NOWOŚĆ Honda MSX 125 Grom 2021-

NOWOŚĆ Interkom BT G6

NOWOŚĆ Harley-Davidson® FXBB - Softail® Street Bob®
9
OPINIA HJC RPHA 90

NOWOŚĆ Adrenaline Draco Sport PPE

NOWOŚĆ Adrenaline Hercules

NOWOŚĆ Adrenaline Orion PPE

NOWOŚĆ Adrenaline Spirit Lady PPE
8
OPINIA LEXIN LX-B4FM 4 Way BT Interphone
9
OPINIA Honda NC750X DCT

NOWOŚĆ Ducati Supersport
Mamy już 18173 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store
Opinie
Pytania i dyskusje
Filmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC RPHA 70



Zdjęcia przedmiotu

1  

HJC RPHA 70

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena
użytkowników 
7.44 / 10

(Na podstawie 34 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy

Dodaj film
Pytanie i dyskusje




Opinie motocyklistów
Pozytywne: 65%
Neutralne: 12%
Negatywne: 24%


Gość


9
hjc rpha70
02.19.2017 12:09:27

zamowilem 2 sztuki i czekam kiedy przyjda..bedzie to moja 3 serja kaskow HJC..ostatnio smigalem na is-17 ..mega zadowolony


Gość
też jezdze w is17 i jest troche głośny niestety ale poza tym okej

Gość
Cześć, i jak go oceniasz? zastanawiam się nad nim, albo Shoei RYD

Gość
To napisz coś jak dostaniesz bo to nowy kask i brakuje o nim opini.

Głosy: -23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
rpha70
04.07.2017 16:05:08

Tylko trzymałem kask w ręku na targach iii.. mam rpha st przesuwanie blendy wygodniejsze jak w st tym bardziej że w moim st mechanizm działa topornie. Środek trochę sztuczny nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia w st materiał jest na wysokim poziomie. Wygląd ogólny skorupy ok ale te malowania na żywo są słabe jak to w HJC.

Rowerzysta
I na chuj ten pajac w ogóle wystawił ocenę ?

Gość
Tylko trzymałem kask w ręku na targach iii.. no to niezła recenzja :D z pewnością warta uwagi xD

Głosy: -51   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
HJC RPHA 70 White
05.11.2017 22:15:25

Na razie jestem po pierwszej 50-cio kilometrowej jeździe. Maksymalna prędkość 150km/h. Kask używany na Fazerze (naked) sprawuje się rewelacyjnie. Dobra aerodynamika nawet przy skręcaniu głowy. Wentylacja pełen szał. Nic nie paruje i jest naprawdę bardzo dobrze wyciszony. Jeździłem ze stajni HJC w kasku FG-ST oraz RPHA ST i "siedemdziesiątka" sprawuje się o niebo lepiej. Kask jest niewiarygodnie lekki, dobrze wykonany, zapięcie podwójne D i jak dla mnie ciekawy wygląd. Zastanawiałem się też nad SHOEI RYD, lecz HJC zakupiłem w athleteshop za 1400 zł z przesyłką i cieszę się, że jednak się na niego zdecydowałem. Polecam!


Szym
ja kupiłem przez neta z holandii i wszystko działa. Po roku eksploatacji jedynie szybka na zawiasach ma półkola od otwierania/zamykania. Czy to normalne? Nie wiem. Mi osobiście nie przeszkadza. Aerodynamika zajebista, a jeśli chodzi o hałas w prędkościach przelotowych ~140-160 to jeżdżę bez ochronników słuchu i po ok. 2-3 godzinach zaczynam być trochę zmęczony 'dudnieniem'. Do 120 jest optymalnie. Ale o słuch warto dbać, także ochronniki uzupełnione :)

Zyga
Kask dobrze wykonany, lekki i do 120km/h wyciszenie daje radę. Powyżej tej prędkości już zaczyna być głośno. Areodynamika kasku super i latanie na nakedzie przy większych prędkościach jest całkiem przyjemne. Kask posiada wyciągane policzki w razie wypadku i miejsce na głośniki. Polecam.

Szym
Nie mam wielkiego porównania, gdyż zaczynam przygodę z moto, ale ponad 1k km za mną i z kaskiem nie mam problemów. Jeżdżę z szybą tylko przymknięta i nic się nie otwiera. Można ją przyblokować, ale nie wiem czy jest sens. Na temat głośników się nie wypowiem, bo nie wiem o jakich nową, ale w okolicach uszu jest sporo miejsc miejsce.

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
hjc rpha70
05.27.2017 22:05:20

To mój pierwszy integralny kask i dopiero pierwsza przejażdżka za mną w tym kasku - wrażenia bardzo dobre.
Jeżdżę chopperem, prędkość osiągnięta dzisiaj pierwszy raz w takim kasku 190 km/h , przy prędkości 150-160 wrażenia jakbym jechał do 120km/h. Cichy, wygodny, nic nie ugniata. Wentylacja w porządku. Jedyny mankament to wyjmowane policzka które bardzo trudno umiejscowić poprawnie. Jeśli nie umieścimy ich poprawnie to będą się cały czas wypinać przy zdejmowaniu kasku z głowy.

Gość
niestety trafił do reklamacji, nie działa blenda

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.08.2017 14:35:20

Byłem tym kaskiem bardzo zainteresowany i postanowiłem go zakupić. Pierwsze wrażenie w sklepie bardzo pozytywne. Garnek rewelacyjnie leżał na mojej głowie, dobrze wykonany. Bardzo dobrze wyciszony (porównywałem w sklepie z GT-Airem Shoeia i różnica na korzyść HJC ogromna). Niestety wszystkie trzy sztuki, które mierzyłam skrzypiały przy każdym ruchu głową jak stare drzwi od stodoły.
Na razie odpuściłem zakup. Może trafiły mi się kaski z jakiejś felernej serii. Poczekam chwile i może trafię na egzemplarz, który nie będzie żył własnym życiem.


wrrr
Faktycznie przy energicznych ruchach głową słychać wewnątrz lekkie skrzypienie. Przymierzałem kilka i po chwili dzieje się to samo. Z obserwacji wynika , iż to blenda skrzypi gdy jest schowana do końca w EPS-ie. Gdy tylko lekko przesunę suwak uwalniający blendę z krańcowego położenia skrzypienie ustępuje.Mam nadzieję , że nie będzie opadała zwolniona z blokady. Jak zablokuję schowaną blendę ponownie suwakiem , skrzypienie powraca. No ale co tam , na drodze nie słychać tego ;)

Aztek
Dziś po pół roku wróciłem do sklepu po "prezent" mikołajkowy. Przymierzyłem kask i okazało się, że wszystko jest ok. Nic nie skrzypi a do mojej czaszki pasuje jak ulał. Tak jak podejrzewałem coś sknocili w tamtej serii. Kask zabrałem ze sobą do domu... Byle by do wiosny...

Szym
Przyznam szczerze, że w moim nic takiego się nie dzieje. Blenda działa bezbłędnie. Zapięcie także, wentylacja jest ogromnym potencjałem tego kasku, więc myślę, że to jednak rzeczywiście egzemplarz

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
06.08.2017 20:43:51

Byłem tym kaskiem bardzo zainteresowany i postanowiłem go zakupić. Pierwsze wrażenie w sklepie bardzo pozytywne. Garnek rewelacyjnie leżał na mojej głowie, dobrze wykonany. Bardzo dobrze wyciszony (porównywałem w sklepie z GT-Airem Shoeia i różnica na korzyść HJC ogromna). Niestety wszystkie trzy sztuki, które mierzyłam skrzypiały przy każdym ruchu głową jak stare drzwi od stodoły.
Na razie odpuściłem zakup. Może trafiły mi się kaski z jakiejś felernej serii. Poczekam chwile i może trafię na egzemplarz, który nie będzie żył własnym życiem.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
HJC RPHA 70
07.25.2017 14:00:44

Zmieniłem ten kask z nolana N85 i mam już przejechane ponad 4tyś. km. Póki co nie wykazuję żadnych oznak zużycia.

-wyciszenie jest na pewno lepsze porównując do Nolana.
-sama aerodynamika też jest na + dla HJC.
-pinlock raz mi zaparował jak na kilka dni jazdy w deszczu.
-ktoś wspominał o trzeszczeniu i faktycznie jest to słyszalne -kiedy jest absolutna cisza i przy gwałtownym ruszaniu głową. Podczas jazdy lub przy odpalonym silniku nic nie słychać.
-zapięcie DD- jedni to lubią inni nie. Jak dla mnie jest to +.

Zastanawiałem się między tym garnkiem a GT-air. Wybrałem HJC bo lepiej leżał na mojej głowie.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Rewelka
08.30.2017 19:25:53

Kask kupiony dzisiaj, jazda testowa za mną. Do mojego poprzedniego kasku nie ma co porównywać bo to przepaść. Rewelacyjna aerodynamika nawet na nakedzie. Przy 140 głowa stabilna jak na postoju a w środku słychać jedynie lekki szum. Wentylacja dobrze odczuwalna i łatwa w obsłudze w rękawicach. Blenda działa miękko. Szybka blokowana na zatrzask. Wysciółka miła w dotyku jedynie na początku coś źle się ułożyło w środku i jakaś metka łaskotała mnie w ucho. Przekręcenie go kilka razy na głowie pomogło. Zapięcie nie uwiera jak w niektórych modelach z średniej półki. W komplecie jest pinlock deflektor na nos i podbródek.
Ogółem świetny kask turystyczno sportowy, nie żałuję ani złotówki

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna


9
Kolejny dobry kask HJC
09.07.2017 18:55:34

Witam. Kupiłem kilka dni temu, przejechałem kilkadziesiąt km i jest mega dobrze. Waga 1500 gram. Kask z blendą. Bardzo szczelny i bardzo dobra wymiana powietrza, zarówno na czubku głowy, jak i w okolicach brody. Pinlock w zestawie. Obsługa otworów wentylacyjnych bezproblemowa. Dobre wyciszenie, testując go na tym samym motocyklu, na którym jeździłem w FG-17 jest ciszej. Ogólnie kask jest wyraźnie lepszy od poprzedniego HJC FG-17, chociaż bryła kasku robi wrażenie ciut większego. Sporo kolorów do wyboru. Wybrałem model DIPOL - czerwono - czarny. Minusem jest cena - 1700 zł lub więcej. Kupując na dłużej - warto, bo wydaje się trwały. Co do piszczenia i zgrzytów, o który napisano więcej, to przyczyną jest zamknięta w kasku blenda, która wydaje z siebie ciche piski podczas, gdy kask jest na głowie i próbujemy nie gwałtownie kręcić, np. chodząc w nim pieszo. Ale podczas jest w ogóle tego nie słychać. Warto dodać, że pole widzenia jest ciut węższe niż w FG-17, ale w bardzo minimalnym zakresie. Podczas szybkich przelotów nie zrywa go z głowy. Można zamocować kamerę pod brodą, choć przydałoby się więcej miejsca. Polecam.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


5
Gość
09.07.2017 21:14:54

Trzy miesiące za mną w tym kasku i 4,5 tys km. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - czyli jeżeli miałeś jakiegoś Sharka 600/900 itp to będziesz zadowolony bo wydałeś trzy razy więcej i różnica jest spora. Ja mam Rpha ST i GTair. Wykonanie typowa korea! Trzeba walić do sklepu i dokładnie oglądać bo albo uszczelka krzywa, blenda za lekko, szyba nie domyka trzeba łapać kask drugą ręką itd. Za taką kasę oczekiwałem dużo więcej. Wentylacja jak w ST nie widzę różnicy jest ok. Aerodynamika taka sam jak ST stabilny. Kask bardziej wyciszony od ST. Układanie się na głowie takie samo i rozmiarówka ta sama czyli problematyczna. Wejdzie M i S w sklepie mega dylemat. Wybrałem M i jak narazie jest ok nie rozbił się prawie nic. Biorąc pod uwagę że cena poszła ostro w górę jest nie zadowolony bo z ceną nie poszła jakość typowy Koreanczyk. Dokładam 400 zł i mam Shoia albo Araia.

Gość
daj jakies odn9iesienie do gt-aira. Co lepiej, co gorzej?

fotocyklista.pl
W pełni się zgadzam. Lepiej dozbierać i kupić Shoei'a, Arai'a albo np. Schuberth'a. Dla mnie HJC jest przede wszystkim stanowczo za głośne.

Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Bardzo dobry, ale...
09.08.2017 14:42:33

Przejechałem w tym kasku może z 200 km, ale to już pozwoliło mi wyrobić sobie o nim opinię. Pozytywną, z kilkoma 'ale':
Wentylacja:
Jest rewelacyjna. W chłodniejsze poranki musze zamykać główny górny wlot powietrza, bo jest za zimno. Wentylacja na usta - świetna rzecz. Nie zanotowałem zadnych niepożądanych dźwięków przy wentylacji otwartej.
Komfort Jazdy:
Pomijając poziom hałasu, bardzo dobry. Niestety spodziawałem się, że kask będzie cichszy. W porównaniu do mojego Nolana jest tylko trochę lepiej, a spodziewałem się znacznej poprawy. Będe musiał spróbować pojeździć bez szyby (mam MT07), która kieruje strumień powietrza na kask.
Jestem okularnikiem i z tej perspektywy kask ma ogromną zaletę: bardzo łatwo wkłada się okulary, nie ma zadnego nacisku. Ma też niestety wadę - deflektor oddechu tak kieruje wydychane powietrze, że idzie prosto na szkła i w chłodne poranki parują. Łatwo to rozwiązać - wyjmując deflektor.
Aerodynamika.
Bardzo dobra, z małym ale - działa świetnie podczas jazdy na wprost, przy skrecie głowy czuć jednak opór. Nie jest to nic drastycznego (na pewno mniejszy niz w moim starym Nolanie N86), ale jest. Podczas szybszej jazdy jest naprawdę super, nie ma zadnych turbulencji, ma się wrazenie jazdy bez kasku.
Jakość wykonania
Dobrze, 'ale' po bokach szybki (przy punktach mocowania) szybka nie dolega odpowiednio mocno do uszczelki. Wolałbym żeby kask miał regulację szyby, jak np. Shark Spartan.
Malowanie jest ok, nie widzę żadnych wad w tym temacie.
Więcej na temat jakości bedę mógł powiedzieć jak pojeżdżę w nim trochę więcej.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Poprawnie, ale szału nie ma.
10.01.2017 20:31:32

Garnek dostałem do testów, ponieważ mój RPHA-ST poszedł już trzeci raz do reklamacji (tym razem oparło się o głównego dystrybutora na Europę).
Kask na pierwszy rzut oka wydaje się być lepiej zaprojektowany i wykonany, niż ST, ale to tylko złudzenie: aerodynamika równie dobra, wentylacja podobnie (choć w 70 trochę lepiej skonstruowano regulację wlotu na szczęce), pin-lock świetny, jak w ST, wyściółka wnętrza już nie tak przyjemna, jak w ST. Jedyną zauważalną różnicą pomiędzy ST a 70 jest dodane awaryjne wyjmowanie wyściółki (bardzo przydatne w razie poważnego wypadku) i trochę lepiej umieszczona regulacja blendy.
Poziom hałasu we wnętrzu niestety nie uległ znacznej poprawie i moim zdaniem ten aspekt dyskwalifikuje ten garnek do miana sportowo-turystycznego (mój ST właśnie z tego powodu już trzeci raz wylądował w reklamacji).
Obawiam się, że po dziesięciu sezonach w kaskach HJC będę zmuszony rozejrzeć się u innych producentów.

Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Dla mnie bomba
01.23.2018 20:28:05

Przejechany w kasku cały sezon. Zakupiony prawie gorący w lutym 2017 (w styczniu była premiera).
Po miesiącach użytkowania wygląda jak nowy a doczepić się muszę tylko do mechanizmu blendy -czasem przy podnoszeniu nie chowa się całkowicie. Jest cichy. Przy 140 trzyma łepetyna stabilna, neo lata na boki, nie odchyla do tyłu, nawet kiedy rozglądam się na boki z łatwością odwracam głowę na wprost. Z początku trzeszczą w środku ale kto to słyszał w trakcie jazdy. Ustało po dopasowaniu się kasku do głowy. Jestem naprawdę zadowolony. Moto nakedów kawa z1000

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Rozczarowany
03.30.2018 21:48:48

po 10 latach jazdy to mój pierwszy integral. MIał być cichy i bezpieczny. CO do bezpieczeństwa pozostaje zaufać testom. CO do tego czy jest cichy to w porównianiu z moim starym Nolanem N104 szczękowym nie słyszę różnicy, która uzasadnia 2 razy wyższą cenę. A do tego rzecz najważniejsza.Z fabrycznym pinlockiem szyba paruje tak, że nic nie widać. Zajechałem do sklepu gdzie kupowałem. Zmienili pin locka. WYjechałem i po 5 minutach to samo. Wróciłem. Zmienili szybkę i pinlocka i po 30 minutach jazdy znów to samo. Zamierzam zwrócić ale nie wiem czy się da. Poza tym yjechałem dzisiaj pierwszy raz, 10 stopni jak uchylę otwory to zimno w głowę. Podwiewa od podbródka mino osłony.
Moim zdaniem dramat. Malowanie grandal i waga to jedyne atuty mojego egzemplarza.

Gość
To jest wina portalu Moto Opinie - domyślna ocena to 9. Ludzie piszą recenzje, później klikają wyślij i nie widzą jak idzie z oceną 9. Ale masz opis i to jest najważniejsze. Umiesz czytać :)

Gość
dramat a ocena 9.... co za naród

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Ok
04.11.2018 22:55:34

Witam.Przejechałem w kasku niewiele,bo ok.700km,ale mam pierwsze spostrzeżenia.Kask mega wygodny i dobrze dopasowany.Pole widzenia duże, pon/lock działa dobrze. Wentylacja super, zwłaszcza ta górna. Noszę okulary i z tym też nie ma problemu. DD mnie niepokoiło, ale spoko, szybko się przyzwyczaiłem. Kask super cichy ( poprzedni to szczękowiec ls2, więc nie ma o czym mówić).Faktycznie, gdy mam na maxa uniesioną blendę, to czasami trochę słychać jak trzeszczy w eps_ie.Wystarczy zwolnić suwakiem zatrzask górnej blolady blendy i problem znika.Poza tym podczas jazdy nie słychać tego.Super.

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Dobry
04.20.2018 11:43:01

Posiadam Hjc Rpha 70 i rzeczywiście na postoju słuchać lekkie trzeszczenie w kasku. Podczas jazdy nie słychać tego w ogóle. Kask przy wyższych prędkościach coś kolo 230 (motocykl sportowy) sprawuje sie świetnie, nie chce urwać głowy i jest dosyć cichy. Posiada wejście pod intercom. Jedyna wada która mnie dosyć mocno zdenerwowała i przez która kask nie ma 10/10 jest to że pęka szybka w miejscach przykrecenia śrubek od kołków pinlocka i zamykania kasku. Nie wiem czy to wada mojego egzemplarza czy modelu kasku. Natomiast HJC przyjęlo go na gwarancję i dali mi nową szybkę. Niestety na razie nwm czy problem dalej występuje, bo nie mialem okazji w nim więcej pojeździć a to od razu nie pęka.

Jr
ja już 4 raz w.ciagu 2 lat wynieniam peknieta szybe, dokladnie w tych miejscach, ktore opisales. Dodatkowo tym razem peklo mocowanie pinlocka od wewn.

Gość
Mi tez pęka...

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


9
opłacalny
08.26.2018 11:48:20

Model lif blue. Przejechałem w nim 2 tyś km i narazie bez zarzutów. Blenda jest wystarczająco ciemna i ma dobrze funkcjonujący mechanizm, wentylacja się sprawdza. Nie ciągnie głowy w żadną stronę nawet przy + 150 na nakedzie. Jest to mój trzeci garnek po Shoei Raid II i Scorpionie EXO 510 i jest na pewno lepiej wyciszony od tych obu. Przy Scorpionie wygląda jak kask premium, materiały zdecydowanie lepsze. Nie wiem czy wart 1900pln ale można trafić w dobrej promce za 1200-1300 i to już jest na pewno ok.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 10   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Moze byc
09.16.2018 20:12:20

Ogolnie kask spoko. Wygodny, dosc solidnie zbudowany i w miare cichy.
Ale ma tez wady.
Paruje szybka w pochmurne dni (u mnie z prawej strony) mimo otwartego nawiewu.
Pinlock dotyka szybki przez co widac plame...
Ogolnie moglo by byc lepiej .
Oceniam srednio dobrze.

janek
Jaki posiadasz rozmiar kasku? bo widzę że ktoś pisał o wadze 1500g a coś nie chce mi się wierzyć że taką wagę może miec

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Rzetelny kask ,wart wydanej kasy
12.24.2018 15:00:33

Przejechałem w nim ponad 6 tys km, deszczowe Węgry, upalną Albanię. Nie mam zastrzeżeń.
Wentylacja wydajna, kask stosunkowo lekki, dobrze wyprofilowany. W miarę cichy, ale to odczucie subiektywne. Ja mam porównanie, bo wcześniej używałem nolana ,caberga . Mega wygodny, przymierzałem się do Shoei, ale właśnie pod względem wygody i malowania wygrał hjc. Tani nie jest, ale i wykonanie odpowiednie.


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 70
Głosy: 41   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
hjc rpha 70
02.16.2019 16:24:13

polecam kask daję full gwiazdek kask bardzo cichy nawet przy dużych prędkościach ;) blenda ok lekki (s) nie trzęsie głową i jestem zadowolony z zakupu polecam !

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
HJC rpha 70
04.07.2019 10:58:57

Witam
zakupiłem sobie rpha 70 ... ogólnie kask jest rewelacyjny dobrze leży wentylacja jest jest super wszystkie inne rzeczy również oprócz nie wiem jak to nazwać w kategorii wyciszenia....
jak zamknę szybkę to strasznie mocno zaczyna buczeć ... jest to bardzo mocno spotęgowane...
mój motocykl w tym kasku strasznie buczy mi jak zamknę szybkę.... nie wiem może cos źle zrobiłem ale tak sie zastanawiam niby co? zgłupiałem na tą chwile nie wiem co z tym zrobić mam wrażenie że oprócz wiatru który mnie otacza to wytwarza się jakieś podcisnienie ? nie iwem dzwiek dodatkowy ktory na dłuza jazdę zaczyna być upierdliwy.... może ktoś ma podobne odczucia


Sebaw87
Maras na ta chwile smigam Yamaha MT09 wiec mysle ze jakos miescie sie w normie szybkiego moto... lubie ten motocykl jest swietny... nie wiem sam musze chyba na spokojnie sie przejechac i sprawdzic ... ostatnio jak jechałem to przez jakąś chwile wydawało mi sie ze to buczenie mineło ale to miało tez zwiazek z zmiana wiatru ? tak mi sie wydaje ... nie wiem ... troche jest mi smutno tyle kasy ...? az nie chce mi sie wierzyć ze w tym kasku tak glosno jest ....

Maras
Seba a czym jeździsz?Bo to kask typowo na sporta.

SebaW87
Generalnie nie mogę zbytnio obracać głową.... ciasno siedzi ... wybrałem M ... moja żona ma S i on mnie tak mocno ciśnie że nie ma opcji abym w nim jeździł... na poczatku myslalem o L ale przymierzałem wielokrotnie i w M mam prawdziwego chomika... czyli uważam ze dobrze... S bardzo mocno uciska mi tył głowy...

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.12.2019 9:40:05

Dobry kask. Aerodynamika super. Wentylacja świetna. Zdemontowałem nawet deflektor z szyby motocykla. Wyciszenie lepsze niż w IS17. Pinloka zjebał producent pinloka, a nie HJC. Z tego powodu krążą plotki że od teraz HJC będzie samo produkować pinloka do swoich kasków.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
06.13.2019 21:42:29

Całe życie zasłaniałem się wysokimi szybami żeby mieć spokój. A tu wystarczyło kupić dobry kask i wracam do fabrycznej szyby w moim GSF1250.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Profil użytkownika


7
Gość
06.13.2019 22:58:31

Użytkuję od pół roku. To mój kolejny kask po Sharku S900 i AGV Veloce. HJC jest po prostu dobry w swojej cenie, ale bez przesady.

Na plus na pewno dopasowanie, dobrze leży na głowie. Wentylacja jest średnia i nastawiona na pozycję sport-touring lub wyprostowaną, nie nadaje się kompletnie do sportowej pozycji. Aerodynamika na przyzwoitym poziomie, dwójka z przodu a głowy nie urywa. Jakość wyściółki jest w porządku. Malowanie i lakier również, nie rysuje się za bardzo, po prostu dobry uniwersalny kask z blendą, która nawiasem jest całkiem przyzwoita i opada wystarczająco nisko.

Na minus wizjer, jest cienki i mało stabilny na zawiasach. Czasami gdy odwracam głowę w bok to kask piszczy od wiatru. Na brodzie jest mało miejsca aby zamontować kamerkę. Uszczelka do wizjera jest prawie plastikowa.

Porównuję go głównie z AGV Veloce, którego kupiłem w prawie takiej samej cenie. AGV to jakby klasa wyżej, lepiej wykonany, z lepszym wizjerem, masywny dobry kask. HJC to klasa średnia. Warto kupić jak będzie jakaś promka, natomiast do topowych kasków trochę brakuje (ale jest nieco tańszy).

Ogólnie polecam ale nie nastawiajcie się na nie wiadomo co. Jak ktoś jeździ w LS2 to będzie zachwycony, ale użytkownicy Shoei, Arai, AGV od K5 w górę - niekoniecznie.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
Bardzo nie polecam !!!
07.21.2019 12:40:09

Witam wszystkich. Niestety, ale nie mam dobrej opnni o hjc. Kupiłem hjc rpha 70 I po dwóch miesiącach używania blenda nie działa. Wyrwała się linka z sówaka. Kask jest najgłosniejszym jaki miałem, pęd powietrza powoduje ogromny szum wewnatrz kasku, a boczne podmuchy dają efekt grzmotów. Wizjer jest szczelny, ale łatwo się rysuje. Nigdy nie kupię hjc. Trafia na moja czarna listę razem z Abus i Shima. Lepiej dołożyć kasę i kupić coś innego.

Gość
Potwierdzam. Mam dokładnie to samo. W środku jest tak głośno że nie da się wytrzymać. Stary Shoei Qwest był o niebo lepszy.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Pare miesiecy używania - polecam
07.21.2019 12:43:49

Witam,
po paru miesiacach i tysiacach przejechanych km stwierdzam że kask jest fajny. Na początku ciężko było go założyć ale troszke się rozbił i teraz wchodzi bez bólu czachy. Zapięcie DD którego się obawialem jest genailne. Przy dużej ulewie nic nie przeciekało aczkolwiek nie miałem pinlocka i było bardzo źle z parowaniem szyby. Jeżeli szybkę zamkniemy nie do końca czyli bez kliku słychać gwizdy podczas jazdy. Wentylacja ok, jak otwierasz to czujesz zmiany, nie to co w sharku s900 którego mialem wczesniej. Tam wialo zawsze tak samo i za mocno od spodu po oczach. Blenda ok schodzi nisko i zaciemnia dobrze. Za 1300 jak najbardziej godny polecenia

Darek

Damian
Gdzie wy kupujecie rpha za 1300zl.... Wszędzie gdzie widzę to 1900-2100 a już na pewno na stronie hjc, zastanawiam się czy te za 1300 nie są podrubami???

Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Pierwszy kask, dobry kask.
09.11.2019 6:39:48

Jeżdżę od około miesiąca, ale nie mogę się w pełni obiektywnie wypowiedzieć, bo to mój początek z jednośladami i zbytnio nie mam porównania do innych kasków. Ale jedno co mogę powiedzieć, to genialnie dopasowuje się do czaszki, jest mega wygodny. W porównaniu z sharkiem w tym względzie wypada mega dobrze. Blenda jest świetna i nisko szkodzi. Wizjer kilkustopniowy i też dobrze to działa. Nawiew ten duży na górze dobrze działa, ten malutki przy szczęce i dwa małe po bokach nie wpływają na wentylację znaczącą, jeśli odczułem ich działanie to niewielkie. Szyba trochę mi paruje wieczorami, ale jeszcze nie założyłem pin locka. Jeśli chodzi o aerodynamikę, to niewiele Ci powiem, bo nie wiem jak zachowuje się przy większych prędkościach. Ale do 120 sztywno siedzi na saganku i nie ma jakichś zbędnych ruchów. Przy rozglądaniu się na boki, trochę już szarpie.
Powyżej 100 km/h zaczyna huczeć, ale to z powodu całkiem pokaźnej wentylacji nad czołem. Podejrzewam, że po zamknięciu efekt wyciszenia jest lepszy, ale jak dotąd było zbyt ciepło, aby spróbować. Po mieście do tej stówki zamykając szczelnie szybę jest naprawdę bardzo cicho. Jestem naprawdę zadowolony, choć to przyszłość zweryfikuje czy są kaski dające większą satysfakcje w tych pieniądzach.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
HJC RPHA 70 vs. Shoei GT-Air
10.14.2019 21:56:44

Mój poprzedni kask Shoei GT-Air musiałem sprzedać bo kupiłem za mały rozmiar (L) i po około 40 min na głowie zaczynał mnie cisnąć nad uszami. Następny wybór padł na RPHA 70. Jeżdżę już w nim drugi sezon, poniżej spostrzeżenia:
- skorupa w obydwu kaskach bardzo podobna, ciężar porównywalny.
- wentylacja trochę lepsza w RPHA - bardzo dobrze chłodzi głowę w gorące dni.
- materiały wykonania wnętrza lepsze w HPHA, w Shoei bardzo szybko
materiał się mechaci (zużywa).
- wizjer w obu przypadkach podobny, w RPHA niepotrzebnie zrobili
zaokrągloną blendę przeciwsłoneczną, nieosłonięte boki
przeszkadzają przy mocnym słońcu. Dodatkowo w RPHA blenda
minimalnie się opuszcza w czasie jazdy.
- RPHA strasznie głośny, nie przypuszczałem że będzie aż taka różnica w porównaniu do Shoei'a. Bardzo mi przeszkadza w jeździe, mam dołączony intercomm Scala Cardio SMARTH, myslałem że to jej wystające części powodują taki hałas ale jednak nie. Na przyszły sezon wracam na Shoei'a - kupię nowy model GT-Air II. Szkoda uszu. Dodam że posiadam jeszcze stary kask Nplan N102 - szczękowiec, hałas porównywalny. NIE POLECAM

Gość
Właśnie mam ten sam dylemat. Obenie ma GTAira i chcialem go zamienić na hjc 70 lub 11. Shoeia L musialem troche wyskrobac nad uszami bo mnie tam strasznie cisal. W sklepie hjc 11 L tez mnie cisnie, a XL jest za luzny. Hjc 70 L lezy idealnie. Miałem jedak nadzieję, ze nie bedzie glosniejszy od gtAira. Z tego co piszesz jest gorzej. Skoro mamy chyba podobne glowy to jakiego GTAira chcesz teraz kupic? XL?

Głosy: 14   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
HJC RPHA 70
12.17.2019 9:52:50

ZALETY:
Po ok 1000km tak się ułożył ze nawet nie czuć go na głowie. Jest lekki, wyściółka przyjemna, zabezpieczenie pod broda eliminuje podwiewanie. Blenda działa bez zarzutu, choć mogłaby być ciemniejsza. Kask nie należy do cichych, wcześniej jeździłam w LS2 i poziom hałasu jest porównywalny. Na korzyść RPHA przemawia tez wentylacja która świetnie działa. I to by było na tyle jeśli chodzi o plusy.

WADY:
Kask kupiłam w 2017. Nie jeżdżę w nim dużo, średnio ok 2000km w sezonie, w ostatnim równy 1000. Co roku kask trafia na reklamacje z powodu pękającej szyby tuż przy zastrzasku typowym dla HJC. Szyba była wymieniana 3 razy, problem wciąż powraca. Zniechęciło mnie to bardzo do marki tym bardziej że nawet naprawa u producenta nie dała efektu. Żałuję, że nie dołożyłam trochę $ i nie kupiłam Shoeia GT- Air. Porównanie mam co prawda tylko z LS2, ale w tamtym budżetowym kasku wszystko działało bez zarzutu przez 6 lat! HJC jest kaskiem wcale nie tanim a problemy już po pierwszym sezonie. Wszystkim niezdecydowanym stanowczo odradzam wybór HJC - RPHA 70

Głosy: 17   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
RPHA 70
01.16.2020 18:36:55

Gdyby można było dać 0 gwiazdek to taka ocena bylaby ode mnie.
Miałem w życiu kilka kasków, raczej tańszych wiec stwierdziłem że przyszedł czas na coś droższego na lata.
Mój ostatni kask to szczęka MT Helmets Atom dobrze wykonany ale niestety głośny dlatego chciałem zakupić coś cichszego, lżejszego,premium!
Żeby lepiej uświadomić przyszłym kupujacym porównam do niego.
Jeśli chodzi o głośnosc to jest porównywalnie ale tylko wtedy kiedy w hjc sa zamkniete otwory. Gdy otworzy sie wentylacje pod szybą to jest bardzo głośno i nieprzyjemnie. Jak dla mnie można tego uzyć do 50km/h później bez zatyczek długo nie pojedziesz.
Ktoś juz pisał o tym buczeniu także potwierdzam.
Górna wentylacja bardzo dobra tu nie można narzekać aczkolwiek im wiecej otworzysz tym bardziej sie robi głośno.
Wykonanie ok (malowanie Gadivo blue) ale podobną jakość maja kaski za 700 zl takze RPHA 70 niczym specjalnym sie nie wyróżnia.
Szyba źle spasowana , przecieka , huczy przez nieszczelność.
Kask ogólnie dobrze leży na głowie i gdy przymierzalem w sklepie zdawało sie że bardzo dobrze tłumi aż do przejażdzki na moto która szybko zweryfikowała ile ten sprzet jest warty.
Nowy wyjety z pudełka kask śmierdział tanim klejem do butów. Pierwszy raz sie spotkałem żeby z kasku tak waliło.
Dziewczyna ma LS2 353 za 270zl i czegoś takiego nie uświadczyłem.
Oglądałem kilka kasków przed kupnem i już miałem kupic LS2 challenger GT carbon ale myśle lepiej dołożyć do RPHA 70 bo tak wszyscy chwalą.
To był pierwszy i ostatni kask HJC w moim życiu. MT Atom za 480 zl który miał być o niebo gorszy okazał sie kaskiem z jednej półki co rpha 70 co mnie totalnie zniesmaczyło.
Każdy zrobi co uważa ja stanowczo odradzam . Proszę przeczytać wszystkie opinie na tej stronie i nie tylko moja jest negatywna.

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Gość
04.28.2020 23:08:31

Przejęchałem w tym kasku kilkaset km. Wcześniej miałem Sharka Skwal i w porównaniu z nim jest stabilniejszy i nieco cichszy. Blenda mogłaby być ciemniejsza i niżej zchodzić, ale nie ma tragedii. Jest ok. Wentylacja dobra, czuć że naprawdę działa, choć obsługa górnych nawiewów wymaga wprawy.
Zastanawiałem się między rozmiarami S i M i wybrałem mniejszy, nauczony doświadczeniem, że i tak się rozbije. Póki co, bardzo mocno przylega do głowy, ale jest wygodny, nigdzie nie uwiera, choć jeszcze się dobrze nie ubił.
Niestety ogólny, raczej pozytywny obraz psuje parujący pinlock( kolega ma ten sam problem, kask kupiony w tym samym czasie) oraz trochę za krótki pasek. W kominiarce mam problem z założeniem, muszę go rozpinać, a nievo to chodzi w zapięciu DD....

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


4
Parowanie i świst w lewym górnym dyfuzorze
05.26.2020 19:03:52

Naoglądałem się tych wszystkich reklam i recenzji i kupiłem mój wymarzony kask. Podstawowy problem to taki, że nie da się nim jeździć poniżej 38 km/h przy zamkniętej szybce bo natychmiast paruje (nawet w temperaturze powyżej 20 C ). Kask sam w sobie bardzo głośny - porównywalny do mojego starego Nolana N80, więc bardzo się zawiodłem. Dodatkowo z lewego górnego dyfuzora powyżej 80 km/h dobiega świst po przekręceniu głowy w prawo. Nie jest głośny ale denerwujący - nie tego się spodziewałem po kasku za tyle pieniędzy. Co do aerodynamiki to robi robotę mogę śmigać przy wyższych prędkościach niż w Nolanie. Jednak świst powietrza (jak wspomniałem kask jest głośny) nie pozwala rozkoszować się jazdą ani w niskich ani wysokich prędkościach.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
09.16.2020 18:22:35

Używam 2 sezon. Świetny kask na nakeda.

Plusy:
-Blenda, łatwo wysuwana z antifogiem.
-wentylacja działa, acz zależnie od pochylenia kasku
-zapięcie DD
- przystosowany do instalacji intercomu.
-fajna aerodynamika

Minusy:
-po 120-130km/h głośny
-szyba, tzn spora partia jest chyba wadliwa i mnie to dotknęło. Chodzi o zapięci w centralnej części wizjera. Albo owo zapięcie się psuje, albo szyba zaczyna pękać w jego miejscu od naprężeń.
-dosyć dużo dodatkowych elementów przymocowanych do skorupy kasku.
-dosyć drogi

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
10.10.2020 21:47:51

Właśnie kupiłem ten model. Kask bardzo dobrze wykonany, jest cichszy od mojego poprzedniego kasku Shuberth S2. Wentylacje górną czuć że wieje, wentylacja na szczęce słaba ale to pewnie przez skuteczną szybę w moto. W wyposażeniu pinlock, i pokrowiec na kask. Jeden spory minus a mianowicie podczas jazdy ze złożoną blendą przez jakiś dłuższy czas blenda paruje od potu i wilgoci w kasku jak chce się ją użyć to otwiera się całkowicie zaparowana wg mnie słaba sprawa..... zanim blenda odparuje trwa to dłuższą chwilę a i tak nie do końca jest przejrzysta trzeba dodatkowo przecierać aby usunąć zaparowanie......

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


HJC RPHA 90

Witam grupę,
w zeszłym roku czyli w połowie czerwca 2019 r. zakupiłem swój wymarzony kask HJC RPHA 90 piękny czarno zielony. Problem si...

LEXIN LX-B4FM 4 Way BT Interphone

Rozpakowałem, wszystko ładne, solidne podzespoły głośniczki ciężkie, porządne.
Podłączyłem całość do kasku w jakieś 10min banaln...

Honda NC750X DCT

Kupiłem nowy (2020) na początku sezonu.
Jeździ mi się nim tak cudownie że zrobiłem od maja do września 8700 km.
Wspaniała, cudow...

Suzuki DR 650 (1996-2012)

Nie do zajechania, szybko się rozpędza jak na swoją pojemność oraz moc, siodełko jest bardzo miękkie, zawieszenie się sprawdza w każdych waru...

Shima Apex RS

Kombiak w sklepie leżał najlepiej, nawet lepiej niż alpna czy dainese. Wygodny, nie krępuje ruchów, wygląda porządnie. Do tej pory 2 wyjazdy na...

MotoSafe ALPINE

Daje 10 - najlepsza rzecz jaką MUSICIE KUPIĆ NA MOTO. Nie wiem czy akurat Alpine to najlepsze zatyczki na rynku i czy tańsze spisują się równie ...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA