Mamy już 15369 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Nolan N104 Absolute



Ilustracja przedmiotu

1  

Nolan N104 Absolute

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.45 / 10

(Na podstawie 11 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film
Pytania i dyskusje

Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów


Pozytywne: 82%
Neutralne: 9%
Negatywne: 9%


Gość


9
Miłe zaskoczenie
01.09.2016 1:05:40

Nowość Nolana na sezon 2016 i już go mam :) Jak na razie w tym kasku przejechałem 200km, więc napiszę pierwsze wrażenie. W porównaniu ze szczękowcem LS2 i Nolanem N62 jest to kask z wyższej półki. System otwierania, zamykania, blokowania szczęki jest intuicyjny i bez problemu można obsługiwać go jedną ręką. Kask posiada w zestawie pinlock, więc kask nie paruje nawet w minusowych temperaturach (co bardzo sobie chwalę, bo w końcu nie muszę na każdych światłach otwierać wizjera).
Kolejnym fajnym patentem jest mikro szpara otwarcia wizjera (nie zawiewa po oczach). System wentylacji na prawdę rewelacyjny, w końcu poczułem że przepływa powietrze przez kask w tych miejscach co powinno. Posiada oczywiście blendę, podbródek i kołnierz dookoła szyi (co minimalizuje podwiewania i zawirowania powietrza).
Kolejną rzeczą jaka się rzuca w oczy jest dobra jakość wykonania, nic nie odstaje, nic nie odpadło a do tego bardzo fajnie uszyta wyjmowana wyściółka.
Ale tak jak w EVO powyżej 110-120km/h zaczyna robić się głośno (do zniesienia), ale nie tak jak w LS2 czy N62 (trasa powyżej 300km bez stoperów niemożliwa).
Na prawdę jestem zachwycony tym kaskiem i Polecam innym.

Więcej napiszę po teście długo dystansowym.

Gość
Aaa i bardzo duży plus za duży wizjer przez który widać sporo więcej.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Średnio
07.12.2016 23:07:56

Kaska jak za te pieniądze wypada średnio. Jego plusami są wentylacja i duży wizjer.
Ale przejdźmy do wad. Pierwszą wadą jest hałas jaki generuje kask, kolejna bardzo dużą wadą jest wizjer i pinlock tzn. mimo dociągania pinlocka silikon silikon podwinął się i dostał kurzu. Jako że silikon nie trzymał pinlocka pojawiła się symetryczna rysa na górze wizjera przez całą jego długość. Obecnie kask w reklamacji. Ogólnie kask przyzwyoity ale nie za 1300zł.

Koto
Na ogół to kaski nie generują żadnych hałasów. Chyba że są wyposażone w silnik albo głośnik. :)

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
nolan n104 absolute
10.09.2016 13:46:13

W sierpniu zrobiłem 3000 km w 3 dni po autostradach w tym kasku i jest to na prawdę fajny kask i na pewno kupiłbym taki jeszcze raz. Przy prędkościach powyżej 120-130 km/h zaczyna być głośno, ale głowa mi nie wybuchła - jechałem całą drogę bez zatyczek i nie ogłuchłem.
Razem z kaskiem mam zestaw n-com B5L i przy jeździe powyżej tych 140km/h słuchanie radia jest mało komfortowe, ale komunikaty z nawigacji są jak najbardziej słyszalne i zrozumiałe.
Nie mam porównania z kaskami z wyższej półki, ale ten z czystym sumieniem polecam.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
3
Nolan n 104
01.21.2017 21:08:15

W kasku zrobiłem 30 tyś. Wentylacja dobra, hałas jak to w kasku szczękowym jest, bardzo ciężko otwierający i blokujący się zatrzask szczęki, pinlock samoczynnie się poluzowuje, co powoduje pokaźnych rozmiarów zarysowania na całej długości szybki w jej górnej części ( jak w opinii powyżej), odklejająca się uszczelka pinlocka. Ponadto odpadające zaślepki i poluzowujące się śruby. W ogólnej opinii kask to tania "chińszczyzna". Dodam tylko, że reklamacja została dwukrotnie odrzucona. Dokupienie odpadających zaślepek jest niemożliwe.


Gość
A jak wygłuszyłeś te kanały interkomu?

Gość
Następny opiniodawca?Uzywał kask przez 3 lata,a kast na rynku jest dopiero rok.Ciekawe,może tylko tylko marzy o Nolan N 104 Absolute?

Te opinie dotyczą chyba starszych modeli ^
Mam wrażenie że obaj mówicie o pierwszych generacjach kasku, a nie o ostatniej serii Absolute, której to dotyczy ten wpis... Mam Nolana N104 Absolute i nic złego się z nim nie dzieje, żadne zaślepki się nie gubią, śrubki są na swoim miejscu, pinlock nie odpada ani się nie rysuje, szczęka działa.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Ujdzie
03.28.2017 11:23:42

Przejechałem w nim ponad 12000 km (2 sezony), większą część na skuterze trochę na motocyklu. Hałas jest, ale do zniesienia. Szybko nie jeżdżę, maks 110 km/h i słychać szum. Nie mam żadnego porównania do innych kasków czy ten hałas jest już "hałasem" czy szumem i mieści się w normach - ja daje radę, ale już szykuje zatyczki szczególnie na bardzo wietrzne dni gdzie łomot wiatru (może kwestia bardziej aerodynamiki motocykla, niż samego kasku) odbiera frajdę z jazdy.

Mam zainstalowany n-com B1, jakość i sprawność rewelacja.
Gdy wyłączę urządzenie w kasku, aplikacje na smartfonie same się zamykają. Jedyna wada n-com to brak aplikacji do aktualizacji na platformę OS, tylko PC, a to już był dla mnie problemem. Na Andka działa, ale nie aktualizuje softu w n-com

Gość
To prawda, aby zaktualizować soft trzeba się prosić PC-ciarzy :) Dodam, iż na iPhonie apka nie działała z B1 tylko z wyższymi N-Coami ;). Dobrze mieć androida w rodzinie, poza niestety brakiem aktualizacji to jednak wszystkie ustawienia można ogarnąć na androidzie czego na iOS się nie zrobi.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
N104 Absolute z 2017r
09.29.2017 12:56:17

Nie będę oceniał wygody oraz hałasu, ponieważ pierwsze jest mocno uzależnione od kształtu głowy (dlatego nie wyobrażam sobie kupowania kasku przez internet - bez wcześniejszej przymiarki), natomiast hałas jest w dużej części zależny od budowy motocykla oraz pozycji kierowcy - kask jak kask a motocykl to nie samochód, czasem musi być głośno ;)

Wybierając kask nie kierowałem się ceną tylko tym jak się w nim czuję i czy chciałbym w nim spędzać całe dnie ;) W finale moich poszukiwań brałem pod uwagę Schuberth C3 Pro, Shoei Neotec i Nolan N104 Absolute. Schuberth mi kompletnie nie leżał (albo zbyt ciasny albo zbyt luźny, no cóż - każdy ma inny łeb) więc pozostały Shoei i Nolan. W Nolanie czułem się po prostu lepiej. Przyjemniejsza w moim odczuciu wyściółka, ciekawszy system otwierania szczęki, dużo łatwiejsza obsługa blendy no i ten rozmiar wizjera, to jest dopiero widoczność!

W kasku zrobiłem w tym sezonie ok 5000km, w tym dalsza trasa (ok 1300km).

Na plus:
+ podwójna homologacja (można jeździć w zamkniętym i otwartym blokując szczękę)
+ podniesiona szczęka jest przytulona do kasku, nie działa jak żagiel
+ precyzyjne otwieranie/zamykanie szczęki jedną ręką w trakcie jazdy
+ zajebista widoczność w zamkniętym kasku, wielki wizjer
+ dobra wentylacja na górze (w skwarze ruszając z miejsca czuć jakby klima z kratek chłodziła)
+ pinlock w zestawie działa wyśmienicie
+ dedykowany zestaw N-Com B5L (genialnie działa + dodatkowe światło wielofunkcyjne z żyroskopem)

Na minus:
- wentylacja z przodu mogłaby być nieco bardziej wydajna, (choć może to kwestia jazdy z szybą turystyczną)

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
N104 Absolute i okulary
05.09.2018 19:49:04

Kupiłem N104 Absolute i doczytałem, że jak się używa okularów, to trzeba wyciągnąć jakieś wkładki. W kasku były nawet takie papierki z napisem Eyewear Adaptive, Remove before use.
Nie mogę się znaleźć, patrząc na instrukcje, co tak właściwie mam wyciągnąć. Poratuje mnie ktoś jakimś zdjęciem czy podpowiedzią?

Gość
Dzisiaj kupiłem ten kask i tez myślałem że tylko papierki trzeba usunąć. Jednak w instrukcji jest to opisane i trzeba wyjąć kawałek gąbki taki kwadratowy który jest za górnym pinem mocującym cześć policzkową so kasku.

Gość
Właśnie te "papierki" należy usunąć. :)

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
N104 Absolute i okulary
05.09.2018 19:59:09

Kupiłem N104 Absolute i doczytałem, że jak się używa okularów, to trzeba wyciągnąć jakieś wkładki. W kasku były nawet takie papierki z napisem Eyewear Adaptive, Remove before use.
Nie mogę się znaleźć, patrząc na instrukcje, co tak właściwie mam wyciągnąć. Poratuje mnie ktoś jakimś zdjęciem czy podpowiedzią?

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
N104 Absolute i okulary
05.09.2018 20:39:11

Kupiłem N104 Absolute i doczytałem, że jak się używa okularów, to trzeba wyciągnąć jakieś wkładki. W kasku były nawet takie papierki z napisem Eyewear Adaptive, Remove before use.
Nie mogę się znaleźć, patrząc na instrukcje, co tak właściwie mam wyciągnąć. Poratuje mnie ktoś jakimś zdjęciem czy podpowiedzią?

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
02.07.2019 10:00:58

Używam od zesżłego sezonu, wersja Fluo. Co do wygłuszenia nie mam zastrzeżen, bo i tak jeżdze w sluchawkach lub zatyczkach, bo szyba w moim moturze jest pojebana. Fabryczny pinlock i blokowana szczeka to super sprawa. Razi jedynie trzeszczenie niektorych platikow (ale nie podczas jazdy) oraz podwiewanie od dolu w chlodne dni (albo mam jakas krzywa szczeke).

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
wada fabryczna
06.16.2019 8:51:12

Kask fajnie wykonany, w miarę wygodny. Wentylacja przeciętna. Duży ciężar daje się we znaki podczas kilkugodzinnych wycieczek.
Dlaczego nie warto go kupić? Ma wadę fabryczną. Szyba jest za duża i pinlock odkleja się od szyby. Nie przylega odpowiednio. Z czasem w miejscu styku pojawiają się zarysowania.
Odesłałem w ramach reklamacji do dystrybutora. Uznali reklamację. Dostałem nową szybę z nowym pinlockiem. Wszystko super, tylko po 3 miesiącach ta sama sytuacja. Szyba porysowana a gwarancji już nie mam.
Jeżeli decydujesz się na ten model - co sezon trzeba będzie kupić nową szybę. Koszt ok. 180 + pinlock ok. 150. Razem 330 zł. Warto?Biorąc pod uwagę, że kask kupiłem po 999 zł...

Nie wspomnę, że źle dopasowany pinlock nie spełnia swojej funkcji. Wizjer mocno paruje.

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Barton Travel 125

Cena dobra. . Jechac jedzie daje rade.

Ale...
Wszystko sprawdz zanim wsiadziesz bo jest niepodokrecane.
Tandetne gumowe p...

Pirelli Diablo Rosso 3

Dobra guma, trzeba rozgrzac i uwazac jak jest zimno, jak sie rozgrzeje trzyma konkretnie. Na deszczu jak to deszczu. U mnie wytrzymala ok 10k...

Metzeler Sportec M7 RR

Latam od kilku lat litrem waga 207 kg na sucho. Metzeler M7 RR klasyfikuję do górnej półki. Opona miękka i ma tendencję do delikatnych uślizgó...

Kawasaki KLE650 Versys 650 (Model 2006-2009)

Moim Versysem 650 z 2009r zrobiłem nieco ponad 10tyś km.
Chociaż nie jest to typowy turystyk, zabrałem go na podróż po Alpach i okazał s...

Forma Hyper Urban

Buty wyglądają świetnie, dobrze leżą i pasują stylem chyba do każdego motocykla.
Nie wiem jak z wodoszczelnością bo przez rok nie mia...

Przewody hamulcowe w oplocie HEL

Mam i polecam. Bez żadnego problemu podeszły do Horneta 600 - hamulec zrobił się twardszy i bardziej skuteczny, mam spokój bo wiem że nie będą...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU


Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania