Mamy już 9437 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Alpinestars SMX-5



Ilustracja przedmiotu

1  

Alpinestars SMX-5

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.83 / 10

(Na podstawie 24 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 88%
Neutralne: 8%
Negatywne: 4%


Gość


9
Marcin
06.25.2012 19:47:30

Po przejściu z SM-X4 na 5 praktycznie poza wyglądem to nie ma żadnej różnicy. Nadal są to świetne buty warte każdej wydanej złotówki. Po 3 sezonach intensywnej eksploatacji w różnych warunkach zero zastrzeżeń!!!
Jednak trzeba pamiętać o częstym pastowaniu i woskowaniu a odwdzięczą się super trwałością. Bardzo wygodne jak na buty motocyklowe, wysokie podbicie (bardzo rzadko spotykane) oraz szeroka część palcowa (nie trzeba mieć nóżki jak panienka).
Uwaga nie znoszą pseudo past obuwniczych w sztyftach typu KIW.... powodują pęknięcia. Najlepsza jest tradycyjna pasta oraz wosk pszczeli.
WADY:
- szybko przepuszczają wodę
-cena

Maciek
Napisałeś, że buty mają wysokie podbicie oraz szeroką część palcową - wg. mnie to nie prawda. Kupiłem SMX-5 przez Internet wziąłem rozmiar 44 choć czasami noszę 43 i co i nawet nie byłem wstanie buta "zapiąć". Koniec końców kupiłem TCX X-miles które mają na prawdę wysokie podbicie. Na razie są Ok ale to dopiero 200 km więc ciężko coś wiecej powiedzieć.

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
08.30.2012 12:39:10

Mega wygodne buty! Świetna wentylacja, dobrej jakości wykończenie. Polecam.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Dziki
09.24.2012 10:04:39

Najlepsze buty jakie miałem. Nie dość że są świetne do jazdy na moto, to można w nich wygodnie chodzić :)

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Arek
10.10.2012 19:55:40

Według mnie najlepsze buty na motocykl - wygodne, bardzo trwałe i przewiewne. Naprawde polecam - są świetne.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Asteroid
12.30.2012 16:33:15

Najlepsze buty motocyklowe - wyggodne w czasie jazdy i podczas chodzenia, świetnie wykonane i bardzo trwałe. Konserwuje je mleczkiem ara do skóry i po dwóch latach wyglądają rewelacyjnie. Chyba najlepszy Stosunek cena/jakość ze wszystkich butów. Polecam.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Gość
01.12.2013 19:37:20

Również polecam SMXy. Wygodne jak normalne buty cywilne :) Już tak się do nich przyzwyczaiłem że nawet jak wyjeżdżam kawałek od domu to zawsze je zakładam, bo nie potrafie już jeździć w normalnych butach :)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Gość
02.27.2013 10:54:20

Butki pierwsza klasa - wygodne, solidne i z dużą ilością ochraniaczy. Latam w nich już od dwóch lat i nie widać większego zużycia. Polecam.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
bardzo dobre buty
04.11.2013 17:04:22

Mam je od dwóch sezonów, przesiadłem się z sidi vertigo i alpiny lepiej mi leżą. Są to buty nie tylko do jazdy, ale i do chodzenia. Wentylacja w porządku, ale wielkiego przeciągu w środku się nie spodziewajcie. Minusy jak dla mnie dwa - słaba odporność na deszcz i skrzypienie, ale to drugie można wyeliminować psikając buty sprajem do tapicerek samochodowych raz na pare miesięcy. Stosunek cena/jakość DOSKONAŁA. Polecam te buty.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
07.21.2013 11:28:39

Szczerze mówiąc te buty są wygodniejsze niż moje codzienne. Noga się nie poci. Zdecydowanie polecam!

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
ALPINESTARS smx5 black-white
10.05.2013 11:07:43

Jak zwykle: co kolejny model alpina smx to coraz lepsze.

PLUSY:
+cena (550-650 - po sezonie)
+mocno trzymają nogę i można czuć się bezpiecznie w kostkach
+przewiewne
+stylowy futurystyczny wygląd
+proste do wymiany slidery bez śrub, które lubują się poddać efektowi utleniania lub ukręceniu gwintu przy odkręcaniu (tu proste klipsy)
+można nawet w nich chodzić (mowa o przejściu do moto z domu lub do sklepu podczas przejażdzki a nie wycieczka do Częstochowy pieszo)

MINUSY:
-cena (podczas sezonu)
-oczywiście przemakają dość szybko ale one dzięki temu są przewiewne więc neutral


BUTY REWELACJA!
POLECAM!

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Gitarka
03.23.2014 0:00:37

Super wykonanie, bardzo dobra wentylacja przyczynia się do przemakania ale kto zapierdala w deszczu ? ;) Dla mnie są idealne, tak jak ktoś wcześniej wspomniał są dość szerokie wiec nie ugniatają palców dlatego są bardzo wygodne. Fajne zapięcie i rzepy ;)

Głosy: 33   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
bardzo wygodne
03.29.2014 23:30:50

To oczywiście subiektywne odczucie i możjakośiedzieć, że każdy chwali to za co zapłacił ale moim zdaniem to najwygodniejsze buty w swojej klasie.
Przed zakupem miałem na nogach kilka modeli SIDI (Fusion, B-2 i Cobra), TCX, Forma i Spyke - żadne nie były tak dopasowane jak Alpinestars S-MX 5.

Zalety:
- Bardzo wygodne dla stopy supinacyjnej z wysokim podbiciem
- Wygodne zakładanie
- Bardzo dobra wentylacja
- Jakość materiałów i wykonania
- Protektory (obie kostki, ślizgacz, pięta)
- Promocyjne ceny ze względu na wejście na rynek modelu SMX Plus

Wady:
- brak wymiennej podeszwy
- brak membrany

Moim zdaniem jest to najlepszy stosunek jakości i wygody do ceny.

Głosy: 28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Gość
05.26.2014 16:05:20

Super buty, wytrzymałe, wygodne, przewiewne, dobrze sie prezentują, wady to przemakanie

Głosy: 32   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
10
Gość
10.25.2014 16:14:40

Długo broniłem się przed kupnem tak ''drogich'' (dla mnie ) butów... Ale postawiłem na sprawdzoną markę, Jak się później okazało bardzo dobrze zrobiłem! SMX5 to buty warte każdej złotówki
Plusy:
- bardzo wygodne, to najwygodniejsze buty jakie kiedykolwiek miałem. Spokojnie można się w nich przejść na spacer ;) Nosze rozmiar 44-45 więc postanowiłem kupić 45, to był strzał w dziesiątkę. pasują na mnie idealnie. Rozmiarówka zgodna z rzeczywistym rozmiarem (proponuje zmierzyć stope i kupić ok 0.5cm większe niż otrzymany wymiar)

- sztywne, przez to czuje się bezpieczniej i pewniej na motocyklu.

- slidery na zatrzask

- jakośc wykonania, nigdzie nie zauwazyłem strzępiących się nitek czy innych niedoróbek. Rzepy i zamek działają bez problemu, jakośc materiałów także doskonała.

-wytrzymałość, przejechałem w nich zaledwie 3 tys km i wyglądają jak w dniu zakupu. Buty konserwuje mleczkiem do skóry.

-wygląd, pięknie wyglądają ;) Pasują na nakeda jak i sporta. Jak naciągniemy na nie nogawkę spodni to i na choppera się nadadzą ;)

- spora regulacja na łydce, dzięki temu buty mozna idealnie dopasować.

Teraz wentylacja.. hmm.. powiem tak - wentylacja jest ale ledwo wyczuwalna. Buty są lekko przewiewne ale nie do przesady. Wodoszczelność ? Jechałem w lekkim deszczu (dośc krótki odcinek 10km i dały radę) Moim zdaniem lepiej kupić buty bez membrany i w razie potrzeby założyć na nie ''pokrowiec'', który sprawia że buty stają się odporne na ulewy. Taki pokrowiec nie kosztuje majątku i zawsze można go wozić w schowku. Minusów i wad nie zauważyłem, gorąco polecam każdemu motocykliście.

Głosy: 61   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
Świetne buty
01.06.2015 17:40:36

Bardzo wygodne zarówno podczas jazdy jak i podczas chodzenia.

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
9
SMX5 Alpinstars
01.09.2015 15:29:55

Witam Kupiłem je w ty sezonie 5,5 tys. km już za mmną .
Znakomite buty , wspaniałe materiały , wentylacja bez zastrzeżeń. Mankamentem jest kolor biały o który trzeba często dbać ale Motul krem robi swoje .


LwG

Głosy: 64   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
rozmiarówka
01.23.2015 12:05:08

Ważna informacja co do modelu butów SMX5 i SMX6, nie wiem jak inne pisze o tych które miałem. Rozmiarówka jest zawyżona. Tzn. jeśli macie przykładowo stopę 28cm to kupujcie rozmiar 43 (27,5) bo w rzeczywistości są to 28cm i maja nawet jeszcze luz, nic nie uciska, nic nie trzeba rozbijać na długość. Kupując 44(28,5cm) przy stopie 28cm buty są za luźne.

Gość
nie zgodze sie z tym. normalnie nosze 43-44 a SMX musiałem kupic w rozmiarze 45 bo 44 leciutko uciskało na palcu. Nie wiem może taka budowa stopy ale mam średnie trzymanie w kostce i śródstopiu przez to. Może przymieżałes jakieś rozbite ale nie znam buta motocyklowego który rozbija się na długość.

Głosy: 47   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
BArdzo dobre obuwie.
02.05.2015 21:13:12

Buty bardzo wygodne i nie skrzypią przy chodzeniu .Ja dodałem do nich slidery z magnesium bo plastikowe szybko starłem bardzo polecam .

Głosy: 67   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
04.15.2015 13:27:55

To moje pierwsze buty motocyklowe więc nie mam porównania do innych marek czy modeli. Po przejechaniu w nich 3 tys mogę powiedzieć, że buty bardzo wygodne, podczas jazdy jak i podczas chodzenia.
Jedyny minus dla mnie to to, że dość mocno skrzypią przy chodzeniu.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Jakość wykonania
6
SMX5 mieszane odczucia
07.28.2015 16:34:50

Moja przygoda z butami rozpoczęła się od razu po zakupie. Po przejściu 150 metrów do bankomatu, żeby zapłacić za nie w sklepie miałem obtartą lewą piętę a po powrocie z parkingu do domu (300 metrów) od razy odcisk z wodą.

Pojechałem do sklepu, który ściągnął z innego oddziału taki sam rozmiar na drugi dzień i wymieniliśmy się.

Już przy przymiarce tym razem tak samo cisła pięta w prawym bucie. Mimo to wziąłem. Założyłem w domu, zjechałem windą na parking, pojechałem do mojej firmy i jedynie wszedłem na 2 piętro. Schodziłem już kulejąc znowu z bąblem z wodą.

Popędziłem jak najszybciej do sklepu i z dwóch par (moja poprzednia tam jeszcze była) zrobiliśmy jedną dla mnie. Ogólnie problem się skończył, te dwa buty miały zapiętek wszyty w miarę dobrze (składa się z dwóch części ze szwem po środku pięty).

Odcisk zrobiłem sobie jeszcze kiedyś, po przejściu 1,2 km gdy brakło mi paliwa, ale cóż...

Wczoraj miarka się przebrała.

W lewym bucie od wewnętrznej strony odkleiła się podeszwa (1 cm narazie) i guma podeszwy już lekko pęka.

Buty oddałem do reklamacji - gwarancja się skończyła, ale jeszcze mamy "rękojmię" (niezgodność z umową).

Nie widzę opcji, żeby to naprawiać, więc zaczekam co zrobi sklep. Wcześniej zachowali się super, więc liczę, że coś wymyślimy (mogę dopłacić do nowszych SMX6)

Napewno nie polecam kupowania Alpin wysyłkowo.

Tyle na temat minusów.

Na plus:
-noga mi się nigdy nie zapociła.
-minimalnie farbują białe skarpetki
-design ładny, buty nie wyglądają jak klocki

Parę dni temu wracałem w deszczu, więc lekko przemokły - ale to normalne, coś za coś.

Czy polecę firmę dalej będzie zależało od rozpatrzenia reklamacji, bo buty mam zadbane, więc to wada materiału i klejenia.

Profil użytkownika
BastekSrastek
Dokładnie nie kupować tego modelu przez neta. Lepiej pójść do zaufanego sklepu i dopłacić różnicę. Zwracać uwagę na podróbki.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Buty
08.12.2015 17:00:39

Jak dla mnie te buty nie są złe mogę polecić każdemu. Wygodnie się chodzi i w upały aktualne dają radę ale dopiero od momentu kiedy wymieniłem piankowe wkładki na skórzane (futrówka obuwnicza cielęca). Jak już je zamęczę to po testuje coś z wyższej półki. Buty mam białe i po ok. 10 tys. z bliska widać lekkie zmęczenie na cholewkach ale cóż: tak ma być. zakładam że wytrzymają jeszcze dużo kilometrów.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Średnia
07.30.2016 18:52:51

Myślę, że 7 jest w miarę sprawiedliwą oceną dla nich. Do jazdy gdyby nie to, że w sumie noga dość się poci byłyby ok. Dość porządnie wykonane. Chociaż ostatnio częściej sliderem od spodni przytrę niż tym od butów, to w przeszłości zdarzało się, że gdzieś przejechałem po asfalcie przy prędkości więcej niż 40 km/h :D i nic się nie popsuło-całkiem solidne. Do chodzenia dla mnie są raczej niewygodne, dużo osób chwali, ale może to przez to, że każdy ma inną stopę. Jak robiliśmy chociażby foty na winklach to słabo się spisywały do latania z aparatem. Dzisiaj przy 28 stopniach noga mi się dość spociła i sam się zastanawiam czy nie dorobić jakoś perforacji do nich i dziwią mnie opinie ludzi, którzy piszą, że noga sie w ogóle nie gotuje...

Baki
zapomniałem dodać, ze zrobiłem w nich ponad 10 tys km, może i z 12000 km.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
08.31.2016 10:17:01

największy problem to pocenie się w nich nogi. Ci co piszą, że się nie poci to chyba tylko po przysłowiowe bułki do sklepu jeżdżą.
Trochę stopa w nich mi lata, ale to raczej wina smukłej stopy.
Dobre do chodzenia, byłem w nich na kilku wyjazdach (Turcja, Chorwacja, Czechy) podczas zwiedzania dały rade.
Na mały deszcz wystarczająca wodoodporność, jak leje to robi się jezioro w bucie.
ogólna ocena 8
przejechały ze mna ponad 25 tyś. i 3 sezony, dalej w użytkowaniu.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
niski model niska jakość
09.02.2016 8:59:43

niestety niskie modele w alpiniestars to badziew. Lepiej poszukać innej marki albo kupić coś z wysokiej półki. Noga się poci, wrażenie tandety.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Rebelhorn Kick

Rękawic nie polecam ponieważ: Szwy pękają, w moim egzemplarzu prawa rękawica ma dłuższe palce, nie są najwygodniejsze, strasznie szybko skura ...

Rebelhorn Kick

Rękawic nie polecam ponieważ: Szwy pękają, w moim egzemplarzu prawa rękawica ma dłuższe palce, nie są najwygodniejsze, strasznie szybko skura ...

Suzuki GSX-R 1100 (1993-1998)

dobry motocykl,ciezki jest,hamulce troche slabe,ale jak na tamte lata znosnie,mam go dlugo,awarje nie wystepuja,ale olejak lepszy,duzo bardziej dziki ...

Suzuki GSX-R 1100 L (1989-1992)

nikt nie napisal nawet jednej opini,wiadomo ze to legenda,wszystko juz napisano o tym motocyklu,jest wspanialy,oddawanie mocy fantastyczne,nowe motocy...

HYOSUNG GT650R

Razem z kumplem jeźdzmy na swoich wersjach R i P, pięknie się spisują, dobrze wykonane motocykle i tanie (mało kiedy idzie to w parze). Hamulce ...

Kawasaki ZX-10R Ninja (2004-2005)

Ta Kawa jest niesamowita. To motocykl, który nie znudzi sie szybko. Trzeba mieć do niej respekt i uważać z gazem. Poza tym piękny wygląd i bardz...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania