Mamy już 11966 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Honda CB500X



Ilustracja przedmiotu

1  

Honda CB500X

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Dane techniczne motocykla


Ocena użytkowników
9.20 / 10

(Na podstawie 9 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje


Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 100%
Neutralne: 0%
Negatywne: 0%


Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
polecam
11.27.2015 21:35:33

Honda CB500x była moim pierwszym moto, na którym zrobiłem 26 ooo w dwa sezony. Motocykl bardzo przyjazny, choć dwa cylindry uczą szacunku do manetki. Hamulce... yhy yhy "nie za ostre" ale nawet w korkach w Łodzi dały radę i nikomu w tył nie wjechałem ;) Zawieszenie dość miękkie: chcąc poczuć się pewniej w zakrętach utrwardziłem (zmiana oleju na 15) i dokupiłem regulowane sprężyny). Niestety brak wyświetlacza załączonego biegu, ale przy małym doinwestowaniu można go zamontować. Niecałe 50 KM i tak robiło wrażenie na kolegach jeżdżących na "litrach" - musiałem dowód rej. pokazywać po nie wierzyli, że takie 48 KM tak daje czadu :-D. Ogólnie - na pierwsze moto -super!


Nie mistrz prostej
Zerowo jedynkowo masz rację ale...Liczy się coś więcej. Znam gościa który jeżdżąc po winklach na tym motocyklu jeszcze nikomu nie dal się objęchac. Probowaly nawet pojemności powyżej litra. Motocykl jest tak zwrotny i wyważony ze w drogowym zakręcie jest nie do obejścia przez kolosy. Pozdrowienia dla masterow od prostych :)

Gość
komentarz bystry jak woda w klozecie

Gość
twoje 50 koni nie robiło wcale wrażenia na litrach.... twój Vmax to tyle co nowe litry wyciągają na 1 biegu - tj 170

Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
mały, ale wariat :)
11.28.2015 22:45:30

Opinia w Polsce na temat motocykli klasy 500 wiadomo jaka jest. Podobno one nie jeżdżą, a pewnie i mają dodatkowe dwa kółka po bokach i trzeba się odpychać. Proponuje przejechać się tym motocyklem, a zmienicie zdanie. Ciężko uwierzyć że ma to tylko 48KM. Silnik jest chyba najlepszym elementem tego motocykla- równa jak stół krzywa momentu, ciągnie od dołu praktycznie nieprzerwanie do góry a reakcja na manetkę jest natychmiastowa i miękka jak ciepłe masło osełkowe ;) Piecyk ten nie ma w sobie niczego ze starych 500 - to jest po prostu inny poziom technologiczny.

Silnik:

- Prędkość przelotowa w 2 osoby na autostradzie obładowany bagażami jak kazachstański wół - 140 km/h bezproblemowo przez ponad 1000 km jednego dnia :)
- zużycie paliwa w mieście - 3.7 l - zasięg na baku ponad 400 km!
- ogromna jak na 500 elastyczność i fun z jazdy.
- z akcesoryjnym IXILem pomruk jak się patrzy :)

Zawieszenie:

- miękkie, przeciętnie wybiera nierówności, i jest to jedyna wada tego motocykla.
- jeżeli wybieracie się w teren konieczny upgrade - w serii jest to motocykl szosowy o stylistyce adventure :)
- regulacja tylnego amora ma ogromny wpływ na całość zawieszenia, wiec nalezy eksperymentować :)

Hamulce:
- Zaskakująco dobre, ABS Hondy działa świetnie.

Koszty użytkowania, jakość, wrażenia i komfort:
- spalanie małe, dodatkowo długie okresy między przeglądami sprawiają że motocykl jest bardzo ekonomiczny.
- patrząc na to moto ciężko uwierzyć że kosztuje nieco poniżej 23k PLN, ładne detale np. śruby na silniku, fajny lakier, ładne felgi,wykończony jak to Honda, a jak dodamy do tego to co ten motocykl potrafi to jest już to okazja :)
- w miejskiej dżungli niezastąpiony, wysoka, wyprostowana pozycja, wszystko widać a jeździ się niewyobrażalnie łatwo, jak 48 konnym rowerem- FUN FUN FUN :)
- komfortowe siodło, ergonomia motocykla wzorowa ale nie dla osób wysokich. Koszykarze przed zakupem przymierzyć się.

długo by pisać... kupiłem to moto jako drugie do stajni, jeżdżę też sportową 600tką i zgadnijcie który daje więcej frajdy w mieście.. wiem, mi też ciężko było w to uwierzyć :)
widzę że poprzedni kolega recenzent też z Łodzi, aż dziwne bo nigdy nie spotkałem innego Xa na ulicach a jeżdżę dosyć sporo :)
Bardzo niedoceniany u nas motocykl, a wystarczy poczytać jakiekolwiek zagraniczne fora lub recenzje a okaże się że ludzie piszą tam wręcz pieśni pochwalne :) Polecam nie tylko początkującym!


Gość
No chyba wiem za ile kupiłem😃 sztukę z zeszłego rocznika ale z przebiegiem 1KM 😎

Gość
re Gość - wystarczy poszukać i dociskać dealerów; bez problemu ubiegłoroczny egzemplarz w tej cenie można kupić

Gość
Gdzie i kiedy ten motocykl kosztował jako nowy poniżej 23tys.PLN? Chyba się komuś cyfry pomyliły.

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
super motocykl
07.03.2016 14:55:15

Jężdze dopiero od miesiąca ale jestem mega zadowolony,motocykl bardzo przewidywalny,fajny,oszczędny w spalaniu.Ja mam akurat wersję juz po liftingu więc mam regulację klamek,reg,napięcia spręzyny,,full led z przodu ,tylna lampa takze led.Ogólnie bardzo polecam.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Fajne moto
07.21.2016 8:37:35

Polecam bardzo. Jeżdżę drugi sezon i mam frajdę. Na plus: wyprostowana sylwetka, lekkość prowadzenia, małe spalanie. W terenie daje radę, choć opony trzeba zmienić na kostkę. No i wydech jest nisko, więc uwaga na wodę. Poza tym ok. Jeżdżę na nim za męża GS 800 i nie odstaje.
Na trasie wiadomo, nie jest to ścigacz, ale daje radę i do turystyki też się nadaje. Zamontowałam wyższą szybę.
Kanapa twarda, po kilku setkach, duuuuuupa boli. Ale trochę żelu do środka i jest ok.
Dla kobiet też polecam.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Moj test Hondy CB 500 X
08.15.2016 15:37:03

Bardzo pozytywnie mnie ta wcale nie taka mala Honda zaskoczyla. Polecam moj test.
http://www.motocyklicznie.pl/testy/honda-cb-500-x-maksimum-za-minimum/#more-747

Gość
Wyglada na to ze szablon blokuje link. Zapraszam wiec do testu przez skopiowanie linka w przegladarke. Testowalwm ten motocykl tydzien, bylem pod wrazeniem, choc na codzien dosiadam wiekszych motocykli turystycznych. Warto go kupic.

GośćKaman

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
prawie idealne
08.30.2016 18:23:13

Motocykl kupiłem tuż po tym jak model pojawił się w naszych salonach. Szukałem lekkiego, łatwo prowadzącego się motocykla który sprawdzi się w mieście, ale też będzie nadawał się do tras po Polsce.

Wybór okazał się bardzo trafiony. Mam za sobą 3 sezony i wciąż sprawia mi sporo frajdy. Silnik potrafi dać sporo frajdy, choć to nie jest sportowa 600 i różnicę czuć.
Ale do normalnej dynamicznej jazdy jak najbardziej wystarcza i nie mam specjalnie kompleksów przy "większych" motocyklach.

Minusy:
- kanapa po dziennym dystansie 300 km przestaje być wygodna, po 700 bardzo mocno ją czuć.
- zawieszenie przednie mogłoby być lepsze (tylni można regulować, aj mocno usztywniłem i zmiana w prowadzeniu była spora).

Plusy:
+ rozsądne spalenie 3,8-4,5 zależnie od stylu jazdy
+ osiągi - vmax do 194
+ pozycja (nawet po całym dniu na motocyklu kręgosłup ma się dobrze).
+ prowadzenie, pewne lekkie, sporo wybacza

Czy kupiłbym 2 raz?
Czas na mocniejszy motocykl, bo sporo jeżdżę we 2, a i trasy dłuższe i bardziej górskie. Ale absolutnie polecam na pierwszy motocykl.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Polecam
01.19.2017 7:42:17

Witam,

Dolacze sie do tematu.
Jezdze w Singapurze takim motorkiem tylko z 400cc.
Wszystko jak w 500 oprocz pojemnosci silnika ze wzgledu na lokalne prawo jazdy ktore jest do 400cc.
Motorek da sie lubic od pierwszego kilometra.
Latwy do prowadzenia, przewidywalny, swietny na dojazdy do pracy i na krotkie wycieczki.
Plusy:
- dobre wykonanie detali
- czytelny wyswietlacz
- dobry silnik
- male spalanie
- tanie przeglady co 4000km
- duzy przeswit
- bezproblemowy komfort we 2 osoby
- dobry ABS i przednie zaciski (uratowalo mi skore pare razy w mocnym deszczu)
- tylne zaciski tez nienajgorsze

Minusy: (tu zaznacze ze sie czepiam, ale trudno)
- nienajlepsza skrzynia biegow i sprzeglo
- slabe tylnie zawieszenie na nierownej nawierzchni przy wiekszej predkosci
- siedzenie lepiej zmienic na akcesoryjne bo partnerka sie zeslizguje podczas hamowania :-)
- Szyba nawet akcesoryjna turystyczna ciagle jest niska a mam 176cm. Tutaj tylko moze pomoc akcesoryjny stelaz szyby zeby zmienic jej kat
- komfortowa predkosc max. w dwie osoby do 160 km/h (moze 500 bylaby troche szybsza)

Jakby sie ktos zastanawial i chcial wiecej info to niech pisze: zaku007@gmail.com


Dołączone zdjęcia
Honda CB500X
Honda CB500X
Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
CB500X
06.18.2017 22:07:58

Świetne moto - osiągi (z 500) świetne, spalanie mega, jazda totalny fun bez względu na to czy miasto czy trasa. Polecam każdemu kto kocha jazdę.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Fajny mały turystyk
12.18.2017 19:43:13

Jestem posiadaczem tego motocykla od roku. Zakup nie był przypadkowy a mocno przemyślany - jako drugie moto. Z racji moich 170 cm i krótkich nóg, wybór na rynku nie jest oszałamiający..a rozwiązanie w stylu.."wsadźcie mnie to pojadę" nie wchodzi w grę. Nie chciałem też motocykla, którego sam nie podniosę jak się położy w środku lasu. Tak..w środku lasu gdzie nie ma nikogo kto pomoże. Potwór w stylu GS-a odpadł w przedbiegach. Do tego miał być ekonomiczny, niezawodny, w miarę wygodny i..w miarę nowy. No ..gdybym jeszcze nie był zawalidrogą...Ostatecznie po przeanalizowaniu wszystkiego wybór padł na CB500X. Prowadzenie; łatwe i przyjemne. Jeździłeś skuterem to wsiadasz i jedziesz. Moto jest przyjazne i wiele wybacza. Jest zwrotny, wąski - bez kufrów oczywiście, świetny na miejskie korki, świetnie się składa w zakręt. Jest nieco podatny na boczny wiatr i trza na to uważać. Mój został wyposażony w kpl. kufrów GIVI i zasadniczo nie widzę różnicy w prowadzeniu z kuframi i bez. Osiągi; 500 cm nie powala, ale jest wystarczające. Przyspiesza bardziej niż przyzwoicie, jak nie 500-tka. Moto prowadzi się najlepiej między 4a6 tys.obr/min - czyli między 90-130 km/h. Potem jazda zaczyna być męcząca a moto chybotliwe.Vmax ze mną 182 km/h. Nie polecam. Silnik lubi obroty a biegi są krótkie, poniżej 3,5 tys można się tylko toczyć. Chcąc jeździć dynamicznie trza często heblować. Jeśli się z tym pogodzisz, będziesz zadowolony, jeśli nie, odpuść ten sprzęt. Spalanie; Moto zadowala się niemal symboliczną ilością paliwa; trasa do 120-130 - 3,3l/100km a nawet mniej. Katując manetkę nie spaliłem nigdy więcej niż 4,5 litra. Nigdy. Wygoda; jest wygodnie.Ale..kanapa mogłaby być inaczej wyprofilowana, uwiera nieco w d..i siedzi się trochę za daleko. Do tego kiera wymusza pozycję jednak pochyloną, wiec wrzuciłem podwyżki i zmieniłem ustawienia - jest ok. Szyba fabryczna jest tylko ładna. Akcesoryjna załatwiła sprawę i nie wieje w ryj. Poza tym jest ok. Zawiecha; W zasadzie nie ma się czego czepić, ale szału też nie ma. Na szosę najlepiej ustawić twardo. Najlepiej się wtedy prowadzi ale trzepie. Rozważam wymianę sprężyn na progresywne z przodu, może uda się podnieść komfort nie tracąc na bezpieczeństwie i prowadzeniu. Hamulce; Lepiej niż dobre. Nawet z dużych prędkości moto zatrzymuje się bez problemu. Na ciepłych i zimnych. Niby jedna tarcza a w zupełności wystarcza. ABS dodatkowo robi robotę na śliskim. Dodatkowo; 1.fabryczne opony Trialmax D609 są śliskie. Suchy asfalt ok, na mokrym jest ślisko..jak chcesz zamykać, wymień od razu na inne. 2. Jeśli myślisz o tankbagu, nawet mały może być ciężko wrzucić żeby nie ocierał o kiere. 3.jeśli myślisz o wielkich metalowych kufrach, wybierz inne moto. Podsumowanie; Moto nie zachwyca w sposób spektakularny w zasadzie niczym. Ale zachwycać nie miał z założenia. Robi natomiast kawał dobrej roboty do tego stopnia, że wybieram się nim na objazdówkę Skandynawii. To chyba najlepsza rekomendacja.


Dołączone zdjęcia
Honda CB500X
Honda CB500X
Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna





Dane techniczne motocykla



MarkaHonda
ModelCB500X (2013-2015)
Typ motocyklaAllround

Silnik

Cylindry2
Pojemność471 cm3
Ilość taktów4
Moc46,9 KM, na kole 43KM
Maksymalna moc przy 8500 obr/min
Moment obrotowy43 Nm
Maks. moment przy7000 obr/min
Układ zasilaniaElektroniczny wtrysk paliwa PGM-FI
Typ silnikaCzterosuwowy
ChłodzenieCieczą
Średnica Cylindra x Skok67.0 x 66.8 mm
Współczynnik kompresji10.7:1

Skrzynia biegów

Ilość biegów6
Przeniesienie napęduŁańcuch napędowy
Przeniesienie napęduŁańcuch napędowy

Podwozie

Hamulec przedniZacisk 2-tłoczkowy
Hamulec tylny zacisk 1-tłoczkowy
Średnica hamulca przedniego320 mm
Średnica hamulca tylnego220 mm
Skok zawieszenia przedniego139.7 mm
Skok zawieszenia tylnego119.3 mm

Wymiary i masa

Waga motocykla195 kg z płynami
Długość2095 mm
Szerokość 830 mm
Wysokość1290 mm
Opona przednia120/70-ZR17
Opona tylna160/60-ZR17
Pojemność baku14,3
Rezerwa3 litry

Przyspieszenie i osiągi

Prędkość maksymalna210 km/h
Przyspieszenie do 100km/h-
Średnie zużycie paliwa


OSTATNIO DODANE OPINIE


Schuberth M1 Metropolitan

Przelatałem w tym garnku cały poprzedni sezon i jestem z niego mega zadowolony.Wszystko łącznie z wyściółką która prałem 2 razy wygląda jak...

Rhino Highway

Całkiem niezły garnek w przystępnej cenie. Nie ma się do czego przyczepić wszystkie elementy dobrze spasowane. Szyba dobrze dolega do uszczelki. ...

SHIRO MX-734 Bravo

Kask w niższej cenie ale jakość extra.
Kupiłem w sklepie we Wrocławiu 09.2017 i jestem mega zadowolony.
Wnętrze super, wygoda supe...

Shark RAW

Wszyscy się jarają że elegancki i bajerancki, no fakt.
Zalety:
-lekki
-wygodny

Wady (dwóch sezonach czyli ok ...

Alpinestars GP Pro

Mimo to że rękawice są bardzo wygodne, wentylacja na bardzo wysokim poziomie, teoretycznie bezpieczeństwo też powinno być na najwyższym poziomi...

KTM Duke 390

Jeżdżę egzemplarzem z przed liftingu. czyli z przed 2017. Motocykl użytkowany zgodnie przeznaczeniem. Krótkie jazdy wokół komina i wycieczki ok...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce