NOWOŚĆ Seca Trackday

NOWOŚĆ Victory Gunner 2015-2017

NOWOŚĆ MZ ETS 250 Trophy Sport

OPINIA Suzuki C50T Boulevard

NOWOŚĆ Seca X-Tour

OPINIA Akumulatory motocyklowe WM Motor

NOWOŚĆ ONeal Volt

OPINIA Lusterka Rizoma Circuit 743

OPINIA Bell Race Star

NOWOŚĆ Macna Traction

NOWOŚĆ Alpinestars Sp X Air Carbon V2
Mamy już 17431 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Scorpion EXO-1000 Air



Ilustracja przedmiotu

1  

Scorpion EXO-1000 Air

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena użytkowników
8.48 / 10

(Na podstawie 21 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy
Dodaj film


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 86%
Neutralne: 0%
Negatywne: 14%


Gość


5
Scorpion EXO-1000
03.28.2012 14:42:59

Przeciętny kask. Poza świetnym wyglądem rozczarowuje. Szybka paruje, wnętrze dość szybko się rozbija - pomaga trochę ta pompka, ale schodzi z niej powietrze. Areodynamika na dość słabym poziomie. Przy 200 słychać jakieś świsty. W cenie 1000 PLN lepiej poszukać innych kasków, chociażby HJC.

Głosy: -5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
dobry ale głośny
05.10.2012 9:42:57

Ja polecam. Kupiłem w tamtym roku koło zimy. Podobno tylko pierwsze modele miały takie wady, potem producent poprawił niedociągnięcia. W moim nic nie świszczy, szybka nie paruje nawet w deszczu. Kask jest wygodny, dobrze wykonany. Pompka pomaga w tym, żeby idealnie leżał na głowie i nie latał. Nie trzeba nawet kominiary zakładać. Jedyne do czego można się przyczepić to hałas - kask jest bardzo głośny. Przy dłuższej jeździe około 180-200 czasem aż zatyka uszy. Polecam.

HoOlockST1100
Podpisuje się pod tym i pozdrawiam.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
05.31.2012 9:49:07

Jestem zadowolony z tego Scorpiona - świetnie wygląda, jeszcze lepiej się w nim jeździ - dobre wykonanie, super komfort. Ma wady jak każdy kask, ale nie są one szczególnie denerwujące. Problem hałasu dotyczy nie tylko Scorpiona, ale większości sportowych garnków. Ja tam wole mieć dobrze pracującą wentylacje niż cicho w środku. Kask oceniam na 9/10.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Daniel
09.29.2012 14:22:47

Przesiadłem się z Caberga V2R i dla mnie bomba. Lepszy pod każdym względem - super komfort, dobrze dopasowany, wentylacja odczuwalna, szybka jak do tej pory nigdy nie zaparowała. Arodynamika znacznie lepsza niż w V2R - nie rzuca głową przy większych prędkościach. Wyciszenie na początku wydawało mi się idealne, ale to efekt przesiadki z bardzo głośnego Caberga. Teraz oceniam je na 7/10. Ogólnie polecam.

Głosy: -2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Aloha
09.29.2012 19:21:03

Też mam ten garnek - latam w nim już ponad 1,5 roku i nie mam wielu powodów do narzekania. Jak dla mnie ma tylko jeden mankament - słabo działająca wentylacja. Wyczytałem że w następcy(EXO-1100) już to poprawili, więc następny mój garnek to też będzie prawdopodobnie Scorpion. Polecam - świetny stosunek ceny do jakości.

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
01.10.2013 10:28:05

Bardzo sobie chwale ten kask. Ma świetny wygląd, wbudowaną blende, jest wygodny i dzięki pompowanym poduszkom nie lata na głowie. Poduszki dodatkowo wyciszają go :)

Wady to spora waga, brak pinlocka(trzeba podnosić szybke, bo paruje) i niezbyt dobra wentylacja. Od 2011 wprowadzono już poprawiony model Exo-1000 E11 - jest lżejszy i ma poprawioną wentylacje, więc warto się za takim rozejrzeć.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
nie polecam
05.01.2013 0:26:16

Nie będe się za bardzo rozpisywał - nie polecam tego kasku. To prawda że jest wygodny, ale niestety strasznie głośny, w dodatku wentylacja prawie nieodczuwalna. Dla mnie porażka.

Głosy: -9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
05.20.2013 19:03:11

Przejeździłem w tym modelu "kilka" kilometrów i część opinii mnie zaskakuje - owszem kask nie jest idealnie wyciszony, ale to akurat wynika z jego sportowego przeznaczenia (Schuberth SR1 jest cichszy :)). Po to też jest pompka, kto jej używa ten wie jak działa (a jeśli nie działa, to można przecież zareklamować - osobiście nie widziałem uszkodzonej pompki, a miałem styczność z kilkudziesięcioma egzemplarzami).
Jakość wykonania jest wysoka, a większość uszkodzeń wynika z niedopatrzeń użytkowników (np. podnoszenie blendy palcami, zamiast dźwignią, albo nieumiejętne zakładanie wizjera).
Dźwignia rozszczelnienia jest OK, ale jej drugie skrajne położenie zależy od czystości mechanizmów wizjera, więc kask warto umyć co jakiś czas także i w tym miejscu.
Blenda jest minimalnie jaśniejsza niż w innych kaskach (nawet tej samej firmy), więc mogłaby być trochę lepiej przydymiona.
Sporo trudności nastręcza wkładanie kasku, ale to z powodu bardzo rozbudowanych policzków, które z kolei dają fenomenalne trzymanie kasku na głowie. W nowym egzemplarzu praktycznie nie ma sensu używanie pompki, przydaje się dopiero po kilku tysiącach kilometrów.
Wentylacja jest dobrze dozowalna, więc szyba nie paruje zbyt mocno nawet w wersjach bez pinlocka (choć nawet i takie można w niego doposażyć). W ostateczności po to mamy właśnie możliwość rozszczelnienia szyby.

Głosy: 39   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
10.10.2013 15:24:28

Kask z bardzo dobrego materiału taki jak kevlar, włókno szklane itp Bardzo dobrze wykonany aerodynamicznie, świetny wygląd, bardzo dobrze rozbudowana wentylacja, niska waga, system airfit, w nowszych modelach pinlock na szybie. Jest to kask sportowy więc do cichych nie należy ale przynajmniej system wentylacyjny jest odczuwalny. Jak dla mnie ma świetnie grafiki :D Uważam że w średniej półce cenowej najlepsze rozwiązanie....

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
10.10.2013 21:51:56

Bardzo wygodny kask. Pompowane policzki doskonale dopasowują go do twarzy i to bardzo! Po kilku miesiącach doceniłem to jeszcze bardziej.
To najlepszy kask, w jakim jeździłem. Ma blendę przeciwsłoneczną, a wyściółkę można wyjąć do prania. Przy otwartej wentylacji hałas się wzmaga, ale przewiew też. Polecam wszystkim!

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
super kask
10.11.2013 10:56:55

Również polecam EXO 1000 w wersji E11 - została w nim poprawiona wentylacja. Wystarczy wziąć go do ręki żeby zobaczyć że to solidny garnek wykonany z doskonałej jakości materiałów. Dla mnie kaski tej firmy nie odbiegają jakością od topowych firm typu Shoei.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Godny polecenia!!
11.06.2013 16:17:00

Czytam niektóre wypowiedzi i włos mi się jeży na głowie! Jak można w ogóle porównywać Scorpiona do HJC? Miałem FG-14 i po nim z ogromną przyjemnością kupiłem Scorpiona EXO-1000!
Przede wszystkim jakość wykonania: żadnego skrzypienia, co w poprzednim kasku było normą. Po drugie, wytrzymałość szyby na zarysowania jest w Scorpionie znacznie wyższa.
Chciałem nawet przeprosić się z HJC po tym, jak usłyszałem o pompowanych policzkach w którymś modelu. Niestety, zapytałem w sklepie, jak wygląda trwałość tego mechanizmu, a sprzedawca rozłożył ręce (przypomnę: w HJC trzeba rozłączyć przewody, wyciągając wyściółkę do prania). Czego się jednak spodziewać po koreańskim produkcie.
Mój Scorpion ma szybę z wkładką Pinlock, więc problem parowania mnie nie dotyczy. Nareszcie nie mam kłopotów z zatokami podczas jesiennych dojazdów do pracy, bo nie muszę otwierać szyby, żeby nie osiadała na niej mgła.
Wentylacja to jedna z głównych zalet tego kasku. Potrójne wloty na czole dają świetny przewiew, szczególnie przy otwartym wylocie z tyłu.
Wyściółka jest bardzo wytrzymała, spodziewałem się że będzie się zużywała tak szybko jak w poprzednich kaskach, ale zupełnie nie ma z nią problemów.
Za parę lat, jak kask się zużyje, zmienię na kolejnego Scorpiona. Jestem bardzo zadowolony z tego kasku i proponuję go wszystkim znajomym :).

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
scorpion exo 1000 e11
11.06.2013 16:23:20

Większość ludzi nie rozróżnia Scorpiona EXO 1000 i 1000 E11, dlatego takie skrajne opinie. Sprzedawane obecnie kaski to głównie E11, czyli ulepszona wersja z super wentylacją - tu powinny być opinie na temat scorpiona e11

http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=4569

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
sprostowanie
11.06.2013 16:37:57

Miałem na myśli wersję starszą. Mój ma pinlocka, choć większość go nie miała - pewnie jest z końca produkcji, kupiłem go wiosną 2011. Mówiąc o następcy, miałem na myśli właśnie EXO-1000 E11 (dla utrudnienia, w USA znanego jako EXO-1100 :D ).

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
01.19.2014 17:24:55

Wentylacja super. Wyciszenie bardzo dobre (po dopompowaniu), wyściółka wytrzymała i wygodna.
Szkoda że blenda jest trochę jasna, latem jeżdżę z ciemną szybą i otwieram blendę tylko jak jadę pod słońce. Poza tym - polecam!

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
Gość
07.28.2014 22:01:04

Super kask! Cichy, dobrze się trzyma głowy, z blendą i fajną wyściółką. Pompka to super sprawa, skorupa naprawdę zachowuje się bardzo neutralnie przy szybkich przelotach. Kupiłem dla siebie i dla plecaczka, polecam!

Głosy: 47   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Gość
05.07.2015 22:46:18

Kask na ogół dobrze się sprawuje, jednak trzeba podkreślić, że to kask do jazdy turystycznej, przy prędkościach 100+ bardzo szumu przy pochylonej pozycji, przy prostej jest cicho.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
zajebisty
05.25.2016 14:17:11

wentylacja na najwyzszym poziomie mozna sobie latac po 299 i nucic sobie pod nosem waga ok mechanizmy i pinlock rodem z moto gp

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
porownanie
08.30.2017 7:18:35

Przesiadka z Shoei xr 1000...motocykl tdm 900 z turystyczna szyba...wrazenia zdecydowanie lepsze od shoeia...lepiej lezy na glowie...wielki pinlock nie zaslania w shoei krawedz wypadalo na wysokosci oczy...i szyba wielka szeroka...wentylacja duzo bardziej wydajna...halas jest moze delikatnie cichszy ale przy predkosciach 140 jest o niebo lepiej niz w shoei...oczywiscie wrazenia zaleza od moto i pozycji dlatego mozliwe ze na nakedzie odczucia beda zupelnie inne...pompowane policzki swietna sprawa delikatnie wyciszaja i latwiej dopasowac helm do glowy...

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
exo 1000
10.12.2018 11:57:10

Mam go już 10 rok i latam w nim bez przerwy.
Poza szybka która się porysowała i muszę zmienić, nic mu sie nie dzieję, wszystko działa jak na początku.
Może ciut głośny jest, ale kwestia przyzwyczajenia.
W lecie trochu słaba wentylcja, ale latam wtedy z otwartą szybką.
Następny też bedzie scorpion bo śa zajebiste i w dobrej kasie, anie shoey za 3krotnosc scorpiona a walory te same. jak nie ma róznicy to po co przepłacać.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
tragedia
06.09.2019 10:38:35

Nigdy przenigdy wiecej Scorpiona , po trzech sezonach pojawiły sie pekniecia lakieru z nalepkami pomimo, ze kask nigdy nie upadł, teraz sa spore na całej powierzchni , widac ze nie trzyma sie skorupu kasku. Na szczęscie mam na swoije motocykle jeszcze dwa Cabergi i Nolana. TANDETA!!!!

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Suzuki C50T Boulevard

Witam.2 sezon jazdy rozpoczęty,6,5 tyś nawinąłem na zegar bezawaryjnie,jak będzie dalej ,zobaczymy..Polecam....

Akumulatory motocyklowe WM Motor

Akumulator padł po 4 miesiącach kupiłem końcem sezonu do następnego całkowity zgon mimo podładowywania i trzymania w ciepłym garażu. Nie pole...

Bell Race Star

Kupiony Bell Race Star w poprzednim sezonie, nie mam uwag, zakupiłbym ponownie. Z informacji, których ja szukałem przed zakupem:
-Sena 20S E...

MotoSafe ALPINE

Nadszedł czas podzielenia się opinią na temat zatyczek ALPINE MotoSafe. Używam tych zatyczek od 5 sezonów motocyklowych i stwierdzam, że są bar...

FUCHS Silkolene PRO 4 10W40 XP

Olej leje już drugi sezon do zx10r 05 wszystko działa poprawnie biegi ładnie wchodzą silnik pracuje poprawnie. ...

BUSE PIT LANE

Po ślizgu przy 100km/h dokonały żywota :-) Byłem z nich bardzo zadowolony, więc będzie następna para....


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania