Mamy już 9437 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Nolan N104 EVO



Ilustracja przedmiotu

1  

Nolan N104 EVO

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.27 / 10

(Na podstawie 15 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu

Kask szczękowy wprowadzony do oferty firmy Nolan w 2014 roku. Ulepszona wersja modelu N104, posiada bardziej rozbudowany system wentylacyjny.



Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 93%
Neutralne: 7%
Negatywne: 0%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
N104 EVO jeszcze lepszy od poprzednika
02.01.2014 12:18:19

śmiało można powiedzieć, że jest to kask z najwyższej półki. Posiada największy w klasie wizjer, który zapewnia fenomenalne pole widzenia. Do tego nieparująca szybka, blenda, bardzo wygodne wnętrze, skuteczna wentylacja, wygodne zapięcie i wysoki poziom bezpieczeństwa. Kask jest bardzo komfortowy, ładny, występuje w wielu wersjach kolorystycznych i ma całą masę dodatków, za pomocą których można indywidualnie dopasować sobie prawie wszystkie jego elementy a także niedrogim kosztem wymieniać zużyte części. Po liftingu w N104 EVO usunięto praktycznie wszystkie drobiazgi, które mogły przeszkadzać w poprzedniej wersji n104. Do tego wszystkiego spadła również cena, kask jest sporo tańszy od topowych modeli marek niemieckich czy japońskich, mimo że na moje oko w niczym istotnym im nie ustępuje.

Dla zainteresowanych napisałem obszerny test praktyczny tego kasku który można przeczytać tu: http://www.globtroter.pila.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=67:kask-szczkowy-nolan-n104-evo-test&catid=3:sprzt-motocyklowy&Itemid=11

Głosy: 33   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
jak na razie rewelacja
02.01.2014 13:45:21

Dziwi mnie tak szybki test, skoro kask dopiero wchodzi do sklepów - sam kupiłego go 3 dni temu i jak dzwoniłem to w większości sklepów jeszcze nie mieli go na stanie, jedynie pojedyncze sztuki się zdarzały, a większość na zamówienie z magazynu.

Natomiast co do N104 EVO to już mogę napisać że wyściółka robi wrażenie takiej z kasku za 2500 PLN, a nie za 1200(tyle zapłaciłem za wersję kolorystyczną glossy black) - jest wygodna, miękka i nie ubija się tak łatwo - po ściągnięciu od razu wraca do pierwotnej pozycji.

Zapięcie microlock2 bardzo łatwe i intuicyjne - nie trzeba się go uczyć, zamyka się bardzo szybko i sprawia wrażenie solidnej konstrukcji.

N104 EVO to mój pierwszy kask z blendą, ale jestem pod dużym wrażeniem tego wynalazku - bardzo łatwo się ją opuszcza i chowa, czytałem że w niektórych kaskach blenda potrafi zniekształcać obraz - w Nolanie nic z tych rzeczy - czuje się jakbym założył normalne okulary przeciwsłoneczne, szybka jest nie za ciemna i nie za jasna - wg. mnie idealna.

OGROMNY WRĘCZ GIGANTYCZNY PLUS za pinlock! Nie wiedziałem że to możliwe, ale wyszedłem sprawdzić go przy -4 st. na dworze - dmuchałem na szybe z bliska od wewnątrz i zero pary na szybie! Czuje że to będzie jedna z największych zalet EVO :)

Wielka niewiadoma to wyciszenie i wentylacja - licze że będzie dobrze, choć uszy nie przylegają mi idealnie do części bocznej kasku - może być problem z hałasem. Więcej opisze jak już go prztestuje na drodze :) Pierwsze wrażenie na wielki PLUS, ale wszystko okaże się na moto - oby do wiosny :) LwG! :)

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
wrażenia po paruset km
02.09.2014 15:48:39

No i luty dopisał :) Przez weekend nawinąłem pierwsze 200 km w nowym EVO i jak byłem bardzo zadowolony to teraz jestem wniebowzięty! KASK TO MISTRZOSTWO ŚWIATA - moje obawy co do głośności się nie potwierdziły - jak na szczęke REWELACJA. Wiadomo że jest szum ale bardzo akceptowalny - po włożeniu kominiary nawet cichy, ale na bardzo długi wypad lepiej wziąć zatyczki - raczej dla poprawienia komfortu a nie dlatego że są koniecznością. Odnośnie wentylacji - WSPANIAŁA, czuć nawiew od czoła aż po czubek głowy. Co jeszcze? Blenda jak już pisałem - nie zakłamuje obrazu, jest idealna - jazda na moto tylko to potwierdziła. Pinlock nie paruje, ale na postojach parują mi okulary i trzeba lekko uchylać szybke. Areodynamika świetna, odwrócenie głowy w bok przy 150km/h przed wyprzedzaniem nie powoduje żadnych nawet minimalnych drgań na głowie - kask siedzi jak przyklejony. Szacun dla Nolana za ten kask - jest niemal idealny, pewnie znajdą się z czasem jakieś drobne wady ale po pierwszych kilkuset km powiem jedno - REWELACJA W SUPER CENIE! POLECAM KAŻDEMU KTO JESZCZE SIĘ WACHA!

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Nolan N104 evo
04.20.2014 20:09:21

Witajcie!
W tym kasku zrobiłem już ok. 3 tys km. Spisuje się bardzo dobrze. Powyżej 110km/godz zaczyna trochę gwizdać, ale nie jest to uciążliwe. Pinlock sprawuje się dobrze, żadnego parowania nie ma - nawet w chłodne poranki w lutym nie parował.
Szeroki wizjer sprawia, że widać wszystko szeroko po bokach.
Kask swoje waży, jak ktoś jeździł w lekkim to odczuje różnicę.
Polecam - ja ze swego jestem bardzo zadowolony :)

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Nolan N104 EVO Storm
04.28.2014 13:45:48

Kask jest genialny. W ostatni weekend jechałem ok. 120 km w deszczu do Częstochowy - w poprzednim kasku taka trasa byłaby męczarnią -szyba parowała + jako bonus okulary zachodziły mgłą :) W N104 Evo ani szyba nie paruje(wizjer zamknięty i nie musiałem go uchylać), a dodatkowo wentylacja działa tak dobrze że okulary nie zaszły parą. REWELACJA! Nie daje 10 tylko dlatego że kask jest dość głośny :/ Trzeba będzie pomyśleć o stoperach do uszów, ale ogólnie jestem mega zadowolony. POLECAM!

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Aerodynamika
9
NOLAN N104 EVO
04.30.2014 13:41:44

Mogę tylko potwierdzić, że ten kask jest świetny. Wygoda, pole widzenia, wentylacja. Ten kto się zastanawia nad zakupem kasku, to z ręką na sercu mogę polecić ten kask. Ja swój wytargowałem do 1300 ( malowany żółty )...

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Nolan N104 EVO po 2 miesiącach śmigania
06.30.2014 13:31:51

Przesiadłem się z LS2, więc poprzeczka była ustawiona dość nisko, nie mniej jednak kask w 100% spełnia moje oczekiwania. Po pierwsze sama koncepcja szczękowca dla okularnika jest po prostu genialna, co ważne, w tym modelu są specjalne wyżłobienia na zauszniki, więc wkładanie czy zdejmowanie okularów nie stanowi żadnego problemu. Tak jak inni pisali rewelacyjnie spisująca się blenda, pinlock w komplecie, wentylacja jest skuteczna, co w połączeniu z porządną kominiarką daje po prostu suchą głowę po zdjęciu kasku.
Warto dodać, że kask wygląda świetnie, wnętrze robi wrażenie, mamy opcję zestawu słuchawkowego N-Com do telefonu/muzyki/intercomu, ja dodatkowo kupiłem wersję białą, która doskonale komponuje się z czarnym strojem, nie nagrzewa się tak w słońcu a dodatkowo w domu po jeździe można bardzo dokładnie wyczyścić kask, bo widać każde najmniejsze zabrudzenie.
Co do głośności - mój LS2, mimo że integralny, robił tornado w porównaniu z N104 EVO, choć oczywiście jak to w szczękowcu idealnie cicho nie jest. Raz mi świszczało, ale okazało się, że nie domknąłem szczęki - całe szczęście, że to było jeszcze miasto i prędkość niewielka :-D Waga na papierze wydaje się być spora, jednak ja tego kompletnie nie odczuwam jako problem. No i CENA - w porównaniu z konkurencją robi z niej masakrę. Gorąco polecam i pozdrawiam ekipę Polonia Cup!

Głosy: 47   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Nolan N104 EVO po 4000km
07.15.2014 23:05:20

Kask mam od około 2 miesięcy i zdążyłem w nim przejechać 4500 km przy czym przez tydzień zrobiłem 3300 km w upale, deszczu i dużym wietrze, użytkując go codziennie przez 8-10 godzin.
Po tym wszystkim stwierdzam iż kask jest rewelacyjny!!!
Wyściółka po 4500 km wygląda jak w kasku dopiero co wyjętym z pudełka, kask idealnie dopasował się do głowy i cały czas trzyma rozmiar, pinlock działa idealnie, widoczność bardzo dobra, wentylacja (górna) mogłaby być nieco lepsza, wyciszenie również ale to w końcu szczękowiec. Jazda z otwartą szczęką - nie ma problemu, kask idealnie wyważony, nie czuć dyskomfortu nawet podczas długich przejazdów na trasie, aerodynamika - również brak zastrzeżeń.
Pewnie można kupić lepszy kask, ale wątpię żeby był to kask w tym przedziale cenowym.
SZCZERZE POLECAM!!! - moim zdaniem kask nie ma większych wad, a stosunek ceny do jakości czyni go bardzo atrakcyjną propozycją dla zainteresowanych.

Głosy: 79   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Rewelacja
09.03.2014 13:39:23

Kasku używam od 5mc i już różne warunki pogodowe w nim przeżyłem (poza śniegiem:), ale po kolej.
1. Kast ma bardzo dobrą wentylację. Jedynie jak się stanie (albo jedzie 20km/h) w słońcu w >25stopni C to daje się odczuć duchotę. Ale wystarczy uchylić szybkę i wszytko jest ok. Jak się jedzie szybciej to nie ma problemu. Może czarny kask bardziej nagrzewa, ja mam fluo więc mi słońce nie przeszkadza.
2. Rewelacyjny pinlock szybka nie jest zaparowana. Nawet na postoju jak oddycham to tylko w okolicach dziurek od nosa jest lekka mgiełka, która znika zaraz po ruszeniu jak tylko robi się odrobinę przewiewu.
3.Wbudowana blenda bardzo dobrze się sprawdza. Łatwą ją "włączyć i wyłączyć".
4. Kask szczelny - Przy 30minutowym intensywnym deszczu nic nie przeciekło do środka.
5. Wyciszenie...Moim zdaniem bardzo dobre, ale nie mam porównania np: do Schuberth'a żeby być całkowicie obiektywnym.


Podsumowując miałem obawy i wydawało mi się ze kask jest nieco za drogi, ale teraz uważam że jest wart tych pieniędzy. W cenie dostaje się kołnierz (uszczelniacz pod brodę), okulary przeciwsłoneczne i pinlocka. zwłaszcza że na 4/5 gwiazdek sharp'a, a np: droższy Shoi ma tylko 3/5 i jeszcze za akcesoria trzeba dopłacić.

Głosy: 54   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Super produkt.
10.10.2014 19:15:10

Potwierdzam opinie innych. Znakomity kask. Zdecydowanie polecam.

Głosy: 44   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
ALL OK
11.14.2014 15:28:58

Kask pod każdym względem super.To co ma w tym kasku działać po prostu działa.Szyba i blenda bez uwag.Szerokość szyby /kąt widzenia /bardzo dobry.Blenda i sposób jej obsługi -OK.Zapięcie 100% OK,bardzo wygodne i pewne.Wentylacja- jest i działa tak jak powinna.Kask w stosunku do integrali jest troszke cięższy ale mnie to akurat nie przeszkadza.Wypinany środek do wymiany lub przeprania.To mój pierwszy szczekowiec i trfiłem na N104 evo clasic, i się okazało że bingo - fajny kask i w dodatku niźle wygląda.Wykonanie i materiały wg mnie b.dobre.Nie daje 10 gwiazdek tylko dlatego żeby NOLAN nie osiadł na laurach...Fanom szczękowców naprawde polecam.

Głosy: 55   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Super
03.25.2015 0:31:33

Może i stopery trzeba włożyć (szum odczuwalny - mało znośny powyżej 100 km), ale przecież to szczękowiec. Jak dla mnie świetnie leży, blenda super - nie za blisko oczu, więc okulary korekcyjne będą pasowały, długa blenda - nie trzeba się gimnastykować aby słońce nie dawało po ślepiach.
Wcześniej miałem LS 2- takie pierwsze podrygi na moto - bez komentarza.
Niedawno po namowie zakupiłem SHARK evoline 3 - totalna porażka (ciężki, brak pinlocka, brak osłony szczęki od dołu - zaciąga wiatr), za plus system otwierania szczęki :). Poszedł na allegro......niższa cena sprzedaży niż zakupu :( ale za to rekompensata NOLAN 104!
Polecam NOLAN 104
Paweł vel Kozik Warszawa

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
pierwsza jazda
09.02.2015 13:11:30

wczoraj kupiony, dzisiaj przejechałem w nim 65 km. Pierwszy mój kas, w którym nie musiałem podczas jazdy otwierać szybki by się nie udusić.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Nolan N104 EVO
10.20.2015 17:30:27

Kask dobry, chociaż nie mam z czym porównać bo to mój pierwszy szczękowiec. W kasku przejechane 6,5 tyś. kilometrów i jest ok. Jedyne co mnie wkurza to otwieranie blendy w rękawicach, trochę ciężko. Jak na tę cenę 1200 zł, to ciężko znaleźć konkurencyjny.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Gość
08.10.2016 22:41:52

Kask nie należy do tanich dlatego można od niego wymagać więcej. Mimo że przystosowany do interkomu to bardzo głośny więc szkoda dodatkowo inwestować w słuchawkę. Ciężki co czuć w czasie jazdy. Pin lok działa super, szybka nie paruje ale po jakimś czasie powstają rysy na szybce jak jakieś zanieczyszczenia pomiędzy się dostaną. Blenda super Chociaż trochę ciężko pracuje. Ogólnie jakość wykonania dobra ale ciężar i hałas psują wrażenie.

Gość
Zapewnie za udzy kupiles. Dlatego głosno i cięzko. A pinloka trzeba cos jakis czas plukac wodą i regulować. Wtedy by sie nie porysował.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HYOSUNG GT650R

Razem z kumplem jeźdzmy na swoich wersjach R i P, pięknie się spisują, dobrze wykonane motocykle i tanie (mało kiedy idzie to w parze). Hamulce ...

Kawasaki ZX-10R Ninja (2004-2005)

Ta Kawa jest niesamowita. To motocykl, który nie znudzi sie szybko. Trzeba mieć do niej respekt i uważać z gazem. Poza tym piękny wygląd i bardz...

MT Revenge

Kask bardzo dobrej jakości. 5 gwiazdek w teście sharp o czymś świadczy. Bardzo dobra wentylacja. Przy 30 stopniach nie będziesz miał mokrej gło...

Kawasaki Z1000 SX (2010-2013)

Super do jazdy suepr elastyczny silnik, ale to kawal motocykla nie na poczatek, przez owiewki zajmuje sporo miejsca, domwymiany szybka i przednie kie...

LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania