Mamy już 9410 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC FG-17



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC FG-17

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.76 / 10

(Na podstawie 17 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 88%
Neutralne: 6%
Negatywne: 6%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
HJC FG-17 Jorge Lorenzo Replica
03.17.2014 11:02:01

Skusiłem się na FG-17 w przepięknym malowaniu Jorge Lorenzo Replica - chyba jeden z najładniejszych kasków na rynku. Po ok. 300 km wrażenia super pozytywne - bardzo wygodne wnętrze, poduszki nie są za cienkie i po naciśnięciu nie czuć że pod spodem jest styropian jak w tańszych kaskach, troche siłowo trzeba go wciskać na głowe, ale po wsadzeniu leży jak ulał, jeszcze mi się nie wygniótł do końca ale czuje że będzie idealnie. Pinlock w FG-17 BAJECZNY - komfort jazdy w chłodniejsze dni nie do opisania - ktoś kto zmagał się z parą na pewno doceni to w FG-17 - w deszczu jeszcze nie testowałem ale przy porannych jazdach przy temperaturach 2-3 st. C REWELACJA. Wentylacja przednia działa świetnie - niestety nie ma regulacji, jest tylko otwierania i zamykanie wlotu. Górna wentylacja włączana na "prztyczkach" raczej nie powala - spodziewałem się więcej po sportowym kasku, ale na pewno nie spocimy się i przy wyższych prędkościach świerze powietrze się przedostanie. Wyciszenie moim zdaniem bardzo przyzwoite(równając do mojego byłego Airoha) - słychać tylko szum, żadnych dodatkowych wrażeń akustycznych w postaci świstów, stukania itd :) Bardzo jestem zadowolony. Wady? Na pewno kask mógłby być lżejszy, na allegro podają 1370g a kask w rzeczywistości waży ok. 1450g - miałem w rękach też HJC RPHA10 i on był dosłownie jak piórko, niestety kosztował dobre 600 PLN więcej. Oprócz wagi górna wentylacja nie jest jakaś wybitna o czym już wspominałem. Ogólnie kask wart swoich pieniędzy no i malowanie jorge lorenzo jest GENIALNE! Szczerze mówiąc chyba nie widziałem ładniejszego :D Polecam.

Głosy: 49   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
FG-15 vs FG-17
05.10.2014 14:52:26

Na FG-17 przesiadłem się po 3 latach użytkowania poprzednika, czyli modelu FG-15. Po przejechaniu 2 000 km mam już wyrobioną opinie - warto było zmienić :) FG17 pod względem wygody jest bardzo podobny - dobrze leży, a wyściółka jest mięcituka i wygodna. Zapięcie typu DD to ogromny krok w przód w porównaniu do ciągle luzującego się paska w FG-15(żeby być uczciwym - modele z późniejszych lat miały już dd). Aerodynamika jeszcze bardziej poprawiona - odwracanie głowy w bok przy dużych prędkościach niemal nieodczuwalne. Wyciszenie raczej słabe i tu nie ma dużej różnicy - do 150 km/h jest znośnie, przy przelotowej powyżej 200km/h huk niesamowity. Pinlock - jest, działa, nie ogranicza pola widzenia, szybka nie paruje nawet podczas jazdy w deszczu - wielki plus! No i ostatnie słowo na temat wentylacji - w FG15 była dobra tylko z przodu, z góry nic mi nie wiało. Tutaj też nie ma jakiegoś ogromnego przeciągu, ale przynajmniej czuć jakiś przepływ powietrza. Jest to duża poprawa względem poprzedniego modelu. Jakbym miał ponownie dziś kupić kask to bez wachania biore FG17

Zalety względem FG-15
- Lepsza aerodynamika
- Poprawione zapięcie
- PINLOCK!
- Wentylacja

Wady? Kiepskie wyciszenie i pojawiające się momentami świsty przy odwracaniu głowy. Innych wad na razie nie widze :)

Głosy: 42   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
fg-17
09.18.2014 10:58:15

Kupiłem niedawno kask HJC FG-17 x fuera przedtem miałem TR-1 jak dla mnie rewelacja lekki mam Nakeda i przy 200km/h nie urywa głowy kask w miarę cichy wykonanie 1 klasa polecam :)

Głosy: 100   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
najlepszz kask do 1000 PLN!
09.23.2014 13:23:00

Mam od 5 mies. i z czystym sumieniem polecam - kask jest lekki, doskonale wykonany i zwyczajnie ładny. Z wyciszeniem nie jest źle - w trasach do 300 km nie trzeba zabierać zatyczek do uszów. Co ciekawe wnętrze jest o wiele lepsze niż w droższym RPHA10 - bardziej aksamitne i wygodne. Polecam wszystkim, którzy się zastanawiają - jeden z najlepszych kasków do 1000 PLN.

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
FG-17
11.07.2014 6:38:33

Mam już drugą fg-17, ponieważ w pierwszej miałem wypadek. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że kask zdał egzamin na 100%, w odpowiednich miejscach popękał pochłaniając energię uderzenia. Poza tym kask jest naprawdę wygodny, wentylacja przyzwoita, wyciszenie uważam za dość dobre chociaż mam porównanie tylko do fg-15. Aerodynamika bardzo dobra, nawet przy prędkościach 200+. Wszystkim którzy nie chcą wydać na kask powyżej 1000zł serdecznie polecam.

Głosy: 73   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
fajny kask
12.20.2014 13:59:59

Kupiłem klika dni temu, w grudniu 2014 r.. Wersja black. Jeździłem w temperaturze + 5 stopni C. Parowanie z pinlokiem - minimalne z prawej strony, przy zamkniętych wlotach powietrza. Wentylacja w porządku, po otwarciu wlotów czuć powiew wiatru wewnątrz na czubku głowy i na szybie, w zależności od ustawienia. Dosyć lekki. Aerodynamika bardzo dobra (przy 220 km/h żadnych porywów głowy.) Umiarkowany hałas, znośny. Jako kask do jazdy sportowej ma lekko ograniczone pole widzenia, ale bez przesady. Jakość wykonania bez zastrzeżeń. Szyba łatwo się wyjmuje i dobrze porusza. Lekko irytujące zapięcie. Wolę zatrzask którego tu nie ma, ale może to kwestia wprawy. W promocji można kupić go za 700 parę zł., jak się dobrze poszuka.

Głosy: 41   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Bardzo dobry kask - polecam!!!
03.25.2015 7:13:11

Witam, kask kupiłem na początku marca 2015 roku. Jak dla mnie jest to idealny sportowy kask do 1000zł. Posiadam w mono kolorze czarnym macie oraz lustrzana szybka do tego srebrna. Bardzo fajnie to wszystko wygląda. Za bardzo nie mam do czego porównywać bo poprzednia miałem kaski z niższej o wiele niższej półki. Do rzeczy. W kasku nic nie piszczy nic nie świszczy nawet nawet powyżej 200 km/h, słychać tylko szum wiatru i nic więcej. Aerodynamika bardzo dobra, jechałem dużo więcej niż na to przepisy pozwalają i obracanie głowy nie powodowała żadnych negatywnych działań typu rzucanie głowy na boki. Wentylacja działa bardzo dobrze i na twarz i na górę głowy. Lekki to on aż taki to nie jest ale ja po 1,5 h ciągłej jeździe nie odczuwałem że w ogóle mam go na głowie. W porównaniu do kasku AGV Stelth kumpla to niebo a ziemia, z tym że AGV lżejszy tylko jest. Jak najbardziej polecam ten kas jako garnek sportowy do 1000zł. Ja jestem mega zadowolony.

Głosy: 35   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
good
04.03.2015 20:30:52

Aerodynamika faktycznie dobra, pinlock daje radę, wyciszenie(za tą cenę spodziewałem się czegoś lepszego) powyżej 100 odczuwam nieprzyjemne huczenie. Kupiłem dwa takie kaski, dla mnie i dziewczyny. W pierwszym nie domyka się jedna z górnych zatyczek wentylacji, w drugim trochę luźna jest zatyczka wentylacji szczękowej(słychać pukanie pod wpływem wiatru)może z biegiem czasu udam się z tym do sprzedawcy. Wygoda nieporównywalnie lepsza niż w innych kaskach tej półki, każdy ma nieco inny kształt głowy, do mojej dopasował się idealnie, miła wyściółka.

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Polecam Kask
04.05.2015 18:03:03

Po pierwsze rozbraja mnie jak jakiś Matoł pisze kask głośny, włóż sobie zatyczki, to jest kask sportowy więc chodzi o wagę ma być lekki, bezpieczny a nie cichy, chcesz cichy kup kask turystyczny. Po drugie zapięcie DD niektórzy narzekają, jest to jedyne zapięcie, które gwarantuje Ci bezpieczeństwo. Jeździłem przez wiele lat w Shoei XR1000, kask dobry ale HJC FG-17 jest lepszy ponieważ nie zauważyłem żadnych różnic w porównaniu do Shoei, a cena jest super, porównywalne chłodzenie, aerodynamika. Plus w pełni wyjmowanie wnętrze uważam że lepszej jakości od Japońskiej konkurencji. Minus i to jest chyba jedyny minus jaki zauważyłem to firmie HJC jeszcze trochę brakuje w dokładności obróbki "Skorupy". Dlatego daje 9. Ale za taką cenę można przymknąć oko. Chyba najlepszy kask w tym przedziale cenowym!!!

Gość
Sam jesteś matoł, sportowy kask musi być głośny, jeb..j ty się w głowę.

Gość
Z matołem to lekka przesada. Kask sportowy raczej nie powinien równać się dyskotece na głowie. Z tą wagą fantastycznie nie jest, producent ją zaniża. Radzę dokładnie zważyć swój garnek:)

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Zdecydowany pozytyw
06.24.2015 20:38:56

Kupiłem kask w promocji za 730zł, wiec okazyjnie. Zrobilem jakies 1000km i co mogę powiedzieć:
- wnętrze nadal ladnie pachnie, nie ugniotło się
- szybka potrafi czasem zaparowac, ale od tego jest Pinlock
- docisk szybki bardzo przydatny
- nie lomota glowa nawet przy duzych predkosciach (250+)

Za tą cenę nie kupiłbym nic lepszego, a kolejny to dopiero RPHA 10, za duuuuuzo wyższą cene.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
nie polecam do długiej lub szybkiej jazdy
07.03.2015 11:24:01

Nie wiem w jakich wcześniej kaskach jeździli przedmówcy że tak go zachwalają, albo w jaki sposób jeżdżą ale ja nie polecam.
Bardzo dobra wentylacja i wygodny ale na tym plusy się kończą.
Do jazdy po mieście może być ale hałas jaki towarzyszy przy większych prędkościach jest nie do zniesienia. Jeżeli ktoś jeździ w trasy albo jeździ szybko to NIE POLECAM!!!
Posiadam sportowego litra i mogę powiedzieć że nie jest to kask na taki motocykl.


Mario
Jak mówisz ze ten jest głośny to spróbuj założyć caberga z podnoszona szczęką niby kask turystyczny a przy 200 na godzinę zwariować można a jeszcze skręca głowę to ci prawie kark skręci. Do tego kosztuje dużo więcej . Miałem wcześniej parę kasków jeździłem w różnych od znajomych. Lepszy od FG 17 według mnie to aray które kosztuje prawie 3 razy tyle. Miałem wypadek w fg 15 nie ma nawet ryski. Naprawdę polecam.

ninja
Mówi się że kaski ze względu na hałas dzieli się na dwie kategorie, głośne i bardzo głośne. Ten jest bardzo głośny :) Posiadłem jeszcze kaski Nitro (o połowę tańszy) i Shoei (o połowę droższy). Niestety ale HJC wypada z nich najgorzej pod względem hałasu. Mówię o kaskach które posiadałem i jeździłem w nich trochę czasu. Nie wypowiadam się o kaskach o których gdzieś tam słyszałem.

Gość
Wymień mi przynajmniej jeden cichy kask - słyszałem już że Schuberthy głośne, Araie, Shoeie. Chętnie dowiem się jaki to jest cichy kask na sporta :)

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
11.09.2015 16:59:08

Wygodny kask, nie ciąży podczas jazdy, dobra wentylacja i aerodynamika, możliwość zamontowania pinlocka. Z tego co czytałem dobrze wypada w testach bezpieczeństwa.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
porządny kask
12.07.2015 8:43:35

Witam
Kask na prawdę dobrze wykonany, wentylacja na dobrym poziomie, cichy. Przy większych prędkościach aerodynamika na plus dla kasku. Odnośnie każdego kasku - zdecydowanie warto kupić droższy kask wyposażony w pin lock. Nie jest to kask turystyczny więc nie ma co narzekać, że nie ma blendy czy długo odpina się zapięcie typu DD.
Powiem szczerze, że jak sam jadę moto pozałatwiać sprawunki na mieście to troszkę żałuję, że nie mam drugiego kasku z czymś na szybki klik.
Nie mniej tego kasku nie zmieniłbym na inny.
pozdrawiam


Damian
Jeździłem na XR1100 i według mnie HJc jest cichszy. Jeździłem w cichszych kaskach ale kosztowały ponad 2000 i 3000 zł. Tych którzy chcą mieć wszystko super za małą kasę odsyłam do kasków za 349zł z allegro (żart).

Gość
To wez zalatw sobie jazde testowa np w shoei NXR to zobaczysz roznice. Pozdro

Damian
Ja w tej cenie nie znalazłem dla siebie nic lepszego. Jeździłem w kilku kaskach, również droższych i nie widzę znaczącej różnicy np. w wyciszeniu. pozdrawiam

Głosy: 31   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
01.26.2016 11:43:31

Witam.
Wcześniej byłem w posiadaniu HJC RPHA 10 PLUS ale nastał czas na zmiany. Szukałem kasku na sporta i przekładałem kwestie bezpieczeństwa nad wygodę. To co mnie zachęciło do jego kupna to materiały z których został wykonany (kompozyty włókna szklanego), zapięcie podwójne DD (najbezpieczniejsze), pin lock w zestawie. Kask jest lekki 1350 gram, posiada doskonałą wentylację (taką samą jak w RPHA 10 PLUS), system domykania kasku na środku szyby, grafika (malowanie Jorge Lorenzo). Udało mi się wyrwać ten kask w promocji w kwocie 749 złotych. Jak za tą cenę nie znajdziecie nic lepszego. Fakt jest głośniejszy niż RPHA 10 PLUS. Skorupa mimo wszystko jest bardzo wygodna, ciasno leży na głowie i nie wygniata się, wnętrze bardzo przyjemne (możliwość wypięcia i wyprania). W tych pieniądzach kupiłbym raz jeszcze.

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
04.02.2016 0:24:34

Bardzo fajny kask. Za przyzwoitą cenę dostaniemy kask sportowy, całkiem dobrze wyciszony. Wentylacja w upały daje radę i faktycznie czuć przyjemny powiew w srodku a pinlock robi robotę i w chlodniejsze i wilgotne dni nie ma mowy o parowaniu. Jeśli chodzi o wygodę to jest ok, wnętrze całkowicie wyciagane, nawet po praniu gąbki są w takim stanie jak przed. Uważam,że kask godny polecenia.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Daje radę
06.05.2016 0:51:38

Na wielki plus zaliczam bardzo szerokie pole widzenia. Na gigantyczny plus zaliczam pinlocka. Kwestia parowania szyby w tym kasku po prostu nie istnieje. Nie ma jej. Koniec. Kropka. Co by się nie działo to szyba nie paruje. Trzeba trochę siły włożyć przy wciąganiu kasku na głowę, ale jak się to zrobi, to jest wygodny i właściwie się go nie czuje. Akustyka - no tu nie jestem zachwycony. Już przy ok 20km/h słychać jakieś dziwne szumy/wycie powietrza. Serio - to im wyszło chujowo. Niby to jest kask do pochylonej pozycji, a ja mam na swoim moto wyprostowaną, więc może to o to biega, ale akustycznie to jest po prostu cienko. Wentylacja - w chłodne dni czuć, że jest i warto ją zamknąć. W gorące dni jest niewystarczająca. W skali 1-10 za wentylację daję 5. Podsumowując - lekki kask z szerokim polem widzenia i fantastycznym pinlockiem.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Do 1000 zł najlepszy wybór
06.18.2016 18:21:39

Kask moim zdaniem jest bardzo wygodny. Chwalę sobie pole widzenia i pinlock. Uwielbiam zapięcie do. Wierzcie lub nie, ale mikrometryczne potrafiło odpiąć się w czasie jazdy. Wentylacja w mieście bywa niewystarczająca. Od 80km/h już daje radę. Kask w standardzie ma pinlock, nosek i podbródek. W agv i cabergu nie oferowali mi tego. Dokupiłem też ciemną szybę, bo nie chciałem kasku z blendą. Wstarym szczękowcu notorycznie parowala w drodze do pracy o poranku. A o do hałasu... Nie mam pieniędzy na arai, schuberty, shoei za 2tyś z zł i więcej. Jeżdżę w zatyczkach u jest ok. A na mojej sevence nawet przy jej skromnej v mam 200km/h to przyjemność. Zdziwiłem się, że nie chciało mi głowy urwać. Polecam

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Suomy Apex

"Wyniki testów były szokujące, gdyż tylko trzy modele kasków spełniły wszystkie kryteria. Sześć na dziesięć badanych modeli nie przeszło e...

Alpinestars Celer

Długo zastanawiałem się jaką kurtke wybrać, miałem już spodnie alpinestars tracki, model 2012, czyli juz te z matowa skóra, przymierzałem par...

Shark Skwal

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po zi...

Klocki hamulcowe Siffert

Zużywają się równo, nie są za twarde, oszczędzają tarcze hamulcową, trochę pylą, po 250-350km przednia felga do przetarcia mokrą szmatą, w...

Shima STX

Rękawice w swojej półce cenowej nie mają konkurencji wśród innych firm jeśli chodzi o wygodę noszenia (a przymierzałem na motobazarze dziesi...

LS2 FF397 Vector

Kask użytkuję jeden sezon, podług AGV znajomego z tej samej półki cenowej jest sporo lżejszy, ma milsze i wyglądające na solidniejsze materia...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania