Mamy już 9437 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha MT-07



Ilustracja przedmiotu

1  

Yamaha MT-07

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.00 / 10

(Na podstawie 10 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje


Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 90%
Neutralne: 10%
Negatywne: 0%


Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
krótki test ;)
05.29.2014 0:14:54

Byłem na jazdach testowych i powiem że MT-07 to bardzo przyjemny motocykl na początek - może nawet troche za mocny, bo przy odkręcaniu na jedynce koło dźwiga do góry :) Silnik dwucylindrowy pracuje idealnie równo, choć sam dźwięk nie jest za ciekawy - nie rajcuje mnie :) Moto ma za to bardzo dobry dół i żwawo reguje na gaz - niestety na górze traci troche wigor, rozpędzanie do 140 szybkie - powyżej jest gorzej. Prowadzenie? Tu czapki z głów dla Yamahy - MT-07 wyprzedza kierowce, prowadzi się o wiele lepiej niż mój gixxer 750 k7! W zakręcie pełna kontrola i zaufanie do motocykla. Hamulce też są świetne. Zegary czytelne i duże, wszystko widać. Doczepić się jeszcze można do widoczności w lusterkach - trzeba troche się pochylić żeby zobaczyć wszystko. Ogólnie MT-07 zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie - pracuje gładko, prowadzi się genialnie, ma dobre hamulce. Jako maszyna na początek to chyba ideał - daje 9/10.

Głosy: 38   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Jako pierwszy motocykl niemal doskonały
06.11.2014 18:09:15

Zalety:
+ Prowadzenie
+ Bardzo niska waga
+ Wygląd
+ Zadowalające przyspiszenie
+ Dobra kultura pracy

Wady:
- Miękkie zawieszenie przód i tył
- Mały bak
- Średni hamulce

PIERWSZE WRAŻENIE
Motocykl prezentuje się bardzo dobrze, wygląda jak rasowy naked czy wręcz streetfighter. Duży elektroniczny wyświetlacz ze wszystkimi niezbędnymi informacjami, jest nawet wskaźnik aktualnie zapiętego biegu i komputer liczący średnie spalanie. Wyświetlacz czytelny w słońcu, bardzo dobre i efektowne podświetlenie przy wjeździe do tunelu :)

POZYCJA ZA STERAMI
Jako użytkownik dużego Horneta 900 pierwsze uczucia bardzo mieszane. Wrażenie jakbym usiadł na pocket bike'u - motocykl jakiś krótki, mały, ale suma sumarum nie jest tragicznie i przy wzroście 182 cm siedzi się dobrze i wygodnie, wiadomo że po przejściu z większego moto nie będzie tak wygodnie, ale da się przyzwyczaić :)

PROWADZENIE
Pierwsze kilka kilometrów spotęgowały wrażenie jazdy na pocket biku, ale podczas kolejnych kilometrów na MT-07 było coraz lepiej, a samo prowadzenie w zakrętach to jedna z największych zalet MT-07. Motocykl jest bardzo lekki, ma szeroką kierownice, w zakręty kładzie się na zawołanie bez względu czy jedziemy 50km/h czy 180.

SILNIK I SKRZYNIA BIEGÓW
Silnik dwucylindrowy, chłodzenie cieczą - pracuje bardzo aksamitnie i gładko. Jedynie można doczepić się do zbyt cichego tłumika - czasem po zatrzymaniu się na światłach miałem wrażenie że silnik zgasnął. Moc maksymalna nie jest ogromna, bo tylko 75KM, ale niska waga i moment obrotowy prawie 68Nm robi swoje. Moment jest większy od tego w hornecie 600 czy FZ6! Efekt jest taki że do 180km/h przyspiesza bardzo żwawo, dopiero powyżej tej prędkości zaczyna się wolne rozpędzanie. Prędkości 200km/h nie ujrzałem mimo dłuższej próby rozpędzania, ale to może być kwestia mojej za dużej wagi ;) Skrzynia biegów pracuje poprawnie - nie zachwyca, ani nie rozczarowuje.

ZAWIESZENIE:
No i tutaj dochodzimy do największej wady MT-07. Niestety zawieszenie jest dla mnie za miękkie - dziury wybiera świetnie, ale motocyklem buja przy hamowaniu i przyspieszaniu. Podczas naprawde mocnego przyspieszania odbija się to dodatkowo na rzucaniu kierownicą podczas zmiany biegów, tak więc przydałby albo amortyzator skrętu żeby to zniwelować albo twardsze sprężyny z przodu i z tyłu.

HAMULCE I POZYCJA ZA KIEROWNICĄ
Są skuteczne, ale nie wybitne. Nie miałem wrażenia że wypadne przez kierownice przy zbyt mocnym pociągnięciu klamki. Według mnie standardowe na poziomie hornety 900, a np. gorsze od FZ1.

PODSUMOWANIE:
Motocykl ma jedną większą wade w postaci miękkiego zawieszenia, ale odczują to bardziej doświadczeni motocykliści. Początkujący raczej nie będą bardzo narzekać. Inna mała drobnostka to zbyt mały bak, ale jeśli spalanie będzie tak niskie jak sugeruje Yamaha to nie ma co się bać. Ogólnie motocykl oceniam bardzo wysoko na 9 punktów. Jako pierwsze moto chyba nie będzie osób niezadowolonych z MT-07.

Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
MT-07 - na dobry poczatek
11.28.2014 16:41:13

Witam
Yamahe kupiłem w tym roku i jestem z niej zadowolony. Motor dla poczatkującego ( tak jak ja) jest idealny. Gorąco polecam!!!
Według moich obserwacji i wrażeń z jazdy:

PLUSY
+ dynamika
+ cena
+ pewne prowadzenie
+ masa
+ silnik
+ pozycja za kierownicą

MINUSY
- trochę za mały bak paliwa
- standardowe siedzisko na dłuższych wyprawach zaczyna ugniatać :)
- wyświetlacz chociaż czytelny trochę za blisko umiejscowiony ( trzeba się przyzwyczaić do skłonów głowy)

Głosy: 56   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
bzyczek
02.23.2015 9:14:06

Ten motocykl to świetny kompromis między ceną, a osiągami.
W tej cenie (za nowy motocykl) tak naprawdę nic nie można mu zarzucić.
Kierowca do wzrostu 180 cm nie będzie narzekał na brak miejsca, wyżsi kierowcy będą narzekać.
Hamulce wbrew obiegowym opiniom są zupełnie wystarczające, warto dopłacić do wersji ABS! "Wyjadaczom" będzie brakować mocy, hamulce i zawias będą za słabe, ale jeśli chcesz szaleć kup coś z innej półki! Szpanerom będzie przeszkadzał cichy wydech, ale można bez problemu kupić inny wydech. Można doczepić się do wyglądu topornych klamek hamulca i sprzęgła, również bez problemu jest dostępność akcesoryjnych klamek.

Plusy:
+ waga, poręczność - idealny na miasto
+ wygodna pozycja za kierownicą
+ spalanie
+ pięknie ciągnie z dołu - nie ustępuje typowym ścigaczom
+ praca silnika i skrzyni biegów
+ czytelny wyświetlacz
+ wygląd

Minusy:
- słaba osłona przed wiatrem, powyżej 140 to walka z ciśnieniem powietrza, ale to przecież naked.
- siedzisko przy dłuższej jeździe daje się we znaki
- słaba widoczność w lusterkach

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
mt07
09.03.2015 9:34:13

Miałem ten motocykl przez kilka miesięcy. Potwierdzam wszystkie zalety tego motocykla opisane przez poprzedników. Należy mieć świadomość do czego ten motocykl się nadaje a do czego nie. Jest to idealny motocykl do jazdy po mieście i krótkie wypady za miasto dla osoby niedużego i średniego wzrostu. Nie nadaje się do dalekich wypraw, jazdy z bagażem i pasażerem, nie polecam osobom wysokim, motocykl jest mały, lekki, o delikatnej konstrukcji, miękkim zawieszeniu. Osoby wysokie będą się czuły na nim niestabilnie.


Gość
Przekulalem moim MT Rumunie Transalpine itd 2300km w 4 dni boczne sakwy i zadupek .... czad! Bez najmniejszego problemu. polecam Moto jest ogień!

cobra
To wspaniale i proponuję Ci żebyś swoje zdanie zawarł w opinii na tej stronie a czytelnicy będą mieli różne punkty widzenia. To lepsze niż próba przekonywania mnie, że nie powinienem mieć takiego a nie innego doświadczenia z użytkowania motocykla.

Vasago
Mam ponad 190 cm i dobrze mi się jeździ na MT07 :) Czemu miałbym się czuć niestabilnie na mniejszym motocyklu? Jedyna niestabilność pojawia się przy wyższych prędkościach i wynika z niskiej wag motocykla. Natomiast absolutnie zgadzam się co do tego, że jazda z pasażerem to ostateczność.

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
Godny polecenia
12.23.2015 17:40:47

Miałem okazję pojeździć MT07 jako pojazdem zastępczym.
Ogólnie fajny motocykl, choć moim zdaniem trochę miękkie przednie zawieszenie. Wskazania komputera pokładowego mają się ni jak do rzeczywistego spalania i tu miłe rozczarowanie. Spalił mniej niż pokazywał komputer. Ogólnie jak ktoś chce to zejdzie ze spalaniem poniżej 4 litrów. Mi się to udawało bez mocnego zamulania. Najmniej 3,62l/100. Motocyklem fajnie si śmiga po winklach pod warunkiem gładkiej drogi. Jest wygodny dla plecaczka, na pewno wygodniejszy niż CBR250R. Ma niezłego kopa i zbiera się od samego dołu naprawdę fajnie. Uważam, że motocykl nadaje się na pierwsze poważne moto, tym bardziej, że cena za nowego MT07 nie jest wygórowana.

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
yamaha mt 07
02.23.2016 20:21:32

Krótko zwięzłowato i na temat nie żałuję ,że go mam. W dobrych pieniądzach zajebisty motorek świrujesz po mieście jak chcesz lekki ,zwrotny , na koło wstaje idealnie .W trasie też nie odbiega od najlepszych a już trochę ich miałem ,nie wiem co więcej pisać , naprawdę polecam do świrowania zajebisty .

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Pierwszy moto
04.03.2016 23:50:30

Mój pierwszy motor. Wybrałem ze względu na cenę i opinię na forach. Rzeczywiście zgrabny i fajny motor ale po mieście i na małych trasach. Na dłuższych trochę męczący. Na autostradzie do 130 więcej się bałem bo jest za lekki i nosi przy wietrze albo wyprzedzaniu ciężarówki. Mam 183 i jest dla mnie w miarę wygodny choć odnoszę wrażenie, że wyglądam trochę jak na mini motorku.
Ogólnie jestem zadowolony.


Dołączone zdjęcia
Yamaha MT-07
Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
MT-07
04.07.2016 0:02:59

Wygląd idealny (także się liczy). Motocykl świetnie się prowadzi. Bardzo dobry dla początkującego motocyklisty :)

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Jo ma ha
05.29.2016 17:21:55

Mam mt 07 od 3 tyg to moja drugie moto.
Na moje 183 cm wzrostu wrazenia super.
Dzis wrocilem z nad morza, trasa 700 km w jedna strone, brak wysokiej szyby jest problematyczny, ciezko bylo gonic kolegow na turystykach bo po godzinie jazdy 160 km na h naprawde mialem dosyc.
Mam niska szybe i malo to pomaga, ale to naked wiec trzeba wiedziec co sie kupuje.
Minus maly bak tankowanie na trasie co 220-250 km. Po dwoch dniach i 1400 km lekko bolaca dupa i kolana. Ale ogolenie mega zadowolony.
Motor naprawde swietny, ciagnie od samego dolu. Osoboscie jestem w nim zakochany mimo wymienionych minusow.
Ladna stylistyka, 75 km ale robi swoje, na dojazdy do pracy i krotsze wycieczki idealny.
Ogolnie 9/10

Polecam!!!!

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Suzuki GSX-R 1100 (1993-1998)

dobry motocykl,ciezki jest,hamulce troche slabe,ale jak na tamte lata znosnie,mam go dlugo,awarje nie wystepuja,ale olejak lepszy,duzo bardziej dziki ...

Suzuki GSX-R 1100 L (1989-1992)

nikt nie napisal nawet jednej opini,wiadomo ze to legenda,wszystko juz napisano o tym motocyklu,jest wspanialy,oddawanie mocy fantastyczne,nowe motocy...

HYOSUNG GT650R

Razem z kumplem jeźdzmy na swoich wersjach R i P, pięknie się spisują, dobrze wykonane motocykle i tanie (mało kiedy idzie to w parze). Hamulce ...

Kawasaki ZX-10R Ninja (2004-2005)

Ta Kawa jest niesamowita. To motocykl, który nie znudzi sie szybko. Trzeba mieć do niej respekt i uważać z gazem. Poza tym piękny wygląd i bardz...

MT Revenge

Kask bardzo dobrej jakości. 5 gwiazdek w teście sharp o czymś świadczy. Bardzo dobra wentylacja. Przy 30 stopniach nie będziesz miał mokrej gło...

Kawasaki Z1000 SX (2010-2013)

Super do jazdy suepr elastyczny silnik, ale to kawal motocykla nie na poczatek, przez owiewki zajmuje sporo miejsca, domwymiany szybka i przednie kie...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce