Mamy już 13906 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC FG-ST



Ilustracja przedmiotu

1  

HJC FG-ST

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.47 / 10

(Na podstawie 15 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 53%
Neutralne: 20%
Negatywne: 27%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Najlepszy kask w klasie
06.12.2015 17:25:28

Jest to mój pierwszy kask, ale im dłużej w nim jeżdżę, tym bardziej jestem przekonany, że podjąłem dobrą decyzję. Zapięcie typu DD na początku odstraszało w porównaniu do łatwości zakładania i zdejmowania kasków z zapięciem micro lock, ale po paru założeniach kasku robi się to już instynktownie, a na pewno jest bezpieczniejsze. HJC FG-ST wykonany jest z kompozytu włókien szklanych i jest zdecydowanie lżejszy niż konkurencja. Miałem na głowie Scorpiona Exo-500 i po 15 minutach bolał mnie kark. W HJC spokojnie wysiedzę dwie godziny i zupełnie nie czuję go na głowie. Niezależnie, czy na dworze jest 10 stopni, czy 25 w środku jest komfortowo. Ciepło, ale nie zbyt gorąco. Szybka nie paruje nawet w deszczu, ale niestety na postojach potrafi zaparować blenda. Para szybko jednak schodzi, gdy ruszymy w drogę. Jakość wykonania jest pierwsza klasa, a jedyne do czego mogę się przyczepić, to może odrobinę zbyt duży hałas. Cichych kasków jest jednak jak na lekarstwo, więc zdecydowanie mogę polecić ten model.

Tomek
W moim egzemplarzu - tak. Pomaga chusta wielofunkcyjna, którą możesz nałożyć na brodę - wtedy wieje mniej. Niestety pomimo zamknięcia wywietrzników nadal czuć wiatr w kasku.

Piotrek
Czy w kasku rzeczywiście przy niższych temperaturach mocno wieje?

Głosy: 27   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
FG-17/ST
06.24.2015 6:51:12

Wentylacja kasku bardzo dobra. Pinlock w zestawie, daje radę.
Komfortowy i dopasowany, ogólnie bym polecił gdyby nie jeden bardzo duży minus- hałas. W kasku się jeździ a nie stoi tak więc podczas jazdy szału nie ma. Od kasku w tej cenie, takiej firmy, testowany w tunelu aerodynamicznym, spodziewałem się czegoś lepszego, poprzedni nitro o kilka stów tańszy był dużo cichszy. Na pewno nie polecam do szybkiej jazdy.
+komfort
+wentylacja
+pinlock

-HAŁAS!!!!!


Albert929
Nakedzik mylisz się fg-st i fg-17 to są te same kaski. Fg-st powstał na bazie skorupy fg-17. Jedyna różnica to dodana blenda. Reszta jest 1-1. Te same rozmiary skorup, materiał zapięcia i detale. Arekmx U mnie co prawda nie dotyka nos ale jest blisko, najwidoczniej ten kask tak ma.

nakedzik
FG-17 to zupełnie inny kask, to temat o FG-ST - klasa wyżej

zx10r
Problem w tym że nie jest hałas od prędkości czy tłumika bo to tak jak pisałeś jest w miarę dobrze wyciszone, hałas rozlega się gdzieś w okolicy wlotów powietrza i jest to świst i buczenie tak jakby jakieś krawędzie były zbyt ostre (takie wrażenie) Powyżej 250km/h łeb urywa. dlatego nie polecam na moto sportowe. W poprzednim kasku zapierda....m i żadne zatyczki nie były potrzebne.

Głosy: -4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
super
07.13.2015 22:46:33

Przejechałem już około 2000km. Moje spostrzeżenia, + i -:
+ bardzo wygodny i lekki, 1400g, ciągle pachnie świeżością, ale to trzeba myć głowę po prostu ;p
+ stosunkowo cichy (tutaj zawsze, w każdym kasku będą różne opinie, wszystko zależy od dopasowania ORAZ motocykla na jakim śmigasz. Z owiewką, która waliła cały pęd powietrza w kask miałem głośno, po zdjęciu owiewki mam "ciszę", słyszę lekki szum nawet przy jeździe +150km/h, oczywiście słyszę też moto, więc super)
+ dobra wentylacja (wloty górne i dolny i wyloty z tyłu wykonują dobrą robotę, 300km przy +30*C bez kominiarki i nie pociłem się, jazda czasem szybsza, czasem 50km/h, czasem krótki postój na światłach - wtedy warto oczywiście otworzyć szybkę)
+ blenda przeciwsłoneczna (mechanizm bez jakichkolwiek sprężynek więc nie ma się co zepsuć, dobrze chodzi, nie opada, zachodzi nisko, prawie do samego noska, nie za ciemna, ale też nie za jasna. Suwak dobrze umiejscowiony i duży, nawet w rękawiczkach wełnianych 2-palcowych spokojnie bym otwarł i zamknął blendą ;p na mały minusik to, że potrafi na postoju zaparować jak jest chłodno)
+ bardzo ładny, podoba mi się i kształt, i mini spojlerek, i sam kolor - wybrałem białą perłę.
+ pinlock (jeszcze mi nie zaparował, a jechałem w deszczu i w chłodniejsze noce)
+ dobra aerodynamika, nic nie rzuca głową przy 200km/h nawet gdy patrzę na boki, szybciej nie jeżdżę.
+ jakość wykonania, biorę kask do ręki i jestem świadom dobrze wydanych pieniędzy, zakładam na głowę, i jestem zadowolony i czuje się dobrze.
+ świetne pole widzenia, duża szyba i duży pinlock, właściwie na całym polu widzenia, nie jakieś maleństwo jak w niektórych kaskach.
+ zasłonka pod brodą uniemożliwia by podczas jazdy wpadł jakiś owad do kasku
+ zatrzask na środku szybki - równo dociska szybkę do kasku
+ nie przecieka, dookoła otworu jest uszczelka więc szybka dobrze dolega po zatrzaśnięciu, przez otwory wentylacyjne nie wlewa się woda.
+ zamknięcie DD, pewniejsze niż plastikowy paseczek na ząbki
- nieco utrudnione mycie owadów przez wystający naklejony napis HJC na czole nad szybką, może da się go zedrzeć - nie próbowałem, teraz na to wpadłem ;)
- przy prędkości 150+ nosek lekko dotyka mi nosa, nic się nie dzieje ale mógłby być nieco bardziej oddalony od twarzy
- głośny trzask przy zamykaniu szybki na zatrzask, ale zawsze można palcem odchylić chwycik na szybce, zamknąć i puścić, wtedy wszystko jest po cichemu.
- czarna gumowa obwódka osadzona na dolnej krawędzi na odcinku około 5 cm odkleiła się i na tym odcinku potrafi "odejść", nie sama tylko przez lekkie pociągnięcie, więc w zimie to spróbuje zareklamować lub po prostu podkleję kropelką
Uwagi:
->nieco luźniejszy się zrobił po tych 2000km, więc brać na ciasno. Tak zrobiłem i leży teraz bardzo dobrze.

Uważam, że rzeczy idealne nie istnieją, dlatego mocna 9, z czystym sumieniem polecam.

Głosy: 27   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
6
HJC FG-ST
07.14.2015 0:41:10

Kask daje rade ale bez wodotrysków. Wygodny i całkiem dobrze wykonany, ale niestety głośny (powyżej 80 km/h górne wloty zaczynają świstać. Świst zanika przy pochyleniu głowy. na webbikeword.com, jest szczegółowy test tego kasku (też potwierdzają, że świszcze - szczególnie przy niskiej szybie). Niestety ale aerodynamiką w tym kasku zajmował się dizajner. Gdyby robił to inżynier, to by nie świstało...
Kask przeznaczony jest do jeżdżenia, a nie położenia na półkę. Jeżeli sam zbytnio nie wycisza, to przynajmniej niech nie generuje hałasu.
W zimne dni w kasku piz...i jak w metrze w Petersburgu

Ogólna ocena dobra ale za 1000pln spodziewałem się czegoś więcej. Raczej nie kupiłbym go ponownie.

Gość
a na jakim motocyklu jeździ autor opinii? warto było by to zaznaczać czy nadek, sport, turystyk

Gość
Dobrze zauważyłeś świst znika po pochyleniu bo kask jest przystosowany do jazdy bardziej sportowej pochylonej.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Pozytywnie
10.30.2015 18:07:16

Jest to mój drugi kask. Ocena moja dość obiektywna bo dopiero zrobiłem nim jedną wiekszą trase i nic po za tym.
Plusy:
Aerodynamika - Jak dla mnie na plus. Przy większej prędkości kask sie b. dobrze spisuje.
Wentylacja - Tu duży pokłon odemnie. Na prawde czuć, że działa. W porównaniu z moim poprzednim airohem jest niebo a ziemia.
Zapięcie DD - Wada i zaleta. Na pewno kask sie nie rozepnie przy upadku.
Hałas - W porównaniu z moim poprzednim kaskiem jest lepiej. Czy cicho? Nie, ale kaski się dzieli na głośne i bardzo głośne. W tym hałas mi nie przeszkadza.
Szyba - Podoba mi sie szczelne zamknięcie oraz pinlock na całą szybe, który przy niskiej temperaturze dał spokojnie rade.
Wygląd - Mam czarno czerwoną kolorystykę, która jest na prawdę super.

Wady:
Zapięcie DD - Pod względem wygody zapinania i odpinania. Ale to zapięcie to bardziej plus niż minus. Bezpieczeństwo to podstawa.
Blenda - Paruje, ale to chyba jak w każdym kasku.
Waga - Podobno jest ciężki. Mi to nie przeszkadza ale nie którym może. 1600 g.

Kask dla mnie na ogromny plus. Jestem zadowolony z wyboru. Jego wady są tak małe, że aż nie widoczne. Z chęcią go polecę.

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
trudno powiedzieć
11.03.2015 16:39:10

Kask używam od niecałego miesiąca - nie wiem jak go obiektywnie ocenić, ale w obecnych jesiennych warunkach ciężko mi jest mówić o komforcie jazdy. Przy dłuższej jeździe 170km/h bolą uszy od hałasu i jest zimno. Zobaczymy wiosną i latem, aktualna ocena 7.

Say
Dokładnie - to co jest największa zaleta tego kasu latem, jest zmora w porze jesienno-zimowej. W kasku wieje mimo zamknięcia wszystkich wlotów wentylacyjnych, zapalenie zatok murowane. Osobiście ratuję się dwoma kominiarkami na raz - zimowa + letnia, ale szału nie ma.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
10/10
05.22.2016 17:18:30

Kask bardzo fajny, areodynamika jak i materiał z jakiego się składa jest na najwyzszym poziomie, udany zakup i wszystkim polecam.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Bardzo fajny kask
03.06.2017 20:46:35

Fajny kask dobrze wykonany wygodny zapięcie dd blenda :)

Jak dla mnie jedynym minusem jest hasłas... spodziewałem sie czegoś lepiej wyciszonego niż ls2 FF320... za 350zł jest głośniejszy od lsa ale za to wygodniejszy

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


4
Zmieniam go
03.26.2017 23:47:34

Kask super. Wszystko ok
Trochę głośny ale to nie w tym problem. Właśnie go zmieniam bo wiosna wieje w nim że po 150 km/h mam zimny noc i czoło. Dramat. Nie pomagaja kominiarki.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Rewelacja
07.18.2017 18:11:39

Nie wiem ludziska czego wy oczekujecie od kasków ale ten garnek jest kozacki,wygodny,solidnie wykonany,bezpieczny.Co chodzi o głośność to przy dobrze dobranym rozmiarze nie odbiega od kasków premium,rozumiem że każdy ma inną tolerancję ale dla mnie jest bardzo dobrze.Niektórzy z was piszą że przy 100 już jest nie do wytrzymania ale według mnie dopiero od mocno autostradowych szybkości zaczyna być głośno ale przy tych prędkościach żaden szyszak nie daje rady.Z czystym sumieniem polecam zakup.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
02.10.2018 9:49:35

Witam:) Tez posiadam ten kasak i jestem mega zadowolony. Spełnia moje oczkowania, jest wygodny i dobrze spasowany co tez wpływa na jego zachowanie przy większych prędkościach:)Ma blendę na czym mi zależało i ładne malowanie bilo,czerwono, czarne:)Jak dla mnie super,cena i jakość oraz bezpieczeństwo!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
4/5
04.15.2018 20:35:37

Kask polecam dla tych którzy cenią sobie bezpieczeństwo kosztem komfortu.
Wyciszenie, a raczej jego brak, jest gorsze niż w kaskach za 300zł. Po zrobieniu pierwszych 100km (prędkość 120-140 km/h - trasa ekspresowa, autostrada) dźwięczenie w uszach okropne! Dosłownie efekt jest taki jak byś suszarkę sobie do ucha przyłożył. W kasku za 300 zł wyciszenie dużo lepsze 0.0 Dwie gwiazdki, bo gorzej to tylko bez kasku jechać.
Wentylacja super! głowa przy 25 stopniach i w słońcu nie poci się, czuć nawet wiaterek przez wywietrzniki przy szybszej jeździe!
Jakość perfekcyjna. Żadnej wady nie znalazłem.
Aerodynamika dobrze, 140 km/h można obracać głowę prawo lewo bez problemu i oporów.

Ogólnie, w tej cenie nie znalazłem nic tak dobrej jakości i z taką skorupą. W zestawie powinni dawać zatyczki do uszu!

Pozdrawiam

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
Gość
08.05.2018 19:55:08

Kask lekki, blenda, DD - i tyle jeśli chodzi o plusy:)
Jeździłem w wielu kaskach kupiłem takie dwa dla siebie i swojego plecaczka. Mało wypełnienia na większości wnętrza kasku nie ma żadnego materiału. Głośniejszy niż mój start nolan n80, agf za 800zł z przed 4 lat. Kask ma taką górną wentylację że w otwartej i zamkniętej pozycji powyżej 80 kmh jest głośno. Przy większych prędkościach łep pęka! Nie powinienem tego pisać bo mam takie dwa do sprzedania:) Zrobiłem ostatnio 600 km w kasku szczękowym za 600zł.
Astone rt1000 i był dużo wygodniejszy i cichszy :) Nawet jakiś otwarty nowy nolan mojego brata co prawda wysoki model jest cichszy

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
Gość
08.05.2018 22:17:46

Pierwszy kask zakupiony za własną prywatność. Wcześniej jeździlem testowo w Naxxa od kolegi. HJC FGST ma fatalne wyciszenie (jeśli można nazwać "wyciszeniem" generowanie dodatkowego szumu przy prędkości ponad 60km/h). Nie wiem. Moze sie nie znam, ale w tej cenie wymagam komfortu jazdy....


Gość
Sportowy z blendą :)

Gość

Gość
... od sportowego kasku. Bardzo mądrze

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
08.10.2018 12:08:10

Kask bardzo wygodny, lekki, przejechałem w nim ok 10k km do tej pory. Wentylacja jest dobra, jednak w ciepłe dni górna mogłaby być trochę lepsza. Wyciszenie i aerodynamika najbardziej zależy od...motocykla. Na Cagivie Mito zero szumów, obracanie głowy bezproblemowe przy każdej prędkości. Jechałem kawałek na GSR i też spoko ale do 140kmh. Na FZ6 Fazer z oryginalną szybą, było źle (mam 178cm wzrostu), komfort jazdy to max 120kmh potem głośno i czuć było turbulencje. Po zmianie szyby na wyższą, znów bajka jeśli chodzi o aerodynamikę ale dalej głośno i tu pomagają już tylko zatyczki. Pinlock ani raz nie zaparował. Wszystkie mechanizmy nadal chodzą bez zarzutu. Blenda dobrej długości i dla mnie odpowiednio ciemna. Ogólny komfort jazdy genialny (z zatyczkami) nic nie uwiera, wyściółka przyjemna w dotyku i w ogóle się nie rozbiła, przez co kask trzyma tak samo jak w dniu zakupu.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Fly Kinetic

Polecam. Świetny kask nie tylko dla początkujących. Dobra cena do jakości. Dobrze sie w nim jeździ nawet przy dużych/ szosowych prędkościach....

Oxford Oximiser 900

Dopóki działał było ok. Podłączałem tylko na zimę i motor na wiosnę odpalał bez zająknięcia. Mój egzemplarz po dwóch sezonach po prostu ...

XLmoto Slipstream

Uwaga na ten sklep! Przy zwrotach doliczaja spbie dodatkowa kase za zwrot - co jest zabronione prawem. A po informacji odwracanie kota ogonem.
...

Rebelhorn Cliff

Buty używam ponad rok czasu. Jak najbardziej mogę je polecić do turystyki enduro oraz trochę w cięższy teren. Czasem przemakają przy pokonywani...

Yamaha XVS 950 Midnight Star

świetne prowadzenie super wygląd silnik super oddaje moc na razie jestem bardzo zadowolony spalanie na przyzwoitym poziomie jest ok...

Suzuki GS 500

Posiadam egzemplarz w owiewkach z 95 roku, motocykl jest bez awaryjny i przyjemnie się prowadzi. Największą wadą GS jest jego mała moc i niska pr...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania