Mamy już 16751 opinii o produktach motocyklowych!

R E K L A M A
moto-opinie.info

Opinie Aktualności Miejsca i trasy
Get it on Google Play Moto-Opinie w App Store

NAJNOWSZE
OPINIE

9

Rebelhorn HIFLOW III
9

Shoei XR-1100
7

Shima Caliber
9

RST Blade
8

Arai Chaser-X

news
room


NA
FORUM



11
Ostatni post przez: Drzewo, dnia: 2020-03-27

3
Ostatni post przez: michal, dnia: 2020-03-19

25
Ostatni post przez: Leszek, dnia: 2020-03-11

15
Ostatni post przez: stiw , dnia: 2020-03-06

2
Ostatni post przez: Staniaław Patro, dnia: 2020-03-04

Nie znalazłeś swojego motocykla lub innego produktu w naszej bazie? Wpisz jego nazwę, a zostanie on dodany do bazy.

OPINIE O MOTOCYKLACH

Społeczność Moto Opinie
Najnowsze pytania
4
1

czy wie ktoś gdzie mogę kupić przyciemnianą szybkę do kasku zipp wl-803
14
3

Siemanko, zamówiłem na allegro kask otwarty naxa s17, zupełnie nie znam się na kaskach bo...
6
3

Jakiej firmy lepsze ebc czy ng?
22
17

Jak sądzicie czy w obliczu nowych wytycznych możemy jeździć? Czy możemy zostać ukarani?
6
3

Witam Filtr mi się zassał i nie chce się odkręcić a nie chcę urwać gwintu...
1
2

witam , jaka jest najlepsza świeca do hondy deuville 650 rok 1999
10
3

Bo świetnie silnik pracuje, ale słyszałem taka opinie...
Zdjęcia waszych motocykli

Nadchodzące zloty i wydarzenia

+ Dodaj wydarzenie/zlot › Zobacz wszystkie





Ciekawe miejsca i trasy motocyklowe Miejsca i trasy motocyklowe
EDYTOR TRAS

Zachęcamy do dzielenia się swoimi trasami z pomocą edytora. Możesz zaplanować trasę, dodawać zdjęcia, dzielić się z nią ze znajomymi i otrzymywać komentarze.

DODAJ TRASĘ
Wyślij z pliku KML

Najnowsze trasy
› 08-08-2019   Rumunia 2019
› 08-03-2019   Mosina - Kórnik
› 05-21-2019   Wadowice - Świnna Poręba - Sucha Beskidzka - Żywiec
› 05-11-2019   Sobotnie loty - Bielsko, Szczyrk, Wisła
› 05-03-2019   Mała rundka po okolicy
› 05-03-2019   1-Majowe latanie po okolicy :)
› 04-22-2019   Poznań Pałacyki
Ostatnio zdjęcia miejsc

Kasztel-ik Korona Podlasia

Punkt widokowy na jezioro Czorsztyńskie

Zielomyśl

Góra Trębacza

Przełęcz Puchaczówka

Ćićmany - Malowniczy Skansen domów wiejskich

Ćićmany - Malowniczy Skansen domów wiejskich



Najnowsze opinie
9
04.01.2020

W kurtce przejeździłem póki co pierwszy sezon. Moim zdaniem bardzo solidny i praktyczny ciuch. Zacznę od plusów. Największą zaletą jak dla mnie jest to, że kurtka sprawdza się przy dużym przedziale temperatur. Przy upałach wyciągamy wszystkie podszewki i jest mega przewiewna i chłodna, nie ma z tym najmniejszego problemu. Gdy robi się trochę chłodniej, membrana załatwia sprawę, a kiedy temperatury sięgają 8 - 10 stopni bez problemu można jeździć z całym kompletem. Mi się zdażało i przy 4 - 5 ale warto wtedy jeszcze dorzucić jakąś bluzę pod spód. Jest naprawdę solidnie wykonana, ma kilka przydatnych kieszeni. Z tego co sprawdzałem ochraniacze też są wysokiej jakości. Jeżeli chodzi o membranę - tak jak mich78 już wcześniej tutaj pisał, jechałem w niej w bardzo solidnej ulewie i tak samo przemokły mi całkowicie jeansy, tak pod butami i kurtką suchutko, także spory plus.
Jeżeli chodzi o wady, mam rozmiar L, jestem raczej średniej budowy (ani patyk, ani jakiś dobrze zbudowany) i o ile we wszystkich warstwach, kurtka w miarę dobrze mnie opina i ochraniacze są na swoich miejsach, o tyle po wyjęciu mębrany czy warstwy ocieplającej robi się trochę luźno i ochraniacze nie przylegają już tak fajnie. Obawiam się, że podczas upadku mogły by się niefortunnie przesunąć. Oczywiście wiem, że przy 3 warstwach nie da się uniknąć takiego efektu i jest to jakiś kompromis kurtki do wszystkiego. Producent niby to niweluje poprzez dodanie ściągaczy na guziki jednak są one w 2 miejsach - na bicepsie i przedramieniu, co moim zdaniem nie załatwia sprawy (ja zawsze mam je ściągnięte na maksimum). Moim zdaniem o wiele lepiej byłoby dodać chociaż jeden bliżej ochraniaczy na łokciach i najlepiej trochę bardziej regulowany. I za to odjęta jedna gwiazdka.
Poza tym świeta kurtka i jak najbardziej polecam za taką kaskę.
Pozdro




9
03.31.2020

Zalety:
- aerodynamika- mogę obejrzeć się na autostradzie i nie wykręca mi karku,
- bardzo wydajna wentylacja,
- to jeden z tych mniej głośnych kasków (wyjaśnienie na końcu*),
- bardzo dobrze wyważony dzięki czemu nie czuję ciężaru na głowie,
- bardzo dobra widoczność,
- nie paruje, pinlock i dobra wentylacja robią robotę,
- zapięcie DD,
- jest po prostu wygodny.

Wady:
- przez otwory wentylacyjne często wpadają owady,
- trochę duży z zewnątrz (szerszy o jakieś 2-3 cm od HJC).

*Po ściągnięciu owiewki z nakeda w kasku zrobiło się o połowę ciszej. Czasem huczy przy silnym bocznym wietrze ale na co dzień nie mam powodów do narzekania.




7
03.31.2020

Rękawice niestety mają skopaną rozmiarówkę dla mnie. Dobre na długość, ale palce i na nadgarstku dwa razy za duże. Także jeśli ktoś ma chude, długie palce i wąskie nadgarstki to niestety musi odpuścić.

Natomiast same rękawice bardzo ładne i wyglądają na porządnie wykonane.




9
03.29.2020

Mam model kurtki RST Blade CE, model z 2018 roku, kupiony jesienią na wyprzedażach. W ubiegłym sezonie zrobiłem na niej 2500km i muszę przyznać, że bardzo fajnie się sprawowała. W ciepłe dni, takie powyżej 25stC wypinam podpinkę i jest ok. Perforacja działa jak należy. Jak jest trochę chłodniej zakładam podpinkę. Poniżej 18 stopni już zaczyna się robić chłodno, więc trzeba założyć coś więcej, szczególnie na klatkę, bo tu wychładza się najbardziej. Skóra nigdzie się nie przetarła, nie pomarszczyła, napisy całe. Na mnie leży doskonale, a przed zakupem namierzyłem się tego w Trójmieście mnóstwo. W sumie to nie mam się do czego doczepić. Teraz już ten model wycofano zastępując innym, ale jakby ktoś miał gdzieś okazję jeszcze przymierzyć, to polecam.
Kurtkę można zestawić ze skórzanymi spodniami z aktualnej kolekcji, przynajmniej tak mnie zapewniała ostatnio obsługa sklepu z akcesoriami dla motocyklistów....sprawdzę to na koniec tego sezonu :)




8
03.29.2020

Kask w malowaniu "Nicky Hayden" zakupiłem pod koniec sezonu 2019r. Wstrzymywałem się trochę z napisaniem opinii, aby sprawdzić go również w wyższych temperaturach. Dopiero teraz moja subiektywna opinia będzie kompletna.
Zacznę od tego, że wykonanie jest doskonałe. Spasowanie materiałów, ich jakość, zapach i faktura są nieprawdopodobne. Montaż wizjera (słyszałem, że niektórzy na niego narzekają, określając go jako zbyt skomplikowany) jest ekstra. Należy się go nauczyć, ponieważ jest to pewna sekwencja ruchów, które muszą być wykonane w odpowiedniej kolejności. Jednak gdy już to "złapiemy" zaczynamy rozumieć stopień złożoności systemu i dbałości o detale projektanta/producenta. Wtedy też dostrzegamy jaka przepaść technologiczna dzieli niektórych producentów od kasków Arai. Zakupiłem dodatkowo system "Arai PRO Shade System", a więc szybę przyciemnianą, umieszczoną na zewnątrz kasku. Sprawdza się bardzo dobrze i nie mam żadnych problemów z jej obsługą.
Arai różni się sposobem otwierania szyby od innych producentów. Stosuje dźwignię, którą trzeba podnieść, by palcem wyciągnąć szybę do przodu i unieść. Przestawienie się wymaga kilku powtórzeń. Potem ruch jest już całkowicie naturalny.
Widoczność w kasku jest rewelacyjna. Pole widzenia jest tak szerokie, że czasem nie trzeba nawet przekręcać głowy.
Wentylacja stoi na bardzo wysokim poziomie. Kask posiada dwa wywietrzniki w wizjerze (bardzo oryginalne rozwiązanie) i po jednym wlocie na brodzie oraz na szczycie głowy. Każdy z tych kanałów regulowany jest w trzech poziomach- zamknięty, połowicznie otwarty i otwarty. Wentylacja jest wydajna i wystarczająca.
Aerodynamicznie kask jest ok. Przy jeździe na wprost nie odczuwam żadnych wibracji. Po przekręceniu głowy bokiem do kierunku jazdy występuje jakiś świst, ale nic więcej. Głowy nie zwiewa, czyli "jajowata" budowa kasku spełnia swoją funkcję. Przy czym zaznaczam, że w motocyklu posiadam wysoką szybę, więc działanie wiatru na kask jest proporcjonalnie mniejsze.
Wyciszenie jest dla mnie tematem drażliwym, bo czytając opinię innych, odnoszę wrażenie, że są jakieś drastyczne różnice pomiędzy kaskami. Ja jeździłem w szczękowych, crossowych, integralnych (lepszych i gorszych producentów) i wszystkie są tak samo głośne! Arai określiłbym jako kask cichy, ale głośny jak każdy inny.

WADY:
- Pasek zapięcia pod szyją jest bardzo mocno cofnięty, stąd może uwierać w szyję i przyduszać.
- Pasek zapięcia DD jest za krótki o jakieś 8 cm! Powoduje to, że przy każdym zdjęciu kasku należy rozpiąć zapięcie DD całkowicie. Nie wystarczy poluzowanie na maksa by przecisnąć głowę. Niesie to za sobą szereg niewygód, np. nie ma za co złapać kasku by go nieść. Zdjęcie i założenie kasku wymaga więc dwukrotnego rozpięcia i zapięcia DD, wrrr! Robienie tego w rękawicach to koszmar. Na pytanie do Arai czy da się "coś" z tym zrobić, odpowiadają tylko, podsycając moją wściekłość taką oto oczywistością: "System DD jest najbezpieczniejszym systemem zapięcia kasku i powinien być on za każdym razem zapinany/rozpinany przy zakładaniu oraz zdejmowaniu kasku tak by zawsze był odpowiednio zapięty tym samym uniemożliwiając spadnięcie kasku z głowy podczas ewentualnego wypadku lub kolizji" - no comment.
- Cena

Arai jest świetny, ale ten pasek... Doszyłem sobie końcówkę z innego kasku. To niby załatwiło sprawę, ale wciąż irytuje oko i świadomość, że zapłaciło się kupę siana. Ogólnie kask wart jest tej ceny pod niemal każdym względem. Jestem szczęśliwy, że go posiadam. Góruje też od lat nad konkurencją pod kątem bezpieczeństwa. Konstrukcja skorupy kasków ARAI owiana jest już legendą. Dodam, że ARAI Chaser X, w swojej konstrukcji posiada już system VAS - identyczny jak ten stosowany w Moto GP oraz Formule 1. Zawsze jest to jakiś "smaczek", gdy próbuje się przekonać żonę do wydania na coś 3 000 zł z domowego budżetu.




9
03.29.2020

Też nie mogę zbytnio złego zdania powiedzieć o tym kasku za te pieniądze. Pinlock i podbródek w zestawie, blenda przeciwsłoneczna, 5 lat gwarancji, fajny design jak i aerodynamika (nie zauważyłem problemów gdy wychyliłem się z za szybki przy 200 km/h). Szczeka otwiera się bezproblemowo, a podbródek nie przeszkadza nawet jak mam okulary jaki i blenda przeciwsłoneczna. Widać, że firma słucha opinii, bo poprawiła wloty powietrza na szczęce, ponieważ model z rocznika 2018 (miałem zamiar kupić) miał oddzielnie wciskane zaślepki, a w 2019 są wbudowane w szczęce. Co do głośności tu nie zaprzeczę, że jest głośny - nie jest za ciekawie przy dużych prędkościach, no ale za tą cenę, nie ma konkurencji. Ja w dłuższe trasy zakładam słuchawki i kominiarkę, da się przeżyć :D . Ja jestem zadowolony, dla okularników polecam w szczególności.




9
03.28.2020

Gdy szukałem moto to bandyta był pierwszym wyborem. Nie żałuję. Jest dość ciężki więc ciasne uliczki nie są dla niego choć daje radę w mieście. Szybkie, długie łuki pokonujemy pewnie i bez strachu.
Jego waga jest za to zaletą na autostradzie. Stabilny, nie boi się wiatru. Osiągi jak na wagę sporo ponad 200kg wystarczające do codziennej jazdy. Elastyczny silnik pozwala przejechać praktycznie całe miasto na jednym biegu a i w trasie na szóstce ładnie się zbiera do wyprzedzania bez konieczności redukowania biegu nawet przy prędkościach rzędu 80-90 km/h. Z hamulcami już gorzej. Tylny to praktycznie spowalniacz a nie hamulec a przedni jest najwyżej poprawny. Przy tej masie nie dają one najzwyczajniej w świecie rady. Gdy robię trasy około 400km nie czuję zmęczenia, jest dość wygodny.
Na koniec spalanie.... Przy normalnej jeździe (mój egzemplarz przynajmniej) pije około 6-7 litrów. Przy normalnej to znaczy że autostrada 130 km/h a miasto kręcony do max 6000 obrotów. Gdy chce się poszaleć i kręcimy do 10k lub wyżej to i 10 weźmie.
To chyba tyle. Wart polecenia ja pierwszy duży motocykl. Jak ktoś już śmiga to Bandit 1200/1250 będzie o wiele słuszniejszym wyborem.




10
03.28.2020

Po przejechaniu 14000km,rękawice wyglądają super.Nigdzie nie mają śladu przetarcia,czy puszczania szwów.Są bardzo wygodne.




7
03.27.2020

Dzis kupilem i przejechalem sie w nim. Solidnie wykonany z wieloma bajerami. Podnoszona szczeka z blokada, swietna blenda przeciwsloneczna-mozna patrzec w slonce. Dobrze lezy na glowie. Wszystko latwe w demontarzu jak wysciolka czy szybka. Jest jeden tylko problem, ktory bardzo mnie niepokoi-bardzo male pole widzenia! W poprzednim LS2 za 400zl wystarczylo lekko popatrzec w lewo-prawo i widzialem "za plecami" czy nie jedzie cos z boku. W tym HJC na boki nic mie widac. Trzeba azcalemu sie skrecic, zeby zobaczyc cos z boku! Totalna lipa z tym. To zasluga masywnej szczeki. Jest tez nie za cichy, ale to kwestia gustu. Czasem warto slyszec, co sie wokol dzieje.




9
03.27.2020

kupilem kilka dni temu. Mialem poczekac przed wpisem zanim zaczne uzywac, ale juz dokonam wpisu.
-W opisie stoi ze rekawy odczepiane - nie, nie prawda,
-Zamek przy rekawie - nie, nie ma zadnych zamkow.
Problemem moze byc nakladanie siateczki na rece(ja mam problem bo ramiona umiesnione ale moze inni nie beda mieli takiego problemu), ale jeszcze wiekszy problem jest przy sciaganiu rekawow z ramion i mysle ze nie tylko przy umiesnionych rekach.
Szukalem takiej kamizelki na lato 25-30 st. C aby sie nie pocic w kurtce tez letniej. Mam nadzieje ze spelni oczekiwania. Po uzyciu dopiesze informacje.




10
03.27.2020

Mam już drugą pare , w pierwszej skończyła się podeszwa . Na moja nogę są idealne . Jedyny minus to chyba w gorące dni to słaba wentylacja, ale nie można mieć wszystkiego




5
03.27.2020

Witam jestem w posiadaniu intercomu Nolan b5,urządzenie w miarę dobre ładnie dopasowane do kasku bateria trzyma długo,co do zasięgu to trzeba przyznać ze nie jest za daleki tak jak przewiduje producent po 200 metrach zaczyna tracić zasięg z drugim interkomem,radio tez słabe,plusem jest policzenie z telefonem,po pierwszym sezonie było wszystko Ok na drugi zaczął sie problem z uruchomieniem intercomu ale udało sie,teraz w trzecim sezonie nie włączę intercomu,wogóle nie reaguje na przyciski a bateria w porządku,Jestem bardzo rozczarowany ze za takie pieniądze nie nacieszyłam sie tym długo,intercom był ba prawdę mało używany






Oceń serwisy i sklepy w okolicy



Ostatnio dodane do oceny



Airoh Terminator Open Vision

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Hyosung XRX 125

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Rainers Drago

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Torq i3

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






FUCHS Silkolene PRO 4 10W40 XP

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Rebelhorn Urban III

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0






Leoshi Faster

Ocena użytkowników

Brak oceny



Liczba komentarzy

0