NOWOŚĆ Nawigacja Fodsport

NOWOŚĆ Pokrowiec motocyklowy Kegel-Błażusiak Basic Garage

NOWOŚĆ Bosch C7

NOWOŚĆ Lazer CROSS TT
9
OPINIA Crash pady Azarel PRO
1
OPINIA Oxford Aquatex
10
OPINIA Yamaha XJ700X Maxim X

NOWOŚĆ Kask Harley-Davidson PILOT II

NOWOŚĆ ICON Hypersport 2
10
OPINIA Valvoline SynPower 10W40 4T
1
OPINIA Klocki hamulcowe Bonyfish
Mamy już 18488 opinii o produktach motocyklowych!
Uchwyty GPS mocowania na motocykl
R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store
Opinie
Pytania i dyskusjeFilmy
Testy i recenzje
Dodaj opinie


Castrol Power 1 10W40 Półsyntetyczny



Zdjęcia przedmiotu

1  

Castrol Power 1 10W40 Półsyntetyczny

(Kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

Ocena
użytkowników 
7.67 / 10

(Na podstawie 15 opinii)

+NAPISZ SWOJĄ OPINIE


Krótki opis produktu




Ostatnie filmy

Dodaj film
Pytanie i dyskusje


Aktualnie nie ma żadnych pytań i dyskusji odnośnie produktu.
Kliknij w przycisk poniżej, aby dodać własne pytanie.

+ZADAJ WŁASNE PYTANIE


Opinie motocyklistów
Pozytywne: 73%
Neutralne: 7%
Negatywne: 20%


Gość


9
krydka
02.09.2012 20:16:06

Jedynym minusem tego oleju, to fakt, że podczas zmiany biegów pod czerwonym polem wyczuwało się delikatne uślizgi sprzęgła. Bardzo dużym plusem jest łagodna i płynna praca skrzyni biegów. Po zmianie oleju na Agip (nie pamiętam dokładnie nazwy, załatwiłem sobie po znajomości), poślizgi ustały, jednak skrzynia chodzi bardziej topornie. Przy następnej zmianie oleju wracam do Castrola.

Głosy: 6   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Super olej
02.10.2012 10:02:03

Świetny olej. Nie widzę różnicy między nim, a poprzednim Motulem 5100. Poza tym jest jeszcze jedna wielka zaleta - jest o wiele mniejsza szansa, że dostanę podróbke. W przypadku najpopularniejszego Motula może być różnie.

Głosy: 5   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Gość
06.01.2012 14:13:33

Świetny olej - zalałem nim motocykl w tym sezonie i jak na razie nie narzekam. Tańszy od Motula, a tak samo dobry. Polecam.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


3
Marcin
07.16.2012 19:54:52

Dziadostwo jakich mało!!!
Olej pozostawia bardzo dużo brunatnego szlamu w silniku (co świadczy o jakości oleju). Serwisowanie moto po tym oleju to jak grzebanie w sadzy.
Po zalani do Kawy ZX7R wybuchły 3 silniki w jeden sezon (ostro gwintowane)dodam że po innych olejach nie miałem tego problemu. Oczywiście jest to moja prywatna opinia, ale na pewno nigdy więcej już nie kupię Castrol-a. Poza tym co to za marka jak nie ma żadnej własnej fabryki? Jak się nie mylę to oleje produkuje BP dla Castrol-a.

Patrol
dobry olej zbiera syf i nagar i przy wymianie się go pozbywasz z silnika .Jeśli jednak wylewasz czysty olej znaczy że cały syf zostaje nadal w silniku.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Gość
07.23.2012 11:06:48

Zalałem do Bandita i jak na razie wszystko gra. Następnym razem spróbuje Castrola Power 1. Polecam.

Głosy: 3   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


10
Adrenalina
11.02.2012 17:27:44

zalewałem go CASTROL POWER 1 RACING do nitro 250 od nowosci zero poboru oleiu od wymiany do wymiany polecam.

Głosy: -1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Gość
11.07.2012 15:16:02

Miałem ten olej w cebuli - praca silnika dobra, ale jednak wole Motula ze względu na to że biegi ciszej wchodzą. Castrolowi daje 8/10.

Głosy: 1   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Aktualna nazwa oleju Castrol Power 1 10w40
05.10.2014 13:12:57

Tak jak w tytule aktualna nazwa tego produktu to Castrol Power 1 10w40 (półsyntetyk). Z dopiskiem Racing jest to pełen syntetyk. Nazwa GPS i RS jest nie używana od ponad 2 lat. Oczywiście w sklepach mogą mieć jeszcze na półkach starsze zapasy, ale spoko, olej można zalać nawet po 5 latach od produkcji. Co do oceny produktu przesiadłem się 3 sezony temu z Motula (szczegóły dlaczego to zrobiłem w moim komentarzu do Motul 5100). Używam tego oleju już w drugim motocyklu i wszystko jest ok, bez najmniejszych problemów. Olej po sezonie wylewam w miarę klarowny - około 4-5 tys. km i zmienia kolor z jasnego pełnego na kolor ciemnego piwa. Nie odczuwam tego co w motulu, że po 4-5 tys było słychać dziwne dźwięki z silnika. Uważam, że jest to jak najbardziej produkt wart swojej ceny, w przeciwieństwie do Motula - moim zdaniem Motul jest przereklamowany i płaci się za nazwę a nie jakość. Ale można się przed kumplami pochwalić, jak masz buciki Alpinestarsa i rękawiczki Noxa to co masz lać innego ;) pozdro dla myślących co nie idą ślepo za szarą masą.

Głosy: 24   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


1
Gość
09.18.2015 21:40:32

Powiem tak zalałem castrol power1 10 w40 chinskiego skutera 4t i zaczęło się proglę jak skuterem przyspieszyłem na maxa to zaczoł silnik przerywacz i grzechot z silnika jak by się miał rozlatywać myślałem ze silnik się rozlatuje wymieniłem na motul 5100 10 w40 i cisza silnik pracuje jak powino nic nie grzechocze castrol to lipa niedaie rady

Gość
zaczoł proglę w chiński skuter po polszkiemu pisacz good

Głosy: 9   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


4
Głośna praca skrzyni biegów
01.19.2016 21:21:44

Miałem ten olej w zx10r bardzo głośno chodziła skrzynia więcej już tego oleju nie kupie mimo że cenowo jest ok

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Polecam
02.03.2018 19:19:56

Używam Castrola Power 1 (kiedyś GPS) od 14 lat. Stosowałem go w różnego typu motocyklach i w każdym spisywał się wzorowo. Silniki pracowały cicho, biegi wchodziły miękko. Nie zauważyłem nigdy żadnych złych zachowań silnika, więc go polecam. Jest to lej z górnej półki, więc jak może być w nim coś nie tak. Inna sprawa, gdy trafi się na podróbkę z internetu, ale to może trafić się kupując każdy inny markowy olej. Polaczki lubią kupować tanio i dobrze, czyli z NIEPEWNEGO i NAJTAŃSZEGO źródła, a potem płaczą.

Głosy: 15   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Castrol OK
02.15.2018 19:06:11

Wymieniałem w swoim moto olej na "Power 1 10W-40" 6 razy. Nie zmieniam go na inny, bo na tym wszystko jest OK, więc po co kombinować. Czytam tutaj o najbardziej konkurencyjnym "Motulu 5100" i ludzie piszą, że po zmianie komuś silnik głośniej pracuje, komuś ciszej, komuś biegi chodzą gorzej a innym lepiej, że sprzęgło się skleja po postoju lub się ślizga w czasie jazdy, po zmianie silnik zaczyna brać olej itd. . Nie wiem o co chodzi, czy to wina podróbek czy zużytych motocykli. Zostaję więc przy sprawdzonym oleju, bo na "Castrolu Power 1" nie mam takich dziwnych problemów.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


9
Opinie na temat castrol 10W40 4T power 1 i Castrol 10W40 4T power 1 Racing
04.08.2019 22:21:02

10W40 4T Power 1 - pol syntetyk
10W40 4T Power 1 Racing - syntetyk

Ten pierwszy zdecydowanie lepszy jak na moje.
Jest gęstszy od Racing, lepsze osiagi predkosci motocykl mial.
Przy Racingu jest co prawde mniejsze zyzycie paliwa, ale ja wole dbac o silnik niz zaoszczedzic zlotowki na paliwie.

Np.
przy 10W40 4T Power 1 - zuzycie przy jezdzie 120km/h 3,4L
przy 10W40 4T Power 1 Racing - zuzycie przy jezdzie 120km/h 3,0L

No ale ... zlalem olej Racing po 100km przejechanych, byl bardzo wodnisty i dosyc juz zabrudzony.
Byl na pewno zadszy niz 10W40 4T Power 1 po przejechaniu 1000km.

Te nowoczesne oleje co sa polecane sa jak woda.

Kolejna rzecza jaka zauwazylem, przy zalanym 10W40 4T Power 1 Racing, predkosc byla nizsza ktora motocykl mogl osiagnac w porownaniu jak byl zalany 10W40 4T Power 1

W praktyce zdecydowanie lepiej wychodzi 10W40 4T Power 1 - przynajmniej wiem, ze lepiej dba o silnik (podzespoly) na dluzsza mete.


Gość
A najciekawsze jest to, ze producent zaleca lac do Honda Forza 125 - 10W30 (no ale tego to juz w ogole nie bede lal)

Gość
No wlasnie powiem Ci, ze na syntetyku mniejsze predkosci, tzn. jakos ciezej bylo motocykl rozpedzic. Takie mialem wrazenie, znajomy tez. Moim zdaniem lepiej dla silnika lac pol syntetyk 10w40, no ale to moje zdanie :)

Gość
Syntetyk to zawsze syntetyk - lepsze smarowanie, niższe opory tarcia i nawet większa prędkość jak widać :) To że jest jak woda to zaleta - bo większość olejów jest jak woda, ale w wysokiej temperaturze. Jeśli olej jest taki w niskiej to dobrze świadczy o nim, bo przy zimnym szybciej dociera do części i zapewnia smarowanie od razu od startu.

Głosy: 11   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


8
Problemy z pracą skrzyni, ale mniejsze zużycie
06.04.2019 15:10:12

Olej miałem w trzech swoich motocyklach. Wymieniłem jednego dnia na ten Castrol. Motocykle to Honda Shadow 1100, Honda Magna 750 oraz Suzuki Bandit 1200s.
We wszystkich motocyklach po zmianie oleju zaczęły zgrzytać biegi przy załączaniu, wcześniej, choć były na różnych olejach, tego nie było. Więc jest coś w tym oleju, co spowodowało, że biegi bardziej szarpią i zgrzytają.
Natomiast jeden duży plus - Bandit 1200s, który wcześniej brał olej (0,2 - 0,3 l /1000km) przestał go brać zupełnie :) Czyli tutaj Castrol ma dobrą cechę.

Gość
może sprzęgło do wymiany, a poprzedni olej to trochę maskował?

Głosy: 8   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna
Gość


7
Ciekawy olej. Duże plusy i minusy.
09.28.2020 14:40:34

Użyty do trzech motocykli w jeden dzień - Honda Shadow 1100, Honda Magna, Suzuki Bandit 1200. We wszystkich trzech pojawił się hałas przy wrzucaniu jedynki i ogólny dyskomfort przy zmianie biegów. To nie przypadek - wszystkie 3 mortocykle ten sam efekt.
Jeden PLUS - w suzuki Bandit 1200 spadło zużycie oleju praktycznie do zera. Wcześniej przez kilka lat na innym oleju motocykl wymagał dolewek i to niemałych.

Głosy: 4   Przydatna opiniaPrzydatna Nieprzydatna opiniaNieprzydatna




OSTATNIO DODANE OPINIE


Crash pady Azarel PRO

Bardzo polecam, w szczególności na tor, crashy robione z pasją. Każdy element jest wymienny, jeśli się dogadasz i skontaktujesz na e-mail dostan...

Oxford Aquatex

jest to mój drugi pokrowiec pierwszy ponad rok, drugi niecały rok i wygląda jak na zdjęciu :( kiepski materiał, przemaka, plandeka jednorazowa :...

Yamaha XJ700X Maxim X

Genialny motocykl świetnie przyspiesza bardzo wygodny
Motocykl dla doświadczonych motocyklistów świetna inwestycja z roku na rok wartość...

Valvoline SynPower 10W40 4T

Śmigałem na tym oleju 2 sezony. Lałem go do Hondy VFR 800Fi 1999.
Powiem krótko. Olej, jak to olej. Silnik się nie zatarł, nie spalał o...

Klocki hamulcowe Bonyfish

Założyłem je do gixa K8 z racji że budżet miałem mocno nadwyrężony.
- głosne jak cholera
-tarcze żrą niemiłosiernie
...

Motul 7100 10W40 syntetyczny

Mam go zalanego do kawasaki zx 10 r olej dobry skrzynia dobrze pracuje nanjm polecam 10w 40 700 motul dobry czerwony syntetyk daje rade w ostrej jezdz...


WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ NA TEMAT PRODUKTU

Wysyłasz jako

Twoje imię/nick

Tytuł opinii

Ocena Ogólna

Twój komentarz

Przepisz kod
kod  

ZAŁĄCZ ZDJĘCIA