NOWOŚĆ MT Targo Pro
1
OPINIA Junak 905
10
OPINIA BMW F800 ST
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Nolan N-Com B5


5.50 / 10

(Na podstawie 8 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Nolan N-Com B5


    Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
    Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

    +ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Opinie motocyklistów
Pozytywne: 38%
Neutralne: 13%
Negatywne: 50%



Gość


Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Do bani
06.02.2016 7:57:45

Witam posiadam N-com B5L
Koledzy B4 i B5 w każdym z nich inaczej się obsługuje funkcje stopień skomplikowania parowania jest ogromny kaski same się łączą i rozłączają ogólnie za taką kasę prawie 1000 zł jestem ogromnie rozczarowany..

Gość
Witam Nie mogę poradzić sobie z instalacja nowego oprogramowania Chodzi o drivera którego trzeba zainstalować wcześniej bo inaczej instalacja się nie powiedzie procedura jest opisana dla Windows 7,8 i 10 ale mam system Windows 7 Profesional i do tego nie ma instrukcji a idąc krok po kroku niestety funkcje i przyciski się nie zgadzają może ktoś pomoże będe wdzięczny. bo nie mogę poradzić. Mam dwa kaski i n-com B3

Gość
Jesteśmy z synem posiadaczami dwóch B5tek jakość rozmów telefonicznych i radia bardzo dobra a le zasięg interkomów? to najtańsza chińszczyna jet kilkukrotnie lepsza za taką kasę to producent powinien się postarać i może wymyślić lepsza antenę i zaproponować nawet tym co już kupili nowe anteny za darmo bo to co jest to nadaje się tylko do rozmowy kierujący pasażer a nie miedzy motocyklami w takim przypadku to za 10 krotnie mniejszą kasę można mieć interkom kierujący - pasażer. Co do skomplikowania obsługi to wszystkiego się można nauczyć ale nie powiem smartfon z aplikacją jest bardzo pomocny.

Andzik
Też potwierdzam do bani.Ja posiadam B5L i w moim przypadku zasięg jest ok około 600 m ale koledzy kpili nowe !!! zestawy i łączność rwała się po 30 m. pomimo reklamacji wymian dalej to samo.Po wymianach i rozmowach z serwisem nowe działały do 30 m. Jak kolega wyżej pisał za taką kasę to wstyd. Radio i jakość dźwięku akurat dobra


Gość


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
spoko
08.04.2017 13:59:35

największą zaletą jest zdecydowanie integralność z kaskiem - jak widzę te cegły wożone przez znajomych to tylko się uśmiecham z politowaniem :) w górach rzeczywiście wystarczy schować się za ścianą kamienia i już gubi, ale nie zauważyłem by inne potrafiły to przezwyciężyć, w otwartej przestrzeni/mieście, spokojnie mamy średnio kilkaset metrów pewnikiem, do 500 spokojnie łapie. Porównywany z paptalkiem - za 100-200m różnicy po co przepłacać i obciążać kręgosłup. A jak widzę ile to jest problemów ze Scalą i obrzędów żeby sparować obcy interkom - o masakra. Nolan żeni się ze wszystkim i wszędzie, choć czasam trzeba zrobić 2-3 próby. Chinolki za 200zł sprawują się podobnie tylko gorzej z jakością dźwięku i szumami. To tak dla porównania - wg mnie zasięgi wszędzie są mocno zbliżone. Bateria trzyma długo, tak długo że ciężko to ocenić bo zawsze zapominam kiedy ładowałem :) na pewno całodniowe jeżdżenie wytrzyma, może i dwa lub więcej - w takich trasach jednak zawsze podładowuję. Do codziennego użytku/dojazdów ładuję raz na tydzień/dwa. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Gwiazdkę ujmuję za cenę, wg mnie wygórowaną

jozeks73
Potwierdzam. mam B5 i B901R. Wg mniew B5 lepjej pracuje radio. Zasięg w polu czy w miescie ok.200,300m. Gorzej między skałami. Bateria wystarczała mi i koledze na 2 dni podróży i pitolenia , co uważam za dobry wynik. Trochę nie wiem jaka jest różnica pomiędzy tymi modelami. Ostatnio B5 +B901R+ chinol pracowały w konferencji razem, a niby B5 nie powinien. Ogólnie jakby był zasięg większy to wychwalałbym pod niebiosa.


Gość


Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
2
rozczarowany
04.26.2018 20:53:45

Jesteśmy z synem posiadaczami dwóch B5tek jakość rozmów telefonicznych i radia bardzo dobra a le zasięg interkomów? to najtańsza chińszczyna jet kilkukrotnie lepsza za taką kasę to producent powinien się postarać i może wymyślić lepsza antenę i zaproponować nawet tym co już kupili nowe anteny za darmo bo to co jest to nadaje się tylko do rozmowy kierujący pasażer a nie miedzy motocyklami w takim przypadku to za 10 krotnie mniejszą kasę można mieć interkom kierujący - pasażer. Co do skomplikowania obsługi to wszystkiego się można nauczyć ale nie powiem smartfon z aplikacją jest bardzo pomocny.

Gość
a mam pytanie czy ktoś serwisuje te B5 , Możecie podesałac jakis namiar ??




Gość


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
2
do kitu
08.19.2018 18:49:41

Jestem totalnie rozczarowany. Mam dwa n-comy drugi serii 901. W trakcie konfiguracji słychać bardzo niewyraźne komendy, więc parowanie i oddawanie np. telefonu, GPS jest bardzo uciążliwe. Łączność rwie się już na 20 metrach. Tak że w zasadzie można rozmawiać jadąc z plecakiem. Akumulator trzyma ok 5 godzin.
Wydałem na zestaw 2 interkomów niemal 1700zł.
Wydawało mi się, że jak kupiłem kaski Nolana to interkomy powinienem kupić tej samej firmy. Dzisiaj nie kupiłbym tego złomu


Gość


Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
5
Nolan b5
03.27.2020 1:01:35

Witam jestem w posiadaniu intercomu Nolan b5,urządzenie w miarę dobre ładnie dopasowane do kasku bateria trzyma długo,co do zasięgu to trzeba przyznać ze nie jest za daleki tak jak przewiduje producent po 200 metrach zaczyna tracić zasięg z drugim interkomem,radio tez słabe,plusem jest policzenie z telefonem,po pierwszym sezonie było wszystko Ok na drugi zaczął sie problem z uruchomieniem intercomu ale udało sie,teraz w trzecim sezonie nie włączę intercomu,wogóle nie reaguje na przyciski a bateria w porządku,Jestem bardzo rozczarowany ze za takie pieniądze nie nacieszyłam sie tym długo,intercom był ba prawdę mało używany


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
Gość
11.28.2020 19:40:16

Ogólnie co można powiedzieć za takie pieniądze można mieć lepszy sprzęt.
Tak jak u przedmowcow często traci kontakt z telefonem. A obecnie całkowicie wyzionol ducha. Nie chce się załączyć. Myślałem że to się bateria skończyła więc wymieniłem na nową, ale niestety nie pomogło. Nie reaguje na przycisk on. Niestety nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Gość
..i właśnie chyba też mam awarie sprzętu . Nie reaguje na żadne przyciski,i nie świeci przy podłączonym ładowaniu 😔. Jeszcze na gwarancji,mam nadzieję że będzie ok

Gość
Przyczyną braku reakcji centralki sterującej intercom jest taśma. Jest ona podatna na rozszczelnienia. Gdy go stanie się wilgoć dochodzi dochodzi do mikro zwarcia. Widać pod powiększeniem że została przerwana ścieżka w tej taśmie. Łączy ona centralkę z całym układem, słuchawka, mikrofon, bateria.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
1
b901
08.03.2021 10:52:29

kolejny, ostatni już intercom Nolana.
Jeśli działa, to działa super. Ale po gwarancji nikt tego nie naprawia. Nolan zapytany o serwis, jak na włochów przystało, kazał się wypchać i pomocy szukać u polskiego dystrybutora. Polski dystrybutor stwierdził, że po okresie gwarancji nie interesuje go co się z tym dzieje.
To mój 4ty intercom nolana który się zepsuł. Jak na sprzęt za około 1 tys, stanowczo nie polecam


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Pozytyw
09.04.2021 22:36:44

Używam B5 już 5 lat ponad z Nolanem N104Evo, ponad 60tys km zrobione na tym zestawie, używam do rozmów telefonicznych, do słuchania muzyki, używam do rozmów z drugim motocyklem (tam jest Interphone FM4 - pracuje w trybie sparowanego urządzenia bluetooth).
Nie używałem trybu interkom pomiędzy dwoma i więcej Nolanami więc nie wiem jak to działa.

Zalety:
- piekielnie mocna i dobra bateria, do teraz trzyma cały dzień jazdy, nieużywana nie traci
- głos słychać mocno i wyraźnie, muzykę słychać dobrze
- nie traci połączeń
- zasięg w otwartej przestrzeni kilkaset metrów (powiedzmy że do 500), ale oczywiście lepiej słychać jak się wolno jedzie i bliżej

Wady:
- dla mnie brak



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA