Mamy już 9433 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC IS-17



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC IS-17

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.58 / 10

(Na podstawie 67 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu






Opinie motocyklistów


Pozytywne: 67%
Neutralne: 15%
Negatywne: 18%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
05.02.2013 15:16:52

Wygodny, blenda, pinlock, rozsądna cena. Kask okej.


Marian
Jak kupować drogie kaski i nie tylko to w Niemczech tam nie ma problemu z reklamacją :-)

Maniek

Jaro Wrocław
Nie polecam tak jak kolega mówił wcześniej jest głośny ale nie o tym mam go pół roku po trzech- czterech miesiącach puściły szwy na poduszkach pojechałem go reklamować powiedzieli iż muszą go zatrzymać na 14 dni stwierdzili abym go przywiózł zimą więc tak zrobiłem okazuje się że to moja wina że specjalnie go poszarpałem.Więc go nie polecam z 5 letnią gwarancją to dobra ściema.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
05.07.2013 19:11:23

wszystko tak jak kolega wyrzej minus cholernie głony


Bandit 650s
Wszystko sie zgadza co do przelotów i huku w kasku :) ale czy to problem ?

Gość
Zamontuj DB killera, to będziesz miał ciszej :)

Gość
po 1 wszystkie kaski są głośne :P po 2. latacie na przelotach i jakoś hałas wam nie przeszkadza :P

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Aerodynamika
9
hjc is-17
05.08.2013 8:22:54

Zrobiłem już w nim ok. 2600 km i póki co jestem zadowolony z zakupu. Kask wygodny, mięciutka wyściółka, dobra wentylacja, blenda, pinlock, a do tego dość lekki. Minus tak jak kolega wyżej zauważył - bardzo głośny. Zobaczymy jak będzie potem, bo na razie pachnie jeszcze nowością :)

Gośćnnn
opinia każdego kasku... "zbyt głośny" "mogłby być cichszy" "mega głośny" ludzie...nie jedziecie samochodem!

Gość
Mam przejechałem w nim około 12 tysięcy na hornecie i 5 tysi na v stormie rewelacyjny kask proponuję zatyczki do uszu piankowe w intermotors i problem z głowy na dl który ma wysoką szybe z detektorem problem głośności nie wustępuje pozdrawiam

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Jak dla mnie za tą cenę godny polecenia.
05.18.2013 11:19:38

Już bez przesady z tym cholernie głośny, bo ktoś sobie może wyobrazić, że jest jak na koncercie Behemotha. Z własnego użytkowania - niewiele kasków (w moim przypadku) jest tak dopasowanych do uszu (mam nieco odstające) - stąd wrażenie głośności (lub faktycznie dla niektórych nieco większa głośność.


Gość
wszyscy piszą że wygodny a jak dla mnie te twarde, grube szwy nad skronią to jakaś pomyłka. Chyba że ma się za duży rozmiar - wtedy może i nie przeszkadzają.

Gość
Z1000 bez owiewek i 2paki na A4 i aerodynamika sie spisywała świetnie :P, spokojnie głowe obracałem i nie rzucało jak we wcześniejszym AGV K3

Gość
Dokładnie. Nie ma co przesadzać że jest aż tak głośny.. AGV mu nie dorastają... Zrobiłem w nim ok 4kkm i jestem bardzo zadowolony. Jest niesamowicie wygodny. Wiadomo nie jest to kask za 2000zł więc aerodynamika od 180 wzwyż gdy się nie ma w moto owiewek, juz nie jest taka rewelacyjna ale ogólnie świetny kask.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Dobry
06.17.2013 12:40:03

cena jakość 10.10

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
07.01.2013 7:51:39

Ogólnie bardzo fajny kask, dobra aerodynamika, nie urywa głowy, wentylacja całkiem spoczko no i stosunek jakości do ceny super :)

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
:)
08.01.2013 9:22:51

Fajny kask, dobrze siedzi na glowie, nie urywa łba, miękki i wygodny, dobra wentylacja nawet w cieplejsze dni fajnie powiewa, ponad 1000km w tym kasku i jestem zadowolony. Jedyny minus to chyba brak możliwości wyciągnięcia policzków do prania no chyba że nie umiem... Czubek można bez problemu wyciągnąć i wyprać ale z policzkami jest problem chyba że jeszcze do tego nie dotarłem jak to się wyciąga (instrukcja nie pomaga). Ogólnie fajny kask

Gość
są wyciągalne na zatrzask

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
polecam
08.13.2013 17:29:54

Jestem zadowolony :) Przymierzałem sporo kasków od 600 do 1000 PLN i HJC IS17 był dla mnie najlepszy - leży naprawde świetnie, przy jeździe z kominiarką nie jest taki głośny. Wentylacja na plus, szybka nie paruje. Jedyna rzecz, która mi się w nim nie podoba to blenda - działa dobrze, ale jest za jasna i nie widze dużego ułatwienia przy jeździe pod słońce. Myśle żeby nakleić na nią folie ściemniającą, bo to co jest się nie sprawdza. No i jeszcze jedna rzecz - kask czasem gwiżdże, co jest lekko denerwujące :/


Gość
Do kasku dokupiłem ciemniejszą szybkę i razem z blendą umożliwia jazdę w stronę zachodzącego słońca. Raz mi upadł i musiałem dokupić mocowanie szybki. Z częściami zamiennymi nie ma problemu. Co do sprężynki blendy to niestety też mi się popsuła ,ale już się przyzwyczaiłem , że opuszczam i podnoszę sam. Kilka razy przez górny wywietrznik wleciał mi jakiś owad i musiałem potem kask ściągać, może jakąś siatkę tam nakleję.

MKR
Potwierdzam, blenda za jasna (dobrze wiedzieć, że jest dostępna ciemniejsza, chyba się skuszę), i po jakimś czasie przestała się chować do końca po naciśnięciu przycisku - nie przeszkadza to bardzo (bo w moim przypadku nie wystaje dużo), poprawiam sobie palcem żeby zniknęła do końca ;)

Gość
Jeżeli chodzi o blendę to mam takie same odczucia jak Ty - niestety jest za jasna. Pytałem w sklepie gdzie kupiłem kask o blendę i można dokupić ciemniejszą blendę, koszt ok. 100 zł. Ja mam jeszcze jeden problem, mechanizm podnoszenia blendy zacina się i po naciśnięciu przycisku blenda chowa się jedynie do połowy. Oddałem kask do reklamacji i czekam już dwa tygodnie.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
dobry+
08.19.2013 22:52:43

Mam go ok 3 m-ce i przejechałem ponad 5 tys. Szyba z pinlokiem nie paruje ale blenda przeciwsłoneczna czasami. Jedyny minus to uszkodziła się sprężynka od zamykania tej blendy i już sama się nie chowa tylko muszę wszystko robić sam.Oddam do reklamacji na jesień, po sezonie, bo to trochę zawsze trwa. Zobaczymy co warta jest gwarancja.Ogólnie jestem zadowolony. Co do głośności to testowałem kask Shoei( jakiś sportowy) i był głośniejszy. Jak komuś za głośno to są jeszcze zatyczki do uszu, osobiście lubię słyszeć co dzieje się za głową.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
10.02.2013 11:50:18

Ja niestety miałem spotkanie z glebą w tym kasku . Ogólnie nic strasznego mu się nie stało , porysowany trochę i szybka do wymiany . I nie wiem jak u was ale u mnie się rozwaliło mocowanie szybki , ale ogólnie fajny kask i mam fajne malowanie :)

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
10.25.2013 22:22:16

Podoba mi się. Ma kilka mankamentem pierwszy to zepsuta blenda [dostałem nowy kask] drugi to niestety głośność, miałem HJC 10 i potem kupiłem Is17. Początkowo migrena po 2 dni... Urok przelotu. :D Trzeci to aerodynamika... Powyżej 1.7+ zaczyna urywać głowę [latam nakedem]. Ogólnie kask oceniam dość dobrze.
Cena co do jakości 10/10 Dobrze trzyma się głowy! Zrobiłem z nim blisko 7 tysięcy i jestem zadowolony.

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
hjc
11.03.2013 22:44:50

Kask fajny. Super trzyma sie głowy!
Otwieranie szybki mnie irytuje... trzeba do tego przywyknąć i dobrze trafiać palcem co nie zawsze w rękawiczce jest łatwe :(
Co do głośności to jest to najgłośniejszy kask jaki miałam :( Jego inna wadą jest też żle zrobiona blęda!!! jest za jasna ! nic nie daje a w chłodne dni strasznie paruje co bywa niebezpieczne :(. Duży plus za pin looka który jest w zestawie :) AAAA i wentylacja jest super !! szkoda tylko ze w chłodne dni tez wieje ( pomimo zamkniętych wlotów)po czuprynie nawet jak ma sie komoiniarke :(

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
hjc IS-17
11.15.2013 23:27:48

Kask godny polecenia ale tylko tym co jeżdżą sezonowo w ciepłe i upalne dni ,tak jak napisał vico7 w chłodne dni nawet kominiarka nie pomaga tak w nim wieje z górnego wlotu , 2 razy na gwarancji nowy wlot a jak wiało tak wieje,ale na lato wentylacja jest mega

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Polecam
12.21.2013 17:15:51

Przekonała mnie kolorystyka w tym modelu. Blenda, wentylacja, komfort to wszystko kwestia sporna. Za tą kasę to naprawdę dobry kask. Na gwarancji musiałem oddać ze względu na blendę. Powyżej 200 [naked] głowę urywa. Dość agresywnie reaguje na wiatr. Dość głośny [wydech przelot IXIL] sprawia, że po dłuższej trasie 200/400km migrena człowieka dobija.
Podsumowując!
Zalety:
- blenda
- kolorystyka
- wentylacja [choć tu też działa jako wada]
- łatwość zmiany/ wyczyszczenia szybki
- cena [700 zl]

Wady:
- głośny [na trasy nie polecam]
- aerodynamika [powyżej 200 strasznie się jedzie - naked]

Polecam jeśli ktoś nie może przeznaczyć większej kwoty na kask. =]

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
bardzo dobry
02.13.2014 14:06:13

Świetnie leży na głowie(lepiej niż RPHA10 i Shark S900S które także mierzyłem), miłe w dotyku wnętrze które się nie mechaci, đwietna wentylaja - niestety otwarta tak jak w sporotwych kaskach - nie można jej zamknąć na 100% - z przodu zawsze jest nawiew nawet po zamknięciu wlotów. Dobrze nadaje się dla osób noszących okulary - wsuwanie ich nie stwarza żadnych kłopotów. Wentylacja górna skuteczna i wyczuwalna nawet z kominiarką. Wady? Po pierwsze niewygodne zapięcie z bardzo licho wyglądającym paskiem, po drugie HAŁAS przez duże H! Po trzecie o wiele za jasna blenda. Kask oceniam na 8 - jest wart swojej ceny. Polecam.

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Raczej pozytywnie
03.14.2014 8:22:57

Mój szczękowy airoh mathisse dobiegł żywota i czas było zakupić następce. Wybór Padł HJC-IS17.

Wygląd co prawda nie jest najważniejszym kryterium, ale też ma jakieś znaczenie, mnie HJC się po prostu podoba.
Jego wnętrze jest wygodne, po kilku dniach ładnie ułożył się na mym czerepie i nie zmusza mnie podczas jazdy do myślenia o nim. Posiada bardzo dobry system wentylacji. Wystarczy kilka kilometrów i już czuć rześkość w środku. Często nawet na światłach nie muszę podnosić szyby. Sama szyba wydaje mi się naprawdę dobra. Ograniczenie promieni UV, poprawa kontrastu to się naprawdę odczuwa. Jeśli wspomnieć, że w komplecie jest pinlock to banan na gębie robi się większy.

Teraz trochę minusów, żeby nie było zbyt słodko. Po szczękowym poprzedniku myślałem sobie, że teraz zaznam trochę więcej ciszy. Niestety, poziom hałasu nie jest dużo mniejszy niż w Airohu, a tam było dość głośno.

Blenda. Genialnie, że jest, właśnie dlatego wybrałem ten kask. Niestety sama szyba w moim odczuciu jest gorsza niż w Airohu, jaśniejsza i przepuszcza więcej słońca. Sam system podnoszenia i opuszczania już na samym początku budził moje obawy. Niestety potwierdziły się. Sprężyna odpowiedzialna za chowanie się blendy działała poprawnie tylko przy dwóch pierwszych próbach. Teraz chowa blendę do 2/3 a resztę trzeba dociągać ręką. Niby drobiazg, a jednak. Nadzieją jest tylko to, ze jak w poprzednim kasku, nie będzie się ona wysuwała samoczynnie po dłuższej eksploatacji. Jest to dużo bardziej wkurzające niż chowanie jej ręką.

Reasumując, gdybym miał jeszcze raz wybierać kas, wybrał bym HJC IS-17

Głosy: 28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Wart swojej ceny
03.17.2014 12:17:32

Kask wart swojej ceny i dostał 5 gwiazdek w testach Sharp.
Ma parę drobnych wad takich jak nie całkowicie zamykająca się wentylacja(można zakleić doraźnie bezbarwną taśmą).Hałas nie jest jakiś straszny przy dobrym dopasowaniu do głowy,ale w okolicy mocowania szybki jest szpara,która to może powodować gwizdy przy większych prędkościach.Zlikwidowałem to za pomocą bezbarwnego silikonu.Trzeba bardzo uważać aby nie utrącić dźwigienki mechanizmu opuszczania blendy.Na wlotach wentylacji przydałaby się jakaś siateczka zabezpieczająca przed wpadaniem robactwa do środka kasku.
Poza tym to same plusy jak najbardziej polecam.

Gość

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Polecam
03.19.2014 17:35:53

Nie dałem 10 ponieważ nie mam bardzo poruwnania ale jestem w 100% zadowolony Cena+Jakość

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
hałas
04.13.2014 12:43:42

najgłośniejszy kask w jakim jeździłem, szum powietrza zagłusza nawet przelotowe tłumiki w moim moto, pierwszy raz poważnie zastanawiam się czy nie latać w stoperach, kask lekki i wygodny, blenda przeciwsłoneczna i wentylacja OK, kurde ale ten hałas..

Gość
a jak leży ci na półce to też jest głośny? :P nie no żartuję ;) po primo - nie ma cichych kasków, niestety kask to skorupa która okala nasze uszy a skorupa ta omiatana jest strugami powietrza o różnej gęstości i prędkości co musi powodować szumy, nie ma zmiłuj sie... a czym szybciej omiata tym szum ciut większy ALE to świadczy tylko o dobrej aerodynamice ;)

Głosy: 31   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
dobry, niedrogi kask
05.04.2014 8:18:08

pinlock, blenda, no i leb bezpieczny

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Ogólnie naprawdę niezły
05.06.2014 20:55:56

Jeżdżę w nim codziennie od trzech tygodni. Jest to mój pierwszy kask co za tym idzie nie mam punktu odniesienia.

Plusy:
- Blenda - bajer z automatycznym systemem chowania po naciśnięciu guzika
- Antyfog - w standardzie - działa bez najmniejszego problemu.
- wentylacja w gorące dni działa bez zarzutów
- dopasowanie
- wyjmowany środek
- dostałem na niego 5 lat gwarancji

Minusy:
- Głośny jak cholera - powyżej 120km/h nie słychać akcesoryjnego tłumika. Jeżdżę Fazerem z akcesoryjną (wyższą) szybką, ale niestety ból głowy spowodował że jeżdżę ze stoperami
- Blenda potrafi zaparować :/
- wentylacja w chłodniejsze dni - mimo pozamykanych wlotów potrafi "podmrozić"
- dwa razy przy ok 60km/h przez któryś wlot wleciała mi do środka kasku muszka :|


Więcej grzechów nie pamiętam ;)

Gość
wlatujące owady do środka są faktem. Ale akurat u siebie aż tak bardzo nie narzekam na hałas choć jeżdżę typowym nakedem.

Głosy: 42   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
Szału nie ma
05.22.2014 11:09:25

Witam
Nadszedł czas na mojego LS2 Fortuna i nastała epoka HJC IS 17. Szybko nie jeźdzę 110-130 bo się nie da Suzuki Xf 650.
Powiem tak - szału nie ma.
Głośny jak cholera. Nie słychać nic oprócz huku wiatru.
Blenda za jasna. Jest bez różnicy czy z blendą czy bez.
Wentylacja wieje cały czas. Przy otwartych wlotach wieje trochę mocniej.
Fajne malowanie ale to rzecz gustu.
Pinlok-rewelacja
Jakość wykonania na poziomie LS2.
Kask LS2 uważałem za wielkie gówno bo dmucha przez uszczelki szyby, głośny jak diabli, brak wentylacji, szyba paruje jak głupia, itd.
HJC w porównaniu do LS2 nie jest wart tych pieniędzy. Jest zdecydowanie za drogi. Powinien stać max. 500 zeta.
W testach dostał za wyciszenie 9 pkt. na max 10-nie wiem za co? Może 2 pkt. jest odpowiednio.
Drugi raz bym go nie kupił i będę odradzał każdemu. Naprawdę szkoda 800 paczek na coś co jest tylko trochę lepsze od czegoś za 300 pln.
W przeciwieństwie od innych testujących ja nie jestem zadowolony.

Głosy: 41   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Gość
06.19.2014 17:27:29

Kask głośny. Ponadto uwierał mnie w ucho. Musiałem zrobić operację wycięcia i sklejenia plastikowego mocowania gąbki. Dalej nie jest idealnie, ale 100km się wytrzyma. Blenda mogłaby być ciemniejsza. Zawsze można ją wymienić. Za tą kasę spodziewałem się lepszego dopasowania, ale nie jest źle.

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Średniak
09.07.2014 0:15:34

Przelatałem w tym kasku ok 4kkm. Na wygodę nie narzekam. Jenak już przy 80km/h dla mnie jest głośno. Mam oryginalny komin i przy 100-120km/h prawie go nie słychać. Jakikolwiek dłuższy wyjazd możliwy jest tylko w stoperach. Mocna wentylacja w chłodniejsze dni daje się we znaki nawet jak jedzie się w kominiarce, a i owady lubią przez górny wlot powietrza wpaść do środka. Blenda jest za jasna. Pinlock i aerodynamika bez zastrzeżeń. Jakość wykonania mogłaby być lepsza, niechowająca się do końca blenda przeszkadza. Niestety mam kilka bardzo drobnych niedoróbek lakierniczych.

Ogólnie kask dobry, ale tylko na krótkie dystanse i stosunkowo wolne przeloty. Przy wyższych prędkościach bez stoperów jest nie do wytrzymania.

Raczej nie kupiłbym go drugi raz. Jest za głośny jak na tą cenę.

Głosy: 81   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Dobry tylko głośny
10.26.2014 19:12:05

Aerodynamika jest dobra, karkiem nie trzesie. Wygodny. Blede faktycznie moglaby byc ciemniejsza. Wentylacji niestety nie da sie calkiem zamknac wiec jak jest zimno to zatoki dostaja w kosc. Szybka z materialu ktory sie dosyc latwo rysuje.

Głosy: 50   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Bardzo OK
11.03.2014 23:07:57

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Może faktycznie nie jest to najcichszy kask (mam porównanie do dwóch lazerów których używałem wcześniej -- nie było wiele lepiej). Blenda faktycznie lubi się 'zaciąć' i jest trochę zbyt jasna. Za to odjąłem punkty w kategorii jakość wykonania. Niemniej jednak kask wg. mnie jest wart swojej ceny. Dobrze leży, wygląda bardzo solidnie (nie wiem o jakich szparach między szybką wspominał któryś z recenzentów). Pinlock to sprawa zupełnie rewelacyjna. Wentylacja na prawdę wydajna. Co najważniejsze -- 5/5 gwiazdek w teście sharp-a. Za te pieniądze na prawdę lepszego kasku nie dostaniecie.

Plusy:
+ Dobra jakość wykonania (modulo blenda)
+ Wydajna wentylacja
+ Bezpieczeństwo (przynajmniej w teorii)
+ PINLOCK
+ Blenda (jaka jest -- taka jest, ale zawsze coś daje).

Minusy:
- Mógłby być cichszy. Z drugiej strony jeśli ktoś jeździ z prędkościami przekraczającymi 130-140km/h to oczywistym się wydaje, że przy krótkiej szybie pęd powietrza będzie powodował niesamowite wycie. Dla mnie na prawdę nie jest to aż taki wielki minus.
- Blenda ma coś nie tak ze sprężynką.

Gość
Ja mam is-16 za 550 bodajze, latam banditem 600n i tez gwizdze powyzej 120, blenda jest w porzadku jezeli chodzi o kolorystyke, dzialanie jest bdb bo przelatalem w nim od lipca ok 1,5 tys km i caly czas dziala a latem czesto z niej korzystalem, wysciolka po tym dystansie wymaga juz odswiezenia w pralce ale to nie problem. I tez troche wieje mimo pozamykanych wlotow gornych w chlodne dni ale idzie wytrzymac. Latem natomiast jest swietna wentylacja i jeszcze nigdy mi nic do niego nie wlecialo. Szybka paruje w chlodne dni ale latem nie, nie mam pinlocka. Napisalem to bo po co dawac ok 200zl wiecej za kask skoro is 16 czy jak kto woli tr-1 ma dokladnie te same bolaczki a te 2 stowki mozna wyjezdzic:-)

Głosy: 67   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
Gość
03.29.2015 1:30:46

ups...jestem po pierwszej jeździe z tym nocnikiem.
Testowałem go dzisiaj w warunkach raczej wiosenno-jesiennych, temp. zew. około 8 st.
Ale od początku, kask zakupiłem za 780zł więc cena raczej atrakcyjna.....co mamy za to?
Kask wygląda ok, malowanie i jakość wykonania akceptowalna na tym poziomie cenowym. Chyba nic lepszego za tą cenę nie dostaniemy....no może coś z Sharka...ale może...
Oczywiście po pierwszym założeniu wszystko ciasne i facjata na chomika ale to norma więc nie ma o czym pisać.
Co do testu no to niestety nie najlepiej, dużo krytycznych poprzednich ocen się zgadza. Komfort jazdy poniżej moich oczekiwań. Co prawda kask leży dobrze ale nie idealnie (zaznaczam że głowę mam normalnych kształtów absolutnie nie rodem z USA).
Wentylacja może niezbyt potrzebna dzisiaj przy 8 st. ale jest na dobrym poziomie i zapewne przyda się w ciepłe dni. Dzisiaj była raczej zmorą a nie zaletą. Nawet przy jej zamknięciu jest w nim wietrznie i zimno....tutaj jest kiepsko ale na szczęście mam zamiar jeździć tylko rekreacyjnie w ciepłe dni. Jeśli ktoś planuje jeździć w nim codziennie np. do pracy to kategorycznie odradzam jego zakup. Prędzej poczujecie fluki w nosie niż komfort....dla mnie to kielecki peron. Co ciekawe dzisiaj jeździłem tylko do 100. Zastanawiam się co mają napisać inni których d...pa swędzi i gnają ponad 2 paczki. Ten kask jest tylko dla takich jak ja, weekendowych-letnich amatorów. Wyciszenie jest także na niskim poziomie. Od 80 już zaczyna się robić głośno. Aerodynamicznie nie jestem w stanie go ocenić ale przy 100 także nie jest za specjalnie.
Reasumując.... kask jak za tą cenę jest tak jak dla mnie do zaakceptowania choć nie ukrywam że spodziewałem się czegoś lepszego. Przyznam szczerze że gdybym miał go używać do jazdy codziennej i ze speedem większym niż 100 to zdecydowanie odpada. Lepiej przetestować kilka modeli i kupić coś lepszego. Kask na mały miejski motor się nadaje ale na rasową szlifierkę to porażka. Lepiej szkłem tyłka nie wycierać. Warto dopłacić więcej i mieć większy komfort i przyjemność z jazdy.
To tyle...good luck.

Gość
Każdy ma prawo do własnej opinii, ta przynajmniej jest rzeczowa i bardzo subiektywna, a to dobrze ;) od siebie dodam że rozpatrujemy tu kask za 700stów, a nie 2-3 tyś, trochę orientacji w "półkach cenowych" ;) jak na kask za taką cene to jest naprawde SOLIDNIE wykonany, z bdb materiałów , BEZPIECZNY (nawet na szlifierkę i duże prędkości), na starcie bdb wyposażony (blenda, pinlock, nosek, podbródek, mechanizm doszczelniania szybki, szyba antiscrath... itp) i do tego ładne malowania i to wszystko za kwotę w okolicach 700zł Moim zdaniem bardzo dobra i korzystna opcja

Głosy: 33   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
ok
03.29.2015 16:04:29

Wygodny, nie urywa łba, do szybkiej turystyki polecam lecz do jazdy sportowej się nie nadaje. Polecam na piwrwszy kask. Z blendom jak narazie bez problemòw

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
zatrzask doszczelniający szybę
03.30.2015 10:24:29

Nie polecam.
Kask z problemami raz pękła szyba dwa razy pinlok zatrzask doszczelniający szybę. Dłużej kask jest w serwisie niż w nim jeździłem. Głośny powyżej 100 km/h.
Ogólnie nie polecam same problemy.

Gość
może przestań nim gwoździe wbijac to dłużej wytrzyma :P ewidentnie sa to wady na etapie produkcji, nie ma sie co irytować, wymiena kasku i będzie dobrze.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Jakość wykonania
1
mocowanie szybki
04.05.2015 12:03:06

Zakupiłem kask 03.04.2015 nie pojeździłem wcale dnia 05.04.2015 urwała się plastikowa śrubka mocująca szybkę,teraz szybka lata, do dnia dzisiejszego posiadałem kask za 150 zł nie będę pisał jakiej firmy, przez siedem lat nic nie odpadło nic się nie urwało za 800 zł powinna być jakość ale jak bez jeżdżenia i używania coś odpada to podczas upadku co może być. Nie mam zamiaru go reklamować tylko oddać do sklepu. Dwa dni w pudełku i towar nie do użytku porażka. Nie polecam. Co nie znaczy ze trzeba kupić kask za 150zł.Nie polecam.

Gość
ja takie opinie przyjmuję ale do średniej nie wliczam, jak punktacja w skokach narciarskich :P biore pod uwage powtarzające sie opinie. I fakt trafił sie kask z słabą śrubką, ciekawe czy dałbys mu 2-3 gwiazdki jakby śrubka była OK? ;)

Gość
Troche słabo że dajesz 1 tylko z powodu jednej śrubki... Trafił ci się poprostu wadliwy model, ale żeby zaraz 1 dawać :(?

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Waliwe mocowanie
04.23.2015 20:17:51

Witam
W tamtym sezonie przed ostatnią jazdą pękła szybka i urwał się zatrzask. Nowy sezon, 3 jazda i znowu to samo pękła szybka i urwany zatrzask, dosłownie po 100 km niecałych. Poprostu porażka jakaś. Dwa razy to samo ??? Wadliwy egzemplarz czy lipny kask? Jutro reklamuje go po raz drugi....

Gość
Niestety, ta wada występuje nie tylko u Ciebie, aczkolwiek w większości tych reklamacji powodem nie jest szyba, a sam ratchet, jego doregulowanie, zwykle po tym problem znika.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Na początek obleci
04.24.2015 18:38:54

no to przejeździłem w nim już 4k kilometrów, w tym parę dłuższych wypadów. Jakość wykonania wygląda na ok, kask całkiem wygodny. Pinlock który dostałem w komplecie jest rewelacyjny. Jeździłem w nim przy temperaturze rzędu 1 lub 2 stopni i nie parowało (a wrażenie jakbym był na nartach :D).
Co do hałasu - no jest trochę, do 100 nie sprawia problemu, naprawdę głośny się robi koło 160, a koło 240 mamy jak ktoś to określił "koncert behemotha" i lepiej się nie wychylać zza owiewki. Tu dochodzimy do ważnego problemu którego nikt nie poruszył - kąt widzenia. Na boki jest ok, ale w pełnym złożeniu zaczyna nam górna krawędź wizjera ograniczać pole widzenia do przodu. To uniemożliwia nam pełne złożenie, ale tym samym kask jest raczej ok jako sportowo-turystyczny na początek. Na tor/niemieckie autostrady jednak trzeba zainwestować w kask stricte sportowy. Ogólnie dam mu 7 bo kask jest dobry w tym w czym ma być.

Pawl
Muszę dodać aktualizację. Zrobiłem piąty tysiąc kilometrów. W jego czasie urwał się mechanizm doszczelniający owiewkę. Kupiłem po prostu nową owiewkę - zdążył się urwać znowu. W międzyczasie urwał się jeszcze suwak dolnej wentylacji i poluzował się górny wlot powietrza i przypuszczam, że odpadnie za maks 500 km. Kasku używam codziennie bo w sezonie motocyklem dojeżdżam do pracy i zużycie poszło strasznie mocno teraz. Nie mogę go oddać na gwarancji bo na ten czas muszę mieć inny kask, więc chcąc nie chcąc muszę kupić nowy. Czuję się zawiedziony.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Wypas
04.27.2015 4:32:51

Kask cichy, wygodny z najlepszą relacją cl jakości do ceny, pinlock, blenda, deflektor, dobra wentylacja i względnie cichy. Czego chcieć więcej? :) Polecam

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
hjc is17
05.02.2015 0:43:41

Kask kupiłem pod koniec 2014 r. Sprawdziłem go juz wiec w temp.5 st.C i 20 st.C Szczerze polecam za cenę 699 nic lepszego nie kupicie. Swietna wentylacja, dobra blenda chroniąca przed słońcem.(pinlock w zestawie) Doskonale leży na głowie.Przy większych prędkosciach nic nie wieje, kask trzyma się na głowie dobrze.W miare niska waga- ok 1500g. (przymierzałem Shark 900 i Nolan N86 - IS 17 najlepszy)Jakość wykonania i bezpieczeństwo też jak na tą cenę ok. To plusy,a minusy - słabe wyciszenie juz od 80km/h ale czy inne kaski w tej cenie są lepiej wyciszone ?? hmm i ... jednak - zacinająca się blenda>suwak trzeba nacisnąć kilkakrotnie aby się schowała.
Ogólnie jak na kask za taka cenę, w takim wykonaniu i z takich materiałów śmiało polecam.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Kask HJC IS-17
05.10.2015 15:39:29

Kask kupiłem w połowie marca a w kwietniu po przejechaniu ok. 700 km zepsuł się mechanizm podnoszenia blendy. Zanim wybrałem ten kask czytałem w internecie opinie na jego temat i użytkownicy wspominali, że mechanizm blendy lubi się zawieszać.
Ponadto blenda jest za jasna ! o czym też już wspominano w komentarzach. Można dokupić ciemniejszą blendę ale to znowu dodatkowy koszt ok. 100 zł. Cały mechanizm opuszczania i podnoszenia blendy to jedna wielka porażka w tym kasku !

Na uwagę zasługuje dobra jakoś wykonania (poza blendą) kasku, zarówno skorupa jak i warstwa wewnętrzna (wyściółka) są wykonane z dobrych materiałów. Otwory wentylacyjne również spełniają swoje zadanie, po ich otwarciu czuć przepływające powietrze. Pinlock również spełnia swoje zadanie, nie ma mowy żeby szybka zaparowała, co innego blenda, która w chłodniejsze dni lubi parować. Kask jest wygodny, łatwo wsuwa się na głowę i zdejmuje bez uczucia, że zaraz urwie Nam uszy.

Nie polecam jednak tego kasku głównie z uwagi na blendę i jej minusy, tego nie powinno być w kasku za ok. 800 zł.

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
05.15.2015 15:25:28

wygodny, dobrze wykonany, pinlock genialnie wtopiony w przednia szybe.


minusy:

slaba wentylacja
glosny

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
ok
05.17.2015 13:18:35

Plusy:
- wyposażenie (kurtyna pod brodą, blenda, deflektor nosa + pinlock w komplecie)
- wygoda (przylega bez nadmiernego ucisku, nie czujesz ciężaru na głowie)
- łatwość obsługi (otwieranie i blokowanie szyby na środku, nawiewy i obsługa blendy - wszystko bez problemu w rękawicy)
- naprawdę niezła aerodynamika czołowa i boczna (przynajmniej do 180km/h)
- bardzo dobre wykonanie
- łatwość demontażu szyby, wyściółki deflektor nosa i kurtyny pod brodą

Minusy:
- trochę zbyt wydajna wentylacja - w chłodne dni komunikacji raczej musowo
- przycinający się mechanizm podnoszenia blendy
- zbyt jasna blenda (mi akurat pasuje, ale i tak mogłaby być ciemniejsza)
- luzujące się zapięcie
- nie przewidziano miejsca na audio
- nie wiem czy wogóle są ciche kaski, ale ten raczej nim nie jest - na dłuższe trasy zakładam stopery

Ogólnie polecam, bo do 800 PLN raczej nic tak dobrego nie da rady kupić - chyba, że ktoś ma lepsze typy, to chętnie się dowiem.

Pozdrawiam

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
wadliwy zatrzask
05.21.2015 23:03:43

po raz 3 pękła szybka przez urwany zatrzask po 200 km od wymiany na nową szybkę.
Dla mnie szrot za dużo nerwów i czasu straciłem na reklamacje.

mateusz
co ma skorupa do zatrzasku, skoro od nowości pojeździłem niemal cały sezon a teraz sie czwarty raz posypało po kilkudziesięci lub kilkuset kilometrach ???

Artur
cały czas ten sam kask? Być może to nie wina zatrzasku tylko całej skorupy która ma jakąś wade fabryczną. powinni ci wymienić cały kask - ja też mam is-17 i nic mi nie pęka. używam go od zeszłego roku.

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
rewelka
07.11.2015 13:26:11

Zgadzam się z większością opinii na temat tego kasku. Mam od dwóch miesięcy i jak dla mnie to numero uno w tej półce cenowej.

Plusy:
+ Wygoda
+ Wygląd
+ Niska waga
+ Wentylacja
+ Bezpieczny! 5 gwiazdek SHARP
+ Nie rzuca głową przy dużych prędkościach

Minusy:
- Nie da się wyłączyć całkowicie nawiewu
- Brak sensownego miejsca do zamontowania kamery. Albo zatykamy wloty wentylacyjne mocowaniem albo umieszczamy z boku - na górze nie ma miejsca dla mocowania gopro.
- Mechanizm blendy działa z opuźnieniem, czasem trzeba naciskać 2 razy żeby szybka się podniosła
- Słabe wyciszenie
- Szybka blendy czasem paruje i jest zbyt jasna

Gość
zaczep do kamerki naklej między wlotem na górze a przyciskiem do zwalniania blendy idealnie tam pasuje przyklejka np GoPro. Inne moje miejsce to "zawias" szczęki pod lewym / prawym uchem tam też jest dobe miejsce na przyklejkę. Ewentualnie ale to rzadko przez dużą ilość przejść montować możesz na brodzie zasłaniając sobie tym samym wlot powietrza a przyklejkę montujesz po lewej lub prawej str wlotu pow na brodzie ;)

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
paruje
07.14.2015 11:08:57

bardzo wygodny i lekki ale ponizej 40 km / h na maxa paruje.. tez tak macie ? mam go od wczoraj

Gość
Nie paruje. Kolega wyżej dobrze radzi - załóż sobie pinlocka :) Jest w pudełku ;> W ogóle to jedna z największych zalet tego kasku - jazda w deszczu wreszcie jest przyjemnością :)

belor
Z pinlockiem ci paruje czy bez? Bo jak z pinlockiem, to źle zamontowany (przekręć piny), a jak bez, to... normalne - dokup pinlocka.

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
dobry za rozsądną kase
08.04.2015 14:11:50

Polecam ten kask szczególnie jak w moim przypadku po przejściu z ls 2 szczękowca w którym po przekroczeniu 80 km/h nie da się jechać bez stoperów.
Jak ktoś nie jechał w głośnym kasku to mogę udostępnić do testu.
Ten jest lekki,wygodny,aerodynamiczny(nie urywa głowy jak w poprzednim) i wreszcie jazda motocyklem stała się dla mnie Przyjemnością.
Moje moto to trampek więc jazda raczej spokojna i turystyczna,może w sportach jest głośny tego nie wiem.

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
dostateczny..
11.14.2015 20:10:09

Niestety drugi raz kasku bym nie zakupił - dzisiaj bym dołożył i kupił co innego ponieważ:
- wentylacja zamknięta czy otwarta to wieje jak cholera, jazda przy 7 st. to u mnie zapalenie zatok gwarantowane
- hałas, hałas i jeszcze raz hałas
- blenda za jasna
- zapięcie kasku niezbyt dla mnie wygodne ( w innych kaskach zgrabniejsze można spotkać )

Z plusów to aero, dobrze leży, pod okulary ok.
Jak ktoś nie jeździ poniżej 14 st. to wentylacja nie przeszkadza.

Mam starego Lazara za 300 zeta i HJC niestety nie wiele lepszy w powyższych kwestiach

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Pierwszy sezon.
12.22.2015 14:30:19

Witam.

Koniec sezonu i zaczyna parować wizjer. Regulacja jako taka, dociskanie pinlock'a niewiele dają.
Wentylacja żyje własnym życiem, w lato kanał czołowy niewiele daje ulgi, za to w chłodniejsze dni, gdyby nie kominiarka powiew wiatru wpadający tym otworem odmroziłby czerep - pomimo zamknięcia. Podobnie jest z kanałem przy szczęce.
Co do głośności to znowu sytuację po części ratuje kominiarka, jeżeli chodzi o miasto. Trasa i prędkości w okolicach setki wymagają dodatkowego wyciszenia w postaci zatyczek - przynajmniej ja tak mam.

Na koniec blenda, ni to ochrona przeciwsłoneczna ni to nie wiem co. Jest według mnie za jasna, za nisko schodzi, przez co czasami widać odblaski od mokrej jezdni. W chłodniejsze dni zacina się przy podnoszeniu.

Na tą chwilę kupiłbym inny kask.

Pozdrawiam.

Gość
Wdarł się błąd - blenda nie schodzi tak nisko jak bym tego chciał.

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
nie wiem co wam sie nie podoba ;)
01.03.2016 13:26:59

Wiema
Nie wiem co Wam nie pasuje, jak w tym modelu śmigam już 3
sezony i :
-kask lekki i bardzo! bezpieczny (poliwęglan) a u kumpla wytrzymał porządne dupnięcie z highsid'a na trackdayu.
-aerodynamika na bdb poziomie (jak na kask do 1k zł, jest to kask sportowo turystyczny wiec nie porównujcie go do typowego sporta)
- wentylacja tez dobra, górny wlot duży co dodatkowo łyka powietrze (z racji miejsca i kształtu powoduje głośne świsty powietrza i czasami zatelepie głową jak sie ją obróci ale podkreślam nie jest to kask zaprojektowany do latania 300km/h)
-głośny? - k***, każdy kask jest głośny, po to są np zatyczki i ja czasem w nich latam i proponuje innym tez niezależnie w jakim kasku latają, duży wlot powietrza na górze i zatrzask szybki powodują szum powietrza - ale jest znośne.
-wygodny, dobra, miła i komfortowa wyściółka która już po kilku jazdach się dopasowuje do kształtu głowy przez co kask leży naprawde solidnie i nie rusza sie na dziurach.
-blenda- no faktycznie jest ciut za jasna jak na nasze wschodnio europejskie warunki ale jakby była za ciemna też by sie ktoś znalazł i by marudził, można ją wymienić, troche inna rzecz że mechanizm rzeczywiście nie do końca przemyślany tu jedna gwiazdka minus za właśnie mechanizm ;)
-szybka- nie jest to szybka o podwyższonej odporności na zarysowania ale wytrzymuje długie km za sypiącym sie spod jadącego przed nami pojazdu piasku, dodatkowo pinlock świetnie daje sobie rade nawet w okolicach 5*C.

Ogólnie kask naprawdę solidny, bezpieczny, lekki wygodny i bdb wyposażony (blenda, podbródek, "nosek", dociskanie szyby, pinlock, poliwęglan), w takiej cenie to jest najlepszy wybór.

A dla marudów że głośny - po 1 - każdy kask jest głośny, po 2- w aucie czy na dysce nadupia muza głośniej i jakoś wam to nie przeszkadza przez kilka godzin :P, po 3- wydaj 3tyś i kup sobie "cichy kask" i nie marudź więcej ;)

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
jest to kachol dobry zaiste
01.08.2016 17:26:11

witam
kask przede wszystkim dobrze wyposażony
pinlock
blenda
domykanie/dociskanie szybki
nosek
podbródek
mikro-klik
lekki i solidny (bezpieczny, 5 gwiazdek w teście)
wygodny i z antyalregiczna wyściółka (na mojej małpiej łepie leży świetnie)
wentylacja b.dobra
a głośność? no jest głośny, no i co? każdy jest głośny, a jak komuś to przeszkadza to niech sobie obetnie uszy albo włoży zatyczki,
po mieście idealny , na trase może rzeczywiście hałas dokuczać ale (UP) od tego sa zatyczki.
Aerodynamika odpowiednia dla kasków za ok 1000zł, na pewno lepsza niż podobnej klasy kaskach.
Kask wg mnie super, polecam, jest to mocna konkurencja np sharka s900, czy agv k3 (choć wydaje mi sie ze agv wypada dużo gorzej)
Kask idealny na sporta jak i na szosówkę.
Uzywam go na zx9r i widać wszystko ładnie jak na pochyloną sportowa pozycję.
brać w ciemno ;)
AHA jak coś kupować w sprawdzonych sklepach, podejrzane ceny sugerują od razu towar niższej jakości który hjc tez wypuszcza ale taniej (i informuje o tym, np nie dopasowania, luzy itp)

Kasztelan
dokładnie, każdy kask jest głośny, kto twierdzi inaczej chyba nie lata powyżej sety na odcinku większym niż 1km ;) co do produktów drugiej kategorii - to prawda, polska jest nimi zalewana z każdej strony, dlatego warto szukać info z jakiej dystrybucji pochodzi towar, kiedyś w PL można było dostać HJC 1-szy gatunku w poznaniu motoglob (chyba, nie pamiętam), teraz już chyba nigdzie no chyba ze w sklepie zapytacie choć wątpie w szczerą odp ;)tu jest lista oficjalnych dystrybutorów w PL ale jak mówie nie wiem czy sprzedają tam pierwszy gat. http://www.scigacz.pl/Lista,autoryzowanych,dystrybutorow,HJC,2013,20488.html

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
wg mnie jest bdb
02.04.2016 16:13:38

Zaczne od tego że KAŻDY ma prawo do własnych odczuć, i jak coś dla jednego jest głośne, ciasne, za jasne i krzywe, dla innego będzie ciche, wygodne, ciemne i proste ;)
Miałem na swojej głowie już z 10 (może więcej) różnych kasków z różnych półek cenowych, a od 2 sezonów latam w w/w opisywanym.
Nie bede go porównywał do innych bo to nie ma sensu.
- Wentylacja jest bardzo wydajna, ale huraganu nigdy pod kaskiem nie miałem, przy zamkniętych wlotach normalne że wieje (jeszcze ciut od spodu) i nie ma sie tu co irytować. Natomiast żadna mucha mi przez wloty nie wpadła.
- Nie jest cicho w tym kasku, ale (tu zszokuję malkontentów) w żadnym z których latałem nie było ani odczuwalnie ciszej ani głośniej, po prostu porównywalnie, jedynie może rodzaj hałasu zmieniał tonacje ;)
- Co do aerodynamiki to daję maź pkt, bo nigdy nie zatrzepało mi głową, ładnie sie kask przeciskał przez mocne strugi powietrza nawet przy prędkościach bliskich i przekraczających 2 stówki.
- jakość wykonania - tu max, dopracowany i z wysokiej jakości materiałów.
Poza tym lekki, bardzo bezpieczny (dobre zapięcie nie luzuje się) i na starcie rewelacyjnie wyposażony, blenda, nosek, podbródek, no i oczywiście pin-lock.
Domykanie szybki też super sprawa zwłaszcza w deszczowe dni, a i komfort psychiczny daje przy wyższych V lub perspektywie wypadku.
Blenda - jasna, ale odpowiednia, jak komuś nie pasuje to ma przecież możliwość zmiany, była by za ciemna też by marudzili.
Dla mnie na komfort jazdy stoi na wysokim poziomie i składają sie na niego wszystkie powyższe zagadneinia. Dla mnie kask jest BDB, bardzo komfortowy, bardzo bezpieczny i relatywnie tani, co do malowania to kwestia gustu a o tym jak wiadomo sie nie dyskutuje ;)
Daję 9
Dziękuję

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Całkiem niezły
02.09.2016 14:35:05

To mój drugi kask. Pierwszym był LS2 FF350.
Mam wrażenie ze hjc jest głośniejszy niz ls2, ale w ls2 wentylacji praktycznie nie bylo a tutaj faktycznie działa i to pewnie przez to.
Jak kupi się stopery to jest ok.
Główną zaletą jest wyposażenie, bo jest praktycznie wszystko co możliwe. Jakość wykonania jest duzo wyzsza niz w ls2. Szyba działa perfekcyjnie, a uszczelki są szczelne.
Jedyny minus to mechanizm blendy. Jest stanowczo zbyt delikatny.
przycisk do cofania blendy wystarczy dotknąć i działa. Raz mi się zablokował i blenda nie blokowała się. trzeba bylo go podważyc.
Sama blenda jest za jasna.
Aerodynamika jest ok. Na nakedzie przy 160km/h nie urywa głowy.
W ls2 przy predkosciach powyzej 100 miałem tornado w kasku i prawie nic nie widziałem, tutaj takiego efektu nie ma.
Polecam. Udało mi się trafić malowanie lorenzo taniej niż podstawowy czarny. Wygląda genialnie.

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Porządny garnek
03.03.2016 19:41:08

Porządny garnek za relatywnie małą kasę, mega bezpieczna i lekka skorupa, rewelacyjne wyposażenie m.in. w blendę, podbródek, nosek, antybakteryjne wyjmowane całe i z możliwością prania wnętrze, porządną wentylacje, zamek dociskający szybkę do kasku no i wisienka czyli pin-lock w komplecie.
głośny? nawet tak. Bardziej niż inne? nie. Mi nie przeszkadza w ogóle.
Każdy kask jest głośny, swoją drogą na przelotach latacie a szum wiatru wam przeszkadza , lol o.O, zatyczki i jazda jak coś.
Blenda rzeczywiście jasna ALE nie zawsze to jest minnus, choć w naszej szerokości geograficznej rzeczywiście przydała by się ciemniejsza ale JEST MOŻLIWOŚĆ KUPIĆ I TAKĄ.
Moim zdaniem, nie ma co na siłę narzekać i szukać dziury w całym,
kask porządny, bezpieczny, konkretnie wyposażony, wygodny i komfortowy, mogę polecić.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
1
Nie polecam
03.07.2016 15:58:02

Blenda po 2 miesiącach już nie działa, reklamacja miesiac i dalej kasku ni ma, nie polecam za tą cene na rynku jest większy wybóra

Gość
a idź Pan w ch*** z taką oceną, NIC nie wnosi do obrazu modelu, hejter kurde...

tomjag
Kolega hejtuje wszystkie kaski jak leci?

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
jestem zadowolony
03.21.2016 21:25:06

czesc
kask kupiłem prze zima jeszcze ale ostatnio miałem kilka okazji by go po testować , nie dużo bo wiadomo sezon dop sie zaczyna (4 trasy po ok 60km każda) ale i taka opinia może sie przyda, wiecej napisze na koniec sezonu.
Kask lekki i fajnie wyposażonym, dla mnie średnio drogi bo nie zarabiam milionów, ale udało sie kupić nówkę.
Pinlok rewelacyjnie sie spisuje nawet przy 1*C. Bledna jasna ale nawet jak słońce było tuż nad horyzontem czy odbijało sie od mokrego asfaltu oczy nie bolały i jechało sie fajnie.
U mnie dużo wieje w środku nawet przy zamkniętych wlotach, ale huraganu nie ma.
Przy 200km/h nie rzuca głową nic a nic.
Wyciszenie? nie mam za bardzo porównania do drogich kasków ale wg mnie nie jest głośno, głowa nie boli od szumu, jest znośnie, ani lepiej ani gorzej od moich tanich poprzednich.
Ogólnie polecam, na prawde solidny i bezpieczny kask z max wyposażeniem na starcie i wysoką jakością wykonania.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
xxx
04.08.2016 14:29:15

Witam, jak wielu poprzedników mogę stwierdzić iż kasku zasadniczo (nie) polecam, na pewno nie za 800zł jak kosztuje w wielu sklepach ( osobiście udało mi się trafić przecenę więc nie mogę sobie pluć w brodę ).
W kwestii użytkowania - jest b.wygodny, przymierzałem Sharka 700 i Scorpiona exo 500 i 1000, które mnie uwierały. Jakoś wykonania super, wszystko dobrze zgrane, blenda dla mnie jest wystarczająco ciemna, ma 2 pozycje - w sharku niestety tylko 1 - uwierała w nos. To co tak na prawdę mi przeszkadza to faktycznie głośność/wentylacja. Czy jest zamknięta czy otwarta zawsze coś powiewa i świszczy - stąd też powiedzmy negatywna opinia. Wcześniej miałem LS2 za 200zł i jakiegoś lekkiego "rozbitka z pękniętą szybką - poziom hałasu i wentylacji był porównywalny. Reasumując:
jak najbardziej tak ale do 600pln, na pewno nie za 800pln i więcej. Lepiej dołożyć i kupić coś lepszego.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Negative negatyw
04.16.2016 14:50:14

Kask ładny ma blender jak każdy środek do wypicia
Tyle z plusów
MINUSY
Juz przy prędkości 50km/h jest hałas
Później juz tylko gorzej
Jeżdżę w sportach i wtedy da się wytrzymać
Gorąco odradzam
Można kupić LS2 z błędna na 300 zł i będzie chyba lepiej

D n o

Za głośny
Nie polecam z ta cene można mieć coś przyzwoitego


Od nowości jest okropnie głośny
Nie da się zrobić 200 km bez tabletek

lukasz2000
poliwęglan to też tworzywo termoplastyczne. Inaczej mówiąc to polimer, który pod wpływem temperatury staje się plastyczny. Pod nazwą termoplastik kryją się różne polimery np. Polietylen, Polipropylen, Polistyren, Polichlorek winylu, Akryl, Nylon, Teflon. Prawdziwe badziewie to kaski z ABSu. Kaski HJC is-17 są z termoplastu. Np. przeczytaj na pierwszej lepszej aukcji z czego jest skorupa Sharka s-700, s900 czy skwala. To kaski z tej samej półki cenowej co is-17. To zależy od sprzedającego jakiego chwytu marketingowego użyje w opisie.

Gość
Napisałeś, że dla Cibie ten kask jest głośny? ok, spoko. Ale napisałeś też "wadY" a nie "wada".Więc powinno ich być więcej. Gdzie reszta w takim razie? bo jakoś mało... jedna...? już...? wszystko...? i za to 1 pkt. Ale ok, mam dla Ciebie rozwiązanie Twojego problemu - zatyczki do uszu! Wbrew panującym domysłom wielu motocyklistów z nimi jeździ by poprawić swój komfort podróżowania, w sporcie KAŻDY np. na torze, i nikt nie narzeka na "za głośne kaski" czy tłumiki przelotowe na których lata 90% motocyklistów po drogach bez zatyczek i jakoś hałas im nie przeszkadza. A porównaniem go do LS2 za 300zł tylko pokazałeś że nie znasz się na kaskach, ale zrobię Ci bardzo szybkie porównanie. Ls2 jest z termoplastu czyli ma skorupę z plastiku, hjc ma skorupę z poliwęglanu (wygooglaj sobie co jest mocniejsze i bezpieczniejsze,i dlaczego ten kosztuje 3 stówy a tamten 2x więcej). Poza tym hjc ma w zestawie pinlocka (i to porządnego, max vision), doszczelnianie szybki która jest przygotowana pod pinlocka, pinlock ready, lepsze materiały wewnatrz, przeliczoną wentylację aerodynamikę i obieg powietrza wew i z zew. Blenda też nie jest kawałkiem przyciemnionego plastiku tylko ma powłokę uv, zresztą jak i cała skorupa kasku ;)

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Polecam
04.17.2016 13:12:03

Dobry garnek, bezpieczny, lekki, bogato wyposażony, wygodny, ładny, komfortowy, dobra wentylacja i aerodynamika nawet przy ponad 200km/h. Do cichych nie należy ale bez zatyczek spokojnie robie trasy po 100km i jakoś jeszcze głowy mi nie rozdupcyło.
Blendaok, i jej mechanizm tez spoko, mi wszystko działa juz 2gi rok. PINLOCK rewelacja, jeszcze nic mi nigdy nie zaparowało.

mietek
Znalazłem sposób na lekkie "wyciszenie". Mianowicie pomiędzy paski zatrzasku a kask/skorupę/wyściółkę umieściłem piankę. Na bezpieczeństwo nie wpływa a wypełnia przestrzeń w okolicy uszu tam gdzie wcześniej była pusta przestrzeń i zapewne robiło się coś jak pudło rezonansowe. Różnica w hałasie jest.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
git
05.09.2016 8:58:36

Bardzo dobry kask w rozsądnej cenie. Przejechałem w nim ok. 33kkm w temp. od 0 do 36oC z jednodniowymi dystansami do 1000km. Kilka razy w roku (ok 10 razy) pokonuję 550-700 km/dzień i ok 25 razy powyżej 10h w siodle. Póki co oprócz kilku rysek na szybce i trochę zmatowiałym pinlocku wszystko jest OK. Nie ma problemu z działaniem szyby, blendy czy wywietrzników (z których oczywiście należy usuwać owady po każdej przejażdżce). Hałas mi nie przeszkadza bo czasem jeżdżę w kasku crossowym więc opinie innych użytkowników o hałasie pominę milczeniem.


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Mi pasuje jak ta lala
05.09.2016 17:00:00

Siemanko
Nie wiem skąd te opinie powyżej (niepozytywne) bo mi wszystko pasuje, oczywiście KAŻDY ma prawo do własnych odczuć więc i ja coś od siebie dodam:
1. mi nic nie huczy, nie gwiżdże, nie śwista i nie hałasuje, kask jak kask i poziom hałasu jest nie odczuwalny w stosunku do innych.
2. Wentylacja bardzo porządna, przy zamkniętych wlotach jest mimo to wiaterek malutki ale dzieki temu zawsze jest czym oddychać ;) pinlokowi to pomaga działać a w chłodne dni to nie przeszkadza, zwłaszcza w kominiarce.
3. wypełnienie twarde (to fakt) u mnie długo sie dopasowywało do kształtu mojej nieproporcjonalnej głowy ale po nie cąłym sezonie jest już rewelacyjnie, siedzi solidnie, wygodnie, miło, nic nie uciska, zakłada i ściąga się szybko i bez krwawienia na szczęce.
4. moim zdaniem bdb aerodynamika, nie jeżdzę z max V jak inni ale przy 200-220km/h nie rzuca głową nawet przy spoglądaniu za siebie.
5. jakość wykonania moim zdaniem na wysokim poziomie, szybka nie porysowana po 2 latach, tak samo blenda, i pinlock działa, mechanizmy działają, choć podnoszenie blendy trzeba czasem docisnąć ręką zeby te ostatnie mm sie schowała. No właśnie blenda - wg mnie i innych rzeczywiście za jasna i jak słońce wali prosto w oczy to klepie sie po głowie żeby blendę spuścić a ona już jest spuszczona :p i za to 1 gwiazdka minus ale zamawiam właśnie ciemniejszą i po kłopocie będzie ;)

9/10 zasłużonej oceny
zwłaszcza, że kas w tej cenie ładnie wyposażony i bezpieczny

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Polecam
05.22.2016 12:55:52

Polecam, kask BDB, bezpieczny, lekki, dość komfortowy, wygodny, dobrze wentylowany i wyposażony.
Aerodynamika do 200-230 działa, nawet przy skręcaniu głową, powyżej już głową telepie. Jak ktoś sprawi że mu ten kask zaparuje ma u mnie browara, pinlock REWELACYJNIE działa.
Nie jest za cicho ale dla mnie w 100% akceptowalnie, za to ta aerodynamika rekompensuje hałas.
Polecam
aha kupiłem w macie, żałuję, lepiej dołożyć do grafiki w połysku.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Zatrzask szybki
06.02.2016 9:29:32

Witam wszystkich
Użytkuję IS-17 od roku i generalnie jestem zadowolony. Blenda u mnie jeszcze działa, choć do końca się nie chowa.
Ale niestety wyłamał mi się ZATRZASK SZYBKI! Używałem go bardzo bardzo rzadko gdyż mam wysoką szybę z deflektorem. Ba, nie dość że rzadko, to jeszcze obchodziłem się z nim (jak i z całym kaskiem) jak z jajkiem. Dlatego tym bardziej jestem zszokowany takim defektem.
Czytając Wasze opinie o odesłaniu kasku do gwarancji kolejny raz doznałem szoku ;-) Nie odsyłają kasku przez miesiąc???

Gość
zależny od sklepu gdzie kupowałeś,

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Po 1 sezonie - polecam
06.06.2016 12:45:27

Mój pierwszy kask, więc nie mam odniesienia do innych. Kupiłem go opierając się na opiniach w Internecie.
W zeszłym sezonie byłem bardzo zadowolony - pinlock, blenda, dobra wentylacja.
W tym sezonie już wyszły pewne bolączki:
- pękła uchwyt od opuszczania blendy (trochę mojej winy, ale nie do końca);
- rozwaliła się napa/wczep od wyściółki - normalnie chciałem odpiąć do prania
- zablokowało mechanizm górnej wentylacji - samo się zrobiło
- blenda nie chowa się do końca i jest za jasna
- wersja mat - trochę się rysuje i bardzo ciężko się czyści. Kupiłbym z połyskiem
- jest głośny - komfort jazdy do 120km/h, później szumi. Wybrałem się w całodniową rasę i w pewnym momencie marzyłem o zatyczkach do uszu.
- da się jechać i 200km/h bez chowania za owiewkę, ale strach skręcić głowę;-)

A tak poza tym to ok... jestem zadowolony.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Całkiem spoko
06.10.2016 11:35:31

Krótko:
- całkiem wygodny. Przejechałem nim 1500km i jest ok,
- całkiem lekki,
- zapięcie dobrze działa,
- mechanizm opuszczania szyby -skokowy, fajnie działa,
- wentylacja jest ok,
- fajny kolor blendy,
- opuszczanie blendy dobrze działa,
- niestety jest głośny. Miałem wcześniej kilka lat SHIRO, który był duuużo cichszy. HJC powyżej 90km/h jest irytująco głośny.
Ale czeg wymagać za tą cenę. Jeśli ktoś śmiga w większości po mieście ze skuterowymi prękościami to kask jest spoko

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
kask hjc 17
07.14.2016 11:29:21

Nie wiem dlaczego wielu uzytkownikow wierdzi ze kask jest glosny. Niestety nie jest to zamknieta kabina auta bo wlasnie dlatego wielu z nas przesiada sie w sezonie na motocykl aby zaznac tego szumu a kto chce miec cisze moze nadal pozostac w kabinie swojego auta. Kask mam od tylko 2000 km ale jest oceniany jako dobry, trudno mi powiedziec ze bardzo dobryale w tej klasie i za te pieniadze uwazam ze jest wart swojej jakosci i wyposazenia.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
polecam kask
07.14.2016 16:00:40

siema, witam, nie potwierdzam i potwierdzam, ale wszystko po części, głośny nie jest, cichy tez nie, NORMALNY. Bardzo wygodny choć z początku ciasny jak cholera. Wentylacja spoko, jest, czuć ją, nie narzekam. przy 220 nie urwało mi głowy wiec tez spoko, jakość materiałów tez na wysokim poziomie.
Jedyne co potwierdzam to ze często wpadają mi muszki do środka :/

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Gość
09.12.2016 21:23:15

mój problem to zawijanie uszu przy zakładaniu, więc bez komina nie da rady...
Co do głośności to nie ma tragedii ale na dłuższą metę będzie to męczące.

cena-jakość na przyzwoitym poziomie.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
HJC IS-17 2016
10.06.2016 21:21:28

Moja ocena 7/10 ZMIANA NA 5/10

Moto honda cb650f 2.2tys km miasto

Zalety

+ zapięcie typu dd
+ cena w tej kategorii (wg rankingu 5/5 Sharp) 550zł
+ pinlock w zestawie
+ możliwośc dokupienia wnetrza/szybek itp
+ ładne malowania i wygląd (opinia subiektywna)
+ kask nie obraca się na głowie przy 160 gdy patrzysz na boki
+ blenda super sprawa (mogła by być odrobinę ciemniejsza)

Wady

- głośny(podwodem są boczne wywietrzniki - zalezy od konta natarcia wiatru)
- przy uchylonej szybce pinlock zniekształca widok i nie widze co jest w lusterkach
- powiewa od dołu
- dziś wpadł mi jakiś robak do kasku od dołu pomimo siatki
- kiepska wentylacja

Następny kask prawdopodobnie będzie shoei gt air lub shark.


Rada moja głowa to 58.5 cm, wziąłem rozmiar M (M do 58cm a L od 58cm ) kask teraz leży idealnie.

UWAGA

Po ostatniej jeździe (dokładnie porannej) chciałbym zmienić swoja opinie o tym kasku a mianowicie ocena w DÓŁ .....

wyjaśniam dlaczego

Mieszkając w Londynie muszę zmagać się z piękną pogodą (czyt. zmienną) raz pada raz słońce. Do rzeczy robię co dziennie jakieś hmm 50 km do pracy i do domu - około 23km autostrady reszta ulice. Dzisiaj wyjątkowo padało i co ? kask parował dolna część pinlocka z prawej strony(dobrze założony pinlock) i nie widziałem nic w lusterku ale najbardziej poirytował mnie fakt,że kask zaczął przeciekać !!!!! Tak zgadza się zaczął cieknąć od góry po wew. stronie szybki dlatego moja ocena spada z 7 do 5. Kupiłem kask w okazyjnej cenie i już myślę o następnym - kask dobry na pogodne niedzielne przejażdżki ale nie na deszcze

dziękuje

gość
Jeżdżę w tym kasku od 4 sezonów, także mogę już chyba wszystko o nim powiedzieć. Kask jak za tą cenę nie jest najgorszy, ale po dwóch sezonach wyściółka się uleżała i zrobił się niestety luźny, co za tym idzie często przy większych prędkościach wpada w drganie (bardzo denerwujące i nawet niebezpieczne), wentylacji raczej brak, przy niższych temperaturach non stop paruje, no i przy większych przebiegach + sportowy tłumik łeb pęka.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
Gość
10.27.2016 21:51:56

Jeżdżę w tym kasku od 4 sezonów, także mogę już chyba wszystko o nim powiedzieć. Kask jak za tą cenę nie jest najgorszy, ale po dwóch sezonach wyściółka się uleżała i zrobił się niestety luźny, co za tym idzie często przy większych prędkościach wpada w drganie (bardzo denerwujące i nawet niebezpieczne), wentylacji raczej brak, przy niższych temperaturach non stop paruje, no i przy większych przebiegach + sportowy tłumik łeb pęka.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
dobry stosunek cena/ jakość
11.10.2016 22:14:29

Witam,
W kasku przejechałem 1 tyś kilometrów i wyrobiłem sobie już pewną opinię. zacznę od wad, których jest niewiele.
wady:
1. powyżej 100 km/h kask jest bardzo głośny,
2. szwy zaczynają się wyciągać, choć nieznacznie,

zalety:
1. dobrze dopasowany,
2. miła w dotyku wkładka, wypinana i antybakteryjna,
3. znakomita wentylacja,
4. pin-lok w zestawie - nawet w deszcz szyba nie paruje,
5. dobra widoczność,
6. dla mnie blenda jest w sam raz, mechanizm na sprężynie sprawdza się świetnie - prosta obsługa, blenda nie opada samoczynnie,
7.skorupa z poliwęglanu - co jest rzadkością w tej cenie, bardzo dobrze wypada w crash testach - dobrze chroni głowę.
8. dobry stosunek cena/ jakość - można nabyć już od 725 zł.


Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
11.25.2016 9:32:29

Moim zdaniem normalny kask jesli chodzi o głośność.
Dobrze się dopasował i jest wygodny (chociaz to pewnie zalezy, bo jeden leży jednemu lepiej, drugi gorzej)
Wentylacja - mogła by być lepsza, ale trzeba zaznaczyć że to średnia półka
Dosć dobra aerodynamika
Blenda opuszczana ma lekkie problemy z chowaniem się chociaz nie uzylem jej więcej jak 10x - tyle że wystarczy ją dociagnąc i jest ok, zaznacze jednak że jest niewygodna w uzyciu przez swój kształt bo jest jakby "za mala"
Szybka przy zapięciu pekła sama od siebie - zadnego upadku czy cos, ale podkleilem i jest ok.
Drugi raz nie kupił bym tego kasku, ale nie mogę powiedzieć że w tych pieniądzach jest zły

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
nieźle, ale mogłoby być lepiej
12.06.2016 19:02:12

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują! Odradzam ten kask okularnikom. Ogólnie wentylacja przedniej części działa słabiutko. Pinlock sprawdzony przy temperaturze -1 poniżej zera - rewelacja. Ogólnie dość wygodny, ale Nolan bardziej mi leży mimo że jest głośniejszy. Blenda obsługiwana przez suwak na samej górze kasku - nie jestem fanem tego rozwiązania. Kask ogólnie nie jest zły, dlatego ocena 7.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...

Seca Atom

Same rękawice kosztowały mnie 200 zł.Kupiłem je w Wawie.
Zdałem na nich prawko na motocykl.Ale:
-po ok. 2 tygodniach okazało się ...

Honda XR125 L

Super motor dla początku. Nadaje się na miasto i lekkie enduro lub nawet turyzm. Mały, lekki, uniwersalny, dość tanie części, niezawodny silnik...

Naxa F02

N o w sumie poza tym , że to jest szczękowiec to zalet nie widzę.
Szybka rysuje się od czegokolwiek.
Nosek sam się wysuwa z mocowa...

HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania