10
OPINIA Honda CB 500 1993-2003
9
OPINIA Honda CB 500 1993-2003

NOWOŚĆ Honda MSX 125 Grom 2021-

NOWOŚĆ Interkom BT G6

NOWOŚĆ Harley-Davidson® FXBB - Softail® Street Bob®
9
OPINIA HJC RPHA 90

NOWOŚĆ Adrenaline Draco Sport PPE

NOWOŚĆ Adrenaline Hercules

NOWOŚĆ Adrenaline Orion PPE

NOWOŚĆ Adrenaline Spirit Lady PPE
8
OPINIA LEXIN LX-B4FM 4 Way BT Interphone
Mamy już 18178 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Schuberth M1 Metropolitan



Zdjęcia przedmiotu

1  

Schuberth M1 Metropolitan

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena
użytkowników 
8.14 / 10

(Na podstawie 7 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu

Kask M1 Metropopolitan to następca dobrze znanego i cenionego kasku Schuberth J1.

Cechy:
- 2 rozmiary skorupy (53-59, 61-63)
- Lekka konstrukcja kompozytowa
- Zaawansowany system wentylacji
- Nowy wizjer w technologii HalfMaxVision
- Przygotowany pod Pinlock®
- Zintegrowana blenda przeciwsłoneczna
- Wyciszenie 90dB (A)
- Elementy odblaskowe 360°
- Zintegrowany i zaawansowany system komunikacji
- A.R.O.S. (Anti-Roll-Off-System) - zapobiegający przesunięciu się kasku podczas wypadku
- Waga: 1395g



Ostatnie filmy

Dodaj film
Pytanie i dyskusje


Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 86%
Neutralne: 0%
Negatywne: 14%


Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Super, ale..
09.11.2016 10:51:08

Uzywam od paru miesiecy, w miescie.

Najlepszy open, w jakimkolwiek jezdzilem (wczesniej: Nolany x 3, rozne modele).
Niesamowicie lekki, nie czuje sie go na glowie. Modul komunikacyjny dziala prawie bezblednie - przy wylaczaniu go (i jesli grala muzyka z tel wczesniej) slychac milobrzmiacy trzask/drzwiek. Soft najnowszy - nie poprawil nic. Super opcja podglasniania muzy wraz ze wzrostem predkosci (slucha szumu otoczenia/wiatru i podkreca sam...).

Niestety, zsunal mi sie z reki (trzymany za zapiety pasek) i uderzyl z wysokosci ok. 50cm na wykladzine dywanowa. polamal sie mechanism wysuwu blendy p.slonecznej...wiem, bo go calego rozebralem...troche slabo jak na top-marke.

Dodatkowym minusem jest brak pinlock'a (tylko miejsce na niego). No coz, w tej cenie spodzeiwalbym sie kompletu...

Gość
bzdury,bzdury,bzdury !!! uzywam tego kompletu od prawie dwoch lat ,nie widze lepszego na ta chwile,zadnego pałąka przed ustami,sluchawki pieknie dzialaja,nic sie nie rozlacza ,dlugi czas dzialania, nie wiem skad ty masz takie odczucia,jesli masz niwy kask odeslij do naprawy,a moze wykienia ci na nowy,Schuberth tak robi.

Max
bzdety, bzdety, bzdety :( kupiłem za 1200,rozkleił się materiał z przodu nad czołem, wiatr gwiżdże aż miło szczególnie po otwarciu wentylacji, niewygodne zamykanie i otwieranie blendy (mały uchwyt suwaka dla rękawic,łatwo rysująca się szybka, krótki pasek zapięcia. W komunikatorze SRC M1: BT rozłącza po ok 10 min i tyle, kiepskie słuchawki, konfiguracja to koszmar, apka Cardo - porażka, wytrzymuje ok 6 godzin rozmów, wyłącza się kiedy chce i włącza się kiedy chce. Nigdy więcej takich wynalazków :(

Głosy: 16   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Rewelacja z malutkim minusem
09.13.2016 19:03:57

Zakupiłem i pojechałem na urlop ( 2 tyg, 3500km )
plusy
- mega wygodny, ( pierwszy w którym nie odrywałem uszu od głowy po kilkustet km)
- super wentylacja, ( dla panów ze zbyt wysokim czołem nie polecam ;) dmucha tak ze wyrywa włosy, oczywiście przy otwatrym nawiewie )
- lekki,
- wygodne i lekkie wysuwanie blendy,
- duża szyba i działajacy!! pinlock
- bardzo dobre materiały wykonania
- najcichszy z otwartych jakimi jeżdziłem
Mały minus
- Blenda jest cienka i czasem przy mocniejszych bocznych podmuchach lub jeżdzie z podniesiona szybą wpada w lekkie wibracje.
- przez otwory w nawiewie ( są duże ) wpadaja czasem małe owady i przelatuja przed oczami pomiędzy szyba a twarzą, wylatujac dołem ;)
Mimo wszystko polecam, udany zakup

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Niby premium
09.25.2017 11:47:19

Kask wykonany porządnie, jak na jeta cichy, szyba duża dobrze zakrywa twarz. Czasem po dłuższej jeździe boli mnie lewe ucho. Pasek musiałem rozciągnąć na maksa bo inaczej bida zapiąć. Jednakże największym zaskoczeniem było grzechotanie siatki otworu wentylacyjnego z tyłu kasku. Nie ma tego przy jeździe bez szyby, natomiast jak tylko szybę założyłem owa siateczka trzaskała niemiłosiernie. Może to wina egzemplarza ale takiej niedoróbki w kasku za 1700 zł nie powinno być.

Gość
mogles reklamowac ,usterka fabryczna

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
10
najlepszy open
01.17.2018 13:16:43

Przelatałem w tym garnku cały poprzedni sezon i jestem z niego mega zadowolony.Wszystko łącznie z wyściółką która prałem 2 razy wygląda jak nowe.
+jakość wykonania
+doskonała wentylacja
+nawet dość cichy jak na otwarty garnek
+bardzo wygodny
+wypinana wysciółka, wykonana z dobrych materiałow
+bardzo duże pole widzenia
+5 letnia gwarancja

-pin lock sprzedawany oddzielnie
-opuszczanie blendy dość ciężko działa ( u innych producentów jak chociażby Nolan jest to lepiej rozwiązane)

phantom72
kask wrocił z naprawy , w koncu mechanizm blendy dziala tak jak powinien. Licze na to ze wiecej sie nie popsuje , bo bardzo dobrze jezdziło mi sie w tym kasku

phantom72
niestety pojawiła sie dośc poważna usterka , a mianowicie uszkodzeniu uległ mechanizm opuszczajacy blende ( pisałem powyżej ze od samego poczatku działał dość ciężko).Jak na kask premium tak renomowanej firmy , jest to moim zdaniem niedopuszczalne.Co prawda kask jest na gwarancji ale zraziło mnie to na tyle ze juz raczej nic nie kupie tej firmy.

Głosy: 26   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Kask jest super, SRC tak na jakieś 90%.
05.17.2018 11:23:57

Używam M1 od dwóch sezonów. Cichy, odporny na turbulencję i bardzo komfortowy na głowie.
Po otwarciu górnego wlotu powietrza wręcz przeciąg pod kaskiem. Jednak na golasach głośniejszy niż np. szczękowiec Nolana, który to jest bardzo mało odporny na turbulencje i gdy są zawirowania jest głośniejszy od M1.

Dedykowany SRC - no cóż, tutaj tak 90% zadowolenia. Łączy, jakość OK, ale czasem gubi zasięg z telefonem i się rozłącza, po czym się ponownie łączy. Dzieje się to w przypadku, gdy telefon jest dalej od kasku, np. umiejscowiony jest pod kanapą lub w przednim schowku - czyżby miał "za daleko", a przecież jest to raptem metr?
Reszta to same plusy, na iPhonie widać w górnym pasku poziom naładowania baterii w SRC, podczas używania np. Yanosika szybko się wybudza i nie ucina początku komunikatu. Szybki i bezproblemowy update SRC przez WWW, nawet na OSX.
Apka na iPhona bardzo OK - interkom z innym M1 również OK, choć trzeba się parować via aplikację Cardo SmartSet w telefonie.

Wracając do kasku, mimo iż otwarty, to szyba bardzo dobrze ochrania przed podmuchami i nie podwiewa zbyt często od spodu, blenda OK.
Sama blenda jest regulowana, aby można było ją dopasować do każdego nosa, a do tego trzeba się przyzwyczaić, inne kaski mają tylko możliwość całkowitego jej opuszczenia, ale za to szybkiego jej chowania. Tak jest np. w Nolanie N104 co to mi bardziej pasuje, ale blenda jak i cały kask dla mnie jest jakby szyty na miarę. Choć gdy upalnie to jednak wolę M1 z lustrzaną szybą.

Sama lustrzana szyba, niestety tylko w słoneczne dni oraz maks. do 30-45 minut przed zachodem słońca. Później jednak jak dla mnie jest za ciemno i wymieniam na szybę w pełni przeźroczystą.

Za promocyjne 1200 PLN kask M1 można polecić, ale za regularną cenę 1800-2250,- to już nie bardzo, płaci się za nowa szatę i ładne malowanie. Uważam, iż 1200 to jest dobra cena za M1.

Głosy: 37   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Rozczarowany
03.04.2019 21:46:52

Niestety , jak na kask premium rozczarowałem się , za 1300 zł otrzymałem kask w którym bardzo ciężko chodzi mechanizm blendy , reszta wykonania takie sobie .Polski serwis Schuberta jeszcze większa tragedia , lakoniczna odpowiedź na maila że pomimo tego że mam 5 lat gwarancji mogę ją zrealizować tylko w Niemczech bo tam kupiłem kask ,na formularz reklamacyjny także nie otrzymałem odpowiedzi, telefonu także nikt nie odbiera .Kolejne kaski tak ,ale na pewno już nie tej firmy.

Gość
Chciałeś przyjanuszować, to nic dziwnego że serwis się na ciebie wypiął.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
2
rozczarowuje
07.31.2020 16:26:24

Jestem zawiedziony. o dziwo hałas rośnie gdy zamknę szybę... Kupiłem razem z interkomem, którego można używać poniżej 50km/h, gdyż szum uniemożliwia usłyszenie czegokolwiek. W sklepie, przy zamkniętej przyłbicy rozmowa spoko :)
Hałas wydobywa się ze szpary w okolicy mocowania szyby. Masakra.
Blenda działa prawidłowo i jest odpowiednio ciemna.
Zamknięcie szyby powoduje odcięcie przepływu powietrza i gdyby nie okropny szum z miejsca mocowania szyby pewnie byłaby błoga.
Podsumowując: Kask nie jest wart tych pieniędzy.
Intercom CARDO jest spoko.

tutko
Zapomniałem napisać o uciskającym grdykę pasku.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Yamaha TDM 900

Posiadam już drugą TDM 900. Pierwsza była złota z 2002roku, druga czarna z 2005r z ABS. Jest to idealny motocykl do turystyki szosowej, ze względ...

Honda CB 500 1993-2003

CeBulą przejeździłem dwa sezony, kiedy to wróciłem do motocykli po kilkuletniej przerwie. Jeździłem sam i z żoną. Osiągi na tamtą chwilę m...

Honda CB 500 1993-2003

Kupilem na spole z bratem 2 lata temu i w zasadzie nie mialem po kupnie okazji pojezdzic przez ponad rok bo mieszkam za granica poza tym COVID itd :/<...

HJC RPHA 90

Witam grupę,
w zeszłym roku czyli w połowie czerwca 2019 r. zakupiłem swój wymarzony kask HJC RPHA 90 piękny czarno zielony. Problem si...

LEXIN LX-B4FM 4 Way BT Interphone

Rozpakowałem, wszystko ładne, solidne podzespoły głośniczki ciężkie, porządne.
Podłączyłem całość do kasku w jakieś 10min banaln...

Honda NC750X DCT

Kupiłem nowy (2020) na początku sezonu.
Jeździ mi się nim tak cudownie że zrobiłem od maja do września 8700 km.
Wspaniała, cudow...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania