NOWOŚĆ HJC CS-MX II

NOWOŚĆ Oxford RP-6
Mamy już 15814 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Shark Skwal



Ilustracja przedmiotu

1   2  

Shark Skwal

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
6.13 / 10

(Na podstawie 38 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje



Opinie motocyklistów


Pozytywne: 47%
Neutralne: 18%
Negatywne: 34%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
super!
05.05.2015 9:46:39

Przesiadłem się z nolana n85 i polecam. Po pierwsze wyciszenie jest bardzo dobre - w porównaniu do n85 niebo a ziemia. Wentylacja poprawna - czuć że działa, ale mogłoby być lepiej - zwłaszcza górne wloty. Wygoda zdecydowanie po stronie Sharka - nolan był troche zbyt spartański, w sharku wyściółka jest grubsza i bardziej miękka. System LED - przyznam że to był jeden z powodów kupna - na początku myślałem że to bajer, ale naprawde w nocy ludzie szybciej zjeżdżają - można włączyć je w tryb ciągły lub mrugania - mi się podoba bardziej ten drugi. Jeszcze nie wiem ile wytrzymuje bateria. Bardzo podoba mi się mechanizm zamykania szyby - chodzi bardzo precyzyjnie i bez hałasowania. Blenda jest ciemna i zakrywa cały obszar widzenia. Ogólnie polecam - dobry zakup. Jak coś mi się przypomni to dopisze :)

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Jak na razie super!
05.08.2015 20:45:14

Mój świeży zakup, jeszcze w nim nie jeździłem więc ocenię pod względem wykonania.

Przymierzyłem chyba 4 kaski (Nolan N86, Shark S700s, Scorpion EXO 500 i Shark SKWAL).
Zacznę od gorszego- S700. Tutaj zniechęciła mnie jakość plastików na pierwszy rzut oka, oraz suwak blendy który wygląda jakby miał się zaraz złamać (choć nie mówię, że kask jest beznadziejny). Nolan N86 w porównaniu do Skwala ma za jasną blendę, która jest za wysoko, przez co denerwuje szczelina. Scorpion ma podobnie jak Nolan.

Skwal jak dla mnie w porównaniu do ww. kasków jest najlepszy. Idealnie leży na głowie, blenda jest ciemna i nisko opada. Kupiłem go również ze względu na ledy, które wyglądają bajerancko. Wadą na pierwszy rzut oka jest za duża dolna uszczelka przez co szybka ciężko się zamyka. Jednak przez nią jest lepsze wyciszenie.
Szczerze polecam ten kask!!


Gość
Mi przez dwa lata jak mam pękł dwie szybki przy mocowaniu z lewej strony ten róg.

Gość
Nie zgadzamy sie z kolegą jeżdżą już 4 sezon w s900 i nic takiego mi się nie dzieje, uważam że wart jest sowich piendzy, ja polecam wszystkim

Gość
Odradzam s900 lepiej kupić s700 i dokupić sobie kurtynkę i nosek jeśli nie ma bo to jest to samo oprócz tych policzków a one często się psują.

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Skwal
05.08.2015 22:31:47

Kask kupiłem za 800 zł. Ogólnie fajny kask wykonanie dobre.
Wentylacja hmm. czuć ze górnym nawiewem coś wieje. Kask nie paruje nawet w mokry dzień co do hałasu. to jeździłem w Ls2 i nitro więc jest lepiej ale bez szału. Kask wygodny wyściołka miła w dotyku dobrze trzyma sie na głowie. Blenda dobrze dopasowana i dobra w obsłudze w rękawicach. Przy wyzszych prędkosciach kask jest stabilny ( jeżdżę er6-n )
Kask nie zaciąga powietrza wiec oczy nie są w nim przewiane co w ls2 i nitro dawało się we znaki. Szybka dobrze nolega do uszczelki Co do oświetlenia to fajna sprawa ale to tylko Bajer :D w dzień swiatełek nie widać a w nocy i tak pierwsze co się rzuca to reflektor motocykla więc bardziej to bajer niż ochrona. Ogólnie kask na plus. Chociaż za tą cenę oczekiwałbym lepszego wyciszenia.

Gość
Oświetlenie LED to nie tylko bajer fakt najpierw widać światło reflektora ale ile razy widziałeś auyo z jedym okiem bo ja wiele razy a tu masz reflektor i nad nim migajace światło od razu widać ze to jednoślad takie jest moje zdanie pozdro wlasnie zamierzam taki sobie kupić

Dominik ER-6F
Dzięki :) Teraz jestem już na 100% zdecydowany i jak widze nawet na bardzo podobnym moto latamy :) LwG!

Głosy: 31   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Shark Skwal
05.12.2015 16:34:20

Przesiadłem się na niego z AGV K3. Zanim zdecydowałem się na ten wybór przymierzyłem kilka kasków; Nolana N86, Sharka S700s oraz AGV K3 SV.
Wybór padł na Skwala ze względu na najlepiej dopracowaną blendę. W Nolanie była jaśniejsza i za mało opadała. W S700s z kolei blenda dotykała mi lekko nosa, choć żaden ze mnie Pinokio. W AGV jedyne zastrzeżenie miałem do dużego oporu z jakim chodzi blenda, ale byłby to mój drugi wybór po SKWALu. Tak było jak mierzyłem w sklepie.
Po kilku kilometrach zauważyłem, że kask mimo iż wydaje się cichy, to dość mocno dudni. do tego stopnia, że kiedy zatrzymałem się na światłach miałem wrażenie zatkanych uszu, jak po szybkiej jeździe autem z otwartym szyberdachem. Wentylacja też raczej nie powala na kolana, mogłoby być lepiej, z przodu wogóle jej nie czuć, u góry nieco lepiej.
Przy 10 stopniach, blenda paruje, więc nie bardzo da się z niej korzystać przy niskim porannym słońcu. Albo razi słońce, albo paruje blenda, więc i tak nic nie widać.
Pod względem wentylacji i hałasu, stary AGV K3 miał przewagę.





Gość
@Adam, rozmiar moim zdaniem dobrałem dobrze, jest z pewnością bardziej dopasowany niż poprzedni kask. Możesz mieć rację , z ta przestrzenią przy uszach, bo jest tam miejsce na zestaw do komunikacji. Do wygody nie mogę mieć zarzutów, choć nieco zbyt mocno uciska policzki. Może to kwestia przyzwyczajenia.

Adam
Jak kask dudni to może być również źle dobrany rozmiar - za dużo przestrzeni między wyściółką i uszami. Spróbuj w tym miejscu podłożyć piankę poliuretanową(pomiędzy materiał, a styropian) - kupisz np. w castoramie. Wiem że brzmi dziwnie, ale koleżanka w ten sposób wyciszyła kask i nie może wyjść z zachwytu :)

Profil użytkownika
Borys
Oczywiście nie zmieniłem ilości gwiazdek przed dodaniem opinii. Dałbym mocne 7.

Głosy: 29   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Super kask!
05.20.2015 17:13:28

Po przesiadce z AGV K3 nie wyobrażam sobię lepszego kasku. Jest cichy, komfortowy, dobrze wykonany. Ma blendę i pinlocka w zestawie a motyw świecenia jest super :)
Zwiększa widoczność i bezpieczeństwo do tego jest najzwyczajniej w świecie ładny. Polecam bo w takich pieniądzach ciężko dotać tak fajny kask. Nie wiem jak z innymi sklepami ale kupilam w MOTOHYBRID w Zabrzu.

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Aerodynamika
10
zdecydowanie na TAK
05.20.2015 17:15:56

Bardzo fajny porządny i cichy kask. Oceniam super wysoko chociaż to mój pierwszy kachol.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
Nie polecam
07.27.2015 19:38:31

Po ponad 2500 km. stwierdzam, ze kask nie jest wart swojej ceny.
- Wysuwa się i gniecie wyściółka przy zdejmowaniu kasku
- Strasznie głośny (po przejażdżce w deszczu mam wrażenie, że się rozszczelnił)
- Szybka nie dochodzi do końca
- Odkleiła się uszczelka na dolnym rancie
- Odpada górna osłona przy wlocie powietrza
- Dzisiaj pękła szybka podczas otwierania (przy mechanizmie blendy)

Oczywiście kask ma kilka plusów, jednak nie polecam go. Szkoda nerwów i kasy.


filay
mi też pękła już po dwóch stronach. normalnie przyjęli na gwarancje. nic nie grymasili ?

Borys
U mnie szybka też pękła, dobrze że wymienili na gwarancji, ale teraz boje się jej otwierać.

Gość
Mój Skwal ma już ponad 5000km i tez szybka nie dochodzi do końca, trzeba ją docisnąć na środku dwoma rękami. Szybka również mi pękła przy normalnym otwieraniu zaraz przy mechaniźmie. To jest błąd konstrukcyjny.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Shark skwall
01.19.2016 22:17:33

Ogólna moja opinia Po 4 tys KM. Zainwestujcie w inny kask. Dlaczego?:
-Bardzo słaba wentylacja
-Doslowienie rani mnie w uszy przy zdejmowoaniu ( używam słuchawek co dodaje bólu :) zdejmiwanie sposobem )
-Vizjer pękł podczas odczepania ( majstrowalem przy pinlocku)
-slabo wieje z wentylacji ale i też nie przestaje gdy chcemy kompletnie ją zamknąć
Jakie są plusy Skywall :
- Ładny w dodatku efekt Led dodaje uroku (auta faktycznie lepiej mnie dostrzegaja)
-oryginalny pinlock daje radę ( koszy wymiany vizjera jaki i pinlocka to jakieś żarty ceny w funtach to 55 za vizjer 35 za pinlocka
-dobrze leży wcale nie jest głośny radzi sobie w deszczu ( jeżdżę co dziennie do pracy mieszkam w Londynie tu ciągle pada)
-blenda dobra ciemna i pokrywa całe pole widzenia
Chyba tyle dałem za niego 199f żałuję że nie wziąłem Vision 2 podobna cena był taki mięciutki

lukasz2000
Dzięki za rzeczową opinię. Wygląd i lans LEDami to nie istotna sprawa w kaskach. Mimo to w tej cenie (710zł biały) i jako następca s900 wydawał się interesującym kaskiem. Pękająca szybka przy normalnym otwieraniu (nie wyjmowaniu) to porażka!!! Pełno przypadków na forach opisanych. Licząc na to że mnie akurat to nie spotka to naiwne myślenie. Skutecznie mnie to zniechęciło, ale kto bogatemu zabroni ;)

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
diodki
03.04.2016 9:19:24

Miałem możliwość wypożyczenia. Kupić kask dla lampek? Nie zdziwi mnie już nic ;) Ile to trzyma? W trybie migającym około godziny +-10min a w trybie ciągłego światła około 5 godzin ;) Bajer bajerem ale nic poza tym. Nie bede ocenial pozostalych parametrow poniewaz mialem tylko sprawdzic czas dzialania lampek.

Brolly
Ciągle światło 9h miganie 17h tyle czasy daje rade moj.. czas ladowania 12h ;/

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Jakość wykonania
1
Masakra
04.19.2016 8:44:12

Witam

kupiłem ten kask bo napaliłem się na świecące diody, ale po paru przymierzeniach w domu zaczęły wypadać elementy tapicerki. Wróciłem do sklepu gdzie kupiłem ten kask chcąc wymienić ale okazało się że w innych egzemplarzach dzieje się to samo, na szczęście udało mi się go zwrócić.
Nie polecam

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Wentylacja
Wyciszenie
Aerodynamika
1
ODRADZAM
04.20.2016 21:11:17

Zakupiłam kask w sezonie 2015 mało w nim jeździłam i było wszystko dobrze.Lecz po przejechaniu w sezonie 2016 ok 200 km i ciągłym zdejmowaniu i zakładaniu kasku zrobiły mi się siniaki na skroniach. Dodam, że kask dopasowałam dobrze.
Po prostu brak w nim wyściółki jakiejkolwiek.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
1
bardzo słaby
05.26.2016 14:33:33

Już po zakupie był problem z nie domykającym się wizjerem(1 reklamacja) później był problem z uszczelkami które się odkleiły(2 reklamacja) a co najlepsze miałem w nim wypadek co prawda przy prędkości ok 40km/h no i prawie mnie zabił kask strasznie popękał a ten akumulatorek od tych świateł Led który znajduje się z tyłu zrobił mi w głowie ranę o dł ok 10cmm i głębokości ok 0,5cm w sumie moja głowa wyg po wypadku tak jakbym jechał bez kasku ok 0 szwów. Wg go nie polecam.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Pęknięcie mocowania szybki
06.08.2016 9:04:34

Siema. W kasku przejeżdżalem 1300 km. Ogólnie bardzo mi się spodobał gdy go zobaczyłem. Użytkowalo też mi sie bardzo dobrze aż do momentu gdy z prawej strony pękła mi szybką przy mocowaniu. Odniosłem kask do sklepu. Sklep ma wysłać go do producenta jako reklamacja. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Uchwyt pękł przy normalnym otwieraniu.


Gość

Sebastian
Witam. Sprawa ma się tak że uznali mi gwarancję i dostałem nowy wizjer. Na smarowania wokoło. Sprzedawca w sklepie sam przyznał że mocowanie jest słabe tych kasków. Teraz będę uchylił ręką szybke a do góry będę popychal już na środku wizjera. Dwa tygodnie w sezonie nie jeździłem. :-(

Borys
Ja i znajomy już wymienialiśmy wizjery na reklamacji o czym pisaliśmy wcześniej. To jest jakaś porażka z tym pękaniem, na dodatek w sklepie jak oddawałem na reklamację, to byli bardzo zdziwieni i twierdzili, że to tylko nam się zdarzyło. Jak widać jest plaga pękających szybek sam już nie pamiętam czy zarejestrowałem kask na stronie Sharka, to bym miał chociaż gwarancje na 5 lat. W tej chwili przydałoby się wyjąc wizjer i porządnie go wyczyścić,ale jakoś nie mam odwagi tego ruszać.


Dołączone zdjęcia
Shark Skwal
Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
06.27.2016 10:15:47

ładnie wygląda i chyba nic poza tym
mega słaba wentylacja jak dla mnie
poki co z szybka i blendą wszytsko w porzadku
ale przejechane tylko jakies 2000km

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Średni
07.13.2016 5:14:47

Kask kupiłem przede wszystkim ze względu na ledy. Taki bajer. Opierając się na opiniach z zeszłego roku pojechałem do sklepu i kupiłem. Sprzedawca nie mógł za wiele o nim powiedzieć bo to nowy model. Przymierzyłem, dopasowałem, sprawdziłem, kupiłem. Pierwszą usterką jaka mnie spotkała to niedomykająca się szybka choć na szczeście wyrobiła się z po paru domknieciach. Blenda naprawdę daje radę, nie opada bardzo nisko, mogłaby być trochę ciemniejsza ale jest w porządku. Z wentylacją w upalne dni bardzo słabo, czuć coś dopiero powyżej 100. Jednego dnia najwiecej zrobiłem w nim 600km, jak dla mnie cichy ale rewelacji nie ma. Do aerodynamiki nie mogę się przyczepić, jest bardzo dobrze a nie jest to typowy sportowy kask. Jakość wykonania.. Przejechane w nim 10kkm:
- blenda sama się nie wysuwa i nie wchodzi do końca
- dwa razy odpadł akumulatorek od ledów, urwały się kabelki podczas wyjmowania wyściółki do prania
- 2 wizjery pęknięte przy mocowaniu (za drugim razem oddałem na gwarancję, zobaczymy co będzie)
Polecam jako bajer jednak w tej cenie można kupić lepszy kask.

Radzio
Kolego i jak z tą reklamacją??sam zastanawiam się czy oddać bo szyba pękła juvat@wp.pl

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Szału nie ma!
07.14.2016 11:50:57

+Kask na pierwszy rzut oka dobrze wykonany.
+oświetlenie Led poprawia naszą widoczność pod warunkiem, że aku jest naładowany
+całkiem cichy do 140km
+blenda dobrze odcina światło słoneczne
+dobrze leży na głowie
+pinlock spełnia swoje zadanie przynajmniej do 10 st. C
+wentylacja w 33st C działa ale trzeba poruszać się z min 40km/h
+trzyma się łba do 175km/h szybciej nie testowałem

teraz minusy
-podczas próby zdjęcia szyby pękło jedno z mocowań(nawet nie wsiadłem z nim na moto)-nie było tragedii kask dalej był w pełni funkcjonalny-wątpiłem, że uznają reklamację. Niedawno pękło drugie mocowanie i w rezultacie kazde zatrzymanie na światłach i garnek się gotuje bo szyba podczas otwierania wypada. Teraz nawet nie ma co reklamować-mimo, iż często pękają szyby w tym modelu.


Podsumowując jeżeli nie wyjdzie poprawiony model to odradzam ze względu na szybę która pęka w zasadzie sama. Światełka LED raczej nie zwiększają diametralnie naszej widocznosći-kolega który jechał za mną w nocy podczas deszczu powiedział, że "lepszą robotę" robiły odblaski na kasku niż LEDy.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Bez szału
07.19.2016 14:18:44

Dołączyłem zdjęcie pęknięcia po naprawie którą wykonałem sam.Gwarancja jeszcze jest ale nie uznają pęknięcia.


Gość
mi też pękła :( jak to zrobiłeś?

Gość
czy mozesz napisać jak zrobiłeś naprawę?

Gość
Problem rozwiązany ale po naprawie wystawiłem na alledrogo-szkoda poza szybką fajny garnek


Dołączone zdjęcia
Shark Skwal
Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Odradzam
07.20.2016 0:23:38

Dnia dzisiejszego na powrocie pękła mi szybka, gdzie co chwile musiałem ja dociskać aby nie odpadła... Chyba zacznę wozić gogle od mx w razie czego. Zaznaczam, ze pękła mi już drugi raz.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Skwal
09.24.2016 22:34:30

Kupiłem ten kask jakoś na początku tego roku. Z pół roku będzie jak z niego korzystam. Troszkę w nim przejeździłem grubo ponad 10 tysięcy kilometrów będzie, sezon był dość aktywny więc testowany był na wszystkie sposoby.

Na początku napiszę zalety.
Otóż kask jest dość wygodny, jak za taką cenę to nie ma się czego przyczepić.
Fajnie leży, ściółka jest miła w dotyku. No i fajnie przylega do twarzy.
Kolejną sprawą jest wyciszenie, no cóż. Kask do najcichszych nie należy podczas jazdy (zwłaszcza szybszej), ale też nie ma tragedii. Jest lepiej niż dobrze. Na światłach czasem miałem problem z kontrolą moto czy przypadkiem nie zgasło, czy się nic nie stało (mimo, że do aż tak cichych nie należy).
Aerodynamika no cóż, tutaj niestety nie powiem nic szczególnego, ponieważ podczas szybkiej jazdy i złożenia zza szybki mojego moto nie czuć większych oporów, czy zawirowań.
Wentylacja, huh... Jest na poziomie ale huraganu nie ma.
Wloty powietrza czuć, że są i nie są one dla picu, no ale aż tak dupy nie urywa (choć po cenie kasku fajerwerków się raczej człowiek nie powinien spodziewać). Podczas jazdy upalnej gdy wloty powietrza wypadałoby oba otworzyć do spoconej głowy czuć, że dociera jakiś podmuch i po jakimś czasie jeździ się bardzo komfortowo, a łeb jest suchy. No, ale aby jednak chłodziło odczuwalnie trzeba jechać te minimum, podczas postoju/jazdy ślimaczej-takiej gdy teściowa jak wybiegnie z obiadem to jest w stanie nas dogonić to o matko i córko! Dajcie rondelek, idzie wycisnąć wody na herbatę. Choć mogę się mylić, ale stawiam, że może to być także zasługa afrykańskiego upału dzięki któremu na baku motocykla można smażyć jajecznicę i zagotować kawę (czyt. Żaden kask wam nie pomoże).
Wykonanie jest dość fajne, kask jest ładny (gust) i dość ładnie wykonany. Ale też nie do końca...

Wady!
Największa to jest ta (...) szybka która pęka nie wiadomo jak nawet(raz mi tylko pękła, ale to każdemu się zdarza prawie)! Choć akurat na to jest gwarancja i mi osobiście wciągu 1 dnia naprawili ją (wymienili) czyt. w środę oddałem, w czwartek już jeździłem. Ale to zawsze jakiś minus, nie?

Kolejna wada choć to jest bardziej moje zaburzenie na które nie mogę przymknąć oka i mnie niezmiernie irytuje.

Wkładka po stronie przełącznika od ledów. Nie wiem ku... kto to robił i jak to dopasowywał, ale był chyba jakimś robokopem (albo chińczykiem). Po praniu (czyt. wciągnięciu po prostu) wkładek ponowne ich umieszczenie w takim samym ułożeniu jak były graniczy z cudem. Masz problem z samym włożeniem i wpasowaniem tych szyn? ŚWIETNIE! Dorzucimy Ci do tego jeszcze przełącznik od ledów który też musisz jakoś upchać! No geniusz zła wymyślił to. Oczywiście da radę to umieścić i może okazać się, że to Ja jestem d*bilem, że mam z tym taki problem, ale co to mi krwi napsuło to ahh...

Więcej wad nie pamiętam, wszystkie wypisałem, a Ciebie Oj... A nie coś mi się pomyliło!
Podsumowując, kask jest bardzo przyjemny, poza wadami które nie stanowią większego problemu nie ma do czego się przyczepić. Kask we wszystkim jest dobry, a nawet bardzo dobry i czemu akurat go wybrać? Po pierwsze kask nie jest gównem które strach włożyć na łeb, więc bezpieczeństwo które jest podstawą jest tu zapewnione, a poza tym to, to czym się szczyci czyli ledy. Kupując go nie wiedziałem, że coś takiego nawet istnieć może na kasku, a to taki zonk. Niezbyt optymistycznie byłem do tego nastawiony, bardziej jako kolejny "gadżet" którymi zalewają nas producenci. Ale po jakimś czasie przekonania się do włączania tego dziadostwa (bo skoro mam to czemu nie skorzystać?) nagle zauważyłem jakby, że kierowcy o dziwo bardziej zwracają na mnie uwagę. Co było dla mnie osobiście szokiem, bo myślałem, że to tylko taki bajer z od producenta z tymi ledami, że niby działa, a tak naprawdę dupa. Ale kaski z głów naprawdę to jakoś sobie działa.
Tylko poza tą fajną widocznością dla kierowców innych jest w tym też jedna wada. Jak po ciemku wracasz z kumplami (bądź co gorsza z płcią piękną) i pod lasem zacznie Ci się chcieć wyjść za potrzebą, a zapomnisz wyłączyć koguta zielonego to jak na dłoni widać pod którym drzewem lejesz.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem w decyzji.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
12.02.2016 17:09:35

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po ziemi uderzenie dosć mocne kask tylko porysowany nie przesunął się ani cm z głowy więc mogę stwierdzić że jest porządny jedyne co mi w nim nie odpowiada to wyciszenie przy większych predkosciach około 150km/h szumi ale da sie przyzwyczaić i czasem mam wrażenie że policja mnie sciga ponieważ powstają takie dziwne gwizdy :)

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Tandeta
02.04.2017 10:46:53

Po raz drugi pękła mi szyba. Poprzednio została wymieniona na gwarancji, zobaczymy jak będzie tym razem.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
pęka szyba
03.12.2017 23:04:24

Kask posiadam od 1,5 roku. Pękły już 2 szyby. Żadna zaleta tego nie rekompensuje. Nieistotne tutaj jakość wentylacji kiedy zdarzy nam się jazda bez szyby.

Gość
Jest nowy model D-Skwal(http://www.shark-helmets.com/pulse/d-skwal.html). Ciekawe czy szyba w D-Skwal jest taka sama?

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Bardzo dobry kask ze średniej półki
03.28.2017 10:04:38

NIE SUGERUJCIE SIĘ NISKĄ ŚREDNIĄ OCENĄ KASKU!!!

Powyższy tytuł ma uświadomić potencjalnym kupującym, żeby nie zniechęcali się do kasku tak jak ja na pierwszy rzut oka. Niska ocena wynika z problemów z początku produkcji (kaski z 2015 roku), a konkretnie nagminnie pękającej szybki - temat jest już dawno zamknięty, a kaski w obecnej sprzedaży owego problemu mieć nie powinny (chyba że ktoś kupi leżakowany zabytek).

Dodatkowo pragnę zauważyć, że w modelu 2017 została zmieniona wyściółka. Można ją odróżnić po niebieskim wnętrzu oraz zamszowej wstawce na "kołnierzu", podobno wykonana jest z jakichś włókien bambusa i ma lepsze właściwości przeciwpotne. Wg mnie jest o wiele wygodniejsza od tej starej, burej, która o ile się nie mylę powędrowała do D-Skwala.

WYGODA
Miałem wielki problem z dobraniem kasku dla siebie - szczupła twarz powoduje, że w kaskach dobranych według obwodu głowy (M) latam jak orzeszek. Mierzyłem Nolana N87, Scorpiona EXO 510, HJC FG-ST oraz IS-17 oraz Sharki D-SKWAL, SKWAL 2016 oraz SKWAL 2017. Poza Sharkami, rozmiar S powodował mniejszy lub większy ucisk skroni, zaś sam Shark był zdecydowanie wygodniejszy z nową wyściółką.
Słowem - jeśli podobnie jak ja masz szczupłą twarz, wypróbuj SKWAL'a 2017 o rozmiar mniejszego.
Mały minus to wtyczka USB do ładowania LEDów - jest na krótkim kabelku w tylnej części kołnierza i przy zakładaniu często wpycha się między czaszkę a kask powodując chwilowy ucisk - ale tylko przy zakładaniu, w jeździe to nie przeszkadza.

HAŁAS
Jest poprawnie. Niestety nie mam porównania do niczego innego, mój poprzedni kask był tragiczny pod tym względem (zbyt duży rozmiar na pewno nie pomagał), więc póki co jestem szczęśliwy że da się normalnie jeździć i wytrzymać bez zatyczek powyżej 80km/h, ale oczywiście w trasę zatyczki to i tak konieczność. Zauważyłem jednak że kask jest chyba przeznaczony do bardziej wyprostowanej pozycji - przy lekkim pochyleniu do przodu (SV650S) pojawiają się czasem świsty z okolic zaczepów szyby.

WENTYLACJA
Przeciętna, górny nawiew jest wyczuwalny ale tylko na czubku głowy, nawiew na twarz niewiele zmienia - niestety czy jest zamknięty czy otwarty zawsze w kasku jest jakiś delikatny przewiew.

BAJERY
LED-y są i działają, dla mnie to zbędna rzecz. Pinlock w zestawie, trzeba samemu założyć. Super blenda - schodzi do samego dołu, nie zostawia dziury.

PODSUMOWANIE
Solidny kask ze średniej półki cenowej, pod warunkiem że kupujesz najnowszy model z niebieskim wnętrzem. Cenowo zaproponowano mi 949zł bez malowania, 999zł z grafiką. Na allegro są poniżej 800zł, ale w większości wyprzedaż starych modeli, więc trzeba uważać.

Borys
Mam kask z początku produkcji i właśnie po raz trzeci pękła mi szyba. Dodam, że jest to poprawiony( dodane nacięcie w miejscu powstawania naprężeń), nowy model szyby, a pękła w tym samym miejscu co poprzednie. Można więc się domyślać, że nie sama szyba jest winna, a jej mocowanie znajdujące się na skorupie kasku. Druga rzecz jest taka, że kiedy unosimy szybę za przeznaczony do tego znajdujący się z boku uchwyt, szyba ma tendencje do "skręcania się". Jestem ciekaw jak jest z młodszymi rocznikami, w każdym razie opierając się na moich doświadczeniach z kaskiem wyprodukowanym w 2015 roku, mogę jedynie odradzić zakup.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
NIE POLECAM!
05.29.2017 18:26:00

Kask głośny, ale przede wszystkim - po tygodniu użytkowania PĘKŁO MOCOWANIE WIZJERA DO KASKU!!!!!!!! Karwia mać! PO TYGODNIU!!!!!!!!!!!!!

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
NIE POLECAM!
05.29.2017 18:26:09

Kask głośny, ale przede wszystkim - po tygodniu użytkowania PĘKŁO MOCOWANIE WIZJERA DO KASKU!!!!!!!! Karwia mać! PO TYGODNIU!!!!!!!!!!!!!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.28.2017 23:13:30

Witam. Nie polecam k moaskukupilismy 2 szt z narzeczona.narzeczonej model 2017 z niebieska wysciolka moj nie. W obu popekaly szybki mimo delikatnego obchodzenia sie z nimi. Tragedia . Kask narzeczonej 950zl. Nie wiadomo jeszcze co wyjdzie z gwarancja. Ogolnie mi nie przeszkadzalo ale narzeczona byla niezadowolona z wykonania kaski

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
Słabej jakości plastik od szybki
07.06.2017 15:56:59

Przez pół roku służył, w końcu przyszedł moment na "50-te" podniesienie szybki i co się stało? Oczywiście zawias od szybki pękł przy podnoszeniu, słabej jakości plastik.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Pękajace mocowanie wizjera
04.26.2018 15:32:48

Gdyby nie pękające mocowanie wizjera kask byłby godny polecenia.
Niestety problem ten jest wyraźną wada fabryczna/konstrukcyjną.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Dla mnie suoer
08.21.2018 5:30:45

Biorąc pod uwagę stare komentarze, ja swój kask kupiłem w 2018, jeżdżę w nim obecnie, jest super. Szybka chodzi normalnie, ciężko jest ją otworzyć (co jest na minus) ponieważ bardzo mocno dolega do uszczelnienia (co jest plusem) można się do tego przyzwyczaić a mocno domknięta szybka dobrze tłumi dźwięki z zewnąrz. Gwarancji mam 5lat jak zapewnia shark. Kask jest ogółem dobrze wytlumiony, wygodny i ma wspaniałą wyciąganą wyściółkę. Przy zakładaniu jak i przy ściąganiu nic mnie nie boli, kask nigdzie nie uwiera ani nie obciera mojej głowy. Dobrze przylega, nie ma luzów. Ledów nie używam, kupiłem go głównie dlatego że jest to dobry kask. Ludzie piszą, że jest zły, a osoby które cenią ten kask i uznają go za dobry nie tracą czasu na rozpisywanie się tylko jeżdżą, jak ktoś ma szansę przymierzyć, poprosić o pomoc w dopasowaniu etc. To wypada z tego z korzystać, ja myślałem że muszę mieć L, a wyszło na to że skwala mam rozmiaru M i jest idealny. Mnie bardzo podoba się ten kask za swoje wykonanie i wygodę. (Jak ktoś ma problem z wentylacją to polecam kominiarkę, i fajnie odprowadza pot, ani kask nie śmierdzi, ani twoja głowa nie jest przepocona).

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
Pekajace szybki
10.19.2018 19:52:18

A mnie na koniec sezonu naszlo zeby zrobic antyreklame. Mam od 2 lat kask Shark Skwal. Fajny, wygodny, przyzwoicie wyciszony i z podswietleniem. To ze po roku przestalo dzialac podswietlenie to pol biedy, bo to jednak bajer. Nawet nie reklamowalem.
Problem jest z szybkami. Pierwszej mocowanie peklo mi po kilku miesiacach. Kask do reklamacji. 3 tygodnie jezdzilem w starym. Uznali. Dostalem nowa szybke. Drugi raz tak samo peklo. Kupilem szybke bo czekanie tygodni na rozpatrzenie i odeslanie beretu mnie zniechecilo. 230 PLN poszlooo. Przestalem otwierac na maksa szybke zeby sie nie powtorzylo. Poczatek tego sezonu to samo. 2 tygodnie reklamacji calego kasku i 3 tygodnie czekania na szybke. W kaskach za 300 PLN nie mialem takich numerow. Dzisiaj to samo po raz czwarty. Nie wiem czy wyrzucic kask i kupic inny, bo w przyszlym sezonie koszt popekanych zatrzaskow przewyzszy wartosc kasku. Konstrukcja tej szybki jest taka ze to musi pekac.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


4
Szyba...
11.24.2018 15:07:17

2 sezony temu postanowiłem rozstać się ze swoim wysłużonym AGV-S4 i... bardzo tego żałuję. Kupiłem Shark D-Skwal Led. Fajny bajer ledy w szczególności, że bardzo dużo jeżdżę do pracy b.rano kiedy jest jeszcze ciemno i wracam z pracy kiedy już jest ciemno. Ogólnie to jest podniesienie bezpieczeństwa.
Niestety w kasku 2gi raz mi pękła szyba na zaczepach.
1szyba kupiona z kaskiem idealnie przylegała i było w miarę cicho..
2ga szyba już niestety nie przylegała tak pięknie, trzeba było dociskać do dołu aby się ładnie ułożyła.
1 wymiana bez problemu w Inter Motors na Połczyńskiej. Pani odczepiła szybkę z kasku z wystawy i założyła do mojego ...
teraz czeka mnie 2ga wymiana tym razem ułamały się oba zaczepy, podczas normalnego używania. Osobiście uważam, że jest to błąd konstrukcyjny... Tak wiec z obecnym doświadczeniem nie kupiłbym drugi raz tego kasku i chyba jednak szukałbym Airoha lub AGV.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Ok
03.18.2019 14:29:36

Bardzo fajny kask jak za tą cenę. Dobre wyciszenie i wentylacja bardzo na plus. Kupiłem go ze wzgledu na wysokie opinie w rankingu bezpieczeństwa. Miałem z nim jedną przygodę. Kask spadł mi z motocykla i pękła mi w środku blenda przeciwsłoneczna. Dałem go na reklamację. Bardzo szybko się z tym uporali i wymienili blende w ramach gwarancji i przedłużyli mi gwarancję na następne dwa lata. Polecam.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
shark skwal
04.05.2019 21:35:19

Czytam te opinie i nie wiem. Mam Sharka Skwala już 3 sezon zrobiłem z braku czasu 9tys km. I nic się nie dzieje też robię dużo krótkich tras do pracy , wokół komina oraz dłuższe trasy. Jeżdżę na fjr , nie zauwazylem zeby byl glosny mahac seryjne tlumiki, nie latające po 300km/h bo wtedy większość szumi, w deszczu nic nie prz3cueja, kiedy działają, nic nie wypada, nic się nie wymiata, a zawsze plusem jest to że jak już tak by się zdążyło. Można wymienić na nową wyściółka, bieda działa szyba też nic nie pęka.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Rekin daje radę
04.27.2019 20:00:41

Zaskoczony jestem taką liczbą negatywnych opinii o tym kasku. Ja swój kask kupiłem w 2018 roku jest to mój pierwszy więc nie mam porównania ale jak na razie jestem zadowolony kask dobrze pasuje nic nie pęka wszytko chodzi jak należy. W kasku przejechałem lekko ponad 3000 KM.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
Shark d skwal
07.14.2019 12:43:04

Kupiłem kask rok temu, odrazu wystąpił problem z hałasującym mechanizmem otwierania górnej wentacji który w czasie jazdy czeszczał strasznie głośno. Następnym problemem była tylna wyściółka która przy ściąganiu kasku się wysuwała,a teraz pękło mocowanie szyby z prawej strony i to w czasie jazdy. Przy próbie wyciągnięcia szyby odpadło drugie.Napisałem meila do sklepu gdzie nabyłem kask zero odzewu. Szyba kosztuje około 180 zł gdzie szyby do innych kasków kosztują po kilkadziesiąt. Nie polecam i narazie wracam do starego kasku Seco który ma kilka lat kosztował ponad połowę mniej i wszystko w nim chodzi.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
07.22.2019 10:25:07

beznadziejny kask
zero wentylacji
głośny jak wiadro
nie polecam
cena nieadekwatna do jakości wykonania

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
DNO
07.23.2019 16:58:56

wentylacja????
co to jest???
ten kask jest masakryczny!!!!
powinien kosztować tylko jakieś 400 zł

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Słaby kask ze słabymi ledami
09.10.2019 19:14:48

Na wstępie zaznacze - szyba mi nie pękła, widocznie mam już tą najnowszą wersje ale generalnie kask jest mocno średni.
Po pierwsze - wygoda - kask nie jest wygodny. Z tyłu jest za mało epsu, wysciółka zakrywa całe policzki przez co wchodzi w pole widzenia dodatkowo wyściółka bardzo drażni skóre przy częstym zdejmowaniu i zakładniu i jakby było tego mało to zawsze uwiera mi lewe ucho - w sharku explore-r mialem to samo.
Po drugie - hałas - na nakedzie jest źle, bez zatyczek jazda powyżej 90km/h wydaje mi się nierealna, na turystyku jest głośno ale do 140 da się jechać. Problemem jest nie tylko mocny szum wiatru ale dziwne, basowe dźwięki które również występowały w moim poprzednim sharku. Całe szczęście, że nic nie świszczy.
Po trzecie - aerodynamika - spoiler który pojawił się w skwalu 2 powoduje bardzo dziwne zjawisko, mianowicie na nakedzie przy prędkościach 100+ gdy jade z plecakiem moją głową buja na boki. Na turystyku to zjawisko jest mniejsze ale dalej występuje.
Dalej idąc - jakość wykonania - "taka sobie", spoiler już mi się odkleił, mechanizm wentylacji już się wyrobił. Koledze skwal rozpadł się po pół roku, mój ma już rok i na razie jeszcze trzyma się kupy.
Blenda jest w zasadzie okej, mechanizm obsługi również.
I na sam koniec - światełka! W mieście nie widać ich praktycznie w ogóle. Nie ważne czy w środku nocy czy w deszczowy dzień, inni kierowcy widzą je tylko jak się przyjrzą. Za miastem widać je gdy jedzie się za motocyklem, w skwalu poprzedniej generacji światełka były mocniejsze, ponadto bardzo szybko się rozładowują, naładowane do pełna po tygodniu nie używania już nie działają.
Podsumowując - kask kupiłem za 640zł na promocji, tyle jest wart ale ponad 1000zł absolutnie nie. Jest to po prostu średni kask, zrobiony tak sobie z wsadzonymi ledami które miały być hitem ale okazują się zbędne.

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


SHIMA X-Breeze

Za jakieś 150 pln to wg mnie świetny wybór. Wielokrotnie w szczycie sezonu wybierałem te rękawice ponad inne ze względu na doskonałą wentylacj...

Bajaj Dominar 400

Witam
Na co dzień używam go do dojazdów do pracy (30km), i w tej roli spisuje się znakomicie. W trasie (razem z żonką i kuframi SHAD SH58...

Yamaha XJ600 S Diversion

Za swoją xj 600 z 2003r dałem 4500zl. Jest to bezawaryjny sprzęt który może przejechać jeszcze 150k km i posłużyć kilkanaście lat. Do tego m...

Shima Bullet Men

Czytając opinie na tej stronie dosyć długo się zastanawiałem nad kupnem ale sprzedawcqa w jednym ze sklepów Warszawskich zapewnił mnie, że bę...

Akumulatory Exide

Exide ogłosił swoj koniec po 2 miesiacach użytkowania Dno i wodorosty ulega samorozładowaniu stanowczo odradzam...

Nolan N104 Absolute

Kilka tyś km juz w nim zrobiłem więc powiem tak - 960 zł tyle dałem i to jest cena OK, nieco ponad 1300 zł bo po tyle wcześniej chodził moim z...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU


Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania