Mamy już 13639 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)



Ilustracja przedmiotu

1   2  

Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.53 / 10

(Na podstawie 17 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów


Pozytywne: 82%
Neutralne: 12%
Negatywne: 6%


Gość


7
Gość
10.15.2012 20:14:49

gdyby nie układ Vtec było by 10! mi osobiście nie odpowiada charakterystyka pracy tego silnika mianowicie do 7tyś nic się nie dzieje ....czekasz i czekasz ....aż wskazówka przekroczy 7 tyś i dopiero zaczyna się jazda. Aczkolwiek są zwolennicy tego systemu :) poza tym reszta jak najbardziej jest ok, motocykl świetnie się prowadzi po mimo swojej masy, "zamknąć" opony na szybkich winklach to nie żaden problem, zawieszenie jak i układ hamulcowy również godny polecenia.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Michał
03.07.2013 13:37:30

Zgadzam się z poprzednikiem. Kto wymyślił system v-tec w motocyklu powinien zostać wyrzucony z hondy. Jak dla mnie to jedyny minus tego motocykla. Plusów jest mnóstwo - kultura pracy silnika, niezła moc, szybkość, świetne heble, wygoda. Motocykl prawie idealny, choć teraz jakbym miał kupować to zdecydowałbym się na vfr'e fi.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
VFR 800 V-Tec vs. V-Strom 1000
08.31.2013 13:59:25

Sport turystyk z naciskiem na sport. Niektórym to pasuje, mi niestety nie pasowało stąd przesiadłem się w tym roku na V-Stroma 1000. Zalety VFRki wszyscy znają, więc powiem co mi nie pasowało - pozycja jest wygodna, ale na dłuższą mete i tak potrafi zmęczyć - jesteśmy ciągle w lekkim pochyleniu, więc tak nadgarstki bolą przy długich trasach. Pozycja w V-Stromie mi dużo bardziej odpowiada.

Po drugie moment obrotowy - jeśli latamy solo jest super, ale wystarczą bagaże + pasażer i jest już gorzej - trzeba mocniej kręcić po obrotach. W połączeniu tego trzecim minusem, czyli masą motocykla nie ma mowy o naprawde wygodnym i komfortowym podróżowaniu we dwójke. Wada nr. 4 to niska szyba, za którą nie można się dobrze schować przed wiatrem. Najlepiej dokupić wyższą albo zaopatrzyć się w deflektor.

Podsumowując - jeśli latacie solo i w krótsze trasy VFRka jest świetna - dobre hamulce, dobrze się prowadzi i mocy wystarcza aż nadto. Niestety w dwójke + bagaż silnik się męczy, a podróżowanie nie jest już tak komfortowe. Moja ocena to 8/10.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
jest dobrze
05.15.2014 19:35:11

motocykl prawie,podkreślam prawie idealny...
świetne hamulce,zawieszenie wybiera calkiem dobrze.
pozycja siedząca może nie najwygodniejsza ale spokojnie pokonywalem dystansy po 300 km i więcej,nie odczuwając większego zmęczenia.V-TEC nie jest z zly,trzeba się do niego przyzwyczaić. nie zapominajmy że VFR ma najwięcej mocy przy 10 tyś obrotów.Móglbym przyczepić się jeszcze do spalania....10 litrów nie wyjęte i nie wierzę że komuś pali mniej...no chyba że jezdzi czysto turystycznie.

Głosy: 52   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
VFR :)
09.15.2015 10:58:41

Może niektórzy uznają moją ocenę na wyrost ale każdy z nas,napewno użytkowników ma do niej prawo. Od 2 lat moja przygoda z motocyklami łączy się właśnie z tym modelem Hondy. System VTEC który przez niektórych nieudany, dla mnie okazuje się bardzo interesujący i niekoniecznie awaryjny. Uważam że VFR VTEC który na rynku jest od 2002 roku się sprawdza, a komentarze o jego awaryjności są przesadzone. Prowadzenie super, hamulce super, wygoda też. Osiągi rzeczywiście mogłyby być lepsze szczególnie przy jeździe z bagażami ale to właśnie system VTEC i V4 nadrabiają "niedoskonałości". Dla mnie bardzo udany model i póki co (odpukać) bezawaryjny. Polecam :)

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
07.30.2016 9:38:32

Szukałem kompromisu pomiędzy typowym ścigiem a maszyną na której pojeżdżę z drugą połówką. No i udało się, VFR'ka sprawdza mi się idealnie w tym co potrzebowałem a do tego dźwięk V4 na akcesoryjnym wydechu to miód dla uszu. Dla mnie sprzęt jest wygodny, daje radę już z samego dołu a opinie o VTECu trochę mnie dziwią bo mi osobiście nie przeszkadza a jakieś "atomowy przyrost mocy i wysadzanie z siodła na zakręcie" to bajka z działu dla dzieci. Piszą chyba o tym ludzie którzy w życiu nie jeździli VFRka na VTECu. Honda jest bardzo przyjazna kierowcy mimo wagi swietnie się prowadzi ale jak koledzy wcześniej pisali pozycja jest pochylona i nie jest to turystyk typowy... Jak ktoś się zastanawia nad zakupem to gorąco zachęcam!

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
07.30.2016 17:48:04

Szukałem kompromisu pomiędzy typowym ścigiem a maszyną na której pojeżdżę z drugą połówką. No i udało się, VFR'ka sprawdza mi się idealnie w tym co potrzebowałem a do tego dźwięk V4 na akcesoryjnym wydechu to miód dla uszu. Dla mnie sprzęt jest wygodny, daje radę już z samego dołu a opinie o VTECu trochę mnie dziwią bo mi osobiście nie przeszkadza a jakieś "atomowy przyrost mocy i wysadzanie z siodła na zakręcie" to bajka z działu dla dzieci. Piszą chyba o tym ludzie którzy w życiu nie jeździli VFRka na VTECu. Honda jest bardzo przyjazna kierowcy mimo wagi swietnie się prowadzi ale jak koledzy wcześniej pisali pozycja jest pochylona i nie jest to turystyk typowy... Jak ktoś się zastanawia nad zakupem to gorąco zachęcam!

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
7
dla mnie zbyt sportowo
08.25.2016 20:44:23

Wygląd wspaniały i dlatego zakupiłem to moto w ubiegłym roku. Zakwalifikowanie go jako sportowo-turystycznego trochę jak dla mnie nietrafne bo jest to moto typowo sportowe, jak go niektórzy nazywają "ścigacz dla dżentelmenów". Jestem dość wyskoki i być może dlatego pozycja za kierownicą jest dla mnie niewygodna bo leżysz cały czas na kierownicy. W dłuższej trasie około 300km nadgarstki wysiadają, ale na krótkich trasach zabawa jak cholera. Przy wolnej jeździe i na postoju mało stabilny i trudno utrzymać pion więc do jazdy miejskiej mocno średnio.
Kupiłem niedawno Transalpa i pozycja jak na wygodnym krześle a prowadzisz jak rower. Może już za stary jestem i przedkładam wygodę a VFR-ka stoi w garażu i jakoś mnie do niej coraz mniej ciągnie.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
09.13.2016 10:57:12

Przed wyborem tego motocykla, trzeba zdać sobie sprawę ze wszystkich jego wad i zalet, łącznie z owianym złą sławą systemem vtec. Nie bardzo rozumiem malkontentów, bo zakładam że przed zakupem takiej maszyny każdy się o niej uprzednio naczyta. Niektórzy przez vtec odradzają zakup, a ja właśnie przez ten system VFR-kę polecam :) Dla wybrednych pozostaje wersja Fi

Dla mnie to doskonałe połączenie motocykla sportowego i turystycznego. Każdy znajdzie swoje powody, żeby pokochać, lub znienawidzić tę Hondę... Poniżej wady i zalety wg mnie:

Plusy:
- świetne hamulce (CBS robi swoje)
- wygląd (dla mnie to jedna z najładniejszych maszyn z tamtych lat. Zwłaszcza monowahacz i te dwa tłumiki pod zadupkiem

Profil użytkownika
ffojtus
- doskonałe prowadzenie pomimo ogromnej masy, motocykl sam kładzie się w zakrętach - sporo miejsca dla kierowcy i pasażera - system vtec daje ogromną frajdę - aż chce się wracać do domu dłuższą drogą ;) - duży zbiornik paliwa (22l) - dość bogaty i przejrzysty komputer (dwa przebiegi dzienne, zegar, temp. na zewnątrz, temp. silnika i możliwość przełączania się pomiędzy km/h a mil/h) - wysoka niezawodność (a raczej "jak dbasz, tak masz") Minusy: - wysokie spalanie (to że do połowy obrotów działa połowa zaworów specjalnie nie wpływa na zmniejszenie spalania) - oryginalna szybka wymaga wymiany na akcesoryjną, np. z deflektorem - pozycja bardziej sportowa niż turystyczna - na początku przygody z VFR-ą po dłuższych dystansach strasznie bolą nadgarstki - duża masa - zdecydowanie lepszy na autostradę, niż do miasta i przeciskania się w korkach - drogi serwis (szanujący się mechanicy mają na to moto osobne cenniki. Koszta windują m.in.: dwa łańcuchy rozrządu, koszty robienia przepustnic i zaworów ze szklankami, system CBS, czy dwie chłodnice) - jak każda Honda, ma problemy z elektryką i prędzej czy później poleci regulator napięcia

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
głos prawy
10.25.2016 23:50:25

Na początku powiem że jestem fanem Hondy, ale ten model to padaka ze względu na elektryke i nie polecam go nikomu. Chyba że lubicie martwić się w trasie czy wrócicie do domu, bo padnie alternator albo regulator napięcia. Jest to kwestia czasu.

Gość
Elektryka nie pada od razu mi jak popsuł się moduł to najpierw szarpał na wysokich obrotach dopiero po 1 miesiącu całkowicie się uszkodził na takim szarpaniu spokojnie można jeszcze dojechać do domu

Gość
Elektryka jest faktycznie słabym punktem z 3 względów: - pierwsze modele (do przełomu w 2003r) chyba miały regulator pod siedzeniem, był słabo chłodzony i na pewno miały też słaby alternator - zapas mocy alternatora w nowszych wersjach (o ile pamiętam około 140W) to za mało by razem z np długimi światłami (2 sztuki - 110W) używać innych odbiorników jak np ogrzewane manetki. Skutek tego jest taki, że przepala się alternator - kostka łącząca alternator i regulator z czasem od drgań nabiera luzów, czy śniedzieje przez co powierzchnia przepływu prądu słabnie, kostka zaczyna się grzać aż przepalają się przewody i dochodzi do zwarcia. Problemy te jednak z tego co słyszałem stają się bolączką nowszych motocykli gdzie często też montowano przewody o mniejszych średnicach itd. Więdząc to wszystko można zapobiedz awariom i jeździć bez większych obaw.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Świetny motocykl
01.23.2017 12:10:24

Używam modelu z ABS od 2 lat. Miałem przejścia z alternatorem ale już wiem czego nie robić i jak dbać. Bardzo wygodny dla mnie, jestem wysoki i ciężki. Hamulce rewelacyjne, od teraz tylko modele z ABS. Osiągi jak dla mnie dobre. Spalanie zależne od stylu jazdy - w trasie jadąc spokojnie miałem 5,5 L na pewno (a nie wiem czy nie udało mi się zrobić i 5.2L) a jeżdżąc mocniej pod 8L/100 (ktoś pisał o spalaniu 10L/100 - chyba jeżdżąc ciągle w okolicach czerwonego pola.
Poza elektryką jedyną wadą to koszt wymiany rozrządu i szklanek V-TEC których się nie reguluje :)
Ja polecam ale uczulam, że tani w serwisowaniu nie jest.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
VFR 800
03.12.2017 11:15:08

Od miesiąca stałem się posiadaczem Hondy VFR 800 ( wcześniej jeździłem na różnych motocyklach - R1 2004 , ZX10 , Bandit 1200 )
Muszę przynnać że zakochałem się w Hondzie , mimo że ma trochę mniej mocy to charakterystyka silnika , dzwięk i ten moment kiedy włącza się VTEC po prostu rewelacja. Do tego wygoda , zdecydowanie polecam ten motocykl , daje dużo fanu z jazdy , banan gwarantowany

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
VFR VTRC
03.25.2017 13:19:49

Moto rewelacyjne, kupione w drugiej ręki w poprzednim sezonie, wymagała trochę ogarnięcia, ale odwdzięcza się rewelacyjnym prowadzeniem, bezawaryjnością i radochą z jazdy. Jestem wysoki(1,9m) a mimo wszystko nie mam problemów z bolącymi nadgarstkami - inni może zbyt kurczowo trzymają się manetek. Osiągi zadowalające, jak to V-ka, ciągnie o dołu jak Sasha Grey, a powyżej 6800 rpm to juz kosmos. Z reguły wiadomo, że fabryczne szyby są bo są, jak nie pasuje to się wymienia, ja mam niska szybę z lekkim zakrzywieniem i sprawdza się lepiej niż double-bubble Puiga. Szerokie Lusterka: dobra widoczność wstecz, ale na minus w korkach. Moto generalnie zwarte i smukłe dzięki wysoko poprowadzonym tłumikom i w mieście bez problemu sobie radzi. Kokpit przejrzysty, czytelny, temperatura cieczy chłodzącej/AIR temp, 2 liczniki trip, centralny obrotomierz. Drażniło mnie smutne podświetlenie na pomarańczowo - wymieniłem diody na białe, a LCD przerobiłem na negatyw.
Zarzucić jej można apetyt na paliwo, ale przy tej pasji raczej się na takie rzeczy nie patrzy, jedyny problem to zaśniedziała kostka, ale na 15-letnie moto to i tak pryszcz - przemyte kontakt cleanerem, zabezpieczone i dalej heja. Podczas jazdy po mieście lubi się zagrzać, ze względu na chłodnice umieszczone po bokach, w razie zbyt wysokiej temperatury wentylator robi swoje. Fabryczna kanapa - jak wszystko co fabryczne w kwesti komfortu - do wymiany twarda gąbka.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
vfr 800
03.25.2018 19:00:32

Witam serdecznie .W 2008 r myślałem o kupnie tej wspaniałej maszyny ,miałem okazję kilka razy pojezdzić tym sprzętem po prostu doskonały ale pewnego poranka w maju 2008 r wpadł mi w ręce świat motocykli dojrzałem tam VF 1000 R .Zadzwoniłem ,pojechałem i kupiłem ,do dziś jest w moim posiadaniu. Jestem bardzo zadowolony zero awarii ,czasem brakuje tylko szóstego biegu ,a i może ciut lepsze hamulce .Jeżeli ktoś z was spotka takową maszynę to kupować i nie martwić się przebiegiem ,bo to motocykl niezniszczalny.Pozdrawiam Arek.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Zadowolony
04.04.2018 20:03:34

Muj 800 VFR cyka jak zegarek v-tec daje możliwość przyjemnej jazdy na dalszych wypadach ,a jak trzeba to ryknie i zniknie :) Jeżdziłem wcześniej CBR 1000 to faktycznie tylko do wściekania się a w tym mam dwie opcje .pozdrawiam


Dołączone zdjęcia
Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)
Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
Super
04.29.2018 22:21:51

WyNaprawde nie ma do czego się przyczepić,motocykl ładny i wygodny.I ten dźwięk silnika,hamulce naprawdę robią robotę

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
8
Gość
06.04.2018 21:49:12

To mój 4-ty motocykl, więc ocenię go chłodno. Moi przedmówcy w zasadzie wymienili wszystkie wady i zalety. VFR800 to uniwersalna maszyna (sport touring) i w tym segmencie jest bardzo dobra.

Wygoda - po przesiadce ze sporta jest super wygodnie, pozycja wymarzona. Plecak nie narzeka, jest bardzo dobrze. Ale wciąż pozycja jest pochylona, nie jest to krążownik szos i po 1000km kilka dni z rzędu nie zrobisz. Osobiście pasuje mi ta pozycja, czuje się pewnie, lekko "zespolony" z motocyklem, jak na sportowej maszynie a... jednak znacznie wygodniej.

Osiągi - kurczę, niby ponad 100 koni, ciągnie dość dobrze, VTEC załącza się od 6800obr. i to wystarcza prawie za każdym razem. Nie mniej jednak jak obładujesz ją kuframi i jedziesz z plecakiem, wtedy mocy brakuje. Jak szalejesz sam, to na wyjściu z zakrętów też mocy brak. VTEC przeszkadza! Ideałem byłby mocniejszy silnik bez VTEC, o liniowym oddawaniu mocy. No ale Honda wprowadziła innowacje, jednym się podoba drugim nie. Mnie nie. Suma sumarum na osiągi nie narzekam, ale przy tej masie potwór to nie jest.

Zawieszenie jest bajeczne, wybiera wszystkie nierówności, precyzyjne. Nie mogę się przyczepić. Dodatkowo pod kanapą pokrętło do szybkiej regulacji napięcia wstępnego. Bardzo dobrze!

Prowadzenie jak po sznurku. Stabilnie, jedzie tak jak chcesz. Na parkingu to ciężki kloc, ale jak ruszysz, wszystko mija. Wagi w ogóle nie czuć, przez co prowadzi się świetnie.

Spalanie z plecakiem przy średnio spokojnej jeździe 6l, na baku równe 300km i świeci się rezerwa. Przy dzidowaniu nawet 10l. Hamulce są słabe, ale wcześniej posiadałem motocykle z mocnymi heblami od Brembo więc nic ich nie przebije. VFR800 hamuje miękko, choć precyzyjnie. Dla mnie za słabo, ale kolega po krótkiej jeździe stwierdził, że hamulce żyleta. No cóż. Co człowiek to opinia.

Kiedyś miałem też CBR600 F4i Sport. Jak zasiadłem pierwszy raz na VFR, pierwsze co pomyślałem to... "kurczę, ja już tu byłem". Po krótkiej jeździe czujesz tę maszynę, jakbyś znał ją od dawna. To duży plus. Wygląd też na plus.

VFR800 ma jednak minusy, palący się regulator (należy wymienić na ten z VFR1200), alternator, duży pobór prądy, system VTEC który przeszkadza moim zdaniem. Rozrząd na łańcuchu i napinaczach (o zgrozo!) to też krok wstecz. Oprócz tego sprzęt bardzo uniwersalny, dający dużą radość na dłuższą metę. Miałem już motocykle, które cieszyły na chwilę, ale bardzo męczyły. VFR wydaje się rozsądnym motocyklem i w istocie tak jest. Wydaje mi się, że długo go nie zmienię (chyba, że na nowszy model lub 1200).

Jeszcze o jednej rzeczy muszę wspomnieć - oświetlenie. Żaden z motocykli które posiadałem, nie świecił tak dobrze. Jazda w nocy poza miastem to przyjemność, naprawdę :)

Czy polecam? TAK, o ile wiesz co kupujesz. Polubisz ten sprzęt za uniwersalność i feedback jaki daje. Nie jest to jednak ostra, mocna, sportowa maszyna, ani dobry turystyk. To coś po środku, coś co zastąpi dwa motocykle w ciasnym garażu :)

Gość
To zdecydowanie najlepsza opinia jaka kiedykolwiek czytalem na jakikolwiek temat. Swietna robota. Opisane wszystko zgodnie z prawda.


Dołączone zdjęcia
Honda VFR800 V-Tec (2002-2009)
Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Yamaha MT-07

Dobre moto na miasto, ale bardzo miękkie i jak dla mnie zupełnie bez duszy i charakteru. Ten sprzęt Cię raczej nie zawiedzie, ale frajdy z jazdy n...

LS2 Valliant FF399

Niestety tak jak poprzednicy. Kask niby ok, ale szum dyskalifikuje go na dłuższe wypady... Jest bardzo głośno, ale to chyba już budowa kasku szcz...

LS2 Valliant FF399

Wykonanie kasku, materiały i jakość super, ale... Kask jest tak głośny, że żałuje że go kupiłem:
- do 60km/h można jeździć w otwar...

FreedConn T-Max S

Zastanawiałem się dość długo nad wyborem intercomu na dwa kaski w dobrej cenie. Po przeczytaniu masy opinii na różnych serwisach wybór padł n...

Metzeler Roadtec 01

Pierwsza opona turystyczno sportowa w mojej karierze. Przyzwyczajony jestem do opon typowo sportowych pokroju dunlopa D211, D212 czy Metzelera Racetec...

EJEAS E6

Swietny interkom, chyba jeden z lepszych w swojej cenie Warto przed zakupem do inwestowac w dobrze wyciszony kask znacznie poprawia jakosc rozmow. ...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce