NOWOŚĆ MT Targo Pro
1
OPINIA Junak 905
10
OPINIA BMW F800 ST
moto-opinie.info


Opinie Aktualności Miejsca i trasy



Shoei XR-1000


8.12 / 10

(Na podstawie 16 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE

  • Pobierz najlepszą aplikacje motocyklową na Androida lub iOS. Znajdź ludzi do wspólnej jazdy, sprawdź najbliższe zlot, dziel się swoimi motocyklowymi fotami z trasy! 🙃

    Get it on Google Play
    Moto-Opinie w App Store



Forum Shoei XR-1000


    Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
    Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

    +ZADAJ WŁASNE PYTANIE

Opinie motocyklistów
Pozytywne: 75%
Neutralne: 13%
Negatywne: 13%



Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
6
Daro
02.11.2012 0:29:22

jak dla mnie kask nie wart swojej ceny.

na plus
- lekki
- nieparujący Pinlock
- bardzo dobra aerodynamika

na minus
- wyściółka nie jest demontowalna
- Pinlock zbyt mały (ograniczna widoczność)
- gigantyczny minus to mała ilośc miejsca na uszy
- do cichych kasków nie należy


Gość


Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
5
XR-1000
04.05.2012 15:54:12

Po przeczytaniu całej masy pozytywnych opinii postanowiłem kupić XR-1000 jako model na lata. Niestety porażka - po dwóch latach wyściółka się rozbiła, trzeba było kupić kominiare. Pinlock, który wg. zapewnień miał działać nawet w minusowej temperaturze działa słabo - przy 5 stopniach paruje i trzeba uchylać szybe. Miał być ultra cichy - wręcz stawiany za wzorzec. Hahaha - nie wiem kto pisze te opinie. Chyba osoby, które kupiły go jako pierwszy kask i nie miały porównania. Może i dałoby się dać wyższą ocene, bo kask wcale taki zły nie jest, ale musiałby kosztować połowę mniej niż za niego wołają. Jak ktoś ma więcej gotówki powinien szukać Schubertha albo nowszych modeli Shoei.


Gość


Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
5
Gość
07.06.2012 9:33:42

Bardzo przereklamowany garnek. Miałem Nolana n62 i spodziewałem się że Shoei będzie dużo lepszy od niego, a tu zonk. Głośny jak cholera, wyściółka podobnej jakości co w Nolanie. Jedynie areodynamika na dobrzm poziomie, bo poza nią to garnek jak każdy inny, tylko że drogi. Za używki chcą po 700 PLN - w tej cenie można kupić nowego FG-15 albo Nolana. Nie polecam.


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
7
Patryk
07.19.2012 11:03:20

Dobry kask. Wentylacja i areodynamika na najwyższym poziomie - nie rzuca głową nawet jak na liczniku pojawi się grubo ponad 200 :) Bardzo wygodny - nie czuć go na głowie nawet po dłuższej jeździe. Denerwuje troche pinlock - jest za mały. Kask ogólnie dość głośny. Dokupiłem whisper kit, ale niestety nie działa on zbyt dobrze :) Lepiej kupić stopery w aptece. Wyjdzie taniej i da o wiele lepszy efekt. Ogólnie polecam. Najbardziej brakuje blendy, ale da się z tym żyć.


Gość


Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Gość
08.23.2012 23:33:23

Kask bardzo dobry. Mam go od dwóch sezonów. Wyściółka dobrej jakości, bardzo wygodny. Przy dużych prędkościach nie mam wrażenia że wiatr ściąga go z głowy. Pinlock działa świetnie - szybka nie paruje nawet w bardzo chłodne dni. Jedynie można się doczepić do wielkości pinlocka- krawędzie wchodzą w pole widzenia i troche to denerwuje.


Gość


Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Olek
09.28.2012 10:47:09

Zalety to areodynamika, wygoda, super wentylacja i antifog. Niestety moje uszy nie wytrzymywały hałasu, więc przesiadłem się na Schubertha R1 i dopiero teraz mogę powiedzieć że jestem w pełni zadowolony. Shoeiowi daje 8/10 - minus 2 punkty za hałas. Na dłuższą mete jazda w takim kasku może oznaczać stopniową utrate słuchu.




Gość


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Faza
10.02.2012 21:10:45

Klasa. Aerodynamika bajeczna, głowa nie boli przy większej prędkości od rzucania ją jak ma to miejsce w tańszych kaskach. Wentylacja świetna, mimo używania kominiarki czuć jak powietrze wlatuje do kasku i chłodzi. Bardzo wygodny, czuć jak całą głowę obejmuje miękka wkładka. Hałas do zniesienia, cicho nie jest ale też nie potwornie głośno, słychać gwizd powietrza, ale przynajmniej nie pozwala to na drzemkę w czasie jazdy.Jeżdżę bez pin locka, bo górna krawędź przeszkadza przy pochylaniu się i szybko się rysuje przez co zwłaszcza w nocy światło się rozprasza co pogarsza widoczność. Bez pina nawet przy około 10 stopniach nie paruje, w korku jak jest zimno może zaparować. Zapięcie DD klasa, dobrze trzyma głowę i nie uwiera. Plus za wygląd, zwłaszcza z czarną szybką ładnie się prezentuje. Polecam!


Gość


Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
10
Gość
12.11.2012 0:26:41

Bardzo fajny kask. Jedyny minus jak dla mnie to strasznie mały pinlock. Najlepiej jest go zdjąć, ale wtedy strasznie paruje szyba.


Gość


Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
KOZA1
03.16.2013 10:29:22

Witam! Świetna aerodynamika przy predkosciach grubo ponad 200km/h
dobra wentylacja
nisko poprowadzona krawedz gurna wizjera co utrudnia jazde po torze.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Jakość wykonania

Aerodynamika

Głosy: 2   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
REWELKA
05.13.2013 13:27:12

Plusy:
- Niesamowicie wygodny
- Solidny (praktycznie niezniszczalny)
- Niezła wentylacja
- Stosunkowo cichy

Minusy:
- Pinlock! Szybka nie paruje, ale jest to kask na sporta - w pozycji pochylonej bardzo przeszkadza widok krawędzi przed oczami. Najlepiej zdemontować i założyć folie anty fog.
- Brak wyjmowanego środka. Kask po 3 latach użytkowania wchłonął nieco zapachów i ciężko się ich pozbyć.

Na początku miałem mieszane zdanie odnośnie fimy shoei - myślałem że to głównie nalepka i siła marketingu, ale przekonałem się i każdemu polecam. Tak jak 'Co Honda to Honda' tak samo co shoei to shoei. Jak dla mnie najlepsze kaski - teraz celuje w GT-Aira :) Polecam w 200%.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Jakość wykonania

Aerodynamika

Głosy: 0   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
RF-1000
05.16.2013 17:11:05

Mam RF-1000, czyli odpowiednik XR-1000 na rynek amerykański. Wentylacja doskonała, areodynamika tak samo, jak w każdym sportowym garnku jest dość głośno. Wyściółka nie ubija się i jest bardzo wygodna. Minus oprócz hałasu to brak wyjmowanego środka - można wyjąć tylko poduszki policzkowe. RF-1000 w porównaniu do europejskiej wersji nie ma też pinlocka.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Jakość wykonania

Aerodynamika

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
8
Pozytywnie
05.28.2013 20:38:46

Bardzo dobrze wykonany. Wyściółka mimo, iż nie wypinana w całości po 3,5 sezonu i ~40k km jest jak nowa, kask leży idealnie. Bardzo wydajna wentylacja i dobra aerodynamika, nawet przy wyższych prędkościach. Nie trafione 'domknięcie' szyby z boku, nic nie zmienia a przy wyższych prędkościach powoduje, że kask jest głośniejszy. Generalnie przy prędkościach powyżej 170 bez wysokiej szyby hałas jest już koszmarny. Denerwująca jest również mała ilość miejsca między brodą a szczęką kasku- ok 3-5mm... przynajmniej w rozm. XS


Profil użytkownika


Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
Dobry kask.
06.02.2013 1:29:35

Xr'a nabyłem stosunkowo niedawno, przejechałem w nim ok 4 tys kilometrów. Pierwsze spostrzeżenie jest takie, że jest głośny. Zatyczki do uszu na dłuższą trasę wymagane, w mieście nie ma problemu. Wentylacja nie urywa głowy, zdażyło mi się mocno spocić (szczególnie tył głowy) generalnie jest ok. Szybka bez pinlocka nie poraża, szybko paruje nawet przy dodatnich temperaturach. Pinlock znacznie poprawia sytuacje ale w moim wypadku przy szybszej jeździe i pochyleniu się nad bakiem górna krawędź pinlocka znajduje się dokładnie na linii oczu. Aerodynamika kasku w porządku. Czasami kask wpade w delikatne drgania (flatter) jednak nie jest to nagminne. Poziomu bezpieczeństwa nie miałem okazji sprawdzać, jednak leży dobrze na głowie a fakt że był używany przez wielu zawodników o czymś świadczy. Jedynym minusem tego kasku jest jego cena- płacimy po cześci za markę i prestiż firmy. Jak dla mnie bardzo dobry kask który powinien zagościć u mnie na długie lata.


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Jakość wykonania

Aerodynamika

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
xr1000
06.28.2013 20:21:39

Użytkuje ten kask już od 4 lat i mogę powiedzieć, że jest wart swojej ceny. Mimo wielu kilometrów na karku ciągle dobrze wygląda, wyściółka nie jest poprzecierana. Kask nie ubił się za bardzo, nadal świetnie trzyma się na głowie i nie łopocze na wietrze. Wentylacja bardzo dobra, szybka odporna na rysy, pinlock działa super. Zastrzeżenia mam tylko do pola widzenia, które nie jest za duże - po schowaniu się dość mocno za owiewke nie widać za wiele. Ogólnie jednak kask daje rade i polecam go każdemu. Wiem, że następny będzie shoei tylko zobaczy się jaki :)


Gość



Komfort jazdy

Wentylacja

Wyciszenie

Jakość wykonania

Aerodynamika

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
jeden z najlepszych kasków na ścigacza
01.23.2014 9:40:24

Plusy:
- WYKONANIE!
- Świetne dopasowanie do głowy
- Świetne malowania(mam kagayama)
- Ładny przezroczysty spojler z tyłu :)
- Aerodynamika
- Wentylacja
- Lekki - 1400g dla rozmiaru L
- Podbródek chroniący przed podwiewaniem od dołu

Minusy:
- Brak wyjmowanego wnętrza
- Mały pinlock!!!
- Widoczność po pochyleniu się na baku mogłaby być lepsza
- Po wypraniu wkładek zmniejszyły się i ciężko było je włożyć ponownie!
- SZUM W ŚRODKU! BEZ ZATYCZEK WIĘCEJ NIŻ 50KM TO DUŻY PROBLEM.


Gość


Głosy: 20   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
9
shoei xr 1000
09.09.2015 2:19:37

Kask dosc dobry. Za uzywke dalem 600 zl+100 za pinlock. Aerodynamika: nie rzuca glowa na prawo i lewo jak chocby w ls2 diamond, dopiero przy przelotowej okolo 220 zaczyna mi sie lekko wciskac w twarz-moglem kupic minimalnie mniejszy, ale wiadomo nie zawsze da sie dobrac perfekcyjnie rozmiar. Wizjer moglby miec wyzej poprowadzona gorna krawedz(podobno w xr1100 zostalo to poprawione, dlatego chyba bedzie nastepny u mnie),co do glosnosci na pewno nie jest gorzej niz w ls2, a wydaje mi sie, ze lepiej niz w sharku s700 czyli dosc dobrze. Kask jest mega lekki. Pinlock dziala jak powinien-i tu zas sprawa zwiazana troche z wizjerem, bo krawedzie pinlocka troche wchodza w pole widzenia(do czego po 2 latach sie jako tako przyzwyczailem), moze za jakies 2 lata zmienie na xr1100 ze wzgledu na lepszy wizjer(oby nie okazal sie wiele ciezszy, bo aero podobno tez jakos tam dziala). Polecam, na prawde porzadny kask.



Dodaj własną opinie

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twoja opinia

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA