NOWOŚĆ MT Targo Pro
1
OPINIA Junak 905
10
OPINIA BMW F800 ST
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Metzeler Roadtec 01


8.21 / 10

(Na podstawie 14 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Opinie motocyklistów
Pozytywne: 71%
Neutralne: 14%
Negatywne: 14%



Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
nieeeeeeee
08.25.2016 9:49:51

Kupiłem bo w teorii miała to być ulepszona Z8. Nic z tych rzeczy! Opona może i lepiej sprawuje się na deszczu, za to na suchym... degradacja! Dla osób lubiących spokojną jazde turystyczną prawdopodobnie będą ok, ale jeśli chcecie zmienić świetne Z8 na Roadtec 01 to nie polecam. Motocykl - Suza GSR 750.

Master
Ja mam HWM w bmw K1300r i pozamykana więc się nie zgodzę. Trzeba jednakże zaznaczyć że opona przy 2.5 bar uślizguje dopiero 2.9-3.0 bar można nią działać cuda dużo większe niż z8 interract z której się przesiadl em. W deszczu mało jeżdżę a napewno nie szybko (naked) więc nie pomogę.

Gość
A może założyłeś wersję HWM? To by było podobnie jak z Pirelli Angel ST i GT.


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Świetne opony
02.20.2017 21:51:34

Opony godne polecenia. Przyczepność na mokrym jak i na suchym jest niewiarygodna. Opony szybko się nagrzewają nawet w niższych temperaturach. Pare metrów i opona już jest gotowa do pracy. Opony bardzo dobre do turystyki jak i do szybszego pokonywania winkli bo trzyma się drogi jak na kleju.





Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
1 k km
06.06.2017 0:14:18

Przy moich starych sportmaxach to nie ma co porównywać, bardzo ładnie się klei, szybko nagrzewa, na torze żadnego uślizgu nie było
miałem okazje jechać na zimnej i mokrej nawierzchni bez szaleństwa oczywiście, czułem się w pewnie i to utwierdziło mnie w przekonaniu że dobrze zrobiłem kupują te kapcie. Zobaczymy jak z trwałością po sezonie


Gość


Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
sam miód
10.03.2017 22:06:27

Zrobiłem na roadtecu około 10tys. kilometrów i ledwo się przydarła, motor to CBR XX. Trzyma się super zarówno po suchym jak i mokrym. Poprzednio było latane na Batlaxie i to była jakaś pomyłka. ROADTEC 01 = Super guma :)

florius
Dan opona jest obecnie do wymiany po ponad 20 tysiącach kilometrów. Dla mnie bomba, objechałem latem kawałek europy i złego słowa nie powiem, a warunki były różne.

Dan
Nie wyobrażam sobie tej opony po 10 tys. km u mnie ledwo po 5 tys. boki zeszły prawie do zera.


Dołączone zdjęcia
Metzeler Roadtec 01

Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 13   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
12kkm
09.02.2018 20:02:31

Świetna opona. Szybko się nagrzewa. Super klei.
Założyłem tył w kwietniu do SV650A. Obecnie przejechała 12kkm i zbliża się do końca (niecały 1mm do znaczników). W porównaniu do fabrycznie zamontowanej dunlop qualifier, którą zdarłem w niecałe 10kkm, Roadtec nigdy nie odmówił przyczepności. Dunlopowi niestety się to zdarzało zwłaszcza na gładkich zjeżdżonych nawierzchniach. Opona dobrze trzyma. Po założeniu, szokiem było dla mnie jak dużą siłę hamowania opona potrafi uzyskać przy hamowaniu samym tyłem, Qualifiera ABS odcinał przy połowie tej wartości.
Nigdy mi nie śliznęła. Dzięki twardej mieszance w środkowej części nie zrobiła się takZe aż tak kwadratowa jak poprzednia.
Świetnie wyglądają. Rysunki słoników na krawędziach opony zostały starte przy pierwszej wizycie na torze.
Polecam. Następny komplet opon? Roadtec 01 lub Sportec M7 RR. Poczekam jednak na obniżkę cen poza sezonem.




Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
Może być
09.18.2018 8:18:33

Pierwsza opona turystyczno sportowa w mojej karierze. Przyzwyczajony jestem do opon typowo sportowych pokroju dunlopa D211, D212 czy Metzelera Racetec. Co do przyczepności nie byłem w stanie zaufać tej oponie w 100%, czasami zdarzały się uślizgi w nieprzewidywanych miejscach, przy małych prędkościach (uczycie jakby cały motocykl odjeżdżał) może to kwestia asfaltu i trasy kto wie. Generalnie zjeżdżam już drugi tył i mogę śmiało powiedzieć, że przy dość mocnym traktowaniu tył wytrzymuje 7 tys. km. Po wyjeździe na urlop w dwie osoby i z pełnym obciążeniem po przejechaniu 5 200 km boki w tylnej oponie zdarte do ograniczników. Oczywiście każdy zużywa oponę po swojemu tutaj duży wpływ ma styl jazdy i motocykl. Śmigam na Ducati Multistrada z zdłubanym silnikiem na 164KM i może to jest powód tak dużego zużycia. W każdym bądź razie da się na niej jeździć i gonić po winklach z sportami, ale pewności takiej jak sportowa guma nie daje. Na urlop świetna bo można jechać w miarę ostro i przy okazji objechać trasę beż wymiany kapci.


Dołączone zdjęcia
Metzeler Roadtec 01

Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
METZELER ROADTEC 01 HWM 120/70ZR17 + 180/55ZR17
11.26.2018 20:33:41

super opona przebieg 24000 dwa sezony w tym tor 700 super trzymanie na mokrym i suchym cbr xx siedzi w zakrety to bajka opony pozamykane nowe czekaja na sezon

Gość
https://opona-motocyklowa.pl/ polecam opony tu można je kupić...

Gość
Pewnie mało kto uwierzy ale ja na swoich zrobiłem ponad 30tyś. Głównie autostrada i pod koniec byly trochę kwadratowe ale do końca trzymały bardzo dobrze. Potem były Bridgestone bt021, teraz Pirelli Angel gt i wracam do roadtec01. Może spróbuję jeszcze Michelin r5

Gość
24 000 uuuuu u mnie 11 000 nie dała rady


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
5
METZELER ROADTEC 01
11.06.2019 12:28:37

Nie polecam, jeździłem wcześniej na Pilot road 3, później 4, żałuje że zmieniłem na METZELER ROADTEC 01, opony do kitu, nie trzymają na zakrętach po 8 tys kartofle, komfort jazdy kiepski, motocykl to Suzuki GSX 1250 FA, na szczęście już się kończą i zmieniam z powrotem na PILOT ROAD 5.

Arcuslufa
A ja odwrotnie. Zmieniłem z nietrzymających i ząbkujących PR3 na Roadtec01 i jest bomba. Jeżdżę w każdych warunkach, boczne drogi, górskie serpentyny to żywioł tych opon. Tył wytrzymał 19tys. W vfr800fi ale głównie solo. Starła się równiótko, nie na kwadrat. Także ten..polecam


Gość



Przyczepność na suchym

Przyczepność na mokrym

Trwałość

Poręczność

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Dobre opony turystyczne
05.25.2020 14:23:45

Opony użytkowane spokojnie do jazdy turystycznej na VFR800X.
Zastąpiły Bridgestone A40 założone fabrycznie, a które wytrzymały 10000 km.
Różnica zauważalana od momentu wymiany, pewne prowadzenie na suchym, bez problemów na mokrej nawierzchni - zostałem zaskoczony przez burze, moto prowadziło się pewnie przy preedkosci ok 110 km/h na austostradzie.
Jeżeli zrobię 15000 - 20000 km będę bardzo zadowolony.

Fan11
DL 650 XT na Bridgestone A40 już zrobiłem 34500 i planuję do 36000 do jeździć, jak tobie A40 wystarczyły na 10000km to ostro musiałeś pałować


Gość


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Metzeler Roadtec 01
11.07.2020 9:20:10

Na tych oponach mam zrobione 11,5 tys.km i do 15 tys. powinny dojechać. Wymieniam jak jest blisko wskaźnika.Bardzo dobre opony na mokre i suche,Często przejeżdżam drogami leśnymi i polnymi ,tez ok. Autostradami 160-189 km/h i nic
niepokojącego. Podobne jak Pirelli Angel GT . Metzeler Z8 po 11 tys były do wymiany i cześciej się ślizgały szczególnie na mokrym.


Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Zmiana z Pilot Power 2CT
04.21.2021 8:05:26

Po zakupie FJR lekko zdziwiony, ze 300kg moto prowadzi się jak pocoag. Pomyslalem, ze to kwestia przejscia z lzejszego motoxykla.
Zmienilem kapcie z gloryfikowanych Pilotow dwiskladnikowych i nagle w odczuciu 50kg mniej.


Gość


Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
4
Opona tylko do spokojnej jazdy
09.16.2021 21:23:47

Po założeniu tych opon motocykl stał się bardziej toporny, słaby feedback, już przy lekkich złożeniach i trochę mocniejszym traktowaniu manetki częste uślizgi, nie nadaje się do szybkiej jazdy po łukach. Ma niską temperaturę roboczą, praktyczne po chwili można normalnie jechać, jak się rozgrzeje to pogarszają się właściwości, już przy niezbyt szybkiej jeździe w ciepłe dni przegrzewa się i zmienia kolor. Duży plus za bardzo dobrą skuteczność podczas hamowania jest to najtrwalsza opona na jakiej jeździłem, w tej chwili maja już prawie 6tys i jeszcze ze 2 tys powinny przeżyć, a nie oszczędzam opon. Kolejny plus to właściwości na mokrym i dość dobrze wyczuwalny moment kiedy zaczyna tracić przyczepność. Do spokojnej, turystycznej jazdy polecam, ale jak ktoś lubi szybciej pojeździć to radzę odpuścić te gumy, jeżdżę S1000XR, kolejne będą zdecydowanie bardziej sportowe.


Gość


Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Robi robotę
12.18.2021 19:20:49

Vfr800fi. Zrobione 21000km asfaltowej turystyki ,,z pazurkiem,,. Trzyma od 10 do 40 stopni, deszcz czy upał, asfalty bałkańskie czy austriackie. Nawet na torze poprawne zachowanie. Nigdy wcześniej nie miałem oponki tak stabilnej w każdych warunkach atmosferycznych. Nawet zużyta w 90 procentach zachowuje swoje właściwości. Po wcześniejszych tak chwalonych pilot road 4 kupuję ponownie Roadtec

Arcuslufa
Dodam po 2 latach- jednak nie kupiłem ich ponownie. Zrobiłem 10k na pilot Sport, potem 15k na mitasach touring. Jednak Roadtec is the jest i zakładam na 2024 rok. Pozdro Arcuslufa VFR800


Dołączone zdjęcia
Metzeler Roadtec 01
Metzeler Roadtec 01

Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
08.05.2022 15:30:52

Miałem je zamontowane fabrycznie. 3 sezon, 9700km, tył zaczął się ślizgać. Czeka mnie wymiana w ciągu najbliższych kilku tygodni. Jesienią wolno się nagrzewają, za to jak już się nagrzeją to trzymają bardzo dobrze. Jeździłem w różnych warunkach. W lecie przy ponad 30 stopniach na dworze, gdzie po postawieniu moto na chodniku stopka zaczynała się zapadać xD jak i późną jesienią, w deszczu przy 9 stopniach. Opony do tej pory nigdy mnie nie zawiodły. Chyba kupię ten sam model na kolejny sezon.

Jani



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA