Mamy już 4757 opinii o produktach motocyklowych!

Opinie
Dane Techniczne
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Honda CBR 1000RR SC59 (2008-2011)



Ilustracja przedmiotu

1  

Honda CBR 1000RR SC59 (2008-2011)

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.95 / 10

(Na podstawie 19 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 74%
Neutralne: 11%
Negatywne: 16%


Gość


10
Adamo / Wawa
05.05.2012 19:19:28

Przymierzałem się do zakupu R1 lub GSX-R. Wszyscy znajomi jeżdżą tymi sprzętami i polecali mi zakup właśnie tych maszyn. Sam jeździłem na R6, więc myślałem że skończy się na R1. Całkiem przez przypadek miałem jednak okazję przejechać się Hondą SC59 kumpla i cały mój pogląd na temat motocykli dosłownie legł w gruzach. Po paru kilometrach już nie chciałem zsiadać z Hondy. Nigdy nie byłem zwolennikiem tej marki, ale po krótkiej przejażdżce miałem już pewność że nie kupie ani R1, ani Gixa. Honda kopie dupy każdemu litrowi.

Silnik pracuje cudownie - równo i pięknie. Nie to co w R1 czy Suzuki. Jakby zupełnie inny świat. Moc oddawana jest łagodnie, ale czy to jest istotne skoro katapultuje się w 6.9 do 200 km/h i ciągnie jak szalona aż do momentu w którym na liczniku pojawi się 299. Moment obrotowy czuć na każdym kroku - zbiera się z każdego biegu, a jak chcemy dostarczyć dawki adrenaliny to redukcja i ogień - motocykl zmienia się w potwora drogowego, a na plecach czuć ciarki. Tyle na temat silnika, ale największą zaletą jest prowadzenie. Honda jest mała, lekka i prowadzi się jak 600tka - praktycznie sam składa się w zakręty. Nie znam drugiego litra, który byłby tak poręczny jak SC59. Klasa sama w sobie. Całość dopełniają genialne hamulce z ABS. Moto staje w miejscu, można bez obaw dohamowywać tyłem bez obawy o zarzucanie. W deszczu nigdy jeszcze nie czułem takiej pewności - skuteczność hebli jest imponująca.

Motocykl jest genialny - nie widzę żadnego następcy dla mojej SC59. Wiadmo, że zawsze można się do czegoś doczepić - np. miejsce dla pasażera, tylko kto by się tym przejmował w takim motocyklu. Moja ocena to oczywiście 10. Jakby się dało to dałbym jeszcze więcej, bo ten moto jest perfekcyjny. Pamiętajcie - nie przekreślajcie Hondy, bo to może być wielki błąd. :)

Dzięki SC59 wiem teraz co znaczy - Honda to Honda.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
CBR 1000RR SC59
05.24.2012 23:04:50

Ten motocykl to majstersztyk w wykonaniu Hondy. Wszystko dopracowane w każdym calu - od silnika, przez zawieszenie, po hamulce. Silnik bardzo mocny z rewelacyjnym dołem i świetnym momentem obrotowym.

Prowadzi się najlepiej w swojej klasie - porównywalnie nawet do sportowych 600tek. Nie jest to hasło powtarzane przez miłośników Hondy, a fakt potwierdzony przez większość testów w prasie motocyklowej na całym świecie.

Pozycja dość wygodna jak na sporta - można spokojnie pojechać w dłuższą trase bez obaw o to, że plecy odpadną.

Wisienką na torcie jest system C-ABS, który spisuje się doskonale. Jest niesamowicie precyzyjny i skuteczny, bez względu czy hamujemy na mokrym czy na suchym. Wystarczy wcisnąć klame do oporu i już. Moto niemal natychmiast staje w miejscu. Zero obawy o zblokowanie kół czy glebe i to nawet jak na drodze leży piach. Pełen komfort jazdy.

Oczywiście 10/10.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.06.2012 8:57:28

Zgadzam się z przedmówcami - super motor. Mam go od trzech miesięcy(rocznik 2008) i jestem zachwycony tym jak się prowadzi i jaką radość z jazdy dostarcza ta CBRka, ale mam problem ze spalaniem oleju. Spala mi ok. 300ml oleju na 1000km. Nie wiem czy to norma w tym modelu(wiem, że SC57 podobno brały olej), ale wydaje mi się to trochę za dużo. Moja poprzednia CBRka nie paliła tyle. Jeśli ktoś z posiadaczy SC59 może się podzielić informacją ile pali wam oleju będe wdzięczny.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.22.2012 9:57:46

Niestety to normalne w SC59. Żreją olej jak dzikie :/ Zobacz sobie forum.fireblade.pl, jest tam o tym wątek(chyba spalanie oleju w sc59 jeśli dobrze pamiętam). Niektóre potrafią wchłonąć nawet do 1L na 1000km. Sam się teraz zastanawiam między SC57 i 59, ale chyba padnie na SC57B, mimo że SC59 zachwyca każdego poręcznością i prowadzeniem.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Proboszcz z twojej wsi
07.16.2012 22:26:36

Nie wszystkie SC59 żreją olej. Jest nawet jeden gość na allegro, co daje potwierdzenie tego w umowie kupna sprzedaży. Przypadłość jest bardzo losowa - jednym wciąga litr oleju na 1000, a inni mają szczęście i prawie nie spala im oleju. Na zagranicznych forach czytałem, że pomaga wymiana tłoków, ale nie jest to reguła. Czasem problem zostaje nawet po wymianie. Ciężka sprawa, bo moto jest zaj...ste!

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Honda 1000 RR SC59
09.07.2012 0:02:46

Witam, kupiłem w tamtym roku SC59 i muszę przyznać że jestem troche rozczarowany. Prowadzi się bajecznie, przyspieszenia niesamowite, ale Honda przegięła pałe - SC59 bierze olej w niewiarygodnych ilościach. Na 1000 km musze dolać litr oleju! Nigdy się z czymś takim jeszcze nie spotkałem.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
11.06.2012 12:27:38

Od razu zaznaczam, że Hondy nie posiadam - ma ją mój brat, a ja czasem od niego pożyczam. Sam latam na R1 RN19 i moje porównanie będzie właśnie do Yamahy.

Zaczne od silnika - ma nudną charakterystyke, ciągnie trocha jak elektryk. R1 wydaje się mocniejsza, dziksza, niestety to tylko wrażenie, bo SC59 wciąga ją nosem i ma o niebo lepszy dół od Yamahy. Hondą dużo lepiej jeździ się po mieście.

Heble w porównaniu do RN19 są gorsze i niezbyt precyzyjne. Pozycja za kierownicą w hondzie niezbyt ciekawa - o wiele lepiej lata mi się na R1. Natomiast ogromny plus hondy to prowadzenie - tuaj chyba nie ma konkurencji. Jest mała, zwinna i prowadzi się jak 600tka. Zawieszenie porównywalne w obu motocyklach.

Według mnie wybór między tymi dwoma motocyklami to sprawa indywidualna - co się komu bardziej poboba, bo na drodze ciężko wykorzystać potencjał obu maszyn. Bardzo dużym minusem hondy jest spalanie oleju - brat nigdy tego nie liczył, bo sprawdza stan na bieżąco i dolewa jak trzeba. Honda umywa ręce i udaje, że nie ma problemu. Za to daje tylko 7, bo SC59 to kawał porządnej maszyny. Ja jednak wole moją R1 :)

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
GOŚĆ
01.03.2013 15:43:07

TO PRAWDZIWY MAJSTERSZTYK CHYLĘ CZOŁO PRZED JAPOŃCZYKAMI ,JEDNEGO JESTEM PEWIEN NA STO PROCENT DO KOŃCA ŻYCIA TYLKO HONDA GORĄCO POLECAM WSZYSTKIM TEN MOTO POZDRAWIAM ;)

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Jendkeros
01.24.2013 12:00:25

Witam, Sc59 z 2008 jeżdżę jeden sezon, wcześniej miałem sc57. Muszę przyznać, że tak dobrze prowadzącym motocyklem nie jeździłem nigdy, jest odpowiednio zestrojony pod "nas" zwykłych wyjadaczy. Nie poraża może mocą, w stosunku do reszty litrów z tamtego rocznika, ale bije je na głowę. Fantastyczny sprzęt i nie zmienie go na nic innego no chyba, że nowego bladego z 2013 :D.

Daje -1 punkt za olej moja bierze ok 750ml na 1000km. Hmm wydaje mi się, żę jest to poważny problem czasem można się po prostu zapomnieć, a dalsze wypady szczególnie za granicę wiążą się jazdą z butelką oleju na dolewke, jednak jest to nie dopuszczalne, można przez przypadek zajechać niuńkę... ;/

pozdrawiam LwG!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Seedom
02.18.2013 6:39:15

Witam, no a ja odejdę od tematu bo właśnie zastanawiam się nad kupnem tego motocykla. Mam dylemat własnie między R1RN19 a SC59. Ciężko tutaj polemizować bo oba motocykle są piękne, aczkolwiek chyba z przechyleniem na Hondę ze względu na bliższą charakterystykę designu do moto gp.

Głosy: -4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Micha / CBR 1000RR 2010
02.18.2013 14:52:17

Może jestem mało obiektywny jako posiadacz SC59, ale bierz CBRke. Jeśli nie przeszkadza Ci to, że bierze olej to nie ma lepszego wyboru - jak się pojawiła to porozstawiała po kątach wszystko łącznie z gixxerem i R1. Sam miałem okazje troche latać na RN19 i poza hamulcami nie ma w niej nic lepszego. Honda ma lepszy dół, bezawaryjne sprzęgło, jest zaprojektowana całkowicie od nowa w efekcie prowadzi się fenomenalnie. Tylko heble słabsze, ale jak nie latasz po torze to będą w sam raz. Jeśli chodzi o R1 to dopiero RN22 może nawiązać walke z SC59.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
SC59 wersja USA żre olej !!!
03.04.2013 14:54:15

witam,
postanowiłem się włączyć w dyskusję:)..
Do niedawna byłem posiadaczem sc59 model 2008 wersja USA. Kupiłem ją od pierwszego właściciela, z przebiegiem 15000km, stan fabryczny-igła,miała wtedy dwa lata. Piła około 1L oleju na 1000km. Zmieniłem olej na 10w50, pozniej 10w60 i nic to nie zmieniło.. paliła coraz więcej. Od przebiegu około 24000km do 32000km piła 2L. Masakra. Nie było znią żadnych problemów, tylko z tym jeba... olejem. Miałem prawie wszystkie modele litrowej hondy ale sc59 to smród. Nie chce więcej hondy znać. Wszyscy piszecie ze wam pali 1L, a to gówno prawda, albo jeździcie jak cioty (to bardziej prawdopodobne).
Narka

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
R1
05.29.2013 22:27:12

SC59/R1? To proste każdy lata tym co chce i na co go stać. Dla mnie R1 GÓRĄ. 2L brania oleju przez Hondę to PRAWDA!

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
UWAGA!
06.24.2013 18:40:47

UWAGA NA TEN MOTOCYKL! SPROWADZIŁEM Z NIEMIEC HONDE SC59 ROCZNIK 2009 I NAJPIERW POJAWIŁO SIĘ STUKANIE W SILNIKU, A POTEM SIĘ ZATARŁ. JAK SIĘ OKAZAŁO NIE BYŁO OLEJU W SILNIKU - MOTOCYKL ZEŻARŁ WSZYSTKO. NACIESZYŁEM SIĘ NIM NIECAŁY MIESIĄC ROBIĄC MOŻE 6.000 KM. JEST TO TOTALNA PADAKA, A NIE MOTOCYKL.

Głosy: -11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Honda 1000 RR SC59 nie bierze oleju
09.04.2013 11:48:42

Przynajmniej w mój egzemplarz sprowadzony z Niemiec z wbudowaną sondą lambda. Jest to mój drugi motocykl pierwszy był CBR 600 F4i, też świetny motocykl tylko już trochę brakowało mi mocy.
Obecnie jeszcze dochodzę do siebie, bo tyle mocy ile ma SC59 jeszcze nie mogę ogarnąć ale śmigam nim dopiero miesiąc i tyle co mogę po tym czasie powiedzieć to że nie wyobrażam sobie czegoś jeszcze lepiej dopracowanego i w ogóle i szczególe, poprostu rewelacja pod każdym względem.
A najlepsze że spalanie mam dużo mniejsze niż w CBR 600 F4i bo tamten mi pił prawie 9-10L. a ten w jeździe 270-290 km/h wypił poniżej 9L.na 100km. :) a tak przy jeździe po mieście mieszanej z trasą pali około 6-7L.na trasie spokojnej 120-160km/h piła nawet 5L. podczas ostatniego miesiąca i przebiegu w tym czasie 3000km. nie stwierdziłem ubytku oleju. Może to kwestia egzemplarza, może są już na rynku nawet podróbki Hondy "made in china" ;) (taki żarcik)

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Spalanie oleju
09.10.2013 19:16:19

Witam wszystkich!Podobnie jak kolega wyzej tez mialem kupic k7 lub r1 ale wyszlo tak ze kupilem cbr sc59 z 2010r. zrobilem nim juz 2 tysiace i oleju nie ubylo ani grama! a kupujac ten motocykl spalania obawialem sie najbardziej. moto ma przejechane 12.500 tys km jezdzilem roznymi sprzetami ten jest naprawde dobrze zrobiony. moze nie urywa dupy jak k7 ale prowadzi sie niesamowicie jak 600. od razu dodam ze te 2tys kilometrow to byla szybka turystyka czasami jakas tam power guma i naprawde ten egzemptlarz nie bierze oliwy. 501484286 to jest moj tele jakby ktos chcial sie dowiedziec wiecej na temat sc59 lub zobaczyc naprawde zdrowy sprzet. Pozdrawiam Lwg!!!!!!!!

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
bez przesady
02.07.2014 20:27:09

Ludzie miałem kupić w malowaniu HRC bo fakt podoba mi się ale jak usłyszałem o tej wadzie że chleje litr oleju na tysiąc km to podziękowałem. Niektórzy radzą wymienić tłoki a ja się pytam ludzie motor za kilkadziesiąt tysięcy i w takie rzeczy mam się bawić to już nie ta honda wole R1 motor dopracowany i z charakterem!

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Honda
03.22.2014 22:29:10

wydaje mi się że te żarcie oleju to jest kwestia Dotarcia prawidłowego motocykla..a większość wyjeżdża z Solony i pełna pizda i trzy kilometr w pionie..

max
posiadam ten model jeden sezon i jestem zalamany, caky czas cos sie z nim dzieje, jak nie silnik to elektryka... spalanie oleju grubo ponad litr na 1000km... w garazu juz przewracam sie o puste banki po oleju

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
5
olej olej olej
11.09.2014 21:37:45

posiadam ten model jeden sezon i jestem zalamany, caky czas cos sie z nim dzieje, jak nie silnik to elektryka... spalanie oleju grubo ponad litr na 1000km... w garazu juz przewracam sie o puste banki po oleju

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Filtry powietrza Hiflo filtro

na jakims tandetnym zamienniku za 50 zł moto dławiło się. nie kupujcie zamienników firmy 'krzak'! problem zniknął na filtrze tejże właśnie f...

Yamaha XJ900

Jestem właścicielem Yamahy XJ 900 z roku 1984 od prawie dwóch lat. Kupiłem ją za śmieszne pieniądze, ryzykując wzięcie totalnej miny. Tak nie...

Tschul 212

Dostałem je w prezencie bo normalnie bym ich nie kupił.
Nie polecam...
Słabe wykonanie, rozerwały się, nie wytrzymały nawet sezonu...

EK 530 ZZZ

Mam ten łańcuch od około 7tyś km. w 929 - super odporność na rozciąganie/ wyciągniecia od strzałów na gumę itp. Wcześniej miałem najmocni...

Suzuki GSR 600

Latam nim 4 sezony zrobiłem 31tyś. Powiem tak wszystko ob jedyna modyfikacja jaką bym zrobił to wstawił owiewkę. Poza regularnymi serwisami nic ...

Triumph Tiger 800 XC ( 2011-)

Moto bardzo wygodne . Moc niby około 100 km ale przyśpiesza bardzo płynnie . Wolę osobiście jak motocykl ma gwałtowną reakcje na gaz . Polecam ...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  


Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce









© 2012 by Moto-Opinie.info. Serwis moto-opinie.info nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczanych przez użytkowników opini.

Logowanie do moto-opinie.info
Login: Hasło:
Zapamiętaj mnie
Szybka rejestracja w moto-opinie.info :)
Login
Nazwa wyświetlana
E-mail
Hasło
Hasło(powtórz)