Mamy już 12569 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie na Windows Phone

Ostatnie opinie
7

Sakwy boczne Metro 40L
9

Sidi B2
8

Dainese TT-72
7

Caberg EGO
7

Bridgestone Battlax BT-023


7
Ostatni post przez: maniek, dnia: 2018-04-19

9
Ostatni post przez: Jajaja, dnia: 2018-04-10

9
Ostatni post przez: tomaszeka, dnia: 2018-04-10

23
Ostatni post przez: belor, dnia: 2018-03-27

18
Ostatni post przez: tomjag, dnia: 2018-03-25

Nie znalazłeś swojego motocykla lub innego produktu w naszej bazie? Wpisz jego nazwę, a zostanie on dodany do bazy.

OPINIE O MOTOCYKLACH

Społeczność Moto Opinie
Najnowsze pytania
0
0

Witam interesuje mnie instrukcja obsługi V8 może ktoś pomoże z góry dzięki
0
0

W latach 90-tych to było coś. Zamieniłem jawę 350ts na mz i byłem bardzo zadowolony. miło wspominam.....
0
0

Jak wygląda sprawa niezawodności tego włoskiego chińczyka? Co z dostępnością części i punktów serwisowych?
0
0

Witam.Mam Virago xv 750.Chcę wymienić olej w dyferze,ale nie wiem jaki wlać. Czy może mi...
0
0

Ma ktoś opinie o 950 komfort awaryjność ? Dziękuję za info :)
0
0

czy senna 10u da się sparować ze scalą q3 ???
0
0

Witam. Jaka jest trwałość silnika Husqvarny TE310 w porównaniu np. do \"pancernej\" Suzuki DR-Z400 albo Hondy...
Zdjęcia waszych motocykli

Nadchodzące zloty i wydarzenia

+ Dodaj wydarzenie/zlot › Zobacz wszystkie

25


Maj

08


Cze
Vulcaneria 2018
Województwo Dolnośląskie

30


Cze

20


Lip
X Zlot Motocyklowy – Maniów 2018
Województwo Dolnośląskie

27


Lip

18


Sie




Ciekawe miejsca i trasy motocyklowe Miejsca i trasy motocyklowe
EDYTOR TRAS

Zachęcamy do dzielenia się swoimi trasami z pomocą edytora. Możesz zaplanować trasę, dodawać zdjęcia, dzielić się z nią ze znajomymi i otrzymywać komentarze.

DODAJ TRASĘ
Wyślij z pliku KML

Najnowsze trasy
› 04-02-2018   Winkle Jedlina
› 10-19-2017   Zabierzow Cieszyn Krakow
› 07-29-2017   Dookoła Tatr
› 07-05-2017   Andrychów-Zuberec-Zubrzyca-Stryszawa-Andrychów
› 07-05-2017   Andrychów-Zuberec-Zubrzyca-Stryszawa-Andrychów
› 06-01-2017   Małopolska Trasa Widokowa
› 05-30-2017   Z plecakami na Moto-Wycieczkę
Ostatnio zdjęcia miejsc

Odwrócony most kolejowy Chrzypsko Małe

Odwrócony most kolejowy Chrzypsko Małe

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa

Bielsko Biała - Rynek i ul. Schodowa



Najnowsze opinie
7
04.23.2018

Pożyczyłem te sakwy na jeden wyjazd (3500km).

Ich atutem jest nieduża szerokość, przez co nie stawiają dużego oporu aerodynamicznego. Dzięki sporej powierzchni bocznej, ich pojemność jest wystarczająca do spakowania się bez konieczności poszerzania ich. W razie niecałkowitego wypełnienia, można je dociągnąć paskami.

Mocowanie spełnia swoją rolę wystarczająco dobrze i pozwala na stabilne przytroczenie sakw.

Minusem są przeciwdeszczowe pokrowce. Po pierwsze, wykonane są z materiału o bardzo niskiej jakości, który bardzo łatwo się rozrywa, niemal pod własnym ciężarem, zaś po drugie, producent chyba nie wpadł na to, że zabezpieczone sakwy trzeba jeszcze przytroczyć do maszyny, więc pokrowce uniemożliwiają wyciągnięcie pasów mocujących, albo pasy uniemożliwiają poprawne naciągnięcie pokrowców.

Podsumowując, sakwy są całkiem przyzwoite, zwłaszcza jak na taką cenę, natomiast pokrowce przeciwdeszczowe to śmieć.
Opinia dotyczy czasów, kiedy te torby wychodziły z pomarańczowym logo. Nie wiem, czy od tego czasu cokolwiek się zmieniło.


Na marginesie, polecam oczyścić torby, jak i owiewki, przed każdym założeniem, by zminimalizować ryzyko starcia lakieru. Warto też zabezpieczyć go dodatkowo.




9
04.23.2018

Używam tych butów od 8 lat, za każdym razem do kombinezonu, oraz czasem do jeansów, przy chłodniejszej, lub wilgotnej pogodzie.

Pod względem komfortu jest bardzo dobrze. Buty nie krępują ruchów, podeszwa jest cienka, wyściółki praktycznie brak w części stopy, co zapewnia dobre czucie dźwigni i podnóżków.

W kwestii wentylacji, nie są to buty wentylowane, więc nie można od nich wiele wymagać. Brak podszewki w obrębie stopy to atut. Meshowa wyściółka cholewy zapewnia pewien poziom cyrkulacji powietrza, gdy but jest noszony na spodniach, zwłaszcza jeansowych. Ogólnie, jak jest ciepło/gorąco, to jest w nim raczej gorąco (albo i nie, jak ktoś ma tendencję do zimnych stóp. U mnie jest wręcz przeciwnie - zawsze mi w nie gorąco, nawet w sandałach ;) ). Daję komplet gwiazdek, bo przy braku wentylacji, ciężko czegokolwiek więcej wymagać, a brak podszewki jest plusem.

W kwestii jakości powiem tyle, że pomijając pęknięcia farby w miejscu, gdzie but się zgina, oraz paru zadrapań, praktycznie nadal wyglądają niemal jak nowe.

Teraz kilka aspektów poza wbudowaną skalą.

Bezpieczeństwo - łuskowy system wokół ścięgna Achillesa całkiem dobrze chroni przed przegięciem stopy "w dół". Niestety, nie ma takiej ochrony w drugą stronę. Buty nie posiadają wbudowanych szyn, więc nie mają dużej odporności na wyłamanie kostki w bok, jednak i tak sprawują się w tej kwestii lepiej, niż S-MX 6, reklamowane jako wchodzące w półkę sportową (co jest ewidentną bzdurą) i o wiele lepiej, niż Tractech Evo (znów niby "sportowy"). W tym przedziale cenowym można jednak znaleźć modele lepiej zabezpieczające stopę (szyny w kostce, etc.).

Wodoodporność - chyba jest wersja tych butów z Gore-Texem. Ja mam zwykłe. Trzeba zauważyć, że suwak jest pociągnięty niemal do samej podeszwy, więc siłą rzeczy woda będzie tamtędy przeciekać.

Informacje dodatkowe:
- tak, skrzypią ;)
- nie polecam narażać ich na piasek/błoto, bo potem będą problemy z suwaniem ekspresu (duh).

Podsumowując, nie są to buty typowo sportowe, a ze względu na trudne uodpornienie na wodę, nie są to też dobre buty do turystyki.
Określiłbym je jako podstawowe zabezpieczenie (i tak lepsze od sporej części "sportowych" modeli) do maszyn o sportowej pozycji, dające dobre wyczucie setów.




8
04.22.2018

Używam kombinezonu od 8 lat, praktycznie na każdy wyjazd typowo dla pojeżdżenia, od rundy po okolicy do turystyki.
Kurtkę używam też w parze ze spodniami jeansowymi, dawniej wyłącznie, obecnie przy temperaturach poniżej 20 stopni.

Ciężko tutaj opisywać szczegóły. Jest to podstawowy kombinezon z podstawowym zestawem ochraniaczy, plus dodatkowo z perforacją.
Jego krój jest zrelaksowany, więc nie ma najmniejszego problemu z używaniem go poza maszyną.
W przeciwieństwie do kombinezonów tanich marek, które mierzyłem, gdy przymierzałem się do zakupu, nie ma problemu z absurdalnie chudymi kończynami i nadmiernym miejscem na bebech.

Wentylacja jest rozmieszczona tak, że bezpośrednio nie jest się wystawionym na wiatr. Wyraźnie czuć przewiew w spodniach przy odchyleniu nóg na boki. W kurtce nie jest to aż tak odczuwalne. Z racji owiewek, nie miałem nigdy okazji sprawdzić tekstylnego panelu na brzuchu.
Nie określiłbym tego modelu jako bardzo przewiewny kombinezon. Raczej taki uniwersalny, z komfortem termicznym od ok. 10 do trochę powyżej 20 stopni. Mając to na uwadze, dam w tej kategorii 8 gwiazdek. 10 za niezłe działanie jako uniwersalny kombinezon, ale minus dwie, żeby ktoś nie pomyślał, że jest przewiewny.

Pod względem jakości, po prostu opiszę, co w nim naprawiałem.
Po pierwsze, uchwyt jednego z suwaków w nogawce złamał się. Cóż, zdarza się, wymieniłem na kółko do kluczy.
Po drugie, pasek (zakładka) u dołu kurtki - oryginalnie jest na rzep, który po pięciu latach się wyrobił. Wbiłem tam napę.
Po trzecie, suwaki. Wszystkie są typu żyłkowego. Uszkodził mi się tylko główny kurtki (zaczął się rozdziawiać). Wymieniłem na gruby, plastikowy. Właściwie tylko tej kwestii bym się czepiał.
Jeden, drobny ślizg zniósł raczej normalnie, bez zastrzeżeń.

Warto zauważyć, że ten model (nie jestem pewien, czy jest to standard we wszystkich kombinezonach Dainese) posiada możliwość rozszerzenia nogawki i zapięcia jej na bucie, co jest komfortowym rozwiązaniem.

Podsumowując, jest to bazowy kombinezon, wygodnie skrojony na w miarę proporcjonalnego człowieka.
Biorąc jednak pod uwagę, że został on opracowany co najmniej kilkanaście lat temu, wpierw rozejrzałbym się za nowszymi modelami. Cenowo nie będą tak korzystne, ale można zyskać na nowinkach w kwestii bezpieczeństwa.




7
04.22.2018

Kasku używam od 5 lat, głównie turystycznie i na przejażdżki gdzieś dalej, niż tylko po mieście. Do typowego "tłuczenia po mieście" starałem się brać inny kask, poza wybitnymi upałami, lub okresem zimowym, gdzie bardzo przydaje się pinlock.

Pod względem wentylacji jest świetnie. Po otwarciu szyberdachu, czuć wyraźny powiew na czubku głowy, co bardzo pomaga w chłodzeniu głównego procesora. ;)
Na swoich motocyklach jeździłem głównie w tzw. pozycji "3/4" i zauważyłem, że ten system wentylacji działa w niej najmniej wydajnie. Lepszy efekt jest w pełnym złożeniu (nic dziwnego, skoro czubek głowy jest skierowany wprost do wiatru), ale też w pozycji wyprostowanej. Kask najlepiej sprawdzi się więc na maszynach typu naked/turystyk.
W kwestii szczelności, mi osobiście jest w nim duszno, jak zamknę szybę, a mam zamontowany podbródek.

Kask jest dość głośny. Nie koszmarnie głośny (jak nomen omen model Vox), ale jednak. Do miasta jest ok, na autostradę gorąco nie polecam wyjeżdżać bez zatyczek do uszu. Na szosie zależy od preferowanych prędkości i dystansu, ja wam nie będę mówić, jak żyć ;)

Aerodynamika - temat niejako pokrewny z wyciszeniem, albo raczej źródło problemów. Powietrze, które opływa kask, przynajmniej w pozycji 3/4, ma zawirowania, które generują hałas, jak i wibracje. Efekt nasila się ze wzrostem prędkości i nie eliminuje go nawet wystawienie głowy w niezaburzoną przez owiewki strugę powietrza. Stąd kask określiłbym jako typowo miejski.

Pod względem jakości, wątpliwość może wzbudzać trzeszczenie kasku przy manipulowaniu nim, ale jest to kwestia elementów wypełnienia szczęki, które zamocowane są dość luźno i trzymają się "na wcisk" względem siebie. Nie mam zielonego pojęcia, jak to rozwiązanie sprawdziłoby się w razie W i mam nadzieję, że się nie dowiem ;)
Nic mi się do tej pory nie popsuło w nim, mechanizmy działają, uszczelki są całe, i prawie dostałby komplet gwiazdek w tej kategorii, gdyby nie jeden mankament.
Nie wiedzieć czemu, mimo dołączanie pinlocka w zestawie, szyba jest pokryta warstwą antifog. I ta powłoka ma tendencję do zwarzenia się (załączam zdjęcie). Dopiero gdy stało się to po raz drugi, już po wymianie szyby, zorientowałem się, o co chodzi. Otóż w momencie, gdy temperatura i zarazem ciśnienie pod pinlockiem spadnie i ten dotknie szyby, lub gdy między te dwie warstwy dostanie się jakaś wilgoć, która je złączy, po kilku godzinach pojawia się właśnie taki efekt zwarzonej powłoki. Jest to spory minus, zwłaszcza że można by tego łatwo uniknąć, jako że antifog jest w tym kasku zbędny.

Podsumowując: całkiem fajny kask do miasta (zwłaszcza biorąc pod uwagę blendę i pinlock), zaś do innych zastosowań trzeba przemyśleć indywidualnie. Plus pinlock wymaga szczególnej troski.




7
04.22.2018

Opon używałem na GSX 600f (jajku).

Nie mam zastrzeżeń pod względem przyczepności na suchej nawierzchni. Można je spokojnie zamknąć nawet w chłodniejsze dni. W złożeniach trzymają bezproblemowo. Można unieść tył przy hamowaniu.

BT-021 dość intensywnie ślizgała się środkiem opony na mokrym asfalcie. Tutaj wydaje się być nieco lepiej, choć nadal trzeba ostrożnie operować gazem przy ruszaniu.

Żywotność to kilkanaście tysięcy kilometrów.

Podsumowując, guma sprawdzi się całkiem nieźle do połykania winkli na wyjazdach, choć w mieści może doskwierać tendencja do ślizgania się przy starcie na mokrym asfalcie.




5
04.22.2018

Opon używałem na początku mojej kariery motocyklowej, na GSX 600F (jajku).

O ile pamiętam, na suchym można było na spokojnie je zamknąć i nie dawały niepokojących objawów, przynajmniej przy delikatnym operowaniu gazem, jak miałem na nich w zwyczaju. Ten aspekt ocenię na 8 gwiazdek wobec braku problemów, ale również faktu, że wydaje mi się, iż raczej przód miał tendencję do uślizgu, niż tył do uniesienia się podczas hamowania.

Bardzo trzeb było się natomiast pilnować na mokrym, bo każde mocniejsze, a nawet średnie(!) odkręcenie gazu przy starcie kończyło się ślizgiem (a warto zauważyć, że GSXF to maszyna dość ciężka i umiarkowanie mocna). Ba, nawet na drugim biegu potrafiły zerwać przyczepność już przy 6000 obrotów!

Żywotność to kilkanaście tysięcy kilometrów.

W ujęciu ogólnym, w trasę powinny się nadać, ale przy codziennych dojazdach, uciążliwe są uślizgi w deszczu.




9
04.22.2018

Mam te buty od 4 sezonów. Buty wykonane solidnie. Nic się z nimi nie dzieje. Jeździłem w nich w trasie przy ostrym deszczu i nigdy nie przemokły. Uważam że warte wydania pieniędzy.POLECAM




6
04.22.2018

HJC robi bardzo dobre tanie kaski. RPHA 11 atakuje średnią półkę i niestety, ale widać duże braki.
Jakość jest przyzwoita i zapowiada się fajnie, ale uważam, że jakość to przede wszystkim trwałość, a dlatego, że kask szybko sprzedałem to ciężko coś powiedzieć. Przy wymienianiu wad napisałem też o jakości w innym ujęciu.

Plusy:
- cena (na tej półce cenowej jest bardzo atrakcyjnym wyborem)
- dostępność kasku i części
- różnorodność
Minusy:
- kiepska aerodynamika - ciężko obejrzeć się np podczas zmiany pasa ruchu
- uchwyt do zamykania wizjera tylko z prawej strony (czyli tam gdzie gaz)
- hałas - jest naprawdę spory
- zapięcie DD jest kiepskie - od profilu metalowych kółek sporo zależy, a w tym przypadku dość trudno się go zapina i luzuje - to mnie zaskoczyło bo wydaje się, że ciężko coś tu zepsuć, a jednak...
- jakość do ceny - po wymienionych wadach można powiedzieć, że jest bardzo niska, dyplomatycznie to ujmując
- z tego co pamiętam przedstawicielstwo HJC Polska za przeproszeniem olewa klientów, którzy kupili kask w innym kraju UE.
Jest pewnie więcej plusów i minusów, ale minusy które wymieniłem, w każdej klasie kasków to podstawa.
Dla mnie osobiście to wszystko eliminuje ten kask i stawia go na dolnej półce. Zdecydowanie nie jest wart 1500 - 2000 zł. To dużo pieniędzy i można za to kupić lepszy kask. Np coś od firmy Scorpion, która nie jest u nas tak popularna, a szkoda.

Maras84
A i jeszcze coś \"uchwyt do zamykania wizjera z prawej strony \" że co ??? Jest on na środku!! Kolejna sprawa zapięcie podwójne 2 kwestia paru założeń kasku fakt w rekawicy jest wielki problem ale bez to kaszka z mleczkiem a wcześniej pare lat mialem microlock. Co do hałasu to się nie zgodzę ale to kwestia gustu ja osobiście wolę super wentylację niż gotować się w ciszy.

Maras84
Słaba areodynamika serio ? Napisz czym jeździsz bo kask jest do sportowych motocykli. Sprawdzałem go do 210 km na r6 i jest super. Mimo zamontowanej kamerki i interkomu nie odczuwam dyskomfortu podczas jazdy. Swobodnie przy duzych prędkościach mogę obracać głową.




9
04.22.2018

Witam kurtkę nabyłem w tym sezonie i kilometrów dużo nie zrobiłem,acz kolwiek przetestowałem ją w różnych warukach.W tej póce cenowej (nzbyłem w wyprzedaży ostatnich sztuk w Intermotors za 320zł) to strzał w 10 daje radę do 10 c°oraz przy 27 c°.Ja jeżdżę turystycznie i na moje potrzeby jest ok.Jeśli ktoś szuka ciucha nie dla szpanu tylko użyteczności to szczeże polecam.




8
04.20.2018

Za tę pieniędzy jestem b.zadowolony. Dobry wybór na początek, kolejny raz jednak kupiłem bym coś droższego.

Plusy:
- membrana odpinana;
- wygodny kołnierz na zimniejsze dni;
- jaśniejszy kolor lepiej widać na drodze;

Z minusów kurtki:
- rzepy na rękawach słabe i z czasem się psują;
- zippery nie mają "uchwytów" i nie da się w rękawicach otworzyć/zamknąc;
- jasny kolor szybko się brudzi;
- słaby poziom regulacji w pasie i na rękawach (nie dla szczupłych)




6
04.20.2018

Buty dobre, ale mają parę sporych wad. Najważniejsza - są zapinane na sznurki bez opcji zippera lub czegokolwiek. Buty są sztywne (no bo takie muszą być) i wymaga to osłabienia większości sznurków w połowie długośći buta, co zajmuję czas i wkurza.
Drugi raz by takie same nie kupiłem by - tylko z zipperem.
Drugi minus - wentylacja, zwalcza jej brak.
Trzeci minus - po kilku miesiącach krótkich miejskich przebiegów do pracy i z powrotem jasne widoczne ślady użytkowania od dźwigni zmiany biegów.
Więc szóstka.




3
04.20.2018

Zdecydowałem się napisać jeszcze kilka słów i sprostować moje ostatnie wypowiedzi. Kask użytkuję od 2012 roku i muszę powiedzieć, że jednak ostatecznie mocno się zawiodłem na tym modelu kasku i marce KBC. Tak naprawdę kask ma tylko jedną zaletę, jest w miarę cichy. Mam porównanie tylko do firmy SHARK, o której wcześniej wspominałem. Dodam, że testowałem najwyższy model Sharka Race-R Pro i okazało się, że ten kask jest również głośny (cichszy niż Speed-R) mimo tego, że siedział ciasno na głowie i był bardzo zbliżony do mojego kształtu głowy (leżał lepiej niż KBC). Dodatkowym plusem modelu VR-1x od KBC jest wspaniała aerodynamika, która pasuje pod motocykle typu naked-bike. Race-R Pro gorzej się zachowywał na tego typu motocyklu niż VR-1x. Wielka wada to bezpieczeństwo. Przekopałem dosłownie cały internet i nie udało mi się dowiedzieć, czemu firma KBC przestała funkcjonować. Natrafiłem jednak na dość ważną informację odnośnie modelu VR-1x, czyli tego który nadal użytkuję (to będzie mój ostatni sezon i w 2019 roku zmieniam kask). Otóż okazuje się, że ten model jest bardzo NIEBEZPIECZNY i może spowodować poważne obrażenia lub nawet śmierć. Kask został wycofany z Australii, a właściciele modelu VR-1x zostali poproszeni o zwrócenie kasku do sklepu i otrzymali zwrot gotówki (link do australijskiej strony internetowej: https://www.productsafety.gov.au/recall/monza-imports-australia-kbc-vr-1x-motorcycle-helmet). Co prawda w Australii kaski posiadają własny certyfikat i egzemplarze z naszym ECE 22-05 mogą się trochę różnić, to jednak osobiście uważam, że nasze europejskie kaski różnią się nieznacznie. Być może również przez ten incydent firma KBC przestała istnieć ale to tylko moje domysły. Dodam, że kask waży dużo więcej niż sugeruje naklejka (mój egzemplarz 1670g zamiast 1500 +- 50g).

P.S. Udało mi się wyjąć wyściółkę i jednak jest przystosowana do prania, jednak jej sposób zamocowania woła o pomstę do nieba. Znam już przyczynę dlaczego wyściółka wypadała i zasłaniała mi horyzont. Dodam, że mój egzemplarz został wyprodukowany w 2009 roku i podejrzewam, że wszystkie sztuki sprowadzane do Polski są z podobnego okresu.

Moja wielka rada jest jedna nie kupuj kasków firmy KBC. Omijaj tą firmę z daleka z wielu powodów.

Gość
Kask jest niebezpieczny, to pojeżdżę jeszcze dwa sezony i zmienię. Aha.






Oceń serwisy i sklepy w okolicy



Ostatnio dodane do oceny



Vnetphone V5

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Course Venom

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Macna Vosges

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Romet Arrow Fly 125

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Held SR-X

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Blauer Sky

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Vemar Nashi

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0