Mamy już 9426 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Filmy
Pytania i dyskusjeTesty i recenzje
Dodaj opinie


Metzeler Sportec M5



Ilustracja przedmiotu

1  

Metzeler Sportec M5

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.48 / 10

(Na podstawie 27 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 96%
Neutralne: 4%
Negatywne: 0%


Gość


10
Bardzo dobre opony
02.24.2012 10:44:39

Fenomenalnie kleją się do drogi. Do tej pory nie złapałem nawet jednego uślizgu. O zużyciu niewiele powiem, bo na razie przejechałem tylko 1,5 tys, ale opona wygląda bardzo dobrze. Minimalne ślady zużycia. Jeźdżę Gixem 750 K6.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
04.04.2012 23:20:40

Świetne oponki. Wcześniej miałem jakieś Shinko - różnica na korzyść Metzelera ogromna. Polecam.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Damian919
04.18.2012 18:08:30

Super oponki. Trzymają tak, że aż same proszą się o zejście na kolano :D U mnie idzie już drugi komplet - pierwszy zjechałem po niecałych 9 tys. Nie zły wynik jak na sportową gume.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Metzeler M5
06.18.2012 8:16:17

Trzyma się drogi jak głupia :) Schodzi dość wolno - na R1 tył wytrzymał 8 tys :) Przód jeszcze został i wytrzyma drugie tyle. Polecam M5 - są super.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Robal 954
07.19.2012 12:54:40

Kleją się świetnie i wytrzymują duży przebieg. Tył do wymiany po 9 tys. km. Poprzedni Pilot Power 2CT wytrzymał tylko 6 tys. Polecam.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Michał 636
07.22.2012 16:09:26

Założyłem do Kawy 636 i mogę śmiało polecić. Trzymają rewelacyjnie.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Marcin SV 650
08.27.2012 10:22:11

Potwierdzam - najlepsze gumy jakie miałem. Założyłem do SVki 650. Na suchym kleją jak szalone :) Na mokrym jest ciut gorzej. Zużycie dość szybkie w porównaniu do Pilot Road 2 który miałem wcześniej ale i tak warto je kupić bo dają duży zapas przyczepności.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
11.15.2012 16:18:16

Bardzo nowoczesna opona - ma aż 5 stref sztywności w zależności od stopnia pochylenia motocykla. Nawet przy konkretnych złożeniach nie ucieka i jest bardzo stabilna. Przy jeździe na wprost nie pływa, na mokrym też trzyma nieźle. Zużycie zaskakująco dobre jak na opone sportową - w hornecie 600 zrobiłem już 8 tys. i powinienem jeszcze pociągnąć ze 2 tys :) Naprawde dobry wynik. Polecam.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
10
Adrian
12.27.2012 14:38:30

Świetne kapcie. Założyłem komplet M5 do gixera 600 k4 i jestem bardzo zadowolony z tych oponek. Motocykl dosłownie sam się składa w zakręty. Przyczepność rewelacyjna - kleją dużo lepiej od poprzednich pilot road 2, a zużycie na podobnym poziomie. Nie sądziłem, że taka opona wytrzyma powyżej 10 tys, a zrobiłem 12 tys i teraz kupuje drugą na tył(przód jeszcze w super stanie). GORĄCO POLECAM!

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
Gość
01.16.2013 12:47:45

Gorąco polecam te opony. Mam je w ZX-10R 2006 i jak dla mnie to numer jeden na droge. Szybko się rozgrzewają, przyczepność super, dobrze wybierają dziury w drodze, moto jest stabilne przy dużych prędkościach. Wytrzymałość na poziomie 7-8 tys :) Rewelacja.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
10
X.
03.18.2013 12:12:17

Ogromny plus dla tych oponek. Jeszcze nigdy nie zrobiło mi się "ciepło" z powodu zerwania przyczepności. Pięknie trzymają na suchym, tak samo na mokrym. Bardzo łatwo kontrolue się na nich motocykl, nie wstają zbyt gwałtownie na dohamowaniu w zakręcie. Jednym słowem - BARDZO BARDZO POLECAM!

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
10
polecam
04.17.2013 18:57:54

Szczerze polecam. Eksperymentowałem z różnymi oponami, ale zostaje przy metzelerach m5 - przyczepność doskonała i nie zużywają się za szybko. Na 600rr zrobiłem już 10 tys i jeszcze ze 2 zrobie :)

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
7
Taka sobie...
04.18.2013 11:03:10

Szumnie zapowiadana, ale niestety rozczarowująca.
Założyłem po uprzednich wyśmienitych Dunlopach SportMaxach RoadSmartach i... jakby człowiekowi skrzydła odjęli.
Dłużej się nagrzewają. Częste łapanie uślizgów na szybkim wyjściu z zakrętu, to zdecydowanie nie to, na co liczyłem.
Poręczność co prawda bardzo dobra, ale wrażenie niepewności i nerwowości w pełnym złożeniu.
Po powyższym, na mokrej nawierzchni odechciewało mi się jakichkolwiek testów.
Rozczarował mnie także przebieg.
Po 8 tkm opona tylna dokonała żywota...

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
metzeler m5
05.31.2013 17:25:21

Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Ja założyłam M5 do mojego monsterka 696 i uważam, że kleją się bardzo przyzwoicie. Co do jazdy w deszczu też nie mam powodów aby narzekać - raz wracałam z Krawkowa ponad 150 km w ciągłej ulewie i nie było tragedii. Przebieg równie bardyo przyzwoity - do tej pory zrobione coś ponad 11 tys(nie licze dokładnie) i dopiero teraz zbliża się wymiana tyłu. Polecam.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
10
Rewelacyjne gumy
06.04.2013 18:49:24

Gumy naprawdę godne polecenia. Świetnie trzymają na suchym, bardzo dobre wyczucie na mokrym. Trwałość - jestem pod wrażeniem... Na FZ1 wytrzymały 11 000!!! Właśnie je wymieniam na Metzeler Z8 - podobno jeszcze bardziej trwałe i pewne :). Są jednak trochę "nerwowe" w złożeniu.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
FZ6 - świetne opony
06.19.2013 9:54:27

Trzymają na suchym idealnie, zero uślizgów, w mojej FZ6 pozamykane były już po kilkuset km , zrobione 3 tys i wyglądają jakby dopiero się dotarły.

Polecam !

żanetkaleta ! :D

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Poręczność
10
Gość
06.22.2013 22:19:19

Polecam bardzo tą opone. To już druga z serii na moim motocyklu. Świetnie się trzyma drogi, jest pewna w zakrętach. Przejechałem na nowej oponie dopiero ok 200km, ale jest świetna. Nie miałem możliwości przetestować jej na mokrym asfalcie także nie wypowiadam się na ten temat. Trwałość? Okaże się pod koniec sezonu ;)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Poręczność
10
vfr 800 Fenomen Metzeler
07.27.2013 16:11:10

Witam. Od niedawna jeżdżę na w/w oponach i mogę śmiało je polecić. Trzymają się wprost fenomenalnie, zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni. Nawet przy paleniu gumy widać różnicę, bo na bridgestonach ( które miałem wcześniej) paliłem bez problemu, a teraz widać, ze silnik dużo bardziej to odczuwa i się męczy. A więc również to świadczy o większej przyczepności tej opony do podłoża. W zakrętach trzyma się jak przyklejona i przy wyjściu też. Nie wiem tylko jak z trwałością, ale jak dla mnie to PRZYCZEPNOŚĆ jest najważniejsza. Pozdrawiam i życzę szerokości:)

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
Metzeler M5 vs. Pilot Power
09.02.2013 10:12:59

Zmiana z Pilot Power 2ct na M5(gixxer 750 k8). Metzeler na pewno jest lepszy na suchym - przy dawaniu w palnik na niskich biegach moto idzie teraz na gume, a nie robi krechy na asfalcie. Są też minusy - oponki nieco wolniej się rozgrzewają i w deszczu ustępują powerce, ale nie mogę powiedzieć że na mokrym jest źle - i tak daje rade. Ogólnie dobre gumy - spełniają moje oczekiwania. Jeżdże głównie na drodze i to raczej agresywnie :) Daje 9/10.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
bardzo dobre opony!
09.02.2013 22:59:31

Gumy na prawdę godne polecenia!! Po 5tyś. km tylna wygląda jak by się dopiero co dotarła, a zamknąłem je(nówki) chyba po pierwszych 30 kilometrach :) Wiadomo, że są lepsze/droższe/torowe opony ale na pewno nie tak żywotne jak m5, mój styl jazdy jest raczej nerwowy-guma -stoppie i inne próby ''świrowania''to u mnie norma. Trzeba jej chwilkę dać żeby się rozgrzała ale potem jest zajebista! Na mokrym jej tak nie testowałem ale czuć, że trzyma tor jazdy. Nierówności też bardzo dobrze wybiera i przy dużych prędkościach jest na prawdę stabilna. Ogólnie daje jej porządną 9tkę bo wiadomo, że zawsze może być lepiej :) jednak powiem tylko tyle, że kilka razy przez mój błąd bym wypaciakował, a m5 uratowała mi dupę. M5-tki to opony dla motocyklistów którzy wymagają od opon trwałości i przyczepności w różnych warunkach-polecam:)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
super opony
11.24.2013 17:19:39

Mam je w R6 2008 i moim zdaniem m5 to jedna z najbardziej uniwersalnych gum do motocykla - jeżdże na nich od początku sezonu w marcu do listopada. Przyczepność rewelacyjna, dogrzewanie trwa u mnie ok. 2 km i można latać naprawde konkretnie po zakrętach. Do tego dobre zużycie - 13 tys w R6 wytrzymała tylna opona. Bardzo fajnym bajerem jest też wskażnik pochyłu - można sprawdzić w jakim stopniu wykorzystujemy opony :) Polecam.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
10
M5 w CBR 900 sc33
02.07.2014 21:46:10

Miałem ją w SC33. Nigdy mi się nie ślizgała. Zimna opona przy starcie trzymała aż miło. Podczas mocnego deszczu nie było problemu aby postawić cebre na koło i to bez uślizgu. Dla mnie super opona. Wytrzymała mi 8-9 tys przy ostrej jeździe. Na ten rok zakupiłem już go GSX-R 1000 K3 rónież Metzeler'a ale Z8 - zobaczymy :)

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
super gumy
10.03.2014 19:53:24

Podpisuje się pod większością opini - oponki nigdy mnie nie zawiodły, a jedyny ich minus to za szybkie zużycie - niestety w X11 nie udało mi się przekroczyć 10 tys. Przód jeszcze dobry, ale tylna po 9 tys już jest łysa i zaczęła się ostro ślizgać.

Głosy: 68   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Przyczepność na mokrym
Trwałość
Poręczność
9
Gość
05.26.2015 21:05:54

Do codziennej jazdy opona się kompletnie nie nadaje. Długo się nagrzewa, w chłodniejsze dni wiosenno/jesienne opona kompletnie nie stabilna wręcz bym powiedział że niebezpieczna i nieprzewidywalna. W deszczu nie miałem okazji jeździć więc się nie wypowiem. W upalne dni (+30 stopni) opona wręcz trzyma fenomenalnie ! Można pałować, szlifować itp i wciąż jest przyczepności pod dostatkiem. Tendencji do przegrzewania też nie doświadczyłem. Największym minusem jest chyba trwałość, leci praktycznie w oczach, po każdej przejażdżce widać ubytki bieżnika. Śmiać się chce jak ktoś pisze o wytrzymałości rzędu 10 tys. km na tyle xD. W SV650 po 4 tys km środek zjechany praktycznie do drutów (bez palenia gumy) jedynie mocniejsza jazda po winklach.

Gość
SV650 + Sportowa guma + agresywna jazda = nic nadzwyczajnego ;) Ten moto zeżera gumy jak dziki, a 10 tys spokojnie można zrobić na m5 - znam gościa co ma na nich nakulane 12 tys, ale jeździ spokojnie(FZS1000).

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
lipaaa
06.01.2015 18:33:34

tak jak na pisal kolega wyzej opona jest nie przewidywalna lapie uslizgi sprawdzalem na roznych cisnieniach i nadal to samo nie wiem jakim cudem kupilem to gowno wczesniej mialem contisport attack i myslem ze to jest dziadostwo ale w porownaniu do m5 to super opona i skad taka lipna opona ma takie wysokie noty to nie mam pojecia opone mam w gsxr k6 1000 i nikomu jej nie polecam do 1000 moze 600 tak...

Blady
Ocena bierze się stąd że piszesz negatywa i dajesz 9 :P K6 w litrze może być za mocny na tą gume i większość drogowych gum - lepiej kupić coś pokroju Dunlopa D211/D212. Ja miałem M5 w R6 05 w spadku po poprzednim właścicielu i dobrze się kleiła.

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Przyczepność na suchym
Poręczność
9
Po prostu lepiej niż ok
09.19.2015 10:15:20

To mój subiektywny koment, założyłem nowy komplet i po 30 kilometrach wylądowałem na torze w Pszczółkach ( pomorskie ) po 2 rozgrzewkowych okrążeniach zacząłem jechać swoje, wcześniej na tym obiekcie docieralem s20. Napiszę tak.... żadnej różnicy na niekorzyść metzelera, a s20 to świetna opona, po 10 minutach pierwszej sesji oponom zabrakło 5mm do zamknięcia. Moto to z 1000 2011 rok, żaden sport a frajda na tych oponach przestronna, zero uslizgow, nieprzewidzianych reakcji. Polecam, zwłaszcza że komplet nabyłem za 770pln!!!

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
05.30.2016 15:05:55

Wcześniej na przodzie miałem rosso 2 teraz m5 pierwsze wrażenie po zmianie czuć różnice w prowadzeniu na dziurach lepiej się trzyma drogi niż rosso 2. Jak będę wymieniał tył to zakładam M5

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...

Revit Stellar

Rękawice ładnie wyglądają, są wygodne, ale jakośc wykonania poniżej przeciętnej. Po ok. 5 tysiącach puściły szwy - jeden przy palcu serdecz...

Modeka Lorenzo

Za rękawice dałem ok 160 zł, nie jest to wygórowana cena jak za model ocieplany z membraną. Komfort jazdy i funkcjonalność oceniam dobrze jedna...

V-MAX Altura

Polecam.
Za taką cenę nic lepszego nie znajdziecie.
Pare razy uratował mi dupę.
Śmigałem w nim kiedyś na enduro i zdarzył...

Adrenaline RYO Raptor

Buty oceniam na 8 głównie ze względu na niską cene, dobrą jakość wykonania i fajny wygląd. Buty wyposażone w slidery. Doczepić mogę się do...

Airoh J106

Plusy:
+ Wygląda jak kask pilota myśliwca, how cool is that?
+ zdejmowana szczęka ułatwia życie
+blenda

Minus...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność w zakrętach