8
OPINIA HJC RPHA 70

NOWOŚĆ IXON M-NJORD

NOWOŚĆ IXON T-REX
10
OPINIA BMW F800 GT
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Yamaha XJ6 model 2009-2013


9.56 / 10

(Na podstawie 16 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Yamaha XJ6 model 2009-2013


    Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
    Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

    +ZADAJ WŁASNE PYTANIE
Dodaj zdjęcie
Opinie motocyklistów
Pozytywne: 100%
Neutralne: 0%
Negatywne: 0%



Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Anna
11.26.2012 12:05:34

Polecam. Idealny motocykl na początek.

Zalety:
- Elastyczny i trwały silnik wywodzący się z fz6
- Dobrze skręca
- Wygodna pozycja za kierownicą
- Bardzo 'zwinny' i poręczny w mieście
- Wybacza błędy
- Ładny wygląd :)
- Dobre światła
- Bardzo przyzwoite spalanie. Można zejść poniżej 5L/100.

Wady:
- Troche brakuje mocy do jazdy we dwoje


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 23   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Wszechstronny motocykl
01.17.2014 16:57:26

Motocykl dla każdego kręcisz wysoko szybko jedziesz kręcisz nisko śmigasz jak skuterem naprawdę silnik elastyczny prowadzenie rewelacja. Wygodna maszynka nawet dla pasażera. Na xj6 500 km to nie problem. zrobiłem tym moto 14000 km i gorąco polecam

Mistrzu
wygodne to to nei jest, niewygodna pozycja, pochylenie do przodu lekkie + deska nie siedzisko, trzeba oddać do tapicera i mozna smigać... inaczej ciężko zrobić wiecej niż 250 wygodnie, bandit, mt 09, tracer 09 znacznie wygodniejsze


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Idealny na początek.
06.27.2016 12:17:30

To był mój pierwszy 'dorosły' motocykl. Idealny na początek. Mocy jest na tyle dużo, żeby fajnie pośmigać i na tyle mało, że spokojnie da się ją ogarnąć. Yamaszka nie zaskakuje dziwnym zachowaniem. Jest przewidywalna i prosta w prowadzeniu. Chętnie wybierana przez szkoły nauki jazdy, więc kupując trzeba się dokładnie przyjrzeć z jakim egzemplarzem mamy do czynienia.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Yamaha Xj6
05.09.2018 11:06:30

To jest Mój pierwszy motocykl jest świetny na zaczęcie swojej przygody z motocyklami. Jest zwrotny przyjemnie się jeździ lecz jest nie wygodny tak po 300km kanapa oryginalna jest bardzo nie wygodna.Motocykl świetnie wygląda jak na swoje lata 9 lat a wygląda nie lepiej od nowych motocykli

Gość
Obszyj sobie kanapę, ja tak zrobiłem i nawet 500km bez bólu tyłka. Wystarczyło dodać trochę więcej gąbki. Koszt 400zł, a teraz czuje tylko kolana (183cm), a nie tyłek. :-)


Gość



Prowadzenie

Osiągi

Wygoda

Zawieszenie

Hamulce

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Idealny na początek
02.07.2019 23:12:56

Był to mój pierwszy motocykl. Wybacza wiele błędów, wystarczająca moc, łatwość prowadzenia, wygodna pozycja i fajny design.


Gość


Głosy: 12   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Polecam
03.11.2020 23:57:29

Motocykl super :) spalanie według niektórych wysokie, ale ja balansuje w granicach 4,2- 4,6 a lubię czasem odkręcić :) oczywiście spalanie wyliczam od tankowania do tankowania. Motocykl ma już ponad 50tys przebiegu a lata na oryginalnym sprzęgle czy łańcuszku rozrządu. Niewątpliwie ich wymiana nadejdzie, ale chciałem tu pokazać jedno.... Motocykl nie katowany który jeździ na dobrym oleju i jest serwisowany jest praktycznie niezniszczalny :) myślę że 100tys dla tego moto to nic nadzwyczajnego. Kupiłem go przez przypadek bo szukałem Fz6, jest mniejszy ale wyboru nie żałuję :) z czystym sumieniem polecam świeżym jak i doświadczonym :) każdy tu znajdzie coś dla siebie. LWG




Gość


Głosy: 7   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Mega
04.28.2021 12:34:23

To mój pierwszy motocykl. Mam wersję ABS z długą szybką. Napisze wprost, mam talent do jazdy na motocyklach. XJ6 jeździłem podczas kursu prawa jazdy. Opanowałem go w 2 tygodnie, brakuje mi tylko wycieczki na tor, bym sam zweryfikował moje umiejętności.
Motocykl przy spokojnej jeździe pali 5-6l/100km. Gdy odkręcam manetkę 6-6,5l/100km.
Mam 186 cm wzrostu. Jest mi na nim bardzo wygodnie. Łatwo się go prowadzi. Posiadam wersję z szybką. Wiatr przy takim wzroście czuć od 140 km/h, chyba że się przychylę...
Motocykl jest stabilny do prędkości 165-170km/h, przy 175km/h< czuć że to 600, a nie 1000. Ja też swoje ważę.
Brakuje mi wyższych osiągów z dołu, na 1 rozpędzam się do maks. (sprawdzałem) 74km/h, na 2 do ok. 130km/h. Tak jest to 4-cylindrowa 600, która ciągnie z góry, a nie z dołu.
Prędkością maksymalną jaką osiągnąłem na autostradzie było 218 km/h. Miałem jeszcze trochę długości linki od gazu. Jak dla mnie jest ona wystarczająca, ale nie satysfakcjonująca do dalekiej turystyki po Europie. Motocykl na autostradzie musi pruć i być bardzo stabilny.
Długo zastanawiałem się nad mt-07 czy cb-650r. Mt-07 odrzuciłem z prostej przyczyny, było mi na niej niewygodnie. Jest dla mnie zbyt małym motocyklem. Napomknę, że ważę ponad 100 kg. CB-650r pewnie też zmieniłbym po 1-2 sezonach, to tylko ok. 20 PS różnicy.
Yamaha xj6 ma bardzo elastyczny silnik. Nie dusi się gdy jadę 55-65km/h na 6 biegu, ba nawet ładnie wyprzedza z 6.
Każdy ma inne podejście do motocykla i to właśnie ono decyduje o tym czy ryzykujemy, albo głupiejemy.
Ja podszedłem do niej z szacunkiem i dużym dystansem. 78 PS to nie zabawka.
Jest idealna jak na pierwszy motocykl, ale gdy jesteś tak dobry jak ja w te klocki i masz głowę na karku szukaj 1000. Zamierzam ją sprzedać po sezonie, albo 2 i kupić coś z 2 razy większą mocą, turystyka lub doposażonego nakeda pod turystykę.

Polecam ten motocykl wszystkim przyszłym jak i doświadczonym motocyklistom.
Jest:
-wygodny,
-łatwy w opanowaniu,
- ma elastyczny silnik,
- mało pali,
- całkiem dobrze ciągnie z góry.

Gość
Skromność w naszym klubie to norma

Adrian
Ma bardzo dobre osiągi jak na średnią moc. Natychmiastowo osiągam nią ok. 200 km/h. Gorąco polecam zakup. Posiadam wersję z owiewką, która dodatkowo chroni przed wiatrem. Mój motocykl wygląda jak ścigacz, a siedzi się na nim jak na turystyku.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
dobry motocykl
05.20.2022 8:35:36

Przesiadłem się z FZS-1 na xj6 z 2013 roku 90 tyś przebiegu. W porównaniu do litra jest dużo różnicy w mocy. Zawieszenie i hamulce ma lepsze. Pozycja siedząca również jest lepsza. Mój kręci do 230 km/h.
Trochę się bałem przebiegu, ale te motocykle rzeczywiście mają genialną żywotność przy zachowaniu osiągów. Chodzi cichutko i równo. Jestem mechanikiem.
Jak mi się znudzi kupię MT-09 tracer.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Łoł
05.27.2022 14:05:57

To moje pierwsze moto, jeździłem takim w szkole jeździe ale dopiero teraz doceniam jego moc i wygodę. Posiadam wersję z owiewką. Kupiłem używkę 75k nalotu. Mechanicy Yamahy sprawdzili ją od dechy do dechy, chodzi beż żadnego zarzutu.
Ładnie zbiera się w dolnych rejonach obrotowych i górnych. Piękna niebieska bestia, która stała się moją 2 dziewczyną.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Do tańca i do różańca
08.05.2022 8:32:29

Zakupiony tydzień temu, wersja z owiewką. Już po pierwszym wypadzie nad Bałtyk! Wersja z 2013 roku. Silnik chodzi cichutko i liniowo oddaje moc. Jestem bardzo zadowolony. Mam 25 lat.
Z początku miałem zakusy na nowego, ale wybrałem XJ6, bo jest wygodniejsza niż wersję MT, no może poza MT-10, ale tam denerwował mnie brak owiewki.
Yamaha powinna iść w kierunku XJ600, oraz XJ6 i unowocześniać te silniki i designy. Pewnie seria MT straciłaby na wartości przez to...


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Dobry motocykl
09.10.2022 15:10:31

Jestem świeżo po zakupie używki 50< tyś km. Ładnie wchodzi na obroty i jest przede wszystkim bardzo wygodna w dalekie trasy. Mam 195 cm i czuję się na niej genialnie.
Mam niebieską wersję z owiewką.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Podoba mi się
10.09.2022 16:07:52

Jestem świeżo po zakupie XJ6 Diversion. Motor dobrze się zbiera. Na jedynce ciągnie do ponad 70 km/h na dwójce do ponad 120, na 5 jest już 200. Silnik jest bardzo elastyczny i łatwy do opanowania. Słyszałem, że nie do zajechania.
Wybrałem go zamiast nowszej MT-07, która ma 2 cylindry. Silnik z 4- cylindrami jest lepszy i łatwiej hamuje.
Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Zapłaciłem za rocznik 2015, 23 tyś. z przebiegiem 42 tyś.


Gość


Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Bezawaryjny i uniwersalny
12.12.2022 12:24:39

Moto rzeczywiście bezawaryjne. Mam swojego nowego od 2010 roku. Zrobione 124 tysiące km. Rozrząd ten sam od nowości. Wymieniałem sprzęgło, 4 razy napęd i filtry z olejem. Jeżdżę na 5 komplecie opon. Motocykl pancerny i zbiera się tak samo jakby był nowy. Moi synowie będą na nim jeszcze długo jeździć.
Dodam, że mam wersję z owiewką.
Wolę odstawić go na złom niż go sprzedać, bo nigdy mnie nie zawiódł. Mam jeszcze Kawasaki ER6. Moja żona jeździ obydwoma. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Jako pasażerów często bierzemy dzieci i ruszamy w trasę. Najdalej byliśmy na południu Słowacji. Motocykle dają radę.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Dobra maszyna
05.12.2023 9:30:13

Przebiegi rzędu 100k nie robią na niej najmniejszego wrażenia. Silnik pracuje cichutko i przyśpiesza żwawo. Posiadam jeden egzemplarz od nowości tj. 2011 roku. Nie rozstanę się z nim na pewno.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Polecam
09.01.2023 12:55:43

Motor rzeczywiście sprawdza się jako następca xj600, którą nadal mam w posiadaniu. Na trasie we 2 osoby spokojnie można jechać 120/140 km/h i motor daje radę, bo po co więcej?
Kupiłem używkę z nalotem koło 50 tyś, Łańcuszek rozrządu i napinacz jak nowy, sam sprawdzałem. 4 cylidrowce Yamahy chyba mają to do siebie, że silnik zużywa się w minimalnym stopniu. Tu widzę przewagę Japończyków nad resztą stawki, a to mój z 12 motor.
Ogólnie jestem zdziwiony, że ludzie wystawiają je na sprzedaż bo to takie 1.9 TDI w motocyklowym wydaniu.
Yamaha miała do tej pory 4 najbardziej udane motocykle, a wszystkie objeździłem wraz z synem i bratem: XJ600, XJ900, FZ6 i XJ6. Każdy z tych silników pochodzi od R6 i R1, bo najpierw projektowano na tory dla prędkości nie dla ludzi.


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Polecam
11.25.2023 20:48:42

Yamaha xj6 diversion s. Polecam z czystym sumieniem na pierwszy motocykl ale i nie tylko . Przesiadłem się ze 125cm to moc jaka ma jest genialna , miałem dylemat między fazerem a xj6 ale wyboru nie żałuję.



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA