Mamy już 9410 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Schuberth S2



Ilustracja przedmiotu

1   2  

Schuberth S2

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.18 / 10

(Na podstawie 11 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 82%
Neutralne: 0%
Negatywne: 18%


Gość


2
Schuberth S2
07.15.2012 12:00:39

Kask mam od dwóch dni. Pierwsze wrażenie, szpan, cena, pudełko z pochodnymi, super kask. Ładny, wygodny (minus ciężko założyć, może to i plus (ciężko zdjąć)).

Zaczynamy jazdę: 20 km/h kask jak kask, cicho wokoło jak na postoju. Dojeżdżam do asfaltówki, 30 km/h,40,50,60km/h hmmm, 70 hmmmmmmmm, 80 ? Co jest w kasku DUDNII powietrze przeogromnie!! Przy 120, jest to conajmniej śmiesznie DU DU DU DU koszmar!! Pomaga a) Zakrycie brody rękawicą (jeździmy z 1 ręką ::D), b) Odchylenie głowy w górę o kąt 45 stopni w chmury. Odchylenie w bok i to nie całkowicie pomaga !!

Miałem również okazję polecieć 190-200 km/h. Chciałem spojrzeć w lusterko, jednak obróciłem głowę lekko w prawo o około 30 stopni i motor zaczął zjeżdżać na prawy pas :oooooooooo nie wiem czy to normalne?!

Podsumowując, KASK jest totalną porażką producenta, a pisanie o jeździe w szaliku jest, kpiną z klienta.

Jerry
Sprawdz w aucie czy na rowerze obracanie głowy. Jest to popularne zjawisko, że za obrotem głowy sciągasz kierownice, cieżar ciała i pojazd podąża za głową.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Adam
08.26.2012 15:43:53

Jak ktoś szuka kasku do turystyki to polecam C3. S2 to typowy garnek na ściga. Jak się schowasz za owiewką to jest dobrze i nic nie dudni. Jest dobrze wyciszony, wykończenie świetnej jakości, szyba nie paruje. Jestem zadowolony.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
09.08.2012 23:12:25

Może faktycznie ten garnek nie jest zrobiony dla nakeda. Latam na XXie i nic nie dudni. Dla mnie to ideał kasku.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Robok
12.03.2012 14:12:08

Zalety:
+ Schuberth
+ Niemiecka jakość wykonania
+ Dobra wentylacja
+ Duże pole widzenia
+ Pinlock, który działa doskonale
+ Znacznie lżejszy od C3
+ Dobra areodynamika

Wady:
- Wyciszenie w S2 to ściema marketingowa. Od 120km/h szumi konkretnie, na szczęście przy większych prędkościach nie staje się jeszcze głośniejszy. Szum mniej więcej na tym samym poziomie.
- Cena

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, choć mam wrażenie że bardzo duża część ceny to napis firmowy. Wspomnianego dudnienia nie zauważyłem, a także latam nakedem. Najbardziej denerwuje mnie szum wiatru, bo poza tym to bardzo udany kask.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
02.12.2013 12:14:01

Jeżdżę w S2 od momentu jego premiery w Polsce, czyli od początku sezonu 2012. Chciałbym się odnieść do pierwszej opinii jaką tu przeczytałem, czyli Pana któremu dudni w S2 i odczuwa silne turbulencje. Opisywane przez Pana zjawiska są najlepszym dowodem na to, że kupił Pan za duży kask... Przy zakupie kasku należy wybrać taki, który wydaje się wręcz za ciasny, musi bardzo ściśle przylegać do głowy i "tulić" ja całą łącznie z policzkami. Ucisk musi być wyczuwalny. Łatwo to sprawdzić podczas zakupu. Kask po założeniu na kominiarkę (to ważne bo na kominiarce jest większy poślizg) przy gwałtownych, szybkich i ciągłych ruchach głowy w lewo i prawo (kiwanie głową "nie") oraz intensywnych szybkich ruchach głowy góra i dół (kiwanie na "tak") nie ma prawa migrować po naszej głowie. Musi ściśle przylegać jak przyklejony. Ważne by dobrze zapiąć pas i tak poprowadzić pasek pod brodą by nie było tam luzu.
Wracając do dudnień. Za duży kask po pierwsze wpada w turbulencje, a po drugie dostaje "lewego" powietrza wewnątrz (poddmuchy). Wzrasta ciśnienie wewnątrz i w wyniku jego kompresji oraz drgań następuje dudnienie. Jazda w takim kasku nie jest komfortowa a może być niebezpieczna.
Co do S2 uważam, że to bardzo dobry kask. Drogi, ale: wykonany idealnie, z doskonałych materiałów, zapewniający wysoki poziom bezpieczeństwa, funkcjonalny, atrakcyjny wizualnie, stosunkowo lekki, o dobrej wentylacji. Raczej cichy. Prawidłowo dobrany do rozmiaru głowy jest doskonałym towarzyszem wypadów na tor, jazdy turystycznej i poruszania się po mieście. Śmigam w nim na nakedzie (Kawa ER6n).

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
REWELACJA
04.22.2013 11:42:02

Witam, przesiadłem się z Nolana N85 i zmiana się opłaciła. Przede wszystkim kask jest niesamowicie wyciszony - w porównaniu do nolana nie ma nawet co porównywać - można jeździć normalnie bez zatyczek. Kask jest też o wiele lepiej wykonany - nic w nim nie skrzypi, wszystko jest idealnie spasowane, wyściółka wygodniejsza, a wentylacja rewelacyjna. Kask zdecydowanie wart swojej ceny - polecam każdemu. Jedyny jego minus to cena, ale zapewniam że warto - komfort jazdy w S2 jest niesamowity! Daje 10.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
Baaaardzo średnio
05.04.2013 21:56:09

Od początku chciałem zakupić C3 ale niestety szczęka jest za krótka i nie jest to kask dla mnie. Testowałem za duży rozmiar i się mieścił, było cicho, bardzo cicho... ale był za duży.
Kupiłem S2... Miało być cicho, bardzo dobrze pod względem aerodynamiki i w ogóle, a jest:
- bardzo głośno - z naciskiem na bardzo. Kask jest dobrze dobrany (rozmiar M pomimo znacznie większego obwodu głowy i mieszczenia się wyłącznie w L i XL innych producentów). Pomaga wyłącznie zakrycie ręką dołu kasku (może jazda w szaliku też pomoże) lub bardzo mocne odchylenie głowy w górę...
- aerodynamika średnia. Lepiej niż w moim poprzednim ale znacznie gorzej niż w XR-1100 Shoei'a.
- integral czyli brak zalet w porównaniu ze szczęką, a w dodatku mega głośny.
Ma też zalety:
- ładnie wygląda,
- wentylacja ok,
- pinlock działa super (pewnie jak w każdym innym przypadku pin locka).
Nie polecę nikomu. Będę go jeszcze testował z szalikami i różnymi konfiguracjami kominiarek, kołnierzy itp. ale nie wróżę. Chciałem zakupić system Intercomu ale chyba nie ma sensu skoro jest tak głośno.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
JAK NAJBARDZIEJ
06.25.2015 13:29:17

+ ogólny komfort jazdy
+ przyleganie do głowy
+ wentylacja - czacha się nie poci, system wentylacji przód-góra pozwala na wyczuwalną cyrkulację powietrza
+ waga+aerodynamika - nawet przy długich trasach kark nie boli
+ wygląd

- cena garnka i akcesoriów. Przyciemniana szyba 300 zeta, gdzie do innnych garów już za 100
- moto trochę ucieka przy skrętach głowy

+/- ciężko się zakłada, ale jak już wejdzie to świetnie leży :D
+/- wcale nie jest taki cichy, ale zgadzam się z poprzednikami, że od pewnego pułapu dokręcenie manetki nie powoduje zwiększenia poziomu hałasu

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Jest ok.
08.12.2015 16:49:00

Kask wybrałem świadomie rozmiar M choć z opisów powinno być L z racji obwodu czaszki.
S2 używam na golasie przejechałem w nim 10 tys. km. Zalety
1: Stabilność przy dużych prędkościach (powyżej 160)
2: Wentylacja
3: Dopasowanie
Wady:
1: Hałasy we wewnątrz, jak w kaskach w zależności od warunków mam Shoeia i jest podobnie ale S2 jest bardziej stabilny.
Hałasuje wiatr przepływający między ramionami a kołnierzem kasku.
2: Po założeniu szyby musiałem 'znaleźć" jej odpowiednią wysokość ponieważ turbulencje mocno dawały znać o sobie i miałem wrażenie dudnienia itp.. Obniżyłem szybę jest powiedzmy nieźle. Generalnie jestem zadowolony.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
S2 po 30k
01.25.2016 13:34:40

Nakreciłem nim 30k w warunkach zimowych, upalnych południowych, w trasie, mieście i na torze.

Zalety:
- jakość wykonania wnetrza: materiały nie śmierdzą, nie przesuwają, wygodne, nic nie uwiera, nie obciera, nie podrażnia - zero zastrzeżeń
- jakość zewnętrzna: na białym nie wiszę po 2 latach złego stanu, wyglada b dobrze, nie ma zastrzeżeń.

Wentylacja b dobra nawet w lato na torze, albo nad śródziemnym w sierpniu daje radę.
Hałas: brak uwag, zawsze każdy kask mógłby być cichszy, ale tu udany kompromis pomiedzy b dobrą wentylacją a wyciszeniem.
Aerodynamika: dopiero przy 200 zaczyna się unosić na sprzecie z owiewką. BTW za owiewką cisza.

Pinlock bez uwag, wytrzymał 30k, ale powoli prosi o zmianę, bo zaczyna coś parować.
Blenda i mechanizm otwierania super ok.

Kask posiada mała wadę tj mechanizm otwierania dopływu powietrza na szczycie kasku. W mojej ocenie lepiej to zrobili w Shoei np GT Air. W S2 po jakimś czasie chodzi dość cieżko, szczególnie jak wpadną tam nieczystości. nie jest też łatwo wyczuwalny jak u wspomnianej konkurencji.

Po takim przebiegu bardzo się nie rozbił.

Spokojnie można polecić twen wysokiej jakości i klasy kask, choc ciekaw jestem porównania z Shoei GT Air.
Inne bez blendy mnie nie interesują.

Ps: miałem wspomniane dudnienie po wymianie szyby, a źródłem było powietrze wypadające w otwór wentylacyjna na szczece. Went jest na tyle wydajny, że szczekowy sobie odpuściłem, ale zobacze jak na nowym moto bedzie.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Solidny kask za niestety zbyt wysoką cenę
07.10.2016 18:10:25

Kask mam od kilku miesięcy, zrobiłem w nim ok 3000km - codzienne dojazdy do pracy i kilka tras po kilkaset kilometrów po Polsce.
Moje spostrzeżenia i uwagi:
- wysoka jakość wykonania, wszystko fajnie spasowane, nic nie trzeszczy, bardzo miłe wnętrze kasku
- precyzyjny mechanizm szybki
- baaardzo wygodny (porównując do nolana 104 jest to przepaść )
- bardzo wydajna wentylacja - zwłaszcza na szczęce, ale w pewnych warunkach (za szybą trystyczną) mocno dudni
- w motocyklu miałem zamontowaną szybę turystyczną z deflektorem. w tej konfiguracji schuberth był głośny, po zdjęciu deflektora jest zdecydowanie ciszej
- początkowo wkładanie kasku było strasznie upierdliwe, po jakimś czasie albo się przyzwyczaiłem albo otwór minimalnie się rozszedł
- parująca blenda przeciwsłoneczna
- po zamontowaniu audio SRC jeszcze większe problemy z wkładaniem kasku (ponownie nie zdecydowałbym się na zakup SRC schubertha - za mniejszą kaskę wybrałbym scale q3)
- przy montażu SRC pękła opaska zaciskowa od szczęki kołnierza kasku. Na duży + bezproblemowa i szyba naprawa od ręki u dystrybutora na Polskę
- dużym minusem jest brak systemu awaryjnego wypinania wnętrza kasku przez ratowników (tak jak mają kaski SHOEI czy HJC). Przy tak małym otworze na głowę zdejmowanie kasku przez ratowników może być mocno utrudnione

Podczas zakupu kasku spodziewałem się ciszy podczas nawijania kilometrów w tym kasku - cudów nie ma, kask nie jest specjalnie głośny,ale przy prędkościach powyżej 100-120 km/h nie ma szans na rozmowę przez dedykowany zestaw SRC

W cenie 1200-1400 zł dałbym mu 10/10 punktów, w cenie 2000 zł 7/10 to max na co moim zdaniem ten garnek zasługuje.

Finalnie trochę żałuje że nie zdecydowałem się na SHOEI NXR ( do turystyki mam neoteca)

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Suomy Apex

"Wyniki testów były szokujące, gdyż tylko trzy modele kasków spełniły wszystkie kryteria. Sześć na dziesięć badanych modeli nie przeszło e...

Alpinestars Celer

Długo zastanawiałem się jaką kurtke wybrać, miałem już spodnie alpinestars tracki, model 2012, czyli juz te z matowa skóra, przymierzałem par...

Shark Skwal

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po zi...

Klocki hamulcowe Siffert

Zużywają się równo, nie są za twarde, oszczędzają tarcze hamulcową, trochę pylą, po 250-350km przednia felga do przetarcia mokrą szmatą, w...

Shima STX

Rękawice w swojej półce cenowej nie mają konkurencji wśród innych firm jeśli chodzi o wygodę noszenia (a przymierzałem na motobazarze dziesi...

LS2 FF397 Vector

Kask użytkuję jeden sezon, podług AGV znajomego z tej samej półki cenowej jest sporo lżejszy, ma milsze i wyglądające na solidniejsze materia...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania