Mamy już 7116 opinii o produktach motocyklowych!

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Honda CBR 1000RR Fireblade SC57



Ilustracja przedmiotu

1  

Honda CBR 1000RR Fireblade SC57

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Dane techniczne motocykla


Ocena użytkowników
8.36 / 10

(Na podstawie 33 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film

Wasze zdjęcia


Honda CBR 1000RR Fireblade SC57
Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 67%
Neutralne: 21%
Negatywne: 12%


Gość


10
Marek
02.08.2012 22:36:32

HONDA to HONDA
-jest moc
-dobrze przyspiesza
-świetnie hamuje
-pieknie sie prezętuje
-każdy Ci zazdrości
-jestem zadowolony
-nie wiem ile by nie stała zawsze pali bez jękniecia.

MINUSY
-troszke opornie idze w zakręty
-niemały apetyt na paliwo
-seryjna owiewka jest za mała

Gość
jeśli piszesz o wersji A to rzeczywiście ma większą moc od "B" pomimo mniejszych obrotów, ale nie każdy zazdrości, w tych rocznikach są lepsze sprzęty (mowa o sportach), idzie opornie w zakręt bo trzeba umieć korzystać z pojemności, inaczej nawet 500cc cie objedzie a 600+ juz nie dogonisz zwłaszcza jak ktoś ogarnia ;) dokładnie apetyt na paliwo duuuuuży, 10 l. to norma, choć mam znajomego co mu pali 6-7 l. ale on .... no nie wykorzystuje tej maszyny jak sie powinno (żeby nie powiedzieć "lamus" albo "mistrz prostki" :P) seryjna owiewka rzeczywiście mała, nie chroni przed wiatrem, a w wersji B wszystkim owiewkom zmniejszono powierzchnie :/

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Jackie
02.09.2012 9:35:50

Najpiękniejszy CBR jakikolwiek powstał. Znakomity dół - po przesiadce na R1 kumpla miałem wrażenie, że Yamaha nie przyspiesza - brakowało jej właśnie dolnego zakresu. Ogromną moc czuć nawet jadąc spokojnie po mieście. Wzorowe prowadzenie, a do tego całkiem wygodna jak na typowego sporta.

Gość
To fakt, Honda nigdy za bardzo nie powalała wyglądami swoich moto, ale ten jest nawet nawet... Sportowe moto jest zaprojektowane do WYSOKICH obrotów, R1 nie idzie z dołu ALE za to w środku i góre ma morderczą, honda ma cały zakres taki sam, to dobre dla początkujących i spokojnej jzady ale nie do końca dobre jak na sportowy motocykl, w tej kwestii wg. mnie najbardziej prace domową odrobiło kawasaki zwłaszcza w modelach ZX a zaraz za nim Suzuki.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Rewelacja
02.28.2012 15:15:10

Doskonały motocykl. Jedynie jak ktoś wspomniał owiewka mogłaby być lepsza, a poza tym same pozytywy - praca szkrzyni biegów, kultura silnika, prowadzenie, bezawaryjność. Nie bierze oleju - od zmiany do zmiany stan jest praktycznie ten sam. Polecam w 200%.

Gość
dotyczy to wersji "A"? chyba tak bo "B" np ma słabą skrzynie tzn normalną jak "A" ale zapiętą na "podkręcony" silnik i nie wytrzymuje długo takich przeciążeń, kultura silnika tez w poliftowej wersji jest zbyt "wysiłowana" przez co silnik i skrzynia łubią brać olej, czego w "A" nie było aż tak widać.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
03.16.2012 0:59:46

Polecam. Honda to Honda. Bezawaryjność, super dół, prowadzi się idealnie, wygląda doskonale, nigdy mnie nie zawiodła. Po prostu 10 i nie ma innej opcji.


Gość
hehe, heeeeee, hihi haha :D "honda to honda" rzeczywiście śmiesznie to brzmi, a i świadczy o wiedzy a raczej NIEwiedzy mówiącego, ja wyżej - hondy miały żywotne silniki KIEDYŚ ale tylko dale tego że nie było one wyżyłowane, ale za to słabsze od innych, teraz mają silniki wyżyłowane, dość awaryjne, już nie tak żywotne a dalej słabsze od innych :P

Gość
hehehe sam mam 954 bo trafiła mi sie przypadkiem ale jestem fanem kaw, i też jak słyszę od kogoś "honda to honda" to śmieje sie w głębi siebie tak mocno że czasem zwieracze mi nie wytrzymują i puszczam śmieszne bąki :P hondy miały bardzo żywotne silniki ALE tylko te z wczesnych lat '90, teraz ta opinia jest już nie aktualna, stąd też po słowach "honda to honda" widać kto się mentalnie i technicznie zatrzymał 20 lat temu :P osobiście nie mam nic do tej marki, sam nią latam, nie hejtujcie mnie odrazu :P

Gość
"Honda to Honda" phi, suzuki to suzuki, kawasaki to kawasaki, yamaha to yamaha, sucharki to sucharki a doniczka to doniczka... taka opinia jest nic nie warta, daj konkrety a nie puste słowa, mi np. ten model się rozsypał i to po 30k km i reg. serwisowaniu, dokładnie to silnik do wymiany, ogólnie polecam ten model, bo pomimo kilku wad ma dużo plusów, i służył mi wiernie przez prawie 5 lat, ale jak słyszę "Honda to Honda" to mam ochotę jebnąć temu komuś z liścia dla opamiętania.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
04.01.2012 13:43:29

Obecnie jeżdżę CBR SC57B . Silnik ma dużą moc i doskonała elastyczność - zbiera się praktycznie na każdym biegu. Zupełnie bezawaryjny silnik, który wbrew obiegowej opinii wcale nie pożera oleju - powiedziałbym, że zużycie jest standardowe jak w innych konkurencyjnych litrach. Prowadzi się doskonale - porównywalnie z 600tkami! Jeśli miałbym go kiedzkolwiek na cođ zmienić, to chyba tylko na SC59 :)

Gość
niestety to prawda, mój zacny ziomek co ładne czasy kręci litrem na torze to na kubalonce zostaje objechany przez gości na 600cc, a jak go w tym roku objechało czarne 636 to omało doła nie załapał :P Ale SC57B z racji "mocnego" dołu źle sie prowadzi w zakrętach

Gość
prowadzi się OK bo ma elektroniczny amorek, ale to sie tyczy małych prędkości lub dużych prędkości i leciuteńkich zakrętów, chcesz iść w ciasnych winklach jak rakieta to wywal te elektroniczne gówno i daj normalny co ci będzie trzymał kiere w małych prędkościach i ciasnych zakrętach ;) ALE nie prowadzi sie tak pięknie jak 600, nie ma litra co by sie tak prowadził ;) a ktoś z ogarem na 600cc zawsze bedzie szybszy nawet od ogaru na 1000cc - zapraszam na np kubalonkę :P

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Lucas
04.07.2012 9:04:37

Polecam CBRe. Motocykl jest genialny. Warto rozglądać się za modelem SC57B - ma zwiększone obroty silnika o 1 tys i prowadzi się jeszcze lepiej. Pokonywanie zakrętów to czysta przyjemność. Polecam.

Gość
Jest dużo róznic w wersji B do wersji A, ogólnie w skrócie to Wersja A jest lepsza, tzn jest bardziej "sportowa" jak przystało na taki model, ale nie powala dynamiką i parametrami jezdnymi, wersja B to nieudana próba poprawienia wersji A, miedzy innymi zwiększone obroty tego samego silnika a wiadomo jak takie rzeczy sie kończą, bardziej chopperowaty kąt główki ramy itp, warto poczytać internety,

Gość
Prowadzi się tak samo, oprócz owiewek to wszystko jest takie same nawet silnik tylko lekko zwiększyli jego obroty co dało minimalnie lepsze osiągi ale pogorszyło żywotność i kulturę pracy, dlatego wersja A silników była zywotniejsza ale wersja B lepiej na torze sobie radzi ALE kosztem żywotności silnika i częstszych i dokładniejszych serwisów

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
kaczor
08.11.2012 15:12:30

silnik starej generacji wyglad przestarzaly do yamahy r1 rn 19 nie ma polotu i tyle w temacie!

Gość
oba te modele są dość "słabiutki" w porównaniu do konkurencji, choćby kawasaki, ZXR, ale musze tu obronić kolege, sc57 ma przynajmniej lepszy dół od rn19, cow mieście jest dość istotne, ale za to jamaszka powala resztą zakresu co jednak bardziej przydaje sie na torze niż w jeździe miejskiej (reszta technologii no, hm... ujdzie ale nie powala)

Gość
silnik to nowa generacje !!! ale fakt że brak dzikości spokój i osiągi pozostały po staremu, RN19 też nie powala ;)

Głosy: -28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Radek
09.27.2012 19:52:12

To sie chłopie urwał z choinki z tym Rn19, miałem niechce widzieć na oczy, teraz mam sc57B I tylko ona !!!!

Gość
heh,nie no racja, akurat sc57 to wg mnie stoi wyżej od rn19 ale na tym koniec, tak jak ktoś juz tu napisał, moto poprawne, ale nie takie żeby sypać dziesiatkami

Gość
haha

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
CBR 1000RR 2005
11.28.2012 9:48:52

Mam CBR 1000 z 2005 roku i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Pali zawsze od strzała, pozycja za sterami bardzo wygodna. Lekka i zwinna w zakrętach, świetne zawieszenie(trzeba dobrze ustawić pod siebie).

Na liczniku mam nakręcone 70 tys, z czego 35 zrobiłem sam. W tym czasie nie miałem ani jednej awarii, jedynie spalona żarówka reflektora :)

Silnik bardzo dobry w całym zakresie obrotów - ma dobry dół i góre. Cbr'a spala minimalne ilości oleju - jakieś 100ml na 1000km, więc w czasie sezonu trzeba zostawić sobie litr na dolewki. Podobno na półsyntetyku nie bierze, ale nie zamierzam zmieniać - latam na motulu 300V i sobie chwale.

Hamulce były ok, ale dołożyłem oplot i jest miazga.

Ogólnie jestem zadowolony z tego sprzętu. Na pewno polatam jeszcze kilka sezonów zanim zminie go na coś nowszego - ze stajni Hondy oczywiście :) 10/10

Gość
nie koniecznie, są szt które mają rzeczywiści 15-20 tyś km przebiegu, ale potorowego :D

Gość
Na liczniku mam nakręcone 70 tys, z czego 35 zrobiłem sam A potem widzimy ogłoszenia funkiel nówka tylko 20000tys motocykl z 2005roku ma przebieg 75000 do 2012 roku a w 2015 mają po 19-20-25tys przebiegu..... przebiegu,kombinowanie na każdym kroku

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
CBR 1000RR 2004
12.12.2012 16:12:29

Polecam CBRke - jak dla mnie to najlepszy sportowy litr. Nieco łagodniejszy od konkurencji, ale nadrabia prowadzeniem, jakośćią wykonania i trwałym silnikiem. Kumpel, który jeździł ze mną na R1 ma już silnik do wymiany, a Cebra trzyma się jak złoto mimo paru lat na karku i częstego latania na gumie. Moja honda przy przebiegu 70 tys. ciągle lata na syntetyku i prawie nie bierze oleju(minimlane ilosci - około 100ml/1000). Wygląd jak to w hondzie - ponadczasowy. Wystarczy dodać, że była produkowana bez większych zmian wizualnych do 2007 roku. Jedyny minus że za CBRke trzeba zapłacić więcej od r1 czy gixxera, ale prawdopodobieństwo znalezienia szrotu jest mniejsze i trzeba wziąć pod uwage, że silniki w hodzie są dużo odporniejsze na katowanie. Szczerze polecam!

Gość
dokładnie, w wersji B gdzie obroty ( tak naprawdę tego samego co w wersji A) silnika zostały pod kręcone o 1 tysiąc nie służą żywotności, tu już nie ma miejsca na zaniedbania i olewanie regularnych wymian, przeglądów czy serwisu. A czy to jest tykająca bomba? Jak sie nie dba to tak, jak sie dba to spokojnie na jednym piecu można zrobic 50 a nawet 70K km,.

Gość
Za CBR'ke płaci się więcej bo ludzie w Polsce zwłaszcza na śląsku dalej żyją dawną ale niestety już nieaktualną opinią żywotności silników Hondy, przykro to mówić ale te żywotne silniki skończyły sie z rokiem 95-97. a cbr 1000rr niestety nie ma żywotnego silnika, 2004 rak tak ale 06-07 to tykająca bomba (zwłaszcz jeśli ktoś lata po torze)

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Jendkeros
02.14.2013 9:51:38

W tamtym okresie to był bardzo dobry motocykl. ale nie oszukujmy się, na nadwyżkę mocy nie cierpiał, był troche betonowy, dziwnie rozłożyli środek ciężkości. ogólnie uwielbialem ten motocykl, ładnie wyglądał w malowaniu HRC, no ale cóż jazdą sc59 przyćmił go całego...

Gość
nie porównuj SC59 do SC57 (i to nie ważne czy A czy B) bo to dwie zupełnie inne technologi, każdy wie że modelem SC57 honda nie za bardzo odpowiedziała na ataki litrów z tych samych roczników ale innych producentów stąd też takie powtarzające sie często (ale nie zawsze) opinie. Moto jest naprawdę dobre, może nie dokońca przemyślane i dopracowane ale idzie grubo, jedyna szkoda że dalej opinia hondy jest wysoka jak z dawych lat i te modele stoją wysoko z ceną choć nie powinny, bo konkurencja z tych lat jest mocna i osobiście uważam że lepsza a mimo to tańsza (co de'fakto cieszy) ale i niedoceniana przez pryzmat dawnych stereotypowych opinii

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
02.24.2013 10:05:53

Mam sc 57b wersje usa,prowadzenie rewelka,jest poreczna i bardzo zwrotna ,bardzo dobry dol,sporo lepszy od konkurencji,konkurencja ma moze pare konikow mocy wiecej ale cbr najlepiej z japonskiej czworki zabiera sie z dolnych obrotow,w kazdym ich zakresie czuc dostep duzej mocy,silnik rewelka,nie ma co sugerowac sie 172 km ,sposrod konkurencji cbr jezdzi najlepiej,mam porownanie z r1 i gsxr 1000,estetyka wykonania jest perfekcyjna,mam wyzsza szybe Puig i to zdaje egzamin bardzo dobrze,jak na sprtowy motocykl jest wygodna ,konkurencja znow zostaje w tyle ,nie bierze oleju ,spalanie minimalne na poziomie 6,5 litra ,podczas ostrej jazdy nigdy nie przekroczylem 10 litrow,ale przeciez jesli ktos kupuje taki motocykl to spalanie tak naprawde nie ma znaczenia,mniej pala skutery

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
04.27.2013 20:03:08

posiadalem r1,gsxr,i kawe i haye cbr goraco polecam nie ma nic lepszego od hanki,zawsze jak w kazdym moto mozna sie do czegos czepnac tylko po co,a klutnia co lepsze nie ma sensu,

Gość
forum jest po to by sie nie kłócić ALE opisywać własne odczucia, szkoda że wiele osob daje opinie pod wpływem chwilowej emocji na zasadzie kupił, przejechał sie sezon i juz wali dziesiątkami bo ma coś lepszego niz poprzedni moto ale zero porównnia do innych czy choćby wiedzy co do różnic ;) SC57 powala dolnym zakresem obr. ale na tym koniec fajerwerków (to moja opinia ;) )

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
Po prostu Honda
05.06.2013 9:54:38

Niezawodna, piękna, mocna... Czego chcieć więcej...

Gość
innego moto...

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
CBR 1000RR 2004
05.12.2013 18:06:09

Jak wyżej-świetny dół, jak na 1000 umiarkowane zapotrzebowanie na paliwo, mam ja 2 sezon i tylko olej wymieniam, (którego nie bierze nic a nic)opony, klocki itp ale to rzeczy eksploatacyjne ;) Jak na razie żadnych awarii ;) Polecam bo chyba to najładniejszy litr z tego okresu :)

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
wady CBR 1000RR 2004
07.27.2013 11:57:49

Miałem RR z 2004 roku i powiem, że sprzęt super ale nie aż tak żeby sypać 10tkami i wychwalać pod niebiosa. Przede wszystkim boli bardzo duże spalanie - różnica na stacji po przejechaniu 100 km między 1000RR a gixxerem to 15PLN - to samo tempo jazdy. CBRka wciąga spokojnie 10L podczas gdy gixxer przy podobnej jeździe 7. Piszecie że motocykl bez wad, a co z alternatorem? Motocykle z roczników 2004 miały problem z palącymi się alternatorami, w późniejszych rocznikach poprawili to ale kosztem ładowania - nowsze roczniki bardzo szybko wykańczają akumulatory, jeśli bawimy się w tańsze to wytrzymają rok a droższe góra 2 lata. Polecam zmienić gdzie się da żarówki na led - na pewno odciązy to alternator i przedłuży życie akumulatora, a jeśli stojan się już spali to warto oddać do firmy, która przewinie go porządnym drutem odpornym na wysokie temperatury. Nie polecam bawić się zakładanie xenonów i innych mocno prądożernych rzeczy.

Co do plusów: świetne prowadzenie, elektroniczny amortyzator skrętu(REWELACJA!), wygląd, jakość wykonania, hamulce, kasetowa skrzynia biegów!

Gość
dokładnie, jak masz jaja i umiejętności to wywal tego HESD'a i nie ośmieszaj sie jeżdząc z tym amorkiem jak dziecko z matką za rączke na trójkołowym rowerku :P

Gość
wywal tego HESD'a i zobacz jak wtedy bedzie sie prowadzić ;) no chyba że nie ogarniasz jazdy litrem to zostaw elektronicznego amorka, a 1000cc musi palić dużo, jak pali mało to znaczy że jeździśz jak cipa

Głosy: -3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
świetny sprzęt
08.28.2013 14:36:19

Jeżdżę motocyklami od ponad 20 lat i to jest najlepszy sprzęt jaki miałem. Cebra ma już kilka ładnych lat, ale stylistyka jest nieśmiertelna. Nalatałem 25tys. km. maszyna lekko nie ma i oprócz z tego co sam uszkodziłem nie było problemów chociaż zdaję sobie sprawę że sporo użytkowników narzeka na elektrykę, sprzęgło i EGCV.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
CBR 1000 RR Fireblade SC57A
11.12.2013 15:34:17

Jest spoko i nie narzekam jednak z przesiadki z GSXR 1000 K8 mam wrażenie, że hondzie brakuje mocy .

Gość
u mnie tak samo

Gość
zgadzam sie, przesiadłem sie z ZX10R na SC57B i mam to samo wrażenie, jeżdziłem tez dużo (pożyczonymi) GSXR K6, RN19, nawet ostatnio BMW S1000RR i rzeczywiście Honda SC57 (nie ważne A czy B) jest najsłabszym i naj spokojniejszym litrem w stawce. szkoda bo potencjał ma

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
1000RR SC57B
11.13.2013 19:19:13

Posiadam 1000rr sc57b w malowanie REPSOL. Miałem F3,F4 SPORT,600RR 2006r i nic nie brało oleju ale wszędzie lałem motul 5100.1000RR pali naprawde mało-mniej od 600tek (przy mojej jezdzie)w trasie rezerwa zapala się przy około 230km a po mieście 180-200. Amorek skrętu rewelka-przez dwa lata ani razu nie miałem "bicia" po łokciach:) Opony idą w oczach, tył jak i przód. GSXR 1000 K7 jest jakby troszke wiekszy,jak ktoś ma 190cm poczuje się na nim lepiej, moc podobna-1000rr lepszy dół.Zero awarii w żadnej HONDZIE!!!!!!

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
Honda!
11.20.2013 22:25:13

Bardzo dobry sprzęt, przejechałem tym modelem kilkanaście tysięcy kilometrów i oprócz wymiany elementów eksploatacyjnych nic się nie działo. Jeżdżę na oleju Motul 300v i jak na razie nie dolewam od wymiany do wymiany (co 6000km). Na jadynce wchodzi na koło już od 4 tyś obrotów z gazu, 2 i 3 ze sprzęgła. Polecam!

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Bezkonkurencyjna
03.08.2015 18:53:35

Posiadam motocykl od roku i jest to najbardziej uniwersalny litr w stawce. Jakoś wykonania na najwyższym poziomie. Motocyklem można pościgać się na torze jak i zapakować się i polecieć w długą trasę. Bardzo wygodna a zarazem sportowa pozycja. Ktoś tu pisał, że RN-19 lepsza? Dobre żarty, cebra wciąga ją nosem. Cebra jedzie od samego dołu jak szalona.
Polecam każdemu kto ma doświadczenie w jeździe motocyklami, na pewno się nie zawiedzie.

Głosy: 40   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
10
Gość
06.28.2015 22:01:54

Motocykl wspaniały.
Najwygodniejsza w moim przypadku.
Prowadzenie rewelacja.
Niezgadzam się, że pije olej (przez 6tyś od wymiany do wymiany zero ubytku) Ogólnie moto dopracowane, ładne. Spalanie w cyklu mieszanym, raczej ostrawej jezdzie ok 7 litrów, więc rewelacja. Zrobiłem 18 tyś jestem mega zadowolony.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
6
lekkie rozczarowanie (przez namowy kumpli ;P )
07.06.2015 12:10:26

witam, kupiłem ten model SC57 rocznik 2007 po namowach innych ze jest super, mocny, dynamiczny bezawaryjny, że na tor bestia itp, wcześniej miałem litra gixa z 2002 i zx10r z 2004, (i kilka sześć-setek też) i szczerze powiem pod kątem dynamiki, mocy, sposobie jej oddawania i ogólnej charakterystyki pracy silnika to honda wypada kiepsko w porównaniu z moimi poprzednikami, czuje sie jakby mi brakowało mocy i tego "dupnięcia" jaki miał np gix z dołu czy kawa w pełnym zakresie obrotów. Nie oznacza to ze hania ma mało mocy, 170KM to wystarczająco jak na drogowe latanie ale jakoś nie umie pokazać że tyle ma i trzeba ją kręcić ciągle wysoko. Pozostałe parametry bez problemu jak na sporta przystało, w kolejności gwiazdek:
- prowadzenie dobre ale to zasługa elektronicznego amorka, tzw polepszacza dla amatorów, niech sie tylko zdupczy a polecicie w krzaki - widziałem takie wypadki ;) fajny gadżet ale niektórym wyłącza autokontrole.

- wygoda - dobra, nawet bardzo, choć sc57 jest dość duża jak na sporta, chyba nawet ciut za duża, pozycja wygodna raczej dla wyższych osób, te poniżej 1,6m już sie chyba muszą porozciągać,

- zawieszenie - tu ukłon w str projektantów, wysoka półka, konkretne z możliwością bardzo szerokich ustawień, ale jeśli chcecie sie czuć na tym sprzęcie pewnie, czuć drogę pod sobą i kontrolować zachowanie maszyny to trzeba te zawieszenie koniecznie natychmiast ustawić POD SIEBIE, sa firmy co to robią, nie żałujcie kasy na to, bo będziecie wyglądali jak stary wędkarz na skuterze w drodze nad jeziorko :P

- hamulce - brzytwy - tyle w temacie.

- hydrauliczne sprzęgło, dla mnie nie zbyt trafiona rzecz, choć pracuje całkiem przyzwoicie, jestem zwolennikiem linki, ale to tylko moje zdanie.

oświetlenie - w nocy po mieście da sie polatać :P

ogólnie motocykl świetny dla kogoś kto Hondami jeździł od zawsze i zna (albo nie zna innych silników) i lubi tą charakterystykę silnika, taki łagodny sposób oddawania mocy i płynne jej oddawanie. Moim zdaniem chyba najsłabszy i najłagodniejszy z litrów z tamtych lat (+/- 2 lata) ale za to najprzyjemniejszy w prowadzeniu i nawet wbrew pozorom ładnie idzie na gume :P
Rewelacyjny w prowadzeniu po winklach (do czasu sprawnego amorka)
Powiedzmy taka sześcseta z napisem 1000rr :P
Jednak po przesiadce z zx10r czuje pewien nie dosyt tak wiec od przyszłego sezonu wracam do kawasaki.

WSZYSTKO CO NAPISAŁEM SA TO MOJE SUBIEKTYWNE WRAŻENIA I ODCZUCIA TAK WIĘC MOŻNA SIE Z TYM NIE ZGADZAĆ.

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
fajny moto ale...
07.16.2015 17:24:09

Fajny motocykl, naprawdę, mocy nawet zapas, prowadzenie dobre, hamulce b.db., wygodna pozycja, ładna kultura pracy nie tylko silnika ale i wszystkich podzespołów, ogólnie super... ALE ... jednak jest coś nie tak w tym modelu że na koniec sezonu pójdzie na allegro.
Nazwałbym to paradoksalnie "litrem dla początkujących" albo dla kobiet (bez urazy drogie Panie :* ).
Niby 170KM ale jakoś tego w ogóle nie czuć, nie ma tego dupnięcia, tego "łał", i choć ma ładny dół to d** nie urywa, reszta zakresu też nie do końca taka jak powinna.
To już lepiej jeździło mi się na SC57 kumpla z niż na moim SC57B.
Coś nie do końca inżynierowie Hondy przemyśleli silniczeki jeszcze to chyba powielają w SC59.
Nie zrozumcie mnie źle, to i tak jest dobry moto i polecam go szczerze np. początkującym lub do gumowania bo ma ładny dół, ale mi z racji tej dziwnej łagodności i braku właśnie tego czegoś nie przypadł do gustu i wracam do Gixa od następnego sezonu albo biore Kawe :D


Gość
Witam, może sie powtórzę ale równiez potwierdzam wypowiedz wyżej. Jeśli latacie nie po torze tylko miasto i trasy-przeloty to proponuje 600 rr. Sam na taką się zdecydowałem i jest naprawdę sprytna i przy dobrych umiejętnościach niejednemu na tysiaku "kumplowi" możesz pokazać ładne odejście. jeśli chcesz sie pokazać to bierz 1000 tylko po co? wybór należy do każdego , pozdrawiam. A fakt: jeśli dbasz i szanujesz to każde będzie oddawać tak samo :)

Gość
nie bez powodów silniki z 600RR stosują w motoGP w kategorii Moto2 i to bez żadnych modyfikacji czyli fabryczne silniki ;) a czasy na nich uzyskiwane są o ok 2-3 sek tylko gorsze od wykokszonych prototypowych silników z kategorii MotoGP gdzie już sie lata na litrach ;) też polecałbym brać 600rr niż "tysia" jeśli chodzi o te modele.

Gość
ja sie przesiadłem z 929 2001 na 600RR 2006 i powiem (napiszę) że to był bardzo dobry wybór choć mi próbowali wcisnąć i namówić właśnie na taką 1000RR, ale po jazdach wszystkimi i testach wybrałem 600RR i zbytniej róźnicy nie widze w jeździe swojej i kumpli na choćby wspomnianej 1000RR, po mieście nie da sie odczuć różnic pojemności a nawet powiem że mi sie lepiej pokonuje miasto niż im i zakręty lepiej wchodza, tak wiec MOIM zdaniem do tego co przeciętny "kowalski" śmiga po mieście to czy 1000rr czy 600rr to różnic nie widać, natomiast co do 929 a 600rr to jest przepaść, no ale dziewieńćseta z 2001 to juz dość leciwy model.

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
5
kaj je mój łolej?
07.29.2015 20:09:28

Wszystko dobrze, motocykl mocny, dynamiczny, faktycznie łagodny w pieruna jak na litra, piękny dół, ale ogólnie silnik taki se, reszta podzespołów bardzo dobra, zwłaszcza hamulce, amorek to chyba jakas kpina - mi przeszkadza yno, zawieszenie pięknie pracuje. U mnie żere akumulator i olej jak szalona, 200ml co 2-3k km, a aku musza ladować co 2 miesiace, je to mój pierwszy liter (choć żech śmigoł na naprawde wielu tysiach) i już żem sie zraził do hondy, a godają że "honda to honda".
Ładnie wygląda, łatwa w prowadzeniu, mocna ale nie za mocna, łagodna i lekka, skrzynia pracuje ok, zawieszenie też, tyle plusów.
Polecam, ale jo to byda zmienioł na na nastepny sezon jak barbórka wypłacą :P


Gość
widać po Was że dalej jesteście w latach 90'tych, gdzie honda rzeczywiście miała żywotniejsze silniki od innych ale kosztem osiągów,gdzie właśnie inni producenci byli wyżej Możecie sie kłócić ale największe dzikusy wychodzą i tak od włochów :D (ducati, aprila, mv agusta)

pawelsłonne
To się tyczy własnie tych motocykli którym już mija 15-20 lat. Motocykle produkowane po 2000r. prezentują podobny poziom.

gotaddy111
Do wszystkich, którym brakuje mocy chciałbym uświadomić, że wszystkie klasy mają ją na zbliżonym poziomie i może kawa jedzie lepiej w górnym zakresie, może yamaha czasem lepiej wyglada, a suzi mniej pali. Jeśli jednak chodzi o najważniejsze czyli żywotność to każda honda po 10 czy nastu latach najlepiej trzyma cenę, i jest najlepiej wykonana, dopracowana i skrojona na miarę. To nie ja ani Ty decydujemy o tym co najważniejsze - o tym decyduje czas, a ten zawsze jest łaskawy w ocenie hondy. My możemy pogdybać o wygladzie, pozycji, zawieszeniu, spalaniu, dźwięku. Ostatecznie po latach eksploatacji to honda wychodzi najcześciej obronną ręką spośród innych producentów.

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
Nie widze zbytnich różnic.
11.04.2015 10:00:34

Cześć. Jak ktoś wyżej napisał. Motocykle ze zbliżonych lat i tej samej kalsy nie sa od siebie diametralnie różne, zwłaszcza mocowo, jednak oddają tą moc w różny sposób, przez co różnym ludziom różnie sie jeździ na różnych sprzętach choć podobnych do siebie niemalże w 100% technicznie (bo wygląd to już inna kwestia).
Mam SC57B 2007 juz drugi rok. I powiem że nie widze zbytnich różnic pomiedzy jazda (i mocą) nią a innymi podobnymi sprzetami, R1, K7 itp. Jedynie kawasaki zx10r wg. mnie jest odczuwalnie dynamiczniejsze, ale nie przesadziście, i tyle. Prowadzenie, hamulce, poręczność, nawet osiągi są INDYWIDUALNA kwestio odczuć kierowcy. A obiektywna ocena tego np w warunkach drogowych jest ciężka i najczęściej bardzo okrojona żeby nie powiedzie fałszywa.

Tak wiec WG MNIE I MOICH ODCZUĆ:
- Moc ok 156KM (sprawdzone na hamowni, SC57B 2007, kumpla SC57A miało tylko 4KM mniej, innemu na R1 pokazało 167KM, GIX na PC pokazał 182KM !)
moim zdaniem 150KM jest to górna granica mocy jaką można w miare fajnie i z radościa śmigać po mieście, powyżej to już tylko wahlowanie pomiedzy 1 a 2 czasem od świeta 3 bieg.
- Prowadzenie jak w innych, dobre, pozycja wygodna jak w innych, tylko znowu kawasaki ma bardziej wymuszaną pozycje pochyloną.
Hamulce, zawieszenie - no co tu dużo pisać są dobre - JAK W INNYCH, dobrze sprawdza sie na torze tylko rzeczywiście trzeba ten amortyzator skrętu wywalić.

Ogolenie ode mnie, motocykl dobry, porównywalny z innymi pod każdym względem, mocy na kole mniej niż w innych sprawdzanych ale wątpię żeby ktoś zauważył to jeżdżąc po mieście, NAWET porównując sie z moto klasy 600 (np. R6 czy już na pewno 636 spokojnie dotrzymują kroku)
TOR- do tego są stworzone sportowe moto 1000cc!

SC57B uważam za dobry motocylk ale nie do końca jest to dobry wybór miastowy, tu bym bardziej szedł w kierunku czegoś ok 600cc i tak też zrobie (plany mam na 600RR)

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
SC57B 2007 HRC
11.22.2015 18:47:38

Cześć wszystkim,
Też mam SC57 w wersji B, rocznik 2007, w malowaniu HRC.
Jest to mój trzeci litr (wcześniej miałem R1 2002, potem zx10r 2004, w planach jest Gix K9),jeżdżę głównie po mieście, okazyjnie 1-2 razy w sezonie jade rekreacyjnie na tor (brno, slovakia). Poniżej MOEJ OSOBISTE WRAŻENIA i odczucia z jazdy i użytkowania, nie zgadzasz sie nie hejtuj, ale konstruktywne komentarze mile widziane.
Prowadzenie
- SC57B - płynnie wchodzi w zakręty, na prostych niestabilnie pomimo amorka, czuć jakby pływała, długie łuki połyka ładnie, wąskie zakręty i szybkie przełożenia lewo/prawo wychodzą gorzej przez chyba amorek i ramę (?) ale nie znalazłem problemu.
- ZX10R - dziko i szybko wchodzi w zakręty to lubię :D , na prostych czuć że sie trzyma, nie ma problemu lewo/prawo, ale trzeba dokupić amorek.
- R1 - też dziko w zakręty, na prostych jak czołg, zakręty pokonuje ładnie ale im ostrzejszy tym większa niestabilność, przy szybkim odpuszczeniu gazu strach w oczach.

Osiągi (sprawdzone na hamowni, mieście , torze)
- SC57B - na hamowni wyszło 151KM full stock, z końcówką yoshimury 2KM mniej,krzywa w początkowym zakresie słabo, zwłaszcza pomiedzy 3-4tyś obr. dziura pomiędzy 7-8tyś obr. zwłaszcza po zmianie końcówki,ale ładnie przyspiesza, płynnie, bez dziwactw i dzikich wybuchów, za płynnie jak dla mnie ;)
ZX10R- całkowite przeciwieństwo hondy, na hamowni 178KM na full akrapie, niestety nie miałem stocka do porównań, duża dziura na niskich obr 3-4tyś, ale powyżej DIABEŁ! każde odkręcenie manetki to wybuch bomby atomowej pod jajami.
R1- 158KM na końcówce LeoVinca, tak samo, dziura na 3-4tyś, powyżej DIABEŁ.

Wygoda
honda jest najwygodniejsza, jak turystyk, dlugie trasy to nie problem, jedynie na torze to przeszkadza :P
ZX10R rasowy sportowiec i taka pozycja jest wymuszona nonstop, średnia wygoda
R1, wygodna, nawet na torze nie czułem zmęczenia pozycją,

Zawieszenie
Wszedzie porównywalne, w miejskim locie nie widać różnić , na torze najstabilniejsze wydawało sie kawasaki, potem honda, r1 na końcu.

hamulce - dobre u wszystkich, bez faworyzacji jednego.

Ogólnie:
Jak ktoś wcześniej napisał, honda jest delikatna i potulna w porównaniu z innymi, ja to potwierdzam, jest wyjątkowo zbalansowana, naprawdę można ją nazwać litrem dla początkujących bo w przeciwieństwie do innych wybacza błędy początkujących i nie reaguje dziko na ruchy manetką, prowadzi się łatwo, moc oddaje spokojnie. Wygodna jak turystyk co jednak czasem "przeszkadza" na torze ale na jazde po mieście jest najwygodniejsza. U mnie zjada napęd, opony jak szalona, oleju wdupcza wiecej niż ursus, co wymaga częstych wymian i kontroli stanu, amorek też bym wymienił na inny reg. ręcznie. Ja akurat miałem problemy z aku a raczej z ładowaniem. tylne zawieszenie nawet skręcone na max dalej jest miekkie. Światła fajne, starczają na miejskie nocne przeloty. Jakoś wykonania świetna, choć stylistyka przypomina ciut zabawkowy motocykl :P ale mi sie to akurat podoba :P
Ogolnie oceniam go na 7/10, naprawdę ładnie mi sie tym lata, wygodny dynamiczny i zrównoważony model, ale brakuje mi tylko tego diabełka o którym też wspominali inni.
POZDRAWIAM

Gość
może chodziło o to że litry dla zaczynających z litrami ;) ale to fakt potwierdzam powyższe i poniższe :)

Berni
99% zgoda z opinią - moja 2005 brała po 0,25l oleju na 1000km - według mnie akceptowalnie. Przyspieszenia bardzo łagodne - nawet zmiana zębatki niewiele dała, bo ona tak oddaje moc i trzeba to zaakceptować - jak jedziesz R1 150 km/h i odwijasz to masz wrażenie zapierdalania, w Hondzie obserwujesz tylko zmieniające się cyferki jakby nic się nie działo. Litr dla początkujących? Tu się nie zgodze - według mnie początkujący powinni trzymać się z daleka od WSZYSTKICH litrów. Pozdrawiam :)

Głosy: 44   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
SC57B is the best
11.25.2015 21:03:00

Siema
Tak czytam wyższe opinie i ja chyba jestem jakiś inny.
Bo inni narzekają na brak dynamiki i jakiegoś tam mułka, ale dla mnie (choć to potwierdzam) jest to właśnie plus tego modelu. Dlaczego?
Zawsze chciałem mieć litra (jak większość z Was) ale bałem sie tych pojemności gdyż nie jeżdżę długo na jednośladach (ok 5 lat, to w brew pozorom nie dużo)i myślałem że nie opanuje takiej mocy i też jak większość moich znajomych uważam że jest to mało racjonalny wybór jeśli nie jeździ sie na tor tylko śmiga po drogach (gdzie pod każdym wzgl. przeważają tu okolice 600cc).
Zaczynałem od crb f3, potem R6, potem zachciało mi sie litra (chyba tylko dla lansu, żeby mieć więcej :P ) i trafiło sie K2, po roku zx10r i teraz sc57b.
Nie będę pisał o parametrach bo gwiazdki pokazują co myślę, ale mi sie naprawdę jeździ dobrze ta hondzią pomimo odczuwalnie gorszej dynamiki i rzeczywiście jakby słabszej mocy (względem innych litrów). Ujeżdżając rok gixa myślałem że umrę, 1-2 bieg i koniec, poza tym rwał strasznie dzikus jeden, za duży koks, zmieniłem na ZX10R a to kolejny i to jeszcze większy dzikus i potwór (jak sie zresztą przekonałem później jak każde kawasaki) nie do opanowania, mocy i momentu jak na miasto stanowczo ZA DUŻO. No nic, szukamy dalej, i zmieniłem na SC57B i ... strzał w grubą dziesiątkę! czuję sie dobrze nareszcie, jakbym jeździł spowrotem swoją R6 co mi osobiście odpowiada jak "bum cyk cyk", bo mam litra (jak chciałem, głównie do lansu, bo rzeczywiście w mieście ciężko sie tym jeździ a na tor nie łażę, i kurde nie hejtujcie bo większość z Was też tak podchodzi do tematu tysiów tylko nikt sie nie przyznaje łot co :P) ale jeździ sie nim jak mniejsza pojemnością, podobnie oddaje moc co jest dla mnie do opanowania, jest delikatna, spokojna, przyjemna w prowadzeniu do tego stopnia, że nie dziwie sie że jak ktoś chce zacząć przygodę z litrami to bierze honde, i chodzą opinie "litra dla początkujących" bo jest to 1000cc do opanowania nawet przez niedoświadczonych do końca motocyklistów i jeszcze ten amorek elektroniczny (no już bardziej sie chyba nie da ułatwić prowadzenia mniej umiejącym latać) no mi pasi mega bo eliminuje błędy zbyt mocnego przyspieszania czy hamownia, trzyma kiere ale i sama honda wybacza dużo błędów.
Tak więc Wy tam se narzekajcie ze ten model jest słabszy od innych i mniej dynamiczny, mało dziki itp. no bo jest, ale co z tego jak są tacy (jak np ja) którym ten spokój odpowiada i ta "słabość", a moto jest do opanowania.
Będę chciał się zabić kupie se spowrotem kawasaki, póki co chce żyć i pojeździć litrem i zostaje przy hondzie :D
Bo "honda to honda" :D
(wiem wiem , też nienawidzę tego głupiego powiedzenia, ale akurat pasowało na koniec :D )

Gość
wszystko sie zgadza, od siebie dodam że też ostatnio zauważyłem temat wymiany amorka w hondach, ci co nie umieją jeździć to im to pasuje i wydaje im się że jednak umieją jeździć :D ale Ci co już ogarniają tema naprawdę dobrze wywalają HESD'a i wsadzają ręcznie regulowanego np Ohlinsa.

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
3
PoTorówka :/
11.29.2015 10:28:37

Witam serdecznie,
z góry proszę o nie wkurzanie się na mnie posiadaczy i fanów tego modelu bo to opinia dot. mojej szt.
kupiłem SC57B potorówkę (z plastikami, kierunkowskazami, lusterkami itp na droge), wiedząc że jest to juz wysłużony sportowo egzemplarz, to też nie spodziewałem się własności rodem z salonu i od razu po zakupie przeszedł gruntowny serwis i kpl. wymian.
Moto ma nie całe 19 tyś km przebiegu, z czego większość przelatało na czerwonym polu i kilka razy gryzło żwir. Niby nic a jednak, eksploatacja w takich warunkach dała mu wycisk na max.
To że poprzedni właściciel zbyt chyba nie dbał o maszynę to było widać, ale ja dbam, powymieniałem wszystko co najważniejsze od razu po zakupie ale poprawy nie widać. MÓJ egzemplarz ciężko odpala, a jak juz odpali to ciężko sie prowadzi, nie stabilnie jedzie po prostym i buja w zakrętach (nowe opony Corsa 2, pomiar ramy pozytywny, łożyska kół, główki ramy wymienione, sprawdzone tylny zawias i wymiana oleju i uszcz. lag - zrobiony), hamuje raz za mocno raz za słabo niebezpiecznie (tarcze proste, nówki klocki p/t, płyn wymieniony, stalowy oplot pompa sprawna), napęd nowy założony na początku sezonu już zjedzony w ok 1/3 łańcuch wisi (juz naciągniety do prawie połowy kresek na wahaczu), coś rozładowuje aku nie wiadomo dalej co (drugi juz aku w sezonie), skrzynia pracuje w miare dobrze, biegi wskakują ale za każdym razem słychać "piasek" miedzy trybami (olej filtr wymieniony), właśnie olej - ponad 2 litry dolane w ciągu 7 miesięcy eksploatacji. Silnik ładnie pracuje równo i płynnie ale dołu to w ogóle nie ma, zaczyna sie zbierać dop pow 5-6 tyś. Troche zalatuje mułem. Amortyzator skrętu wymieniłem na inny (ohlinsa) PC zabrał poprzedni właściciel.
Eh no same "przygody" teraz na zime oddałem moto jeszcze raz do mechanika tym razem na gruntowny przegląd silnika - zobaczymy jak będzie i co poradzi.
Wiem że trafiłem mine ale nie wiedziałem że aż taką.
NIGDY WIĘCEJ POTORÓWEK (zwłaszcza z Hondy) ;)

Gość
no niestety, kupując po-torówkę nie ważne od marki trzeba sie liczyć z tym, że to są ostro "żyłowane" sztuki, gdzie j/w silnik latał głownie na czerwonym polu a i wiele razy miały szlif lub nawet groźniejsze przygody i trzeba je serwisować 2 a nawet 3 razy częściej i dokładniej niż ten sam model latający w warunkach drogowych - to oczywiste. Nawet jak taki moto trafia kiedyś na drogę to i tak minie kilka sezonów i kilkadziesiąt wymian zanim doprowadzi sie go do "normalnego" stanu, częściej jednak jest to niemożliwe bo są to "trupy" po których właściciel już wie, że nie będzie z niego pożytku lub będzie z czasem musiał dołożyć kupę hajsu na remont, wtedy zostają dwa wyjścia - sprzedać jak jest za grosze, albo "podrasować" i sprzedać, niestety przy oględzinach nie zawsze wszystko wychodzi, czas jednak w takich wypadkach bywa weryfikujący - niestety. PS- widać temu modelowi nie służy jazda torowa.

karol Wa-Wa
znajomy też miał taką, latał nią po torze jak diabeł a odkupił też od typa co nią torował co weekend,moto żwawe na torze ale po drodze mu muliła, zajechał ją chyba na max a w żwirze leżał po kilka razy na wypad na tor, przed sprzedażą wyserwisował ją na szybko, wyszpachlował plastiki, okleił cały moto folią i poszła "do żyda" :P kupił ją ktoś z drugiego końca polski - póki co nie dzwoni z pretensjami, aczkolwiek był informowany że to potorówka i po szlifach :P

Głosy: 32   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
4
trochę suchych faktów
12.15.2015 18:28:53

Witam
Czytając powyższe widać jak na dłoni kto ma coś w temacie dopowiedzenia a kto to po prostu dziecko które dorwało moto dość mocne jak na dziecko i ślepo sie nim podnieca nie widząc realiów i nie mając żadnych porównań do innych a potem piszą pierdoły typu "honda to honda" (śmiać się chce z żalu)
Ode mnie jako byłego posiadacza owego modelu oraz wielu innych Hond dodam co następuje poniżej i postaram sie coś rozjaśnić:
Marka honda zawsze stawiała na płynność i spokojną jazdę czasem aż za bardzo czym, często odstawała od innych producentów który szli w kierunku tzw/ "pazura", w modelu SC57A widać tą uległość aż za wyraźnie, z resztą wersja A od B nie różni sie prawie w ogóle konstrukcyjnie, jedynie wygląd zmienili (moim zdaniem na gorzej) silniki w A i B są TE SAME!, z tą różnicą że B mam TYLKO 1 tyś obr./min więcej po przez nastawy co jest odczuwalne dopiero w górnych granicach obrotów czyli czerwone pole i ciut poniżej, te silniki ogólnie są spokojne i dość "nudne" żeby nie powiedzieć słabe zwłaszcza dół (kto twierdzi inaczej nie jeździł na innych litrach np. ZX10R albo nie umie jeździć - sorry), honda widząc ten "błąd" chciała go na sile poprawić w wersji B czym podniosła obroty TEGO SAMEGO silnika o tysiaka ale odbiło sie to niestety na kulturze pracy, osiągach i żywotności silnika jak i niewspółpracujących podzespołowy, no niestety coś za coś ale mocy to nie podniosło, więc żeby to ukryć i dać niby większego kopa w dolnym zakresie obrotów to zmienili zębatkę przednią o minus 1 ząb a tylna na +2 ALE skrzynia biegów została ta sama co w wersji A ale bardziej obciążona przez powyższe modyfikacje co odbija sie na jej pracy i żywotności. Łot cała historia liftingu wersji A do wersji B i tego dlaczego wersje torowe tych modeli ZWŁASZCZA B są w takim a nie innym stanie, reszta zmian to w sumie kosmetyka i drobne sprawy, nie zawsze na lepsze ale odczuwalne szczególnie w mocno eksploatowanych i wysilonych sztukach (torówki) i z takich ważniejszych to:, np B ma mniejszą i węższą chłodnice, i inaczej poprowadzone do niej wloty, kąt główki ramy też jest zmieniony- na wer.A ma bardziej sportowy charakter prowadzenia, wer.B podchodzi lekko pod streeta lub nawet turystyka a reszta ramy i tyl wahacz nie zmieniony- przez co lepiej sie prowadzi wer.A . Exup w innym miejscu (krótsze linki to plus szybszej reakcji), zmieniona elektryka na stabilniejsza tu na plus bo to zawsze byla bolączka hondy, no i owiewki sa inne ale to kwestia gustu, hamulce, zawieszenie itp bez zmian a szkoda.
Ogólnie model SC57 nie udał sie Hondzie patrząc na cala historie , chcąc to poprawić wypuścili SC57B ale to byl strzał w kolano dużym kalibrem, nie udał się jeszcze bardziej. Ale zrehabilitowali sie na max w SC59.
Ogólnie wersja A jest o wiele lepsza i trwalsza no i bardziej sportowa niż wersja B co pokazuje powyższe, choć i sam ten model no niestety nie udał sie za bardzo co stwierdzam z żalem i pomimo całej sympatii do marki honda w tych rocznikach lepiej kupić sporta od innego producenta choć moto nie jest do skreślenia bo model 600RR był/jest bardzo dobry.
OK możecie zacząć się spinać :P


Gość
to nie są rzeczy wyssane z palca bo tez miałem wiele okazji usłyszeć/przeczytać podobne opinie od osób które te silniki obmacały śrubkę po śrubce na wylot, a nie gazetowych pismaków, a silnik nie jest słaby wiec tez sie nie zgodzę, tylko jest inaczej "rozłożony" mocowo i momentowo, ale rzeczywiście bardziej ulegle niż na innych litrach, przez co wydaje się słaby lub słabszy. Sam mam SC57B i choć jestem wielkim fanem marki Honda a zwłaszcza modeli RR i już chyba nigdy jej nie zamienię na nic innego (przynajmniej przez najbliższe 6-7lat :P ), to po jazdach na sprzętach znajomych m.in. właśnie ZX10R, GSXR K9, RN22, RN19, BMW S1000RR, dalo sie odczuć większego strzała i ogień niż w hondzie, ale to NIE jest dobre dla mnie, mi to nie odpowiada, honda ma pierd****cie z początku potem wymięka i jest spokojna, inne zaś wymiękają z początku ale potem im odbija mocowo. Co kto lubi. Poza tym na filmiku jest SC59 a nie 57 o której tu mowa a to są dwie zupełnie różne generacje poza tym nie wiadomo czy ktoś tam nie jakiś modyfikacji typu PC ;)

Gość
Może masz wiedzę, ale piszesz też rzeczy wyssane z palca. Silnik w Hondzie nie jest słaby, a na pewno nie odstaje od reszty litrów z tamtych lat - powiem więcej, nie ustępuje nawet S1000RR - nie wierzysz, zoabcz to - https://www.youtube.com/watch?v=51uaFU0m_ZM Honda dostaje baty za charakterystyke - prędkość i przyspieszenie to tylko cyferki na wyświetlaczu, nie czuć tego co na zx10r, ale przyspiesza podobnie jak reszta litrów. Pare razy zamieniłem się z kumplem na ZX-10R i czasem nie mogłem dogonić swojej RRki, za to wrażenie na zx-10r było takie jakby była znacznie mocniejsza. To nie mocniejszy silnik, ale inna charakterystyka.

Kasztelan
No oki przyznaję się ;) trochę pojechałem po ocenie, ale to z emocji, ale teraz też nie dał bym więcej jak 6 pkt (no max 7 po flaszce :P ) Honda robi na prawdę dobre maszyny, zwłaszcza turystyki, ale jak każdemu zdarzają sie potknięcia czy mocne upadki tak i w tym wypadku jest dużo na rzeczy. Moto NIE JEST ZŁE ale w tym roczniku JA bym brał coś innego ze sporta, a z turysty to BMW. Przepraszam Fanów marki ale no czasami i ulubiona marka ma "wady" o których warto wiedzieć.

Głosy: 33   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
Na temat SC57B od kuzyna
12.19.2015 19:30:46

Siema
Moją opinie proszę potraktować raczej jak oponie kogoś kto polatał trochę pożyczoną/udostępnianą SC57B przez kuzyna ale mam (wydaje mi się) już doświadczenie, umiejętności i wiedzę na temat moto by coś w miarę sensownego naszkrobać szczerze wg. moich odczuć nawet po tak niewielkich lotach ;).
Hamulce dobre, ładnie dają rade nawet na gumowych przewodach ale nie wiem jak się zachowują po mocnym nagrzaniu, pozycja za sterami wygodna, czuć że kąt główki ramy jest "podniesiony" co ujmuje to trochę sportowego charakteru ale za to jest wygodnie, zawieszenie ciut miękkie, ja bym je bardziej utwardził tylko dlatego że sam latam na twardym i jest mi tak o wiele lepiej, skrzynia pracuje dobrze, nie zauważyłem niczego niepokojącego, SILNIK - fajnie reaguje na manetkę gazu, nie za dziko, spokojnie, stała płynność w przyspieszaniu, trochę inaczej niż moje kawasaki które z dołu chwile idzie spokojnie a pow. 4-5 tyś dostaje dupnięcia, w hondzie tego nie odczułem, oleju dolaliśmy ok 200-300 ml. po ok pół roku, ale to jest wersja B no i latała wcześniej po torze więc ciut może brać oleju ale nie pije go litrami jak inni twierdzą, środek ciężkości jest odczuwalnie znacznie niżej i o wiele bardziej jakby z przodu niż w mojej kawie co daje płynne przechodzenie z pochyłu w pochył ale znacznie wolniej się pochyla i ciężej jest wyciągnąć ją z prostej jazdy lub z pochyłu. Ogólnie moto fajne, ale niestety nie mogę za dużo powiedzieć bo nie jestem posiadaczem i nie latam nim na co dzień żeby coś więcej napisać. Ocena TYLKO poglądowa, jak polatam więcej to napiszę więcej :) Kuzyn nie narzeka na swoją maszynę. Jak będzie chciał to sie sam wypowie :P Namówię go na wpis na tym "forum"

Gość
z początkiem sezonu chce taki kupić ale w sumie to mam teraz wątpliwości :P

Gość
no ładnie, jak na kogoś kto niewiele jeździł na tym modelu to fajnie opisałeś swoje wrażenia, mimio że mało to jest to pomocne dla mnie bo sam mam taki model i rzeczywiście pokrywają sie nasze zdania, czekam na więcej od Ciebie, pogadaj z kuzynem załatw za flaszkę niech Ci da więcej polatać i napisz jak wrażenia :P

Głosy: 31   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
CBR 1000 RR sc57B
01.13.2016 17:57:09

Bardzo przyjemny motor miałem jeden sezon i na plus mogę napisać:
+Liniowy i przewidywalny przyrost mocy(niektórym to przeszkadza i uwarzą za nudne ale dzięki temu bardzo łatwo go opanować)
+Wbrew pozorom dość wygodny nawet we dwie osoby
+Osiągi trochę słabsze niż konkurencja ale wystarczające
+hamulce
na minus
-paliwożerny
-lubi brać olej

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
polecam
01.22.2016 17:06:36

zgadzam się z kolegą wyżej, tez miałem wersje B, jest to litr więc mocy mu nie braknie, aczkolwiek też odczuwałem niedosyt jak na litra, na hamowni pokazało na fabrycznym układzie 153KM przy max obrotach, a jak zmieniłem komin na microna to spadło dokładnie o 11KM czyli na 142KM :/ co nie jest powalającym wynikiem.
Dodam że nie stroiłem go na nowo , nie dawałem też PowerComa.
Na plus warto by było jeszcze dodać, ładnie pracujące zawieszenie, mocne lampy, dość fajnie pracująca skrzynia biegów i wygląd zadupka :D (jest piękny choć reszta moto nie powala urodą :P )
pozycja rzeczywiście wygodna, bardziej jak na szosówkę niż sporta, ale ile % nas jeździ po torze a ile po drogach ;)
Prowadzenie było dobre dopóki działał amorek potem musiałem uważać na rondach bo szło sie nie zmieścić :P Reszta jak w gwiazdkach.
Polecam motorek pomimo że sam go już zmieniłem na BMW S1000R, uważam że jest to idealna opcja nazwijmy to "pośrednia" dla kogoś kto chce sie np. przesiąść z 600cc+ na 1000cc a nie chce sie odrazy zabić jeżdżąc 200-konnym potworem :P

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna





Dane techniczne motocykla



MarkaHonda
ModelCBR 1000 RR SC57A
Typ motocyklaSportowy

Silnik

Cylindry4
Pojemność998 cm3
Ilość taktów4
Moc161 KM
Maksymalna moc przy-
Moment obrotowy-
Maks. moment przy-
Układ zasilaniaWtrysk
Typ silnikaDOHC
ChłodzenieCieczą
Średnica Cylindra x Skok75.0x56.5
Współczynnik kompresji-
Kompresja11,9:1 bar

Skrzynia biegów

Ilość biegów6
Przeniesienie napęduŁańcuch

Podwozie

Hamulec przedniPodwójna tarcza
Hamulec tylnyPojedyncza tarcza
Średnica hamulca przedniego310 mm
Średnica hamulca tylnego220 mm
Skok zawieszenia przedniego119 mm
Skok zawieszenia tylnego135 mm

Wymiary i masa

Waga motocykla-
Długość-
Szerokość826 mm
Wysokość siedzenia826 mm
Opona przednia120/70-ZR17
Opona tylna190/50-ZR17
Pojemność baku18 litrów
Rezerwa-

Przyspieszenie i osiągi

Prędkość maksymalna299 km/h
Przyspieszenie do 100km/h2,8
Średnie zużycie paliwa


OSTATNIO DODANE OPINIE


Yamaha TZR 125 (1991-1997)

Motocykl idealny dla nastolatka, jak 2t potrzebuje dobrego oleju i serwisu na czas. Szczególnie polecam starszy model 2Rh ze wzgledu na wygodę....

Motul 7100 syntetyczny

Mam mieszane uczucia co do tego oleju w wcześniejszym motocyklu miałem motula 510 skrzynia i silnik bardzo dobrze pracowały , w obecnym zalałem 71...

HJC IS-17

Zaczne od tego że KAŻDY ma prawo do własnych odczuć, i jak coś dla jednego jest głośne, ciasne, za jasne i krzywe, dla innego będzie ciche, wy...

Adrenaline Zenith

Przesiadłem się z Heldów Five, które były wygodne i nic poza tym - tutaj ochraniacze naprawde robią robote i mimo że rękawice jest ciut mniej ...

Yamaha TDM 850

Mój pierwszy motocykl który okiełznać nie jest łatwo.
Dla mnie małego człowieczka 170 jest to nie lada wyzywanie utrzymać go lecz spraw...

Airoh Pit One

Całkiem przyjemny kask z w miarę niską wagą i blendą. Niestety jest dość głośny. Może to koszt dobrej wentylacji która działa naprawdę pr...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce