Mamy już 9433 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC CS-14



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC CS-14

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
6.53 / 10

(Na podstawie 15 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 53%
Neutralne: 20%
Negatywne: 27%


Gość


8
Gość
08.25.2012 17:02:15

Dobry stosunek ceny do jakości. Bardzo wygodny, dobrze się w nim jeździ, szybka troche paruje ale nie jest to aż takie uciążliwe bo paruje tylko na postoju. Jak jade to para szybko znika. Wentylacja działa ok. Za tą kase polecam.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Michał
11.17.2012 10:02:51

Polecam. Kask bardzo wygodny, wnętrze miękkie i miłe w dotyku, wentylacja dobra. Skorupa wykonana z poliwęglanu, a nie badziewnego ABSu. Jedyne wady jak dla mnie to brak blendy oraz brak możliwości wyjęcia środka do prania. Lepiej jeździć od początku w kominiarce, żeby posłużył na dłużej niż dwa sezony.

mexyk
Środek jest wyjmowalny.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
ice
11.18.2012 14:56:39

Kask taki sobie. Na plus: w miare lekki, jakość wykonania i wygoda. Na minus: Szybka paruje i jest za delikatna - rysy zaczęły pojawiać już po 3 miesiącach. Przy 220 km/h mam odczucie, że wiatr chce mi go zerwać z głowy, tak więc arodynamika na minus. Polecam, ale tylko jako pierwszy kask na wolniejszy motocykl lub kask na choppera. Na sporta lepiej poszukać jakiś wyższy model, np. FG-15. Nie jest dużo droższy, a już całkiem inna jakość.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.21.2013 20:02:29

Za tą cene to chyba najlepszy wybór. Skorupa poliwęglan całkowicie wyjmowany środek. Wygodny, wentylacja spełnia swoją rolę jednak szybka na postoju troche paruje. Jedynym minusem jest troche mało miejsca na okulary więc okularnicy czyli np. ja muszą się namęczyć ale wszystko jest do zrobienia

Polecam dobry stosunek cena/jakość. gdybym musiał na pewno kupiłbym go jeszcze raz.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
dobry stosunek cena/jakość
07.29.2013 17:50:57

Bardzo fajny kask na początek, ale jak dla mnie ma jedną dużą wade - bardzo miękki wizjer, który po roku używania jest już w opłakanym stanie - rysa na rysie. Nie jest utwardzony i rysuje się od byle czego. Poza tym mi pasuje. :)

Głosy: -2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
HJC
09.13.2013 15:50:59

Plusy:
- poliweglan
- cena (można wyrwać poniżej 300zł)
- wypinane wnętrze, mile w dotyku
- kurtynka na brodę
- kask dobrze wentylowany
- ma możliwość uchylenia szybki, takie rozszczelnienie
-

Minusy:
- zapięcie paska na mikroclick który co i rusz muszę pprawiac (1/m-c muszę dociągnąć pasek)
- szyba kiepsko spasowana i wieje i dmucha i gwiżdże. - ciężko operuje się nia za pomocą jednej ręki. Podnosisz lewa stronę - prawa jeszcze się nie podniosła,
- paruje, niestety po sezonie zapomnij o antifogu na szybce

Gdybym miał kupić raz jeszcze - kupiłbym coś lepszego z powodu tej nieszczęsnej szybki. Gdybym miał 300zł i ani grosza więcej, kupiłbym raz jeszcze i sie przyzwyczaił że szybka wymaga cierpliwości.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
01.08.2014 18:35:53

Najpierw opiszę minusy kasku :

-paruje (można zapomnieć o komfortowej jeździe podczas dużej wilgotności powietrza, w deszcz da się jechać ale trzeba starać się inaczej oddychać bo inaczej szybko zaparuje)

-wygłuszenie (kask jest dość głośny ale jeśli chodzi o ten przedział cenowy to i tak nie jest źle)

-miejsce na okulary (to spory minus i jeśli jesteś okularnikiem to lepiej poszukaj czegoś innego. Pod okulary musiałem lekko przerobić górną część policzków)

-''uchwyt'' do operowania wizjerem (niby da się obsługiwać jedną ręką ale to po prostu nie działa tak jak powinno. Jeśli chodzi o uniesienie wizjera nie ma problemu ale jeśli chcemy domknąć lewą ręką za ten ''uchwyt'' to domknie się tylko lewa strona i trzeba dopychać na środku wizjera. Da się do tego przyzwyczaić ale trochę drażni... uchwyt powinien być na środku wizjera )

-zapięcie mikroclik co jakiś czas trzeba pociaśnić bo sam się luzuje

- miękki wizjer i schodzący antifog (dodam że w moim przypadku jest kilka mikroskopijnych rys a anitfog dalej trzyma. W skrócie - jak dbasz tak masz )

-kurtynka wymagała lekkiej poprawy przez krawcową :P (materiały użyte do budowy kasku nie są szałowe ale jak na ten przedział cenowy jest dobrze )


Teraz plusy :
- CS14 to najtańszy znany mi poliwęglan
- cena
- wygląd (sporo różnych malowań i ogólny wygląd kasku jest bardzo dobry )
- miękki wyjmowany środek (przyjemny w użytkowaniu i łatwy w praniu)
- dobry system rozszczelnienia kasku (przydaje się gdy paruje :P )
-kurtynka (brakuje mi deflektora na nos a sam jest dość drogi do dokupienia )
-całość sprawie przyjemne wrażenie

Neutralnie oceniam wentylacje.. Dlaczego ? Niby poprawia komfort i ''coś'' tam dmucha (szału nie robi ale czuć że jest) ale przez to kask jest dość głośny.

W skrócie kask jest przyjazny do 120-140km/h później zaczyna być uciążliwy (aerodynamika, wygłuszenie )

Gdybym miał ciasny budżet do 300zł z pewnością kupił bym ponownie HJC CS14 ale trochę żałuje że nie dołożyłem i nie kupiłem HJC FG 14/ 15 Brakuje mi strasznie pinlocka, deflektora na nos, porządnej wentylacji i miejsca na okulary. Nie mniej jednak kask POLECAM

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
mieszane uczucia
02.02.2014 12:42:19

W zasadzie zgadzam się ze wszystkim co napisano powyżej.
Kask prezentuje się świetnie - duzy wybór malowań. Malowania wykonane porządnie, brak zacieków itpd.
Dobre wykonanie materiałów wewnętrznych, miłe w dotyku i po sezonie nadal wyglądaja estetycznie.
Ciasno leży na głowie. Wentylacja OK. U mnie kurtynka trzyma sie dobrze ale microklick tez musze też poprawiać co jakiś czas. Nie jest to specjalnie uciążliwe ale ;-)
Blendy nie potrzebuje wiec nie było to dla mnie priorytetem.
I wszystko byłoby pieknie - gdyby nie ta SZYBKA!!!
No masakra jakas. Przy zamykaniu trzeba ja docisnąc 'na środku' a i to nie mam pewności ze już zamkneła sie jak należy. Przy otwieraniu mam wrażenie ze zaraz ja połamię.
Co do rysowania - jak dbasz tak masz. U mnie po sezonie jest OK.
Nie mam porownania z poziomem hałasu w stosunku do innych kaskow ale wydaje mi sie głośny. Mam wrażenie ze gwiżdze własnie poprzez szybke.
Gdyby HJC to poprawił to CS-14 byłby najlepszym wyborem za 300 - 400zł

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


7
HJC CS-14
04.17.2014 11:54:36

Na plus:
-skorupa z poliwęglanu
-wentylacja
-cena (rok temu wyrwałem go za 350)
-wyjmowane wnętrze
Na minus:
-słaba aerodynamika do 150 ujdzie później jest coraz gorzej
-dość głośny
-delikatny wizjer staram się dbać ale jest już cały w małych/większych ryskach
-uchwyt wizjera znajdujący się po boku z podnoszeniem jest ok ale podczas zamykania lewa strona jest domknięta a prawa uchylona przez co zawsze trzeba poprawiać manualnie ręką jak dla mnie jest to dość irytujące.

Widziałem że w poprzednich opiniach narzekali na pasek od zapięcia który co jakiś czas się rozreguluje. Jest na to sposób wystarczy dostosować go do siebie i przeszyć igła z nitką załatwi się sprawę.
Ogólnie za tą cenę polecam jeżeli ktoś ma stały budżet ja osobiście żałuję że nie dołożyłem troszkę hajsu i nie kupiłem wyższego modelu :)

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
3
słabo
07.06.2014 13:57:34

Posiadam ten kask niecały miesiąc i o niecały miesiąc za długo.
Szybka kasku to tragedia. Nierówno się domyka. Gdy z lewej strony szybka jest zamknięta, to z prawej zostaje szczelina.

Rysy łapie bardzo szybko, powierzchnia odporna na zarysowania znajduje się w danych technicznych, lecz na pewno nie na szybce. Dodam, że o kask dbam, nie kozłuję nim, po jeździe wkładam go do worka dołączonego do zestawu.

Kolejną sprawą jest parowanie, kask rzekomo posiada antifog. Jadąc z prędkością ok. 30km/h w temperaturze 20 stopni szybka jest cała zaparowana. O postoju na czerwonym świetle nawet nie wspominam.

Po zdejmowaniu szybki, jej mechanizm bardzo często się przestawia i trzeba go rozkręcać, aby ustawić prawidłowo. Dzięki temu przy wkręcaniu plastikowych śrub, jedna się złamała.

Przy prędkości 70km/h nieźle szumi i gwiżdże w uszach.

Plusów jest niewiele. Kask posiada skorupę z polikarbonu oraz wygodną wyściółkę. Wentylacja szału nie robi, ale zła też nie jest (jak na tą cenę ok).

Gość
Czy problemy z szybką nie są może spowodowane rozkręcaniem mechanizmu. Pozostałe opinie nie są aż tak złe. Pozdrawiam

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Nie polecam
12.18.2015 12:08:35

Nie polecam kasku
+ to cena,jest to bardzo dobra cena za kask który jest wykonany z poliwęglanu.
-Nie domykający się wizjer,trzeba domykać drygą strone,lub zamykać szybę po środku wtedy zasłaniamy sobie drogę.
-Aerodynamika przy 140 gdy skręcimy delikatnie głowę,czujemy jak wyrywało nam głowę razem z kaskiem.
-Wentylacja,nie czuć prawie nic
-Jest głośny
-Bardzo drogie wizjery

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
cs-14
03.02.2016 17:07:13

Plusy:
*cena
*bezpieczeństwo
*wygodny
*wyjmowany środek

Minusy:
*szyba szybko się rysuje
*mocno paruje
*słaba wentylacja
*szyba bardzo wiotka, źle spasowana

Jeśli ktoś szuka taniego bezpiecznego kasku bez fajerwerków to polecam. Ja jednak bardzo szybko zmieniłem na wyższą półkę ponieważ kask bardzo szybko paruje, operowanie wizjerem to dramat.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
1
Nie najlepiej
03.03.2016 19:01:40

Kask jest niewygodny ze względu na materiał. Poza tym nie wytłumia dokładności dzwięku motocykla podczas jazdy oraz przepuszcza masę powietrza świerszcząc irytującym dzwiękiem

Piotr Szatan
Faktycznie słabo.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Polecam :)
05.05.2016 22:59:48

Kask chyba jedyny z tej półki cenowej wykonany z poliwęglanu, więc na plus nasze bezpieczeństwo. Moim zdaniem kask jest dosyć cichy może dlatego bo mam tylko porównanie z kaskiem otwartym w którym jeździłem prędzej. Aerodynamika jest naprawdę słaba przy samej szybkiej jeździe schowanym za szybką nie jest źle, ale gdy wieje wiatr z boku a my wyjedziemy na otwarty teren gdzie dookoła nie ma żadnych drzew ani budynków kask chce nam trochę "wyrwać" głowę. Szybka się nie domyka trzeba docisnąć na środku co jest irytujące gdy chcemy szybko ruszyć, lecz gdy nam się nigdzie nie śpieszy to nie sprawia to większego problemu. Ja nie mam tego problemu co osoby wyżej jeśli chodzi o rysowanie się wizjera i rozregulowania się zapięcia, być może dlatego, że bardzo dbam o wizjer i staram się go nigdy niczym nie dotykać. Kurtyna dobrze wykonana wentylacja nie jest najgorsza czuć, że jest ale mogło by być lepiej. Ja polecam ponieważ moim zdaniem liczy się bezpieczeństwo a nie komfort a tym bardziej głowy więc lepiej w tej cenie kupić cs-14 niż jakiegoś LS2 z termoplastiku który ma blendę i pinlock. Właśnie co do parowania to tragedii nie mój paruje tylko gdy jest wilgotno i nadmiernie w niego dmucham ale szybko para z szybki znika. :)

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Polecam
11.15.2016 21:05:44

Jak za kask za ta cene nie ma sie co przyczepic. Kask jest bardzo wygodny, dobrze sie dopasowywuje do ksztaltu glowy. Szybka paruje tylko na dluzszym postoju- wtedy ja podnosze do gory i nie ma problemu. Co do rysowania? Ja tam nie zauwazylem. Jak ktos nie dba to mu sie rysuje. Szybka faktycznie sie nie domyka. Ja zamykalem zawsze kladac reke na srodku szybki- mi to nie przeszkadzalo, szybko sie przyzwyczailem. Kask jest trwaly- spadl mi 2x na ziemie - nie bylo po upadku zadnych sladow. Jedynym minusem nie do zniesienia przeze mnie byla glosnosc. Po dluzszej jezdzie w moich uszach tak szumialo jakbym wyszedl z dyskoteki.
Ogolnie polecam!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...

Seca Atom

Same rękawice kosztowały mnie 200 zł.Kupiłem je w Wawie.
Zdałem na nich prawko na motocykl.Ale:
-po ok. 2 tygodniach okazało się ...

Honda XR125 L

Super motor dla początku. Nadaje się na miasto i lekkie enduro lub nawet turyzm. Mały, lekki, uniwersalny, dość tanie części, niezawodny silnik...

Naxa F02

N o w sumie poza tym , że to jest szczękowiec to zalet nie widzę.
Szybka rysuje się od czegokolwiek.
Nosek sam się wysuwa z mocowa...

HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania