NOWOŚĆ ACERBIS X-Strong

NOWOŚĆ Rejestrator motocyklowy Mio MiVue M760D

NOWOŚĆ Macna Combat
9
OPINIA Shark Skwal
9
OPINIA MT Blade 2
10
OPINIA LMX RFZ Elite S 150cc Pit Bike

NOWOŚĆ Honda CMX 1100 Rebel

NOWOŚĆ Yamaha R6 Race

NOWOŚĆ Plecak Shima AYRO

NOWOŚĆ Adrenaline Pyramid 2.0 PPE

NOWOŚĆ IXS Orca Evo
Mamy już 18307 opinii o produktach motocyklowych!
Uchwyty GPS mocowania na motocykl
R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


HJC RPHA 90



Zdjęcia przedmiotu

1   2  

HJC RPHA 90

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena
użytkowników 
6.56 / 10

(Na podstawie 9 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy

Dodaj film
Pytanie i dyskusje


Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 33%
Neutralne: 22%
Negatywne: 44%


Gość


4
Spasowanie wentylacji - luzy pełnomorskie
06.08.2018 1:03:11

Witam
Jestem/byłem szczęśliwym posiadaczem kasku w/w i powiem tak, były to najlepsze dwa miesiące oczekiwania na kask od producenta jaki mogłem tylko sobie wymarzyć. szalejące wszędzie chwyty marketingowe, filmiki, promocyjne, animacje przedstawiające nowe malowania ,aż wszystko we mnie chodziło z ekscytacji. I tak zbliżał się termin kiedy mój kask przyjdzie i wezmę go w dłonie, włożę na głowę, wsiądę na Moto i wyruszę w długą kwietniowa podróż ... no dobra do rzeczy kask przyszedł tydzień po terminie jaki dostałem ale ok myślę kurier... kontener ...statek ...długa droga ok zakładam pasuje idealnie ale pierwsze km na nim dają do myślenia coś się dzieje nie tak, wlot na autostradę i tam odkręcamy manetkę, a w głowie stado dzikich ogierów, rój pszczół wygłodniałych chcących zbierać nektar z pół rzepakowych mijanych po drodze i jak na złość takich tras zrobiłem kilka z przeciągu tygodnia od dostarczenia mi kasku w rączki myślę jest nowy ułoży się będzie GIT, aż tu nagle deszcz spada pewnego słonecznego popołudnia (i dobrze bo myślę przetestuje nowe oponki) i nie zgadniecie.... woda w kasku . patrzę na MOPie co się dzieje i nie zgadnie nikt uszczelka dolna szyby odklejona całkowicie na całej długości. Tego za wiele kask na reklamacje i hmmm szczerze? To reklamacja trwała dwa miesiące kask latał po caleje Europie od firmy do firmy, zastanawiam się ile osób w nim jeździło przez ten czas w każdym razie dwa miesiące mijają i dostaje go spowtotem, stwierdzono wadliwy mechanizm górnej wentylacji wymienili na nowy hmm otwieram szkło i co uszczelka odklejona jak była tak dalej jest nawet nie odebrałem kasku spowtotem na reklamacje mija tydzień proszę o nowy kask i pech przychodzi taki sam ale inny bo brak malowania mojego na które muszę czekać około 14 dni roboczych. (trzy tygodnie kalendarzowe) oczywiście zbyt pięknie nie może być bo i w tym nowym tak samo lata strzela i inne luzy pełnomorskie występują w wentylacji ale nie tylko górnej, wersja kasku luksusowa Bo i taki sam system mocowania występuje i w dolnym wlocie powietrza sumama sumarum teraz czekam.na kolejna decyzję tym razem chcę odzyskać swoje monety za kask w/w. Podsumowując kask wygląda świetnie waga rewelacja nie chece się wypowiadać co do wyciszenia bo w moim takie nie występowało przez uszkodzoną klapkę mechanizmu wentylacji oraz dodać muszę że ani szybka ani blenda nie parowały a miału ku temu nie jedna okazję oraz wentylacja zdecydowanie czuć Ja w tym kasku niestety kask naprawdę jest warty godny polecenia i uwagi niestety trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się bliżej wentylacji czy nie występują w nich żadne niechciane luzy które podczas jazdy będą wibrowały i hałasowały co odczujemy to na własnych uszach. Przyznam się że sprawdzałem. Kilkanaście modeli tego kasku i 2/3 była z tą wada 1/3 była ok niestety albo nie mój rozmiar albo malowanie..... Tak więc szukajcie a nie będziecie żałować.

Gość
Kolego mam ten sam problem....chodzi dźwięk

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
Rpha 90
06.17.2018 13:59:56

+ aerodynamika
+ waga
+ antyfog w zestawie

- Dzięki nieprzemyślanemu rozwiazaniu opuszczania blendy najgłośniejszy kask na rynku, zaklejenie izolacją czyni go jednym z cichszych szczękowców
- Zapięcie wżynające sie w gardło, lekkie wyprofilowanie blaszki pomaga.
- Latający i wpadający w drgania górny wlot powietrza.
- Polski importer hjc totalne zlanie klienta.
- Brak izolacji w zestawie :)

Gość
Co dokładnie zakleiłeś izolacją?

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
9
Hjc RPHA 90
03.14.2019 17:29:32

Świetny kask w znakomitej cenie. U mnie jeden sezon i zero problemów. Wyciszenie lepsze jak w C3,wiem co pisze bo mam dla porównania. Nie zamienie na żaden inny.

Gość
U mnie wszystko ok

Max
Czyli to o czym pisali porzednicy, u Ciebie nie występuje? Jak ten wlot wentylacji na górze?

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Dobry kask szczękowy
04.01.2019 16:25:05

Jeżdżę w rozmiarze XS.

Plusy:
- bardzo wygodny
- dobra widoczność
- dobrze działające wloty powietrza a ten na górze to przeciąg :)
- dobra jakość wykonania nie licząc mechanizmu blendy
- lekki jak na kask otwierany
- całkiem nieźle skonstruowane miejsce na interkom z tym że na głośniczki jest sporo miejsca ale na mikrofon (na pałonku) już nie za dużo, ale się mieści
- blenda ciemna
- obsługa bardzo wygodna

Minusy:
- mega nie przemyślany mechanizm blendy pod względem głośności, pracuje super ale normalnie zrobili mały tunelek do lewego ucha i strasznie wali tam wiatr zwłaszcza przy prędkościach autostradowych.
Do 80 km/h jest całkiem dobrze powyżej już mocno słychać podmuchy wiatru (natomiast to podobno normalka w kaskach szczękowych innych firm również)

Podsumowując, uważam że koreańczyc się postarali i gdyby coś wymyślili na ten mechanizm blendy to by był dla mnie perfekcyjny kask.

Michał
Czolem. Masz racje powyzej 80 już się robi głośno. Jak za prawie 2000zl garnek to troche lipa.

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
8
Piątka minus
04.15.2019 0:58:50

kask fajny- w porównaniu z poprzednimi szczękowcami dużo lżejszy ,węższy i cichszy.
Pinlock w zestawie, zajebista wentylacja, mechanika połączen perfekt

Minusy:
jakość blendy to katastrofa (bardzo łatwo zarysować)
hałasuje górny wlot powietrza (plastikowa zasuwa)

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


Komfort jazdy
Wentylacja
Wyciszenie
Jakość wykonania
Aerodynamika
5
HJC RPHA 90
08.08.2019 15:57:43

Kask taki sobie
Zalety:
bardzo wygodny
lekki
byl cichy ale.. o tym przy minusach
zero parowania
fajny wyglad

Minusy:
Po 3 miesiacach przestal dzialac mechanizm blokowania szczeki z jednej strony. Nie chcac tracic polowy sezonu na reklamacje rozkrecilem szczeke i naprawilem sam. Zatarl sie mechanizm ze sprezynka.
Suwaki/klapki przy wlotach powietrza na szczece i na gorze maja luzy co powoduje ze wpadaja w wibracje i klekocza w czasie jazdy generujac halas. Wepchalem pod te klapki po kawaleczku gabki i ucichlo. W kasku za prawie 2tys to jakas kpina.
Kask zaczal trzeszczec pomimo ze wszystkie sruby sa podokrecane.
Wentylacja taka sobie
Reasumujac, od kasku za prawie 2tys PLN oczekiwal bym lepszej jakosci. Kupujac HJC rozpatrywalem jeszcze Shoei neotec II. HJC byl 5 stow tanszy wiec go wzialem i teraz zaluje.

Irek
Ja też przymierzalem się do tego kasku i omal go nie kupiłem, patrząc technicznie blisko mu do Neoteca II ale jednak jakość wykonania wyszła po jakimś czasie. Nie zdecydowałem się na niego bo było wiele głosów nabywców którym coś się z kaskiem działo, głównie problemy z uszczelkami które były nietrwałe. W kasku za tą cenę? Dołożyłem 350zl i kupiłem Neoteca II i jestem mega zadowolony z wyboru. HJC póki co to średnia półka, dobra jakosc/cena w zakresie 1000-1800 zł.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Średni / dobry
08.02.2020 2:16:31

Kask wygodny i dość lekki (1500g) . Mój rozmiar to L. Niestety posiada wiele wad. Jest bardzo głośny. Pow. 90 km/h słychać jedynie szum. Posiada kiepski mechanizm blendy - znacznie lepszy jest w o połowę tańszym Nolanie N105.
Pinlock dostarczony fabrycznie i fajnie, ale jego skuteczność jest niemal zerowa. Cena tego kasku to znaczna przesada w stosunku do jakości.
Po porównaniu żałuję, że nie kupiłem jednak Shoei Neotec II.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


6
Gdzie wentylacja?
08.21.2020 22:43:21

Mam wrażenie że wentylacja w tym kasku w ogóle nie istnieje...
Miałem wcześniej RPHA 11 i był mega. Obecnie używam 90s i się duszę. Tylko otwarcie szyby dostarcza mi świeżego powietrza. Zamknę szybę to czuję jak mi pot leci po głowie.
Bardzo żałuję że nie kupiłem Shoei neotec II

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


2
Warunki gwarancji
10.20.2020 17:38:36

Witam grupę,
w zeszłym roku czyli w połowie czerwca 2019 r. zakupiłem swój wymarzony kask HJC RPHA 90 piękny czarno zielony. Problem się pojawił gdy zaczął się rozpadać. Dostałem informację ze sklepu, że takie elementy jak wizjer,zapięcie w pasku oraz zapięcie szczęki nie podlegają gwarancji ale pojechał do dalszej analizy i w końcu zostały naprawione natomiast to, że mi po roku wyblakły elementy fluo to to nie podlega gwarancji. Czy ktoś się może spotkał z takim problemem? Jeżeli to nie podlega gwarancji to po co przepłacać??? Ogólnie z kasku byłem bardzo zadowolony i dla mnie był wentylowany OK, cichy i wygodny ale chciałem mieć czarno zielony a nie czarno biały.
Jeżeli tak ma to wyglądać to zamiast go zachwalać szczerze odradzam.
W/G mnie to krótki czas na takie niespodzianki.

Drzewo
Zmieniłem na 2 gwiazki :)

Wojtek
przepraszam gwiazdki powinny być 2 przeoczenie z mojej strony


Dołączone zdjęcia
HJC RPHA 90
HJC RPHA 90
HJC RPHA 90
HJC RPHA 90
HJC RPHA 90
Głosy: 19   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


XLmoto Slipstream

Nie polecam...
Kupiłem w tym sklepie tłumik który było napisane że pasuje do mojego motocykla a okazało się że pasuje ale do podobnego ...

Shark Skwal

Nie wiem co z tym kaskiem trzeba robić żeby urwać wizjer. W ciągu 3 lat użytkowania nic się nie dzieje. Dałem za niego około 700zł i myślę ...

MT Blade 2

Przejechalem w nim caly sezon. Poprzednio uzywalem szczekowa naxe i integrala ls2.
Fajny kask za fajna kase. Bije poprzednie na glowe jakoscia...

LMX RFZ Elite S 150cc Pit Bike

Świetny sprzęt, mocny silnik, mocna rama z aluminiowym wahaczem. Świetne zawieszenie firmy volt fajnie wybiera nierówności. Fajny wygląd mój je...

Shima SX-2

Przerobiłem dwie pary tych butów, czarno-szare i brązowe.

Zalety:
+ bardzo wygodne, zarówno na moto, jak i do chodzenia

Shima Inverno

Zaznaczam, że opisuję na razie pierwsze wrażenia. Do tej pory jeździłem w rękawicach sezonowych bez membrany i bez wentylacji. Dłonie mam takie...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA

Opcjonalne oceny
Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Aerodynamika

Jakość wykonania