Mamy już 11768 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha MT-07



Ilustracja przedmiotu

1  

Yamaha MT-07

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.00 / 10

(Na podstawie 13 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje


Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 92%
Neutralne: 8%
Negatywne: 0%


Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
krótki test ;)
05.29.2014 0:14:54

Byłem na jazdach testowych i powiem że MT-07 to bardzo przyjemny motocykl na początek - może nawet troche za mocny, bo przy odkręcaniu na jedynce koło dźwiga do góry :) Silnik dwucylindrowy pracuje idealnie równo, choć sam dźwięk nie jest za ciekawy - nie rajcuje mnie :) Moto ma za to bardzo dobry dół i żwawo reguje na gaz - niestety na górze traci troche wigor, rozpędzanie do 140 szybkie - powyżej jest gorzej. Prowadzenie? Tu czapki z głów dla Yamahy - MT-07 wyprzedza kierowce, prowadzi się o wiele lepiej niż mój gixxer 750 k7! W zakręcie pełna kontrola i zaufanie do motocykla. Hamulce też są świetne. Zegary czytelne i duże, wszystko widać. Doczepić się jeszcze można do widoczności w lusterkach - trzeba troche się pochylić żeby zobaczyć wszystko. Ogólnie MT-07 zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie - pracuje gładko, prowadzi się genialnie, ma dobre hamulce. Jako maszyna na początek to chyba ideał - daje 9/10.


Gość
Testowałem mt 07 przez 3 doby na trasie ,korki w Krakowie i na winklach .spalanie 4,2.bak ma pojemność 14 l więc uważam że zasięg jest niezły.był to mój pierwszy Moto po zdaniu prawka i uważam że nie jest za mocny jeżeli operuje się z wyczuciem sprzęgłem.oddaje świetnie moc a 3 bieg to jest bajka .na winklach pełna kontrola i pewność że możemy o wiele więcej Jeżeli zmusi nas do tego sytuacja.na autostradzie bez szyby do 120 ok później podmuchy wiatru są dosyć odczuwalne.20 kilometrów od rodzinnego miasta burza,grad i rozbite auta na trasie a mt nic z tego sobie nie robiło.nawet przez chwilę nie poczułem braku kontroli .czytając różne opinie i testy nie wierzyłem do końca w to co piszą ale teraz mogę z czystym sumieniem to potwierdzić, naprawdę świetnie Moto :)

Gość
A i trochę mały bak jest, 20l minimum powinno byc by co chwilę nie stawać

Gość
mi nie dzwigało ale penie dlatego że do 5tys kręciłem i zmiana bo bym się pewnie zesrał jakby przód poszedł w górę. Mogli by dołożyć kontrolę trakcji

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Jako pierwszy motocykl niemal doskonały
06.11.2014 18:09:15

Zalety:
+ Prowadzenie
+ Bardzo niska waga
+ Wygląd
+ Zadowalające przyspiszenie
+ Dobra kultura pracy

Wady:
- Miękkie zawieszenie przód i tył
- Mały bak
- Średni hamulce

PIERWSZE WRAŻENIE
Motocykl prezentuje się bardzo dobrze, wygląda jak rasowy naked czy wręcz streetfighter. Duży elektroniczny wyświetlacz ze wszystkimi niezbędnymi informacjami, jest nawet wskaźnik aktualnie zapiętego biegu i komputer liczący średnie spalanie. Wyświetlacz czytelny w słońcu, bardzo dobre i efektowne podświetlenie przy wjeździe do tunelu :)

POZYCJA ZA STERAMI
Jako użytkownik dużego Horneta 900 pierwsze uczucia bardzo mieszane. Wrażenie jakbym usiadł na pocket bike'u - motocykl jakiś krótki, mały, ale suma sumarum nie jest tragicznie i przy wzroście 182 cm siedzi się dobrze i wygodnie, wiadomo że po przejściu z większego moto nie będzie tak wygodnie, ale da się przyzwyczaić :)

PROWADZENIE
Pierwsze kilka kilometrów spotęgowały wrażenie jazdy na pocket biku, ale podczas kolejnych kilometrów na MT-07 było coraz lepiej, a samo prowadzenie w zakrętach to jedna z największych zalet MT-07. Motocykl jest bardzo lekki, ma szeroką kierownice, w zakręty kładzie się na zawołanie bez względu czy jedziemy 50km/h czy 180.

SILNIK I SKRZYNIA BIEGÓW
Silnik dwucylindrowy, chłodzenie cieczą - pracuje bardzo aksamitnie i gładko. Jedynie można doczepić się do zbyt cichego tłumika - czasem po zatrzymaniu się na światłach miałem wrażenie że silnik zgasnął. Moc maksymalna nie jest ogromna, bo tylko 75KM, ale niska waga i moment obrotowy prawie 68Nm robi swoje. Moment jest większy od tego w hornecie 600 czy FZ6! Efekt jest taki że do 180km/h przyspiesza bardzo żwawo, dopiero powyżej tej prędkości zaczyna się wolne rozpędzanie. Prędkości 200km/h nie ujrzałem mimo dłuższej próby rozpędzania, ale to może być kwestia mojej za dużej wagi ;) Skrzynia biegów pracuje poprawnie - nie zachwyca, ani nie rozczarowuje.

ZAWIESZENIE:
No i tutaj dochodzimy do największej wady MT-07. Niestety zawieszenie jest dla mnie za miękkie - dziury wybiera świetnie, ale motocyklem buja przy hamowaniu i przyspieszaniu. Podczas naprawde mocnego przyspieszania odbija się to dodatkowo na rzucaniu kierownicą podczas zmiany biegów, tak więc przydałby albo amortyzator skrętu żeby to zniwelować albo twardsze sprężyny z przodu i z tyłu.

HAMULCE I POZYCJA ZA KIEROWNICĄ
Są skuteczne, ale nie wybitne. Nie miałem wrażenia że wypadne przez kierownice przy zbyt mocnym pociągnięciu klamki. Według mnie standardowe na poziomie hornety 900, a np. gorsze od FZ1.

PODSUMOWANIE:
Motocykl ma jedną większą wade w postaci miękkiego zawieszenia, ale odczują to bardziej doświadczeni motocykliści. Początkujący raczej nie będą bardzo narzekać. Inna mała drobnostka to zbyt mały bak, ale jeśli spalanie będzie tak niskie jak sugeruje Yamaha to nie ma co się bać. Ogólnie motocykl oceniam bardzo wysoko na 9 punktów. Jako pierwsze moto chyba nie będzie osób niezadowolonych z MT-07.

Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
MT-07 - na dobry poczatek
11.28.2014 16:41:13

Witam
Yamahe kupiłem w tym roku i jestem z niej zadowolony. Motor dla poczatkującego ( tak jak ja) jest idealny. Gorąco polecam!!!
Według moich obserwacji i wrażeń z jazdy:

PLUSY
+ dynamika
+ cena
+ pewne prowadzenie
+ masa
+ silnik
+ pozycja za kierownicą

MINUSY
- trochę za mały bak paliwa
- standardowe siedzisko na dłuższych wyprawach zaczyna ugniatać :)
- wyświetlacz chociaż czytelny trochę za blisko umiejscowiony ( trzeba się przyzwyczaić do skłonów głowy)

Głosy: 57   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
bzyczek
02.23.2015 9:14:06

Ten motocykl to świetny kompromis między ceną, a osiągami.
W tej cenie (za nowy motocykl) tak naprawdę nic nie można mu zarzucić.
Kierowca do wzrostu 180 cm nie będzie narzekał na brak miejsca, wyżsi kierowcy będą narzekać.
Hamulce wbrew obiegowym opiniom są zupełnie wystarczające, warto dopłacić do wersji ABS! "Wyjadaczom" będzie brakować mocy, hamulce i zawias będą za słabe, ale jeśli chcesz szaleć kup coś z innej półki! Szpanerom będzie przeszkadzał cichy wydech, ale można bez problemu kupić inny wydech. Można doczepić się do wyglądu topornych klamek hamulca i sprzęgła, również bez problemu jest dostępność akcesoryjnych klamek.

Plusy:
+ waga, poręczność - idealny na miasto
+ wygodna pozycja za kierownicą
+ spalanie
+ pięknie ciągnie z dołu - nie ustępuje typowym ścigaczom
+ praca silnika i skrzyni biegów
+ czytelny wyświetlacz
+ wygląd

Minusy:
- słaba osłona przed wiatrem, powyżej 140 to walka z ciśnieniem powietrza, ale to przecież naked.
- siedzisko przy dłuższej jeździe daje się we znaki
- słaba widoczność w lusterkach

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
mt07
09.03.2015 9:34:13

Miałem ten motocykl przez kilka miesięcy. Potwierdzam wszystkie zalety tego motocykla opisane przez poprzedników. Należy mieć świadomość do czego ten motocykl się nadaje a do czego nie. Jest to idealny motocykl do jazdy po mieście i krótkie wypady za miasto dla osoby niedużego i średniego wzrostu. Nie nadaje się do dalekich wypraw, jazdy z bagażem i pasażerem, nie polecam osobom wysokim, motocykl jest mały, lekki, o delikatnej konstrukcji, miękkim zawieszeniu. Osoby wysokie będą się czuły na nim niestabilnie.


Gość
Przekulalem moim MT Rumunie Transalpine itd 2300km w 4 dni boczne sakwy i zadupek .... czad! Bez najmniejszego problemu. polecam Moto jest ogień!

cobra
To wspaniale i proponuję Ci żebyś swoje zdanie zawarł w opinii na tej stronie a czytelnicy będą mieli różne punkty widzenia. To lepsze niż próba przekonywania mnie, że nie powinienem mieć takiego a nie innego doświadczenia z użytkowania motocykla.

Vasago
Mam ponad 190 cm i dobrze mi się jeździ na MT07 :) Czemu miałbym się czuć niestabilnie na mniejszym motocyklu? Jedyna niestabilność pojawia się przy wyższych prędkościach i wynika z niskiej wag motocykla. Natomiast absolutnie zgadzam się co do tego, że jazda z pasażerem to ostateczność.

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
Godny polecenia
12.23.2015 17:40:47

Miałem okazję pojeździć MT07 jako pojazdem zastępczym.
Ogólnie fajny motocykl, choć moim zdaniem trochę miękkie przednie zawieszenie. Wskazania komputera pokładowego mają się ni jak do rzeczywistego spalania i tu miłe rozczarowanie. Spalił mniej niż pokazywał komputer. Ogólnie jak ktoś chce to zejdzie ze spalaniem poniżej 4 litrów. Mi się to udawało bez mocnego zamulania. Najmniej 3,62l/100. Motocyklem fajnie si śmiga po winklach pod warunkiem gładkiej drogi. Jest wygodny dla plecaczka, na pewno wygodniejszy niż CBR250R. Ma niezłego kopa i zbiera się od samego dołu naprawdę fajnie. Uważam, że motocykl nadaje się na pierwsze poważne moto, tym bardziej, że cena za nowego MT07 nie jest wygórowana.

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
yamaha mt 07
02.23.2016 20:21:32

Krótko zwięzłowato i na temat nie żałuję ,że go mam. W dobrych pieniądzach zajebisty motorek świrujesz po mieście jak chcesz lekki ,zwrotny , na koło wstaje idealnie .W trasie też nie odbiega od najlepszych a już trochę ich miałem ,nie wiem co więcej pisać , naprawdę polecam do świrowania zajebisty .

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Pierwszy moto
04.03.2016 23:50:30

Mój pierwszy motor. Wybrałem ze względu na cenę i opinię na forach. Rzeczywiście zgrabny i fajny motor ale po mieście i na małych trasach. Na dłuższych trochę męczący. Na autostradzie do 130 więcej się bałem bo jest za lekki i nosi przy wietrze albo wyprzedzaniu ciężarówki. Mam 183 i jest dla mnie w miarę wygodny choć odnoszę wrażenie, że wyglądam trochę jak na mini motorku.
Ogólnie jestem zadowolony.


Dołączone zdjęcia
Yamaha MT-07
Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
MT-07
04.07.2016 0:02:59

Wygląd idealny (także się liczy). Motocykl świetnie się prowadzi. Bardzo dobry dla początkującego motocyklisty :)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Jo ma ha
05.29.2016 17:21:55

Mam mt 07 od 3 tyg to moja drugie moto.
Na moje 183 cm wzrostu wrazenia super.
Dzis wrocilem z nad morza, trasa 700 km w jedna strone, brak wysokiej szyby jest problematyczny, ciezko bylo gonic kolegow na turystykach bo po godzinie jazdy 160 km na h naprawde mialem dosyc.
Mam niska szybe i malo to pomaga, ale to naked wiec trzeba wiedziec co sie kupuje.
Minus maly bak tankowanie na trasie co 220-250 km. Po dwoch dniach i 1400 km lekko bolaca dupa i kolana. Ale ogolenie mega zadowolony.
Motor naprawde swietny, ciagnie od samego dolu. Osoboscie jestem w nim zakochany mimo wymienionych minusow.
Ladna stylistyka, 75 km ale robi swoje, na dojazdy do pracy i krotsze wycieczki idealny.
Ogolnie 9/10

Polecam!!!!

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Średniak
05.08.2017 17:21:48

Moto co prawda nie nam. ale będę miał
Uzytkowałem 3 dni i można powiedzieć że za 28 tys nic lepszego nowego się nie znajdzie.
Kop niesamowity jak na pierwsze moto - do odciny bałem się kręcić.
Brak owiewki na plus bo człowiek wolniej jedzie a tak by ciągle jechał licznikowe 200.
Dobre zawiasy i trzepie na dziurach.
Z raci tego że jestem początkujący to częśto blokuje mi się koło przy redukcji z 3 na 2. pozostałe redukcje idą dosyć płynnie. ale powoli to ogarniam.
Za 33tys ma się w pełni wyposażoną w akcesoria ochronne kufry itp.

Gdyby ktoś chciał kiedyś kupić demówke z Katowic to śmiało bo ja ją docierałem przez 400km :)

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Miód malina
05.10.2017 10:38:55

MT-07 kupiłem w zeszłym sezonie kierując się opiniami na forach i nie żałuję. Miły i zwrotny motocykl z elastycznym silnikiem. Moc 75KM, ale na wagę 179kg (182kg w wersji ABS) wystarczająca. Silnik bardzo cichy, dlatego warto zainwestować w tłumik. Zbiornik 14 L. niektórzy uważają za troszkę mały, ale jak dla mnie nie jest zły. Spalanie tu wypada rewelacyjnie. Przy poprzednim właścicielu wynosiło 4,1 L. Przy mojej jeździe, która przeważnie oscyluje przy wskazaniach ECO (3000-4500 obr.) wynosi 3,8 L. Warto dokupić szybę, która zwiększy komfort jazdy przy prędkości powyżej 100 km/h. Bardzo chętnie rozpędza się do 140 km/h, powyżej przyrost prędkości słabnie. Minie udało się zobaczyć na wyświetlaczu 203 km/h. Kanapa wygodna. Ból tyłka zaczyna się po blisko 2h ciągłej jazdy. Zawieszenie jest miękkie i przód nurkuje przy mocniejszym hamowaniu. Początkującemu motocykliście nie będzie to przeszkadzało.


Dołączone zdjęcia
Yamaha MT-07
Yamaha MT-07
Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Opinia
08.03.2017 22:39:48

Moto jak najbardziej SPOKO.
Przesiadłem się z Midnighta 950 i myślę że to było rozsądne posunięcie, mankament tego moto to na pewno plastiki ale czego spodziewać się w budżetówce :D (tragedii nie ma)
Na pierwszy motor jak najbardziej OK.
Za rok albo dwa przesiadka na coś mocniejszego :D
MT09 może w porywach do MT10,chyba że fundusze pozwolą to BMW S1000R

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Continental Conti Road Attack

Często łapie uslizgi, nawet przy redukcji.
Nie polecam szczególnie w chłodne dni, bo słabo się grzeje.


...

Motul 300V syntetyczny

wymieniam teraz olej na motul300v10w40 , mam nadzieję że na wiosnę bedę się podniecał tym olejem .kupiłem moto na oleju chyba yamalube latał...

Klocki hamulcowe TRW-Lucas SV

Miałem TRW-Lucasy - zarówno organiki jak i sinterowe. Okazało się że te pierwsze były znacznie lepsze. Sinterowe hamują gorzej od EBC i organic...

Gopro Hero 6 Black

Takie produkty jak Gopro 6 przyczynią się do upadku całej firmy. Lubie ich kamery, nawet bardzo. Do tej pory od dwójki kupowałem wszystkie od raz...

Shiro SH-821

Wentylacja
Wloty niby są i jak jest zimno, to nawet wydaje mi się, że jakiś przewiew czuję, ale może mi się tylko wydawać. Nie czuć r...

Gopro Hero 6 Black

Zakupiłem go pro 6 mając wcześniej tzw. Chińczyka. Wyjechałem na wakacje i miałem wielkie nadzieje co to tej kamery, przeliczyłem się. Hero 6 ...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce