Mamy już 9410 opinii o produktach motocyklowych!
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Shark S900C



Ilustracja przedmiotu

1  

Shark S900C

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
7.47 / 10

(Na podstawie 34 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu

S900 z systemem pompowania poduszek policzkowych.



Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 59%
Neutralne: 18%
Negatywne: 24%


Gość


10
Adrian ZX-6R
07.24.2012 16:11:50

Przejechałem w nim dopiero 500 km, ale już widzę że to był dobry zakup. Kask bardzo wygodny, nie paruje nawet z rana, dobrze wyciszony, można pompować policzki żeby nie latał na głowie. Wentylacja działa bardzo dobrze. Pełne zadowolenie. :) Polecam.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Shark S900C
09.17.2012 13:59:19

Polecam. To już drugi Shark w mojej karierze i kolejny z którego jestem zadowolony. Świetnie leży na głowie, ma miłą w dotyku wyściółke, wentylacja jest wydajna, nie męczy karku, a szyba nie paruje nawet jak jest +6 st. Pompowane policzki to super rzecz, bo kask nie lata po głowie nawet przy prędkościach dużo powyżej przepisowych :D Co do wad, to głównie wyciszenie - niby nie jest źle, ale jednak troche męczy uszy przy większych prędkościach.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Shark S900
10.24.2012 9:57:20

Za swojego S900C dałem w promocji 850 PLN - w tej cenie ze świecą szukać czegoś lepszego. Kask wygodny, cichutki, wentylacja działa super, blende obsługuje się bardzo łatwo nawet w rękawiczkach. Pompowane policzki to super sprawa - po napompowaniu kask lepiej leży, a do tego jest wyraźnie ciszej. Antyfog działa bezbłędnie. Póki co nie widzę w nim żadnych wad, dlatego daje 10. Dla mnie rewelacja!

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Puszek
12.31.2012 8:54:41

Zgadzam się z opiniami powyżej. S900C to jeden z najlepszych kasków w tej kategorii cenowej. Największą zaletą jest wygoda. W porównaniu do poprzedniego CS-R1 czuć gigantyczną różnice podczas noszenia go na głowie. Shark ma też lepszą areodynamike - nie męczy karku przy wyższych prędkościach, a dzięki pompowanym policzkom jest stabilny i nie rzuca nim na boki. Wentylacja działa dobrze - czuć wpływające powietrze i podczas jazdy jest przyjemnie chłodno. Wyciszenie moim zdaniem przyzwoite chociaż zawsze mogłoby być lepiej. Blenda opada dosyć nisko i jest łatwa w obsłudze nawet w rękawiczkach podczas jazdy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony - Polecam.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Gość
04.24.2013 21:24:21

Niestety kupując ten kask mialem wielka nadzieję że będę w nim się czuł lepiej niż moim starym NITRO.
Pierwsza jazda wszystko wyjaśniła.
Posiadam sharka S900C CREED - niestety jest tak głośy w porównaniu z moim starym NITRO że głowa mnie boli do teraz a zrobiłem nim piersze 60km.
Kask wg mnie posiada tylko dobrą stylistykę - reszta to gadżety, które sa do bani.
Niestety po pierwszym dniu użytkowania mam go dosyć - wystawiam go na allegro gdyż wolę jeździć w starym i miec przyjemność z jazdy a nie mekę.
Nikomu nie życze takiego glośnego kasku.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Shark S900C Creed
05.11.2013 21:30:32

Świetny kask, choć niestety bardzo głośny. W stosunku do poprzednika S900 bez "C" poprawiono wyściółke, która jest jeszcze fajniejsza w dotyku i nie ubija się tak szybko. Blenda opada nisko i jest łatwa w obsłudze, wentylacja także na plus. Ogólnie jestem z niego zadowolony. Polecam.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
shark s900c 2012
05.22.2013 19:41:22

Super kask - nabyłem go w zeszłym sezonie i przejechałem ponad 12 tys. Kask wygodny, doskonale leży na głowie, przyzwoita wentylacja i doskonale spisująca się blenda, która nie zniekształca obrazu tak jak jest w kaskach z niższej półki. Jedyny minus to bardzo marne wyciszenie - zatyczki poza miastem to raczej konieczność.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Dobry Kask :)
06.11.2013 10:35:35

Śmigam w nim od 2 miesięcy :)
Mogę śmiało polecić :) Ma wszystko co trzeba a roczniki 2013 mają także w zestawie pinlock :)

Bardzo miękka wyściółka :) wygodny :)
Lecz największym mankamentem jest wyciszenie.. :) w trasie obowiązkowo zatyczki :)

Blenda działa i się przydaje. :)
Wentylacja może nie doskonała, ale przy prędkości powyżej 60 km ;) przyjemnie czuć wiaterek w kasku :)

POLECAM :)

Jeśli komuś nie pasuje, warto przyjrzeć się modelowi HJC IS-17 :)

Gość
zgadza się, bez zatyczek ani rusz...

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
08.02.2013 19:04:33

Witam, oglądałem kaski i pierwszy jaki mi się rzucił w oczy to był HJC RPHA 10+ Cage MC-4 (świetne malowanie), bardzo leciutki, ale niestety jego cena to ok. 1500 zł. Musiałem zejść na ziemię i do wyboru w moim zasięgu cenowym był HJC IS-17 lub SHARK S900C. Miałem okazję przyjrzeć się obu naraz w sklepie i wydaje mi się, że jakość wykonania HJC była gorsza, te plastiki przy wlotach powietrza jakieś tandetne, a ta sprężyna i jej dźwięk podczas opuszczania/podnoszenia blendy to jakaś porażka, niby jest 3 stopniowa regulacja opuszczania, ale po cholere skoro żeby zablokować w trzeciej pozycji trzeba jeszcze wcisnąć jakiś pierdolnik i mieć zdolności manualne młodej Chinki, poza tym mechanizm znajduje się na samej górze - fatalne. W S900C jest to rozwiązane po ludzku, o wiele lepiej, płynniej. I jeszcze jedna sprawa, po cholere to zatrzaskiwanie szyby na środku, czy komuś się zdarzyło, że mu się szybka sama otworzyła (a jeśli tak to niech tak nie zap...a), mogli jeszcze zrobić na kluczyk zamykanie. Jak ktoś stoi często na światłach to chce jak najszybciej otworzyć/zamknąć szybkę, a nie je...ć się z tym i zastanawiać czy się zatrzasnęło czy nie. Jak założyłem HJC to przy ściąganiu myślałem, że mi uszy już tam zostaną na zawsze, tak je trzymało, a ten sam rozmiar co S900C przymierzałem. Jeżeli chodzi o samego SHARK'a to super design, niezłe malowanie, wygodny, szczelny. Trochę się zirytowałem bo jeden z przycisków od odpowietrzenia strasznie ciężko chodził, ale zdemontowałem ten górny wlot, coś tam poruszyłem i jest teraz okay. Jeszcze dużo w nim nie latałem, jak założę pinlocka i pośmigam dłużej to coś więcej napiszę. Pozdro.

Głosy: 18   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Polecam
10.25.2013 21:58:03

Kask użytkuje od 2 lat ogólnie polecam. Bardzo doba wysciolka i stan mimo użytkowania, pompowane policzki są świetne. Mankamenty dopasowania można dorobić palcami. Glosnosc przy wyższych prędkościach jest dużą. Polecam stopery do uszu. Stosunek cena/jakość 9.

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Shark s900c
11.24.2013 22:28:04

Nie wiem czym tu się zachwycać. Kask porażka. No może użyłem złego słowa. Nie ta półka cenowa. Powinien kosztować 400zł max a nie 700-850zł. Kupiłem nowy i po godzinie jazdy zdecydowałem się na sprzedaż oczywiście ze stratą i to dużą. A teraz napiszę dlaczego?

PO pierwsze : HAŁAS !!
Po drugie (i to chyba najgorsza wada)
"WIEJE WIEJE i JESZCZE RAZ WIEJE"
W tym kasku nie da się jeździć przy trochę niższej temperaturze niż pokojowa.
Zamykamy "wloty powietrza" o ile można je tak nazwać i : ZIMNO.
Otwieramy i CO?? Znowu ZIMNO i wieje jak wiało wcześniej.
Żadnej, nawet najmniejszej reakcji na zmianę położenia wlotów zarówno szczękowego jak i górnych.

Zalety według mnie przy takich wadach już nie mają i tak znaczenia ale:
Wygląda ładnie, (wykonanie wlotów i tylnego spojlera zalatuje tandetą i sprawia wrażanie że zaraz się rozsypie) - ma ładny design.
Pompowane policzki są ok? Ale czy potrzebne?

Reasumując
Jeżeli chcesz wydać 700 zł na ten kask? Zapomnij!!
Poszukaj czegoś innego.
Np Nolana N86 (nie jest to cudo, ale o niebo lepszy) albo
dołóż te drugie 700 zł tak ja to zrobiłem i kup XR1100.
Na początku bolało, żona krzyczała, ale było warto.






Głosy: 34   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
polecam
12.12.2013 22:40:33

Kask spełnia moje oczekiwania w 90% - wyciszenie rozczarowuje ale kask ma dobrą areodynamike, jest wygodny, dostał 4* w sharp, pinlock spełnia swoją role w 100%, pomka świetna rzecz jak się już wygniecie wyściółka. Można się doczepić do górnej wentylacji - spodziewałem się po niej dużo więcej, ale suma sumarum polecam ten kask.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
02.09.2014 7:48:57

kask jak na swoją cenę do jakości wymiata. zapłaciłem za swój 780 zł i jestem bardzo zadowolony. może mógłby być lepiej wyciszony, ale zatyczki do uszu likwidują ten problem ;) bardzo dobra aerodynamika, bardzo wygodny i pompowane poliki robią dobrą robotę gdy wyściółka już troche się wygniecie. wielki plus za blendę (ratuje widzenie drogi w słoneczne dni) która gdy gwałtownie ją opuścimy potrafi lekko przywalić w nos :P - to taki malutki minusik.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


9
Shark
02.10.2014 23:50:45

Kask mam jeden sezon, w porównaniu do HJC cs12n urywa dupę. W porównaniu do innych kasków z tej półki cenowej aż tak różowo nie jest, ale nadal to b.dobry wybór.
+ Wygoda-kask idelanie dopasowuje się do głowy
+ Jakość wyściółki- po przymiarce min. Shoei xr1100, Shoei Qwest byłem bardzo zdziwiony, Shoei się chowa. Materiał w Sharku miękki, miły, przyyjemny, nie drapie, super.
+ Blenda- opada nisko, nie zakrzywia obrazu(każda blenda zakrzywia, ale ta w małym stopniu)
+ Pompowane policzki- narazie to bardziej bajer, niż konkretna zaleta, ale z czasem jak kask się wybije w środku to podejrzewam sporo pomoże(zresztą no co by nie gadać, teraz też pomaga).
- Cyrkulacja powietrza-brak jakichkolwiek zmian przy zamkniętych/otwartych wlotach nawet przy prędkości ok. 1,5.

Odnośnie głośności się nie wypowiem, latając 2-3 godziny dosyć szybko nie bolała mnie głowa, a wg. opini jest to dosyć głośny kask. Porównania nie mam. Bezpieczeństwo - nietestowane, zapewne kaski bez blendy i spod znaku SHOEI i ARAi wypadają lepiej. Polecam na pierwszy porządny garnek.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


8
dobry
03.27.2014 0:20:40

...dobrze wykonany,wygodny,pompowanie policzków,może zbyt głośny ,ale przy wiekszej prędkości. dałem 750 pln więć może być,chociaż nie wiem czy następny bedzie shark.

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
szmira
04.07.2014 21:24:22

Po przeczytaniu ww opinii skusiłem się na ten kask. Po pierwszych kilometrach stwierdziłem ze ten kask nie nadaje się do jazdy ponad 100 km/h - huk ze czaszka mało co nie pęknie. Szczelność tego kasku niestety też pozostawia wiele do życzenia wieje z każdej strony, przez każdą szczelinę. Kask wykonany bardzo niedokładnie.

Głosy: 48   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
s900c
04.13.2014 23:50:48

Kask jak za tą cenę rewelacja - kupiłem go za 730 zł w http://www.4motos.pl, przejechałem w nim jakieś 2000 km. Wentylacja działa bez problemów, nie paruje nawet przy temperaturze 6C, w zestawi pinlock - fajnie działa. Otwieranie i zamykanie blendy chodzi bez zarzutu i nie ma z nim problemów w porównaniu z is-16 :), podobnie z podnoszeniem i demontażem szyby. Aerodynamika - tu za wiele powiedzieć nie mogę - jeżdżę xjr 1300 typowy golas - więc prędkości powyżej 160 raczej nie osiągam ale i przy takiej nie rzuca głowa na boki. Jakość wykonania w tej klasie cenowej bezkonkurencyjna - porównując n86 i is-16/17 z s900c, shark zostawia konkurencje w tyle, jakość wyściółki, przełączniki do regulacji wlotów powietrza, czy same wloty są wykonane dokładnie i bardzo estetyczne. Wyciszenie - nie ma się do czego przyczepić - choć po 300 km jazdy non stop z prędkościami 120-140 w uszach huczy ale ciężko się spodziewać kompletnej ciszy to w końcu kask a nie pokój odsłuchowy. Ogólnie oceniam kask na 9,5 na 10 i uważam z bardzo dobry zakup.

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Średni
04.20.2014 19:43:16

Za tą cenę podejrzewam, że zdarzają się lepsze kaski..
Jest głośny a wiatr pomimo zamkniętych/otwartych wlotów powietrza daje tak samo, więc nie ma różnicy i w mniejszych temperaturach jest zawsze zimno. (zaleta w lato)
Pin lok jak to on, spełnia swoje zadania w 100%. Jako plus jeszcze zaliczam blendę, która się przydaje w słoneczne dni (w chłodniejsze temp nie polecam, gdyż za bardzo paruje).
Design bardzo ładny, więc też uznaje jako zaleta.
Jak ktoś ma mniej więcej budżet od 600-800 zł warto poszukać czegoś innego niż shark s900c.

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Gość
05.04.2014 13:03:27

Kask posiada super grafikę zwłaszcza w wersji luma.Mechanizm zawiasu szybki bardzo sprytnie rozwiązany podczas wypadku szyba nie wyłamała zawiasów tylko wyskoczyła z mocowania nie niszcząc żadnego zaczepu. System pompowania również wtedy pomógł gdyż kask był sztywno na głowie i po wypadku nawet migreny nie miałem, niestety kask powyżej 80 głośny ale podczas jazdy ze stoperami 140 i cisza wentylacja również dobra

Głosy: 30   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
Wygodny, ale mało trwały, dla okazjonalnych motocyklistów.
09.28.2014 0:02:31

Kask nie jest żadną nowością, osobiście używałem go dwa sezony, ale może dla tego taka opinia będzie bardziej obrazowa, niż pierwsze wrażenia po krótkim czasie i paru km.

Najczęściej pozwolę sobie na porównania do mojego poprzedniego taniego garnka HJC CS14 i niekiedy do następnego nabytku Suomy Apex.

Do zakupu skłoniła mnie opinia sprzedawcy ze sklepu, że to cichy kask oraz komfortowe wyposażenie w blendę i pinlocka, system pompowania był wartością dodaną, nie przesądzającą.

Faktycznie , kask jest najcichszy z wymienionych posiadanych przeze mnie, ale na trasę powyżej jednego baku koniecznie stopery.

Poza tematem dodam, że głośność bardzo zależy od motocykla i jego owiewek.

Aerodynamika podobna sprawa, mało mierzalna rzecz, z mojego doświadczenia większe znaczenie ma jazda z pasażerem, kurtka z garbem czy wietrzna pogoda, czego spojlerki na kasku nie załatwią. Szału ani zawodu żadnego puki co nie doświadczyłem ani ze strony S900, ani od moich pozostałych kasków, ani nawet od pożyczanych od kumpli topowych Shoei czy Schuberthach więc nie zatrzymam się na tej kwestii.

Niezłe, precyzyjne wykonanie, odmienny design na tle innych producentów, miła w dotyku wyściółka, bardzo wygodny mechanizm demontażu szyby i to by było na tyle pozytywów.

Wentylacja nie działa, praktycznie nie czuć różnicy czy wloty są otwarte, czy zamknięte, mikroskopijne klawisze nawiewów uniemożliwiają ich wyczucie i obsługę w rękawicach. Ostra dźwignia blendy bardzo haczy przy wkładaniu, czy wyciąganiu garnka z pokrowca. O ile mogę zrozumieć, że kask ma mniejszy od dotychczas stosowanych przeze mnie wizjer z ograniczonym polem widzenia jak sądzę ze względu na mechanizm blendy, to jest dla mnie mocno dziwne, że szybka nie podnosi się dostatecznie wysoko,na maxa jej krawędź jest równo na linii oczu. Pompka od systemu dopasowania chodzi bardzo ciężko, żeby to zadziałało trzeba użyć sporej siły co nie jest wcale wygodne i w oczach masakruje wyściółkę, korzystałem z tego może trzy razy. Wyściółka mocno się wygniotła, kask jest luźny na głowie i żadne pompowanie tego nie załatwia. Po pierwszym sezonie po jakichś 12.000 km popękało skayowe wykończenie wokół szyi, a na początku bieżącego sezonu obluzował się i opuścił pinlock, oczywiście wszystko zaczęło parować. Zaczął się zacinać mechanizm blendy, czasem zostawała zablokowana w połowie.

Na tę chwilę przy przebiegu ok. 20.000 km ze względu na wymienione niesprawności kask pojechał na reklamację. Nie wiem, skąd odwaga producenta w udzielaniu gwarancji na 5 lat.

Mój stary, tani HJC nawet w połowie się tak nie zużył jak Shark.

Reasumując francuski kask, jak typowe francuskie auto: wygodne, miłe w środku, spory wysiłek w design, ale trwałość materiałów to dno, rychło wszystko się zużyje i zepsuje.

Głosy: 67   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Polecam SHARKA
01.22.2015 17:07:33

Kask spełnił moje oczekiwania.
W prawdzie nie wiem czy kolejnym zakupem też będzie Shark, ale ja, mój kuzyn i jego żonka latamy w S900C.
Kask wygodny, komfortowy, bardzo fajna blenda przeciwsłoneczna - często używam i nie wyobrażam sobie teraz kasku bez tego elementu.
Wadą faktycznie jest jego głośność, choć przy przelotach powyżej 200km nie bolała mnie głowa, jak niektórzy opisują.
Wloty powietrza, a raczej ich możliwość otwarcia-zamknięcia to również pic na wodę. W kasku wieje i już. Mi osobiścieo wcale to nie przeszkadza, bo czy w lato, czy w zimę i tak jeżdżę w kominiarce termoaktywnej, a "wiaterek" przynajmniej zapobiega parowaniu.
Co do parowania - fabryczny anti-fog działał przez pierwszy rok (latam już 3). Wadą na pewno jest brak pin-locka.

Ogólnie polecam.

Głosy: 64   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
nie polecam
03.17.2015 20:29:48

Witam, posiadam kask Shark S900 Comfort kupiony w kwietniu 2014r.
Po sześciu (6) miesiącach normalnego użytkowania w około 20 miejscach popękała mi dolna część wyściółki kasku. Pompka działa i
poduszka jest szczelna. Przedstawiciel odmówił mi reklamacji twierdząc, iż gwarancji nie podlegają elementy których zużycie
wynika z normalnej eksploatacji. Kask ma podobno 5 lat gwarancji.
Ciekawe co będzie z nim dalej. Jest to ostatni mój zakup tej marki. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM.

Fzs
ten sam kask ten sam problem nie polecam, reklamacji jeszcze nie doświadczyłem, ale też czuje że łatwo nie będzie

Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
03.21.2015 8:06:38

a ja mam ten kask 3 sezon już i nic się nie dzieje, oprócz tego że wyściółka już się trochę wygniotła i pod szczęką na dole kasku odkleił się ten "gumolit" chyba od pędu powietrza. Trzeba było ratować się Poxipolem :). Ogólnie oceniam pozytywnie ten kask. Minus za wentylację która czy wloty są zamknięte czy otwarte to działa tak samo i mógłby być cichszy - do kasku powinny być dołączane stopery do uszu. 7/10 i nie da się dać więcej.

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
Shark S900 Credo
04.28.2015 22:31:33

Nawinąłem na nim 14 tys km w 2 lata i podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami:
+ świetne malowanie z elementami poprawiającymi bezpieczeństwo
+ dobre i trwałe wykonanie
+ blenda, pinlock, podbródek i nosek w serii
+ wygodna obsługa zapięcia, blendy i wizjera
+ wyściółka miękka i wygodna ( nie potwierdzam żeby się zbijała, może dlatego że zawsze jeżdżę z balaklawą
+ uchwyt z tyłu kasku do zapięcia na linkę ( przydatne przy golasie GSR600 )
+ nie paruje mi szyba
+ dobrej jakości szyby po 2 latach
+ łatwa obsługa w rękawicach
+ pompowane policzki ale ...
- głośny powyżej 110 km/h
- czy zamknięte czy otwarte otwory wentylacyjne to tak samo wieje ( kompletnie niepotrzebne są zamknięcia )
- popękane wykończenie skórzane wyściółki na wysokości potylicy
- waga: 1570 gram za rozmiar M
- blenda opiera się o nos
- pompowane policzki trzymają dośc krótko ciśnienie bo około 30 min
- przy jeździe i głowie na wprost dobra aerodynamika, lekkie przesunięcie w bok ( powyżej 150 km/h ) i czuc mocno obciążenie karku od wiatru.

Uszczelka wizjera dwuczęściowa z przerwą i nie potwierdzam aby lała się woda podczas jazdy w deszczu. Zapięcie mikro a teraz z perspektywy 2 lat wolałbym DD.

Pozdrawiam. Olo z Krk.

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Super Kask!!! POLECAM
05.27.2015 11:42:26

Witam

Czytając te opinie, że głośny, że szumi, że wieje, nie wiem, ale chyba dostaliście inny kask niż mój, ja byłem pod wrażeniem gdy pierwszy raz założyłem S900 C na przejażdżkę. Nawet przy ponad 200km/h jest super, żadnych wichur w kasku. Trzeba uważać bo nie czuć w nim prędkości, no i wydech gix`a jakoś fajniej w nim brzmi ;) Wiadomo, że jakieś tam SHOJE SROJE za milion złotych są o niebo lepsze, w końcu to inna półka, ale jak za tą kasę ok. 800 paczek, dla mnie super.

Szczerze polecam.

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
07.15.2015 12:41:11

Kask z tej pułki cenowej jak najbardziej ok. Na mojej głowie bardzo wygodny. Mierzyłem sporo kasków z tej pułki cenowej i po włożeniu Sharka poczułem się komfortowo tak jakby chodzić w plastikowyh klapkach i przerzucić się na wygodne kapciuszki. Ładnie dopasowany i bardzo wygodny. Drugą ważną zaletą jest blenda która spełnia swoje zadanie w 100%, nie jest za ciemna ani za jasna, wsam raz i nie zniekształca obrazu co jest bardzo ważne. Bajerem jest też pompowana dolna część wyściółki która dobrze się dopasowuje do policzków. No i pinlock który jest w zestawie spełnia dobrze zadanie. Minusem jest głośność przy ciut większych prędkościach ale za tą cenę nie można mieć wszystkiego. Kupiony w sklepie za 690 zł

Drzewo
Przeniosłem do Shark S900C. Pierwsze S900 nie miały pompki, więc zakładam że pisałeś właśnie o S900C :)

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
12.01.2015 16:23:11

Kask naprawdę godny polecenia za te pieniążki. Kupiony rok temu więc mogę już coś powiedzieć po jednym sezonie. Kask choć jest bardzo dopasowany (nieco cisnął po zakupie ale po kilku jazdach się ułożył) do głowy to jest mega wygodny, żadnych ucisków czy uwierania itp. Wyściółka mięciutka i miła w użytkowaniu. Szybka chodzi precyzyjnie, opuszcza się prawidłowo dociskając ładnie uszczelkę ( nie tak jak w HJC cs-14 gdzie jedna strona szybki się nie domyka i trzeba poprawiać albo trzasnąć jak starymi wrotami od stodoły). Nic nie świszczy nie piszczy i nie przecieka. Blenda super sprawa, chodzi bardzo precyzyjnie, przyciemnienie w sam raz i obraz przez nią jest rzeczywisty. Bez pinloca trochę paruje ale po zamontowaniu jest super. Jak dla mnie fajne jest też zapięcie, sekunda i zapięty, sekunda i odpięty. Wentylacja taka sobie, niby jest ale jakoś zbytnio szału nie robi. Pompki w policzkach to też przydatna rzecz, fajnie można dopasować kask a w szczególności kiedy się już nam trochę rozbije. Głośność kasku na przyzwoitym poziomie, choć w dalekie trasy zawsze używam stoperki wtedy jest bardzo komfortowo. Na plus również wyposażenie jakie dostajemy od producenta czyli pinloc, podbródek, nosek oraz 5 lat gwarancji. Uważam że za te pieniądze Shark s900C jest naprawdę dobrym wyborem w stosunku cena-jakość.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
Dobry w swojej cenie, lecz bez szału
12.01.2015 18:09:54

S900c jest dobry w swojej cenie (kupiłem rok temu za 800zł), choć bez szału.

W PAKIECIE:
Nosek, podbródek, pinlock, blenda, pompowane policzki (mam szczupłą twarz, bez pompki ciężko byłoby dopasować kask), pokrowiec (worek) i 5 letnia gwarancja. Jest dobrze!

NA PLUS:
Wyposażenie, duża wygoda nawet przy całodniowych wyjazdach, wytrzymałość na ścieranie elementów błyszczących, jakość wykonania (nie dotyczy otworów wentylacji, o czym za chwilę).

NA MINUS:
Wentylacja, która działa w niewielkim stopniu. Przy otwartej wentylacji szybka (jeśli jest bez pinlocka) nie paruje, ale to wszystko, chłodu i wiatru nie poczujesz w tym kasku. Otwory wentylacyjne są małe i ciężko je doczyścić, a otwiera się je trzema małymi przełącznikami, które są trudno wyczuwalne w rękawicy. Porażka! Po całym dniu jazdy wybierasz owady z kasku ponad 15 minut.
Kask nie jest cichy, ale nie jest też głośny, nie przesadzajmy, Schubert to to nie jest, a innym kaskom nie ustępuje, na dłuższą trasę trzeba jednak latać w stoperach.
Aerodynamika - BRAK! Przy prędkości powyżej 180/h i przyklejeniu się do baku (CBR F4i) rwie kaskiem do tyłu i czuć nieprzyjemne ciśnienie w uszach. Wiatr dosłownie chce ściągnąć ci kask z głowy. To typowy kask turystyczny, nie sportowy, aerodynamiki brak.
Blenda to kolejny minus. Co z tego, że jest, skoro zakrzywia dość mocno obraz (szczególnie na bokach) i ciężko w niej o dynamiczną jazdę. W rezultacie kupiłem ciemną szybę i w niej najczęściej jeżdżę i nie używam blendy. Gdybym wiedział, kupiłbym kask bez blendy, ale lepszy, za te same pieniądze.
Kolejny minus (a jakże) pompka. Działała 6 miesięcy, teraz też działa ale po godzinie jazdy powietrze powoli ucieka. Nie jest szczelna, trzeba dopompowywać w trakcie jazdy (zastanawiam się, czy gwarancja to obejmuje).

PODSUMOWANIE:
Jak dla mnie więcej minusów niż plusów. Kask dobry jak na swoją cenę, dobrze wyposażony, dobrze wykonany, wszystkie elementy pasują, szybka jest szczelna, ale ma kilka minusów, które dla niektórych (np. dla mnie) są nie do przyjęcia. Po 1 roku użytkowania i przejechaniu 10tys. km rozglądam się za innym kaskiem.

Głosy: 33   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Blenda za krótka, bardzo srednia wentylacja
01.13.2016 16:00:04

Przejeździłem sezon. Blenda niestety dużo za krótka poza tym zaraz przy rancie blendy obraz lekko jest zniekształcony. Nie przystosowany do montowania jakiekolwiek "komunikacji". Wentylacja na górze czy otwarta czy zamknięta nie widać żadnej różnicy. Na Nakedzie powyżej stówki mocno czuć że ma się go na głowie.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
dobry
01.13.2016 16:14:15

Witam
Kask bdb ja wyżej opisane, wygodny, relatywnie cichy, dobrze wykonany (poza pompką), bezpieczny (dopóki pompka działa), ładny, ładna grafika i projekt, wentylacja spoko, nie wyrywa w nim głowy przy autostradowych+ prędkościach, miło i przyjemnie sie w nim lata nawet długie trasy (dopóki pompka trzyma oki)..
No właśnie ta pompka policzków to mega pomyłka, dwa razy juz na gwarancji wymieniali, jest to kopia starszego brata (bez "C") tylko ta pompka! PO CO!? kask fajny ale jakby jeszcze sprzedawali to bym brał wcześniejszy model

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
7
900s
03.08.2016 8:41:31

W porównianiu do AGV Longway, w sharku jest bardzo głośno. W s900 po zamontowaniu pinlocka jazda w deszczu, mgle to czysta przyjemnosc, zero pary.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
4
Wieje w nim
08.21.2016 0:43:27

Niestety jestem bardzo nie zadowolony z tego kasku. Dla mnie ma jedną ale dyskwalifikującą go wadę. Wieje w nim tak że łzawią mi oczy, po dłuższej trasie dochodziło do zapalenia spojówki oka. Próbowałem go uszczelniać ale nic nie pomaga, więc kask został odłożony na półkę. Poza tym nie widzę większych wad, no może blenda mogłaby niżej opadać.

tomjag
nie chcesz odsprzedać?

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Gość
08.22.2016 10:38:05

mam ten kask 4 sezon i nic się z nim nie dzieje. Jest bezawaryjny, ale to chyba jedyny plus, no i wygląd też ma super. Jest za głośny dlatego producent do pudełka powinien od razu dodawać zatyczki do uszu, wentylacja czy otwarta czy zamknięta działa tak samo. Wkurzające są też dostające się do środka przy zamkniętej szybce... owady. Którędy one tam wpadają - nie mam pojęcia. Aha no i blenda też jest spoko chociaż trochę zniekształca obraz np. gdy jadę swoją CBR'ką z blendą mam wrażenie że siedzenie jest 30 cm wyżej niż normalnie przez to czuję się jakbym siedział na koniu :) gdy zamknę blendę i jadę bez niej od razu zmienia się postrzeganie obrazu przed oczami i mam wrażenie że siedzę na asfalcie .

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


5
Gość
11.29.2016 18:04:09

Mała aktualizacja do mojej wcześniejszej opinii. Wciąż nie polecam tego kasku, żeby nie było :) Miałem ślizga przy 90km/h, przytarłem wizjerem, a następnie obróciło mnie i mocno uderzyłem tyłem kasku. Kask spełnił swoje założenia, nic mi się nie stało, choć uderzenie było mocne, ale EPS przyjął wszystko, a skorupa nie pękła. Shark leci do kosza. Teraz doceniam usługę sprawdzenia kasku po upadku, jaką oferują inni producenci.


kaamien
Dzwon nie dzwon, ale jednak inni producenci oferują takie sprawdzenie kasku. Gleba glebie nie równa. Wówczas może się okazać, że kask w środku jest okey tzn. EPS nie jest wybity i można nadal używać. Także taka usługa to fajna sprawa - bez sprawdzenia oczywiście kasku nie założę, leci do kosza. A co do oceny to samo przeżycie w kasku nie niweluje mu minusów, jakie ma i o których pisałem wcześniej. Po 2 latach oceniam go co najwyżej na 5/10.

Gość
Co tu sprawdzać, kask do kosza i tyle... Serio założyłbys na głowę kask po dzwonie?

Gość
Jaką usługe? Nie rozumiem o co chodzi, a skoro kask po uderzeniu zdał egzamin to nie za niska ocena?

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Shark Skwal

Kask dobrze wykonany z porządnych materiałów. Posiadam i polecam. Jeden raz już mając go na głowie przy predkosci około 80 km/h sunąłem po zi...

Klocki hamulcowe Siffert

Zużywają się równo, nie są za twarde, oszczędzają tarcze hamulcową, trochę pylą, po 250-350km przednia felga do przetarcia mokrą szmatą, w...

Shima STX

Rękawice w swojej półce cenowej nie mają konkurencji wśród innych firm jeśli chodzi o wygodę noszenia (a przymierzałem na motobazarze dziesi...

LS2 FF397 Vector

Kask użytkuję jeden sezon, podług AGV znajomego z tej samej półki cenowej jest sporo lżejszy, ma milsze i wyglądające na solidniejsze materia...

Alpinestars SMX-6

Mała aktualizacja do mojej wcześniejszej opinii. Po ślizgu przy 90/h stwierdzam, że buty średnio zdały egzamin. Uderzyłem bokiem, w ten duży p...

Shark S900C

Mała aktualizacja do mojej wcześniejszej opinii. Wciąż nie polecam tego kasku, żeby nie było :) Miałem ślizga przy 90km/h, przytarłem wizjere...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania