NOWOŚĆ Alpinestars Sonoran Air

NOWOŚĆ Tarcze hamulcowe Nistal

NOWOŚĆ Honda MTX 80
9
OPINIA Honda NC750X DCT
1
OPINIA Sena SRL
6
OPINIA Nolan N70-2 X
4
OPINIA HJC TR-1

NOWOŚĆ Adrenaline Cameleon 2.0 PPE
9
OPINIA Gopro Hero 9 Black

NOWOŚĆ Harlet-Davidson Fat Boy® 114 2021-

NOWOŚĆ Harlet-Davidson Street Bob® 114 2021-
Mamy już 18504 opinii o produktach motocyklowych!
Uchwyty GPS mocowania na motocykl
R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Yamaha FZS 1000 Fazer (2000-2005)



Zdjęcia przedmiotu

1  

Yamaha FZS 1000 Fazer (2000-2005)

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena
użytkowników 
9.33 / 10

(Na podstawie 12 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy

Dodaj film

Wasze zdjęcia


Dodaj zdjęcie

Opinie motocyklistów
Pozytywne: 100%
Neutralne: 0%
Negatywne: 0%


Gość


10
Krzych FZS1000
06.13.2012 10:38:13

Doskonały motocykl - całkowicie bezawaryjny, bardzo mocny, wygodny, szybki, bardzo mocne hamulce rodem z R1. Silnik to zmodyfikowana jednostka z R1. Do 5 tys. obrotów jest odrobine mułowaty, ale powyżej tych obrotów dostaje potężnego kopa - koło wyrywa do góry nawet na trójce jeśli odpowiednio potraktuje się rollgaz :) Motocykl bardzo uniwersalny - w jeden dzień można poszaleć na winklach ze sportowymi maszynami, a na drugi obładować go kuframi i wyruszyć na trasę po całej Europie. Nie widze żadnego innego motocykla, który mógłby mi zastąpić Faze 1000 :) No może tylko nowsza faza. :D Polecam - zacny motocykl :)

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
FZS 1000
09.18.2012 14:01:38

Przelatałem na tym moto pół Europy i nigdy mnie nie zawiódł. Bardzo wygodny dla kierowcy i pasażera. Silnik pochodzi z R1 - jest mocny i spokojnie wystarcza do komfortowego podróżowania w dwie osoby. Największy minus fazera 1000 to zbyt miękkie zawieszenie(przód i tył). Moja ocena 8/10.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Osa
10.16.2012 15:18:13

Szczerze polecam to moto. Przesiadłem się z hornetki 600, w której zaczęło mi już troche brakować mocy i nie zawiodłem się ani troche. Osiągi fazerki są więcej niż zadowolające - po trzech sezonach na tym moto nie mam odczucia że potrzebuje mocniejszego motocykla. Pozycja za kierownicą mega wygodna - myślałem że pozycja w hornecie jest idealna, ale się myliłem - fazer pod tym względem jest jeszcze lepszy, wyżej się siedzi i ma bardziej komfortowe zawieszenie(tak jak napisał poprzednik mogłoby być nieco twardsze). Jazda z pasażerem nie obciąża silnika - nie trzeba tak mocno go kręcić. Pasażer ma też więcej miejsca i nie ślizga się po siedzeniu do przodu. Jeśli chodzi o prowadzenie to niestety jest troche gorzej - w zakręty wchodzi dobrze, ale czuć jednak że to motocykl o większej masie. Jak na litra jest ekonomiczny - spalanie czasem schodzi do 6L, ale jak się go ostro kręci to można załapać się nawet na 9-10 L. Jedyny minus jest taki, że bierze olej. Musze dolewać ok. 0,4 do 0,6 L na 100 km. Poza tym motocykl idealny. Polecam.


Gość
Ja mam już drugiego fazera 1000 (od 8miu lat) i nigdy nie musiałem dolewać....

Gość
pewnie na 1000km

Gość
coś dużo oleju ciągnie, ja nie dolewam wcale

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Gość
03.03.2013 18:35:31

Witam. U mnie Fazer 1000 z 2003 roku już cztery lata. Osiągi świetne pozycja najlepsza do podróży. Jedyny mały minus po takim czasie to zbyt łagodna reakcja na otwarcie przepustnicy jak dla mnie. Brak pomysłu na zmianę na jakieś inne moto.


Gość
tak... B-King zrobi z Ciebie prawdziwego mężczyznę... ale dokup pampersy... maszyna jest jak tl-1000... do 3 biegu mieli gume.

king
wtrysk na odwrót sorki :)

king
to kup FZ1 albo FZ10 albo B-Kinga to zpasujesz:) pozdro! wtrysk ma power dobrze kontrolowany gaźnik urywa od początku słabnie górą gaźnik na odwrót.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Prawie perfekcyjny
02.05.2014 10:56:58

Fazer rocznik 2005r. Przesiadłem się w 2010 z XJ600S. Piękny, szybki, wygodny, doskonały w prowadzeniu, oszczędny. Naprawdę trudno doszukać się minusów. Tak jak wspomnieli poprzednicy - nieco miękkie zawieszenie choć jest możliwość regulacji napięcia wstępnego sprężyny. Spalanie - bez pałowania ok 6 l. Ponad 140KM przy niemałej masie (230kh z płynami) daje ogromne możliwości (2,9s - 100kph; 7,5s - 200kph) dlatego to nie jest sprzęt dla debili.
4 gaźniki Mikuni dają lepszą charakterystykę od następcy na wtrysku. Tu od samego dołu ma równe ostre przyśpieszenie. Na wtrysku dół ma słaby a później urywa dłonie.
Aktualnie trudno mi znaleźć jakąś alternatywę dla niego.
PS.
Zdjęcie modelu jest oszukane - FZS do 2005 r nie miał wydechu pod kanapą.

Gość
Zdjęcie to chyba fazer 600. Do 200 w 7,5? Gdzie takie dane? :p

Głosy: 25   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Mega zadowolony
02.10.2014 12:57:34

Witam. FZS 1000 mam od ponad roku, wcześniej posiadałem FZS 600 i 1000 wybrałem z tego względu ze byłem naprawdę zadowolony z 600 - ki. No i nie pomyliłem sie motocykl jest naprawdę świetny, osiągi, prowadzenie, hamulce na wysokim poziomie. Wygoda hmm ja mojego przygotowałem pod turystykę, kufry, wysoka szyba, podgrzewane manetki, nastawienie zawieszenia i dla mnie motocykl w tym momencie jest bardzo wygodny trasa 300-400 km nie robi żadnego problemu, nie męczy, nie za nudza. Jedynie co mogę narzekać to spalanie i to jest rożne bo spali 6l/100km a i spali 10l/100km ale kto to liczy :D Polecam i pozdrawiam.


Gość
Mi regularnie 5,8 a latam nieraz ponad 200

Gość
Nie widzę takiej opcji żeby spalił 10l. U mnie średnie spalanie to 5,8 l przy prędkościach 150-200km/h

fazi
Zgadzam się! sprawny fazer fzs 1000 gaźnik dokłądnie tyle pali przy nawet dynamicznej jeździe! zrobiłem 270 km za 15l wahy 95'

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Znowu FZS 1000
12.31.2014 18:50:10

Witam ponownie. O FZS 1000 mógłbym pisać dość długo bo byłem posiadaczem tego motocykla przez 5 lat. Ale przyszedł mi do głowy pomysł na zmianę na nowszy model czyli FZ1 Fazer. Nowszy stylistycznie ogólnie przypadł mi do gustu wiec zaczęły się poszukiwania i przymiarki z jazdą testową włącznie. Okazało się po sprawdzeniu 4 sztuk przedział 2006 do 2008 że motocykl ten ma bardzo sportową charakterystykę silnika jak na sportowo turystyczne moto. Szybkie spostrzeżenie FZ1 Fazer żeby przyśpieszyć z prędkości 120km/h
do powiedzmy zakazanych w polsce . trzeba redukować przynajmniej 2 biegi w dół. I tu FZS 1000 jest o wiele zwinniejszy bo przyspiesza bez redukcji aż do końca skali. Dla mnie to największy plus tego silnika. Więc znowu nabyłem FZS 1000 i zadowolenie z jazdy wróciło. Co ciekawe można jeszcze znaleźć FAZERA ze znikomym przebiegiem lecz raczej nie w pl. Mój nowy sprzęt jest z angli i ma na liczniku po przeliczeniu na km 6287 km.

Głosy: 40   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
fazer 1000
04.13.2015 15:10:40

Jestem posiadaczem litra od roku wcześniej fazer 600 na kilofazerze lepiej mi się jeździ jestem kawał chłopa i większy fazer bardziej mi pasuje osiągi rewelacja choć zdaję sobie sprawę że pewnie wykorzystuję ze 30% możliwości tego motorka spalanie przyzwoite akurat mój oleju nie bierze jak pisał poprzednik

Gość
Właściwie przedmówcy wyczerpali temat. Również był to mój pierwszy liter. Podszedłem do niego z wielkim respektem, bo nie jestem wielkoludem - całe 168 cm wzrostu i waga piórkowa. Po pierwszym sezonie respekt ustompił satysfakcji z jazdy. Właściwie jak tu sięnie przywiązać. Silnik, zawieszenie wszechstronność i bezawaryjność. Nic dodać nic ująć.

Głosy: 21   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
kiloFazer
07.30.2016 17:13:34

Witam. Mam Fazera z 2005 roku. Wprawdzie mam go pierwszy sezon ale opinia jak najbardziej za. Użytkownicy powiedzieli chyba już wszystko. Mogę jedynie dodać że za każdym razem jak otwieram garaż mam takiego banana na mordzie że uszy schodzą mi si z tył głowy!😁 Trasy po 300-400 kilometrów na raz nie robią na moim siedzeniu większego wrażenia. Test paliwożerności...... Bak pod korek 160 km i znowu pod korek 7,4 litra. Na parkingu troszkę czuć te 230 kilo wagi ale po ruszeniu prowadzi się łatwiej niż rower( nie trzeba pedałować)Może jedyną wadą (albo zaletą) jest to że bardzo łatwo idzie na koło..... Mi raczej to nie przeszkadza, ale moja żona nie jest zachwycona jak wtedy siedzi z tył😈 Uważam że model FZS jest bardzo udanym moto. LwG

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Super moto
01.17.2017 12:57:55

Rewelacyjny motocykl. Spalanie na poziomie 5,5l przy normalnej jeździe. Bardzo dynamiczny silnik. Bardzo dobre zawieszenie i świetne hamulce dają poczucie panowania nad maszyną. Pasażer też nie powinien narzekać aczkolwiek podnóżki są ciut za wysoko. Do motocykla trzeba się przyzwyczaić bo waży trochę więcej niż lekki Supersport. Moto z 3-go biegu idzie na koło ....trzeba uważać z gazem przy wyprzedzaniu. Jak na razie bezawaryjny. Na ten czas jedyną (jak dla mnie) alternatywą jest MT-10.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
10
Solidne moto, byle nie z Anglii ;)
05.21.2019 14:46:53

Nie ma braków mocy przy jeździe autostradą przy pełnym ładunku. Bez litości reaguje na manetkę przy czym trzeba solidnie go pogonić żeby znacznie przekroczyć spalanie 6L/100km. Wygodny nawet przy 190cm wzrostu. Dobre podwójne światła mijania i długie. Świetny wygląd. Można się zakochać ;) Mam go 8 lat, przywieziony z Anglii i od 2 lat zaczęły się męczące korozje układu elektrycznego i różnych dziwnych miejsc, z którymi nie ma problemu przy moto z kontynentu. Lekko miękkie zawieszenie, ale można wlać do zawieszenia oczko gęstszy olej i jest lepiej.

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Prowadzenie
Osiągi
Wygoda
Zawieszenie
Hamulce
9
Fazer 1000
06.14.2020 17:22:03

Mam Fazera 1000 z 2003 roku kilkanaście lat. Przez ten czas zrobiłem nim 120 tysięcy km. Śmiało mogę rzec motocykl całkowicie bezawaryjny. Wymieniane były tylko elementy zużywające się, tj eksploatacyjne: opony, akumulator, łańcuch napędowy, klocki, świece, oczywiście filtry i olej. Rozrząd chodzi od nowości, nie regulowałem tez zaworów, gaźników tak jak zaleca producent. Silnik jest bardzo dynamiczny i mało pali. To znaczy zależnie od wykorzystania mocy. Gdy jeździłem po Finlandii, gdzie są kosmicznie drogie mandaty i niezbyt tanie paliwo, to tankowany wiele razy pod korek pokazywał mi spalanie 4,2-4,4 l/100km. Inaczej jest przy pałowaniu na maxa. Jazda powyżej 200 km/h, lub ostro po mieście, w tym czasem na kole dało spalanie rzędu 12 l/100km. Fizyki nie oszuka.
Olej bierze jak ma ciężko, tj. jazda w dwie osoby z kuframi z prędkością powyżej 140 km/h. Ale niewiele 200gram na 1000 km. Zapala się kontrolka oleju zanim poziom oleju dojdzie do dolnego stanu w oczku kontrolnym, tak, że trudno temat przegapić, trzeba dolać, wtedy jest ok.
W mojej ocenie jedyną wadą jest zawieszenie tylne. na dwie osoby nie nadaje się. ja nie jestem lekki, mój plecak i 3 kufry dają takie obciążenie, że tył buja się jak galera. Gdy jadę sam, wszystko jest ok.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Barton Travel 125

Jak dla mnie motorek jest fajny ale wygląda na to że ciężko o części. Kupiłem go niedawno bez tylnego zacisku i po przeszukaniu sklepów intern...

Honda NC750X DCT

Bardzo uniwersalna maszyna. Wygodny w długich trasach, 700+ km bez problemu w ciągu jednego dnia. Łatwy w manewrach na mieście. Skrzynia DCT - BAJ...

Sena SRL

Do dupy ten intercom - kupiłem do SHOEI GT-AIR2 i sprzedałem po miesiącu - bardzo słaba jakość dźwięku , strata 1200zł , potem kupiłem chinc...

Nolan N70-2 X

Super pomysł z uniwersalnością tego kasku (wykorzystałem większość jego konfiguracji) , wygodny, nie bardziej hałaśliwy niż konkurencja z do...

HJC TR-1

Nigdy więcej HJC!
Płacisz za logo a nie za wykonanie. Zrobiłem na tym kasku około 30 tys km i podsumowanie:
-wlot powietrza na szcz...

Gopro Hero 9 Black

Moja ocena 9/10 pomimo, że to najlepsza kamera sportowa na rynku. Ten jeden punkt brakuje, bo zawsze można coś ulepszyć i na pewno kamerka będzie...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce