Mamy już 10600 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha FZS 600 Fazer 1997-2003



Ilustracja przedmiotu

1   2  

Yamaha FZS 600 Fazer 1997-2003

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.62 / 10

(Na podstawie 13 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 92%
Neutralne: 8%
Negatywne: 0%


Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Super maszyna
01.06.2013 12:53:15

Znakomita maszyna. Kupiłem z przebiegiem 80 tys. W 3 lata dodałem do przebiegu kolejne 30 tys. i motocykl sprawuje się nadal super :) Po zime pali zawsze bez problemu, prowadzi się bardzo dobrze, skrzynia pracuje precyzyjnie, hamulce po regenracji naprawde dają rade. Spalanie bardzo przyzwoite - od 5L do 9 jak się go przyciśnie. Naprawde zacna maszyna :)

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
ralf
03.28.2013 11:37:52

Sprzęcik super na początek :) Mam od 3 sezonów, na liczniku dobija już 100 000 km i zero problemów z czymkolwiek - zmieniam tylko olej i jeżdże. Prowadzenie bardzo łatwe, wygląd nadal super mimo upływu czasu, dobre hamulce i komfort jazdy. Minusy tego modelu to cichy wydech w serii i pękające króće gaźników, ale u mnie na szczęście nie było z tym problemów. Polecam!

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
super sprzęt
10.16.2013 9:22:44

Mam FZSa od 2wóch sezonów - maszyna bardzo przyjemna w użytkowaniu. Super wygodna pozycja - cały dzień w siodle od 6 do 18(wyprawa na Węgry) i tylko tyłek boli od siedzenia :) Osiągi bardzo przyzwoite, ale dla jednej osoby - w dwójke zaczyna brakować momentu do sprawnego wyprzedzania. Awaryjność praktycznie zerwowa - mój ma przebieg 80 tys, zostały w nim wymienione jedynie króćce w gaźniku, łożysko główki ramy i sprzęgło przy przebiegu 60 tys. Hamulce w tym motocyklu są świetne - można hamować na dwa palce :) Jakbym się miał do czegoś doczepić to do zawieszenia - lekkie utwardzenie byłoby wskazane, poza tym światła są bardzo słabe - ja zmieniłem żarówki na Philips X-treme Vision i jest lepiej. Ogólnie bardzo polecam ten motocykl - na pewno jeden z lepszych w swojej klasie.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Świetny motocykl.
02.10.2014 13:09:50

Posiadałem ten motocykl kilka sezonów i byłem mega zadowolony. Motocykl bezawaryjny z świetnymi osiągami jak na 600. Super hamulce od R6, pozycja bardzo wygodna, owiewka w jakimś stopniu pomaga z walką z wiatrem. Zawieszenie hmm w pierwszych rocznikach nie było rewelacyjne, ale zostało poprawione a wtedy wypadało nie najgorzej. I jeszcze jedna duża zaleta ten motocykl średnio palił 5-5,5l/100km co dla mnie jest znakomitym wynikiem.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
Po połowie sezonu oceniam faziego bardzo dobrze
04.23.2014 14:47:34

Przejechałem sprzętem jakieś 5 tys. km. miasto i trasa. Motocykl bardzo fajnie się prowadzi (wymiana oleju w przednich lagach i uszczelniacze - wcześniej jechał jak kanapotapczan), ma świetnego kopa, ale można też nim pojechać lajtowo, turystycznie. Przesiadłem się z supermoto i zwłaszcza w mieście, przy manewrowaniu i mniejszych prędkościach czuć masę motocykla - nie jest tak poręczny i nie ma tak wygodnego zawieszenia na dziurawych polskich drogach. Z kolei po przekroczeniu 80km/h z każdą kolejną dychą zdaje się być coraz bardziej stabilny. Spalanie też jest nie małym plusem, mi zawsze wychodzi w granicy 4,8 do 5,5 l/100km. Nigdy nie jeżdżę "dziadkowo" mam 95 kucy to z nich korzystam. Słyszałem o kozakach potrafiących tak pociskać Fazerem, że spala im ponad 7l - do prawdy nie pytajcie się mnie jak oni to robią. Mój nigdy nie spalił więcej jak 6l przy ostrym dzidowaniu w pustym mieście nocą - swoją drogą jak go kupiłem to od razu poszło czyszczenie gaźników, regulacja + luzy zaworowe no i cała reszta rzeczy ekspoloatacyjnych. Teraz trochę o minusach. Po pierwsze kanapa, która jak nie masz spodni moto tylko dżinsy to przy mocnym hamowaniu lądujesz jajcami na baku (delikatnie mówiąc nie przyjemne). Kiedyś przeczytałem na jakimś forum, że Fazer zapewnia bardzo wygodną pozycję za sterami i można nim jeździć turystycznie. Moim zdaniem może dla kogoś o wzroście 170-175cm. Ja mam nieco ponad 1,8m i dla mnie pozycja jest zbyt sportowa do dłuższych wypadów - za mocno podkurczone nogi, ale można zrobić 300 - 400 km w dzień i nie odczuwać tego zbyt dokuczliwie. W trasę przydało by się też akcesoryjne siodło. Tak jak pisałem wcześniej oryginalne jest mocno pochylone do przodu, uszyte ze śliskiego materiału. Customowe obszycie u specjalisty to koszt około 400zł. Takie minimalnie podwyższenie siedzenia w jego przedniej części przekłada się na wygodniejszą pozycję - przede wszystkim przy hamowaniu zmniejszamy ryzyko uszkodzenia klejnotów, po drugie mamy nieco mniejszy kąt ugięcia kolan. Do turystyki dla kogoś powyżej 175cm wzrostu przydała by się też nieco wyższa szyba, przy moim 181cm wszystko z szyby wali mi centralnie w kask (pozycja bardziej wyprostowana) - oczywiście można schować się za owiewką, ale czy da się tak jechać przez 300-400km? No chyba nie. Podsumowując jest to świetna propozycja dla kogoś lubiącego odwinąć manetkę, ale nie koniecznie szukającego obudowanego sporta - Fazer nie jest tak ekstremalny, ma nieco wygodniejsze zawieszenie niż np. Yamaha R6 i nieco mniej mocy - co nie znaczy, że jest dużo wolniejszy. Sprzęt i do miasta i na wypady za miasto, ale żeby nazwać go turystycznym, należało by go nieco "ubrać" w gadżety zwiększające ergonomię/wygodę. Moja ocena to 8, nie 10 ponieważ jest skrojony na nieco niższych azjatów - przynajmniej tak mi się wydaje :)


Gość667
wszystko ok tylko fazer ma chamulce najlepsze w swojej klsie jak R1 czy R6 owszem siedzenie bez spodni w skorze czy tez obszucia jest dosyc sliskie ale jak jezdzisz prawidlowo czyli praktycznie odparcie masz na podnizkach a nie na dupie to nie sprawi wiekszego problemu , szyba turystyczna tez robi robote ,Co do osiagow to ysle ze sa na prawde super ...co gaznik to gaznik ...3.3 do setki to siwetny wynik i jak wchodzi 7 tys obrotow zabawa sie zaczyna ...sprzet potrafi jechac jak pokojny turystyk ale jak odkrecasz...szatan ....malo awaryjny klasyk serii ,dbany wart utrzymania w kondycjci za wszelkie pieniadze...to moje zdanie ;)

Pepko
Mogę tylko potwierdzić słowa kolegi 3eski. Wszystko absolutnie się zgadza.

Gość
po takim opisie wszystko jest jasne i tak powinno być. dzięki

Głosy: 35   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
fzs 600 fazer
05.12.2014 12:43:57

Szczerze polecam - jest to mój pierwszy poważny motocykl i ani troche nie żałuje wyboru. Fazerek jest wygodny, mało spala(5,5-7L na trasie) i łatwo się prowadzi. Jazda z pasażerem niestety nie jest już taka przyjemna jak solo, ale da się :) Mam go od 2 sezonów i jedyne awarie jakie mnie spotkały to spalone żarówki w reflektorach i tylna pozycyjna :) Oczywiście nie jest to motocykl zupełnie bez wad - odziedziczył on skrzynie biegów po thundercacie, a więc przy nieumiejętnym obchodzeniu się z biegami typu wrzucanie bez sprzęgła, redukcja bez międzygazu może zacząć wypadać dwójka - przy kupnie warto to sprawdzić, bo często jak zaczynają się takie historie właściciele fazerek zamiast naprawiać wolą opchnąć moto - ja przy kupnie swojego spotkałem się z takim sprzedawcą, na szczęście był ze mną kolega który jeździ na moto od dłuższego czasu i to wykrył. Co do innych wad - światła świecą raczej słabo i fabryczny tłumik to porażka, najlepiej wymienić na akcesoryjny bo moto brzmi jak skuterek. Moja ocena 8/10.

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
FZS 600 idealny na początek
09.28.2014 8:58:49

Opiszę moją subiektywną ocenę po jednym sezonie i 9 000 km.
Jest to mój pierwszy motocykl i nie mam porównania z innymi maszynami.
Wygląd:
O gustach się nie dyskutuje. FZS 600 jest motocyklem na pewno nie brzydkim ale wersja z prostokątnymi lampami trąci juz trochę starością.

Użytkowanie:
Fazerem zrobiłem około 9tyś. NA ten przebieg składało się 25% jazdy po mieście i pozostałe to szosy. Jazda po mieście jest zaskakująco łatwa i można poruszać sie spokojnie między autami niczym skuter. Ułatwia to wąska kierownica i stosunkowo niewielka masa motocykla. Jesli chodzi o trasy to na uwagę zasługuje dobra pozycja kierowcy jak i pasażera (wersja z niższymi podnóżkami pasażera po 2000r.). Spalanie jest ok chociaż mogłoby być niższe 5-6 w trasie. Dynamiczny silnik nie sprzyja ekonomicznej jeździe. Wadą w trasie ponad 300km jest twarda oryginalna kanapa.
Jazda w nocy jest trudna z uwagi na słabe oryginalne lampy. Wersja po 2002 miała juz inne lampy.

Koszty:
Motocykl zakupiłem z przebiegiem 46 000 obecnie na końcu sezonu mam 55 000. Przebieg ten jak się później okazało dość przełomowy dla tego motocykla. Przy 50 tyś daje się we znaki rozrząd który trzeba wymienić. Naprawa taka nie jest tania jeśli weźmie się pod uwagę koszt motocykla. 1000 zł całość. W moim przypadku do czynności serwisowych doszedł łańcuch napędowy + obie zębatki, tylna opona oraz regulacja gaźników. Fazera nie kupowałem na jeden sezon więc specjalnie nie będę narzekać. Mam nadzieje, że to co najgorsze już za mną i w przyszłych sezonach koszty będą mniejsze.

Ogólnie:
Motocykl fajny, daje dużo frajdy z jazdy. Moim zdaniem nadaje się na pierwszy motocykl. Jego duża moc jest do opanowania i daje wiele frajdy. Nie znudzi sie po sezonie

Głosy: 53   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Super!
02.21.2015 12:09:43

Świetna maszyna. Przesiałem się z Ogara 900 xD bez najmniejszych problemów.
Motocykl prowadzi się świetnie, fajnie wkręca się na oborty, daje naprawdę dużo frajdy. Świetne chłodzenie - ani razu nie włączyła mi się chłodnica (to typowe w tym modelu). Wygodna pozycja, choć jak dla mnie troszkę za mało sportowa. Bardzo zwrotny. Jeździ się jak rowerem. Na dobrych oponach kładzenie się w zakrętach to nie problem dla średnio zaawansowanego motocyklisty.
Spalanie w granicach 5,5-7l przy średniej i agresywnej jeździe. Chyba nigdy nie przekroczyłem 7l.
Mój wyposażony jest w akcesoryjne, mega-wygodne siodło - spora różnica w porównaniu do seryjnego.
Z wydechem Akrapovica brzmi jak marzenie. Chociaż świst na wyższych obrotach może nie każdemu w 100% odpowiadać.
Mój egzemplarz ma ponad 90 tysięcy kilometrów i wciąż wszystko jest w świetnym stanie. Tylko wymienić olej i w drogę.
Na oponkach Pirelli Diablo Rosso II prowadzi się jak marzenie.
Jedyny, jednak mały minus to skrzynia biegów - jak to w Yamahach przebicie z 1 na 2 musi być zrobione dość precyzyjnie i umiejętnie, bo czasem możemy omyłkowo wbić luz ;)
To chyba tyle. Świetny sprzęt na początek jak i na drugi motocykl. Ja pewnie moim polatam jeszcze trzeci sezon, choć marzę o sv 1000 s ;)

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Uniwersalna 600
04.01.2015 5:26:56

Witam, przejechałem fazerem '02 15k km.
Plusy:
+Spalanie( średnie 5.5l)
+Wygoda
+Uniwersalność(na co dzień, do zapierdala*** po mieście, do jazdy po torze, na wakacyjny wypad z plecaczkiem)
+Świetny na 2-gie moto dla niezdecydowanego
Minusy:
-Zdarza sie łapać shimmy po puszczeniu kierownicy

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
dobry z małymi wadami
07.05.2015 20:17:08

Na temat zalet koledzy się porozpisywali, więc dodam coś o wadach mechanicznych. Przed kupnem FZS600 warto przyjrzeć się wałkowi napędowemu na którym osadza się zębatke zdawczą. Yamaha dała ciała i gwint na wałku często leci w tym modelu, a żeby wymienić sam wałek trzeba rozpołowić silnik - rzadko opłaca się to robić, więc zostaje szukanie całego silnika na allegro. Kumpel kupił bardzo okazyjnie taką FZS600 z przyspawaną zębatką do wałka i musiał ją sprzedać na części. Druga sprawa to drugi bieg - od nieumiejętnego zmieniania, a szczególnie bez międzygazu przy redukcji można się niemiło zaskoczyć jak zacznie wypadać dwójka. Poza tym motocykl bezproblemowy :)

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
fzs 600
11.18.2015 16:52:42

Spoko maszyna kupiłem na 1 moto i nie żałuję. Spełniła wszystkie oczekiwania. Nie zużywa mocno opon. Jedyny problem był przy jeżdzie z max predkością trzeba było strasznie dociążać przód zeby byl stabilny.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Szybki i poręczny.
07.02.2016 17:53:24

To mój pierwszy moto.Rocznik 2003.Silnik igła v-max 240 km/h,spalanie- 5.5-8 litrów.Po przejechaniu 500 km zacząłem prawie zamykać ranty na rondach i ostrzejszych winklach.Daje radę przy agresywnej jezdzie i jest przewidywalny.Minusem jest zbyt miękkie zawieszenie przy agresywnej jezdzie,słaba ochrona przed wiatrem powyżej 160 km/h i denerwujące trzepanie kierownicą przy większych prędkościach na wietrze lub w zakrętach.Być może amorty skrętu dużo by pomógł.Na pewno nigdy już go nie sprzedam i będę trzymał jako drugie moto.Marzę o R1.

Jan__
Większy i jak Fazer, to może Fazer 1000? ;-)

Gość
Nie czytałem powyższych postów.. wiec sorki jeśli się powtórzę... po przejechaniu kilku sezonów nasuwa się pytanie... jaki kupić sprzęt większy ale żeby prowadził się jak fazer fzs...

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Fazer 2003 po lifcie
02.02.2017 11:59:26

motocykl bardzo poręczny, jeśli tak to mogę ująć. Wcześniej miałem cb500 i jeżdżąc po warszawie w korach, nie zauważyłem zbyt dużej różnicy (bo jest dużym pozytywem dla fazera). Na pewno pomagając składane lusterka. Przyspiesznie jest, co więcje ścigając się z honda 959 kolega pytał czy to nie V więc.. znowu duży plus.

Z minusów to wali mi się elektryka i nie pali wcale tak na dotyk jak postoi dłużej niz 2 tygodnie. Ale tego typu wady dot. poszczególnych egzemplarzy, więc bez sensu opisywać to jako ceche motocykla..

Z ogólych wad, to do wersji po lifcie czyli 2001-03 jeśli się nie mylę, jest bardzo mało części na rynku. Kupić nową czaszę np, graniczy z cudem.

Nie wiem czy polecam na pierwsze moto.. Każda rzędówka ciągnie od wysokich obrotów, więc opis, że jest delikatna nie jest żadną nowością, można i litra kupować, i jeśli nie będzie to V to będzie niby delikatna..
Raczej nie polecam na 1 moto ze względu na możliwości. Przyspieszenie 3,2 do 100km/h też nie wzięło się znikąd. Lepiej kupić na początek jakies er5/cb/gs500 etc. Przynajmniej są to stosunkowo tanie motocykle i przy wywaleniu nie będzie bolało, że jescze na motocykl idize 2000 ( i trudna dostępność części jeśli poliftowy).

Tyle, dzięki
Lwg
Łukasz

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Shark Ridill

Kask solidny, dobrze wykonany. Blenda słoneczna spełnia swoją rolę w 100%. Zamontowanie pinlocka uprzyjemnia jazdę w zimne dni.
Nie ma sen...

Shark Openline

To już mój drugi kask Sharka. Jest mega wygodny, lekki i solidnie wykonany, jak przystało na tą markę. Zapięcie działa bardzo dobrze. Blenda pr...

Honda CBR 1000F

Jeżdżę Dualem 4 sezon i powiem za zachowuje się wzorowo.Spalanie ok 5-6 litrów na 100km.Pięknie się prowadzi,ogólnie bezawaryjny i ciężki sp...

Honda CB500

Polecam! daje 9/10 bo zawsze coś się znajdzie ale ogólnie cebula to chyba najlepsza budżetowa 500 w swojej klasie. miałęm er5 przez jeden sezon ...

Scorpion EXO-COMBAT

Świetny, wytrzymały i wygodny kask,bardzo dobra wentylacja, choć mógłby być troszkę cichszy. Polecam

...

Macna Revenge

Bardzo fajne rękawice letnie z dobrą membraną. Tanie rękawice mają zwykle membranę Hipora, która dupy nie urywa, ale ty mamy OutDry, czyli memb...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce