Mamy już 4486 opinii o produktach motocyklowych!

Opinie
Dane Techniczne
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha FZ6 Fazer 2004-2006



Ilustracja przedmiotu

1  

Yamaha FZ6 Fazer 2004-2006

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
9.43 / 10

(Na podstawie 21 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu






Opinie motocyklistów


Pozytywne: 100%
Neutralne: 0%
Negatywne: 0%


Gość


10
FZ6 Fazer 2004
06.08.2012 12:23:05

Motocykl praktycznie bez wad. Mocny i bezawaryjny silnik, świetnie się prowadzi, wygodny, doskonałe hamulce, super światła, niskie spalanie. Długo by tak można wymieniać :D Po prostu Fazer!

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
TomekFZ6 - Fazer 600 2005r
06.11.2012 13:43:52

W posiadaniu fazerki jestem już trzy lata. Przez ten czas motocykl spisuje się doskonale - poza czynnościami serwisowymi nie robiłem w nim całkowicie nic. Jest bezawaryjny i dopracowany w każdym calu jak mało który motocykl.

Mam 185 cm wzrostu i pozycja za kierownicą jest świetna. Jeździ się bardzo bardzo wygodnie i komfortowo.Nie trzeba się ciągle schylać, nie bolą też nadgarstki - po prostu rewelacja. Kiedyś zamieniłem się z kolegą na R6. Po przejechaniu około 100 km marzyłem żeby znów wrócić na fazera :) Niebo, a ziemia. Co ochrony przed wiatrem to szyba chroni bardzo dobrze do ok. 180km/h - potem zaczyna bardzo mocno napierać wiatr i dłużej nie można jeździć powyżej tej prędkości.

Silnik jak pisałem bardzo niezawodny i nowoczesny. Ma wtrysk paliwa, nie ma żadnych dziur w obrotach, ciągnie pięknie i równiutko. Co do mocy to do 6 tys. jest dość nudno, ale jak wskazówka poleci powyżej zaczynają się super przyspieszenia i można z fazerki sporo wycisnąć :) Prędkość maks w mojej fazie to 245 km/h :) W zupełności wystarcza na polskie drogi.

Prowadzenie w zakrętach jest wzorowe - winkle pokonuje się gładziutko, lekko i można bez problemu zejść na kolano. Hamulce przeniesione prosto z Yamahy R1/R6 - nie musze dodawać co to oznacza. Hamują doskonale, precyzyjnie.

Co do minusów to nawet ciężko jest mi wymyślić cokolwiek. Jedyne co mi przychodzi do głowy to dźwięk na seryjnych wydechach. Niestety nie dość, że ciche to brzmią jak odkurzacz. Wydech jednak można wymienić :) Po założeniu LEO dźwięk zaczyna wywoływać ciarki na plecach. :D

Fazer jest naprawde godny polecenia. Klasą sama w sobie. Ciężko doszukać się tu jakichkolwiek większych minusów, dlatego daje mu 10/10.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Fazer 600 2005
06.21.2012 9:24:16

Jeżdże na fazerku już dwa lata i złego słowa nie mogę powiedzieć. Ciągle daje ogromny fun z jazdy, mocy wcale mi nie brakuje po tym czasie :) Tak jak napisali koledzy powyżej - ciężko doszukać się jakichkolwiek wad poza dźwiękiem silnika na standardowych rurach. Brzmi troche jak odkurzacz, ale wystarczy wybebeszyć wydech i mamy dźwięk jak na faze przystało. Jeden z najbardziej dopracowanych motocykli w historii Yamahy. Ocena: 10/10 - nie widze innej opcji.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Stasek
06.24.2012 21:58:14

FZ6 z 2004 na wtrysku roku mam już trzeci sezon. Przed zakupem kilka lat temu przeczytałem opinię, ze jest tak perfekcyjny, ze aż nudny. Teraz rozumiem co to znaczy. Po zakupie należy zaopatrzyć się jedynie w ściereczkę i środki czyszczące. Majsterkowicze nie nacieszą się tym sprzętem, nie ma co grzebać czy regulować jak w gaźnikowych sprzętach. Mam wydechy scorpion, brzmią rewelacyjnie powyżej 6 tys. obrotów. Oryginalny tłumik brzmi jak szlifierka. To jedyna wada ale czy to wada czy zaleta????? zależy kto co lubi.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
07.02.2012 22:57:40

Też polecam fazerka. Mam go dwa lata i jestem bardzo zadowolony. Jedyny motocykl, na jaki mógłbym go ewentualnie wymienić to FZ1 :)

Zalety:
- Mocny i nowoczesny silnik(z wtryskiem paliwa)
- Wygodna pozycja za sterami
- Szybki(na autostradzie udało mi się wycisnąć max. 250km/h)
- Niskie spalanie(przeważnie 6L/100, ale przy ostrej jeździe dochodzi do 9L)
- Bardzo sprawne hamulce(nie trzeba nawet montować oplotu)
- Świetne prowadzenie w zakrętach
- Bardzo dobre zawieszenie
- Nowoczesny wygląd
- Dobre światła
- Bezawaryjny

Wady:
- Zbyt cichy na akcesoryjnych wydechach
- Silnik 600cm trzeba mocno kręcić, aby można dynamicznie polatać.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Marcin
07.16.2012 17:26:20

Wspaniały sprzęt, katowany przez 4 sezony i nic!!!
Palenie gumy na porządku dziennym, gumowanie na 2 żaden problem!!!
Jeżdżony na oleju Shell pełny syntetyk, na Castrolu kleszczy biegi, a na Motulu silnik jakiś taki dziwny. Najlepszy gang na kominach Devil-a po prostu poezja. Dużo daje wymiana filtra na K&N silnik lepiej ciągnie z dołu (jak na 600) jednak spalanie podskakuje o 0.5l. Nie polecam wypruwania katalizatora gdyż wtedy zimny silnik "tarabani" na wolnych obrotach. Gdyby miał regulowane zawieszenie było by 10 punktów. Na prawdę dobry i bezawaryjny sprzęt dający dużo radochy z jazdy.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Arek
08.03.2012 15:15:42

Potwierdzam wszysko - sprzęt rewelka, praktycznie niezniszczalny. Mocą nie wiele ustępuje sportowym 600tom. Dobrze ogarnięty biker na zakrętach może bez trudu ośmieszać plastiki obserwując jak znikają gdzieś daaaaaaleko w lusterkach :D

PS.
Moja ulubiona zabawa :P :)

Głosy: -4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
09.01.2012 12:58:58

Popieram słowa Marcina. Sprzęt jest niezniszczalny. Co prawda na kole nigdy się nie uczyłem jeździć, ale na każdych światłach moja faza widziała czerwone pole :D Latałem ostro przez trzy sezony, teraz moto poszło do kumpla i dalej bez żadnych przygów. Bardzo zacny motocykl. Szczerze polecam.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Robert
09.27.2012 9:10:28

Wspaniały sprzęt - nawet początkujący z odrobiną rozumu będzie w stanie go ogarnąć. Latałem na fazie trzy lata, w tym czasie nakręciłem prawie 30 tys. km bez żadnych przygód. Moc wystarczająca, aby nie znudził się po sezonie czy dwóch. Motocykl praktycznie niezniszczalny, bardzo wygodny. Do 7 tys. łagodny jak baranek, ale po przekroczeniu 7 robi ostry przeciąg na drodze :) Prędkość maksymalna mojego byłego fazerka to 250km/h - całkowicie wystarcza do jazdy nawet z bardzo mocnymi grupami. Niestety powyżej 200 silnik dostaje lekkiej zadyszki i trzeba go już troche rozpędzać. Na plus bardzo niskie spalanie - można zejść do 6L a nawet poniżej :) Heble znakomite - po założeniu oplotu można wylecieć przez kierownice przy za mocnym potraktowaniu klamki hamulca.

Polecam i tyle. :)

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
10.24.2012 11:19:43

Fazerke kupiłem na początku tego sezonu i zrobiłem już około 12 tysięcy. Wrażenia po przesiadce z XJy 600 są mega pozytywne - wygodny, prowadzi się jak rower, biegi wchodzą jak w masło, a pozycja za kierownicą jest ultra wygodna. Można jeździć całymi dniami i nie czuć żadnego zmęczenia. Mocy spokojnie do podróżowania samemu jak i z plecaczkiem. Fazerek na trasie z plecakiem spokojnie dobija do 220 :) Do wszystkich zalet można jeszcze dodać super hamulce oraz bardzo niskie spalanie. Na trasie udało mi się zejść do 5,5 litra. W mieście pali około 7 litrów, ale jak się uwiesi manetki gazu to może skoczyć nawet do 9-10 litrów. :D Według mnie ten motocykl zasługuje na 10 - nie bez powodu to został najlepiej sprzedającym się motocyklem yamahy.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Patryk
11.27.2012 19:09:42

Fazer to fajny motocykl, ale nie jest taki do końca bez wad. Nikt nie wspomniał, że w fazerkach lubi się zepsuć TPS(czujnik położenia przepustnicy). U mnie zdarzyło się to zaraz po kupnie. Motocykl zaczął mi gasnąć na wolnych obrotach i palił ogromne ilości paliwa. Za wymiane tego ustrojstwa dałem 1200 PLN, ale potem już chodził bez zarzutu. Sprzedałem go kumplowi i lata nadal bez problemów. Mimo wszystko niesmak pozostał, bo w tym modelu to była częsta usterka.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
fazer 2005
01.03.2013 11:14:30

Polecam fazerke - motocykl tak doskonały że aż nudny :)

Zalety:
+ Świetnie wygląda
+ Łatwo się składa w winkle
+ Mocy wystarczy na pare sezonów
+ Wygodna pozycja za sterami
+ Nic się nie psuje
+ Świetne hamulce
+ Dobre światła

Wady:
- Dźwięk odkurzacza :)
- Zawiecha odrobine za miękka

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
01.10.2013 16:20:13

Zalety? Zbyt długo by wymieniać. :)

Opisze wady, bo większość ludzi bardziej to interesuje przy kupnie moto :) Jest ich bardzo mało, ale jak w każdym motocyklu występują:

- Zbyt miękkie zawieszenie z przodu i z tyłu.

- Małą elastyczność silnika. Do podróżowania w dwie osoby nie polecam, trzeba non stop machać biegami.

- Dźwięk. Fazer nazywany jest często odkurzaczem, bo wydaje taki właśnie dźwięk :)

- Zdarzają się awarie TPS. Była nawet przeprowadzona akcja serwisowa z tego powodu.

- Wąska opona z tyłu. Tu raczej wizualnie traci, bo mimo małej opony prowadzi się doskonale.

Więcej grzechów nie pamiętam :D

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
rewwelacyjny motocykl tani w utrzymaniu
01.23.2013 23:05:27

mam fzs 600 z 2001r
zawsze odpala od 1 strzału
wygodna pozycja, dobra ochrona przed wiatrem
pasli bardzo niewiele - przy mojej jeździe 6l w mieście - latanie do 170-180km/h i do 8-9tyś obrotów...
przy katowaniu czyli 9-10-11 tyś obrotów spalanie 8l!!!
vmax 240 na dłuuugiej prostej ale do 180 dochodzi żwawo.
brak plastików gwarantuje tanie naprawy po szlifach. polecam gmole, bo crash pady są niwystarczające... wiem co mówie...
moim fazerem latam 2 sezony i zostawiam go sobie na pewno jeszcze na kolejny, albo nawet na dwa...
świetna maszyna
luzy zaworowe co 45tyś - tani w eksploatacji

wady:
nie ma szpanu

pozdrawiam
marian z warszawy

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
grzenio
02.15.2013 19:40:51

Panowie i panie mój fazi urodził się w 2006r posiadam go dwa lata i z usterek bo tak to można nazwać to złamany przycisk w prawej manetce moja wina tps wymieniony w akcji serwisowej:)prowadzenie pozytywne spalanie od około 5.5poważnie-jeżdżenie babcine chciałem sprawdzić do 9-10 to moje 1-sze moto i kocham ją zaraz po żonie moto bez wad pod warunkiem dobrego egzemplarza pozycja za lejcami w porządku nawet na długich trasach zawieszenie może miękkie może nie polak to maruda i zawsze się do czegoś doczepi:( oplot w heblach przydaje się. YAMAHE FZ6-S naprawdę polecam

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Adaho
03.02.2013 22:40:27

Nic dodać, nic ująć!
Wady... Po zmianie komina na Leo - nie ma.
Zalety... Wiadomo, były opisane.
Mocy 98 kucy starczy naprawdę na parę sezonów. Łatwy w serwisie. P O L E C A M

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
rewelka
05.05.2013 5:48:55

witam. 2005 rocznik - 3 lata, 15 tys km - zero usterek- nic sie nie popsuło, obsolutnie bezawaryjny, zapala na dotyk, a od 8 tys obrotow moto wyrywa, jak dla mnie bez wad.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Wady FZ6 2006
07.02.2013 16:58:49

Jestem posiadaczem FZ6 2006. Maszynka świetnie dopracowana technicznie. Mam jednak kilka drobnych uwag:
- w wersji z autoalarmem szybko ucieka prąd zwłaszcza po długiej przerwie w jeździe (2-3 tygodnie), a to oznacza niemiłą niespodziankę,oczywiście w tym przypadku należy regularnie ładować akumulator i kłopotu nie ma,
- przy ciasnych szybkich zakrętach zachowuje się nieco niestabilnie, czasami podskakuje i nie utrzymuje toru jazdy (to chyba wina rozłożenia masy dla nakeda)
- nieliniowa charakterystyka mocy, do 7 tys.obrotów właściwie silnik się nie porusza, powyżej 7 tys. bardzo mocno przyśpiesza a przy 10 tys. bolą wszystkie zęby. Dla młodych motocyklistów to poważny problem bo motocykl zwyczajnie zaskakuje mocą przy wyższych obrotach.
- jak na 600 -tkę to całkiem nieźle, chociaż przy wyższych obrotach ma się ochotę na więcej. Ale to i tak wystarczająca charakterystyka aby przedzidować niejednego plastika.

Z uwag to tyle.
Poza tym polecam

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
fz6 2004
08.08.2013 17:45:00

Posiadam maszynkę drugi sezon,jestem mile zaskoczony.Osiągi żwawe,szybki start i v-max 245.Spalanie przy 90km/h-4,5 litra,chociaż nigdy tak nie jeżdżę to tak dla sprawdzenia.Przy normalnej jeżdzie 130-140 km/h 5,5 litra,jak dla mnie przyzwoicie,podobnie jak bandit 2007 na wtrysku.Jak na klasę 600-tek,super zadowalający

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Fantastyczna, uniwersalna maszyna
04.23.2014 15:47:11

Motocykl prawie bez wad, znalazłem jednak (trochę na siłę) 3:
1. Dźwięk seryjnych kominów - łatwo naprawić montując akcesoryjne sportowe - w moim przypadku Leovince SBK :)
2. Brak możliwości regulacji przedniego zawieszenia - to w zasadzie jedyna poważna wada, niby można zmienić olej w lagach, ale ile razy można to robić?
3. Wygląd obrotomierza wersji 2004-2007 - to już zwykle czepialstwo ;)
Co do zalet to nie będę już powtarzał po poprzednikach że Fazer jest uniwersalny, nadaje się do miasta, na tor, do bliższej i dalszej turystyki, świetnie wygląda, świetnie się prowadzi, ma znakomitą, wygodną pozycję za sterami, przy czym ma osiągi sportowej 600, wybacza początkującemu wiele błędów, itd, itp, etc ;)

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
FZ6 2006
05.12.2014 2:13:24

Moja dziunia bo tak o niej mówię sprawuje się rewelacyjnie. nakręciłem ja 20 tyś w trzy sezony, jako pierwsze moto. Z poważniejszych napraw zaraz po kupnie to rozrząd i sprzęgło. oraz naprawy po dwóch glebach spowodowanych kierowcami katamaranów myślącymi że maja pierwszeństwo. Jak dla mnie (193cm wzrostu) moto idealne, choć może brakuje trochę mocy. irytujące jest gdy przy 240km/h na autostradzie mruga Ci światłami Porsche na lewym pasie. :))). Może kiedyś zamienię na FZ1. Ale na pewno pozostanę wierny linii Fazer, przede wszystkim z uwagi na uniwersalność, czyli świetne walory turystyczne (pozycja za kierownicą), jak i sportowe zacięcie. Nieco gorzej sprawuje się w ruchu miejskim przy przeciskaniu się w korkach z uwagi na szerszą kierownicę niż w szlifierkach.
WADY: dostęp do akumulatora...

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Alpinestars TRACK

Wygodne, świetna jakość. POLECAM...

Marushin 999 NX

W kasku przejechałem 20 tys.km,mogę powiedzieć że japończycy zrobili kask ,który jest kompromisem jakości do ceny. Za kask zapłaciłem 800zł....

Nigrin Ketten-Sprühfett für Motorräder

Zachęcony opiniami użytkowników nabyłem ten smar w Auchanie za całe 21zł. Moim subiektywnym zdaniem ten smar ustępuje jednak BellRay'owi czy pr...

Rebelhorn Pride

Buty kupiłem w lipcu. We wrześniu, kiedy już koniec sezonu puka do naszych drzwi, zaczęła odpadać podeszwa. Przy pięcie mam dość sporą szpar...

LS2 OF569

Zakladam go na dojazdu do pracy w lecie. Dokupilem dwie szyby: lekko przyciemniana ze srebrnym odblyskiem i mocniej przyciemniana.
Bardzo wygod...

Macna Quartz

Jeżdżę na motocyklu turystycznie. Kurtka na takie wyjazdy wydaje się być naprawdę dobrą propozycją.Jazda w niej to sama przyjemność.Wykonana...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  


Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce









© 2012 by Moto-Opinie.info. Serwis moto-opinie.info nie ponosi odpowiedzialności za treść umieszczanych przez użytkowników opini.

Logowanie do moto-opinie.info
Login: Hasło:
Zapamiętaj mnie
Szybka rejestracja w moto-opinie.info :)
Login
Nazwa wyświetlana
E-mail
Hasło
Hasło(powtórz)