Mamy już 9433 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)



Ilustracja przedmiotu

1   2  

Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.00 / 10

(Na podstawie 10 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 70%
Neutralne: 20%
Negatywne: 10%


Gość


7
Gość
10.15.2012 20:14:49

gdyby nie układ Vtec było by 10! mi osobiście nie odpowiada charakterystyka pracy tego silnika mianowicie do 7tyś nic się nie dzieje ....czekasz i czekasz ....aż wskazówka przekroczy 7 tyś i dopiero zaczyna się jazda. Aczkolwiek są zwolennicy tego systemu :) poza tym reszta jak najbardziej jest ok, motocykl świetnie się prowadzi po mimo swojej masy, "zamknąć" opony na szybkich winklach to nie żaden problem, zawieszenie jak i układ hamulcowy również godny polecenia.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Michał
03.07.2013 13:37:30

Zgadzam się z poprzednikiem. Kto wymyślił system v-tec w motocyklu powinien zostać wyrzucony z hondy. Jak dla mnie to jedyny minus tego motocykla. Plusów jest mnóstwo - kultura pracy silnika, niezła moc, szybkość, świetne heble, wygoda. Motocykl prawie idealny, choć teraz jakbym miał kupować to zdecydowałbym się na vfr'e fi.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
VFR 800 V-Tec vs. V-Strom 1000
08.31.2013 13:59:25

Sport turystyk z naciskiem na sport. Niektórym to pasuje, mi niestety nie pasowało stąd przesiadłem się w tym roku na V-Stroma 1000. Zalety VFRki wszyscy znają, więc powiem co mi nie pasowało - pozycja jest wygodna, ale na dłuższą mete i tak potrafi zmęczyć - jesteśmy ciągle w lekkim pochyleniu, więc tak nadgarstki bolą przy długich trasach. Pozycja w V-Stromie mi dużo bardziej odpowiada.

Po drugie moment obrotowy - jeśli latamy solo jest super, ale wystarczą bagaże + pasażer i jest już gorzej - trzeba mocniej kręcić po obrotach. W połączeniu tego trzecim minusem, czyli masą motocykla nie ma mowy o naprawde wygodnym i komfortowym podróżowaniu we dwójke. Wada nr. 4 to niska szyba, za którą nie można się dobrze schować przed wiatrem. Najlepiej dokupić wyższą albo zaopatrzyć się w deflektor.

Podsumowując - jeśli latacie solo i w krótsze trasy VFRka jest świetna - dobre hamulce, dobrze się prowadzi i mocy wystarcza aż nadto. Niestety w dwójke + bagaż silnik się męczy, a podróżowanie nie jest już tak komfortowe. Moja ocena to 8/10.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
jest dobrze
05.15.2014 19:35:11

motocykl prawie,podkreślam prawie idealny...
świetne hamulce,zawieszenie wybiera calkiem dobrze.
pozycja siedząca może nie najwygodniejsza ale spokojnie pokonywalem dystansy po 300 km i więcej,nie odczuwając większego zmęczenia.V-TEC nie jest z zly,trzeba się do niego przyzwyczaić. nie zapominajmy że VFR ma najwięcej mocy przy 10 tyś obrotów.Móglbym przyczepić się jeszcze do spalania....10 litrów nie wyjęte i nie wierzę że komuś pali mniej...no chyba że jezdzi czysto turystycznie.

Głosy: 50   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
VFR :)
09.15.2015 10:58:41

Może niektórzy uznają moją ocenę na wyrost ale każdy z nas,napewno użytkowników ma do niej prawo. Od 2 lat moja przygoda z motocyklami łączy się właśnie z tym modelem Hondy. System VTEC który przez niektórych nieudany, dla mnie okazuje się bardzo interesujący i niekoniecznie awaryjny. Uważam że VFR VTEC który na rynku jest od 2002 roku się sprawdza, a komentarze o jego awaryjności są przesadzone. Prowadzenie super, hamulce super, wygoda też. Osiągi rzeczywiście mogłyby być lepsze szczególnie przy jeździe z bagażami ale to właśnie system VTEC i V4 nadrabiają "niedoskonałości". Dla mnie bardzo udany model i póki co (odpukać) bezawaryjny. Polecam :)

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
07.30.2016 9:38:32

Szukałem kompromisu pomiędzy typowym ścigiem a maszyną na której pojeżdżę z drugą połówką. No i udało się, VFR'ka sprawdza mi się idealnie w tym co potrzebowałem a do tego dźwięk V4 na akcesoryjnym wydechu to miód dla uszu. Dla mnie sprzęt jest wygodny, daje radę już z samego dołu a opinie o VTECu trochę mnie dziwią bo mi osobiście nie przeszkadza a jakieś "atomowy przyrost mocy i wysadzanie z siodła na zakręcie" to bajka z działu dla dzieci. Piszą chyba o tym ludzie którzy w życiu nie jeździli VFRka na VTECu. Honda jest bardzo przyjazna kierowcy mimo wagi swietnie się prowadzi ale jak koledzy wcześniej pisali pozycja jest pochylona i nie jest to turystyk typowy... Jak ktoś się zastanawia nad zakupem to gorąco zachęcam!

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
07.30.2016 17:48:04

Szukałem kompromisu pomiędzy typowym ścigiem a maszyną na której pojeżdżę z drugą połówką. No i udało się, VFR'ka sprawdza mi się idealnie w tym co potrzebowałem a do tego dźwięk V4 na akcesoryjnym wydechu to miód dla uszu. Dla mnie sprzęt jest wygodny, daje radę już z samego dołu a opinie o VTECu trochę mnie dziwią bo mi osobiście nie przeszkadza a jakieś "atomowy przyrost mocy i wysadzanie z siodła na zakręcie" to bajka z działu dla dzieci. Piszą chyba o tym ludzie którzy w życiu nie jeździli VFRka na VTECu. Honda jest bardzo przyjazna kierowcy mimo wagi swietnie się prowadzi ale jak koledzy wcześniej pisali pozycja jest pochylona i nie jest to turystyk typowy... Jak ktoś się zastanawia nad zakupem to gorąco zachęcam!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
dla mnie zbyt sportowo
08.25.2016 20:44:23

Wygląd wspaniały i dlatego zakupiłem to moto w ubiegłym roku. Zakwalifikowanie go jako sportowo-turystycznego trochę jak dla mnie nietrafne bo jest to moto typowo sportowe, jak go niektórzy nazywają "ścigacz dla dżentelmenów". Jestem dość wyskoki i być może dlatego pozycja za kierownicą jest dla mnie niewygodna bo leżysz cały czas na kierownicy. W dłuższej trasie około 300km nadgarstki wysiadają, ale na krótkich trasach zabawa jak cholera. Przy wolnej jeździe i na postoju mało stabilny i trudno utrzymać pion więc do jazdy miejskiej mocno średnio.
Kupiłem niedawno Transalpa i pozycja jak na wygodnym krześle a prowadzisz jak rower. Może już za stary jestem i przedkładam wygodę a VFR-ka stoi w garażu i jakoś mnie do niej coraz mniej ciągnie.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
09.13.2016 10:57:12

Przed wyborem tego motocykla, trzeba zdać sobie sprawę ze wszystkich jego wad i zalet, łącznie z owianym złą sławą systemem vtec. Nie bardzo rozumiem malkontentów, bo zakładam że przed zakupem takiej maszyny każdy się o niej uprzednio naczyta. Niektórzy przez vtec odradzają zakup, a ja właśnie przez ten system VFR-kę polecam :) Dla wybrednych pozostaje wersja Fi

Dla mnie to doskonałe połączenie motocykla sportowego i turystycznego. Każdy znajdzie swoje powody, żeby pokochać, lub znienawidzić tę Hondę... Poniżej wady i zalety wg mnie:

Plusy:
- świetne hamulce (CBS robi swoje)
- wygląd (dla mnie to jedna z najładniejszych maszyn z tamtych lat. Zwłaszcza monowahacz i te dwa tłumiki pod zadupkiem

Profil użytkownika
ffojtus
- doskonałe prowadzenie pomimo ogromnej masy, motocykl sam kładzie się w zakrętach - sporo miejsca dla kierowcy i pasażera - system vtec daje ogromną frajdę - aż chce się wracać do domu dłuższą drogą ;) - duży zbiornik paliwa (22l) - dość bogaty i przejrzysty komputer (dwa przebiegi dzienne, zegar, temp. na zewnątrz, temp. silnika i możliwość przełączania się pomiędzy km/h a mil/h) - wysoka niezawodność (a raczej "jak dbasz, tak masz") Minusy: - wysokie spalanie (to że do połowy obrotów działa połowa zaworów specjalnie nie wpływa na zmniejszenie spalania) - oryginalna szybka wymaga wymiany na akcesoryjną, np. z deflektorem - pozycja bardziej sportowa niż turystyczna - na początku przygody z VFR-ą po dłuższych dystansach strasznie bolą nadgarstki - duża masa - zdecydowanie lepszy na autostradę, niż do miasta i przeciskania się w korkach - drogi serwis (szanujący się mechanicy mają na to moto osobne cenniki. Koszta windują m.in.: dwa łańcuchy rozrządu, koszty robienia przepustnic i zaworów ze szklankami, system CBS, czy dwie chłodnice) - jak każda Honda, ma problemy z elektryką i prędzej czy później poleci regulator napięcia

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
głos prawy
10.25.2016 23:50:25

Na początku powiem że jestem fanem Hondy, ale ten model to padaka ze względu na elektryke i nie polecam go nikomu. Chyba że lubicie martwić się w trasie czy wrócicie do domu, bo padnie alternator albo regulator napięcia. Jest to kwestia czasu.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


LS2 FF323 Arrow R

Cześć, w kasku przejeździełem cały sezon, moje spostrzeżenia:

Zalety:
Skorupa wykonana z włókna szklanego
4 gwiaz...

SJCAM SJ4000

Zgadzam się z większością opini na temat kamery - jest to udana kamerka ze świetną jakością obrazu, ale ma jeden istotny minus - bateria wysta...

Seca Atom

Same rękawice kosztowały mnie 200 zł.Kupiłem je w Wawie.
Zdałem na nich prawko na motocykl.Ale:
-po ok. 2 tygodniach okazało się ...

Honda XR125 L

Super motor dla początku. Nadaje się na miasto i lekkie enduro lub nawet turyzm. Mały, lekki, uniwersalny, dość tanie części, niezawodny silnik...

Naxa F02

N o w sumie poza tym , że to jest szczękowiec to zalet nie widzę.
Szybka rysuje się od czegokolwiek.
Nosek sam się wysuwa z mocowa...

HJC IS-17

W porównaniu do Nolana N87 - bardzo mało miejsca w części szczękowej, nie ma miejsca na cyrkulacje powietrza i okulary przez to strasznie parują...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce