Mamy już 9410 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Shima ST-1



Ilustracja przedmiotu

1  

Shima ST-1

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.58 / 10

(Na podstawie 26 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 73%
Neutralne: 4%
Negatywne: 23%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Gość
03.22.2013 15:51:44

Przejeździłem w nich jeden sezon i są super - bardzo wygodne, zrobione z miękkiej skóry, mają solidne ochraniacze kostek i po sezonie nie ma na nich absolutnie żadnych śladów zużycia. 10/10

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Piotrek GSF 600
03.24.2013 10:57:34

Są to jedne z lepszych rękawic w tej półce cenowej. Miękkie, wygodne, w lato dłonie mi się nie pocą, jeździłem też przy temperaturach w okolicach 10 st i nie było problemu. Skóra mięciutka, po jeździe w deszczu smaruje je oliwką dla dzieci żeby nie stwardniały i trzymają się jak nówki. Polecam.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
dobre i tanie
07.01.2013 20:20:28

Polecam te rękawice. Duży plus jeśli chodzi o wygode, troche gorzej z przewiewnością ale da się wytrzymać. Za tą cene naprawde super!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


6
Mogło być pięknie :(
09.11.2013 12:28:13

Wszystko byłoby super gdyby plastikowe ochraniacze palców nie uciskały !


Gość
Jak się źle dobierze rozmiar to tak jest. Mam je 2 lata i cud malina.

Gość
Dokładnie

Gość
Trzeba dobrze dobrać rozmiar...

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
8
Shima ST1
01.31.2014 21:38:33

Może wybrałeś zły rozmiar bo mnie w ST1 nic nie uciska. Powiem więcej - właśnie to że ochraniacze są szerokie uznaje za ich zaletę bo ich nie czuje. Po zrobieniu 11 tys. rękawiczki może nie wyglądają już najlepiej i zbliża się ich czas, ale w tym przedziale cenowym kupować śmiało :) Polecam.

gekon
Jeśli po 11tys zbliżają się do końca to trochę kiepsko. To ledwo 2 kiepskie sezony. Moje RST (nie pamiętam modelu) wytrzymały 7 lat i blisko 50tys i dopiero widzę potrzebę ich zmiany. Jedynie co do zaczyna puszczać szew naszytej, dodatkowej warstwy na wewnętrznej stronie.

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
8
w porządku
02.01.2014 20:15:24

Potwierdzam - też mnie nie uwierają. Przejechałem w nich 2 sezony, czyli ok. 14 tys i jakość jest w porządku - nie wyszły dziury, szwy trzymają. Jeden minus to kiepska wentylacja, ale da się przeżyć. Od wewnątrz posiadają wzmocnienia z materiału poron, a na palcach dodatkowe protektory. Przy cenie 180 PLN to naprawde świetne łapki.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
SHIMS ST-1 SUPER !
03.09.2014 13:41:13

Witam
Postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Długo zastanawiałem się nad sportowymi rękawiczkami za odpowiednią kasę (do 200 zł ). Przekopałem wszystko. Wniosek = do 200 zł nie widzę inny rękawiczek. Super. Polecam. Kupować śmiało i się nie zastanawiać.
Pozdro, lwg

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Shima ST-1 - test na 2 parach ;)
03.17.2014 16:47:45

Trochę przeszedłem z tymi rękawiczkami, po zakupie zadowolenie, jazda przez zaledwie 3 miesiące (po drodze 2 gleby przy których akurat zdały egzamin wzorowo - zdarcia na ochraniaczach kostek, ręce całe), ale... przy zwykłym użytkowaniu przetarcia i przebarwienia na skórze plus dziura na jednej rękawicy między palcem wskazującym a środkowym. Reklmacja i tutaj wielki plus dla obsługi i całej firmy - dostałem telefon, który trwał jakieś półgodziny - jak długo używałem, jak intensywnie, w jakich warunkach itp. lecz nie pod kątem odrzucenia, tylko dowiedzenia się DLACZEGO i czy przypadkiem rękawice nie pochodziły z wadliwej partii skóry, gdyż trzebaby ją zlokalizować i wycofać z obiegu jeśli jeszcze jakieś sztuki pozostały. Okazało się, że faktycznie - skóra była trefna, otrzymałem nowe rękawice: DZIEŃ DO NOCY. Sam zapach skóry mówił, że to całkiem inne rękawice. Bardziej też miękkie, łatwiej wchodzą, większy przegub. Mimo wpadki daje 9, testuje dalej - obym z drugą parą miał same dobre wspomnienia ;)

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Shima ST-1
06.14.2014 10:06:29

Rękawice mam już drugi sezon, uważam że za 180 zł są to jedne z najlepszych rękawic, moje nie posiadają śladów zużycia,ochraniacze przy dobrze dobranym rozmiarze idealnie leża na dłoni.Wentylacja działa dobrze jeśli temperatury nie są jakieś skrajne wysokie.Ogólnie polecam początkującym bo za nie duże pieniądze można mieć fajne rękawice z modnym wyglądem i zapewniające bezpieczeństwo.

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Teraz już git, ale początek straszny
08.26.2014 14:37:14

Rękawice obecnie są mega i nie zamieniłbym ich na żadne inne, ale na początku było wrażenie jakby były o 1-2 rozmiary za małe. Ogólnie polecam. Sugeruje dobierać rozmiar na styk, bo fajnie się dokładają do łapy.

Głosy: 35   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Rękawice Shima ST-1
10.06.2014 16:07:19

kupiłem- dałem 179,99 założyłem i fajnie przylegały do dłoni, dosyć ciasno. Fajną poduszke mają miedzy kciukiem a nadgarstkiem- wydaje sie że manetki są o połowe cieńsze. Fajna wentylacja, dłonie sie nie pocą ani nic przykrego sie nie dzieje. Teraz trzeba czekać aż skórzany materiał sie rozejdzie i dopasuje do dłoni. Teraz mam rozmiar M rękawic a dłoń mam (wg wymiarówki) S, wiec trzeba dobierać takie by były lekko ciasne wtedy beda idealne jak sie rozejdą :)

Jasio
po 10 miesiącach użytkowania niestety zrobiły sie dziury miedzy palcami i zaczeła drzeć się poszycie skórzane jak mokry papier. Sama nić jest pancerna ale co z tego jak skóra sie rozpada jakby była namoczona.

Głosy: 56   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Zadowolony
10.24.2014 15:43:11

Zamierzałem kupić sportowe wygodne rękawice do 200 zł i wybrałem ST-1. Z wyboru jestem zadowolony bo siedzą na łapie świetnie. Małe ale do wentylacji, jest w nich za ciepło przy 25-35 stopniach w mieście, ale za to można śmigać przy ~7-10 stopniach. Ogólnie dają radę i polecam.

Głosy: 52   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Shima ST-1
06.11.2015 9:59:51

Świetne rękawice. PORON na wewnętrznej stronie dłoni sprawdził się doskonale. Przy jeździe nie gniecie, układa się wygodnie na manetce, a po dwóch glebach które zaliczyłem, lądując praktycznie na dłoniach, nie miałem nawet malutkiego siniaczka :) Co do skóry na rękawicach przy tych upadkach, zdarł się jedynie biały napis na wypustkach z ochraniaczem... Jakość co najmniej dobra.

Skóra bardzo miękka i wygodna, jedynie lekko uwiera szew u nasady kciuka, ale nie jest to uciążliwe i może wynikać z budowy mojej dłoni.

Wentylują całkiem przyjemnie. Przy temperaturze 25-30 stopni nie uświadczyłem jeszcze spoconych dłoni.

Polecam w stu procentach! Świetne rękawice do jazdy miejskiej czy turystycznej w rozsądnej cenie :)

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
W
06.19.2015 17:48:23

W klasie cenowej do 250zl rękawice są na prawdę bezkonkurencyjne. Skora bardzo fajna w dotyku i rękawice mega wygodne. Jedynymi drobnymi wadami jest słaba wentylacja ale ze względu na budowr trzeba im to wybaczyć oraz mimo że jestem dość szczupła osoba są strasznie ciasne w nadgarstku przez co troszkę uciskaja i ciężko się je ściąga. Ale po za tym naprawdę warte swojej ceny :)

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
kiepsko
07.09.2015 18:10:26

Skóra płowieje, jest cienka i słabej jakości. Pierwsza dziura wyszła po 6 miesiącach użytkowania - ok. 7 tys zrobiłem. W poprzednich rękawiczkach adrenaline nic takiego się nie działo. Jak kupować Shime to raczej droższe modele - te budżetowe słabiutko wypadają.

Tomek
Fałsz w tym sezonie zrobiłem na nich 20 tys kilometrów i jeszcze miałem małego ślizga na rękawicy ledwo widoczne zarysowanie jedynie napisy wyblakły ale to nic dziwnego stan moim znaniem jak nowe. Pozdrawiam

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Gość
11.09.2015 16:54:06

Wygodne rękawice o uniwersalnej stylistyce. Jeździłem przy 7-8 stopniach i spisywały się znakomicie (przy niższych temp. nie miałem okazji). Wentylacja również na przyzwoitym poziomie.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


3
shima st1
11.10.2015 11:19:41

Byłem w sklepie żeby kupić w/w rękawiczki jednak pierwsze przymiarka i rozczarowanie wymiarem. Normalnie nosze xl, jednak rękawiczki shimy maja długaśne palce o ok 1cm, za długie,wziołem wiec L-ki jednak nie dam rady w nie wlożyć ręki.Poza tym protektor na kostkach zle leży jest za mały w XL-kach. dodam ze mam normalna proporcjonalną rękę,a palce do tej pory myslałem ze mam długie-długość środkowego palca po wew stronie od załamania ok 8,2 mm,a obwód na kostkach 23cm.
Poza tym miękka skóra nie wiem czy się sprawdzi i czy jest na tyle wytrzymała...Przestrzegam przed zamawianiem bez przymiarki!!!

Tomek
Fakt rozmiary trochę pozażywane ja mam normalnie L rękawice muszę mieć XL i na początku wydawały mi się ciasnawe ale tylko tak mi się wydawało ponieważ są idealne jak już pisałem wyżej 20 tys kilometrów jeden ślizg i ledwo widoczne obtarcie ktoś by nie wiedział nawet by nie zauważył stan oceniam jak nowe zero uszkodzeń mechanicznych. A co do twojej ręki to chyba nie masz proporcjonalnej. Pozdrawiam

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
8
Gość
12.21.2015 19:04:51

Całkiem w porządku rękawice. Fakt, przedmówca ma rację co do rozmiaru, rękawice są przeznaczone (również zdaniem sprzedawców z dwóch sklepów w których przymierzałem) dla osób z długimi palcami. Zwykle noszę rozmiar S, a te rękawice mam M i pasują idealnie (mam właśnie długie palce). Dlatego MUSISZ PRZYMIERZYĆ, nie kieruj się tylko wymiarami na papierze bo się rozczarujesz.

Poza tym po 1 roku intensywnego użytkowania, kilku zamoczeniach przez deszcz, każdorazowym czyszczeniu po jeździe, impregnacji od czasu do czasu preparatem do skóry rękawice trzymają się dobrze. Szwy nie puszczają, kolor ten sam, nic nie pęka, nie wyciera się. Natomiast ogólnie widać po nich zużycie roczne. Myślę, że jeszcze drugi sezon oblecę od biedy i to będzie koniec dla rękawic (w sumie ok 20tys. km).

Komfort jazdy oceniam wysoko, są wygodne, po prostu. Nie uwierają mnie jak inne rękawice (mam jeszcze krótkie rękawice letnie), nie mam też w nich za dużo luzu (jak już wspomniałem, mam długie palce i chude dłonie). Wentylacji nie uświadczysz, słabo pod tym względem, ale to nawet widać po rękawicy ile ma perforacji i wlotów powietrza. Jakoś wykonania natomiast wysoka. Jestem mile zaskoczony, za cenę ok 170zł masz rękawice, których nie powstydziliby się inni producenci w cenach sięgających 200-250zł. Denerwuje jedynie ten cieńszy pasek do zapinania, jest niepraktyczny gdyż rzep jest za krótka, natomiast ani nie odstaje ani źle nie wygląda, po prostu rękawicę zapinam tylko na główną rzep, a ten cieńszy pasek pomijam (jest luźno zapięty aby nie świergotał).

POLECAM. Jestem zadowolony, choć to nie najwyższa półka, ale w tej cenie nie znajdziesz lepszych. Koniecznie przymierz przed zakupem!

Głosy: 32   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Komfortowe
03.14.2016 14:45:48

Jak za te pieniądze to nie mam im nic do zarzucenia.
Bardzo wygodnie mi się w nich jeździ, na wentylację nie narzekam.
Trzymają się dobrze.
Co do wodoodporności , nie można mieć wszystkiego w jednym.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
NIE WARTO
03.24.2016 21:42:53

PRzejeździłem w nich dokaldnie 10 miesiecy i sie porwały - skóra s ktorej sa zrobione jest bardzo nietrwala.

Kolega miał swoje st-1 niecale 2 sezony - tam samo poszły w strzepa.

2 rzecz - moje strasznie brudziły koncówki palcow- zawsze, a po deszczu czy odrobinie wilgoci musowo.

Teraz mam tschule 212 - są tansze lepsze i wogóle nie ma co porownywwać do badziwnej shimmy

majk
przejeździlem jakieś 12tys km w te 10m-cy Rekawice uzytkuje intensywanie fakt - ale nie mialy zadnego szlifa Obecnie zmieniłem na 212 tschula - wytrzymały 2.5 sezonu i tez dostały dziur ale po 2.5 roku a nie po 10m-cach !!! i to wszystko taniej 40% niż model St-1

mikew_86
To musisz bardzo dużo jeździć, bo ja po 5 miesiącach użytkowania nie zauważyłem jakichkolwiek śladów zużycia. Moje brudziły tylko na samym początku, jak były nowe. Po miesiącu przestały. Osobiście jestem z nich zadowolony.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
5
Gość
04.28.2016 11:35:06

Rękawice posiadam od poczatku sezonu ogólnie sa bardzo wygodne i można by o nich mowic w samych superlatywach gdyby nie to ze zaczynaja pojawiać sie pierwsze dziury.Niestety skóra chyba jest tak słaba że zaczyna puszczać przy szwach.Coś mi sie wydaje że do końca sezonu nie wytrzymaja.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
dobre
05.30.2016 23:44:20

są ze mną drugi sezon. Bardzo solidne i wytrzymałe, przy tym tanie. Są dosyć ścisłe - dobre na szczupłą dłoń. Bardzo gorące przy wyższych temp. Osobiście z handbarami nie wytrzymuję w nich pow. 20 stopni. No ale gdyby były perforowane to znowu bym narzekał że są zimne w zbyt niskich temp. - nie można mieć wszystkiego

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Mieszanie uczucia
07.24.2016 13:30:34

Po trzech sezonach do wyrzucenia, dziura na palcu po 3 miesiącach, na drugi sezon zaczął puszczać szew od wewnętrznej strony dłoni, na dzień dzisiejszy skóra na kciuku ma dziury, skóra nie wytrzymała kierunkowskazów ? Rzepy praktycznie nie trzymają, jeszcze trochę i dziury będą w innych miejscach ale już idą w kosz, także nie sprawdzę. Kosztowały coś ponad 200 zł, ale przy przebiegu 6-8 tys. są do wyrzucenia. Czy warto ? każdy musi sam ocenić. Ale jak dla mnie szału nie ma

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Stosune cena jakość na bdb poziomie
09.26.2016 21:01:47

Szukałem nie drogich rękawic, natknąłem się na powyższy model, stylistyka uniwersalna, fajerwerków nie ma, będą git, teraz mam je już 3 sezon, uwag nie ma poza faktem, że na początku poajawił się falstart - puściło szycie przy nadgarstku, wymienili na gwarancji. Z nowymi które otrzymałem jest już ok.
polecam

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Gość
10.23.2016 17:38:47

Jak w tytule - badziew za 200zl
wytrzymaly 8 miesiecy (1 sezon ) i poszly w strzepa, o reklamacji zapomnij. Gorzej wydanej kasy nie pamietam - nigdy wiecej shima
Ps 2 moich kolegow tez sie skusilo - na shime 1 kupil najwyższy model rekawic- to samo strzepy przez kiespki materiał - skorka na palcach ma może 0.5mm - przy szlifie gwarantowane pocharatane dłonie.

Tschule 212 za 120zł są 5x lepsze i wytrzymalsze
Nigdy wiecej Shima póki sie nie poprawią

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


5
Gość
11.29.2016 18:02:48

Mała aktualizacja do mojej wcześniejszej opinii. Po 2 latach używania i przejechanych 20 tys. km rękawice już wyglądają na leciwe. 2 lata to i tak sporo. Na koniec miałem ślizga, rękawice dały radę poza jednym palcem, który rozpruł się na całej długości. Ogólnie w tej cenie warto, ale teraz po ślizgu szukam czegoś lepszego (droższego), nie chcę szukać palców na ulicy przy kolejnym zdarzeniu tego typu.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Suomy Apex

"Wyniki testów były szokujące, gdyż tylko trzy modele kasków spełniły wszystkie kryteria. Sześć na dziesięć badanych modeli nie przeszło e...

Alpinestars Celer

Długo zastanawiałem się jaką kurtke wybrać, miałem już spodnie alpinestars tracki, model 2012, czyli juz te z matowa skóra, przymierzałem par...

Shark Skwal

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po zi...

Klocki hamulcowe Siffert

Zużywają się równo, nie są za twarde, oszczędzają tarcze hamulcową, trochę pylą, po 250-350km przednia felga do przetarcia mokrą szmatą, w...

Shima STX

Rękawice w swojej półce cenowej nie mają konkurencji wśród innych firm jeśli chodzi o wygodę noszenia (a przymierzałem na motobazarze dziesi...

LS2 FF397 Vector

Kask użytkuję jeden sezon, podług AGV znajomego z tej samej półki cenowej jest sporo lżejszy, ma milsze i wyglądające na solidniejsze materia...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania