Caberg EGO :: Opinie motocyklistów
Mamy już 13447 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Caberg EGO



Ilustracja przedmiotu

1  

Caberg EGO

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.83 / 10

(Na podstawie 12 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 58%
Neutralne: 33%
Negatywne: 8%


Gość


7
Gość
06.21.2012 9:08:19

Plusy:
- Komfortowy i w miare cichy
- Wbudowana blenda przeciwsłoneczna, która zasłania całe pole widzenia, a nie tylko górną część.
- Działający pinlock
- Dobra wentylacja, czuć wiatr nie tylko z przodu kasku, ale też na górze :)
- 4 gwiazdki w SHARP

Minusy:
- Ciężki (ponad 1,7 kg)
- Wiatr potrafi podwiewać od dołu.

Najbardziej przeszkadza mi jego ciężar - przy dłuższej jeździe czuć że swoje waży. Kask ogólnie oceniam na 7/10.


Aray
Jeździłem w szczękowcu Shoei i Ego jest przy tamtym cichy.

Gość

Gość
Czytam te opinie, szczególnie jeśli chodzi o głośność kasku, i wychodzi na to że nie ma kasków tzw. cichych. Wszyscy narzekają, chyba nigdy nie jeździliście w kaska szczękowych.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Caberg Ego
07.14.2012 23:25:16

Kask jest super. Bardzo wygodny, pinlock działa świetnie, ma wbudowaną blende, wentylacja spisuje się idealnie i nadmuchuje powietrze nie tylko z przodu, ale i z góry. Nawet w upalne dni głowa się nie poci. W deszczu nie przecieka. Polecam.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
10.28.2012 15:23:39

Doskonały kask do turystyki. Bardzo komfortowy, ma wszystkie potrzebne udogodnienia jak pinlock i blenda. Nie jest może najcichszy, ale za to ma doskonałą wentylacje - po uchyleniu górnej części wentylacji komfort jazdy jest doskonały - wiaterek chłodzi całą głowe od góry, dosłownie odpoczywamy podczas jazdy i to nawet w największe upały. Pod tym względem to najlepszy kask jaki znam. Co do wagi - musiałbym chyba sam go kiedyś zważyć, bo różne źródła podają różne informacje od 1500g do 1750g. Mnie jego masa nie przeszkadza, bo jest doskonale wyważony. Naprawde polecam ten kask.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
02.03.2013 23:34:18

Uwielbiam ten kask. Jest lekki, wygodny, ma wbudowaną blende, a szyberdach w lato to genialna rzecz. Minus tylko jeden - troche głośny. Polecam!

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
05.11.2013 15:17:09

Bardzo dobra wentylacja, wykonanie ok, blenda jak najbardziej spełnia swoje zadanie. PINLOCK fenomenalny zero pary na szybce niezależnie od pogody. GORĄCO POLECAM!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Dobry
04.18.2014 22:42:02

Kask Caberg EGO jest moim drugim kaskiem. Oceniam go jako dobry w swojej klasie i cenie.
Zalety:
- bardzo dobra wentylacja
- blenda przeciw słoneczna - dobrze dopasowana
- łatwość obsługi podczas jazdy
- Dobry Pinlock - działa super
- nosek i podbródek
- miękko chodząca szyba

Wady
- Trochę ciężki
- zapięcie za bardzo cofnięte do tyłu (da się to przeżyć)

Ogólnie polecam ten kask osobą które chcą wydać trochę więcej niż 600zł.

Głosy: 51   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Polecam w cenie do 600 zł
05.30.2014 9:24:22

Wygodny, rewelacyjna wentylacja, doskonały pinlock, na plus także wbudowana blenda (która niestety paruje), kask głośny,

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
04.21.2015 22:12:38

jedyny minus to to ze podwiewa od spodu poza tym rewelacja!

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Caberg Ego po 5 sezonach
08.25.2017 9:24:30

Kask leży dobrze, jednakże po 5 latach się wyrobił i musiałem wkleić dodatkową gąbkę, która jest w zestawie. Niestety po dłuższej jeździe kask daje o sobie znać przez swoją masę i zbyt nisko poprowadzoną górną krawędź wizjera, co przy pochylonej sylwetce powoduje drętwienie karku, lub konieczność notorycznego podnoszenia kasku w górę.
Wentylacja jest dobra i początkowo cieszyła mnie dodatkowa klapka wywietrznika na górze, ale... przydaje się to głownie w mieście lub do 80km/h, powyżej jest b. głośno a nawet huczy przy podmuchach. Od dołu faktycznie podwiewa jak już ktoś pisał i w chłodniejsze dni jest to uciążliwe.
Kask jest głośny, bez dwóch zdań i po dłuższej jeździe czuję się zmęczony.
Aerodynamika przy jeździe na wprost jest ok, ale przy skręcie głowy w bok wystawiamy kawałek ściany a nie kask.
Ogólnie za tą cenę wykonanie jest dobre, niemniej kilka mankamentów jest. Blenda paruje i jest zbyt jasna, nawet w niektórych tunelach nie musiałem jej podnosić, a jazda "ku słońcu" nie zawsze była przyjemna. Wizjer rownież paruje i bez pinlocka byłby problem. Uszczelka pod wizjerem i zaczep wizjera tak się wyrobiły, że kask się nie domyka i powietrze oraz woda swobodnie się dostają.
Reasumując jest to niezły kask, zwłaszcza do miasta, czy na moto na którym sylwetka jest bardziej wyprostowana.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna


Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Świetnie wentylowany kask miejski
04.22.2018 22:21:30

Kasku używam od 5 lat, bardziej turystycznie i na przejażdżki gdzieś dalej, niż tylko po mieście. Do typowego "tłuczenia po mieście" starałem się brać inny kask, poza wybitnymi upałami, lub okresem zimowym, gdzie bardzo przydaje się pinlock.

Pod względem wentylacji jest świetnie. Po otwarciu szyberdachu, czuć wyraźny powiew na czubku głowy, co bardzo pomaga w chłodzeniu głównego procesora. ;)
Na swoich motocyklach jeździłem głównie w tzw. pozycji "3/4" i zauważyłem, że ten system wentylacji działa w niej najmniej wydajnie. Lepszy efekt jest w pełnym złożeniu (nic dziwnego, skoro czubek głowy jest skierowany wprost do wiatru), a jeszcze lepiej w pozycji wyprostowanej. Kask najlepiej sprawdzi się więc na maszynach typu naked/turystyk.
W kwestii szczelności, mi osobiście jest w nim duszno, jak zamknę szybę, a mam zamontowany podbródek.

Kask jest dość głośny. Nie koszmarnie głośny (jak nomen omen model Vox), ale jednak. Do miasta jest ok, na autostradę gorąco nie polecam wyjeżdżać bez zatyczek do uszu. Na szosie zależy od preferowanych prędkości i dystansu, ja wam nie będę mówić, jak żyć ;)

Aerodynamika - temat niejako pokrewny z wyciszeniem, albo raczej źródło problemów. Powietrze, które opływa kask, przynajmniej w pozycji 3/4, ma zawirowania, które generują hałas oraz wibracje. Efekt nasila się ze wzrostem prędkości i nie eliminuje go nawet wystawienie głowy w niezaburzoną przez owiewki strugę powietrza. Stąd kask określiłbym jako typowo miejski.
Aerodynamika i wyciszenie poprawiają się znacznie w pozycji wyprostowanej.

Pod względem jakości, wątpliwość może wzbudzać trzeszczenie kasku przy manipulowaniu nim, ale jest to kwestia elementów wypełnienia szczęki, które zamocowane są dość luźno i trzymają się "na wcisk" względem siebie. Nie mam zielonego pojęcia, jak to rozwiązanie sprawdziłoby się w razie W i mam nadzieję, że się nie dowiem ;)
Nic mi się do tej pory nie popsuło w nim, mechanizmy działają, uszczelki są całe, i prawie dostałby komplet gwiazdek w tej kategorii, gdyby nie jeden mankament.
Nie wiedzieć czemu, mimo dołączanie pinlocka w zestawie, szyba jest pokryta warstwą antifog. I ta powłoka ma tendencję do zwarzenia się (załączam zdjęcie). Dopiero gdy stało się to po raz drugi, już po wymianie szyby, zorientowałem się o co chodzi. Otóż w momencie, gdy temperatura i zarazem ciśnienie pod pinlockiem spadnie i ten dotknie szyby, lub gdy między te dwie warstwy dostanie się jakaś wilgoć, która je złączy, po kilku godzinach pojawia się właśnie taki efekt zwarzonej powłoki. Jest to spory minus, zwłaszcza że można by tego łatwo uniknąć, jako że antifog jest w tym kasku zbędny.

Podsumowując: całkiem fajny kask do miasta (zwłaszcza biorąc pod uwagę blendę i pinlock), zaś do innych zastosowań trzeba przemyśleć indywidualnie. Plus pinlock wymaga szczególnej troski.


Dołączone zdjęcia
Caberg EGO
Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Co najwyzej sredniak
07.14.2018 19:11:47

Czytam opinie, na ich podstawie tez kupuje i te mnie dziwia.
Albo latacie wokol komina albo 3/4 tutaj na nocnikach 125 z wielka szyba. Kask mialem 3 sezony, na moto golasie. Testowany w pl i zagramanica, deszcze, sniegi, slonce i upaly. Moje zdanie:

Zalety:
1. Wygodny, nie za ciezki, nie za lekki
2. Wyglad - jest naprawde spoko.
3. Pinlock, nosek i broda w zestawie
4. Zaglebienia pod sluchawki intercomu (moglyby byc glebsze)
ale intercom zamontujesz. Moze to tylko przetloczki na uszy w skorupie :D
5. blenda w zestawie - duza, nie takie pierdki jak w Shoei np. gdzie 1/5 dlugosci brakuje i na dole masz jasny pas. Ta blenda mozna sie uderzyc w nos, jak masz duzy..
6. Wyjmowane bebechy do prania

Wady:
1. Szybko sie ugniata i wyrabia. Po 3ch sezonach pianki w srodku trzymaja na 20%-30%. Kask lapie luzy. Widac pierwsze przetarcia.
3. Potwornie glosny - kup sobie zatyczki alpiny albo przygotuj na pekajacy baniak. 300km trasy bez szyby i zsiadasz nieprzytomny. Ja wybebeszylem i probowalem wyciszyc. Costam pomoglo ale niewiele.
3. Mimo tarki na gorze - zerowa wentylacja. Przod ma gowniany przycisk pod broda i niewazne jak ustawisz nic nie wieje. Pinlock w zasadzie caly rok zalozony. Gora daje podmuch przy opuszczeniu glowy wiec tez bez reweli.
Gerenalnie swiezego powietrza brak. kanaly rozprowadzania powietrza w skorupie nie dzialaja wcale.
4. Po 3 zesonach wytarl sie kompletnie mechanizm blokujacy opuszczanie wizjera. To jest na takim chamskim plastiku z zabkami i zdarlo zarowno wizjer, jak i zęby na kasku. Wizjer opada caly czas wiec jak chcesz podniesc to sobie musisz trzymac. Trzebaby i mechanizm i nowy wizjer kupic wiec nieoplacalne kompletnie
5. gwizdzace uszczelki spod wizjera.
6. Trzeszczy. Jak jest nowy to sie jakos trzyma, pozniej telepie sie jak chinczyk z Allego. Skad te 4* to az sie dziwie.

Podsumuje:
Kask za relatywnie mala kase. bo w tych pieniadzach dostac cos z blenda pinlockiem, noskiem podbrodkiem itp jest naprawde ciezko. Za ta kase masz garnek, ktory o ile nie latasz na nocniku z szyba - wykonczy Ci resztki sluchu. Wiatr potwornie rezouje. Po niedlugim czasie wyklepiesz pianki i bedzie mozna go obracac na glowie. Wentylacja nie dziala bez nawiercenia (poprawienia) gumy w srodku kasku, bo jest zle popasowana. Wizjer otworzysz 1000-2000x i Ci sie zesra mechanizm. Czy warto? Ja kupilem, polatalem i w sumie troche zaluje, drugi raz bym go na pewno nie kupil. Wole siegnac glebiej w sakwe ale caberga juz nie nabede. Kiedys Caberg byl inny - to juz nie jest to samo, co powiedzmy w 2004r.
Tyla, pozdrawiam! LWG

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
08.06.2018 8:44:58

4 sezony w kasku. Ogólne wrażenia bardzo dobre. Właściwie jedynym minusem kasku jest to, że co roku wymieniam szybkę ponieważ pęka na słupkach od pin locka. Co do systemu wentylacji to działa sprawnie, ale jak się wyjmie z kasku podbródek, a wtedy wiadomo robi się głośniej.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Nolan N90

kupilem Nolana ze wzg na bezpiecznstwo i opinie marki. Ale... nieduzo, bo ok 8tys w trasie, przy temp 0 - 10 st C wieje zimnym powietrzem na twarz (mi...

Shark Skwal

Biorąc pod uwagę stare komentarze, ja swój kask kupiłem w 2018, jeżdżę w nim obecnie, jest super. Szybka chodzi normalnie, ciężko jest ją ot...

Schuberth S2

Przejechałem już w nim kilka tysięcy km (moto to CBR 600F PC41). Nie piszę o rzeczach które wyczytać można ze specyfikacji, bo to że nie ma aw...

Bridgestone Battlax BT-016 PRO

Nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii. Mam z goła odmienne odczucia - opona bardzo średnia, w litrowym GSXR 1000 k9 kompletnie straciłem do niej z...

Pirelli Diablo Rosso 3

Leci 10/10 bo nie miałem lepszej gumy od tej :) po rozgrzaniu ciężko aby był uslizg chyba, ze jest nierówny asfalt to myszkuje, ale to jest oczyw...

Aprilia ETV1000 Caponord MK1 (2001-2003)

Niesamowity motocykl turystyczny. Bardzo poręczny w prowadzeniu. Lżejszy od Hondy Varadero i ma lepsze osiągi. Austriacki silnik Rotax na wtrysku z...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania