6
OPINIA MT Atom SV

NOWOŚĆ Junak RSL 125

NOWOŚĆ HJC F71

NOWOŚĆ Horn H929
9
OPINIA TCX Hero WP
Wypożyczenie zakuwarki do łańcucha motocyklowego
R E K L A M A

moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Metzeler Sportec M5


9.35 / 10

(Na podstawie 37 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Metzeler Sportec M5


    Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
    Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

    +ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Opinie motocyklistów
Pozytywne: 97%
Neutralne: 3%
Negatywne: 0%



Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Bardzo dobre opony
02.24.2012 10:44:39

Fenomenalnie kleją się do drogi. Do tej pory nie złapałem nawet jednego uślizgu. O zużyciu niewiele powiem, bo na razie przejechałem tylko 1,5 tys, ale opona wygląda bardzo dobrze. Minimalne ślady zużycia. Jeźdżę Gixem 750 K6.


Gość


Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Gość
04.04.2012 23:20:40

Świetne oponki. Wcześniej miałem jakieś Shinko - różnica na korzyść Metzelera ogromna. Polecam.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Damian919
04.18.2012 18:08:30

Super oponki. Trzymają tak, że aż same proszą się o zejście na kolano :D U mnie idzie już drugi komplet - pierwszy zjechałem po niecałych 9 tys. Nie zły wynik jak na sportową gume.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Metzeler M5
06.18.2012 8:16:17

Trzyma się drogi jak głupia :) Schodzi dość wolno - na R1 tył wytrzymał 8 tys :) Przód jeszcze został i wytrzyma drugie tyle. Polecam M5 - są super.

Jaco
Pany zużycie słabo a coś więcej? Warto kupić?

Gość z Krakowa
Podobnie..mam duze watpliwosci jak mozna zrobic 8k km na tej oponie...u mnie po 5k jestem na zero wg wskaznika. Wokol komina pewnie moznaby zrobic jeszcze 1k...

Gość
Jak to mozliwe, ze w r1 tyl wytrzymal 8 tysiecy?! przeciez ta opona tak znika w oczach, ze nie dalo by sie na niej zrobic takiego przebiegu nawet jezdzac tylko w niedziele :P


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Robal 954
07.19.2012 12:54:40

Kleją się świetnie i wytrzymują duży przebieg. Tył do wymiany po 9 tys. km. Poprzedni Pilot Power 2CT wytrzymał tylko 6 tys. Polecam.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Michał 636
07.22.2012 16:09:26

Założyłem do Kawy 636 i mogę śmiało polecić. Trzymają rewelacyjnie.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Marcin SV 650
08.27.2012 10:22:11

Potwierdzam - najlepsze gumy jakie miałem. Założyłem do SVki 650. Na suchym kleją jak szalone :) Na mokrym jest ciut gorzej. Zużycie dość szybkie w porównaniu do Pilot Road 2 który miałem wcześniej ale i tak warto je kupić bo dają duży zapas przyczepności.


Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Gość
11.15.2012 16:18:16

Bardzo nowoczesna opona - ma aż 5 stref sztywności w zależności od stopnia pochylenia motocykla. Nawet przy konkretnych złożeniach nie ucieka i jest bardzo stabilna. Przy jeździe na wprost nie pływa, na mokrym też trzyma nieźle. Zużycie zaskakująco dobre jak na opone sportową - w hornecie 600 zrobiłem już 8 tys. i powinienem jeszcze pociągnąć ze 2 tys :) Naprawde dobry wynik. Polecam.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Adrian
12.27.2012 14:38:30

Świetne kapcie. Założyłem komplet M5 do gixera 600 k4 i jestem bardzo zadowolony z tych oponek. Motocykl dosłownie sam się składa w zakręty. Przyczepność rewelacyjna - kleją dużo lepiej od poprzednich pilot road 2, a zużycie na podobnym poziomie. Nie sądziłem, że taka opona wytrzyma powyżej 10 tys, a zrobiłem 12 tys i teraz kupuje drugą na tył(przód jeszcze w super stanie). GORĄCO POLECAM!


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
01.16.2013 12:47:45

Gorąco polecam te opony. Mam je w ZX-10R 2006 i jak dla mnie to numer jeden na droge. Szybko się rozgrzewają, przyczepność super, dobrze wybierają dziury w drodze, moto jest stabilne przy dużych prędkościach. Wytrzymałość na poziomie 7-8 tys :) Rewelacja.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
X.
03.18.2013 12:12:17

Ogromny plus dla tych oponek. Jeszcze nigdy nie zrobiło mi się "ciepło" z powodu zerwania przyczepności. Pięknie trzymają na suchym, tak samo na mokrym. Bardzo łatwo kontrolue się na nich motocykl, nie wstają zbyt gwałtownie na dohamowaniu w zakręcie. Jednym słowem - BARDZO BARDZO POLECAM!


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
polecam
04.17.2013 18:57:54

Szczerze polecam. Eksperymentowałem z różnymi oponami, ale zostaje przy metzelerach m5 - przyczepność doskonała i nie zużywają się za szybko. Na 600rr zrobiłem już 10 tys i jeszcze ze 2 zrobie :)


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
7
Taka sobie...
04.18.2013 11:03:10

Szumnie zapowiadana, ale niestety rozczarowująca.
Założyłem po uprzednich wyśmienitych Dunlopach SportMaxach RoadSmartach i... jakby człowiekowi skrzydła odjęli.
Dłużej się nagrzewają. Częste łapanie uślizgów na szybkim wyjściu z zakrętu, to zdecydowanie nie to, na co liczyłem.
Poręczność co prawda bardzo dobra, ale wrażenie niepewności i nerwowości w pełnym złożeniu.
Po powyższym, na mokrej nawierzchni odechciewało mi się jakichkolwiek testów.
Rozczarował mnie także przebieg.
Po 8 tkm opona tylna dokonała żywota...

Ryan
Mam podobne wrażenia co do przedniej po 3 sezonach. Te opony starsznie ciężko się nagrzewają, słabo lepią (np. w porównaniu do Bridgestone Battlax BT021, z którą miałem najlepsze doświadczenia). Dużo lepiej jest w M7 i podobno M9 (teraz testuję tył). Ale na przód - nigdy więcej. Dramat nie opona.

Filip
hej A porównanie cenowe co do tych miałeś wcześniej Dunlopy a sposób ich zużycia jakie jest ?




Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
metzeler m5
05.31.2013 17:25:21

Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Ja założyłam M5 do mojego monsterka 696 i uważam, że kleją się bardzo przyzwoicie. Co do jazdy w deszczu też nie mam powodów aby narzekać - raz wracałam z Krawkowa ponad 150 km w ciągłej ulewie i nie było tragedii. Przebieg równie bardyo przyzwoity - do tej pory zrobione coś ponad 11 tys(nie licze dokładnie) i dopiero teraz zbliża się wymiana tyłu. Polecam.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Rewelacyjne gumy
06.04.2013 18:49:24

Gumy naprawdę godne polecenia. Świetnie trzymają na suchym, bardzo dobre wyczucie na mokrym. Trwałość - jestem pod wrażeniem... Na FZ1 wytrzymały 11 000!!! Właśnie je wymieniam na Metzeler Z8 - podobno jeszcze bardziej trwałe i pewne :). Są jednak trochę "nerwowe" w złożeniu.


Gość


Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
FZ6 - świetne opony
06.19.2013 9:54:27

Trzymają na suchym idealnie, zero uślizgów, w mojej FZ6 pozamykane były już po kilkuset km , zrobione 3 tys i wyglądają jakby dopiero się dotarły.

Polecam !

żanetkaleta ! :D


Gość



Przyczepność na suchym

Poręczność

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Gość
06.22.2013 22:19:19

Polecam bardzo tą opone. To już druga z serii na moim motocyklu. Świetnie się trzyma drogi, jest pewna w zakrętach. Przejechałem na nowej oponie dopiero ok 200km, ale jest świetna. Nie miałem możliwości przetestować jej na mokrym asfalcie także nie wypowiadam się na ten temat. Trwałość? Okaże się pod koniec sezonu ;)


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Poręczność

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
vfr 800 Fenomen Metzeler
07.27.2013 16:11:10

Witam. Od niedawna jeżdżę na w/w oponach i mogę śmiało je polecić. Trzymają się wprost fenomenalnie, zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni. Nawet przy paleniu gumy widać różnicę, bo na bridgestonach ( które miałem wcześniej) paliłem bez problemu, a teraz widać, ze silnik dużo bardziej to odczuwa i się męczy. A więc również to świadczy o większej przyczepności tej opony do podłoża. W zakrętach trzyma się jak przyklejona i przy wyjściu też. Nie wiem tylko jak z trwałością, ale jak dla mnie to PRZYCZEPNOŚĆ jest najważniejsza. Pozdrawiam i życzę szerokości:)


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Metzeler M5 vs. Pilot Power
09.02.2013 10:12:59

Zmiana z Pilot Power 2ct na M5(gixxer 750 k8). Metzeler na pewno jest lepszy na suchym - przy dawaniu w palnik na niskich biegach moto idzie teraz na gume, a nie robi krechy na asfalcie. Są też minusy - oponki nieco wolniej się rozgrzewają i w deszczu ustępują powerce, ale nie mogę powiedzieć że na mokrym jest źle - i tak daje rade. Ogólnie dobre gumy - spełniają moje oczekiwania. Jeżdże głównie na drodze i to raczej agresywnie :) Daje 9/10.


Gość


Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
bardzo dobre opony!
09.02.2013 22:59:31

Gumy na prawdę godne polecenia!! Po 5tyś. km tylna wygląda jak by się dopiero co dotarła, a zamknąłem je(nówki) chyba po pierwszych 30 kilometrach :) Wiadomo, że są lepsze/droższe/torowe opony ale na pewno nie tak żywotne jak m5, mój styl jazdy jest raczej nerwowy-guma -stoppie i inne próby ''świrowania''to u mnie norma. Trzeba jej chwilkę dać żeby się rozgrzała ale potem jest zajebista! Na mokrym jej tak nie testowałem ale czuć, że trzyma tor jazdy. Nierówności też bardzo dobrze wybiera i przy dużych prędkościach jest na prawdę stabilna. Ogólnie daje jej porządną 9tkę bo wiadomo, że zawsze może być lepiej :) jednak powiem tylko tyle, że kilka razy przez mój błąd bym wypaciakował, a m5 uratowała mi dupę. M5-tki to opony dla motocyklistów którzy wymagają od opon trwałości i przyczepności w różnych warunkach-polecam:)


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
super opony
11.24.2013 17:19:39

Mam je w R6 2008 i moim zdaniem m5 to jedna z najbardziej uniwersalnych gum do motocykla - jeżdże na nich od początku sezonu w marcu do listopada. Przyczepność rewelacyjna, dogrzewanie trwa u mnie ok. 2 km i można latać naprawde konkretnie po zakrętach. Do tego dobre zużycie - 13 tys w R6 wytrzymała tylna opona. Bardzo fajnym bajerem jest też wskażnik pochyłu - można sprawdzić w jakim stopniu wykorzystujemy opony :) Polecam.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 22   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
M5 w CBR 900 sc33
02.07.2014 21:46:10

Miałem ją w SC33. Nigdy mi się nie ślizgała. Zimna opona przy starcie trzymała aż miło. Podczas mocnego deszczu nie było problemu aby postawić cebre na koło i to bez uślizgu. Dla mnie super opona. Wytrzymała mi 8-9 tys przy ostrej jeździe. Na ten rok zakupiłem już go GSX-R 1000 K3 rónież Metzeler'a ale Z8 - zobaczymy :)

Jaco
I jak Z8 na tle M5?


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 68   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
super gumy
10.03.2014 19:53:24

Podpisuje się pod większością opini - oponki nigdy mnie nie zawiodły, a jedyny ich minus to za szybkie zużycie - niestety w X11 nie udało mi się przekroczyć 10 tys. Przód jeszcze dobry, ale tylna po 9 tys już jest łysa i zaczęła się ostro ślizgać.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
05.26.2015 21:05:54

Do codziennej jazdy opona się kompletnie nie nadaje. Długo się nagrzewa, w chłodniejsze dni wiosenno/jesienne opona kompletnie nie stabilna wręcz bym powiedział że niebezpieczna i nieprzewidywalna. W deszczu nie miałem okazji jeździć więc się nie wypowiem. W upalne dni (+30 stopni) opona wręcz trzyma fenomenalnie ! Można pałować, szlifować itp i wciąż jest przyczepności pod dostatkiem. Tendencji do przegrzewania też nie doświadczyłem. Największym minusem jest chyba trwałość, leci praktycznie w oczach, po każdej przejażdżce widać ubytki bieżnika. Śmiać się chce jak ktoś pisze o wytrzymałości rzędu 10 tys. km na tyle xD. W SV650 po 4 tys km środek zjechany praktycznie do drutów (bez palenia gumy) jedynie mocniejsza jazda po winklach.

Gość
Od mocniejszej jazdy po winklach to raczej nie środka ubywa 🤣

Gość
SV650 + Sportowa guma + agresywna jazda = nic nadzwyczajnego ;) Ten moto zeżera gumy jak dziki, a 10 tys spokojnie można zrobić na m5 - znam gościa co ma na nich nakulane 12 tys, ale jeździ spokojnie(FZS1000).


Gość


Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
lipaaa
06.01.2015 18:33:34

tak jak na pisal kolega wyzej opona jest nie przewidywalna lapie uslizgi sprawdzalem na roznych cisnieniach i nadal to samo nie wiem jakim cudem kupilem to gowno wczesniej mialem contisport attack i myslem ze to jest dziadostwo ale w porownaniu do m5 to super opona i skad taka lipna opona ma takie wysokie noty to nie mam pojecia opone mam w gsxr k6 1000 i nikomu jej nie polecam do 1000 moze 600 tak...

Blady
Ocena bierze się stąd że piszesz negatywa i dajesz 9 :P K6 w litrze może być za mocny na tą gume i większość drogowych gum - lepiej kupić coś pokroju Dunlopa D211/D212. Ja miałem M5 w R6 05 w spadku po poprzednim właścicielu i dobrze się kleiła.


Gość



Przyczepność na suchym

Poręczność

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Po prostu lepiej niż ok
09.19.2015 10:15:20

To mój subiektywny koment, założyłem nowy komplet i po 30 kilometrach wylądowałem na torze w Pszczółkach ( pomorskie ) po 2 rozgrzewkowych okrążeniach zacząłem jechać swoje, wcześniej na tym obiekcie docieralem s20. Napiszę tak.... żadnej różnicy na niekorzyść metzelera, a s20 to świetna opona, po 10 minutach pierwszej sesji oponom zabrakło 5mm do zamknięcia. Moto to z 1000 2011 rok, żaden sport a frajda na tych oponach przestronna, zero uslizgow, nieprzewidzianych reakcji. Polecam, zwłaszcza że komplet nabyłem za 770pln!!!


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
05.30.2016 15:05:55

Wcześniej na przodzie miałem rosso 2 teraz m5 pierwsze wrażenie po zmianie czuć różnice w prowadzeniu na dziurach lepiej się trzyma drogi niż rosso 2. Jak będę wymieniał tył to zakładam M5


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Może być
07.23.2017 17:03:57

W Suzuki GSXF 600 tył wytrzymał 12 tys. km. Przy tym przebiegu na środku opony na niemal całym jej obwodzie pokazały się druty. Opona na suchej drodze sprawuje się dobrze, nieźle klei, chociaż nie należy przesadzać z pochyleniem, bo można się rozczarować. Podczas jazdy w deszczu opona jest bardzo niestabilna - trzeba mocno uważać. Ogólnie ok, chociaż spodziewałem się większej trwałości w 80-konnym motocyklu. Przód przy przebiegu 12 tys. km jest w bardzo dobrym stanie i podejrzewam, że powinien wytrzymać kolejnych 12 tys. km.

Gość
Ktos tu chyba nie wie, kiedy trzeba wymienic gumy :D


Dołączone zdjęcia
Metzeler Sportec M5
Metzeler Sportec M5

Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Zadowolony
08.16.2017 17:42:45

Mam ją założoną w motocyklu jako oponę fabryczną. Musze przyznać, że jak dotąd nie miałem możliwości jeździć na lepszej.
Niesamowicie trzyma w zakrętach, daje pewność.
Jedyne do czego się można przyczepić to szybkość zużycia. Mimo, że dość nie jeżdżę "wyścigowo" myślę że nie uda się zrobić więcej niż 10000km


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Metzeler M5 wielkie rozczarowanie
11.07.2017 14:29:07

Jestem rozczarowany tą oponą. Przesiadając się z Metzeler M3 obstawiałem że będzie się tak samo jeździć jak na M3 tylko wydłuży się długość użytkowania. Niestety opona wytrzymała tylko 4tyś km. Zaznaczę że latam Cbr 600 2013r więc nie jest to litr.
Mowa tu o bardzo dynamicznej jeździe z wypadami na tor i częstym gumowaniu. Pierwsze 1500km to straszna niepewność opony w średnim złożeniu(opono została odtłuszczona i prawidłowo dotarta). Bardzo odczuwalna zmiana twardości gumy podczas składania się w zakręcie, Przez co ma się uczucie jak by opona miała puścić.
Na przodzie ani jednego uślizgu i bardzo dobre prowadzenie. Niestety tylna opona lubi się ślizgać przy dynamicznej jeździe co niestety zabija radość z jazdy, bo wiesz że możesz szybciej pojechać ale opona nie daje ci takiej możliwości. Zastanawiam się tylko czy nie dostałem jakieś wadliwej opony, bo czytając tyle pozytywnych opinii aż nie chce mi się wierzyć że dotyczy ona tej konkretnej opony.

Gość
ja pierd.... przepraszam ale jesteś rozczarowany a dajesz 9/10 !!!!

Gal
No i muszę zmienić opinie o tej oponie :) Niestety ale miałem wybrakowana oponę na tyle. Po zakupie nowej m5 na tył problem ustał opona jak marzenie trzyma bardzo dobrze i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń poza jednym. Nie nadaje się na schodzenie na łokcie. Uślizgnął mi się przód jeżdżąc po torze, i miałem szlifa. Po prostu nie próbujcie zamykać przedniej opony na winklach bo się to dla was źle skończy. Na tor przy ekstremalnej jeździe szukajcie innych opon. Ja przesiadam się na m7 zobaczymy co będzie.:)

Gość
Zgadzam sie z Toba w 100%. Ja latam Monsterem s2r 800 i naprawde sie zawiodlem na tej oponie. Co do uslizgow, to mam dokladnie to samo odczucie. Zaliczylem jeden wypad na tor a poza tym dynamiczne latanie i zniknela w oczach przy niecalych 5 tysiacach. Mowa oczywiscie o tyle. Przod w miare, nie lapie uslizgow ale tyl to dramat jak dla mnie. Tez jestem zaskoczony taka iloscia pozytywnych opinii.


Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
06.01.2018 22:23:50

Siema!
Kupiłem sv650n k3 już z tą opona na tyle ale wygladowo jak nowka. Rocznik 2014 także nie najświeższa(mamy2018) i w czasie deszczu podczas jazdy próbnej na zimnej oponie przy mocnym odkręcaniu dupa zatańczyła kilka razy aż strach o glebę(moto kupowane w październiku) ale teraz(01.06.2018) na winklach rewelacja! Przedni Dunlop lekko już się ślizga bo zużyty a m5 na tyle trzyma że piąta strefę już muskam a dopiero się z Moto oswajam😀! M5 jak najbardziej polecam na suche i ciepłe dni bo w deszczu raczej jednak nie będę jeździł więc nie ocenie


Gość



Przyczepność na suchym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
9
12.11.2018 11:48:13

Motocykl to Ktm SM 690
Kupiłem komplet tych opon na początku sezonu
Opony te potrzebują sporo czasu do nagrzania się
pierwsze 10 km przy temperaturach około 15-20 stopni jest trochę niepewne , szczególnie na tyle pojawiają się uślizgi przy modnym odkręcenie manetki
Za to po rozgrzaniu nie ma się do czego przyczepić
opony kleją się pięknie asfaltu . motocykl łatwo przerzuca się w zakręty, tylną oponę można bardzo łatwo zamknąć

Przód trzyma wyśmienicie , przy mocnych hamowaniach na torze opona piszczy ale trzyma się asfaltu bez uślizgów
Tył natomiast na wyjściach z zakrętu potrafi się lekko uślizgnąć ale da się to kontrolować
Minusem jest zużycie opony tylnej zrobiłem 2 tysiące kilometrów a tył jest wyraźnie zużyty na środku opona nada się do jazdy na maksymalnie kolejne 2 tysiące kilometrów
O przyczepności na mokrym się nie wypowiem bo nie jeździłem na deszczu
Opony oceniam na 9 oczek ale nie polecam tej opony do mocniejszych motocykli


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
M5
09.03.2019 20:02:59

To prawda opony kleja rewelacyjnie z tym trzeba sie zgodzic ,ale ich zuzycie to jakas tragedia chyba ze trafilem jakis feler.Opona zalozona wiosna w kwietniu do Fzs 600 jest wrzesien zrobione moze 5,5 tys. i opona dobila do ogranicznikow.Jak wiadomo Fazer nie jest jakims rasowym pozeraczem opon i w szoku jestem ,ze koledzy na duzo mocniejszych sprzetach pisza ze opona nalatała ponad 10 tyś.Co prawda nie jezdze jak dziadek ale guma ani razu nie byla upalona a tu taki sztynks.Podkresle ,ze nadzoruje cisnienie w gumach. Ocena za stabilnosc 9 za zuzycie 1...


Gość


Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Bardzo zadowolony
10.06.2019 10:19:03

Suzuki Gsxr1000 k4 wytrzymała już 8000 km i jeszcze jest trochę bierznika. Myślę że jeszcze na 2000tyś.starczy .
Dużo gumowania ,trochę małych torów i jazdy w długie trasy . Jestem B.Zadowolony super się klei . Następne opony znów będą metzeler

Gość
Ja już 4 komplet ścieram są dobre


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Spoko gumy
02.04.2020 12:10:48

Naprawdę dobre opony. Szczególnie na suchym. Zachęcają do ostrzejszego kręcenia. Tylko... Trwałość kiepska. Na dużym (1400) giksie bieżnik znika, nawet gdy groźnie na niego spojrzysz.


Gość


Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
ok
03.30.2021 13:40:05

Przejeździłem na m5 cały sezon, w zakręcie nie puściła, podczas awaryjnego hamowania (bez abs) także dobrze się spisała ( wyszło efektowne stoppie ).
Na suchym dobrze trzyma, można śmiało odkręcać, natomiast na mokrej nawierzchni niestety nie jest w stanie okiełznać mocy 100km. Większa ilość gazu pozwala wejść w drift. Nie zrozumcie mnie źle, oponki trzymają na mokrym, ale trzeba spokojnie operować gazem.
Niezależnie od pogody potrafi puścić przy stawianiu na koło.
Jak to metzeler.. dobrze dymi.

Jeżdżę hornetem 600.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
12.09.2021 21:40:49

Oponki kupiłem do horneta pc41 nowe i świeże z bieżącego rocznika. Zrobiłem na nich w granicach 10 000km. Głównie miasto i traski do 200km. Zaliczyłem wyjazd w Bieszczady i jeżdzę często na tor w Modlinie szlifować technikę. Opony po tym przebiegu już są prawie w ogranicznikach zarówno tylna jak i przednia. Moje wrażenia to bardzo dobra przyczepność na suchej nawierzchni. Na mokrym jeżdżę raczej spokojnie i nie staram się odkrywać granic przyczepności. Trzyma bardzo dobrze. Podnóżki na torze bez problemu, jedyne uślizgi jakie się zdarzyły to wyjazdy z krzyżówek na zimnej jeszcze oponie. Dziwię się tylko, że wszystkim idzie tylna opona a przednia w większości opinii wytrzymuje drugie tyle. Jeżdżę dość dynamicznie i u mnie na wiosnę niestety do wymiany komplet. Byłem z nich zadowolony. Zastanawiam się nad m7 bądź m9. Z8 nie chcę bo to bardziej turystyczna opona.

Mario
Z8...miałem taki dublet w hayce 1300. Na torze były extra, w codzienności x2. Zero uślizgów, max w jeździe. Latałem ile mogłem...prędkości po 280 i max...te gumy były extra na suchym i na mokrym.


Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA