NOWOŚĆ SYM Husky 125
4
OPINIA Łańcuchy JT
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Alpinestars SMX-6


7.07 / 10

(Na podstawie 14 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Alpinestars SMX-6


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 50%
Neutralne: 29%
Negatywne: 21%



Profil użytkownika


Głosy: 42   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Rewelacja
08.13.2014 9:38:59

Daje 8 gwizdek ze względu na brak możliwości regulacji w łydce i mimo wszystko jako takiej regulacji.

Na trasie, torze - amatorsko są rewelacyjne. Bezpieczne.
Miałem w nich 2 szlify.

Jeden na małej patelni, ślizg trwał jakieś 5 m. Plastiki lekko się pościerały i to wszystko. Pełne bezpieczeństwo.

Drugi, gdyby wyleciałem z dużej patelni na poboczne. Tutaj nic się nie stało mimo upadku.

Amatorsko i w trasę rewelacyjne. Myślę, ze nie potrzeba Supertechów, aby bezpiecznie się bawić.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
dobre buty
11.10.2015 17:27:47

Przejeździłem jeden sezon ok. 10 tys. km i brak oznak zużycia, a buty bardzo wygodne i rozsądnie wykonane pod kątem bezpieczeństwa.

WENTYLACJA:
Dwa razy złapał mnie deszcz, noga wyszła sucha, mimo że wieje w tych butach jak na kasprowym. W lecie +30 stopni, upał niesamowity, a stopa nie poci się. Wentylacja zdecydowanie na plus. Gdy jest +5 +10 stopni, nie jest zimno, dobra skarpeta i można jechać.

WYGODA:
Bardzo wygodne, choć ciężko mi porównać bo to moje jedyne wysokie buty. Nic nie doskwiera, nie uciska, nawet po przejechaniu 800km w jeden dzień. Natomiast wiadomo, jak zejdziesz z moto to buty wymuszają lekko ugiętą pozycję, nie da się w nich za bardzo chodzić (do turystyki nie nadają się).

WYKONANIE:
Wzorowe. Nic nie odstaje, nie pęka, skórę zaimpregnowałem dwa razy po deszczu preparatem do odzieży skórzanej, wygląda jak nowa. Kolor zarówno ochraniaczy jak i skóry utrzymuje się.

PODSUMOWUJĄC:
Mogę polecić. Są drogie, w cenie 800zł możesz już wybrzydzać, ale czy dostaniesz lepsze? Nie wiem, trzeba przymierzyć i ocenić. Ja wybrałbym drugi raz SMX-6 ze względu na to, że po prostu dobrze leżą, są miarę bezpieczne, przewiewne, super wykonane, no i pasują do reszty ciuchów (marka). Dla mnie buty 10/10 bo naprawdę nie mogę się do niczego przyczepić po 1 roku użytkowania.

Gość
Ja ze swojej strony zauważyłem, że jak trzymasz normalnie nogi na podnóżkach to 0 jakiejkolwiek wentylacji. Natomiast jak weźmiesz je na kaczkę to naprawdę zdrowo wieje.

Gość
WENTYLACJA DO BANI A RACZEJ JEJ BRAK, BRAK PERFORACJI, BRAK WLOTOW Z PRZODU, MOKRE STOPY PRZY TEMP. POWYZEJ +12 ST.c BUTY JAK ZA TA CENE DO BANI, LEPSZE MOIM ZDANIEM SA RST EVO I TANSZE, TYCH STANOWCZO NIE POLECAM, SATYSFAKCJA PO JEZDZIE TAK SAMO JAK W GUMOFILCACH


Gość


Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
01.25.2016 12:30:50

Posiadam buty 2 sezony, pod względem bezpieczeństwa wzbudzają zaufanie, dobre usztywnienie stawu skokowego ciężko przekręcić nogę w kostce na bok. Ochraniacze na pięcie i goleń solidnie wykonane. Posiadają jako takie otwory wentylacyjne które są w tylnej części buta co w zupełności wystarcza aby czuć się w nich komfortowo natomiast po godzinnej jeździe w ostrej ulewie nie przemokły. jako minus mogę się przyczepić do braku regulacji w łydce natomiast mnie osobiście nie jest ona potrzebna


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
Gość
04.20.2016 18:36:35

potwierdzam kolege, brak wentylacji, odprowadzenie za stawem skokowym to stanowczo za malo, buty nie nadaja sie na srednie i wysokie temperatury, poci sie w nich noga, nie polecam, wygodna w chlodnie dni natomiast godna polecenia i komfort z uzytowania jak najbardziej ale juz na wiosne buty poszly w odstawke

lukas
Każdy na wstępie powinien pisać, którą wersję miał / testował. Perforowana / Bez perforacji (ta na zdjęciu) / Gore-Tex. Chyba są tylko te trzy, a jeśli nie, to proszę o poprawienie mnie. Szkoda, że ktoś kupuje buty bez perforacji, która ma za zadanie trzymać temperaturę i opierać się ulewie, a oczekuje super wentylacji, a w drugą stronę, ktoś kupuje buty perforowane, które mają za zadanie jak największy przewiew, a narzeka, że przemokły mu szybko - radzę wcześniej ruszyć głową, bo to nie trudne, a koszt butów powinien tym bardziej do tego determinować.

RAF
Użytkuję 3 sezony i polecam wersje wentylowaną (duża powierzchnia perforacji). Super sprawa - przy wysokich temperaturach zapewnia duzy komfort. Nawet po długich godzinach jazdy stopy nie sa rozmiękłe i wymętolone od wilgoci. Fajne jest to, że jak ma się ochote wystarczy wystawić nogi na bok od motocykla i wzmocnić chłodzący pęd powietrza. W zimne dni (około 5 stopni) wystarczy mieć na stopie zimowe skarpetki i nie jest za zimno. Buty uzytkowałem na Honda Fireblade i Yamaha FZ6 S2.

Gość
Trzeba było kupić wersje perforowaną... niewiem gdzie ludzie mają głowe robiąc zakupy.


Gość


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
buty
08.20.2016 12:54:56

dla mnie super buty, wszystko z nimi ok. dobra cene znajdziecie w moto-akcesoria.pl, zajrzec warto, na pewno skorzystacie

Gość
A teraz trzeba dać przynajmniej 1000zł za te trzewiki :P

Gość
Ja kupiłem swoje za 570 Zl ;)

BlackRider
jak kupiłem swoje u olka w bielsku-białej za 670zł;)-kto przebije;)?




Gość


Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
7
Gość
09.03.2016 21:55:02

Buty spoko,tylko jak były na gwarancji dwa razy odkrecił mi sie ten zawias oczywiście zrobili gwarancja mineła znowu sie odkręcił w jednym miejscu i nie mam pojęcia jak to sie wkreca.Moze miał ktos taki przypadek i wie jak to wkręcić.On jest w 3 miejscach wkrecony

Gość
Mam ten sam problem z tymi zawiasami


Profil użytkownika


Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
4
Gość
11.29.2016 18:05:46

Mała aktualizacja do mojej wcześniejszej opinii. Po ślizgu przy 90/h stwierdzam, że buty średnio zdały egzamin. Uderzyłem bokiem, w ten duży plastik co ma niby zapobiegać skręceniu kostki. Nie skręciłem, ale mocno ją obiłem. Z buta nic nie odleciało, można dalej spokojnie używać, ale niesmak pozostaje. Wydaje mi się, że SMX-6 słabo zabezpiecza kostkę, but nie jest odpowiednio usztywniony. Szkoda tylko, że potrzeba wypadku aby się o tym przekonać. Generalnie mam teraz mieszane uczucia. Na pewno będę szukał czegoś lepszego. Szczególnie w obecnej cenie, która sięga 900zł można znaleźć na pewno lepsze buty innych marek.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Ok
02.14.2017 11:56:27

Witam.

Użytkowałem buty przez dwa sezony, głównie turystyka. Buty są bardzo wygodne i to w sumie ich największa zaleta. Na minus jest fakt, że w butach jest bardzo gorąco. Rozczarowaniem jest dla mnie także, że protektor na palcach zaczyna przecinać skórę buta.
W przypadku wąskich nogawek spodni, kiedy cholewka buta z rzepami jest widoczna, łatwo zaczepić rzepem za część motocykla co skutkuje odpinaniem się rzepów buta.
Ogólnie jestem z nich zadowolony, buty dobrze przylegają do stopy, dają poczucie dobrej ochrony.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
smx6
06.27.2017 14:09:05

Cześć,
buty są na tyle wygodne, że śmiało mozecie po zejściu z moto udać się na długi spacer. Polecam wybrać sobie maksymalnie dopasowany rozmiar, ponieważ z czasem robią się z nich kalosze :). Brak możliwości regulacji w łydce sprawia, że but raczej nie nadaje się dla ,, patyczaków''. Polecam kupno modelu wentylowanego, bo w pełnych wentylacja praktycznie nie istnieje. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to uważam, że podeszwa mogłaby być bardziej usztywniona. Protektory piszczeli i pięty robią swoją robotę. Stabilizator kostki jest raczej ładnym dodatkiem niż funkcjonalnym elementem.

Gość
Drugi sezon w tych butach i potwierdzam,że robią się z nich kapcie :)Poza tym spoko.Rzepy trzymają jak nowe.Zamki działają bezproblemowo.Nic się nie odpruło.Moją nogę trzymają jak imadło ale da się w nich chodzić.Wentylacji brak,no ale to jest model niewentylowany :)Dałem za nie 750 pln i uważam,że to dobrze wydane pieniądze.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
7
Gość
08.31.2017 22:09:27

Witam, posiadam te buty od polowy sezonu.Kilka razy zdazylo mi sie miec je na nogach przez pare godzin, o ile jazda w nich nawet 5h jest super o tyle juz po 30minutach spacerowania w nich bolaly mnie palce u nog. Oceniam je dobrze sa wygodne w trasie bardzo dobrze wykonane ale za ta cene spodziewalem sie czegos wiecej, buta nie tylko 100% torowego ale tez dobrego na jakies zwiedzanko. wiem ze to nie but turysta ale hardkorowy torowiec tez nie. Wentylacja zerowa w moich butach po kilku miesiacach pachnie jakby cos zdechlo dlatego regularnie laduja na balkonie;) jazda w lekkim deszczu do 20-30 min w srodku sucho. Podsumowanie polecam bezpieczne i wytrzymale buty ale nic wiecej.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
09.18.2017 10:19:45

Buty kupione po dwoch latach uzywania Alpinestars SMX 5.
SMX 5 zuzyly sie zewnetrznie i wentrznie, ale byly bardzo dobre.
Jezdze codziennie w SMX 6 w warunkach tropikalnych (30-38 st. C). Wentylacja gorsza niz SMX 5, ale jest kompromisem z nieprzemakalnoscia. Niespodziewany krotki deszcz nie zagraza wnetrzu butow jak to bylo w poprzednim modelu, ktore przemakaly bardzo szybko.
Dla mnie sa wygodne, lepiej zaprojektowane niz SMX 5 i z teoretycznie dobry stopniem bezpieczenstwa (nie testowalem i nie zamierzam).
Jedna gwiazdka minus za to ze sa ciasne przy uzywaniu pod nogawke spodni. Tu SMX 5 byly lepsze.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
7
Przemakają jak papier :(
06.18.2018 20:39:18

Moje SMX-6 pólroczne dramatycznie przemakają. Ale dramatycznie. 3 km w lekkim deszczu = całe skarpetki mokre. 10 km w ulewie = w butach chlupie.
Czy te zwykłe SMX-6 tak mają? Gdzie one przemakają? Na szwach? Bo przecież ekoskóra sama w sobie jest nieprzemakalna, podeszwa jest klejona a zapięcie kryte rzepami bardzo daleko, więc tamtędy się nie leje.
Może potraktować szwy preparatem hydrofobowym do odzieży górskiej?
Poza tym bardzo, bardzo fajne buty, wygodne, również do chodzenia.
Mały minus jak ktos wyżej pisał za bardzo masywny ochraniacz plastikowy golenia, przez co kiepsko się mieszczą do nogawek spodni turystycznych.


Profil użytkownika



Komfort jazdy

Wentylacja

Jakość wykonania

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
5
Dużo się dopłaca za logo alpinestars
05.22.2020 0:45:08

Użytkuję już trzeci sezon, trzymają się dość dobrze i są nawet wygodne do jazdy i do chodzenia. Jakość wykonania bardzo dobra. Nigdzie nie wyłazi klej, zamki i rzepy solidne. Na minus wentylacja, a w zasadzie jej brak. Nie wiem czy to nie jest wina środków zabezpieczających do skóry, ale jeśli jest ponad 20 stopni to nie ma szans żeby po godzinie jazdy skarpety nie zrobiły się wilgotne. Do dalekiej turystyki się nie nadają. Już zaczynam się zastanawiać czy nie nakłuć w nich kilku dziurek bo jest masakra. Jedzie się jak w ocieplanych gumiakach. jeśli chodzi o bezpieczeństwo to przy tej półce cenowej jest nie do przyjęcia. Nie ma żadnego zabezpieczenia palców oprócz plastikowych sliderów, ale co gorsza nie ma tego co najważniejsze w dobrych butach motocyklowych czyli jakiegokolwiek zabezpieczenia przed inwersyjnym skręceniem stawu skokowego. Ten plasticzek po zewnętrznej stronie raczej przed tym nie uchroni. Generalnie to buty są nawet ok, ale nie na tą cenę. Kupiłem bo mi się podobały wizualnie i żałuję. W tych pieniądzach zdecydowanie lepiej kupić coś innego czyli jakiś wysoki model z "tańszej" marki. Do turystyki można już znaleźć coś z gore-texem, a do sportu też znajdzie się coś lepszego, np. RST. Ogólnie jeśli chodzi o buty alpinestars to opłaca się brać jedynie najlepsze i najdroższe modele, bo tylko wtedy dostajemy produkt najwyższej klasy. Tak samo jak lepiej jest kupić skodę w full opcji niż zupełnie gołe audi za tą samą cenę. Może i ludzie nie będą patrzeć na nas z podziwem, ale sami będziemy zdecydowanie bardziej zadowoleni. Przy butach smx-6 mamy do wyboru albo wersję bez wentylacji, która w zasadzie jest ładnym gumiakiem, albo wersję wentylowaną, która nadaje się tylko na ładną i słoneczną pogodę. Drugi raz bym nie kupił, chyba że będą przecenione o 50%


Dołączone zdjęcia
Alpinestars SMX-6
Alpinestars SMX-6

Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
SMX 7 Gore Tex
06.07.2022 19:35:31

Buty świetne. Wytrzymały już 4 intensywne sezony. Membrana GoreTex robi robotę. Nie ważne czy +5⁰C czy +30⁰C zawsze jest komfortowo.



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA