Mamy już 9410 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC RPHA ST



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC RPHA ST

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.65 / 10

(Na podstawie 17 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu

R-PHA ST kask HJC wprowadzony w 2014 roku bazujący na sportowym modelu RPHA 10 Plus i wyposażony w blende przeciwsłoneczną. Skorupa kasku wykonana jest z kompozytu, kask posiada system wentylacji Max Air-flow Top Vent oraz Pinlock ® 100 % Max Vision zabezpieczający całe pole widzenia przed . Waga kasku to 1300g dla najlżejszej skorupy.



Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 65%
Neutralne: 24%
Negatywne: 12%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
ok
05.26.2014 15:04:42

Jeśli bardzo zależy wam na blendzie to warto - bardzo dobry kask, ale jeśli blenda nie jest priorytetem to moim zdaniem lepiej wziąć RPHA 10 Plus. Jeździłem w obu i powiem że różnica w wadze jest duża - na aukcjach podają że RPHA ST waży 1300g, a na nalepce z tyłu kasku pisze 1450g - tyle co kask z termoplastu. Jak się weźmie Plusa do ręki to różnica jest spora. Druga sprawa to wentylacja - w RPHA Plus jest na lepszym poziomie, choć w RPHA ST jest w zupełności wystarczająca. Ogólnie dobry garnek, ale troszke za ciężki jak na kompozyt. Aerodynamika bardzo dobra - jechałem 230 nakedem i nie było nawet najmniejszych turbulencji. Kask oceniam na 9.

Krzysztof

Głosy: 28   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
pierwsze wrażenia ;)
05.27.2014 12:49:59

Przejechałem ok 400 km w nowym kasku, pierwsze wrażenia są dobre :)

Zalety:
- Dobrze wyciszenie
- Przyzwoita wentylacja
- Areodynamika
- Wloty wentylacyjne łatwe w obsłudze w rękawicach
- Wnętrze wyjmowane do prania
- Zapięcie DD
- Pinlock

Minusy:
- Mechanizm blendy chodzi "dziwnie". Wydaje się być delikatny, ale może to tylko wrażenie. Okaże się w trakcie dalszego użytkowania.
- Sama blenda jest troche za jasna, ale i tak pomaga przy jeździe pod słońce.
- Małe pole widzenia góra/dół. Przy położeniu głowy w zegary trzeba odchylać ją do góry bo widać górną krawędź kasku.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
8/10
05.31.2014 17:44:51

Kask ogólnie super, jednak widze w nim już pewne wady - blenda paruje w chłodniejsze dni i jest za jasna - po jej zasłonięciu prawie nie widać różnicy :/ Za to pochwalić można wyciszenie - w porównaniu do Airoha którego miałem przed HJC jest DUŻO DUŻO ciszej. Słychać jedynie szumy powyżej 120km/h, ale nie są one mocno uciążliwe. Wentylacja w porządku - głowa na pewno się nie spoci. Moja ocena dla tego kasku - 8/10.

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
nie dla osób noszących okulary
06.10.2014 21:58:36

RPHA ST to kask wybnitnie niedostosowane dla okularników - po odbyciu jazdy testowej zdjąłem kask i okazało się że skrzywił metalowe oprawki moich okularów(rozmiar był dobrze dobrany). Dodatkowo samo wciskanie okularów przez otwór wizjera to kolejne nieporozumienie - musiałem najpierw odchylić kask w prawo aby wcisnąć prawą oprawke i tak samo lewą. Szkoda, bo ogólnie fajny był i dobrze wyciszony.

Gość
Dokładnie kolego kwestia oprawek, kup jak najbardziej płaskie jest idealnie.

Gość
zmień oprawki, u mnie bangla wysmienice, to tylko kwestia oprawek.

Głosy: 35   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
HJC RPHAST
07.09.2014 23:53:06

Kaks kupiłem w maju, zrobiłem w nim ok. 6 tys.

WYGODA I WYKONANIE
Jakość wykonania w środku i na zewnątrz przyzwoita. Wszystkie przełączniczki działają jak trzeba, nie ma wrażenia że coś się zaraz urwie albo odpadnie. Wnętrze wygodne, gąbki są grube i "mięsiste" - dobrze przylegają do całej głowy. Nawet po dłuższej jeździe komfort jazdy jest na najwyższym poziomie. {lus dla HJC.

AREODYNAMIKA
Co do areodynamiki - testowałem na sporcie i na nakedzie. Na obu motocyklach nie ma problemów z turbulencjami, kask jest idealnie stabilny nawet grubo ponad 200km/h.

WENTYLACJA
Pochwalić mogę mechanizm otwierania i zamykania - brak powalonych przekrętełek, proste odsuwanie klapki które można bez problemu wykonać w rękawicach. Górny nawiew działa średnio - nie czuć huraganu czy mocnego strumienia powietrza na głowie, ale jak staje gdzieś na dłużej i głowa się spoci to po ruszeniu zaraz odczuwam że jest przepływ powietrza bo pot znika natychmiastowo, a w zimne dni nawet muszę czasem zamknąć wloty bo wtedy czuć nawiew najlepiej. Z wentylacją na szczęce jest podobnie - działa, ale też szału nie ma :)

WYCISZENIE
Oceniam je na 7/10. Przy dużych prędkościach troche huczy, ale jeździłem w znacznie głośniejszych kaskach. Ogólnie na plus.

WIZJER
Pole widzenia góra/bok bardzo przyzwoite. Mechanizm działa super precyzyjnie i bezproblemowo. Pinlock REWELACJA! Zero parowania.

BLENDA
Tutaj niestety dochodzimy do najmniej dopracowanej rzeczy w tym kasku. Jak poprzednicy zauważyli - jest ona niemal przezroczysta. Przy mocnym słońcu nie zdaje egzaminu, a słońce ciągle oślepia! Druga sprawa to jej odległosć - niestety jest za blisko i czasem dotykam ją nosem podczas jazdy.

Podsumowanie: Kask jest bardzo dobry, jednak czy wart 1700 PLN? Tyle dałem za wersje w malowaniu Knuckle. Chyba nie - waga kasku mimo kompozytowej skorupy nie odbiega od normalnych termoplastików, wentylacja jest tylko poprawna a kask ma ponoć sportowy rodowód, więc oczekiwać by można wentylacji z prawdziwego zdarzenia. No i 3 punkt czyli mało dopracowana blenda. Gdyby kask kosztował 12000 PLN na pewno ocena byłaby większa, a tak daje 7/10.

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Gość
09.27.2014 2:47:08

Kask bardzo dobry do prędkości 80 km/h, potem zaczyna bardzo nieprzyjemnie świszczeć w środku. Brat ma ten sam model i ten sam problem. No i ta za jasna blenda. Nie polecam.

Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
skąd ta cena?
10.09.2014 9:54:34

7/10

Kask nie oferuje nic ponad HJC IS-17 przy znacznie wyższej cenie. Wyściółka taka sobie, wentylacja jedynie poprawna, blenda tak jasna że nie wiem po co ją zamontowali - trzeba przykleić folie zaciemniającą żeby był z niej jakiś użytek. Wyciszenie słabe i cena 1500 PLN :|

Gość
Mój Golf jeździ tak samo jak Porsche, jedynka i do przodu, więc skąd ta cena? Cena kasku jest stąd, że IS-17 jest z ABS-u (czytaj plastik, jakby nie patrzył) a R-PHA jest z kompozytu (włókno szklane).

Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


4
HJC RPHA ST
04.27.2015 17:54:16

Jeżeli szukacie cichego kasku nie kupujcie go

Lorenzo
a jeśli jakimś cudem udało wam się kupić motocykl i chcecie mieć cisze w dowolnym kasku który ma dużo wentylacji zainwestujcie w stopery-każdy kask który ma dużo wentylacji zazwyczaj wymaga stoperów

Gość
Jeżeli szukacie ciszy nie kupujcie motocykla

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
04.29.2015 19:16:03

przed tym kaskiem jeździłem w nolanie 104 . to był głośny kask. i w ls2 jak każdy początkujący , który był mega głośny:) ten cichy nie jest ale akceptowalny. lekki jak piórko . wyściółka mięciutka jak pupa niemowlęcia zero ucisku a stabilnie leży na głowie przy każdej prędkości . polecam. za 1200 zł próżno szukać lepszego kasku. By poczuć różnice na plus trzeba by było dołożyć spokojnie z 1000zł. nieopłacalne moim zdaniem chyba , że ktoś nie ma co robić z oszczędnościami to dla lansu shoei na przykład GT-Air polecam :) dodatkowy mały minus za parowanie blendy ;( STOSUNEK JAKOSCI DO CENY OCENIAM NA 10! zastanawiałem się na rpha 10 plus ale bez blendy sobie nie wyobrażam! raz jedziesz pod słonce po godzinie zachmurzenie po 15 minut jazdy pod mostami wiaduktami.. nie chciałbym przy każdym oślepianiu słońcem zakładać okularów . jak wyjeżdżam robię trasy 200-300km i z 20 razy używam blendy . wysoki komfort!


Gość
blenda paruje, ale tylko w kominiarce ;)

Michał
Kto co lubi.. Ja posiadam ten kask i ciemniejszej blendy bym nie chciał. ta wystarczająco chroni przed oślepiającym słońcem i pozwala na szybsze dostrzeżenie "niespodzianek" na drodze właśnie przez to , że nie jest za ciemna. Kask wybrałem głównie z uwagi na wysokie poczucie bezpieczeństwa i to , że nie czuć go na głowie. w porównaniu do poprzednich naxa , ls2(modele wysoce budżetowe:P )przestałem myśleć jak daleko jeszcze, bo mi uszy odpadają albo szczęka boli. kask pozwala skupić się wyłącznie na jeździe. nad is-17 się zastanawiałem i dołożyłem parę stówek na kompozyty z jakich kas został wykonany co też przełożyło się na wagę. Pozdrawiam polecam jak ktoś nie jest wybredny:)

Andrzej
Wszyscy narzekają na blendę w kaskach HJC (nie tylko w modelu RPHA ST) czyli coś w tym jest. Blenda rzeczywiście jest za jasna, można dokupić ciemniejszą blendę ale to dodatkowy koszt 100 zł no i to parowanie blendy jest równie dokuczliwe. Kask HJC RPHA ST niewiele się różni do kasku HJC IS-17 a cena o wiele wyższa. Mam kask IS-17 a RPHA dostałem do testowania więc mam porównanie i wiem, że drugi raz nie kupiłbym kasku firmy HJC.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
dobry kask, małe wady
05.20.2015 20:32:40

Jeżdżę w nim od początku tego sezonu i jestem zadowolony. W porównaniu do Sharka Evoline 3 to bajka :) Jako minus mogę uznać zapięcie, dla mnie jest niewygodne, nie jestem w stanie tych pasków wyplątać w rękawicach. Wyciszenie jest wystarczające, choć mam słabe porównanie (wyciszenie w Sharku to właściwie brak wyciszenia).

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Glosny
06.09.2015 21:18:17

Kast jest bardzo lekki ale strasznie glosny. Stary Caberg jest lepiej wyciszony :-( . Pozatym ok.

Gość
Ludzie nie wiedzą czego chcą kask z tak rozbudowana wentylacja i narzekać na głośność to świadczy o totalnym braku podstawowej wiedzy na temat budowy kasku . W modelach z górnych półek za 2000-3000 tys głośność w sportowych / sportowo-turystycznych kaskach jest dużo większa ale to żaden minus ! Za 1200 złotych najlepszy kask z blenda koniec kropka. Polecam stopery za 2 złote jak ktoś jest zbyt wrażliwy. Ja w tym kask jeździłem na Hondzie f4i a od tego sezonu 1000rr sc57b i jestem zadowolony. Na drodze sprawdza się świetnie i na torze tez jest ok nawet na kartingowych przy mniejszych predkosciach pot nie spływa do oczu

Gość
uwielbiam takie komentarze... ludzie piszcie jakieś konkrety, bo na tym to polega, żeby mieć jakiś ogląd sytuacji przy wyborze kasku! Piszesz że głośny, to może wypadałoby napisać jakim motocyklem jeździsz, jak wysoką ma szybę i ile masz wzrostu?

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
kask HJC RPHA ST (malowanie rugal)
09.22.2015 23:50:11

Witam, wszyscy którzy się zastanawiacie nad wyborem kasku - powiem krótko bardzo bardzo polecam. PONIEWAŻ:
jakość, zapięcie DD, super wizjer z pin-lokiem, genialne wypełnienie które dopasowuje się do naszej twarzy, blenda która jest do jazdy a nie do rozmazywania obrazu i zaciemniania jak folia:)

prawie cały sezon przelatałem w tym kasku i jest naprawdę przyjemnie, jeżdżę na honda cbr600rr, więc pozycja stworzona do tego typu kasków. duży plus za domykanie umieszczone w środkowej części wizjera, wygodne w użyciu i łatwe, a co najważniejsze bezpieczne, każdy powinien wiedzieć o czym mowa.

Na koniec podsumowując : odczucia każdy może mieć inne, lecz cena, jakość, oraz możliwość wymiany w razie w... części kasku jest bardzo dobra i przemyślana.
pozdrawiam.

Fakt akustyka mogłaby być lepsza, lecz to też jest odczucie każdego z osobna- ja mam świra na punkcie akustyki, ale mi nie dokucza. do prędkości przelotowej jest ok, 140, powyżej jest głośniej ale to normalne i każdy przecież o tym wie!.!.!

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Spodziewałem się lepiej za tą cenę...
12.15.2015 21:53:25

Kask założyłem po 3 latach jeżdżenia w starym i zmęczonym już Schubercie S1.
Wyjechałem na szose i nagle WTF ? Co tak hałasuje ?
Nagle wrażenie takie jakby między moim uchem a powietrzem dzieliła tylko skorupa. Niestety ale kask jest bardzoooo głośny. Troche byłem w szoku że jest tak głośno za te pieniądze. Spodziewałem się większego wyciszenia. (Mam Bandita 1250 z akcesoryjną turystyczną owiewką).
Blenda faktycznie dziwnie pracuje, jakby trochę za luźno. No ale ten typ tak ma i po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić.
Inna sprawa - szybka - niby fajnie że ma metalowy docisk na środku. Całkiem wygodnie się to obsługuje. Ale co z tego jak uszczelki szyby są na granicy wykonania z plastikowego tworzywa. Powinny być bardziej gumowe.
Za to wentylacja rewelacyjna! W chłodniejsze dni dynka może nieźle zmarznąć! No i kolory bardzo efekciarskie. Ładne grafiki, piękne kolory, fajny mat. Gdyby nie ten hałas to bym w nim jeździł. Kasku szukam w celach turystycznych i nie wyobrażam sobie jechać w nim przez kilka krajów (z interkomem). Na miasto pewnie będzie ok. Wracam do Schubertha...
Proszę nie pisać że Schuberth to inna półka bo ciągle można kupić nowego S2 w cenie cirke 1500 zł.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
super
03.20.2016 15:41:10

świetny kask o dobrych parametrach z świetną wentylacją o dużej wydajności trochę głośny ale nie jest bardzo tragicznie. Wizjer nie ogranicza widoczności posiada pinlocka przez co nie ma problemów z parowaniem. Użytkuje go już parę lat i nie ma na razie żadnych objawów uszkodzeń.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Gość
06.21.2016 16:27:51

Kask fajny, ale ma swoje słabe strony.
Mechanizm dociągania szybki na środku - dla mnie super sprawa.
Wnętrze kasu jest bardzo dobrze wykonane, wygodne i zdaje się być wysokiej jakości.
Ogólnie kask mogłby być trochę lżejszy (1450g rozm. L)
Wentylacja jest super, może nawet za super bo potrafi być w nim zimno w chłodne dni.
Co do aerodynamiki, to jest bardzo dobrze, kask jest stabilny (jażdzę nakedem) ale ma mankamenty w postaci mocno wystającej przesuwki do blendy oraz dużych szczelin między szybką a skorupą przy zawiasach. To sprawia że słyszalny jest szum opływającego powietrza (hałas jest na akceptowalnym poziomie, ale bez szału).
Szyba w tym kasku wygląda jak by nie była do niego zaprojektowana - przy zawiasach mocno odstaje od skorupy tworząc duże szczeliny (około 5mm) co moim zdaniem powoduje hałas i źle wygląda.
Najmniej dopracowanym elementem tego kasku jest blenda. Dla mnie jest wystarczająco ciemna ale przy energicznym kiwięciu głową potrafi spaść przed oczy co wydaje mi się niedopuszczalne, mogła by być też trochę dłuższa i przedewszystkim mogła by nieparować.
Patrząc z perspektywy czasu kupiłbym jakś RPHA ale bez blendy (10+ lub 11)

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Kask rewelacja. POLECAM
07.31.2016 17:41:41

Po kilku źle dobranych kaskach, w końcu trafiłem na odpowiedni. Fakt, głośny jest, ale aerodynamika, lekkość, jakość wykonania super. Jeździłem nim na nakedzie i powiem jedno, rewelacja.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Polecam
08.22.2016 22:52:58

Polecam. Super wykonanie. Mega wygodny. Aerodynamika na najwyższym poziomie. Przy szybkiej jeździe zero unoszenia. Co do głośności to niema kasków super cichych. Do trwałego uszkodzenia słuchu dochodzi jeżeli w hałasie ok 80db przebywamy ok 10 minut a najcichszy kask na rynku- bodajże Schuberth c3 pro jest reklamowany z poziomem wyciszenia 82 db także cichy kask nie istnieje. Polecam zatyczki Alpine Moto.Safe - sam kupiłem i teraz wiem co to znaczy cisza i komfort.15-18 db wyciszenia - są.fantastyczne i warte każdej złotówki. Pozdrawiam i Lewa do gory

Gość
W moim przypadku nie występuje żadne dudnienie. Jest bardzo cicho. A co ciekawe słychać dźwięk silnika. Wszystko jest super wytłumione. Korzystam z koloru zielonego (do jazdy po mieście)i jest super. Muszę wypróbować kolor żółty(do jazdy w długie trasy- jeszcze lepsze wyciszenie niż zielony). Jest najlepszy zakup jakiego dokonałem z akcesoriów na motocykl. Kask musi być oczywiście wygodny bezpieczny ale rozmowa o głośności jest trochę bez sensu. Idealne rozwiązanie zatyczki. Nawet jakby kosztowały 5x tyle to warto. Słuch ma się jeden. Pozdrawiam

Gość
Dzięki za tą opinie - właśnie zastanowiałem się czy warto kupić te zatyczki i już mam odpowiedź. Powiedz jeszcze czy występuje dudnienie i jak się zmienia szum wiatru? Dla mnie najgorszy jest szum, bo silnika praktycznie nie słysze wcale.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


V-MAX Altura

Polecam.
Za taką cenę nic lepszego nie znajdziecie.
Pare razy uratował mi dupę.
Śmigałem w nim kiedyś na enduro i zdarzył...

Adrenaline RYO Raptor

Buty oceniam na 8 głównie ze względu na niską cene, dobrą jakość wykonania i fajny wygląd. Buty wyposażone w slidery. Doczepić mogę się do...

Airoh J106

Plusy:
+ Wygląda jak kask pilota myśliwca, how cool is that?
+ zdejmowana szczęka ułatwia życie
+blenda

Minus...

Suomy Apex

"Wyniki testów były szokujące, gdyż tylko trzy modele kasków spełniły wszystkie kryteria. Sześć na dziesięć badanych modeli nie przeszło e...

Alpinestars Celer

Długo zastanawiałem się jaką kurtke wybrać, miałem już spodnie alpinestars tracki, model 2012, czyli juz te z matowa skóra, przymierzałem par...

Shark Skwal

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po zi...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania