższej półki, ale za tą cenę to nic tylko się cieszyć.

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
HJC FG 15
08.08.2014 17:26:15

Przesiadłem się na niego parę dni temu z CS-R1 więc różnice czuć bardzo.Mam tą nowszą wersję z zapięciem DD i mniejszym noskiem.Kask jest bardzo lekki, wyjmowane wnętrze jest bardzo wygodne i delikatne dla głowy.Dla mnie jest kaskiem w miarę cichym.Wentylacja działa znakomicie po otworzeniu wlotów w kasku słychać i czuć wpadające powietrze.Jeśli ktoś potrzebuje bardzo fajnego kasku za małe pieniądze(salon Hondy w Warszawie 580zł)to gorąco polecam.

Głosy: 48   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
FG-15 FOSS
11.14.2014 23:29:38

Witam serdecznie posiadam Kask HJC-FG15 FOSS,daje maxa z tego powodu, bo kask na to zasługuje.
Podczas gorących dni wentylacja świetnie działa,i głowa się nie dusi.
Anti-Fog działa jak należy nawet przy niższych temperaturach.
Testowałem przy 2oC i nie było co narzekać.
Aerodynamika-świetna.
Wyciszenie-przy większych prędkościach jak jeszcze powiewa wiatrem to huczy,ale uszy i głowa nie pękają od tego,z resztą kaski dzielą się na te ciche i te z dobrą wentylacją,więc co tu tłumaczyć więcej...
Kask bardzo wygodny,wnętrze kompletnie przystosowane do prania,a wyściółka dobrze przylega do twarzy,i jest bardzo wygodna,w dodatku jest anty-alergiczna to kolejny duży (+) dla tego kasku.
Pierwsze wersje FG-15 miały zwykłe zapięcie które się rozregulowywało,potem producent naprawił ten mankament i zastosował zapięcie typu double D bądź jak kto woli "DD",jak się zapnie to trzyma i nic się nie rozreguluje.
Polecam kask warty swojej ceny :)


Drzewo
Mnie się DD również nie spodobało, ale miałem do nim do czynienia bardzo krótko. Na dłuższą podobno można przywyknąć, osobiście wolę zapadkowe, jest bardziej intuicyjne.

Gość
Jedyne i NAJBEZPIECZNIEJSZE zapięcie w kaskach które do tej pory wymyślono. Albo rybki albo akwarium kolego...

Gość
Jedyne i NAJBEZPIECZNIEJSZE zapięcie w kaskach które do tej pory wymyślono. Albo rybki albo akwarium kolego...

Głosy: 47   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Najtańszy kompozyt
05.05.2015 19:12:25

HJC FG 15 to mój drugi kask (wcześniej użytkowałem HJC CS-14, który zdobył moje zaufanie przekonując mnie to marki jaką jest HJC)

Nabyłem ''poliftową''wersję kasku, która została ulepszona w stosunku do swojej poprzedniej wersji. Czym się różni ? W poliftowej wersji mamy mniejszy deflektor na nos, zapięcie DD i opcja mocowania pinlocka) ale przejdźmy do oceny

PLUSY:
- kompozyt: mam nadzieję, że nigdy nie będzie mi dane sprawdzać wytrzymałości skorupy nie mniej jednak świadomość, że ma się na głowie kompozyt na bazie włókna szklanego i kevlaru daje BARDZO duże poczucie bezpieczeństwa.

- wygoda, komfort użytkowania: kask bardzo dobrze nosi się na głowie. W przeciwieństwie do mojego poprzedniego CS14 ten dopasował się lepiej do twarzy, Jest o wiele wygodniejszy. Wnetrze sprawia wrażenie porządniejszego (lepszego jakościowo) Wyściółka, która raz dopasuje się do kształtu twarzy NIE UGNIATA się więcej. Dlatego idealny dobrany rozmiar gwarantuje długi okres uzytkowania i 100% dopasowania do twarzy. Wnętrze kasku można w całości wyjąć co bardzo ułatwia dbanie o czystość kasku.

-kurtynka kasku znacznie lepiej wykonana niż w przypadku CS14

-wizjer: w stosunku do CS14 tu mamy mozliwość podpięcia pinlocka (bardzo cenny bajer, który znacznie zwiększy komfort i bezpieczeństwo użytkowania kasku) Oprócz tego szybka nie paruje tak bardzo jak miało to miejsce w CS14 (tak czy inaczej radze unikać a nawet wystrzegac się czyszczenia wizjera od środka (antifog baaardzo szybko się rysuje) Jestem bardzo miło zaskoczony działaniem mechanizmu wizjera, Szybka ma mniej pozycji otwarcia wizjera niż w przypadku CS14 ale za to działa bardzo sprawnie. Mechanizm mozna obsługiwać jedną ręką i wszystko pięknie szczelnie domyka. Nie musze chyba wspominać, że w przypadku kasków HJC szybkę wymontowuje się bardzo szybko i bez żadnych komplikacji ?

-lepszy deflektor na nos: ten znacznie mniejszy w stosunku do swojego poprzednika gadżet wydaje się bardzo przydatny w praktyce. Ciepłe powietrze ''wędruje'' w dół a nie na wizjer kasku. Nie zasłania widoku i mozna go bardzo łatwo wyjąc w razie potrzeby.

-zapięcie DD: troszkę obawiałem się tego zapięcia jesli chodzi o wygodę uzytkowania.. we wcześniejszym kasku miałem zapięcie micrclik, które było bardzo przyjazne dla posiadacza kasku (pomijam fakt luzowania się paska od zapięcia ) Teraz z perspektywy czasu moge śmiało powiedzieć - już nigdy żadnych innych zapięć! Tylko DD! Bardzo wygodne, płynna regulacja i przede wszystkim bezpieczeństwo, którego nie mogą zagwarantować inne plastikowe zapięcia. Piękno tkwi w prostocie i to jest najlepszy przykład zastosowania tej reguły.

NEUTRALNE :
- aerodynamika: jeżdżę nakedem i musze przyznać, że kask daje radę do 100-120km/h. Jest znacznie lepiej niż w przypadku CS14 dlatego oceniam to jako neutralna cecha. Jak dla mnie szału nie ma chociaz tragedii tez nie

-waga kasku: może się wydawać, że kompozyt jest lekki.. w tym przypadku ta zasada nie ma zastosowania w praktyce. Poliweglanowy CS14 ma podobna wage.

-wentylacja: można poczuć delikatny powiew wiatru ale szału nie ma

MINUSY:
- głośność: nie ma co się oszukiwać HJC FG15 jest strasznie głośny! Po przejechaniu 200km po zejściu z motocykla do końca dnia bolały mnie uszy. Sprawę rozwiązałem zakupem stoperów z apteki za 2zł. Od teraz nie rozstaje się z nimi na krok.

Więcej wad kasku nie stwierdziłem. Niektórzy narzekają, że kask nie ma blendy - jak dla mnie to zaleta a nie wada. Z blendą kask ważyłby jeszcze więcej! według mnie to zbędny bajer. Im mniej bajerów tym lepiej. Do kasku jest dostępne bardzo duzo części takich jak mechanizmy wizjeru, wloty powietrza, wizjery, pinlocki. Brak bledny możemy zastąpić zakupem fotochromatycznego pinlocka, który sam się przyciemnia i rozjasnia pod wpływem natężenia światła. Osobiście zdecydowałem się na zakup wizjera LIGHT SMOKE czyli delikatnie przyciemnionego dzięki czemu w normalny dzień nasze oczy mniej się męczą i po zmierzchu możemy smiało w nim jeździć. Osobiście uważam, że taki wizjer powinien być w standardzie zamiast zwykłej szybki. kask bardzo fajnie wygląda, mnóstwo wersji malowań i mnóstwo kolorów wizjerów sprawia, że możemy dopasowac kask pod swój gust. Jest to najtańszy znany mi kompozyt! Firmę HJC darze bardzo dużym zaufaniem, nie zawiodłem się ich produktami i uważam, że kaski mają bardzo dobry stosunek cena/jakośc.

Z czystym sumieniem polecam kask HJC FG15 dla wszystkich mniej wymagających motocyklistów, którzy przede wsszystkim cenią sobie bezpieczeństwo za mniejsze pieniądze. Nie żałuje żadnej złotówki przeznaczonej na ten kask, gdybym znowu szukał kompozytu z pewnością kupiłbym go jeszcze raz. POLECAM

Głosy: 35   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
1
Nie polecam
03.07.2016 15:43:24

Jedyne co ma dobrego, to niezly kształt skorupy ale poza tym zostawia wiele do życzenia zwłaszcza za te pieniądze.
Jaki to sportowy kask bez zapiecia DD??? chyba jakaś kpina
Oglnie glośny, wentylacja kijowa

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HYOSUNG GT650R

Razem z kumplem jeźdzmy na swoich wersjach R i P, pięknie się spisują, dobrze wykonane motocykle i tanie (mało kiedy idzie to w parze). Hamulce ...

Kawasaki ZX-10R Ninja (2004-2005)

Ta Kawa jest niesamowita. To motocykl, który nie znudzi sie szybko. Trzeba mieć do niej respekt i uważać z gazem. Poza tym piękny wygląd i bardz...

MT Revenge

Kask bardzo dobrej jakości. 5 gwiazdek w teście sharp o czymś świadczy. Bardzo dobra wentylacja. Przy 30 stopniach nie będziesz miał mokrej gło...

Kawasaki Z1000 SX (2010-2013)

Super do jazdy suepr elastyczny silnik, ale to kawal motocykla nie na poczatek, przez owiewki zajmuje sporo miejsca, domwymiany szybka i przednie kie...

LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania